10 zile prin Franța: detalii organizatorice

Peste 2.200 de kilometri cu mașina. Peste 100 de km merși pe jos. Patru cazări schimbate. Aici am pus mai multe poze.

Lille, Dunkirk, Boulogne sur Mer, Pontier, Calais, Etretat, Huisnes sur Mer, Le Mont Saint Michel, Saint Malo, Paris, Disneyland, Villevode vizitate!

De ce am ales să facem un tur în loc de clasica vacanță la pensiune?

În primul rând, prețul biletelor de avion mă îngrozește! A crescut enorm în ultimii ani, dacă înainte de pandemie zburam toți patru cu câteva sute de euro de colo colo, acum, chiar dacă mă uit cu un an înainte, spre destinațiile care ne tentează sub 1.200 de euro nu mai reușim să luăm nimic. Sofi are deja peste 12 ani, deci suntem practic trei adulți și un copil mare.

Ideea de a mai face mai multe vacanțe cu avionul pe an devine tot mai nerealistă, așa că m-am reorientat spre vacanțe cu mașina.

Am reușit să luăm zbor spre România în august cu o ofertă Tarom, 700 de euro toți patru dus-întors, ceea ce e excelent, dar în rest, mai mult cu trenul sau mașina și mai puțin cu avionul.

Uitându-mă pe hartă unde putem ajunge relativ ușor, am ales Franța, până la Lille drumul e de sub trei ore, prin Belgia. Și Germania e aproape, la două ore, dar după vacanța de schi în Austria, când am petrecut circa opt ore traversând Germania într-un sens și în altul, ni s-a luat temporar de Germania. În Belgia am tot fost (apropo, pe 25 mai o să am un eveniment de lectură pentru copii la Bruxelles, detalii aici), așa că m-am gândit să alegem Franța.

De ce tur?

Am zis să vedem cum ne-ar fi, cum am rezista, dacă ne place sau nu o vacanță atât de activă, cu schimbat cazarea la două, trei zile, mers destul de mult cu mașina, dar acoperit o suprafață mare, explorat mult, învățat mult.

Traseul

Am pornit de lângă Amsterdam și în mai puțin de trei ore am ajuns la Lille, unde am vizitat și am rămas peste noapte.

A doua zi dimineață am pornit spre Parc D’Olhain, unde ne-am dat cu tiroliana peste pădure, cu bobul, iar copiii au sărit pe plase atârnate în copaci.

Pe după amiază am plecat spre Dunkirk, unde am vizitat muzeul Operațiunii Dynamo, care a presupus salvarea pe mare a 340.000 de soldați britanici și francezi după eșecul contraofensivei împotriva Germaniei.

Pe seară am ajuns la Boulogne Sur Mer, unde ne-am cazat pentru următoarele trei nopți. Aici am vizitat orașul, acvariul, orașele și plajele din jur, inclusiv Callais.

Peste trei zile am pornit spre le Mont Saint Michel, cu oprire de câteva ore la Etretat, care este spectaculos. Acolo am și mâncat de prânz.

Seara ne-am cazat la pensiune, a doua zi am vizitat devreme Mont Saint Michel și după amiaza până la apus, Saint Malo, care a fost supeeerb!

După a două noapte am pornit spre Paris, pe care l-am vizitat scurt o jumătate de zi. Apoi ne-am cazat la Villevaude, la 35 de minute de Paris, un sat liniștit, aproape și de Disneyland.

Ziua următoare, joi, am mers la Disneyland.

A treia zi în zonă a fost toată pentru Paris!

Am făcut traseul astfel încât să nu avem drumuri mai lungi de 5 ore pe zi cu mașina și să putem opri pe drum în destinații interesante. Am ales ce ne interesează să vedem, să fie fun și pentru noi, și pentru copii. Am ales să investigăm pe coasta de vest a Normandiei locurile relevante pentru cel de al Doilea Război Mondial, Dunkirk, Callais, Saint Malo, dar și locuri spectaculoase, gen Le Mont Saint Michel și plajele de la Etretat. Am pus pe listă și acvariul de la Boulogne sur Mer, Nausicaa, cel mai mare din Europa, și parcul de aventură L’Olhain, de lângă Lille.

Cazările

Am căutat cazări care să nu depășească 200 de euro pe noapte (a mers și mama cu noi, deci am fost 5), să aibă parcare și să fie aproape de destinațiile vizate de noi. Una dintre ele a avut și piscină bonus, bucuria copiilor!

Am reușit să stăm cu 1.800 de euro cele nouă nopți: una la hotel în Lille, trei nopți într-un apartament cu trei dormitoare la Boulogne sur Mer, două la o pensiune lângă Mont Saint Michel și trei la un conac tipic franțuzesc dintr-un sat la jumătate de oră de Paris. Aici, la ultima cazare, am avut și mic dejun, la celelalte ne-am descurcat, am avut bucătărie și ne-am pregătit noi micul dejun și cina: paste rapide, salată, tartine, legume, măsline etc. Așa am reușit să mai economisim ceva bani, căci Franța nu e tocmai ieftină la capitolul „mâncat la restaurant”. Prânzul a variat între 65 și 90 de euro (cel mai ieftin am mâncat la restaurantele italienești, alegeam unul cu note mari pe google, comandam de obicei trei pizze și o porție de paste pentru toți, o carafă de apă – care e gratis, o bere pentru om și un suc pentru mama). Am mâncat și pește și confit de rață, și burgeri și salate, totul a fost delicios, mai puțin un sos cu o brânză care mirosea oribil (camembert style). 🙂 În multe locuri am găsit meniu pentru copii, carne și cartofi, la preț ok, 9-10 euro porția!

Bagajele

La capitolul bagaje ne-am organizat destul de cazon: Sofi a avut trollerul ei mic, soțul la fel, un troller micuț, eu cu Ivan am împărțit tot un troller mic, de avion, mama nu a putut mai puțin decât un bagaj din acela mare, de cală, plus câteva sacoșe cu diverse: ronțăieli pentru drum, sendviș maker, echipament pentru piscină, haine de ploaie și multă apă. 🙂

Concluzii

A fost interesant să văd că ne putem mobiliza să ne strângem bagajele în jumătate de oră, să facem curat după noi și să mâncăm rapid când e nevoie. Acasă o lălăim de nu se poate de fiecare dată!

Am dormit destul de prost, am încercat diverse combinații să ne odihnim, dar când ne obișnuiam cu locul și cu combinația, pac, trebuia să ne mutăm în alt oraș. Așadar suntem cam praf acum, după toată aventura. 🙂

Copiii au fost mai cooperanți decât mă așteptam, sigur că s-au văicărit că prea mult mergem pe jos, că e prea soare, că le e foame, că nu au ce alege din meniu (deh, în Franța nu prea găsești pui la grătar), că se plictisesc, dar am avut în fiecare zi câte ceva de făcut plăcut pentru ei, fie plaje de explorat, fie muzeu sau locuri de joacă, Disneyland (despre care am scris în detaliu aici de ce nu ne-a plăcut, de fapt).

Am avut noroc de vreme bună, am reușit să vizităm tot ce ne-am propus, da, a fost aglomerat peste tot, dar hei, și noi suntem aglomerația, dacă vrei să fie liber, presupun că fie stai acasă, fie alegi locuri complet necunoscute. Am mers cât de devreme s-a putut peste tot, să evităm cozile, la Mont Saint Michel a fost mult mai bine la 10 dimineața decât la prânz, când puhoiul s-a dublat, de exemplu.

Iată și topul preferințelor noastre din tot turul:

Sofi a zis că cel mai mult i-a plăcut plaja asta cu pietre. A zis că a simțit multă pace și bucurie aici, e cea de lângă Batterie Todt.


Pe locul doi, plaja din Saint Malo, care a fost inundată complet de mare în două ore.

Și caprele din curtea casei de lângă Mont Saint Michel.

Ivan a ales ride-ul cu Spiderman de la Disneyland și plaja de la Saint Malo.

Mie mi-a plăcut enorm casa din satul Villevaude în care am stat trei nopți, grădina, liniștea.

Dar și Le Mont Saint Michel și peisajul de la Etretat. Și muzeul privat Batterie Totd, Mur D’Athlantique, un buncăr cu tun mobil construit de nemți care a făcut ravagii în timpul celui de al Doilea război Mondial.

Lui Liviu i-au plăcut plajele Normandiei, Saint Malo.

Mama a ales tot Mont Saint Michel și Etretat.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4238

6 comentarii

  1. Bună, nu iese socoteala la mâncare nicicum. Scria cineva pe Facebook că rezulta 3 euro pe zi de persoană pentru prânz și cina. Zic și eu…

  2. Super! Noi facem un circuit asemănător în Italia cu bebe de 10 luni 🙂 azi e prima zi, începem cu câteva zile în Roma, apoi mergem în Nord spre Cinque Terre și Toscana și după în Dolomiți. Data viitoare mergeți în Germania, nu cunosc ft bine partea de nord, dar Hamburg este un oraș superb!

    • In Lille am stat la Hotel Kanai, foarte dragut.
      In Boulogne sur Mer nu recomand, am avut niste vecini groaznici (care locuiesc acolo, am stat intr-un apartament intr-un bloc)
      Langa Saint Michel am stat in La Chaumiere
      Iar in Villevaude am stat in conacul Le Manoir, aici a fost mai scump!

  3. salut ! In urma acestui articol am fost și noi azi la Parc D’Olhain și ne- a plăcut foarte mult, vom reveni cu siguranță. Mulțumim pentru recomandare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *