Vacanta la Nisa (detalii)

Ooof, mi se ingramadesc in cap atit de multe informatii si amintiri de emotii ca nu stiu zau cum sa organizez toata treaba sa intelegeti ce vreau sa comunic si sa va conving sa va urcati in avion si sa va duceti sa va bagati picioarele in marea aia si sa trageti pe nari aerul ala cald si fara praf, sa va plimbati limba pe o inghetata de ciocolata cu portocale si sa va plimbati cu barca dintr-un oras in altul, cu o punga din hirtie la voi in care-ati ascuns un espresso lung si-un pain au chocolat caldut…

Ok, incep cu partea practica. Banii. Noi am dat cam 400 de euro pe avion (2 persoane dus intors, Blue Air, rezervate cu 4 luni inainte). Atentie insa, zboruri catre Nisa la Blue Air sint doar joia si duminica. Alte low costuri nu au zvor direct. Taromul e cu vreo 200 de euro mai scump. Daca vreti sa inchiriati cazare la particulari, cum am facut noi, veti avea ceva probleme, pt ca ei inchiriaza numai de simbata pina simbata. Cu putina truda, veti gasi un proprietar inimos care va va primi de duminica pina duminica. 7 zile sint suficiente sa vedeti toate oraselele intre Cannes si Menton, la granita cu Italia, cu o zi doua de plaja la mijloc. Daca vreti sa vedeti si Saint Tropez, care e ceva mai departe, si sa va si odihniti, va recomand 10 zile. Noi am batut oraselele la rind, aproape in fiecare zi, cu plecat la 8 dimineata din camera si intors la 8 seara. Inca mai avem talpile umflate si febra musculara la gambe. Dar am vazut tot ce ne-am propus, am facut si citeva bai bune si putina plaja, a fost cum nu se poate mai bine. Cazarea ne-a costat 370 de euro (7 nopti). Am inchiriat o garsoniera in centrul Nisei vechi, chiar pe coltul celei mai animate piete din zona, Piata Rosetti.

La 3 minute de mare, la 1 minut de gara rutiera, de unde pleaca autobuze catre toate orasele de pe coasta de azur, la 3 statii de tramvai de gara de trenuri, cu care ajungi mai scump, dar mai rapid, in toate aceste orase. Dezavantajul casei, cocheta si cu de toate in ea (de la rogojini pt plaja la fier de calcat, harti si pliante cu orasjul), a fost zgomotul. Cred ca oamenii astia fac peretii din carton… Se auzea tot ce se petrecea din piata, de la cutitul care taia friptura in farfurie la declaratiile de amor ale turistilor incinsi de prea mult vin roze… Nu mai zic de serenade cintate la acordeon, spectacole de teatru si ale scamatorii de se petreceau pe-acolo. Cred ca am fi auzit si-un spectacol de mima, daca s-ar fi petrecut vreunul. Va recomand sa stati intr-o astfel de casa, va veti simti mai de-ai locului, veti economisi bani cu mincarea, e mai ieftin decit la hotel. Eu calatoresc asa de multi ani si-am dat peste oameni si case extraordinare.

Am cheltuit in 7 zile 700 de euro. In afara de-o geanta de piele de 35 de euro si-o pereche de papucei de la HM (10 euro), nu am facut alte cumparaturi. Cele mai scumpe lucruri au fost vaporul catre Monaco (32 de euro/persoana, cu ghid inclus) si mesele la restaurant. Transportul e ieftin si f bine pus la punct. In Nisa si toate orasele de pe coasta, biletul la autobuz/tramvai costa 1 euro si e valabil 74 de minute (poti schimba mai multe autobuze pe traseu). Trenul e ceva mai scump, pina la 4 euro/bilet, dar evitati traficul si economisiti timp.

Mincarea la restaurant e mai scumpa decit in alte locuri, un prinz cu fel principal si desert e intre 16 si 30 de euro. O pizza e intre 10 si 16 euro, o farfurie de paste la fel. Fructele de mare sint ceva mai scumpe, dar sint foarte bune. Bautura e exagerat de scumpa. Nu prea au bere la draft, iar cind au, e 8 euro paharul de 500 ml. Desertul e intre 6 si 12 euro. O sa revin cu un post dedicat despre mincare, ca nu pot trece asa superficial peste subiect. 😀

Patiseriile si brutariile sint o alternativa buna. Au tot felul de cocarii si umpluturi bune, sarate si dulci, intre 1 si 3 euro. Pe mine m-au dat gata croissantele simple cu unt si tartele cu cirese, care au un blat din gris foaaarte bun. A, neaparat gustati inghetata de pe strada, cea mai buna, si putin mai scumpa decit restul, e cea de la Fenuccio. Au cel putin 50 de sortimente, toate aromate de-ti vine sa plingi de bucurie. 2 bule in cornet costa 3,5 euro, 3 bule costa 4 euro. In supermarket, preturile-s putin mai mari ca la noi.

Muzeele au preturi moderate, intre 6 si 10 euro.

Cluburi n-am batut, ca nu e pe genul nostru, dar am vazut ca intrarea era cam 10 euro si bautura cam tot pe-acolo paharul. Dinauntru se auzea muzica buna, in fata cluburilor erau ciorchine de tipi misto care se inghesuiau sa fumeze. Cred ca mi-ar fi placut si pe dinauntru, n-am fost suficient de curioasa sa bag nasul. Seara eram prea obosita sa ma gindesc la altceva decit la masaj la talpi si somn cu dopurile de urechi bine insurubate.

Asadar, nu cu mult mai scump ca in alte parti. Shopping n-am facut, sint branduri multe in Nisa, Cannes si Monaco, dar pe mine nu prea ma pasioneaza genul asta de turism. Am vazut foarte multi oameni cu bani. Bogati si discreti. Eleganti, mult alb, de la par la camasi de in, bijuterii putine si mici, ciini mici, masini luxoase, dar cumva nu la fel de tipatoare ca la noi. Multi turisti, majoritatea italieni. Putini romani, ceea ce m-a incintat maximum.

Oameni relaxati, cu pielea arsa de soare, cu un pahar de vin in fata, cu ziarele proaspete sub cot, un catel la piciorul mesei, un espresso pe drum… da, ma vad acolo peste citeva decenii, intr-un apartament mic cu terasa mare… pacat ca preturile arata cam asa….

Inchei, sa nu ma lungesc prea mult. Miine va povestesc despre mincare, si-apoi va arat pe rind orasele si ce mi-a placut in ele. Cine stie, cu putin noroc, va conving…

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4183

17 comentarii

  1. Ooooooooooooooooooof, mi-ai trezit o nostaligie grava! Acu sunt saaad! Mi-e dor de Franta :-< Sper sa ajung in aprilie iar pe la Dijon si o sa incerc sa ajung si pe unde spui tu.
    Pare ca a fost super! Ma bucur pt voi!

  2. "Oameni relaxati, cu pielea arsa de soare, cu un pahar de vin in fata, cu ziarele proaspete sub cot, un catel la piciorul mesei, un espresso pe drum…" acelasi "peisaj" pe care l-am admirat si invidiat pe insula Lido, Italia! Mda, cum naiba sa-ti mai vina sa te intorci aici?!?

  3. Oh, nici nu e asa mult 370 de euro pentru 7 nopti, pentru 2 persoane. 😀 Ai cumva un link sau o adresa de mail? 🙂

    Ca m-as duce si io la Nisa. ;;)

  4. Merat, musai sa dai o fuga! Pentru mine!
    Adela, da, e frumos si-acolo, asa e, aceiasi relaxare, mirosuri de paste si rosii cu usturoi, vinuri bune…
    Tomata draga, uite-aici e casutza asta, eu te incurajez sa te duci, de fapt, chiar te rog!
    http://www.homelidays.co.uk/nice/studio-184000en1.htm
    Eu inchiriez garsoniere de pe site-ul asta de ani buni, n-am avut nicodata probleme cu banii, sau cu promisiuni neindeplinite… E un sistem avantajos pt toata lumea, care chiar functioneaza. La Nisa, vorbeau pe plaja niste italieni despre site-ul asta, f multumiti! Sa ma tii la curent!

  5. Promiteati o relatare mai pe larg a oraselor vizitate pe Coasta. Sunt pe aici, cumva, deoarece vreau sa va repet experienta turistica iar blogurile ce relateaza asemenea calatorii sunt extrem de rare si, deci, cu atat mai utile!?

    • Salut, din pacate nu am mai avut vreme s-o fac atunci, iar acum nu prea mai tin bine minte toate detaliile. Stiu ca m-au impresionat foarte tare Menton pentru arhitectura, Antibes pentru plaja si port, Cannes pentru mincare si port, Monte Carlo pentru tot si mai ales pentru Oceanariu, Vence are o arhitectura grozava, la fel si Eze cu cetatea cea inalta… In toate ajungeti cu trenul sau cu autobuzul in cel mult o ora. Imi pare rau ca nu va pot oferi mai multe detalii… Poate daca imi puneti intrebari punctuale, imi aduc aminte mai usor…

  6. Punctual:
    Eze se poate face legat cu Vence, intr-o zi? Dar Cannes de Antibes? Preturi in supermarket? (daca tot stau intr-un apartament, mai facem un senviş, ceva, o maslina :). Pt. Nisa de vizitat e suficienta o zi? Siteul de inchiriat este homelidays? Initial vroiam sa stau numai 5 nopti dar cred ca ma reprofilez si iau 7 (Blue Air are curse numai seara si pierd deja o zi). Ceva atractii pt. copii? (8, 14 ani)? Merci pt. raspunsul prompt si regret ca nu ati scris mai mult despre Cote pt. ca, de exemplu, Lisabona este una din destinatiile vittoare si pt. ca scrieti atat de bine despre ce va place.

    • salut din nou,

      eze si vence sint in directii diferite, dar cred ca se pot face intr-o zi, desi linga vence mai e un orasel de piatra foarte frumos, noi le-am facut pe astea 2 intr-o zi, si eze separat. vizita la eze tine cam 2 ore, deci e vreme si de altceva in aceeasi zi.

      la antibes ajungi cu trenul in 30 de minute, de la gara pina in port mai faci 5 minute. in atinbe va puteti plimba o jumatate de zi, puteti face plaja, baie in golful cel mic, e plin de pesti. cannes e la aproape o ora, noi am petrecut o zi intreaga acolo, am luat barca spre una dintre insule, am stat si pe-acolo niste ore, dar cred ca merge si o jumatate de zi, daca sinteti pe graba.

      pentru nisa as acorda doua zile, poate faceti si o plaja (e incredibila apa), dar cred ca merge si una singura daca va miscati rapid. zona veche (si deci cea mai intersanta) e destul de mica.

      preturile sint cam ca in toata europa, 1 euro si ceva berea la doza, 1 euro piinea, 3-5 euro folia cu salam, 4-6 euro rotita de brinza…

      atractii pentru copii nu cunosc, din pacate, noi nu avem pitici in familie.

      ma bucur ca mergeti la lisabona, astept impresii!

      noi la nisa am stat 8 zile, dintre care 1 am petrecut-o la monte carlo, una la antibes (cu plaja si snorkeling), una la cannes, una la vence si in oraselul de piatra, una in menton, una in eze si in inca 2 orasele dintre menton si nisa, pe restul in nisa si a fost la fix! nu am alergat, am mincat cind am vrut, ne-am trezit tirziu… ca-n vacanta… 🙂

      distractie placuta si daca va mai pot ajuta cu ceva, astept intrebari! 🙂

    • Ok ,merci pt. comentariile in extenso. Am luat, deocamdata, doar biletele de avion la Blue Air pt. Nisa, cazarea nu am facut deocamdata, 7 zile, tocmai in august 2012, asa ca mai am timp de documentare. Ar fi o zi Monaco, una Eze, una Vence, una Cannes, una Antibes si sa nu neglijam Nisa. Insula la care te referi este Marguerite, cea cu omul cu masca de fier? Daca, totusi, vei retrai senzatii proustiene, gen le temps perdu deviendra finalement un temps retrouvé, si mai scrii ceva despre aceasta zona, ti-as fi recunoscator!

  7. Deci v-ati inchiriat apartamentul pe de homelidays?
    O sa dau o geana sa vad….noi stam doar 4 sau 5 nopti si as vrea apartament micut cu 2 camere.Cu internetul cum e ?
    Ma sperie faptul ca ai scris c-ati fi putut auzi si spectacolele de pantomima :)))) Vreau sa dorm noaptea mai ales ca noi nu mergem doar in excursie , avem si treaba

    • De pe homelidays. Internet prin oras nu, doar daca gasesti in apt. Si da, cam zgomot pina pe la 1 noaptea, in centru, pbl ca mai la periferie e mai liniste… Dopuri de urechi musai.

    • Sa stii ca mi-am propus demult sa-mi cumpar!
      Ma deranjeaza extraordinar de mult zgomotul care persista ore in sir noaptea cand sunt undeva „dusa cu pluta” 🙂 Nu pot sa adorm….
      In Romania de unde le iei?

  8. Buna,am intrat si eu pe siteul pt inchirieri apartamente,se numeste homeaway acum,vroiam sa intreb cum este cu plata cu cardul,se retrage suma in avans?Cum se face cu garantia,suma este blocata?Multumesc mult daca mi_ai putea raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *