Bonjour, mademoiselle la cocotte, ce s-a petrecut avec vos cheveux?

Prima oară când mi-am vopsit părul, aveam 11 ani. Am recurs în mare secret la un lighean și la un creion chimic pe care mi-l cumpărasem cu emoții de la librărie, din banii de covrigi.

Mama era la serviciu, normal, altfel s-ar fi ales praful de toată implementarea. O să te vopsești când o să fii mare, acum ești un copil, n-ai tu nevoie de asemenea prostii, îți strici părul aiurea, zicea mama, care se vopsea o dată pe lună, iar eu voiam să fiu ca ea. În plus, mă plictisisem de părul meu lung, mereu lung, drept, fără formă și personalitate (mi se părea atunci, deh, adolescența, acum, când mă uit pe poze, mi se pare că aveam un păr grozav, era des, avea volum, era lung și sănătos, elastic și strălucitor).

Am încălzit apă în oala de ciorbă, am turnat-o în ligheanul în care mama ne spăla ciorapii, am zdrobit cu un cuțit vârful creionului, am amestecat pulberea în apă cu degetul mare, am privit cum se face apa mov, mi-am aruncat capul în jos și mi-am lăsat coama lungă în apa cu miros de laborator de chimie. Am stat așa până m-au apucat cârceii la picioare, iar când am scos părul din apă n-am observat cine știe ce schimbare. Am ridicat din umeri, aia era, am încercat, nu pierdusem decât un vârf de mină de creion și 15 minute de stat cu genunchii lipiți de gresia rece. M-am uscat în grabă pe păr și-am fugit la școală. Când am intrat pe ușa clasei, doamna profesoară de franceză, o madamme foarte severă și necruțătoare mai ales cu fetele, mi-a zis:
– Bonjour, mademoiselle la cocotte, ce s-a petrecut avec votre cheveux?
Copiii s-au pus pe râs, iar eu am făcut stânga împrejur și m-am dus direct la frizerie, să tai jumătatea de păr care se făcuse între timp mov ca viorelele de câmp.

Niște ani mai târziu, am primit voie de la mama să mă vopsesc blondă cu vopsea de la tub. Tot îngrozitor mirosea, îmi ardea pielea capului și degetele când o aplicam, dar vreme de zece ani am fost cea mai mândră blondă din liceu, facultate și de la ziar!

Pe vremea aceea, vopsitul părului era privit ca un viciu. Vopseaua ardea și usca părul, tu știai că nu-ți face bine, dar nu te puteai opri și lună de lună te așezai la oglindă cu pieptene cu dinți rari și castronul de ceramică plin cu pastă cu miros înțepător, trasai cărări, lăcrimai, întindeai și masai, apoi cu capul pulsând de usturime, spălai cu periuța specială castron, chiuvetă, unghii, piele, rugându-te să scape toate fără pete permanante. Dar cine strălucea apoi de mândrie cu părul vopsit în cele mai ascuțite tonuri de roșu, negru albăstriu sau roz?

Din fericire, acum te poți vopsi fără să te simți vinovată. Există multe variante de vopsea care nu distrug părul, ba dimpotrivă, care-l hrănesc și-l răsfață.

Voi cu ce vă vopseați părul când mama era la serviciu? 🙂

Sursa foto: păr vopsit via Shutterstock.com

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4197

49 comentarii

  1. Fierbeau frunze de nuc pana se colora apa in roșu și apoi cu acea apa ma spălam pe cap. Nu se colora, dar capăta ușor nuanțe de roșu . 🙂

    • Buna, eu nu m am vopsit pina la 27 de ani, m am facut blonda si de atunci numai blonda am fost. eu vroiam sa ti spun ca mama isi punea o mina de creion chimic, avea parul cu mult par alb de f tinara, si ii dada un ton violet asa de frumos. dar ea punta putin.

    • Buna, eu nu m am vopsit pina la 27 de ani, m am facut blonda si de atunci numai blonda am fost. folosesc alfaparh, este f buna. Eu vroiam sa ti spun ca mama isi punea o mina de creion chimic, avea parul cu mult par alb de f tinara, si ii dadea un ton violet asa de frumos. dar ea punea putin.

    • Hai ca asta cu cariocile nu mi-a trecut prin cap. Hm, ciudat, de ce oare? 🙂

    • haha! eu am folosit carioci in liceu. o coloram pe colega de banca. avea parul scurt spre mediu asa si mi se parea ca arata f bine. mai greu am convins-o pe ea, dar am invins. pe la orele de mate si de fizica faceam, de regula, experimentele. cel mai bine se vedeau suvitele mov si roz.

  2. Cu violet de gențiană, de la farmacie. Eram-în mintea mea-cea mai jmecheră gagică din tot orășelul bunicilor când sâmbăta îmi puneam soluția aia în lighean, băgam coama blondă ș-apoi mă duceam la discotecă să rup gura târgului 🙂 am vopsit așa și o vecină, numai că ea avea ceva hena/roșcat prin păr și a ieșit um verde de n-a ieșit trei săptămâni din curte.

  3. Eu nu mi-am vopsit părul niciodată, dar colegele mele își vopseau părul cu soluție castelanii – aveau părul roșu 🙂

  4. Urasc campaniile de orice fel si de regula ma plictisesc groaznic, dar cele scrise de tine sunt dementiale si le citesc cap coada!! Felicitari!

    • Deși stiu ca tu chiar crezi în brandurile pe care le promovezi, apreciez onestitatea de a pune semnul distinctiv pt fiecare campanie pe care o desfasori. Esti printre foarte putinii bloggeri care fac asta.

    • Mi se pare o dovada de transparenta si onestitate, eu cred ca cititorul trebuie sa stie cand bloggerul este platit sa scrie, fara ca asta sa insemne ca ce scrie el nu e adevarat. Militez pentru asta in comunitatile de bloggeri, cred ca toata lumea are de castigat daca publicitatea e marcata corespunzator, si din experienta mea, marcarea nu reduce audienta. Si posturile publicitare au trafic, au dezbatere, ca si celelalte, iar eu ma simt mai confortabil asa, cand totul e asumat si semnalizat.

    • Subscriu!
      Eu citesc articolele tale publicitare sau campaniile ca pe orice alt articol.

    • Subscriu! Nu e sentimentul de aoleu o noua campanie, ci sentimentul de ce ne recomanda interesant astazi printesa!

  5. Mama mea nu lucra, deci nu ma vopseam 🙂 Insa pentru ca sunt carunta de pe la treizeci de ani, tot cam de atunci sunt nevoita sa ma vopsesc si tot cu vopsea fara amoniac, de cand a aparut pe piata, pentru ca pielea capului meu a inceput sa se revolte de la vopseluri normale, la un moment dat. Este o inventie minunata tipul asta de vopsea, nu pot decat sa ma bucur ca din ce in ce mai multi fabricanti o produc.

    • da, cand vor iesi firele albe sigur o sa reiau si eu vopsitul, thx god pentru variantele astea mai soft!

  6. Pe mine mama mea m-a încurajat să mă vopsesc, după ce am terminat liceul (în 1998). Ea mi-a cumpărat vopseaua de la o firmă destul de scumpă comparativ cu altele dar nu am avut niciodata vreo reacţie neplăcută de la ea.

  7. Eu am incercat-o tot asa cand am avut la tine pe blog, un cod de discount, peste redducerea de la Emag si ajungea la un pret foarte bun fata de pretul initial, de asta mi-am si luat 4 cutii fiindca sunt nevoita sa imi fac radacinile odata la 3-4 sapt. Din pacate, pot sa spun acum dupa folosirea a 4 cutii ca vopseaua se ia foarte tare la spalat, cel putin pe firele albe nu tine mai deloc.

  8. Mie îmi place cum îți stătea cu părul blond.

    Am avut câțiva ani șuvițe blonde. Odată, chiar de Revelion, s-a oferit o prietenă care abia terminase școala de stiliști, să-mi aranjeze părul. Așa a și fost, mi l-a „aranjat”, a vrut să dea șuvițelor mele blonde o nuanță de gri și a ieşit mov închis! Mi-am pus de câteva ori balsam, l-am spălat, n-a ieșit mare lucru, câteva săptămâni am avut părul mov.

  9. Ajutor! Fiica mea (10 ani) tocmai e foarte suparata pentru ca nu ii dau voie sa participe la o tragere la sorti la care poate castiga o vopsea de par cu care planuieste sa isi coloreze varfurile portocaliu. I-am adus toate argumentele la care m-am putut gandi pana la cel suprem ca e prea mica. Stie cineva formula magica cu care o pot convinge? 🙂

    • Hm, eu as insista ca nu e o varsta potrivita pentru vopsit parul, ca uite, poate de la 14 ani (sau cat crezi tu) si ii oferi o alternativa mai ok, nu stiu, o palarie deosebita sau o impletitura la coafor. Nu-i nimic daca se supara, e normal, doar sa nu lasati asta sa va afecteze relatia. Adica sa-i spui ca o intelegi si e normal sa fie suparata, dar ca tu esti mama ei si trebuie sa iei uneori decizii care sunt pentru binele ei, chiar daca ea nu e de acord cu ele. Ca o iubesti si tocmai pentru ca o iubesti nu o poti lasa sa faca lucruri nepotrivite.

    • Un spray care coloreaza parul si se duce la prima spalare. Pentru vacanta o zi doua cred ca merge.
      E 10 lei in Jumbo.

  10. Mi-am adus aminte că fratele meu mă făcea „cocotă” (el avea 15 ani, eu 9, poate mai mult, poate mai puţin).
    În faţa părinţilor zicea că mint. Nu i-a iertat niciodată că au mai făcut un copil, iar ei au încercat mereu să păstreze un echilibru între noi așa că nu ştiau pe cine să creadă.

  11. Aveam o prietena care se decolora. Intr-o vara, mi s-a decolorat o suvita de par de la soare. Am fost ceratata o gramada ca mi-ai decolorat parul la prietena mea, eu nevinovata fiind.
    In rest cred ca imi mai faceam si eu suvite cu cariocile. Dar mai mult imi coloram unghiile cu carioci si pixuri cu gel.

  12. Eu vreo 12-13 ani, frati-miu cu 6 ani mai mic. Asa a inceput totul. Ah… plus apa oxigenata de la farmacie. Multa apa oxigenata. Nimic ciudat ca ne tot certam prin baie… Asta pana seara, cand a venit mama de la serviciu si ne-a gasit pe amandoi blonzi ca puii de gaina ?. Bineintels ca nu am recunoscit nici unul. Toata lumea stia ca noi ne facem blonzi de la soare ?

  13. Eu parul nu mi l-am vopsit pana la liceu, dar mi-am facut gauri in urechi cand eram singura acasa :))) ba am adus si alte colege acasa si le-am facut si lor
    Dar acum, am cumparat vopsea albastru sa ne facem toti 3 (eu si baietii), n-a iesit mare lucru, s-a facut un vedre murdar pe blond, as aca am cumparat un spray pentru ei si s-au vopsit albastru si au mers la scoala :), eu am facut asta pe la liceu, vad ca s-a cam schimbat varsta, dar au mostenit pasiunea pentru albastru

  14. Prima oara in clasa a 6-a cu albastru de metilen. Eu fiind un pic blonduta, albastru+galben=verde. Aratam oribil si nici nu s-a luat ft repede. Apoi intr-a 8-a cu apa oxigenata. Am fost toate culorile posibile.

  15. Nu mi-a plăcut niciodată să mă vopsesc… Nu am vrut niciodată altă nuanță la păr, altă înălțime, altă greutate sau…altceva. Din păcate, acum TREBUIE să mă vopsesc pentru că firele albe mă fac să arăt tristă și fără viață. Prima dată când m-am vopsit m-am scărpinat în cap cu un creion până mi-am provocat răni, deși era o vopsea cumpărată de la o farmacie naturistă,preparată din plante. Cu timpul, am învățat să suport…

  16. da’ ce are vopsitul parului la liceu? Eu nu ma vopseam ca nu aveam bani dar aveam colege ce aratau cool si le admiram. Mai ales pe blondul spalacit moldovenesc (adicalea nici blond nici roscat, etc 😀 )
    Si ce o admiram pe colega din alta clasa, cu par pana la fund, facut permanent spiralat ….

  17. am citit in foarte multe reviste glossy ca actualmente este in trend vopsitul cu henna pentru este mai sanatos un pic si nu afecteaza firul de par.

    • problema cu henna este ca n-o mai poti da jos decat cu foarfecele. am folosit si eu multi ani…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *