Operații pro-bono pentru copii cu malformații la inimă din familii defavorizate

Există de un an în România un program care salvează la propriu inimile malformate ale copiilor lipsiți de posibilități financiare: Inimi pentru Copii. Din păcate, programul nu e cunoscut, așa că într-un an de zile, doar doi copii au beneficiat de el. Pe scurt, o clincă privată și o fundație intermediază transportarea în străinătate a copiilor cu malformații cardiace grave și care provin din familii defavorizate. Câteva zeci de copii lipsiți de posibilități și de o șansă reală în România pot fi diagnosticați corect, apoi transportați și operați în centre ultra-specializate în chirurgie cardiacă din Franța de către cei mai buni specialiști la nivel internațional, complet gratuit. În fiecare an se nasc în România aproximativ 1.500 de copii cu malformaţii la inimă, iar mai puţin de jumătate ajung să fie trataţi. Dacă sunt operaţi la timp, nouă din zece copii supravieţuiesc.

Am observat că se știe puțin spre deloc despre acest proiect și e mare păcat, o acțiune umanitară care poate salva sute de vieți de copii ar trebui să fie super cunoscută, așa că vă scriu azi despre ea, în speranța că vestea va ajunge cât mai departe, la cât mai multe familii care altfel nu ar putea beneficia de operații și tratament. Nu e nici o păcăleală, nici un risc. Părinții care au semne că puiul lor are probleme cu inima, oamenii care cunosc familii defavorizate cu copii bolnavi de inimă, cadre medicale care întâlnesc copii cu probleme cardiace, asociații și ONG-uri care merg mult pe teren în medii sărace și ar putea ajunge la astfel de cazuri, vă rog să citiți acest articol și să trimiteți către Intermedicas și Fundația Regina Maria (datele de contact sunt la finalul textului) familiile care ar putea beneficia de programul despre care vă povestesc mai jos.

Proiectul „Inimi pentru Copii” este realizat și implementat de clinica de second-opinion Intermedicas împreună cu Fundatia “Mecenat Chirurgie Cardiaque” din Franța și cu Fundația Regina Maria (care acoperă costurile tratamentelor și intervențiilor care au loc în România, dacă există aici condiții bune pentru tratarea malformației în cauză). Doi medici din Franța vin periodic la Intermedicas pentru a acorda consultații, iar atunci când nu sunt aici, analizează de la distanță dosarele celor propuși pentru programul de intervenții în Franța: Prof. Dr. Olivier Bical este Doctor în medicină la universitatea Pitié-Salpétrière, Paris, chirurg specializat în cardiologie cu o experiență de 40 de ani, membru al Asociației Europene de Chirurgie cardio-toracică, iar Dr. Ovidiu Nuțu este medic primar, doctor în științe medicale cu specializare în chirurgie cardiovasculară și toracică, membru titular al Colegiului Francez de Chirurgie Cardiacă.

În ce constă proiectul „Inimi pentru copii”? Reprezentanții din România identifică aceste cazuri sociale, copii care ar putea beneficia de operațiile pro-bono în Franța sau în România, în funcție de gravitate și urgență. Tot ei întocmesc dosarul medical, apoi îl predau celor doi medici specialiști, care decid dacă micul pacient îndeplinește condițiile pentru a intra în program. Dacă da, se face o programare la operație, se fac actele pentru deplasare și copilul pleacă pentru intervenție asistat de reprezentanți Intermedicas și Regina Maria (familia nu îl însoțește, pentru a mimiza costurile deplasării, toți banii sunt folosiți exclusiv pentru copilul bolnav). Peste 2-3 luni de tratament, copilul revine acasă sănătos și bucuros.

Valoarea unei intervenții chirurgicale este de aproximativ 40.000 euro pentru fiecare caz și este suținută de Fundaţia “Mecenat Chirurgie Cardiaque”, iar costurile logistice asociate acestor intervenții sunt asigurate de Fundația Regina Maria și de Intermedicas.

Vor fi acceptate în program cazurile sociale cu malformații congenitale cardiovasculare care au nevoie de intervenţii chirurgicale de urgenţă. De operaţiile pro-bono vor putea beneficia copii cu vârste între 1 și 16 ani, proveniți din familii care nu dispun de mijloacele financiare necesare pentru a plăti costul intervențiilor.

Am pus mai jos și câteva detalii despre cei doi copii deja operați prin acest program, și poze cu ei, cu acordul familiilor lor și Intermedicas.

Cosmin are 12 ani și a plecat în Franța fix acum un an, a fost primul caz social al proiectului „Inimi pentru copii”. Diagnosticat cu defect septal ventricular, coarctație de aorta și bicuspidie aortică, a revenit în țară în iunie anul trecut. La întoarcere, Cosmin le-a povestit părinților că atunci când va fi mare, vrea să devină doctor cardiolog, ca să salveze și el copii.

inimi pentru copii printesaurbana cosmin2

inimi pentru copii printesaurbana cosmin

Lisiana a plecat și ea în Franța în februarie 2015, avea atunci 6 luni. Ea fusese diagnosticată cu defect septal ventricular, coarctație de aortă și bicuspidie aortică. A revenit acasă în vară, starea ei e foarte bună acum.

inimi pentru copii printesaurbana lisiana3

inimi pentru copii printesaurbana lisiana2

inimi pentru copii printesaurbana lisiana

“În România sunt puține unități specializate în chirurgia cardiacă pediatrică, în comparație cu numărul de copii care au nevoie de acest tip de interventii chirurgicale. Datorită expertizei internaționale de care dispune Intermedicas și prin susținerea financiară a partenerilor, ne-am unit forțele pentru a da o a doua șansă acestor copii. Nu există un număr limită de copii pe care îi vom trimite la tratament, important este ca familiile să intre în contact cu noi”, declară Ana Maria Marian, CEO Intermedicas Worldwide (sursa).

Dacă știți persoane care ar putea beneficia de acest program sau cunoașteți oameni care ar putea intra în contact cu posibili pacienți pentru „Inimi pentru copii”, vă rog să luați legătura cu Intermedicas sau Fundația Regina Maria, la datele de contact de mai jos.
Intermedicas: 021-2221370 sau office@intermedicas.com
Fundaţia Regina Maria: 031-4381809 sau frm@fundatiareginamaria.ro

Haideți să salvăm inimile a cât mai mulți copii!

shutterstock_370768613

Sursa foto preview: copil și inimi via Shutterstock.com

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4199

2 comentarii

  1. Este minunat acest proiect! Si trebuie sa recunosc ca nu stiam de el, in conditiile in care propriul meu copil s-a nascut cu o malformatie cardiaca congenitala.
    Din fericire, am putut sa il tratam, pentru a avea o viata normala. Insa nu toti parintii au posibilitatea asta, si nici accesul la informatie…

    Am cunoscut un caz acum ceva timp, o doamna minunata al carui copil s-a nascut cu o malformatie cardiaca, fusese operat la Targu Mures, insa de acolo nu ii dadeau prea mari sperante de viata normala. Iar mamica lui mai avea inca 9 copii, iar sotul decedase.

    Datorita unor oameni cu suflet de la ei din comuna, au fost pusi in legatura cu medici extraordinari si li s-a acordat sprijinul financiar necesar pentru a opera copilasul in Germania. Acum el este bine 🙂

    Ma gandesc ca sunt extrem de multi in aceasta situatie si putini au norocul sa aibe vecini cu suflet, care sa ii ajute, sa le spuna ce au mai citit pe internet, cine ii poate ajuta…

  2. Buna ziua .șanț bucuros ca mai șanț asociații pe acest profil si vreau sa va spun ca șanț tatăl unui băiețel de 2 anisori cu malformație la inima el a mai fost operat ,operația a fost reușită dar după nici un an când am fost la control dl doctor ni sa spus ca băiatul trebuie iar operat,va dați seama când am auzit ni se luase mințile la amândoi .operația a fost plătită de o fundație iar akm nu mai știm cu cine sa mai vorbim nu știm daca ne mai ajuta a doua oara.operația a fost făcută in București la spitalul Monza.va rog frumos dk ma puteți ajuta datim-i si mie un semn .doamne ajuta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *