Adaptor de centură auto pentru femeile însărcinate

Despre siguranța copiilor în mașină am scris nu de mult aici, mă bucur că postul cu pricina a ajuns la niște zeci de mii de oameni, mă bucur că pe cîțiva dintre ei i-a convins (primesc poze cu copii așezați corespunzător în scaunele lor de mașină) și de fiecare dată cînd un părinte îmi scrie că a decis să cumpere scaun și să și țină copilul în el la orice drum cu mașina, indiferent de cît de scurt sau de „sigur”, un înger își primește aripile. 🙂

Despre importanța centurii de siguranță și despre cum mă simt eu fără ea am scris aici. Sunt sofer de 14 ani, am condus cred că peste 300.000 de km, în București și prin țară, dar și prin Europa la drum lung, am văzut multe, am trăit multe ca șofer, ca pasager și ca pieton. Întotdeauna am purtat centura, la volan, în dreapta, o port și în spate.

N-am scris încă despre importanța centurii pentru femeile însărcinate care conduc și pentru că nu mai departe de ieri mă întrebați despre asta, uite că scriu acum. Chiar și până la colț, chiar și dacă sunteți șoferițe extraordinare, chiar și dacă centura vă deranjează, doamnelor, purtați centura! La un impact minor, primul lucru care se va izbi de volan va fi burta voastră cu bebelușul fragil în ea! Nu e nevoie de 100 de km la oră, nici de izbire frontală. E suficient un câine care v-a sărit în față și-ați frânat să-l evitați. Mai ales că noi doamnele, mai mititele fiind, ca să ajungem și la pedale și la volan, ne tragem scaunul cât mai în față și cît mai sus, prilej cu care burta stă uneori lipită de volan. Apăi să ne ferească soarta de vreun impact, chiar și minor, și să nu avem centură… Hai mai bine să nu ne imaginăm, că ma ia cu contracții false.

Legea spune că femeile aflate în stare vizibilă de graviditate nu sunt obligate să poarte centura auto (Regulamentul de Aplicare a Codului Rutier stabileste, articolul 97). E evident de ce: în caz de impact, centura se tensionează, iar partea orizontală presează burta, iar asta e foarte periculos. Din fericire însă, există adaptoare pentru centura auto și vă sfătuiesc să le folosiți.

Practic, acest adaptor e o pernă subțire care se așează pe scaun și se prinde de spătar cu o curea proprie. Apoi te așezi pe pernă, fixezi centura normal, iar partea orizontală a centurii o prinzi de perna cu pricina cu niște capse. Ce face de fapt adaptorul ăsta este să mute centura de pe burtă, sub ea, fără a afecta funcționarea corectă a centurii auto. În caz de impact, centura se tensionează normal, fixându-te de scaun fără a presa burta.

Eu una nu pot conduce fără centură, am încercat la prima sarcină, m-am simțit ca în mijlocul unui schimb de focuri fără vestă antiglonț. Chiar dacă nu purtați centură în mod obișnuit, acum că sunteți gravide ar trebui s-o faceți. Adaptoarele acestea sunt sigure și eficiente. Există mai multe modele pe piață, costă între 100 și 300 de lei, eu am avut un model BeSafe pe care am dat acum 2 ani și ceva 150 de lei, am fost foarte mulțumită de el. Găsiți aici mai multe modele și magazine din care se poate cumpăra un astfel de adaptor pentru centură.

Mi-ar plăcea să vă conving să nu conduceți cu burtă fără centură. De fapt, mi-ar plăcea să vă conving să nu conduceți niciodată fără centură.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4174

28 comentarii

  1. Aproape de fiecare data cand stau in dreapta, imi pun centura, acum ca sunt soferita, centura nu lipseste niciodata. Si la jungla traficului din orasele mari, o recomand cu drag, si cu siguranta voi purta una speciala si cand voi fi gravida. Daca ai posibilitatea, de ce sa nu te protejezi, si nu, nu merg niciodata pe principiul ~mie nu mi se poate intampla~ .

  2. eu nu conduc niciodata fara centura, sunt sofer de fiecare zi, nu doar de duminica, si chiar daca am condus zeci de km, tot pun centura, chiar daca sunt sofer sau nu. chiar si in taxi, sub privirile ciudate ale soferului, care o ia personal…mda.
    sunt pro centura, cu burta sau fara, in orice situatie. indiferent cata experienta ai sau nu.

  3. Bine zis. Prietenii mei râd de mine ca.mi pun centura si dacă mut mașina 500 metri. Asa m.am obișnuit și nu pot fără. Am purtat si cat am fost gravida, port si acum in spate. Fara ea simt că nu am echilibru :)))

  4. Eu nu am avut centura pt gravide cand am fost insarcinata, foloseam o clema pe care o prindeam de centura sa stea putin libera sub burta. La urmatoarea sarcina o sa cumpar, iti dai seama. La fiecare drum cu masina toata lumea din masina are centura obligatoriu altfel ramane pieton. Copilul nu a sta niciodata fara scaun, si daca apelez la taxi ma car cu scoica care inca il mai incape.

  5. Si eu sunt genul care poarta centura si pentru 10 m. Vorba ta, fara centura ma simt ca intr-un schimb de focuri fara vesta antiglont. NU POT si gata. Si de fiecare data cand simt ca se tensioneaza pentru ca am franat brusc, imi vine sa ma bat singura pe spate.

  6. Ioana draga, nu ca as fi pro sau contra dar mie lipsa centurii mi-a salvat viata. Pana veneau sa ma salveze, muream inecata, blocata de centura.

    Oricum, in cazul sarcinii este cu totul altceva.

    • asta in cazul in care esti constient, nu cand vin pompierii si salvarea si te scot de sub apa. si te trezesti dupa ore bune la reanimare.

    • Doamne fereste, Mihaela… Bine c-ai scapat!

      Dar asta e totusi o exceptie, ca regula cred ca centura mai degraba salveaza viata decit s-o curme.

    • Nu am zis ca sunt impotrica centurii. Si eu o port. Am zis ca exista si cazuri.

  7. Prima oara cand am simtit bebelusul a fost in masina si purtam centura desi eram pe locul pasagerului si a fost vorba de 50m, pana la masina mea. Nici nu mi-ar fi trecut prin minte sa nu port centura, mai ales ca centura si airbagul mi_au salvat viata cu alta ocazie. In carnetul de sanatate ptr gravide pe care l-am primit de la doctor era un desen cu o femeie insarcinata care iti arata cum se poarta corect centura, sub burta. (Daca vrei il scanez dar explicatia e in ceha).

  8. Am condus pana cu o luna inainte sa nasc. Am purtat mereu centura, chiar si dupa ce s-a transformat sotu’ in sofer. Fara nicio adaptare, oricum statea ‘in jurul’ burtii. Partea de jos nu-i peste burta, aia de sus ‘ocoleste’. Oricat ar fi de neplacut sa te legi, cand esti cat cimpoiul, varianta cealalta e mai nasoala, fereasca al de sus. 😀

  9. Sotului meu centura i-a salvat viata. Nu avea viteza mai mare de 80/h, era pe autostrada, putin polei insa si zdrang… s-a dat peste cap masina ca in filmele de la hollywood. El a avut cateva vanatai, un cucui si a tras cea mai zdravana sperietura din viata.

    Mama are o prietena de familie care in urma cu cativa ani se afla in masina cu sora ei si cei doi copii ai surorii sale. Ele doua, in fata, aveau centura, copiii erau pe scaune speciale (mici, 2-4 ani) insa nu aveau centura pusa, ca urlau prea tare din cauza ei… sora ei n-a avut nimic, ea si-a fracturat mana in cateva locuri, ambii copii au murit. Nu cred ca-si poate inchipui cineva durere mai mare… sora ei a ramas gravida din nou, are o fetita minunata acum, insa cei doi copii nimeni nu ii mai poate da inapoi. Ea se considera si in ziua de azi vinovata, pentru ca era la volan…

    Mai stiu ceva cazuri, insa intentia mea nu e sa ingrozesc pe cineva, incerc si eu sa raspandesc ideea ca centura nu e un moft, nu e optionala, poate insemna diferenta dintre viata si moarte. Eu refuz sa ma urc in spatele vreunei masini daca nu are centura si in spate, iar in dreapta imi pun centura dinainte sa porneasca soferul motorul.

  10. Eu recunosc ca nu port centura in spate decat la drum lung. O sa iau masuri:)
    Pe pitici ii tin in scoica si scaun, iar de cand am citit articolele tale, incerc sa nu mai fac nici o exceptie. Asta cand calatorim cu masina noastra. Dar ce te faci ca uneori mai trebuie sa apelam si la taxi. Nu este nici un taxi cu scaun de copil (am intrebat la vreo 5 firme) si majoritatea taxiurilor nu au centuri in spate. In ultima vreme am tot mers cu taxiul cu cel mic. M-am chinuit sa car scoica dupa mine, dar surpriza, un singur taxi avea centuri in spate (cred din 15 cu care am mers), si acela a trebuit sa opreasca, sa coboram, sa scoata bancheta si sa scoata la vedere centurile. Optiunea ramasa: scaunul din dreapta soferului:).
    Aveti grija de voi si de copiii vostri!

    • Problema asta o am si eu, intr-o zi ma gandeam ca, daca as avea bani, as face o firma de taxi „child-friendly”. Circul destuld e mult cu taxiul, , iar probleme sunt cu zecile. Lipsa centurilor e pe primul loc, vise cand dorim si scaun de copil. Adaug si chestiile „minore”, cum ar fi fumatul soferului in masina, posturi de radio complet nepotrivite etc. Totusi, revenind la subiectul articolului, ma intreb de ce nu este obligatoriu ca taxiul sa iti puna la dispozitie masurile de siguranta. Zilnic vad copii ce sunt dusi la gradinita/scoala in taxi, tinuti in brate de un adult. Nu fiindca asa doreste adultul, ci fiindca nu are de ales. Iar in spate chiar nu sunt centuri, copilul meu de exemplu e suficient de mare incat sa stea cu centura, direct pe bancheta, dar acele centuri lipsesc cu desavarsire.

  11. Eu am o colega care a avut un accident de masina cand era insarcinata prin vreo sapte luni. Faptul ca a purtat centura a salvat-o si pe ea, si pe cel mic, care a venit cu bine pe lume. A ramas cu o vanataie groaznica dupa incident pe burta, insa a fost OK. Sotul insa a fost in coma vreo 2 saptamani si s-a recuperat foarte, foarte greu, ca sa intelegeti impactul loviturii. Centura salveaza vieti, chiar nenascute inca…. cu adaptorul acesta imi imaginez ca e si mai comod…

  12. Daca iti prisoseste cumva centura, Printesa, nu ai vrea sa o vinzi? 🙂 sora mea asteapta bebic si i-ar prinde bine, sunt interesata sa o cumpar!

    • salut, eu o dau cu imprumut, acum e la a sasea gravida. cred ca in august revine la mine.

    • Hello! Oare mai e valabila oferta de impumut al deviatorului? E nevoie de el maxim o luna. Multam fain 🙂

    • salut, am imprumutat-o mai departe catre mai multe mame si i-am pierdut urma, imi pare rau… 🙁

  13. nu exista drum fara centura pusa la noi in masina pentru toti pasagerii,indiferent de locul in care se aseaza! am purtat si la prima sarcina cand conduceam doar ocazional,si acum port la al 2lea bebe cu ditamai pepenoiul :))) (si conduc zilnic) . eu am pus o clema mica la centura ca sa nu ma stranga sub burta(e f putin libera fata de cum sta normal) ;nu ma gandesc sa nu o port. si cand am locuit in Suedia nu exista sa plece soferul de pe loc pana nu isi puneau toti pasagerii centura. inclusiv in autobuz trebuia pusa- daca era control si nu o aveai primeai amenda de 50 EUR.
    am o intrebare -ai idee de unde as putea lua un set de centuri pentru copii ? adica pentru scaun auto de copil ( varianta 9-36 kg) . cel pe care l-am luat nu are centurile si am improvizat luandu-le pe cele de la scoica(plus ca ne trebuie in curand la lucky no. 2) dar acum au inceput sa ramana mici iar sotul refuza sa o prinda cu centura masinii (scaunul are isofix).am tot cautat si nu am avut niciun noroc…..multumesc!

  14. Multumesc printesa pentru astfel de articole! Le-am citit inainte de a avea nevoie de genul acesta de informatii, dar acum imi revin in minte si le recitesc si aplic sfaturile!
    Am cautat informatii despre aceste centuri pentru femeile insarcinate, dar nu am gasit niciunde vreo informatie care sa ma lamureasca daca trebuie purtate de la inceputul sarcinii sau doar din momentul in care burtica incepe sa creasca. M-ar ajuta o parere documentata!

  15. Buna. Am incercat sa comant centura, dar nu mai este disponibila pe site. Ma gandeam ca tie nu iti mai trebuie si vrei sa o vinzi. Daca vrei sa te debarasezi de ea, mi-ar face mare placere sa o achozitionez.

  16. Eu am purtat centura (normala) pe toata perioada sarcinii – partea orizontala o lasam mai in jos, ca sa treaca pe sub burta. Nu am simtit niciodata ca ma incurca.

  17. Dragă Ioana,
    Dacă ştiam de asta mai repede, ce bine era. Şi eu sunt genul care nu poate circula fără centura nici 2 m. La începutul sarcinii a funcționat sa o pun sub burtă. După aia, nu am mai suportat-o (cam de pe la s 25), așa că am transformat centura cu prindere în două puncte. Tot mai bine decât deloc, nu? ? Acum am 37 s, ce sa mai cumpăr adaptor? ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *