Musaca de somon cu cartofi și sos de apio

Simplu ca Bună ziua, vrei să-ți petreci restul vieții cu mine? Da. Hai! Și au făcut nuntă, apoi o fetiță frumoasă.

Pentru 6-8 porții, aveți nevoie de:
– 500 gr cartofi (noi sînt mai gustoși)
– 300 gr file somon crud
– 3-4 fire de apio (tulpină de țelină)
– cîteva linguri de smîntînă de gătit
– câteva linguri de smîntînă proaspătă
– 2 ouă
– un praf de nucșoară
– o mînă de cașcaval ras
– sare, piper, unt pentru uns tava

Baza: Puneți cartofii la fiert (decojiți și tăiați cuburi medii) și somonul la abur sau la grătar. Le fierbeți al dente, ele se pătrund bine în etapa următoare, la cuptor.

Sosul de apio: Tocați rădăcinile de apio și puneți-le la fiert. Sînt gata în 10-15 minute. Scurgeți apa, pe care o păstrați. Adăugați smîntîna de gătit, sare, piper, nucșoară. Mixați, adăugați puțină zeamă de apio, mixați iar. Trebuie să obțineți un sos ușurel, mai gros ca supa, mai subțire ca aluatul de clătite. Puneți sosul pe foc, să mai dea un clocot, apoi lăsați-l deoparte cîteva minute.

Maglavaisul pentru crustă: smîntîna proaspătă se bate bine cu ouăle, piper.

Marea asamblare: Într-un vas de iena sau o tavă mai adîncă unsă cu unt sau tapetată cu hîrtie de copt, așezați în straturi, ca la musaca sau lasagna: cartofii sfărîmați cu mîna, sos de apio, somon fărîmițat cu mîna, apoi repetir cartofi sfărîmați, apio, somon, cartofi din nou. La final adăugați maglavaisul pentru crustă și presărați cașcavalul ras. Dați la cuptor la 160 grade (ceva mai puțin decît foc mediu) cam 30 de minute. Merge de minune fierbinte, cu smîntînă și pătrunjel proaspăt, dar și rece, cu iaurt gras.

Și da, merge fără grijă și la copchilași (numai să nu exagerați cu piperul).

19 Comments

  1. Le mniam! Multumesc, asteptam reteta asta, o execut in week-end, dupa paella Albulesei (m-ati innebunit zilele astea:D)

    • paella? unde paella? vreau si eu o reteta de paella fezabila!

    • Bear, nu e o paella ca mama ei acasa, dar e foarte aproape. Ii cer reteta prietenei mele si revin:)

    • Printesa Urbana

      Eh, pentru o paella adevarata iti trebuie o tigaie d-aia de-a lor si vreme s-o pazesti pe foc mic si uniform, orezul ala tre sa se usuce bine in tigaie, ca altfel iese un soi de pilaf si nu e ce trebuie.

    • Merci, Monica, astept! Am zis de paella „fezabila” 🙂 tocmai fiindca n-am nici tigaioaca si nici timpu’ necesar. Am notat musacala, princesse, merci, e pe lista din weekend!

  2. Cris

    merge de minune la copii mancaciosi, nu la sclifositi. e satios cu legume si proteine, chiar super ok pentru copii.

    • Printesa Urbana

      sofia a zis pas, uraste cartoful (i-am ales somonul, pe care l-a ras).

    • Cris

      bun somonul… a mea manca peste zilnic si acum nu mai vrea sa vada. i-am facut totusi chifetele de peste si asa am pacalit-o

    • Eugeny

      Te rog spune-mi ce somon ai folosit, mai exact ce somon a mancat Sofia :).

    • Printesa Urbana

      medalion proaspat de la mega image.

  3. kittysor

    arata foarte, foarte bine! Mie imi place mult somonul, baietilor mei nu 🙁

  4. Bunica

    Ce zici ca o sa incerce si bunica , desi nu are toate ingredientele date de tine .N-o iesi asa buna ca ata dar sper sa fie buna.te pup pe tine si pe sofia pe nasucul cel obraznic

  5. Laura

    Sounds sooo yummy!! Eu cel mai adesea fac un fel de budincuţă cu piure de cartof, spanac „baby” şi bucăţele de somon proaspăt, foarte bună şi aia, are mare succes la fiu-mio, dar acuma o să încerc negreşit musacaua asta! De curiozitate, ce fel de smântână (de gătit & proaspătă) foloseşte Alteţa Ta?

    • Printesa Urbana

      Napolact. Si la dorna de gatit.

  6. Mişto reţeta, am „împrumutat-o” şi am făcut-o aseară. I-a plăcut mult bărbatului, deşi el e cam carnivor aşa. Singura chestie, cantităţile astea la mine au fost de ajuns pentru… maxim 4 porţii. A fost atât de bun încât s-a dus totul la o singură masă.

  7. Reteta arata si are un gust extraordinar . Am incercat-o si pot sa zic ca e super tare 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *