Disneyland Paris e mult supraevaluat

Hop și eu cu părerea nepopulară despre Disneyland Paris. Vă rog să nu vă supărați pe mine, nu invalidez nicidecum impresiile altora, doar o expun pe a noastră, care este: Disneyland Paris este mult, mult supraestimat. E exagerat de scump pentru ce oferă, ba chiar îndrăznesc să spun pe scurt că e o țeapă. Explic mai jos.

Merită să precizez din capul locului că am văzut multe parcuri de distracții din Europa, mici și mari, avem oarecare termen de comparație, iar copiii noștri sunt mai mari, au ieșit din universul Disney de ceva vreme, nu se entuziasmează ușor când văd mascote sau castele luminate.

Ziua de ieri ne-a costat, pe noi patru (a fost și mama cu noi, dar cheltuielile ei le las deoparte, ca să aveți o idee despre cât vă costă parcul dacă aveți doi copii), 730 de euro. Ați citit bine. O zi. În care n-am reușit să facem mare lucru. 80% din timp ne-am plimbat printr-o mare de oameni. Cea mai scumpă plimbare în mulțime din viața mea!

PREȚURILE

Biletele de acces în cele două parcuri adiacente, Disneyland și Walt Disney Studio, au fost 488 de euro pentru o zi. 124 de adult. Ca idee, la Europa Park din Germania e 65. La Efteling (Olanda) este 44 de euro!

Prețul nu ar fi o problemă, dacă ai reuși să faci ceva în parc de banii cu pricina. Dar pentru că e atât de plin, pentru că vând mult mai multe bilete decât ar fi decent pentru o activitate fluentă, cu cozi decente la intrare, nu faci mare lucru în parc.

Nu mai zic de prețurile ridicole la orice înseamnă mâncare, apă, băutură, jucării. Ba zic, sunt ridicole! 😊Am avut la noi apă, fructi și câte ceva de mâncare și tot am cheltuit peste 100 de euro pe apă, hotdogs, popcorn, două suveniruri mici și un pass de băgat în față la un roller coaster (eram deja de 10 ore în parc și nu ne dăduserăm pe nimic ca lumea, așa că am decis să dăm 50 de euro eu și copiii ca să ne dăm măcar în ceva).

AGLOMERAȚIA ȘI COZILE

E atât de aglomerat încât practic nu reușești să te dai în mai nimic, dacă nu cumperi și extra pass cu care să te bagi în față. Care extra pass este 160 de euro de persoană! Da, mai mult decât biletul! Poți să cumperi acces în față și la câte o singură atracție. Costă 16 euro! De persoană! Pentru o singură tură!

Fără pass, ai de ales între a aștepta o oră sau două să te dai un minut. Da, sunt mulți oameni care fac asta: dau 500 de euro pe bilet, petrec câte două ore la coadă la trei atracții și s-a terminat ziua.

Isuse Cristoase, sunt zeci de mii de oameni. Nu aveam loc să mergem de colo colo, cozile la orice erau de zeci de minute. Nu am văzut așa ceva în niciun alt parc din Europa. Cozi sunt peste tot, însă nu atât de mari. Și dacă stai la toate, tot ai timp într-o zi să te dai în majoritatea.

Înțeleg că e cererea mare, însă cred că un pic de responsabilitate față de client ar trebui să existe. Pur și simplu nu ai cum să te bucuri de frumusețea parcului când te calci în picioare și trebuie să stai 30 de minute la coadă să faci un pipi.

De asta spun că e țeapă: dai o grămadă de bani, poate strângi bani ăia un an de zile să faci copilului o bucurie, și te duci acolo și te uiți la cozi, ți se face foame, mai dai niște bani să bei o apă, te pui la o coadă, te uiți la “ăia bogații” cum se bagă în față, mai faci o poză cu zeci de străini pe lângă tine, încerci să te bucuri de sutele alea de euro, dar e greu, nene, e greu!

PUNCTELE BUNE

Sunt și lucruri faine, sigur că da!

Construcțiile sunt frumoase, parcurile cu flori la fel, atmosfera e faină, sunt mulți copii și adulți costumați, cu urechi și cornițe, plușuri, prințese și super eroi de toate vârstele, plutește un aer de joc și poveste, păcat că magia nu ține din cauza celorlalte neajunsuri. Cel puțin pentru noi.

Ah, și angajații: foarte drăguți, zâmbitori, foarte simpatici cu copiii.

CONFUZIA

Ce ne-a displăcut a fost și lipsa de claritate din parc și aplicație, care tot la ideea de țeapă ne duce. Nu ți-e clar ce sunt atracțiile acelea, unele sunt marcate ca roller coastere, desi nu sunt. Străbați parcul, faci 3 km prin aglomerație sperând că te poți da în ceva care are coadă mai mică, ajungi acolo și vezi că de fapt e doar o camera cu lucruri la care să te uiți.

Timpii de așteptare afișați sunt de multe ori mai mici decât realitatea. Te pui la coadă pentru că scria la intrare și pe app 15 minute și te trezești stând 45.

Lipsesc indicatoarele din parc, te învârți ca prostul de colo colo.

Aplicația nu merge bine (pentru că probabil e suprasolicitată, prea mulți oameni în parc, am mai zis?).

La ieșire, morți de oboseală, nu am găsit parcarea decât după aproape o oră, pentru că nu era niciun indicator vizibil, întuneric, aglomerație etc.

ALTE PROBLEME

Prea puține toatele, prea puține restaurante.

Multe defecțiuni tehnice, s-a întâmplat să stăm la coadă și să aflăm chiar când am ajuns în față că e pauză. 😊 De ce? Nu știm. Cât durează? Nu știm.

Multe atracții s-au închis 2-3 ore în miezul zilei, vă dați seama ce s-a întâmplat cu cozile la celelalte. 😊

CONCLUZII

Am petrecut ieri 12 ore în parc. Ne-am dat în cinci chestii, la trei dintre ele am profitat de banda de Single rider, care merge mai repede, dar unde te dai cu necunoscuți (nu cu grupul tău). Una dintre ele pe bani extra, că altfel nu s-a putut. La final, în mașină în drum spre cazare, notele noastre au fost:

Sofi (12 ani) i-a dat nota 5 din zece. I-au plăcut spațiile de joacă și un roller coaster, nu i-au plăcut aglomerația, cozile interminabile, prețurile foarte mari (are bani ei și e extrem de atentă pe ce îi dă).

Ivan (10 ani) a dat nota 6. I-au plăcut cele două roller coastere cu VR în care s-a dat. Nu i-a plăcut că am stat atât de multe ore mergând de colo colo. NU a dorit să îi cumpărăm niciun suvenir, a zis că sunt prea scumpe.

Eu am dat nota 4. Am avut așteptări mari, mai ales că multă lume din jur ne-a tot zis că e super, că e magic. Prețurile mi s-au părut scandaloase, dar am zis hai să vedem, poate că totuși merită, o dată în viață etc. Cu 730 de euro vizităm trei alte parcuri din Europa în care chiar ne putem da.

Soțul a dat nota 3, pentru lipsa de claritate, aglomerație, timpii enormi de așteptare și prețurile nejustificate. I-a plăcut un animatronic dintr-un roller coaster. El s-a dat cel mai mult, pe Single Rider. Zice că i-a displăcut și că majoritatea roller coasterelor sunt în întuneric, VR, lumini artificiale etc.

Mama n-a dat notă, a zis că nu are termen de comparație, dar că i s-a părut groaznic de aglomerat.

Am pus și ceva clipuri la stories, pun și câteva poze în comentarii.

Mă gândesc că ajută să aflați cât mai multe păreri despre parc înainte să dați o avere pe bilete. Poate pentru copii mici sau adulți pasionați de universul Disney merită. Sau dacă niște sute de euro nu contează. Noi cu siguranță nu vom reveni.

Ne doare încă rana financiară! Auci! 😊)))

Dar well, măcar știm cum e. Și știți și voi cum ne-a fost nouă, poate vă salvăm de-o dezamăgire. Mergeți cu așteptări mici, să aveți surprize plăcute. Sau alegeți altceva.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4203

13 comentarii

  1. Noi am fost la Disneyland in 2020,așadar l-am prins liber, s-au dat cei mici in tot ce-au vrut, dar cu mască. Ne-a plăcut mai mult Jardin d’Aclimatacion (sper ca am scris bine), tot in Paris, dar mai mic și mult mai ieftin.

  2. Există pe „iutub” un episod dintr-o vizită de lucru a „tovarășului” prin 1970 la Disneyland-ul original din California; ignorând subiectul acțiunii, în cadru apar mai mult pensionari și copii foarte mici, cam ca într-un parc orășenesc unde s-au amenajat câteva tiribombe.

    Între timp noi ca oameni ne-am schimbat, ca societate: suntem leșinați după experiențe, punem pozele cumpărate de la Disneyland pe noptieră să le vadă „neamurile” și „prietenii” și să moară de ciudă, să strângă și ei o poală de bani pe care să-i toace, după cum ai văzut, pe una dintre cele mai frustrante zile din viața lor. Doar că povestea asta nu ți-o spune nimeni, iar Disney până la urmă este o companie comercială: îți vinde (scump) ceea ce crezi că vrei, dar nu ce ai nevoie sau ce îți dorești de fapt.

    • Si nouă ni s-a părut anul acesta mult mai aglomerat decât în 2019, când am fost prima dată. Mie personal tot mi-a plăcut, dar eu sunt mare fun Disney. Noi am reușit să ne dăm in tot în ambele parcuri( absolut tot), sa vedem toate showrile, in 3 rollercoaster ne-am dat chiar de 2 ori, in It’s a small world ne-am dat de 4 ori. Nu am cumpărat nici un fast-Pass, nu am folosit coloana de single ride. Trebuie un pic sa te documentezi înainte, îți trebuie un plan bine stabilit de acasă și îți trebuie un pic mai mult timp. Noi am stat în hotel Disneyland, am profitat de ora magică, o ora in plus dimineața doar pt cei din hotel. Am fost in Disneyland Park 2 zile complete și încă o dimineață, in Studio o zi completă. Am luat pachetul de ceva vreme, am prins la un preț bun mic dejun + cina, am făcut rezervări la restaurantele preferate cu 4 luni înainte. Micul dejun i-l mâncăm la restaurantul din Hotel , cina in parcuri ( ți se dă niste tickete și plătești mâncarea la orice restaurant). Am cheltuit pe câteva suveniruri, ft scumpe.
      Cheia este informarea din timp și să aloci macar 3 zile complete pt cele 2 parcuri.

  3. https://www.ruthcrilly.co.uk/how-to-do-disney-world-if-youre-not-into-disney/
    Las un articol foarte simpatic al unei tipe care povesteste despre disneyland ul din orlando california. Eu care stiu sigur ca nu imi plac in genere parcurile de distractii si aglomeratia clar nu m-as duce. Dar auzem mereu doar vai cata perfectiune cata magie. Citisem despre o faleza unde pusese disney si amplificatoare ca sa fie mai perfect zgomotul apei sau ceva. Probabil daca esti mai prins cumva in univers, cu copii mai micuti dar si daca esti genul mai entuziasmabil . Eu nu prea sunt genul deci clar am stat departe.

  4. Asa este e mai mult o moda sau status social proof si la cel original din California pe care l-am ocolit de cateva ori ca nu vad rost sa ma inghesui cu mii de oameni cand n-o sa apuc sa vad toate parcurile naturale care sunt mult mai frumoase. Dar stiu familii de americani care desi au depasit varsta pentru Disney fac an de an, o saptamana vacanta la Disney. Am intrebat daca nu sunt curiosi sa vada si altceva Lumea e mare si diversa, America la fel… de ce ai merge an de an la Disney si raspunsul a fost ca “ we have a lot of fun”. La fel unii merg la Vegas in fiecare in vacanta si altii in Hawai. Acelasi loc an de an, mi se pare o limitare pe care nu o inteleg. Vorbesc de familii din California nu stiu in alte state care sunt destinatiile de top. Desigur ca nu generalizez, vorbesc doar ce vad in jurul meu. Eu la Vegas am mers o data si mi-a fost destul, in Hawai si la Disney nu as merge nici platita, poate ca am depasit varsta pentru destinatiile la moda.

  5. Eu am fost dezamăgită și de Legoland Germania – nu este atât de aglomerat ca Disneyland, dar totuși cozile foarte mari (ce este peste 30 de minute deja mi se pare enorm ca timp de așteptare), iar timpul de dat pe acele roller coastere mult mai scurt față de alte parcuri.

    Am fost în alt parc de distracții în Germania, mai micuț și care nu e atât de renumit (pe lângă Leipzig, am uitat cum se numește :)) și ne-am bucurat muuuult mai mult de acea zi față de Legoland, iar prețurile au fost chiar decente.

  6. Disneyland este tourist trap și trebuie asumat ca atare. Prețurile sunt, într-adevăr, monstruoase.

    Însă în ceea ce privește aglomerația, cum s-a scris și pe Facebook: practic, voi ați ales cel mai aglomerat weekend european posibil, pentru a merge într-unul din cele mai căutate obiective turistice. În condițiile astea, sincer, ce așteptări aveați? 🙂 Moderate, spuneai tu undeva pe Facebook. Păi dat fiind contextul, ar fi trebuit să fie inexistente, ceva din categoria ”vom merge să aruncăm o căruță de bani pentru a ne enerva și a ne indispune”. Nu era nimic altceva de așteptat, după cum s-a și dovedit.
    Mai bine de jumătate de Europa (catolică & protestantă) a avut liber de Înălțare și a făcut punte cu vineri. Sincer, planificarea și făcutul temelor, despre care de asemenea am citit în comentarii, presupune altceva.

    Da, am citit despre vacanțe, despre cum nu puteți lua copiii de la școală (normal că nu se poate și nu e corect așa). Dar chiar toate vacanțele olandeze se suprapun cu toate vacanțele celorlalte țări? Mi-e greu să cred.

    Oricum 🙂 E o experiență și o lecție învățată, păcat doar de bani. Next time you will know better.

  7. Buna,
    multumesc frumos de acest feedback. Am vazut si Legoland in De, frumos dar muuult Mai frumos, curat, ieftin, timp de asteptare 5-10 min ( era in weekday) este Energylandia in PL. La ambele daca mergi exact de ziua copilului Tau intrarea e gratis.

  8. Locuiesc in Franta. Am mers de multe ori la Disney pt ca am avut un pass in 2012. Cu timpul inveti citeva trucuri pt a face cit mai multe atractii. Ex: mergi la o atractie pe care vrei sa o faci fie dimineata foarte devreme, fie seara tirziu, fie in timpul paradei, ideea e sa fii in decalaj cu restul lumii. La fel pt restaurante. Cu toaletele, n-am avut probleme, dar unele, cele aflate aproape de atractiile importante, erau mai aglomerate. Cele 2 parcuri sint imense si sint de acord ca prima data cind le vizitezi e greu sa te orientezi, ai impresia ca doar faci kilometri peste kilometri.

    Pe vremea aia exista sistemul „fast pass” – la atractiile importante puteai lua de la o borna un ticket care iti dadea o ora de intrare. La ora respectiva te prezentai si aveai o coada foarte mica, max 20 min. Nu puteai lua un alt fast pass pina nu-l faceai pe cel deja rezervat. Nu stiu de ce l-au desfiintat. Si in orice caz, in afara de ce cumparai in buticuri, nu mai plateai altceva.

    Oricum, in afara unei vecine care e mare, mare, mare fan Disney si care cumpara in fiecare an un pass, nu cunosc nici un francez care sa mai mearga la Disneyland. Preturile sint de-a dreptul nesimtite, toata lumea e indignata. Si chiar si cu pass-ul anual, nu mai sint deloc aceleasi avantaje ca acum citiva ani: vecina mea nu mai poate merge in week-end – bun, lucreaza la Paris si chiar o aranjeaza sa profite in timpul saptaminii, e mult mai putina lume, parking-ul e acuma cu plata, are mai putine reduceri in buticuri, nu mai poate beneficia de tickete cu pret redus pt prieteni (noi am putut merge de mai multe ori cu familia, era 20 euro/pers biletul pt invitati!!!).

    Cit despre lumea in parcurile de atractii in Europa in week-end-ul asta, confirm! Am o colega care a fost la Europa Park in Germania (3 ore de asteptare la noul roller coaster) si inchiderea parcului la ora 18 (dar n-au scos lumea cu forta, ei asteptau la coada si au iesit pe la ora 10). Fiica mea era in Spania, la Park Aventura, full si 3 ore de asteptare la Shambala! Cu inchiderea oficiala la 18h00, prelungita la 19h00.

  9. Confirm 100% tot ce ai scris. Am fost anul trecut la Disney – Paris, intr-o zi de miercuri, în septembrie. Nu era nici vârf de sezon și nici weekend prelungit sau alta sărbătoare. A fost extrem de aglomerat, cu timpi de așteptare ft mari la toate atracțiile. Ne-a displăcut atât de mult încât pe la ora 16 am plecat spre hotel, desi ajunseserăm acolo pe la 12. Am zâmbit un pic citind textul tău pentru ca și concluzia noastră a fost aceeași: „Măcar știm cum este”. Nu aș recomanda nimănui sa viziteze acest parc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *