M-au ciuruit

Să ne-nţelegem, nu-s genul de persoană care se oripilează la simplu gînd că o insectă oarecare şi pielea dînsei ar veni în contact intim. Am dormit cu gîndaci şi păianjeni în pat, am privit în ochi carcalaci de dimensiunea unui telefon mobil, am plimbat prin curtea bunicii rădăşti şi urechelniţe cît puii de găină, am crescut cărăbuşi la mine-n dormitor şi am fost pişcată de furnici, tăuni şi ţînţari fără minimă rezistenţă din partea mea, că sînt de părere că toate fiinţele merită să trăiască. Mă îngreţoşează mult mai puternic un om prost decît o colonie de goange instalate la capul patului.

Acestea fiind spuse, pornesc să vă povestesc cum m-au ciuruit. Chinul a început imediat cum m-am dat jos din maşină la cherhanaua de la Vadu. Am ieşit sprintenă ca o căpriţă, cu gînd să pup nisipul şi să-mi înmoi papucu-n apa mării. Instantaneu mi-am dat seama că de fapt nu sînt la vadu. Pe drum ne rătăcisem şi-ajunsesem în iad. unde nu e cum credeţi voi, cu cazane şi prodcuţie mare de smoală, ci cu ţînţari. Au dat atacul instantaneu. M-au înconjurat strategic şi-au perforat şi supt fiecare centimetru de piele găsit. Vreme de 24 de ore încheiate. La început am crezut că nu-s ţînîari, că aveau dimensiunile unor elicoptere de jucărie care aterizeau la punct fix indiferent de instabilitatea terenului. Bîzîiau ca nişte tractoare şi umblau numai în nori de cîte 25.000 de unităţi flamînde. Am privit atent chipul duşmanului. Ăsta e ţînţaru de Vadu:

Nici una dintre metodele de apărare împotriva trompelor însetate n-a funcţionat.

1. Prima tehnică testată a fost, instinctiv, cea a dansului vacii lovite de streche: sărituri dese cu genunchii la piept în timp ce mîinile descriu figuri geometrice complexe, pălăria sare din cap, ochelarii zboară-n patru zări, iar glasul răcneşte Luaţi-i d-aici, nu mai supoooooooort etc etc. Se ridică nori de praf şi nisip, ţînţarii sug mai departe, bucuroşi de fluxul sanguin sporit de dansul vacii nebune.

2. Autan spray şi-sau Autan cremă. La asta, ţînţarii s-au tăvălit prin aer de rîs. M-au lăsat să-mi dau cu jetul în ochi, în urechi, prin păr şi chiar în fund, apoi au dat năvală nestingheriţi să perforeze pielea frumos mirositoare şi naivă care credea că un spray se poate pune cu foamea de pestea iarnă a năvălitorilor. De parcă ei sînt în poziţie să facă mofturi la gustul pielii. Cînd ţi-e foame, nu strîmbi din nas că mai trebuie puţin piper. Bagi şi zici sărumîna pentru masă.

3. Multistratificarea vestimentară. Despre aceastam ţînţarii n-au avut o părere prea bună în primele trei secunde. Apoi şi-au dat seama că trompele lor pot penetra fără probleme orice haină omenească, indiferent de grosime şi de material. Aşa se face c-am fost pişcată prin tenis-şosetă, prin pălărie-batic, prin tricou-pulover-pulover-geacă de fîş.

4. Focul de tabără. Am stat la 15 cm de foc. Mai aveam puţin şi-mi incendiam slipul, iar stolul de ţînţari care-mi sugea lichidul vital din buca stîngă îşi prăjea nişte frigărui la focul în care aproape mă aruncasem de disperare.

5. Întunericul. Ştiţi vorba aia cu încă puţin şi trece ora ţînţarilor? Ei bine, nu e adevărată. Mai degarabă trece ora oamenilor, care se duc şi se îneacă în mare decît să mai stea 5 minute pe plajă. Dar anticipez deja punctul 6. Aşadar, dupa 12 ore de ciuruit la foc continuu, ţînţarii au făcut schimb de tură. Ăştia sătulii s-au dus să-şi facă siesta, iar în locul lor au venit unii proapăt ieşiţi din hibernare, cu stomacul gol şi trompa lustruită. S-a stins focul, s-a terminat băutura, ne-am băgat în corturi, fiecare cu stolul de ţînţari după el. La lumina frontalei am încins o tură de vînătoare în cort, am strivit circa 10 victime şi-am împroşcat cu propriul sînge toţi pereţii, ne-am băgat în saci de dormit şi-am ascultat resemnaţi cum alţii 200 şi-au răzbunat fîrtaţii căzuţi la datorie. Evident, sacul de dormit n-a fost vreo oprelişte. S-au ospătat pînă n-a mai intrat nimic în ei, iar din noi nu prea mai avea ce să iasă.

6. Statul în apă. Ei da, asta funcţionează, că puţini tînţari au învăţat să înoate. problema e că afară e frig şi în apă-s valuri, aşa că poţi sta în apă maximum 15 minute. După care ieşi pe mal, unde te aşteaptă 8.000 de trompe uscate şi-nsetate gata să perforeze pielea rumenă şi numa bine sărată de apa mării.

7. Om la crustă de nisip. Un strat de cremă SPF 50 şi două lopeţi de nisip şi eşti omul-plajă. În speranţa că pane-ul de nisip o să-i stea în dinţi tînţarului. Numai că el ştie să separe hematia de neghină, aşa că în afară că îţi strecori nisip şi-n valvele cordului, de pişcat tot te pişcă.

8. Alcoolul. N-au ei treabă ţînţarii cu cît bei tu, ei îşi văd în continuare de cină, ideea e că nici tu nu mai ai treabă cu propria-ţi piele, pentru că eşti prea concentrat în a-ţi nimeri gura cu paharul şi cortul cu capul. Soluţia asta aproape a mers, din păcate era deja prea tîrziu.

Sînt complet găurită. Între degete, sub unghii, în pleoape, pe scalp, în tălpi. Arăt de parcă aş avea rubeolă şi scarlatină în acelaşi timp. Nici nu ştiam că am piele în atît de multe locuri.

Mda. A fost frumos la mare. Sînt foarte optimistă în ceea ce priveşte excursia noastră de patru zile în Delta, săptămîna viitoare. Că acolo înţeleg că sînt muuuult mai mulţi ţînţari. Ceea ce înseamnă practic că vom respira ţînţari, spre bucuria lor, că astfel vor putea să ne înţepe şi pe dinăuntru.

Pin It

35 Comments

 • Alexandra U spune:

  Draga de tine, prin ce ai trecut. Cruuunt de tot, dar ai povestit asaaaa de fain, iar ma tavalesc de ras pe aici (aka serviciu).

  eu stiu ca foloseam altceva pentru tantari. O lotiune sub forma de spray, nu m=a piscat niciunul cat am folosit. problema e ca m-am ramolit, nu-mi aduc aminte cum se cheama, dar nu Autan. Uof, batranetile. Revin cand imi amintesc.

 • alexandra spune:

  putin off topic da merge:…unde anume ai decis sa mergi in delta? nu de alta, dar eu de dimineata am purces sa planific cu spor o mini vacanta in delta peste cateva saptamani. tu pe unde te vei aseza?

  • Printesa Urbana spune:

   Noi vom merge la Dunavatul de jos, e ultima localitate de pe uscat, si am ales sa mergem acolo pentru ca putem ajunge cu masina. printesa are rau de barca cu motor. De-acolo putem lua salupa sau barca cu visle sa ne dam pe canale, plus ca mergind cu masina pina la destinatie, putem lua cu noi provizii si apa dulce si ce mai vrem noi. 😀 Da, si e si mai ieftin decit sulina/sf gheorghe.

 • Andra spune:

  Doamne…:)) am ras cumplit si mi-am adus aminte de verile mele la Dunare, in Delta… pline de tantari fericiti. Insa la noi a mers mereu cu spirale pentru afara, stii…sunt alea care ard si cica sperie tantarii:)) a mers…nu stiu acum , ce povestesti tu pare sa fie chiar urat de tot…aveti grija!

  • Printesa Urbana spune:

   Neata!
   Mda, uite ca spirale n-am avut la noi, da’ data viitoare le dam si lor o sansa. Una mica, desigur…

 • Corina spune:

  Eu am venit din delta aseara… tocmai din Periprava si nici urma de tantar 🙂 Nu cred ca e sezonul lor inca …acolo:))

  • Printesa Urbana spune:

   Mda, pai toti au fost la vadu weekendul asta, toti din lume. Sa zici sarumina, da? 🙂
   Si, cum e la Periplava? N-am auzit pina acum…

 • Andrada spune:

  in delta cred ca n-au ajuns inca in forma maxima. Anyways, cum ziceam si pe facebook, Off merge ceva mai bine decat Autan. Dar nu suficient de bine :P. Incercati si incantatii cu niste spirale d-alea fumigene. Cred ca sunt destul de toxice si pt om, insa noua nu prea ne-a mai pasat. Seara ne inconjuram cu alea de ziceai ca facem ritualuri satanice

  • Printesa Urbana spune:

   Nici mie nu mi-ar fi pasat. Inca putin si mi-as fi pus cortul pe foc (cu mine in el) numa sa scap de trompe.
   Lom si spirale, clar.

 • Maria spune:

  Eu tocmai m-am intors de la Periboina, cam 10 km mai incolo de Vadu. Aceiasi tantari…la fel de imuni la Autan, asa ca am ales sa stau cu tot echipamentul moto pe mine, casca pe cap, viziera lasata, la 28 de grade. Ma temeam de lesin, dar mai frica imi era de tantari. It works! Prin kevlar nici tartorul tantarilor nu razbeste. 😀

  • Printesa Urbana spune:

   Jur ca in timp ce astia sugeau, eu fantsmam la un costum de scafandru complet in care sa nadusesc ca un porc, da macar imi pastrez singele cu mine. Ce bine de tine!

 • Oana spune:

  Ai un stil de a povesti :))) Am inceput bine saptamana.

  Imi pare rau ca v-au folosit pe post de mic dejun, pranz, cina si degustari. Sincer, nu stiu ce ar mai putea fi de folos contra tantarilor care au dezvoltat rezistenta la orice.

 • Alina spune:

  :)) Chiar ma gandeam zilele trecute ca am uitat sa iti zic de tantari si de lotiune, dar se pare ca oricum n-a functionat nici lotiunea 🙂 Dap, te ciupesc de ce apuca, de pleoape, de pielea capului, prin sosete, prin pantaloni, la un moment dat te simti ca eram intr-un fel de „Pasarile” cu trompa :D. Partea buna e ca umflaturile nu te mai mananca si trec… dupa vreo saptamana 🙂

  • Printesa Urbana spune:

   Daaa, pai azi, la mai bine de 24 de ore de la ultima ciupeala… ma simt la fel ca ieri. Deci ce sa zic, rabdare mie! 🙂

 • Oana spune:

  Uff, imi pare rau ca te-au ciuruit.
  Vezi ca niste cunostinte de-ale mele au ceva lumanari parfumate care tin vietatile astea deoparte. Au un miros destul de puternic (dar placut, zic eu) si sunt mari (cam cat o farfurie), dar tin clanurile de tantari la distanta (noi le-am folosit in curte si a fost ok).

 • Oana spune:

  Vreau sa stiu si eu cum se numesc lumanarile astea miraculoase! Noi mergem in fiecare an pe o plaja de langa Tuzla. Anul trecut cel putin tantarii de acolo inca mai strambau din nas la Autan dar tot erau stresanti pentru ca bazaiau la un milimetru de pielea mea. Ca sa nu mai zic ca am uitat sa ma dau cu Autan pe talpi si m-au ciupit prin sosete.

  • Printesa Urbana spune:

   Uite, imi scrie o prietena ca se gasesc la mega image,ocean,bricostore(articole pt gradina) boluri din ceramica maron cu lumanari anti tantari pt gradina.sau ulei cu citronella pt felinar(lampa). Incheiat citatul, multumim, O.! 🙂

 • giani spune:

  off topic
  imi poti recomanda un hotel/posibilitate de cazare la un pret acceptabil in Paris ?!
  sau unde gasesc apartamente/garsoniera de inchiriat ?

  multumesc frumos

 • bec anti tantari http://www.roinsect.ro/pesticide/becuri-antiinsecte/17
  Incearca cu solutii naturale: ulei de lavanda. Am inteles ca ii alunga. Acu nu stiu daca nu cumva au devenit imuni la lavanda. Mai sunt aparatele cu bec albastru care ii atrag si ii prajesc. Si in rest clasicul aparat cu pastila in el, care merge foarte bine in cort. Insa daca nu ai o priza…ghinion.

 • M-am tavalit de ras. Chiar asa rau a fost? DAAAA – Sunt plina de blande rosii si umflate pe 1/3 din corp si pe deasupra am ochii injectati de la apa sarata combinata cu crema de plaja, toata seara si noaptea mi-a fost frig sa mor, dar recunosc ca nu am avut nici un tantar in cort. Basca toate guritele si guritzicile de rosioara(you were right :() si porcusor cu care-am crezut ca o sa scap au lovit in stomac si par intentionate sa imi reaminteasca zile bune de-acuma…

  La intoarcere am vazut o gramada de testoase calcate pe drum. La ultima incursiune la cherhana am stat 30 de min sa ne bage careva in seama si inca 30 de min sa aduca ciorba de peste(pentru care ni se spusese ca vom astepta maxim 5 min) si iar nu au dat restul pe masura.

  A fost frumos tare, dar io la Vadu nu mai calc sa fie clar.

 • kiki spune:

  Hehe. Eu am fost la Vadu pe la sfarsitul lui august anul trecut si in loc de tantarii de care vorbesti tu am dat de o muuultime de tauni.
  Sa stii ca si de tauni am scapat doar cand stateam complet sub apa. Si trebuia sa stau destul de mult sub apa pentru ca taunul care ma urmarise pana in apa sa se care.
  Din cauza asta am si eu reticente asupra mersului in Delta. 🙁

  Vadu e o rezervatie naturala prea naturala!

 • Diana spune:

  Printesa, scuza-ma de off-topic, dar ai putea sa imi recomanzi un restaurant bun in Bucuresti cu mancare traditionala romaneasca? De carul cu bere am auzit de bine, dar mi-e teama sa nu patesc ca la un restaurant in Bruxelles, unde mancarea era gustoasa dar mult mult prea grasa. Mersi frumos si scuze daca am deranjat.

 • Hahahahaha! Te-au ciuruit, un fleac! Și eu care mă întrebam dacă nu voi părea nebună să scriu despre cum m-au ciupit țânțarii în pădure la Corbeanca așa că am tăcut mâlc deși am o gâlmă cât oul pe cotul stâng, al dracu’ țânțar cred că și-a vârât trompa aia până la rădăcină, nu i-ar mai ajunge!!! Acu’ eu știu cum e cu lanțul trofic, alea-alea, dar aș ucide trei sferturi din speciile de bâzdâgănii care nu știu decât să înțepe și să sugă sânge nevinovat! Hai că m-am distrat pe cinste! :-))))

 • miki spune:

  La Dunavatu’ , la ce hotel ? Si eu as vrea sa merg in week-end-ul asta. Multam!

 • Monica Tarţa spune:

  Întrebare: ţi-au rămas semne? Sper că nu 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *