Da, totul începe acasă!

E ușor să faci copii. Aș face două sute. Deși cred că omul meu m-ar opri mai devreme.

E greu să-i naști. Aș naște încă vreo cinci. Păcat că nu mă mai ține uterul pentru așa o aventură.

E ușor să-i ții în brațe cînd sînt mici ca niște pui de pisică. Aș mai face 20 să-i țin așa lipiți de mine, să mă caute cu gurile lor mici și flămînde, să-mi miroasă a laptele meu și a piele curată.

E greu să-i crești. Aș crește înca doi. E loc și-n casă și-n suflet.

E și mai greu să-i lași să devină oameni. Nu știu dacă aș mai avea curaj să mai fac vreunul, prea e complicat și eu sînt deja bătrînă și cu nervii plesniți după două săptămîni cu doi copii.

Nu pot pricepe cum își abandonează unele mame copiii, dar încerc să nu le judec prea aspru, nimeni nu știe ce e în sufletul lor atunci cînd știu că-și privesc puiii pentru ultima oară. Ce pot să fac în schema asta crudă a copiilor abandonați este să ajut cum pot. Am donat bani, haine și jucării, am popularizat cauze, am adunat și dat mai departe informații. Asta fac și azi, și ca să-mi duc intenția pînă la capăt, am nevoie de ajutorul vostru. Am nevoie de două blogerițe sau doi blogeri sau o blogeriță și un bloger să meargă luni să pună umărul la muncă în folosul unor copii abandonați. Să vă povestesc.

În București pe Calea Floreasca există un complex de case familiale care oferă un cămin copiilor rămași fără îngrijirea părinților, el se numește SOS Satele Copiilor. Complexul adăpostește 12 case, în fiecare casă trăiesc o mamă socială și cei 6-7 copii de care are grijă. Clădirile au fost date în folosință între 1993 și 1996 și nu au fost renovate niciodată de atunci, iar starea lor se degradează, devenind din ce în ce mai mult un pericol pentru cei mici. Prin programul “Totul începe acasă!”, derulat de GDF SUEZ Energy România, Fundația GDF SUEZ și Habitat for Humanity România, cele 12 case vor fi renovate cu cei 300.000 de euro investiți în program. Pînă acum s-au finalizat lucrările de înlocuire a tâmplăriei exterioare și a ţiglei, cele de montare a centralelor termice la 4 din cele 12 case, s-a înlocuit acoperișul la 8 din cele 12 case, s-a lucrat la izolația exterioară la 9 din 12 și la izolația interioară pentru 3 din 12. Pînă la sfîrșitul anului vor fi înlocuite toate acoperişurile, toate casele vor fi izolate termic, vor primi uși și geamuri noi, centrale termice și sisteme de contorizare individuală.

E nevoie de multe mîini harnice la fața locului, dar și de guri sonore care să vorbească despre proiect. De-asta m-am implicat și eu. Mai mult cu vocea, că mîinile mele-s ocupate acum cu nou-născutul Iv și prea-minunata prințesă Sofia, copii deloc abandonați, ba dimpotrivă, perfect lipiți de mama lor, care devine astfel imposibil de mobilizat pe șantier. Mi-ar fi plăcut să pot merge să-i cunosc pe micuți, să mă urc pe-o scară cu o găleată de vopsea, să car, să montez, să spăl la final, să simt c-am făcut și altceva decît să povestesc despre asta. Poate la anul mă voi putea implica mai activ. Acum însă, fac apel la voi. Am nevoie de doi oameni care pot merge luni acolo, pe Calea Floreasca. Să muncească organizat cîteva ore pentru cei 80 de copii din complex. Apoi să scrie despre asta, să audă cît mai multă lume despre proiect, să se înscrie cît mai mulți voluntari dispuși să meargă să dea o mînă de ajutor la fața locului.

Detalii despre proiect găsiți aici, pe site-ul oficial al platformei de responsabilitate socială a companiei GDF SUEZ Energy România, Energie pentru fapte bune. Dacă aveți timp și chef să vă implicați, vă rog să vă înscrieți în comentarii, azi alegem (cu Random) cine merge pe șantier, luni vă întîlniți cu reprezentanții proiectului și porniți la lucru. Apoi îmi trimiteți și mie poze, să văd cît de frumos ați lucrat fără mine.

Vă rog să faceți asta pentru mine, dar mai ales pentru ei, 6-7 copii la o mamă care nici măcar nu e a lor.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4198

14 comentarii

  1. Eu as vrea sa ma implic dar nu ma prea pricep la scris. As putea sa ajut practic cu orice ar putea o femeie sa faca pe acolo si poate sa fac si poze dar cu scrisul mai putin. Da-mi de stire daca da. Astept cu nerabdare 🙂

  2. Salut respectuos orice iniţiativă de genul ăsta. Aprob pozitiv!!! Dar am o nelămurire, este proiect, sunt bani, sunt materiale, deci firme angajate în proces, dar nu este mână de lucru? Că ar fi ciudat/imposibil. Sau printre cei de la firmele angajate (fiecare pe specificul ei) sunt şi voluntari? Trebuie publicitate şi e normal aşa, poate or mai apare iniţiative de genul ăsta, dar mâna de lucru necalificată în construcţii nu prea are ce căuta – uneori e chiar periculos (sunt constructor deci se presupune că mă mai pricep). Eventual poare fi folosită la cărat şi dat la mână materiale pentru finisaj interior, curăţenie etc, dar după opt ore de cărat – pentru cei care nu sunt obişnuiţi cu asta – pot apare probleme chiar grave. Oricum, intenţia e de salutat.
    P.S. – Chiar o să încerc să trec peste câteva zile pe acolo.

    • Habitat for Humanity desfășoară o mare parte din lucrări cu ajutorul voluntarilor. Voluntarii sunt supravegheați de personal calificat și sunt puși să facă doar lucruri care nu sunt periculoase și pentru care nu au nevoie de cunoștiințe de specialitate. Ei sunt instruiți la fața locului în ceea ce privește modul în care trebuie executate diferite sarcini.

  3. Ne grăbim să creștem, mereu!
    (ajungând să înțelegem mult prea târziu cât de important era trăim clipa)

    Omul e ca tâmplarul. Trăiește ce trăiește și după aia moare.

    http://youtu.be/84DLT4yRcy4

    No, acum ce te faci?

    Aștepți să vezi ce-ți dictează hormonii de mamă la momentul T0?
    Sau te-ai pregătit (măcar să iei 5-ul) în speranța că nu ți se va întâmpla chiar ție chestia asta vreodată ?

    Eu aici m-am blocat…

  4. Buna! Scrie ca se va lucra pana la sfarsitul anului. In afara de cei care s-au inscris aici si s-au prezentat la proiect incepand de ieri nu putem sa mai mergem si altii? ma gandeam sa anunt la servici,poate se strang ceva doritori, avem birourile foarte aproape de Cal. Floreasca. Ma gandesc ca poate mai sunt si altii ca mine care se gandesc deseori sa faca voluntariat,dar nu stiu unde,cum ,cand, cu ce sa inceapa…Poate ne organizam sa mergem dupa program.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *