Cărți pentru cei care nu pot citi

Cum ar fi să nu văd? Să am nevoie mereu de cineva să-mi povestească lumea? Să nu văd cu ochii mei culorile, fețele copiilor mei, să nu pot citi, scrie, să mă bazez mereu doar pe degete, urechi și nas pentru a înțelege locul în care mă aflu? Nu-mi pot imagina, probabil teribil de complicat, pe alocuri frustrant pentru mine, dar și pentru cei din jur.

Din fericire, tehnologia ajută mult persoanele nevăzătoare să se adapteze. Există programe speciale pentru calculator și telefoane mobile, cursuri și tot felul de gadgeturi care permit celor lipsiți de simțul văzului să ducă o viață cît mai aproape de normalitate. Dar mereu se poate face mai mult!

Azi vă scriu despre o inițiativă minunată: o bibliotecă audio pentru nevăzători. Pentru că mulți dintre ei iubesc cărțile și cărți scrise în braille, cu litere formate din puncte embosate în pagini, pe care le pot „citi” cu degetele, sînt foarte puține, iar cărțile audio sînt și ele greu de găsit (există pe piață mai puțin de 500 de titluri) și uneori prea scumpe pentru viața complicată a unui nevăzător, ideea unui biblioteci audio gratuite mi se pare extraordinară!

Cum puteți ajuta voi? Printr-un gest care vă va simplifica și vouă viața, nu doar lor. Dacă sînteți client CEZ Vânzare, renunțați la factura fizică pe hîrtie în favoarea celei electronice, completînd forumlarul disponibil aici. Salvăm copaci, economisim bani și timp rezolvînd totul online, de pe laptop sau de pe telefon, fără să fie nevoie de hîrtie, imprimare, servicii poștale. În plus, pentru fiecare factură transformată în e-factură, CEZ va dona 1 leu către biblioteca audio pentru nevăzători, care se va numi Biblioteca de energie.

Vedeți mai jos într-un clip scurt povestea lui Vasile, un nevăzător din Caraș Severin care are probleme cu vederea de la naștere, iar acum câțiva ani și-a pierdut vederea de tot. Este maseur de profesie și îi place mult să citească. S-ar bucura mult de o bibliotecă audio gratuită.

Biblioteca va fi disponibilă din primăvară, în parteneriat cu Audio Libraria și Asociația Nevăzătorilor din România, de unde CEZ va achiziționa cărțile. Programul va funcționa și de pe mobil. Membrii pot “împrumuta cărți” audio pe care le pot asculta timp de 15 zile și se pot pune pe liste de așteptare pentru cartea pe care și-o doresc. Accesul pentru nevăzători la această librărie va fi gratuit. Din păcate, legea drepturilor de autor nu permite donarea acestor cărți cu titlul permanent către utilizatorii nevăzători, așa că Biblioteca se va supune regulilor clasice ale unei biblioteci: împrumut la termen, liste de așteptare, un utilizator pe rînd pentru fiecare carte.

Eu vă încurajez să faceți această schimbare, de la factura clasică la cea electronică, pe care o primiti pe email și pe care o puteți plăti prin transfer online sau cu cardul, online, în doar cîteva secunde. Noi funcționăm de multă vreme doar cu facturi electronice (curent, gaze, internet, cablu, telefoane, hosting), merge totul repede, reducem cantitatea de hîrtie folosită și aruncată, primim facturile imediat ce ele sînt generate, avem acces la arhiva facturilor anterioare, pentru a compara consum și cheltuielile. Detalii despre e-factura CEZ, dar și despre campania cu biblioteca pentru nevăzători găsiți aici.

shutterstock_177508052

Sursa foto: nevăzător citind o carte via Shutterstock.com

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4237

2 comentarii

  1. Doar curentul nu am reusit sa il platim online. Unde il platesti mai exact online? Mersi
    Da, si noi preferam online si factura electronica salvam hartie si timp aiurea de stat la banca.

    • iti faci cont la enel pe site si ai acolo posibilitatea de a plati online.
      o alta varianta este direct debit, cand chiar nu ai de facut absolut nimic, doar sa ai bani in cont.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *