Probioticele: ce sînt, cu ce ne ajută (P)

Ați auzit probabil asta deja de sute de ori: 70% din sistemul nostru imunitar e cazat în intestin, acolo unde sălășluiesc peste 100 de triliarde de microorganisme (peste 500 de specii de bacterii bune și rele) care ajută la procesarea mâncării, la absorbția nutrienților, la buna funcționare a sistemului imunitar și în lupta împotriva altor microorgannisme care invadează corpul din exterior și care ne pot face rău.

În burta mamei, bebelușul nu are floră intestinală, pentru că nu are nevoie de ea. În timpul trecerii prin canalul nașterii, bebelușul vine în contact cu primele bacterii din viața lui: bacteriile din vaginul mamei, pe care le împrumută, bacterii bune și rele deopotrivă. În timp, viața în mediul înconjurător îl aduce pe copil în contact cu tot felul de bacterii, unele rele, care sunt ținute sub control de cele bune, altele bune, altele extrem de încăpățînate, care se înmulțesc necontrolat, și atunci apar infecțiile, cu care se luptă sistemul imunitar, care uneori nu face față și atunci e nevoie de tratament antibiotic. Antibioticele omoară bacteriile, dar nu doar pe cele rele, ci și pe cele bune, așa că de multe ori după un tratament antibiotic, flora din intestin este afectată serios, iar la întîlnirea cu alți inamici ai sănătății, bătălia ar putea fi una foarte grea pentru noi, pentru că organismul nu are cu ce lupta împotriva virusurilor și bacteriilor.

Pentru a restabili echilibrul din intestin se recomandă un aport de bacterii bune, pe numele lor probiotice. Ele se găsesc:
– în unele alimente, cum ar fi kefirul sau iaurtul natural (făcut în casă, nu cel pasteurizat de la magazin), pîinea cu maia, varza murată sau alte tipuri de legume fermentate (atenție, iaurturile din comerț majoritatea sînt pasteurizate la temperaturi înalte, proces care ucide practic toate bacteriile, nu vă bazați pe ele pentru furnizarea de probiotice)
– în unele alimente îmbogățite cu probiotice (iaurturi, zeruri)
– în suplimente cu probiotice, pe care le găsiți în farmacii şi în magazinele cu profil naturist.

După ce am citit și am răscitit cît era Sofia mică, am decis că cea mai bună variantă pentru noi sînt suplimentele cu probiotice, pentru că un produs bine formulat are foarte multe culturi de bacterii bune într-o cantitate mică (un vârf de linguriță de praf), sînt ușor de administrat chiar și pentru bebeluși alăptați (se pune o cantitate mică de praf de probiotice pe sfîrc înainte de supt), cantitatea de culturi este controlată, iar tulpinile din produs sînt testate clinic, deci sigure din punct de vedere medical. Sunau tentant (pentru mine, nu pentru bebelușă) și iaurturile cu bifido, dar din ce am citit, se pare că multe dintre probioticele adăugate în iaurturi sînt atacate de acidul gastric și de enzimele pancreatice și nu ajung în intestin, acolo unde e nevoie de ele. Majoritatea suplimentelor cu probiotice sînt formulate astfel încît să ajungă cu bine în intestin. Înainte să vă povestesc în ce cazuri am folosit noi probioticele și ce efecte au avut, aș vrea să mai scriu cîteva paragrafe de teorie, să înțelegeți mai bine ce ştie deja lumea medicală despre probiotice.

În ultimele trei decenii, cercetătorii din lumea medicală au căutat să afle cum funcționează exact probioticele, ce culturi au efect asupra căror afecțiuni, din păcate răspunsuri clare nu au apărut, dar studiile arată clar efecte benefice ale probioticelor asupra unor simptome și afecțiuni, mai ales în cazul prematurilor, bebelușilor și copiilor mici, dar și în cazul unor afecțiuni gastrointestinale și urinare, inclusiv la adulți. Numeroase studii efectuate pe bebeluși prematuri arată că administrarea de probiotice ajută la scăderea riscului de sepsis la cei născuți cu greutate mică, practic le ajută sistemul imunitar imatur să lupte cu bacteriile din mediu.

Există studii care atestă eficiența probioticelor în ameliorarea balonării, diareei, constipației și durerilor cauzate de sindromul intestinului iritabil. Studiul este publicat aici.

Cele mai bune rezultate ale probioticelor s-au înregistrat însă în tratarea diareei. Studii controlate au arătat că bacteria Lactobacillus poate reduce cu pînă la 60% perioada de vindecare de diaree infecțioasă tratată cu antibiotic. sursa

Ce putem face pentru o floră intestinală sănătoasă?

– Să avem o dietă bogată în fibre și săracă în junk food
– Să asigurăm o expunere firească a organismului la bacterii (tendința noastră de a izola mai ales copiii mici de orice mediu populat de bacterii nu este neapărat o idee bună, ce mici au nevoie să intre în contact cu tot felul de microorganisme pentru un sistem imunitar antrenat)
– Să evităm toxinele, medicamentele, alcoolul, tutunul, drogurile etc
– În caz de probleme digestive, să administrăm un supliment cu probiotice, care va grăbi vindecarea și va ameliora simptomele
– Să însoțim tratamentul antibiotic cu probiotice, pentru refacerea florei decimate de antibiotic şi să continuăm cel puţin două săptămîni după finalizarea tratamentului cu antibiotice.

Cum alegem un supliment probiotic bun?

Pentru mine au contatat următoarele apecte:
– Să fie produs de o firmă cu reputație bună și cu experiență în acest domeniu
– Să conțină tulpini care să fi fost supuse testelor clinice
– Să conțină peste 1 miliard de CFU de bacterii pe gram de produs
– Să conțină bifidobacterii (de la naștere pînă la 4 ani flora intestinală este mai bogată în acest tip de bacterii)
– Să conțină și prebiotice care să potenţeze efectul probioticelor (produsele care conțin probiotice și prebiotice se numesc sinbiotice)

Prebioticele sînt un tip de carbohidrați care nu se digeră, în schimb constituie hrană pentru probiotice. Prebioticele sînt ca un fel de motorină pentru probiotice, ele sînt digerate doar parțial în tractul intestinal, așa că ajung în colon nedigerate, iar acolo sînt fermentate de bacteriile noastre bune. Prebioticele se găsesc în anumite legume (ceapa, usturoiul), anghinare (o plantă ierboasă foarte gustoasă) și în cereale (grîu), ele există în cantități semnificative și în laptele matern. Nu există studii care să ateste eficiența prebioticelor administrate singure, în lipsa probioticelor.

În cazul nostru, sinbioticele (produse care conțin probiotice şi prebiotice) au ajutat mult cu gazele din primele săptămîni de viață ale Sofiei și ale lui Ivan. Am evitat siropelele dulci care spun că reduc colicile, dar care fermentează ele însele și produc gaze. Am preferat probioticele, care nu au avut efecte adverse. Aportul de bacterii pozitive a ajutat la producerea de lactază, o enzimă esențială în digerarea laptelui, care, cel puțin în primele săptămîni de viață, poate fi produsă în cantități insuficiente. Reglarea florei intestinale a venit și cu reglarea scaunelor, Ivan se chinuia destul de mult în unele zile, iar probioticele l-au ajutat în mod evident. Eu am ales și am dat de la început Baby’s Jarro Dophilus pudră, produs de Jarrow Formulas și importat de Secom, detalii despre produs găsiți aici.

Am mai dat probiotice și cînd am observat scaune mai moi sau mai ciudate, semn că ceva din dietă nu le-a priit copiilor. A doua zi după administrarea de probiotice văd deja îmbunătățiri. Le mai dau și cînd ne pregătim de vreo vacanță, lungă sau scurtă. Nu am de unde să știu cu ce noi bacterii ne vom întîlni la fața locului și vreau să pregătesc armata imunitară proprie cu armament de ultimă generație. 🙂

Nu am avut probleme cu enterocolite niciodată, sper să avem noroc și în continuare, dar am de gînd să administrez probiotice cînd se va întîmpla, mă ajută să știu că atît de multe studii arată că probioticele grăbesc vindecarea diariilor și ajută la ameliorarea simptomelor neplăcute (crampe, gaze, dureri).

Cînd iau antibiotic (mai fac uneori infecții la măsele), iau și probiotic în paralel (același pe care îl dau și copiilor). M-a ajutat mult la o infecție cu candida făcută în urma unei cure cu antibiotic, acum cîteva luni. Am citit că probioticele sînt eficiente și ca adjuvant în cazul tratamentului pentru infecții urinare, la mine nu a mai fost cazul de așa ceva de mulți ani, din fericire. Pentru adulți există produse sinbiotice diferite, cu alte dozări și alte tulpini bacteriene, vă puteți sfătui cu un medic pentru a alege produsul potrivit vouă.

Ce nu trebuie să uitați însă este că eficiența probioticelor variază mult de la persoană la persoană. Echilibrul florei intestinale al fiecărui individ este unic, bacteriile cu care interacționează fiecare dintre noi sînt diferite, ce poate funcționa la un copil sau adult poate să aibă zero efect la altul. Exact pe acest aspect se concentrează acum studiile asupra efectelor probioticelor, aștept cu interes rezultatele lor. Dacă doriți să administrați probiotice copiilor, discutați despre ele cu medicul pediatru. Sper ca acest articol să fie un punct bun de pornire în procesul vostru de documentare.

Sursa foto preview: probiotice via Shutterstock.com

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4194

33 comentarii

  1. Pentru floră intestinală sănătoasă este de evitat inclusiv vestitele băuturi carbogazoase.
    Au început să apără și in orașele mai mari brutării artizanale ce produc pâine cu maia, este foarte bună.

  2. Foarte bune probioticele! Eu mi-am dat seama cat bine fac exact cand am avut nevoie de ele. Si acum sunt pe tratament cu antibiotic de aproape doua saptamani, ce-i drept am avut o pauza de cateva zile si fara probiotice cred ca nu as fi suportat atata timp antibioticul.

  3. Gemenii mei s-au confruntat cu reflux gastroesofagian si de aceea am trecut pe formula de lapte antireflux care le-a creat constipatie. Probioticele administrate au ajutat enorm, le-au reglat tranzitul, redus gazele si durerile abdominale. Pentru mine a fost mai usor sa administrez probiotice sub forma de picaturi inainte de masa de dimineata.

  4. ce bine ca exista oameni ca tine ce explica tot in lux de amanunt!! Am facut ochii mari cand ai spus de siropelele dulci, cred ca fetita mea avea mai multe gaze de cand ii dadeam siropul pentru colici, decat fara! Insa vreau sa te intreb ceva:
    – cat timp dupa nastere ai dat, si daca chiar la fiecare alaptare ai aplicat pe san, asa cum am vazut ca scrie si pe prospect!
    – trebuie sa faci o cura de cateva zile pt copilasii mai mari, sau doar asa la nevoie?! Iti multumesc!

    • Eu am dat doar la nevoie, doar in primele saptamini am dat zilnic, cam la o masă din două, pentru că am simțit că atunci au mare nevoie. M-am oprit pe la 3 luni, cînd deja crampele și gazele nu mai erau o problemă.

    • Al meu baietel papa iaurt intr-o nebunie si nu am avut probleme cu tranzitul, pana cand a inceput sa-l refuze si iaca problemele. Ba e constipat si are gaze pe care nu le elimina, tipa noaptea de durere si cans reuseste sa faca …pfff… Funduletul rosu. Pediatra ne-a recomandat un probiotic clasic din farma dar as incerca altceva. Ai dat la fetita acum maricica fiind? Sau ajuta doar pt colici? Al meu are un an si 4 luni. Mersi.

    • Am scris in articol, probabil ti-au scapat paragrafele cu pricina. Ii dau Sofiei (3 ani) cind are probleme digestive (scaune modificate), cind ne pregatim de vacante etc. Cu constipatia nu am avut probleme, dar i-as da probiotice, fara probleme.

    • Am citit asta, da. Eu de constipatie intrebam daca ar fi bun. Ok! Deci inteleg ca da. Multumim:)

    • Pentru copilasii alimentati cu lapte praf ce probiotice recomandati? Bebe 3 săptămâni cu dureri de burtica

  5. Sa stii ca ai dreptate cand spui ca firma prpoducatoare e importanta, cum noi am avut din nefericire doua episoade cu antibiotice, am avut posibilitatea sa testam. Pot spune ca prefer Bio Gaia, nu stiu daca exista firma si la noi, lactobacilus este bacteria, picaturi. Am incercat alte picaturi de la alta firma, nu mi s-au parut la fel de ok adica a facut diaree. Iar prafurile mi s-au parut scumpe, desi flaconul era mai ieftin trebuiau adiministrate 2 gelule (desfacute) pe zi, adica aveai 15 gelule si la sfarsit, aritmetic, era mai ieftin cu picaturile alea scumpe. (Farmacistele mi-au recomandat prafurile, pe motiv ca sunt mai ieftine) Si efectul a fost ok, comparabil cu picaturile de la firma recunoscuta.

  6. Tot Baby Jarro i-am dat si eu bebelinei intre o luna jumătate si 3. Atunci a avut nevoie. I-a facut foarte bine, nu am mai avut nicio problema cu constipația iar durerile de burta s-au ameliorat vizibil. Ii dădeam o masa da, una nu, la indicația pediatrului si puneam un praf pe tetina. Este putin mai scump dar iti ajunge o grămada. La noi s-a consumat nici un sfert din borcănel.

    • Eu i am dat bebelusului meu de 2 luni ieri, pentru prima data Jarro Baby. E hranit exclusiv la san. A avut scaun dimineata, consistenta mustarului, miros acrut insa gazele eliminate azi aveau un miros. Pana acum nu erau mirositoare. Ati patit si voi asa?

  7. Multumesc mult pentru acest articol. As fi dat orice sa il citesc acum 1 an si jumatate, cand bebelusul meu se chinuia cu niste gaze teribile si plangea minute in sir la fiecare part. Uite ca 3 pediatrii, mama, sora si soacra (care mai este si bona) nu mi-au recomandat niciunul proibiotice. Am incercat toate siropurile din farmacii, dar degeaba. Nu stiam ca poti sa pui probiotice si pe san, inainte de alaptare. Good idea!
    Munca ta si dedicarea ta pentru acest blog au un impact enorm pentru atat de multi oameni. Multumesc inca o data din toata inima!

  8. Noua ne-a dat pediatrul probiotice pentru reglarea scaunului, cand i-am spus ca asa am scapat si de colici a facut ochii mari…

  9. Bună Ioana! Ma vor ajuta enorm informatiile de mai sus. Voi naste în curând și acum știu exact ce mi trebuie pentru „teribili colici” :)).te pup!

  10. Buna ziua! Am citit de-a lungul timpului in cel putin doua articole diferite – cum ca probioticele (cu/fara prebiotice) sunt eficiente doar daca sunt pastrate in anumite conditii, respectiv la frigider. Altfel …sunt cam apa de ploaie sau oricum au un efect nu prea mare. Si aici pot da exemplul Protectisului (recomandat de medicul pediatru pentru colici/gaze) – zero efect. Presupun ca P-ul din paranteza titlului vine de la „publicitate” dar facand un pic abstractie de acest aspect – stii / ai gasit ceva informatii in legatura cu asta? Intreb pentru ca eu nu gasesc acum o sursa de informare serioasa care sa confirme / infirme ca probioticele sunt eficiente doar pastrate la rece. Stiu ca sunt cei de la Bio Kult (nu le-am incercat, dar sunt renumite) care fac de exemplu aceasta recomandare in mod expres. In urma acestui articol unele mamici vor cumpara produsul recomandat de tine – in special pentru bebelusi cu colici, dar nu numai. Ai gasit cumva informatii relevante si despre cum se pastreaza probioticele, pentru o eficienta maxima? Mie una mi-ar fi utila o lamurire, poate si altor mamici.

    • fiecare produs are specificatiile lui, acesta pe care il folosim noi se tine la frigider, exista insa altele care se pastreaza la temperatura camerei. ideea este ca temperatura ridicata si umiditatea pot activa bacteriile din produs (care ideal ar fi sa se activeze la noi in burta ca sa-si faca treaba), iar in frigider este racoare si uscat.

    • Protectis (picaturile de la Bio Gaia) mai nou pot fi pastrare si la temperatura camerei. Acum 4 luni cand M. a trecut printr-o noua etapa de antibiotic am cumparat unele care se tineau la frigider. Saptamana trecuta am luat aceleasi Protectis si farmacista mi le-a dat de pe raft…ofuscata am intrebat-o de ce nu le tine la frigider si mi-a spus ca au imbunatatit formula si mi-a arata pe cutie…acum scrie ca pot fi pastrare la temperatura camerei.

    • Probioticele sunt niste bacterii vii. La o anumita temperatura, de obicei peste temperatura camerei mor, ca orice bacterie (pathogena sau nepatogena). Unele bacterii rezista la temperaturi de peste 40 grade, altele rezista la temp de 0 grade. Recomandarile pentru modul de pastrare a produsului depind de tulpinile din compozitia acestuia, procesul tehnologic prin care acestea sunt realizate şi scopul administrării.
      Produsele probiotice care rezista la temperaturi ridicate sunt cele care dispun de un anumit proces tehnologic şi au anumite tulpini rezistente la temperaturi mari.

      Factori tehnologici care influenţează calitatea probioticelor:
      • Rezistenta tulpinilor la actiunea sucului gastric
      • Introducerea unei pelicule de protectie (film proteic şi polizaharide) peste probiotice – aceasta asigura rezistenta crescuta in procesul tehnologic, depozitare si la nivelul tubului gastric
      • Microîncapsulare într-o bază lipidică – le creşte rezistenţa la şoc termic, pH redus, compresie
      • Conţin un strat de protecţie enteric

      Păstrarea inproprie scad eficienţa acestuia, la fel ca în cazul oricarui medicament, în plus, eficienţa unui produs este dată şi de numărul de tulpini de probiotice din produs şi asocierea cu anumite substanţe care-i cresc eficienţa şi biodisponibilitatea.

  11. Ii drept ca nu am copii si poate nu ma pricep, dar tot nu am inteles ce trebuie dat la copii, ce denumire are produsul?
    Scuze ca te intreb, cand se anunta castigatorii la concursul Dove?
    Multumesc.

    • salut, noi dam Baby Jarro Dophilus, dar voi trebuie sa discutati intii cu pediatrul vostru.
      cistigatorii Dove sint publicati in postul cu concursul, sus de tot.

    • Scuze de intervenire dar medicul nostru pediatru nu ne recomanda asa ceva din contra ne recomanda Sab simplex sau Espumisan.Din cauza asta am ales sa ma documentez singura.Fetita mea are dureri mari abdominale cand eu consum lactate.Specific alaptata la san.Deci eu nu ma pot baza pe medicul pediatru!

  12. am plecat din tara si aici nu e aceeasi nebunie cu publicitate la tv de suplimente/complimente/farmaceutice. Medicul pt probiotice ne-a recomandat sa facem iaurt de casa, din cand in cand. Eu in plus fac si bors, paine cu maia, muraturi.
    O alimentatie diversa nu are nevoie de suplimente – si oamenii simpli care nu au bani de dat la farmacii traiesc foarte bine si sanatosi.

  13. Oare pentru cele care alapteaza cu mameloane de silicon cum se procedeaza cu acest preparat? Dieta ta ce continea? Eu nu mai stiu ce sa mananc…. Si oare in cat timp trece ceea ce mananca mama in lapte?

    • In citeva ore trec in lapte alimentele. Eu am mincat de toate mai putin varza si broccoli, am observat ca la astea reactioneza ei urit.

      Pentru mameloanele de silicon, procedura nu difera prea mult. Ele se umezesc in prealabil cu o picatura de lapte dupa care se adauga pudra de probiotic, peste silicon.

    • Eu nu mai folosesc mameloanele de silicon de cand am dat de compresele Multi mam pe care le aplic intre alaptari.asta in cazul in care ai dureri.Daca nu ai dureri de sfarc nu le vad rostul.Bebele invata singurel sa suga.poate te ajuta sfatul meu.

  14. Multumim, Printeso pentru informatii utile! Te-as ruga daca iti permite timpul un articol despre picior plat la copii, anume cind piciorul cade un pic in interior ca eu deja am consultat 1000 de surse si se imparte lumea in 2 tendinte: total impotriva incaltamintei ortopedice si pro incaltaminte speciala; La noi medicii ortopezi (cei mai buni din R. Moldova) recomanda la majoritatea copiilor talonete; care-i practica in Romania? s-a mai intilnit careva din cititorii tai cu problema data? Multumesc mult! Sa cresteti sanatosi!

  15. ABELA Bulardi Plus este un probiotic util in disconfortul creat de scaunele frecvente, mentine echilibrata balanta florei intestinale, sustine sistemul digestiv.

  16. Buna, am un bebe de o luna si ne confruntam cu gaze. E alaptat exclusiv si deja nici nu mai stiu ce sa mananc mi se pare ca orice ii provoaca gaze(((( as vrea sa te intreb cat jarro puneai pe sfarc sa imi dau seama cum faceai? Si in acelasi timp luai si ti probiotice, daca da de care.? Ms mult ps: tare faina cartea ta, felicitari!

  17. Ideala este coprocultura (intrebati la laborator ce germeni se cauta pentru ca laboratoarele contract casmb cauta doar doi germeni, poti sa ai proteus stafilococi aurii si de alte culori ca nu conteaza. Daca mergeti cu trimitere de la medic nu se cauta la coprocultura decat doi germeni, atat) deci cand aveti problrme diaree, laborator spital spaga biolog spuneti ce aveti si rugati sa va caute fungi si alte microbacterii tot ce poate sa vada la lama pentru ca un ochi avizat nu mai are nevoie de cultura, sigur trebuie sa aibe microscop performant, coprocultura. Degeaba luati probiotice pentru ca habar nu aveti ce va lipseste. Cei care produc antibioticele stiu exact ce microbi ataca antibioticul respectiv dar nu pot sti cum stati dv cu flora. Deci mers laborator, pe utma candida vaginala, in urma antibioticelor in 98& din cazuri se dezvolta candida intestinala orala vaginala si in alte locuri. Poti trata candida vaginala si infectia urinara o vesnicie, local, pentru ca ea migreaza din intrestim peste tot. Persoanele care facoze inghinal, sub sani, sub brat se intreaba de ce nu le trece, pai din scelasi motiv. Candida se asociaza cu alti microbi si bacterii si ataca precum haiducii. Toate micozele, eczemelr, dureri de urechi, rinite alergice, dureri de cap, piele uscata, uneori psoriszis (candida sistemica) gastrita colita diabet si multr alte boli sunt interpretate gresit, daca as fi medic primul lucru care l-as intreba pe pacient ar fi daca a luat medicamente ce medicamente si as merge pe fir sa vad care provoaca disbacterioza respectiv candida. Neurotoxinele germenilor patogani in exces sunt foarte periculoase pot da anxietate depresie atacuri de panica. Concluzia nu luati probiotice doar pentru ca asa spune medicul. Intai analize si pe urma. Pana apar analizele cei cu diaree carne de vaca exceptionala impreuna cu orez morcov ceai de menta apa fiarta si racita. Probioticele doar leaga scaunele nu va vindeca pentru ca nu poti repara o flora care are 2000 de germemi cu doar 2.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *