Acum câteva luni ne uitam toți patru la Frăția inelului și Hobitul, că na, filme de aventură, metaforă pentru al doilea război mondial, să petrecem timp frumos în familie și să învățăm despre Bine și Rău.
La un moment dat, la începutul celei de a doua părți, Sofia dă cu castronul de popcorn de pământ, se ridică dintre pisici și păturici și zice:
-Gata! Refuz să mă uit la filmul ăsta! Voi nu vedeți că nu e nicio femeie în el? Cine se duce să salveze lumea? O adunătură de copii desculți cu păr pe picioare (hobiții), un vrăjitor gata obosit, niște bătrâni burtoși și bărboși și încă niște neni care se urăsc între ei. Nu voi petrece niciun minut uitându-mă la așa ceva! Își scot ochii, se dușmănesc, se bat, sânge peste tot, iar când e clar că nu mai au nicio soluție, pe cine cheamă vrăjitorul bătrân? O femeie! Care, desigur, salvează toată situația cu eleganță. Nu era mai logic să aibă în echipă și fete de la bun început? S-ar fi încheiat totul mult mai repede, mai eficient și mai pașnic. Mă duc dincolo să mă uit la desene animate. Mă enervează mai puțin decât povestea asta plină de băieți, făcută pentru băieți! Adio! a mai zis fiica noastră și a ieșit din cameră.
Eu rămăsem cu gura căscată. Ivan zice:
-Păi, cam are dreptate, mami, și tu știi că eu rareori recunosc când altcineva în afară de mine are dreptate.
Sofia a revenit să se uite la noi abia când a apărut și elfa Tauriel în peisaj, dar a plecat imediat când a văzut că ea se îndrăgostește și lăcrimează non-stop. Iar nu sunt investite femeile cu rolurile care li s-ar cuveni, și asta e ceva ce ea zice că nu mai suportă.
Asta e fetița care acum 13 ani încă respira între coastele mele, care acum un an făcea primii pași, care îmi poartă deja hainele și tenișii de alergare, care mă observă în tăcere ca să afle cum vrea și cum nu vrea să-mi semene.
#SofiaZice

E minunată fata ta, de fapt, copiii tăi 😊..și e minunat ca au astfel de păreri proprii pe care și le susțin cu tărie.
Eu sunt un mare fan Tolkien și la rândul meu mama a unei fete… dacă ea ar fi la fel de pornită, i-aș povesti ca filmul a fost creat pe baza unei cărți publicate în 1937, ca e o carte frumoasă care merită citită și ca scriitorul a fost poate influențat de părerile lui din vremea aceea… asta nu face cartea mai puțin interesantă sau de aruncat. Și i-aș mai spune ca poate scrie ea o carte minunată, așa cum își va dori ea, cu eroine puternice și sigure pe ele, care fac lumea mai bună…
Orice om are gusturile si parerile lui si trebuie sa le respectam, chiar si cand e copil.
Mie imi plac mult aceste doua filme (nu prea privesc orcii in ochi, ii evit cat pot).
Apar si cateva figuri feminine puternice, curajoase, care influenteaza mersul lucrurilor: Arwen, Galadriel, Eowyn – nepoata lui King Theoden (care infrunta si doboara chiar si un nazgul), Tauriel.
Pacat ca l-a vazut pe Gandalf ca pe un vrajitor gata obosit.
Poate va avea rabdare alta data … sau poate nu.
Tocmai le-am urmarit si noi din nou, de data asta cu fetita noastra de 11 ani, fara niciun motiv, doar pentru ca sunt niste povesti care ne plac. De fiecare data descopar noi detalii subtile.
Intr-un conflict armat (pe care nimeni nu si-l doreste, doar cei care-l starnesc) e firesc sa fie multi barbati care sa apere Binele pentru ca au o forta fizica net superioara (nu putem contesta asta) si pentru ca au o gandire rationala, capabila sa ia hotarari la rece, mai dure.
Femeile au rolul lor foarte important, dar nu pot tine piept – fizic – unei armate de orci si uruk-hai.
Filmele Stăpânul Inelelor și Hobitul mi-au placut foarte mult. Le-am revăzut de câteva ori. Într-adevăr, povestea este mai mult despre bărbați, despre a lupta pentru obiective comune, despre prietenie, dincolo de diferențele dintre specii. Figurile feminine care apar sunt puternice, dar într-adevăr, sunt mai puține.
Hm….sunt femeie…si stiu ca daca as avea fata…i as spune…ca nu poate lupta ca un barbat. Daca ar fi o situatie reala…s ar dezmeticii imediat. Personal cred ca fiecare din noi…avem putere. dar in lupta femeia nu are, chiar daca si ar dorii. putea sa vada in film pretuirea si respectul pentru femeie…care acum..se cam disipa…din pacate.