Ce-aș face eu de ziua educației și a profesorului?

Aud că azi e Ziua Internațională a Educației. Ce-aș face eu cu copiii azi?

Aș face în clasă schimb de roluri. Un joc. M-aș așeza eu în bancă și aș lăsa câte-un copil, pe rând, să predea ce știe el mai bine. Aș primi teme și aș pune întrebări, cuminte.

Le-aș povesti copiilor despre mine: de ce am ales eu să mă fac profesor? Aș aduce poze cu mine de la școală. Le-aș vorbi despre materia mea preferată de când eram elevă.

I-aș ruga pe copii să aleagă fiecare un subiect care le place lor mult, pe care să îl explice colegilor, pe rând, cu poze, desene, jucării de-acasă, orice, în 10 minute. Pot “preda” cinci copii pe zi, mai multe zile la rând. Colegii le pot pune întrebări despre subiect.

Aș face cu ei câteva jocuri despre metode de învățare. Le-aș arăta cuvinte noi și grele și le-aș explica care e sensul lor în timp ce ei stau în bănci. Aleargă. Stau întinși pe sub mese. Ascultă muzică în același timp. Stau pe bancă cu capul în jos. Și tot așa. Ca un experiment. Oare în ce condiții învață mai bine cuvintele acestea grele?

E multă nevoie de joc în educație, mai ales pentru copiii sub 12 ani! Multă!

Dar pentru asta e nevoie de oameni la catedră care să aibă chef și putere să se mai joace. Când predai 5-6 ore pe zi, altele două completezi hârtii și corectezi teme, normal că te bucuri că de Ziua Educației stai acasă în loc să mergi să te joci cu copiii la clasă.

În multe țări, sănătatea mintală a profesorilor e o prioritate. Au acces la terapie individuală și de grup, sunt observați și sprijiniți de consilierul psihologic al școlii, au salarii suficient de mari cât să poată munci doar 3-4 zile pe săptămână, ca să nu-și piardă bucuria de a preda, birocrația este lăsată în sarcina altui om din școală, care se ocupă doar de asta, sunt încurajați să caute mereu resurse și idei noi, li se oferă cursuri de perfecționare plătite de guvern.

În fine, vorbesc și eu ca să nu tac de Ziua Educației. Sunt multe de făcut. Vă las în comentarii câteva resurse utile azi.

Platforma de cursuri Superscoala.ro are astăzi acces gratuit la TOATE cursurile de română, mate, engleză, dezvoltare personală, pentru toți ce înscriși și neînscriși. Aici.

Am documentat un articol amplu despre cum e viața de profesor în Olanda, îl puteți citi aici.

Duminică ne vedem la București cu Oana Moraru, Diana Stănculeanu și Andreea Neagu să discutăm și despre asta. Mai sunt doar câteva bilete, aici.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4259

Un comentariu

  1. Urmeaza “Saptamana Altfel” in curand, la sfarsitul lui octombrie. Atunci copiii nu vor face orele obisnuite, ci tot felul de activitati creative sau interesante impreuna cu profesorii lor.
    Sincer, eu m-am bucurat ca copilul meu a avut o zi libera in mijlocul saptamanii, ca sa doarma un pic mai mult dimineata, fara griji si sa aiba o zi de respiro printre atatea zile cu teme prea multe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *