Anul acesta va fi grozav pentru noi!

Dragi părinți, repetați după mine:

Anul acesta nu voi trimite copilul în camera lui când mă supără, ci îl voi chema alături de mine să aflu ce pot face să fim fericiți unul lângă altul.

Anul acesta voi pune telefonul deoparte măcar o jumătate de oră și mă voi juca de-adevăratelea cu copilul meu.

Voi sta mai mult cu mine, ca să înțeleg de ce sunt mânios și nu reușesc să mă port cu oamenii din jur frumos, așa cum merită.

Anul acesta voi face lucruri pentru mine, ca să îmi umplu paharul și apoi din el să torn și într-al altora.

Anul acesta voi spune copilului meu NU atunci când ce-mi cere nu e sănătos pentru el, pentru mine sau pentru alții. Nu mă voi mai sacrifica pe mine pentru el, ci voi căuta moduri în care ne poate fi bine tuturor fără ca cineva să fie sacrificat.

Anul acesta voi fi mai aproape de prietenele mele, le voi asculta fără să le compar cu mine, fără să le dau soluții sau judecăți. Voi asculta și voi spune: sunt alături de tine. Atât.

Anul acesta, nu voi pleca la drum cu mașina înainte de a pune copilul în centuri, în scaunul lui auto. Nici la drum lung, nici la drum scurt.

Anul acesta îmi voi trata copilul cu respectul pe care-l merită orice ființă umană. Voi fi mai atentă la adevăratele lui nevoi și n-o să mai încerc să compensez lipsa de timp împreună cu jucării scumpe cu care el nu se va juca mai mult de o zi, iar o să-l cert pe el pentru asta, deși vina e a mea.

Voi ieși în parc mai mult. La film. La dans, cu sau fără copii.

Voi face pace cu mama și cu tatăl meu, ca să am pace cu copiii mei.

Voi mânca bun, făcut de mine sau de alții, fără să mai calculez în gând nota de plată.

Voi investi în mine. Un terapeut bun, un parfum scump, o perie de păr sau un fard de ochi care o să mă ajute să mă simt mai bine.

Mă voi așeza mai des pe podea. Nu ca s-o spăl, ci ca să fiu mai aproape de chipul copilului meu, să-l vâd zâmbind și să mă vadă zâmbind. Să mă joc cu el cum nu m-am jucat pe vremea mea, să colorez și să modelez plastilină.

Voi avea mai multă grijă de relația mea de cuplu. Voi arăta interes pentru lucrurile care-i plac perechii mele, voi investi timp și emoție și în noi doi.

Voi planifica din timp vacanța noastră împreună, ca să fiu sigură că de data asta chiar mergem.

Nu voi mai ridica mâna, nu voi mai lovi omul acesta mic care mă iubește ca pe Dumnezeu și care va crește așa cum mă vede pe mine.

Anul acesta voi lua prioritățile din viitor și mă voi ocupa de ele azi, acum. Voi face mai mult din ce-mi place să fac, pentru că acestea sunt zilele cele mai frumoase, asta e viața mea, tot mai puțină cu fiecare zi.

Voi construi alături de copilul meu clipe frumoase, amintiri nemaipomenite, îi voi arăta cât de mult îl iubesc orice ar fi, pentru că aceasta e plasa de siguranță în care el va crește om drept.

Anul acesta voi încerca mai mult să nu ridic vocea, să nu mai arunc cu lucruri, să nu mai ameninț și să nu mai umilesc oamenii pe care-i iubesc.

Anul acesta voi fi prezent la tot ce ni se întâmplă, nu voi mai lăsa durerile mele din trecut să-mi altereze prezentul, nu voi mai repeta pe pilot automat greșelile părinților, voi fi eu, în toată splendoarea resurselor mele.

Anul acesta îmi voi întreba mai des copilul cum se simte și mai rar ce-a mâncat la școală.

Anul acesta va fi anul nostru împreună, anul vindecării mele prin și cu copiii mei.

Va fi un an extraordinar acesta!

shutterstock_209166397

Sursa foto: copii și părinți fericiți via Shutterstock.com

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4174

20 comentarii

  1. Pfffiiiuuu ce mi-a placut articolul asta, ai rezumat rezolutia mea pentru anul asta. I love it, love it!!! Sper sa ne iasa tuturor cat mai bine, sa reusim sa fim mai buni cu noi si sa ne iertam, noua si altora, ca sa putem darui our best copiilor nostri. Sper sa iti iasa si tie asa cum iti doresti si sa fiti sanatosi. Va pupam! ?

  2. Pentru ca sunteti grozavi si aveti (ai) niste planuri grozave. Asa sa fie. Mai e putin pana la promisul „raport” al fetei in control. La multi ani speciali!

  3. Vai ce frumoase promisiuni! Am citit si recitit aceste promisiuni, as vrea sa fac un legamant din ele, cu mine insumi si sa incerc sa le si pun in practica! Toate mamele ar trebui sa ne propunem si sa si reusim sa facem ceva mai mult pentru noi si pentru puii nostri!
    Multumim!

  4. Draga Ioana, probabil ti s-a spus de sute de ori dar simt nevoia sa iti spun si eu: ai o capacitate fantastica de a impulsiona, de a face suflete sa tresara si minti sa se miste din loc, cel putin eu asta simt cand iti citesc articolele. Iti multumesc si pentru acest articol si iti urez din inima ca toate lista de mai sus sa fie bifate cu succes pana in decembrie. Cu siguranta multi parinti care te citesc tocmai au trecut, ca si mine, cateva din cele de de mai sus pe listele personale
    Sa fim sanatosi cu totii: la trup, la minte, la suflet, sa avem un an fabulos, prin munca si efortul nostru!

  5. Draga Ioana, m – as bucura mult dacă ne-ai oferi câteva detalii despre terapia pe care ai început-o (ce tip de terapie este: tranzacționala, cognitiv-comportamentala, psihanaliza etc.). Ar fi util un astfel de articol, cu ce informații crezi tu ca pot fi oferite. Mulțumesc, Dana.

  6. Si eu ma gandeam la vindecare in timp ce citeam spovedania ta. Fac atat de multe lucruri pe care le regret in secunda doi si apoi le repet a doua zi.Ma doare. Ma gandeam la razboi si liniste pentru parinti pentru ca nu vad pacea aceea atat de dorita posibila. Pornesc la cautari serioase de terapeut nu doar imi ameninț sotul cu asta. Am atat de multe ganduri inchise in mine pe care nu am cui sa le spun si e chiar dureros sa le spui cuiva care le asculta ca pe stirile de la ora 5. Am nevoie de o schimbare si clar doar eu pot sa o fac. Sa fie asta anul. Ar fi bine pentru mine si familia mea sa fie. Sanatate, iubire si rabdare!

  7. Foarte frumos!
    M-au surprins doua „promisiuni” care sunt de fapt „normalitate”: scaunul in masina/centura si lovitul copilului. Rog toate mamele ce citesc aici sa le treaca la normalitate.

  8. Iar ziua mea va avea undeva la 30 de ore 🙂 glumesc, desigur, dar știi si tu ca multe dintre lucrurile menționate de tine nu ajung sa fie făcute din lipsa de timp. Oricum, putem măcar sa ne străduim sa facem mai mult din ce ne place si mai puțin din ce trebuie.

    O chestie foarte foarte importantă ai menționat aici, chestie căreia i-ai dedicat un articol întreg acum câteva zile: trăim acum, azi, asa ca hai sa nu mai amânăm lucrurile plăcute pentru un „cand oi avea timp” sau un „cand s-or face copiii mari”. 🙂

  9. La multi ani suflet frumos pe anul acesta! Esti minunata si iti multumesc (din nou si din nou). Ca de multe alte ori, voi printa si voi darui acest articol. Il voi pune pe toate usile din casa noastra sa il repetam ca pe mantra si sper sa ne tinem de promisiune! Luv iu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *