Păr de mamă

LE: Post scris pe vremea cînd aveam un copil. Acum, cu doi, constat ușurată că nu e mai rău ca atunci. Dar nici mai bine.

Pînă să devin și eu una, mă gîndeam că poate proaspetele mame își taie părul scurt pentru că deh, nu le prea mai interesează să fie frumoase, delicate, feminine, cu plete lungi și bogate. E normal, au făcut un copil, pînă se decid să-l facă pe al doilea, gata cu seducția.

Acum știu sigur că proaspetele mame care își taie părul scurt după ce nasc nu mai sînt interesate să fie frumoase, delicate, feminine, cu plete lungi și bogate. Dar motivul principal pentru care se tund e că vor să reducă la minium consumatorii de timp. Și da, părul lung e unul dintre ele.

Cînd viața ta se petrece cu un sugar adorabil atîrnîndu-ți nonstop de-o țîță, n-ai timp să fii cochetă. N-ai timp nici măcar să te gîndești că n-ai timp (sau chef) să fii cochetă.

Mă rog, nu generalizez, or fi și mame cu muuult timp liber, care poate au multe ajutoare, poate au copii diferiți de majoritatea copiilor, habar n-am. La noi însă așa e. Și eu n-am un copil solicitant, colicos sau răsfățat. Fata mea stă în pătuț dac-o pun acolo și-și face de lucru cu pumnișorii o vreme. Nu se cere în brațe. Adoarme foarte bine de una singură, nu tre s-o legăn sau s-o port. Dar chiar și așa, eu una n-am timp. În cele două ore libere pe zi în care ea doarme de prînz, eu am atîtea de făcut că uneori nu apuc nici să-mi fac lista cu ce am de făcut că gata, puf, a trecut timpul.

Deși e la mine pe cap, părul meu e ceva la care nu-mi stă capul niciodată. De cînd am născut, stau cu el numai prins. Cînd l-am lăsat pe umeri într-o dimineață, că-mi căzuse elasticul între perne, Omu m-a întrebat dac-am fost la coafor. Vă dați seama ce aranjată îi păream dintrodată.

Îl prind lunea, bine de tot, îl înțep și cu niște clame, miercurea îl mai îndes la loc pe cel rebel, scăpat din strînsoare, vinerea mă asigur cu o privire rapidă în oglindă că încă mai am o coadă atasată de scalp, am, foarte bine pa larevedere. Într-o zi de joi cînd mă gîndeam intens la ceva și-mi scărpinam ceafa cu dejtu mic am dat peste o agrafă de păr pe care-o căutam de vreo săptămînă. Apoi, la îndemnul altor mămici cu experienă, am căutat mai bine, în speranța că poate găsesc și vreo bancnotă prin cuibul de păr, dar nu, nimic altceva, din păcate.

Așadar, de aranjat părul nici vorbă. Plăci, feonuri, perii, fixative, bigudiuri, astea-s glume bune pentru mine. De pieptănat nu mă pieptănam nici înainte, deci asta nu se pune. Sigur că ocazional mă și spăl pe păr. Ocazional. Cînd în cele două ore libere am terminat de: mîncat, gătit, spălat, pus la loc, programat chestii, sunat oameni care m-au sunat și cărora nu le-am răspuns etc etc.

Cînd totuși mă spăl pe cap, constat ce mult mi-a crescut părul. În alte circumstanțe, m-aș fi bucurat de așa întîmplare. Acum însă mi-e egal. Că e lung sau scurt, tot coada aia oribilă o fac. Însă cu cît e mai lung cu atît o să mă coste mai mult la frizer cînd o să mă duc să-l tai de tot, scurt ca în armată, să mă usuc cu prosopul. Asta, desigur, cînd o să am timp de mers la frizer, probabil după ce intră copilul la grădiniță.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4183

38 comentarii

  1. Eu m-am trezit abia acum cand fata e la cresa sa ma uit cu atentie la par. Si ghici ce? Mi-a crescut luuung cum nu l-am avut toata viata, ceea ce chiar ma bucura. Nu il coafez bineinteles, il las insa pt mai tarziu cand voi avea timp sa fac furori cu el. Bine, eu il am ondulat si castaniu, deci acest fapt va fi posibil…peste ceva timp 😀
    Ideea este ca in timpul lung in care nu m-am uitat la mine, parul a crescut nestingherit si nu am avut timp sa ma gandesc sa-l tai, ceea ce ma bucura!

  2. Pe principiile frumos enuntate mai sus, m-am infiintat brusc la coafez cu paru-n coada si inima-n dinti: „hai tunde-ma scurt! repede, sa nu doara!” ” dar vai nu, nu se poate, nu o sa iti stea bine! daca ai fi una de-aia de vine de doua ori pe saptamana la aranjat, da, dar asa… nu te tund.” „wtf?! si eu ce fac?” „pai cu pufii astia care cresc proaspeti te-ai gandit cum ti-ar sta?!” „baby hair?” „da, astia care cresc noi si vraiste, in locul celui care a plecat” Si uite asa, m-am intors acasa cu parul lung, moale si scalpul bine masat…

  3. Daca nu a picat de la sine in proportie de 50 la suta cum am patit eu intre 3 si 6 luni dupa nastere, tot e bine. Cand vei avea timp vei avea CE aranja pe acoperisul capului. 🙂 In rest, voi sa fiti sanatoase ca frumoase sunteti si cu par si fara, si cu coada-motz!

  4. asa am patit eu dupa cel de-al doilea aveam parul lung de tot ,caldura mare moncher in luna lui august acum 3 ani ..eram la munca si deodata am luat bani din pormoneu am trecut strada asa cu tzolul de munca si i-am zis domnitei sa-l tunda scurt.Sa uitat la mine saraca ca la noul tip de ferrari ma intrebat daca sunt sigura ..doaaah sigur lol :)) am fost foarte cocheta timp de 2 sapt ,apoi a inceput sa cresca si am inceput sa prind sateliti din spatiu cum il puneam nu statea deloc.Acum l-am lasat sa cresca ,majoritatea timpului e in varful capului ,si cand se intampla sa il las in voia lui „vaiii baby ai fost la coafor?” helloo cine draq are timp de coafor 🙂 sau bani.. :)) asa ca dragelor cu coc sau fara oricum avem farmecul nostru Pupik

  5. si de cazut nu iti cade? eu de aia m-am tuns, pt ca intr-o seara, ma aplecasem deasupra copilei sa vad dc plange, elasticul se pierduse prin pat si dimineata cand am vazut cate fire ramasesera in patut, m-am speriat. Am zis ca sufoc copilul :))

    • Nu e obligatoriu sa-ti cada, mie nu mi-a cazut. O prietena mi-a spus recent ca nu mi-ar fi cazut pt ca am luat vitamine din alea prenatale. Am luat eu ceva-ceva, da’ mai mult uitam de ele.
      S-ar putea sa te saturi de tine fara nici o forma mai repede decat crezi. Ok, alaptat, diversificare, alea-alea, dar, parca vine momentul cand vrei sa ai o fata mai comerciala.

    • Eu am luat vitamine si in sarcina si dupa de m-am tampit! Nu are nici o legatura, parul mi-a cazut, iar aia e o cauza hormonala. Exact asa cum barbatii raman fara el din exces de testosteron. La unele femei le pica, la altele nu. Yey for Ioanaaaaaaa!

  6. in afara de asta,eu nu am apucat sa ma mai dau cu mare lucru pe fata,din cauza de copii urlaciosi,4 ani.si vorba voastra,cand s-au dus la cresa amandoi ,am apucat sa ma uit in oglinda.si vai ,cam tarziu am constatat cat am imbatranit.ce-i drept trecusem si de pragul celor 30,dar atatea nopti nedormite in cei 4 ani…acum am 35,arat cam obosita dar imi ador cei 2 urlaciosi.

  7. Să ştii că frumuseţea unei femei nu constă numai în lungimea părului.
    Poţi fi mult mai sexi cu părul scurt decât cu 3 fire şi alea lungi. Asta o spune o femeie care a avut parul lung, dar se simte mult mai bine cu părul scurt, şi nu din lipsa timpului de a-l aranja ci din dorinţa de a se simţi bine în pielea ei. Nu oricine poate, îi stă bine şi ştie să poarte un păr scurt.
    Parerea mea este că un păr scurt necesită mai multă atenţie decât un păr lung. La părul lung îţi faci o coadă şi gata ieşi din casă, dar parul scurt trebuie puţin aranjat ca să arate cât de cât bine. Timp, dacă vrei poţi să îţi faci pentru tine să te aranjezi puţin.
    Poate eşti norocoasă să nu ai parte de căderea masivă a părului după naştere care începe cam din luna a 5, dar la mine, dupa 3 copilaşi, a fost ceva de genul că mai bine îmi luam o pisică că vedeam mai puţin păr prin casă 🙂

  8. Eu cred ca delicata, feminina si frumoasa poti fi si rasa in cap, nu tine neaparat de plete 🙂 Nu oricui ii sta bine, true, dar daca ai trasaturi care iti permit un par scurt, why not? Asa ca daca te gandesti sa scapi de coama, go for it, creste la loc repede;)

    • Mda, eu nu prea is genul care sa arate misto cu parul scurt, dar daca incepe sa cada, o s-o fac si p-asta! Ma tund soldatel!

  9. M-am amuzat si recunoscut aproape integral in cele scrise de tine.La primul copil m-am tuns scurt inainte de nastere,ma rog,nu scurt-scurt,ci ”frantuzeste”,cum se purta pe vremea aia.La junior,cum spun,ma regasesc in ceee ce ai scris.De ce nu m-am mai tuns,simplu,nu ma mai regaseam in tunsoarea scurta,desi nu mi-ar sta rau.Alta faza a fost cu purtatul prin casa(drept ii ca nici nu prea ieseam) a unor tricouri gri,largi,ale sotului meu.Cand am renuntat la ele si m-am imbracat in culori vii,fiu-meu se uita ciudat la mine.La fel de ciudat cum ma priveau si clientii,colaboratorii,care faceau pariuri ca nu voi mai arata niciodata ca inainte…da’ n-au avut curaj s-o spuna decat dupa ce mi-am revenit pe deplin.
    O sa treaca si faza asta,stai sa vezi peste cativa ani cand o sa creada lumea ca sunteti surori.Va fi super.

    • Tot ce vad in poza aia e ca nici Victoria nu pare sa treaca prea des pe la coafor! Ah, ce bine ma simt!

  10. Acesta este una dintre primele schimbari pe care le intelegi numai atunci cand ai intrat in EM(Era Mamei) din care nu vei mai iesi niciodata orice-ar fi! In alte comentarii anterioare intrarii tale in EM iti aminteam de ceva ce ai sa intelegi atunci si iata ca incep aceste vremuri! Welcome si la multe si fericite descoperiri de viata noua si splendida!!!

  11. Din experienta mea, iti face si mult par dupa sarcini, din cauza oboselii,stresului poate, hormonilor,etc. Decat sa vezi fire lungi prin casa,mai bine le tai sa fie mai scurte macar 😀

  12. bucura-te ca nu-ti cade parul. eu o luam pe fie-mea cu mine la coafor, manicura, pedicura, epilat, competitii sportive si sucuri cu prietenii mai ales cand era asa mica. nu m-a intrerupt niciodata si am avut mereu timp sa ma machiez, pieptan, aranjez multumitor, acasa sau la salon. mai degraba acum ca e mare nu ma mai lasa sa stau linistita o ora pe scaun de alint

    • Subscriu! Am avut parul la fel de frumos si de ingrijit ca si inainte de bebe. Mai trist a fost in perioada cand curgea din cap, dar in mare parte si-a revenit.

    • Pai, cred ca ideea era nu ca n-o lasa fata, ci restul vietii – cat doarme fata, trb sa spele, sa calce, sa stranga prin casa, d-astea. Si, cum la varste mai mici, somnul se poate petrece in reprize mai multe si mai scurte, te pomeni ca te gandesti sa te apuci de una si n-ai terminat gandul, ca zgamboiul vrea sa mai bea si el niste ceva.

  13. Articolul descrie perfect exact cum ma simteam dupa ce am nascut … Ultimul lucru la care ma gandeam era parul … si ajunsese atat de lung. De spalat ,era cum era , dar uscatul era marea mea problema. Trebuia sa o rog pe mama o data pe saptamana sa stea cu copilul numai sa imi acord si eu un pic de timp sa ma spal , eventual sa il usuc. Si imi mai aduc aminte ca daca imi lasam parul desfacut , prichindelul nu ma recunostea, o data chiar a lasat usor buzita , semn de inceput de scancet , si imediat m-am sesizat , am pus mana si hop din noua coada…. acum la un an si jumatate cea mai mare distractie e sa se joace cu coada mea 🙂

  14. Eu m-am tuns ca-mi cadea foarte rau. L-am tinut lung pana la botez, apoi l-am tuns scurt. Ma saturasem de atatea fire peste tot. Mi-a mai cazut cateva luni :))
    Acum il am tot scurt si ma enervez ca-mi intra in ochi, asa ca-l voi tunde iar. Eh, mi-e nitel dor de niste codite, dar va creste la un moment dat. Si da, acum se usuca FOARTE repede! si nu se mai ingrasa asa repede, si arata si el bine 3-4 zile (parul meu lung se pleostea de a 2-a zi). Hooray, se poate!

  15. Ahahahha ai fost tare amuyanta la faya cu agrafa.
    Eu am parul lung si cat stau in casa il tin mereu prins pentru ca mi cade .Nici nu vreau sa vad cum o sa arate podeaua mea dupa ce o sa fiu mamica.Am inteles ca dupa nastere , parul incepe sa cada mai rau ..

  16. buna sa stii ca la acest lucru m am gandit si eu acum 2 zile cand ma pieptanam si ma uitam in oglinda.eu am 3 copii si de cand au aparut ei am cam uitat de mine,exact cum zici tu imi fac si eu o coada in fiecare zi si cam atat.nu prea mai am timp de mine ei sunt mai importanti.

  17. Asa este,nu ai timp nici sa respiri,dar unii inca indraznesc sa intrebe „ce ai facut toata ziua?,e greu sa cresti un copil singura dar cu toate astea zambetul lui iti umple bateriile instant:)

  18. Doamne cat adevar! Eu am unu,si nu am vreme sa respir,pentru că nu am ajutor. Cat despre par ,acum un an l-am tuns bob cu undercut.Si nu regret ,fiindca daca nu il tundeam probabil ramaneam oricum cheala de cat imi pica.

  19. Asa m-am trezit si eu după vreo doua luni de sarcina, prin martie anul asta ca mă duc la salon sa mă descurce un profesionist, având 3 simoioage de par încurcat: parul care mi-a căzut si care s-a încurcat in cel ce nu a căzut in râuri după ce am născut, si eu purtandu-mi parul strâns in coada in vârful capului zi si noapte. Nu aveam nici cele 2 ore la dispozitie. Bebe colici zi si noapte, alăptat din ora in ora, nedormit timp de 2,5 luni, furia laptelui (horrible)si ragade maxim de dureroase. Stiu ce zici, ca o concluzie.

  20. Si eu am ajuns la nivelul la care îmi amintesc sa ma spal pe cap când vreau să ies din casa, ma pieptan si parul se lipeste de cap exact ca si cum ar fi trecut o limba de vaca peste el….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *