Căratul copilului la Piatra Neamț

N-am văzut prea multe wrapuri, slinguri sau manduci prin Piatra Neamț. În afară de mine, înc-o mamă își poartă copchilul în ceva asemănător cu Marsupi de l-am primit eu cu împrumut (să-ți dea Dumnezeu sănătate, Cristina, că tare mult ne ajută, și la somn, și la reflux). Or mai fi și altele, dar nu le-am văzut încă, și vorba ceea, ce n-am văzut nu există, mai ales că în ultimele săptămîni am mers cîte 3-4 ore pe jos în fiecare zi, prin centru și prin cartiere. Dacă mai erau mame-cărătoare, sigur le indentificam cu ochiul meu agil. Și nici nu mă luau pe mine la ochi toate cucoanele, bunicele, mămicele, puștii, adolescenții, turiștii străini (care nu-s puțini). Că iote cum duc eu copilul. Musai că sînt vreo dubioasă.

Vă imaginați așadar nedumerirea oamenilor de toate soiurile cînd trec pe lîngă ei ținînd la piept o chestie verzulie army-style din care răsar două picioruțe cu șosețele roz verzi la un capăt și-o basma albă sau un ciuf blond la capătul celălalt.

Mulți se opresc în fața mea, deschid gura nerăbdători, cu întrebarea sau sfatul pregătite, ba unii chiar ridică un deget în aer ca să fie siguri că eu pricep că ei au de gînd să-mi împărtășească din înțelepciunea lor. Eu însă profit că am căștile în urechi și ochelarii de soare pe nas și-i ocolesc brusc cu o atitudine gen „îmi pare rău nu vorbesc românește și chiar dacă aș vorbi, tot n-aș vrea să vă aud opinia”. Cu coada ochiului le văd dezamăgirea și privirea dezaprobatoare gen „a da? aroganto, las că ajungi tu la vorba mea”.

Asta pentru că în primele săptămîni am fost slabă și m-am oprit să ascult. Mi-am scos căștile din urechi și am auzit vorba moldovenească ce grăia. Din astea:

1
Da ce-ai acolo în buzunar, maică?
O am pe fetița mea.
Păi și pe unde respiră?
Pe nas.
Eu cred că se sufocă.
Eu sînt sigură că nu, o simt cum respiră.
Nebună mai ești, maică. Îți sugrîmi copilu.

(Exact așa, sugrîmi.)

2
Vai ce băiețel drăguț!
Mulțumim, dar e fetiță!
Păi așa, cu părul ăla?

3
N-o doare fundul, mămică?
De ce s-o doară, că stă pe moale.
Stă, da ea îi mică, sigur o doare. Mai bine o pui pe umeri.

4
Așa o porți, maică, ca țiganii?
O port precum cangurii, să mă simtă aproape.
Nu-i treabă bună, mai bine cu cărucior, să dea din cap.
Păi și așa dă din cap, ia uitați.
Nu, nu stînga dreapta, eu ziceam așa, față spate.

5
Uite, mami, o domnișoară cu un copil în rucsac.
Tanti, de unde ai luat rucsac cu copil?

6
Ia uiteeee, un bebeluș. Ce drăguț, pot să-l ating? (zice în timp ce pune mîna pe copilul meu de parcă ar fi coada lu cîne-său)
Nu, vă rog să nu-l mai atingeți.
Păi dacă umbli cu el așa la vedere, inviți lumea să pună mîna pe el.

7
Vai mămică nu i-o fi frig?
Cum să-i fie frig, că doar e lipită de mine și adăpostită de vînt.
Da, da ea-i mică, cînd sînt mici le e mai frig.

8.
Vai fată da nu i-o fi cald?
I-o fi cald, dar asta e, e vară, tre să se învețe.

9
De ce-o plimbi cu șosete pe vremea asta?
Ca să n-o ardă soarele pe piciorușe.
Mai bine-o dai cu cremă.
Mai bine îi pun șosete și merg sub umbrelă.
Tineretul din ziua de azi. Ntz ntz ntz.

D-astea. Plus coate, înghionteli, șușoteli, iote și la asta n-are bani de-un căruț ține copchilu în rucsac. O petrecere, ce să mai. Dar cum spuneam, căștile în urechi și pas întins, dacă fata e fericită, nici că mă interesează de comentarii și bășici la toate deștele.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4235

31 comentarii

  1. imi aduce aminte de fabula cu tinerii casatoriti si magarul cum prin fiecare oras prin care treceau , toti aveau o alta parere despre cine sa stea pe magar, sau sa mearga pe jos sau etc… dar e bine…fiecare dupa mintea lui… asta e bine de fapt. bine cand nu ti se impune cu forta ceva, care oricum ar fi ilogic. dar e bine sa ne mai descretim fruntili. zic io. voi zambiti acolo fericite.

  2. Deci copiii nu trebuie sa dea din cap stanga-dreapta, ci fata-spate.
    Bine de stiut!… Cel putin in Moldova.

    Si, daca tot suntem la capitolul lucruri utile, rucsac cu catel nu stii de unde pot sa-mi iau? 😀

    P.S. Pe cand in Iasi?

  3. Maine poimaine citim in ziarul local: Senzational, Exclusiv – vezi aici cum o mama isi plimba copilul in rucsac – ce grozavie 🙂
    Ai socat orasul :)) Da’ sa-i pui scutec din finet si sa-i dai mancare mestecata intai de tine (am vazut eu cum facea o bunica – oribil) nu te-au sfatuit? 🙂

    In alta ordine de idei, sper ca bebelina este bine si ia in greutate. Pup si eu o sosetica roz iesita din „rucsac” 🙂

    • Uaaaaai de mine, asta cu mancarea mestecata de parinte…ceva mai rau pentru mine nu exista…Da, poti sa zici orice, ca ai aceiasi microbi si aceleasi chestii (desi la modul real nu ii ai)…insa am vazut si lume care se vrea civilizata facand chestia asta…fratioareeee…groaaaaaaznic….

    • Cand am vazut asta prima data m-am oripilat. Apoi am vazut o doamna in tren cum mesteca chipsuri si apoi le dadea catelului, cica nu mai are dinti saracul si pofteste la chipsuri. No comment.

  4. stai aşa! că vine iarna şi în mii de feluri vei fi învăţată cum să-i legi copilului fularul la/pe/in/ gură!
    …dar poate nu te prinde iarna la Moldova 🙂

  5. Ahahahaha :))))))))))) hai ca te distrezi pe acolo. Mi-a spus Carmen ca ati povestit zilele trecute 🙂
    i-am dat si ei cartea „nopti linistite” pe care ti-am promis-o si tie. nu ti-am mai zis nimic de ea pt ca stiam ca ai probleme mai mari si mai complicate decat ritualul de somn. pupici

  6. Ce tare post! Am ras cu lacrimi, mai ales la nr 5 si 6. Sunt curioasa cum o sa fie la noi cand mergem in RO. O sa fie atractie sa aud comentarii din astea. Aici lumea e obisnuita cu wrapuri.
    Nu inteleg faza cu atinsul. Cum adica pune mana pe copila oamenii de pe strada? Ca ce chestie vor sa o atinga? Ating toti copii sau doar pt ca e in wrap?

    • Cind e in landou o ating si mai des. Foarte multi sar sa-i pupe miinile. Oribil.

    • Mama Doamne cu atinsul…fetita mea are 5 ani si inca ma mai oripilez. Azi eram la un restaurant, iar doamna chelnarita a tinut mortis sa isi arate marea afectiune…a mangaiat-o pe cap, obraz, mana…apoi s-a mai sters odata de transpiratie pe frunte…Cand era bebelus nu mai zic…cate din astea am patit :)))

  7. Acelasi lucru se intampla si in mareata capitala… si mai rau daca ai copilul intr-un wrap sau sling, atunci sa vezi ce-ti aud urechile.

    • Din pacate asa e, si eu o plimb pe fetita mea(in Bucuresti) in Manduca si am auzit o gramaduri de sfaturi „binevoitoare”.De la vanzatoarele din magazin, pana la bunicile de pe strada. Una m-a oprit sa-mi tina teorie ca ii stric coloana, ca sta cracanata, ca ea stie, ca e si bunica si mama….Am plimbat-o in Manduca si la Piatra Neamt si nimeni n-a comentat nimic.
      E adevarat, la Piatra n-am vazut copii purtati decat in vechile marsupii, in care copilul atarna,dar chiar si asa nu mi s-a parut ca am atras atentia mai mult decat aici.

  8. Eu mi-am purtat copilul (in vazul lumii) de la 2 saptamani (si inca il mai port) si in wrap, si in Boba, si in Acadea (sling fix) in Bucuresti si inconcediu in afara tarii, dar nu mi s-au intamplat niciodata atatea. Cel putin nu din astea „de rau”. Lumea se uita curioasa, insa de cele mai multe ori cuvintele sunt admirativo-laudative: „Ce bebelus frumos” (cu variatiunea „ce baietel/ce fetita”, in loc de bebelus (daaa, multa lume l-a tot luat pe Darius drept fetita :D), Ce bine tre sa ii fie acolo in brate la mamica”, „Ia uite ce frumos doarme el” si altele asemenea. Rareori mai aud cate un „Vai, saracul” sau, acum, ceva legat de cat de cald ii e lui acolo, la care replica mea e ceva de genul ca sigur ii e cald, ca si eu mor de cald, dar macar e fericit si linistit. In general, simt lumea uitandu-se cu drag la noi, asa cum ma uit si eu, de altfel, la putinele mamici purtatoare (corect, in mijloace adecvate si comode pentru bebelusi) pe care le vad (m-as uita si la tatici, nu fac discriminari, dar de-aia vad si mai putini).
    In Moldova nu am ajuns inca, o sa merg in septembrie in Onesti si vad atunci daca o sa fim ca picati de pe alta planeta. Cert e ca wrapul a atras cele mai multe priviri (si nu, nu l-am purtat in wrap pe caldurile astea), desi e de un gri banal si mult mai putin aratos decat Boba.
    Tu, Ioana, ai descris foarte haios conversatiile/monologurile si, chiar daca in esenta nu-i nimic distractiv, eu m-am amuzat pe alocuri. Plimbari cat mai multe si-n cat mai multe locuri, cu sau fara casti pe urechi!

  9. Chiar te-au intrebat si ti-au spus asa ceva??? Si eu mi-am purtat copilul pana pe la 6-7 luni in marsupiu, ca dupa n-am mai putut de spate, dar o singura data m-a oprit o tanti pe strada, in dec.2009, in fata la Poparlan, dar nu ca sa-mi reproseze ceva, dimpotriva, m-a felicitat pt. felul in care imi tin copilul si ne-am vazut fiecare de drum. E drept ca oricum nu-mi pasa de parerea ei si putea sa si-o pastreze sanatoasa, chiar de era de bine ori de rau, ca n-am facut plodu’ cu ea.

  10. Lasa ca trece vara si te intorci aici in urbe unde sunt atat de multi copii purtati incat nu te observa nimeni, cel putin nu negativ. La noi in parc cred ca sunt mai multi copii mici in diverse sisteme de purtare decat in carucioare. Dar oamenii se uita la orice, si la carucioare mai speciale, si la marsupii, si la haine, si la incaltari. Eu ma uit sa vad ce modele noi mai sunt :)).

    Pe mine ma induioseaza pana la lacrimi vederea unui bebelus in sling/wrap, mic si ghemuit acolo langa mami. Mi-e dor de asta, Mati la 12 kg ale ei abia mai poate fi carata in marsupiu.

    Oricum regula nr. 1 este: Nu stabili contact vizual cu nimeni, ca la caini.

  11. Am eu si o nedumerire de ignoranta in ale bebelusitului, dar incerc sa ma pregatesc pentru viitor (nu, nu sunt gravida, dar abia astept sa devin): care e diferenta dintre wrap, sling, marsupiu, manduca si tot ce ati mai zis voi aici? Chestia kaki din poza e marsupiu sau altceva? Stiu ca mai am timp sa aflu pana la momentul potrivit, dar zic ca nu e rau sa incep mai din timp, vad ca sunt tare multe de invatat 🙂 Multumesc anticipat pentru lamuriri.

    • Claudia, daca dai search pe google, ti le arata pe toate :-). Chestia din poza e marsupiplus si seamana cu un marsupiu, dar e muuult imbunatatita tehnica de purtare si confortul mamei si al copilului. Sunt marsupiile din generatii mai vechi, in care copilul atarna si mamei i se rup oasele usor-usor, ca intr0o tortura pe mai multe luni :-). Wrapul si slingul sunt niste esarfe pe care le infasori/ pui pe tine: wrapul il infasori pe solduri si tors si copilul sta in spatele/ fata ta, in spatiul pe care straturile esarfei il fac; slingul e o esarfa pe care o treci in jurul bustului si copilul sta in spatiul dintre esarfa si corpul tau. E mai greu de explicat, daca nu le vezi. Incearca pe http://www.sling.ro, ai cateva exemple.
      Acuma, sunt copii care stau in astea si mame care suporta, alti copii si mame care nu suporta. La 40 de grade bucurestene, n-am reusit sa-l port pe Td in sling/ wrap, desi fetele mai experte ma asigurau ca se poate, ca nu mori de cald. Daca nu de cald, as fi murit inecata in transpiratie…

    • Buna,

      Dispozitivele de purtare pot fi ergonomice sau neergonomice. La cele neergonomice se includ cam toate marsupiile de pe piata produse de firme care mai fac si altceva (inclusiv faimosul chicco). Cele ergonomice sunt de 2 tipuri:
      – esarfe port-bebe (wrap, sling, pouch, mei-tai): cel mai simplu e sa le vezi ca sa-ti dai seama de diferente. Tu intrebai de diferenta intre wrap si sling. Wrapul e o esarfa simpla, bazata exclusiv pe tehnica de legare, in timp ce slingul e o esarfa mai scurta, prevazuta la un capat cu 2 inele cu rol de reglaj. Wrapul este cel mai „universal”, slingul este ceva mai usor de montat. Asta pe (foarte) scurt.
      – marsupii ergonomice/SSC (soft-structured carriers): sunt marsupii dedicate, care asigura o pozitie ergonomica soldurilor si coloanei copilului, asemeni esarfelor. Manduca, Marsupi Plus, Boba si altele sunt denumiri ale unor astfel de produse

    • Nusch, Crisalida, va multumesc frumos pentru lamuriri. Ma documentez si vizual, dar pana acum ma cam uitam ca matza in calendar, daca ma intelegeti :))

    • Buna! Dupa ce am citit detaliile tehnice ale fiecarui tip de port-bebe si m-am lamurit (cat de cat), as vrea sa stiu daca exista si o structurare pe varste pentru cand ar fi utile de folosit si daca inlocuiesc complet caruciorul cu landou/sport. Nu vorbesc de reguli, ci de constatari personale care pe mine ma pot initia. Mai exact, de la ce varsta si pana la ce varsta/kg se poarta si in ce? Mersi anticipat! 🙂

  12. Draga mea,

    Eu m-am plimbat indelungat si repetat prin urbea de care zici cu un bebelus in Ergo,si inca demult, prin 2007, si nimeni nu s-a uitat la mine ca la urs. Chiar asa, toti vorbesc cu „maica”? Hai sa nu exageram. Nu esti nici prima nici ultima care-si poarta copilul. Mai mult, de mii de ani facem toate acelasi lucru.

    • Buna Paula,
      nu c-as vrea sa-i iau apararea printesei (sunt convinsa ca e perfect capabila sa-si sustina punctul de vedere), dar asa cum exista oameni care atrag diverse pareri (poate sunt prea frumosi, prea urati, prea putini banali) si atrag si diverse reactii, asa sunt si cei ca tine care trec linistiti prin viata si li se par exagerate trairile altora. Suntem din fericire (cum s-a tot scris pe acest blog) diferiti si da, povestesti/ povestim la modul amuzant lucruri care te-au/ ne-au frapat, cu care nu esti/ nu suntem obisnuit(i), care te las mut de cele mai multe ori, dar ar trebui sa vedem cu totii ca nivelul de civilizatie general si modul de a-l percepe sunt ambele foarte low comparativ cu ce ne dorim si vedem in alte parti.
      N-ar fi trebuit sa te deranjeze povestile-istorioarele despre pataniile printesei, dar ai ales sa nu-ti convina, sa consideri exagerat ce a scris. Asa si ei i s-au parut exagerate reactiile diverselor personaje intalnite pe strada si a ales sa impartaseasca.
      Putina maleabilitate in gandire nu strica nimanui niciodata.

      Cu tot respectul
      Diana

  13. De unde obsesia asta bolnavicioasa romaneasca de a cocolosi copilul si de a crede ca ii este mai frig ?? De unde dracului? Peste tot copii sunt supra-mega- imbracati saracii de ei. Oricum sunt inapoiati rau ca critice un copil tinut la pieptul mamei si sa faca comentariile acestea.

  14. Interesant, cred ca s-au prostit intre timp oamenii de pe aici. Eu mi-am purtat asa copilul prin Piatra Neamt in 2005 si nu s-a legat nimeni de mine pe strada. Ce-i drept, la cele 100 de kile pe care le aveam eu pe atunci, cred ca e posibil sa le fi fost frica 😛

  15. Buna,

    Am vazut o mamica cu wrap prin maratei pe Privighetorii,una pe la Aleho cu ceva gen manduca(poate erai tu ca am vrut sa te intreb de unde il ai si ai trecut fulger pe langa mine ,fetita de 3 ani si caruciorul cu cea mica :)):)) ),si un tatic sau bunic ,de Craciun in biserica din curtea spitalului cu un sling fix.Eu am avut un mei-tai cu care nu m-am impacat deloc tocmai din cauza esarfelor de prindere ….
    De fapt nu stiu daca e posibil in Piatra Neamt sa imprumut diverse „baby wear” sa le probez sa vad care ni se potrivesc.
    Caut sh pouch(sling fix) sau sling ring, sau manduca sau ceva asemanator. Bebita mea are 2 luni acusica si cam vine iarna si ne trebuie asa ceva.Pana acum a stat in carucior dar de-acum gata….
    Nici nu stiu daca vrea sa stea in asa ceva ca e genul care se foieste sa o pun jos,nu ii place mult in brate,etc..

    TOT RESPECTUL mamicilor purtatoare,,,,dupa ce achizitionez si eu unul poate facem o intalnire 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *