Educație financiară în joacă (activitate de weekend sau cu școala)

Am o idee faină de activitate pentru copii, cu părinții în weekend sau cu școala în timpul săptămânii: educație financiară în joacă, în grup, într-un camion colorat care face turul țării, bazată pe un program serios, gândit de specialiști economiști din Viena.

Am participat și eu ieri la un astfel de curs și nu m-am plictisit nici o clipă! Vreau să vă povestesc ce se întâmplă în camionul cu buline Școala de bani pe roți, care va poposi în mai multe județe din România anul acesta, ca să vă conving să vă duceți și voi copiii sau să invitați școala la care merg să-i ducă.

Pe scurt, vedeți în clipul de mai jos, cu parte din ateliere filmate, click play.


Pe lung, Școala de bani pe roți este primul program itinerant de educație financiară interactivă din România destinat copiilor cu vârste între șapte și 14 ani. Timp de 90 de minute, 10-15 copii intră în camionul cu buline și au parte de câteva inteliere interactive de joacă, deducție și dezbatere pe parcursul cărora  înțeleg noțiuni abstracte gen cheltuială, venit, economii, valoare reală, valoare emoțională și ascunsă.

Atelierele sunt susținute de experți BCR familiarizați cu copiii, care știu să capteze atenția lor și să îi antreneze în discuții. Până pe 5 iulie, camionul este în fața hotelului Intercontinental București, apoi de pe 10 iulie se mută la Constanța, unde va sta până pe 31 august, după care va pleca la Iași. Atelierele au loc în grup, de la 10 la 21.30, în calupuri de 90 de minute, în fiecare zi. E nevoie să vă înscrieți telefonic sau pe site, pe Școaladebani.ro


Să vă povestesc acum ce-am învățat eu în cele 90 de minute din camion, alături de 16 copii dintr-o școală din București, ei aveau în jur de 7 ani, eu am 37, dar să știți că nu s-a plictisit nimeni! S-a râs, s-a aplaudat, au existat momente de liniște deplină, prezentări, cartonașe, alergat, țopăit, dezbatere, vot, consens, râsete!

Mai întâi ne-am prezentat, ne-am așezat, am primit etichete cu numele noastre, apoi am fost întrebați care credem noi că sunt lucrurile pe care dăm cei mai mulți bani în viață. Mâncarea? Casa? Comunicarea? Vacanțele? Copiii au răspuns fiecare ce-a crezut, apoi am aflat răspunsul corect: dap, aproape 40% din cheltuieli sunt pentru mâncare și îngrijire personală. Pe locul 3 sunt economiile, ce interesant, nu m-aș fi așteptat la așa ceva pentru România!

Apoi am fost întrebați de ce credem noi că prețul căpșunilor e mai mare iarna decât vara. Unii copii au spus că e pentru că vara căpșunile sunt mai bune sau mai pline de vitamine. Adevărul e că iarna căpșunile vin de departe, nu se fac la noi, așa că ne costă mai mult să le avem pe masă.

A urmat o întrebare despre aur, de ce e  mai scump decât argintul? Pentru că e mai frumos? Mai greu? 🙂

După asta, copiii au discutat cu trainerul despre valoare, preț, valoare ascunsă (utilitatea adevărată a unui lucru) și valoarea lui emoțională, după care a urmat un exercițiu cu cartonașe, le-a plăcut mult copiilor.

După încă alte două exerciții cu multă mișcare (le vedeți în clip mai sus), a urmat o dezbatere pe echipe despre care e metoda cea mai bună să strângi bani: o echipă a susținut că pușculița, alta că economiile la bancă, iar a treia echipă a decis care dintre cele două a fost mai convingătoare. Foarte isteți copiii!

A urmat o discuție despre globalizare și felul în care banii circulă și totul are logică la nivel internațional, copiii au fost foarte atenți și au înțeles foarte bine!

Vă recomand să mergeți în camionul cu buline, când va ajunge la voi în oraș. Puteți urmări traseul Școlii de bani pe roți AICI.

Potrivit unui studiu ad-hoc realizat de BCR, avem la nivel național, un grad mic de alfabetizare financiară, de 22%, iar planificarea unui buget este o necunoscută pentru trei români din patru. Asta înseamnă că educația financiară timpurie este extrem de necesară și importantă! Iar dacă e făcută în joacă, sigur va fi pe placul copiilor!

Proiectul Școala de bani pe roți face parte din programul Școala de bani,  care are câte un program educațional special creat pentru fiecare categorie de vârsta: copii, adolescenți, tineri și adulți. În cadrul programului Școala de Bani pentru adulți, peste 700 de angajați ai BCR au devenit până în prezent profesori de educație financiară și au făcut workshopuri de educație financiară cu peste 8.000 de români. Programul pentru copii si adolescenți Școala de bani pe roti este un proiect BCR susținut de Fundația Vodafone.

Urmăriți camionul cu buline și duceți copiii la educație financiară pe roți! Se vor distra și vor învăța lucruri utile pentru viață!

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4174

2 comentarii

  1. Există și materia opțională „Educație financiară” care se poate realiza la clasele primare în orice școală. Programul este susținut de B.C.R. și în parteneriat inspectoratele școlare județene . Este un program f.f. drăguț și toate materialele sunt distribuite gratis – ceea ce reprezintă un mare beneficiu, în special în mediul rural.„Școala de bani pe roți” are imensul avantaj că beneficiază de traineri specializați în principal pe acest program.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *