Parcul Kiseleff, monument istoric al Bucureștiului, transformat într-un bâlci sinistru

De cinci ani ieșim în Parcul Kiseleff de câteva ori pe săptămână. De fapt, ieșeam, pentru că de-o vreme s-a transformat într-un fel de talcioc gălăgios, murdar, plin de chinezării, bere, gunoaie, tarabe cu gablonțuri, boxe din care răsuna numai mizerii.

Iarba deasă și curată prin care amândoi copiii mei au învățat să pășească e acoperită de cabluri, mucuri de țigară și ambalaje aruncate. Copacii după care ne ascundeam în joacă sunt suport de coșuri de gunoi și panouri electrice improvizate și periculoase. Aleile pe care ne plimbam cu troninetele sunt sufocate de tarabe, boxe și chioșcuri. Nu mai putem mirosi iarba proaspăt tunsă, pentru că miroase a grătar, fum de țigară și bere scursă pe jos.


Surse foto: Dragoș Florescu, Bianca Barbu

Chipurile, e târg de antichități și produse tradiționale. Sună frumos, să încurajăm producătorii autohtoni. Practic, avem tarabe cu mărgele din Dragonul Roșu, pizza și clătite cu ciocolată preparate în condiții îndoielnice, o piscină cu bule în care copiii se învârt, plasată peste lada cu nisip a copiilor, tone de gunoaie care rămân nestrânse, plușuri și plastice chinezești, ii din India, muzică de proastă calitate (deloc românească). Mașini intră pe aleile parcului printre copii, să livreze marfă. Târgul este organizat de Primăria București, aprobat de Primăria sectorului 1.

Nu știu dacă știți, dar parcul Kiseleff este înscris în Lista monumentelor istorice din București sector 1 (cu codul LMI B-II-a-B-18982, pentru cine vrea și date exacte). Parcul a fost construit începând din 1832, imediat după șoseaua Kiseleff, bulevard central al Capitalei.

Era unul dintre cele mai frumoase parcuri din oraș. Cu multă verdeață, alei cochete, trei locuri de joacă din lemn și cauciuc reciclat, copaci bătrâni, tufișuri îngrijite, gazon des. Acum nu ne mai putem bucura de nimic din toate astea.

Sursa foto: neocasa.ro

Așa că vă invit să ne sprijiniți în demersul inițiat de câțiva oameni din sectorul 1 care-și vor parcul înapoi, și alături de care vreau și eu să fac ceva. Așa că iată, scriu, după ce am semnat petiția.

Puteți semna această petiție online sau pe cea fizică, pe care o găsiți la Pain Plaisir. Nu e neapărat să fiți din sectorul 1 sau din București, e suficient să fiți scandalizat de ce se întâmplă în general în parcuri din pricina celor care le administrează. Sunt sigură că în multe parcuri din țară se întâmplă la fel. Nu stați pe margine, protestați! Cereți-vă parcul înapoi. Avem nevoie, și noi, și copiii noștri, de peticul nostru de natură, necălcat în picioare de interese comerciale fără pic de noimă și respect față de natură și oameni.

Vă rog să ne ajutați. Semnați petiția!

Trimiteți mesaj despre acest bâlci din Kiseleff la adresa registratura@primarias1.ro. Precizați că este în atenția Primarului Sectorului 1 dl.Daniel Tudorache, Directorului Directiei de Cultura dl.Bogdan Mihailescu, Directorului Administratiei Domeniului Public S1 dl. Alin Vieru. Veți primi un reply cu un număr de înregistrare pe care îl puteți apoi folosi pentru a cere un răspuns scris, la care aveți dreptul legal.

Sau puteți completa aceste formulare online, la care sunt obligați să vă răspundă:

Petiție Primăria Municipiului București: http://www.pmb.ro/contact/petitie/petitie.php

Petiție primăria Sectorului 1: http://www.primariasector1.ro/sesizari-petitii-reclamatii.html

Am pus mai jos câteva mărturii ale celor care au inițiat acest demers, citiți-le, ca să vedeți de ce ne-am supărat.

„Deși probabil acest „Târg tradițional” are la origine intenții onorabile, rezultatul final este unul total opus – atmosfera este de imitație ieftină și dezolare, se comercializează produse de proastă calitate, din import, „bunătățile” alimentare se pregătesc și se vând în condiții improprii, nu există o minimă asigurare suplimentară a condițiilor igienice și sanitare specifice acestui gen de eveniment, ca să nu mai vorbim că toată logistica necesară standurilor încurcă lumea – mașini, dube, cabluri de curent electric, etc. Și toate acestea tocmai în weekend, în mijlocul unui parc utilizat în mod extensiv de către copii. Singura soluție este anularea imediată a autorizației și regândirea târgului la nivelul așteptărilor vizitatorilor parcului.”
Dragoș Florescu

„Sunt foarte supărată că în tot weekendul o mare parte din parc este foarte aglomerată și copiii nu mai au loc să se desfășoare. Mă deranjează muzica dată foarte tare, mă deranjeză că sunt la vânzare produse fără legătura cu tema târgului, ca de exemplu jucării chinezești, alcool…”
Ruxandra Jurcuț

„Toate tarabele sunt puse în mijlocul parcului, locul unde copii se plimbau cu role, biciclete, trotinete. E plin de tarabe cu jucării chinezești din plastic, grătare, bere la draft, mirosuri și gălăgie. În plus, a apărut și un bazin cu apă cu niste baloane în care copii pot intra să se dea. Weekendul trecut, acest bazin era pus fix peste groapa cu nisip de lânga locul de joacă cu tobogane. Lasând la o parte faptul că parcul Kiseleff este un parc micuț și evenimente de acest gen nu prea își au rostul aici, posesorii de tarabe se fac remarcati prin muzica dată tare (inclusiv duminica până la ora 22 când își strâng catrafusele), mizerie lasată în urmă. Și intră cu mașinile pe aleile parcului pentru a putea încărca-descărca diverse.”
Bianca Barbu

Vă invit să o semnați petiția AICI și să o dați mai departe. Cei de la Primăria Capitalei trebuie să știe cât de mulți nemulțumiți face acest bâlci care ne sugrumă parcul și-l face impracticabil pentru copiii noștri, care vin aici de bebeluși, dar și pentru noi, adulții, care ne dorim liniște și aer și verde în parc. Măcar în parc!

Mulțumesc!

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4175

23 comentarii

    • da, of, stiu, mergem acolo de cateva ori pe saptamana, este oribil. noroc ca parcul e mare si daca te duci incolo spre rampe si spre ursi, scapi de bâlci.

    • Si noi ne-am saturat de zona Miramagica din Herastrau…uneori muzica este ATAT de tare incat efectiv nu ma aud cu copilul…..n-as fi avut nimic impotriva cu zona daca nu bubuia muzica, daca nu vindeau oamenii aia toate chinezariile la suprapret….sunt parcuri de gen si-n strainatate, insa AFARA, pe alei, nu insira nimeni pungi de pufuleti, vata pe bat si jucarii de plastic 🙁 Chiar in Sempione, Milano, este o zona cu trenulete, masinute si alte de-astea cu fisa, insa nu am vazut sa ocupe nimeni aleile cu „marfa”. O sa semnez si eu petitia, poate usor usor scoatem balciurile astea din sistemul romanilor…este revoltator!

  1. Am fost si noi sambata atrasi de evenimentul Gradina cu Artisti. Desi in descrierea evenimentului erau specificate peste 10 ateliere pentru copii, am vazut doar unul. Partea aia cu antichitatile mi s-a parut odioasa de-a dreptul, chiar ma intrebam cine oare cumpara ceva de acolo

  2. Poate ca persoana care a inceput petitia o poate extinde la tot Bucureștiul sau la tot Sectorul macar.
    In Herastrau e la fel, imi imaginez ca si in restul parcurilor.
    Uneori sunt evenimente frumoase in weekenduri (muzica ok, street food organizat doar intr-o anumita parte de alei) si uneori sunt niste tarabe cu kitchuri, fum de la mici si muzica extrem de tare de la casetofoane (tip Dragaica).
    Tarabe cu chinezarii sunt prezente in regim permanent in parc, noroc ca vine iarna curand si scap de ele.
    Astazi am vazut in parc ca au aparut niste casute de lemn in zona Aviatorilor, sa vedem ce o sa fie in ele in weekend..

  3. Felicitari Ioana pentru initiativa sau pentru promovarea ei. Intr-adevar parcul Kiseleff este sau era un parc deosebit, curat si ca o oaza de aer si linsite in mijlocul orasului. Sa stii ca multe parcuri s-au transformat in acest kitch oribil. Sper sa semneze cat mai multa lume petitiile si sa reusim sa facem ceva, desi ma tem ca intentia autoritatilor este sa ne tampeasca, sa distruga tot ce e frumos si curat. Am trimis petitiile la multi parinti care vin in acest parc, paote uniti vom reusi!

  4. Pentru noi era singurul parc frumos din Bucuresti, suntem din Pitesti, si veneam des aici, tocmai pentru ceea ce ai descris si tu: alei, verdeața, copaci, oameni frumoși, chiar înainte sa avem fetita. Am venit si cu fetita acum, neștiind de acest bâlci, nu si-a gasit liniștea, nu am putut sa o alăptez, am plecat foarte dezamăgiți. De exemplu la noi in oras daca nu e asa bâlci in parc nu vine nimeni, Iar singurul parc ramas parc e pustiu, pentru mine e bine acest lucru pentr ca eu caut liniște, dar e trist ca oamenii prefera sa mearga cu copii in aglomerația din centrul pietonal al orașului, unde nu exista activitati pentru copii, unde eu adult nu imi aud gândurile, ( am constat de cand sunt mama ca oamenii vorbesc foarte tare), dar un copil? Riști sa ii faci mai mult rau cu ieșitul.

  5. Apropos, Ioana, nu era o lege care interzice comercializarea, consumul si vanzarea de bauturi alcoolice in parcuri? Stiu sigur ca era pentru ca ni s-a atras atentia de catre jandarmi la un moment dat, cand aveam o bere in mana in parc. Paote ne putem lega de acest aspect!

  6. @O MAMICA: Potrivit Legii nr. 61 din 27 septembrie 1991, republicată, consumul de băuturi alcoolice în locuri publice precum: drumuri publice, parcuri, stadioane şi terenuri sportive, instituţii culturale, săli de spectacole, instituţii sau unităţi economice, mijloacele de transport în comun, autogări, gări etc. se sancţionează cu amendă de la 100 la 500 de lei.

    Dar din pacate legea se aplica „dupa ureche”, asa cum e si in cazul Kiseleff-ului – atat in parc, cat si la rond.

    • E revoltator pentru noi, astia care suntem intr-o insignifianta minoritate :). Majoritatea e doritoare de mici si kitch, din pacate. E mult mai aglomerat parcul acum, se vede ca oamenii vin pentru asta. Eu stau langa cismigiu, acolo e si mai rau ca se adauga si porumbeii 🙂

  7. Dragelor, eu am completat petitia si am scris si o petitie catre Primaria Bucuresti. Eu una NU MAI SUPORT sa ma duc in parc si sa stau cu fi-miu aplecata explicandu-i ca nu am iesit sa cumparam aia, o avem deja pe ailalta, nu cumpar acum porumb ca a baut lapte mai devreme, clatitele alea nu sunt atat de bune, avem deja 3 mingi, hai iubitule sa ne plimbam….EVERY TIME!!!!!!

  8. Ioana, multumim pentru promovarea acestei petitii. Am semnat si eu si am trimis o petitie si pe site-ul PMB referitoare la toate parcurile mari din Bucuresti, nu doar la Kiseleff. E foarte important ca oamenii sa realizeze ca trebuie sa punem multa presiune pe primarie daca vrem sa se intample ceva in aceasta privinta. Sper sa semneze cat mai multi dintre toti cei ce au vazut acest articol!

  9. Parcul National este la fel – sectorul 2, partial la fel si la intrarea principala din parcul Alexandru Ioan Cuza – fostul IOR din sectorul 3, iti vine sa …impachetezi tot, sa iei copiii pe sus si sa fugi din tara asta…
    N-avem scapare. Imi pare rau, sunt furioasa, in Kiseleff mergeam si noi des cu metroul, avand linie directa era parcul in care mergeam doar cu metroul de cand erau bebelusi…apoi se adaugasera vizita in Antipa sau piesele de teatru de la Muzeul Taranului Roman…
    Furie si dezamagire, ca intotdeauna….

  10. IOR, herastrau, tineretului sunt parcuri mari si maricele. daca ma deranjeaza zona cu chioscuri e f simplu sa n-o frecventez. exista oameni pt care tarabele si zonele astea cu de toate pt toti inseamna plus valoare la plimbarea-n parc. 🙂 sa fie la ei, acolo. in parcurile mai mici, gen parcul national (fostul 23 august) sau kiseleff mi se pare cea mai grava situatie pt ca nu prea ai loc de-ntors.
    de cele mai multe ori constat ca parculetele si locurile de joaca de printre blocuri, acolo unde exista, sunt cele mai cinstite.
    la partea cu alcoolul nu stiu ce sa zic. conform paragrafului din lege mentionat mai sus, nici la concerte n-am mai bea o bere.

    • Asa este si asa fac in ceea ce priveste Herastraul, ca eu pe-ala il frecventez cel mai des. Dar uneori imi place sa schimb peisajul si Kiseleff era INTOTDEAUNA o alegere deoarece imi luam un latte de la Pain Plaisir si chiar era o placere plimbarea de sambata/duminica dimineata. Copilul isi facea prieteni, se dadea cu bicla, una alta. Vedeai si batrani d-aia mai distinsi plimbandu-se pe alei…Acum parca am cumparat bilet la Oraselul copiilor din Mamaia, nu alta! Daca vreau targ, ma duc la targ, sunt atatea organizate prin Bucuresti, cum sunt cele de la Casa Universitarilor. Nu simt nevoia sa vina targul la mine. Iar in ceea ce priveste placerea majoritatii, aceea de a se zgai la plasticosenii pe post de plimbare in parc…salut alegatorii doamnei Firea, ca pentru ei e balciul, fiti convinsi. Hai ca m-am infuriat si eu :))

  11. Parcul Kisselef – parcul copilariei mele, parcul in care fiica mea a crescut 8 ani si jumatate. O frumusete de natura! Duminica, cand a vazut tarabele, a auzit muzica, fiica mea s-a uitat la mine si mi-a zis: Mami, nu as prea vrea sa intru in parc… nu imi place…. Si noi venisem in parc sa ne jucam, sa ne plimbam cu trotineta pe alei. Tristetea din glasul ei reflecta tristetea si revolta mea!
    Trebuie sa oprim balciul din parcuri!

  12. Bagati va mintile n cap!de astfel de evenimente ce au loc in parcuri nu veti scapa niciodata deoarece in ele sunt implicati oameni ce isi au locul in politic si in institutii ce ar trebui sa aplice legea;o mica speranta ar fi daca lumea nu I ar mai incuraja pe comercianti sa si expuna mizeriile acolo,ceea ce nu se va intampla niciodata…

  13. Ce ciudati sunteti uneori! Era o chestie care dura doar 2 zile, nu v-a mincat iarba si groapa de nisip si poate multor copii, satui de monotonia aceluiasi parc le-a si placut piscina cu mingi sau au vrut pe calutii cu roti. Eu m-am bucurat ca fetita mea a gasit o ocupatie diferita de cea de toate zilele in care doar trotineta, role, alergat cu cainii pe iarba; personal ador sa ma uit la gablonturi, fie ele si chinezarii si, ca sa aveti de ce ma injura, am fost si bucuroasa ca sotul, care nu vorbeste romana a stat juma’ de ora la taclale cu un „domn” de vindea pizza aia indoielnica si vorbea perfect italiana. Monument e tot timpul anului parcul Kiseleff, hai sa ne mai bucuram si de un alt tip de interactiune, in loc sa ne plingem de orice. Nu stiu cum era la Piatra Neamt acum 30 de ani, dar tin minte ca de mica mergeam pe jos sau cu, carutele (in vacanta de vara, la tara) ca sa ne prezentam la vreun balci din asta, numai sa vedem un pic de atmosfera. Daca tot era weekend si nu va placea agitatia din Kiseleff mergeati in vreun loc uitat de lume si conservat natura, in loc sa faceti articolul asta. Avem de semnat petitii pentru drepturi mult mai importante ale copiilor, in tara asta…Aia sa fie problema, ca au vazut un weekend bere pe jos si muzica la maxim si n-a mai trebuit sa mergem pina la stiu eu ce magazin de fitze ca sa le cumparam o minge sau o bratara colorata…Zau asa! Si eu m-am zbatut si am fost la protestes si semnat petitii sa nu ne distruga ditamai pajistea in parcul Circului cu o tona de betoane-statui, dar macar aia era o chestie permanenta, care ar fi stricat definitv imaginea parcului!

    • nu dureaza doua zile, ci doua zile pe saptamana la nesfarsit, intr-o perioada esentiala a saptamanii, aia in care vrem liniste. dupa cum spunea cineva anterior, sunt multe locuri in bucuresti cu „atmosfera”, nu era nevoie sa se impopotoneze si un parc prin definitie si destinatie (e monument istoric, e situat in centrul unei capital europene) elegant si special. muzica urlatoare si asurzitoare nu e admisibila nicaieri. probabil faceti parte din categoria celor care creati atmosfera acolo unde locuiti, zguduind peretii vecinilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *