Situație dificilă cu un câine cu stăpân, amândoi agresivi

Am primit zilele trecute de la o cititoare acest mesaj. Îl public în speranța că o putem ajuta cu soluții legale și non-violente la problema ei: pe scurt, un câine agresiv, fără lesă și botniță, e lăsat de stăpânul lui să alerge printre copii în parc, iar poliția refuză să intervină. Mai jos aveți mesajul integral primit de la cititoarea care dorește să rămână anonimă.

Bună, Ioana,

Sunt o cititoare de-a ta și îți scriu în speranța că mă poți îndruma într-o situație mai delicată. Am un vecin în complexul în care locuiesc care deține un câine de luptă (pitbull) și care nu respectă legea: câinele este lăsat liber, fără botniță și lesă, deși este agresiv.

I-am atras atenția în mai multe rânduri să-l plimbe corespunzător, având în vedere că în complexul rezidențial în care trăim și își plimbă câinele funcționează o creșă, o grădiniță și o școală primară. Niciodată nu a fost interesat de ceea ce-i spuneam, ba mai mult, ne ironiza sau ne amenința. Ce mă deranjează pe mine foarte tare și mă scoate din sărite este că acest câine vine mereu în viteză spre căruțul copilului meu și trebuie să fiu foarte rapidă să-l iau de acolo pe fiul meu. Nu-ți spun cu ce spaimă stau mereu când ies afară. Din păcate, în Popești, unde locuim noi, nu avem alte locuri în care ne putem plimba copii.

Azi nu am mai suportat același scenariu și am decis să sun la 112, convinsă că dreptatea este de partea mea. Surpriză! La 112 am aflat că aceasta situație nu reprezintă o urgență (un câine de luptă liber printre copii care sare pe căruț și copil) decât dacă eu sau copilul suntem agresați/mușcați. La insistențele mele și după ce am invocat legea, au zis că trimit un echipaj în control.

Stăpânul câinelui a continuat să fie ironic și a așteptat să termin apelul la 112, timp în care i-a pus lesă câinelui și m-a filmat (probabil pentru a-mi face rău pe o altă cale decât cea legală). A plecat când am închis apelul, nu înainte de a mă amenința, citez: „Stai liniștită că ne mai întâlnim noi!”

Echipajul de poliție care s-a deplasat nici măcar nu a oprit mașina în fața complexului, doar au încetinit pentru câteva secunde (timp în care eu mergeam cu copilul spre dânșii) și înainte să reușesc să ajung la mașina de poliție, au și plecat. Nu au oprit, nu au coborât din mașină.

Nervoasă, deznădăjduită și simțindu-mă nedreptățită, am sunat din nou la poliție să întreb de ce nu a venit echipajul respectiv. Am aflat cu stupoare că domnii polițiști care s-au deplasat nu au oprit și nu au coborât din mașină pentru că nu au zărit niciun câine.

Singurul lucru care mi-a rămas de făcut a fost să-mi sun soțul, care a plecat de la birou și s-a dus la secția de poliție din Popești să facă plângere scrisă în care a povestit tot și a primit un număr de înregistrare.

Apelez la ține pentru că nu vreau să mă opresc aici. Vreau să lupt pentru siguranța copilului meu, a mea și a celorlalți vecini (sunt mulți deranjați de pitbull, mai ales că este și agresiv, a atacat câteva persoane, slavă Domnului fără să le rănească).

Te rog să mă îndrumi undeva unde aș putea să depun plângere pentru nepăsarea și ignoranța polițiștilor care așteaptă (cel puțin) o nenorocire pentru a acționa. Menționez că suntem o familie modestă și nu ne permitem să angajăm avocați, dar suntem dispuși să luptăm pentru siguranța și drepturile noastre, prin mijloacele de care dispunem.

Mulțumesc anticipat de ajutor.

 

Idei, experiențe asemănătoare?

 

Sursa foto preview: câine vie Shutterstock.com

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4194

91 comentarii

  1. Exista o lege care reglementează conduita posesorilor de câini in public: OUG 55/2002
    Nu redau ce scrie, o găsiți imediat pe Google, dar reiese clar de acolo faptul ca este strict interzisă plimbarea câinilor agresivi fara botnița in spațiile publice. Din pacate nu cred ca aveți sorți de izbânda fara un avocat din moment ce poliția refuza sa intervină . In orice caz este f bine ca ati înregistrat o plângere scrisă la secția locală de poliție.Va va folosi intr-un viitor proces intentat individului. De ce nu va aliați mai mulți parinti , pt ca sunt cu siguranța mulți îngrijorați de aceasta situație , si sa angajați un avocat care sa va sfătuiască ce puteți face legal sa puneți stop situației?

  2. Pentru ca ai spus ca locuiti intr-un complex rezidential incearca sa vorbesti si cu ceilalti vecini. Doar nu esti singura care se simte amenintata. Uniti-va pentru ca e mult mai usor asa. Intentati proces si daca puteti, filmati-l cand iese cu el fara lesa/botnita. Este o lege care interzice plimbarea cainilor agresivi fara lesa/botnita asa ca legal sunteti acoperiti. Mi se pare o nesimtire si inconstienta din partea proprietarilor care isi plimba cainii fara sa realizeze totusi ca animalele pot fi imprevizibile chiar daca el considera ca „nu face rau”. Succes!

  3. Rezonez cu îngrijorarea ta, de acord că e un câine din categoria cărora botnita e obligatorie și, oricum, toți câinii trebuie conduși în lesă în spațiile publice, dar „este și agresiv, a atacat câteva persoane, slavă Domnului fără să le rănească”? Pe bune? Cum așa? Ce vârstă are câinele? Din săritul pe căruț și copil, cum spui tu, pare să aibă câteva luni și dinți de lapte încă. Un câine adult nu face așa. Nu mai face… Am văzut mulți oameni speriați de câini de 3-6 luni, care dau pe-afara de entuziasm în joacă. Și copii asupra cărora temerile părinților legate de câini s-au revărsat nejustificat și inutil… copii isterizati de părinți legat de câini…

    • De parca dintii de lapte ar fi de silicon… Nici mie nu mi se pare normal sa vina un caine, indiferent de cate luni/cati ani are si indiferent de intentie, sa sara pe un carucior in care este un copil.

    • Sa inteleg ca daca nu ucide pe cineva nu e agresiv? Lasam pe oricine sa se plimbe cu arma incarcata in mana peste tot ca inca n-a ucis pe nimeni?
      Legea in Romania e clara: ai caine rasa periculoasa sau agresiva il tii cu lesa si botnita! Si nu doar la noi exista astfel de lege! Stapanul inconstient trebuie amendat drastic pana cand o afla ca s-a descoperit si lesa si botnita!

    • Eu am avut un Colliie ( Lessie din film), rasă extrem de pașnică și mi-a fost recomandat de domnii de la Poliția locală să îi pun botnita… Pe considerentul că are botul lung și poate răni. Nu am făcut ce mi-au spus ei, dar o plimbam în lesă. Atât.

    • Pun pariu pe ce vrei tu ca nu ai copil. Si as mai paria cu sanse destul de mari ca ai un caine. R U fucking joking cu dinții de lapte!?! Te-a mușcat vreodată pe tine sau pe copilul tau vreun caine? Vorbești din experiența? Daca nu, fa un copil, plimba-l linistita pe langa pitbulli fara botnița si revino cu comentarii deștepte. Hai pa!

    • Am copil și doi caini neagresivi, nici legal, nici faptic. Un vecin se speria de primul câine când avea trei luni. Câinele ăla e călărit de copil, e cel mai prietenos animal din lume. Habar n-ai despre ce vorbești. Crește un câine ca să știi cum se pune problema. Copii fac toți proștii…

    • Nu ai auzit pana acum de copii nenorociti de cainele familiei,care,ca fapt divers era „cel mai prietenos caine din lume” ? Sper din tot sufletul,nici sa nu auzi!

    • Daca copilul se sperie de caine acrsta va sari sa muste este un instinct primar.
      Eu am patit cu copilul meu de 4 ani mergeam linistiti cand a trecut pe linga noi o doamna cu cainele copilul meu a spus uite tati catelul si a aratat spre el la care cainele a sarit sa muste.
      Nu-i facuse nimica copilul sal provoace.
      Au mai fost cazuri de copii omorati dr caine si stim unde sa ajuns ca tot parinti copilului mort au fost amenintati si huiduiti de animalele de stapini.

    • Eu am câine, dar tot nu pot fi de acord cu tine! Dinții de lapte sunt extrem de ascuțiți si de puternici. Cât era pui catelul meu, eu aveam numai răni la picioare, ma lua pe nepregatite si ma musca din joaca. Am purtat numai șlapi pt ca nu suportam alți papuci. Deci nu, nu e de joaca nici măcar cu dintii de lapte! Sunt f periculosi!

    • Plus ca la varste mici, nici nu au control asupra muscaturii. Si nici nu sunt dresati, ca sunt mici, nu a fost timp.

    • Dar femeia spune că a atacat, dar n-a rănit pe nimeni. E vorba de un pui jucăuș, probabil, și reacționează ea exagerat… Voi n-ati înțeles din modul în care povestește lucrurile că și ea cam trage spuza pe turta ei?! Am spus: rezonez cu îngrijorarea ei, da, câinele trebuie purtat în lesă și cu botnita, dar ceva nu se leagă cu atacurile astea. Voi nu citiți tot? Sau înțelegeți doar ce vreți? Undeva e o și o mică răzbunare între vecini aici. Dacă n-am bani de ajutor juridic, dar am un vecin cu câine agresiv și mă tem pentru copilul meu, răscolesc pământul și fac rost de bani pentru ajutor juridic, mai oameni buni! Nu-l dau pe vecin la ziar (blog). Il atac legal cu toate forțele. Dărâm lumea pentru copilul meu. E o lașitate ce-a făcut ea. Să ceară ajutor in eter. Mila și compasiunea opiniei publice, fără drept la replică din partea adversarului. Crezi că vecinul citește Prințesa Urbană? Se poate apăra aici? Mâine aflăm că i-a scăpat câinele din zgardă (că au o mișcare așa din cap, când sunt mici și au gâtul subțire). Există prezumția de nevinovăție până una alta. Și toată lumea uită asta înainte să acuze, dar nu juridic, ci în gura lumii.

    • Coincidenta face sa citesc acest articol dupa ce in weekend am trecut printr-o situatie nasoala referitoare la un catel.
      Aflandu-ma in vizita la sora mea, impreuna cu baietelul meu de 3 luni, am fost muscata din senin de mana de catelul ei de talie mica, un Jack russel. Ma gandesc cu groaza daca eram cu cel mic in brate si il capsa pe el?
      Mentionez ca si ea are o fetita de 2 ani care intr-adevar sta bot in bot cu catelul, nefiind agresata niciodata, iar pe mine catelul ma cunoaste foarte bine, deoarece merg la sora mea foarte des si mereu ne-am inteles bine (eu si catelul)
      Dupa parerea mea, animalul nu are discernamant si este imprevizibil, indiferent se talie, astfel cazand in sarcina stapanului sa il supravegheze.
      In cazul de fata e vorba de respectares legii. Daca legea prevede lesa si botnita la cainii agresivi, aceasta trebuie respectata. La fel cum nu avem voie cu tigara aprinsa in spatii inchise sau sa trecem pe rosu,
      Nu respecti, esti sanctionat. Asta ar trebui sa fie normalitatea in randul posesorilor de rase agresive.

    • Cris Tina, eu cred ca tu nu intelegi conceptul de societate si semnificatia cuvantului „lege”. Indiferent de perceptia ta si de prezumtia de nevinovatie pe care o invoci, exista o lege care spune ca acel caine trebuie sa fie plimbat doar cu botnita si lesa. Iar rolul autoritatilor este sa aplice legea , fara ca tu sa „rascolesti pamantul pentru bani” ca sa il ataci in instanta. Mentalitatea asta e fix motivul pentru care lumea in care traim e atat de haotica, pentru ca oameni ca tine ataca victima si apara agresorul ( sa stii ca si amenintarea/intimidarea e un tip de agresiune) .Daca vrei sa discutam pe partea de perceptie, cu atat mai mult cu cat comportamentul stapanului se reflecta adeseori in comportamentul cainelui, un om care te ameninta cu usurinta va dresa un caine agresiv.

    • Pai …nu contează că are dinți de lapte ,un animal ,câine în acest caz simte frica unui om de la un km.Orice câine agresiv( sunt vreo 12 rase ) ar trebui ținuți în zgarda și lesa ,nu că stăpân să faci tu pe deșteptul și să iei pe garant un animal care de obicei este imprevizibil!!!

  4. Nu mai sunati la 112 decat in cazul urgenţelor şi situaţiilor care pun în pericol viaţa. Situatia mentionata in articol nu este o urgenta de competenta 112. In acest caz se suna la politie sau se merge si se depune o reclamatie.
    Complexul rezidential nu are un regulament in care sa se precizeze daca locatarii au voie sa detina caini sau daca ii detin, care sunt regulile? nu exista un administrator la care sa faceti reclamatie?
    Cum s-a mentionat mai sus, ar fi bine sa va adunati mai multi parinti si sa va luati un avocat, astfel se va rezolva situatia in instanta. Sau aceeasi parinti faceti reclamatie la administrator si propuneti la sedinte sa se interzica accesul sau macar sa foloseasca lesa si botnita toti proprietarii de caini.
    Succes!

  5. Nu stiu daca ajuta pentru ca este un complex rezidential in cazul dvs dar noi aveam un vecin care lasa catelul in gradina cu orele si latra in fata blocului deranjand vecinii si dimineata,seara dar si la pranz.Am facut o sesizare prin email la politia locala de sector si au trimis in repetate randuri echipaje care au si amendat persoana in cauza deoarece catelul era in spatiul comun al blocului fara lesa si fara punga aferenta! Din acel moment domnul care a adunat ceva amenzi pentru ca se pare ca incepusera sa verifice periodic zona, si-a regasit bunul simt??

  6. Comentariul Cristinei pare pertinent, daca te gandesti bine. Un caine ff agresiv, care „ataca” dar nu raneste? Nici macar o singura data? Evident, aceste lucruri nu scuza faptul ca proprietarul nu respecta legea, care e clara si neinterpretabila, doar ca mesajul pare venit din partea unei persoane cu o reala fobie. 112 chiar e numar de urgente iar un caine zvapaiat chiar nu reprezinta o urgenta. Se stie ca in astfel de cazuri mergi la politia locala si depui plangere. Din pacate cred ca stapanul se alege cu cel mult o amenda si e posibil ca acest lucru sa nu il afecteze prea tare. Atat timp cat cainele chiar nu a ranit nu exista o pedeapsa mai serioasa. Poate intr-o tara normala stapanul ar ramane fara caine, avand in vedere ca e clar ca nu ii poate purta de grija, dar noi nu traim intr-o tara normala. Nu vad solutie atat timp cat stapanul nu e deranjat de amenda, ba mai mult ameninta pe toata lumea.

    • Un câine dintr-o rasă calificată legal ca agresivă, dacă este socializat corect cu oamenii și alți câini, nu atacă. Primul meu câine (acum îi cresc pe următorii doi) se juca un parc cu un rottweiler (femelă). Aveam o reținere față de acea rasă. Câine precum cățeaua aia de rottweiler eu n-am mai văzut. Extrem de inteligentă și inteleapta. Expresiva, cu o privire aproape umanizata. Ca-n desenele animate. Dar masivă și puternică fizic. Punea la punct cu un mârâit alți câini, era blândă cu oamenii. Nu mai judec nicio rasă după „faima” prea bună sau prea proastă. Și un cocker poate fi câine periculos. Totul ține de socializare. Iar un copil al cărui părinte este speriat de câini, va crește speriat de câini și va perpetua fobia…

    • Incercati un pic sa iesiti din logica „stiu eu un caz in care lucrurile stau intr-un anumit fel” ca e complet irelevant. Stiu si eu un caz de om care a fumat ca un turc 50 de ani si n-are nici pe dracu, cum ar fi sa zic ca fumatul nu provoaca cancer?!

      Ce conteaza e media, nu cazuri extreme intr-un sens sau altul.
      Exista rase de caini care, in medie, sunt mai agresive si deci mai periculoase decat altele. Asta-i tot ce conteaza, pentru ca atunci cand ma intalnesc cu un caine, cel mai probabil este sa fie un caine mediu, adica reprezentativ pentru rasa lui.

      Oricate cazuri de rotweilleri super afectuosi mi-ai descrie, faptul ca rotweiller este o rasa periculoasa este singurul lucru care ma intereseaza si as fi iresponsabil sa mizez pe faptul ca specimenul intalnit de mine este un rotweiller neobisnuit de prietenos.

    • Există rase de oameni care-s mai fricoase la câini și asta-i face mai agresivi decât alte rase de oameni. Fricoșii dau preventiv cu pietre-n câini ca să-i gonească și asta-i cea mai mare greșeală, pe lângă datul cu piciorul în câini ca să le dai posibilitatea să apuce. Hai să-i învățăm întâi pe oameni să se comporte cu câinii… există o Asociație care are un asemenea program, Clubul câinilor utilitari. Tratează fobia față de câini și învață copiii cum să interacționeze cu câinii. Merge și prin școli. Plângeri la poliție fac toți, pentru orice. Tratează efectul, nu cauza…

      Până atunci, doamna să cumpere o mingie de tenis (= 4 lei) și să i-o arunce frumos (nu în cap) prin fața ochilor câinelui să se joace. O să fie cel mai bun prieten al ei. Și o să se lămurească imediat ce joc agresiv à la Agassi face animalul.

    • Ah, și uitam. Copiii, între ei, sunt mai agresivi decât sunt puii de câine între ei și cu copiii :/
      Asta așa ca o concluzie despre specia „umană”…

    • Pai ce sa zic : hai sa tinem copiii in lesa si cainii liberi ! Asta asa…ca o concluzie la tot ce ai afirmat tu.

    • Cristina … Te aricesti degeaba. Din start ai pornit greșit crezând e vorba de un pui, dar doamna nu specifica asta nicăieri. Si da, un câine poate ataca fără sa rănească, e de ajuns sa isi pună labele pe un copil si sa ii latre de 2 ori in fata si uite asa se naște fobia de câini. Proprietarii câinilor au o mare responsabilitate atat fata de animal, dar si fata de societate. Si inca ceva: nu cred ca doamna a cerut mila cuiva, ci mai degrabă e dezorientata, deznadajduita, nu știe încotro s/o mai apuce si cere aici un sfat si o îndrumare. Daca putem sa o ajutam bine, daca nu hai sa nu o judecam. Doamnei ii doresc succes si sper sa revină cu un articol despre cum a rezolvat situația si i/a venit mintea la cap vecinului.

  7. Din pacate la noi preventia este practic inexitenta.Mi se pare inacceptabil faptul ca politia ,desi s-a deplasat la fata locului nici macar nu a coborat sa vada despre ce este vorba.Stiu ca e din alta categorie, dar am tot vazut in ultima vreme la tv stiri despre femei agresate care sfarsesc ucise de agresor, dupa ce, in prealabil au depus o multime de plangeri la politie…este groaznic…De ce trebuie sa asteptam mereu sa se intample tragedii? Daca nici in Politie nu mai putem avea incredere ca este capabila sa ne protejeze in anumite situatii, atunci ce solutii mai avem?

  8. Cainele probabil este din ala disperat sa se joace si needucat, din moment ce sare fara sa muste. Dar nici stapanul nu este educat si responsabil daca ii permite sa umble liber printre copii. Poate ca acest caine nu musca, dar pitbull-ii sunt caini de 40-50kg (am avut si eu unul) si daca sare pe un copil sa se joace, il poate darama. Si cine stie cum si peste ce poate sa cada copilul ala. Politia putea macar sa coboare din masina. Niste incompetenti si aia. Se uitau din masina sa gaseasca cainele! 🙂

  9. Un caine agresiv sau o situatie putin exagerata ?
    Scuza-ma ca trebuie sa vorbesc asa..Eu nu vreau scandal dar am dreptul la opinie ca posesoare de caine care a trecut prin nedreptati din cauza unor mame cu copii.
    Mi s-a intamplat de foarte multe ori sa mi se reproseze ca de ce vin cu cainele meu (talie medie, rasa metis, intotdeauna CU LESA ; nu si cu botnita pentru ca scuza-ma dar n-a facut nimic rau nimanui..nici macar nu se duce la copii/oameni in general) in parc in conditiile in care pe tablita de la intrare scrie clar ca accesul cu cainii este permis si sa se pastreze curatenia. Eu sunt aia 1 din 5 persoane cu punguta in buzunar ca idee.
    Plus ca niciodata nu ma duc in partea amenajata pentru copii cu leagane si alte chestii. Eu ma plimb pe aleile parcului. Culmea mamicile cu copii in loc sa stea la locul de joaca destinat copiilor, stau pe alei. Ok, stati pe alei..nu am nimic impotriva dar sa-mi zici mie ca nu pot sa-mi plimb cainele in lesa cand nici macar nu se apropie la 1 metru de copiul tau?
    Si aici vreau sa ajung..
    De multe ori chestiile astea sunt exagerari din diverse motive. Nu toti au caine deci normal ca nu stiu nimic despre comportamentul lor. Ce stapanii stiu ca e joaca, unui strain fara caine i se poate parea comportament agresiv.
    Inca de cand am inceput sa citesc textul mi-am pus o intrebare. Ce a facut cainele ala cu exactitate? Raspunsul va fi : a fost agresiv. Cum asa ? Ce a facut el exact ? Poveste-ne. Descrie una, doua intamplari cu detalii (postura cainelui, ce faceau copii in acel moment, cine era prin preajma, ce a facut cainele dupa ce ti-ai luat baietelul in brate). Daca zici doar ‘a fost agresiv’ suna ca si cum tie ti-e frica de caini. Orice reclamatie trebuie sa aiba dovezi.Intr-un caz de ucidere din culpta e nevoie de dovezi da ? Deci justitia functioneaza pe baza de dovezi.
    Pitbull este o rasa recunoscuta pentru calitatile de dadacit copii. Si intr-adevar unii caini sunt mai saritori din joaca. Un astfel de comportament este extrem de greu de shimbat si de regula apar niste schimbari in bine cam dupa varsta de 2 ani. O stiu din proprie experienta cu celalalt caine pe care l-am avut. Insa nici macar nu este un comportament daunator. Atata timp cat este doar din joaca nu cred ca trebuie sa ne temem.
    Din nou, nu sunt aici sa dau cu pietre dar efectiv textul asta nu este argumentat. Este doar o opinie a cuiva care crede ca un caine este agresiv si o sa sara pe copilul ei. Unde sunt dovezile ? Mai sunt si altii in zona aceea care fac plangere ? Daca e doar o singura persoana e clar ca problema se vrea rezolvata in alta parte..

    • chestia e ca nu conteaza intentiile cainelui, daca vrea sa se joace sau sa socializeze sau chiar e agresiv.

      nu e important asta, serios.
      ce e important este ca cineva nu se simte in siguranta in preajma acelui caine.
      atat, asta e tot ce conteaza.

      imi pare rau, dar nu trebuie sa merg la facultate ca sa inteleg etologia canina inainte sa mi se faca frica sau nu de un caine.
      ma doare in cot, sincer sa fiu, de ce face cainele ce face.

      atat timp cat ma face sa ma simt neconfortabil, politia ar trebui sa ia masuri.
      si da, e suficient ca un singur om sa se simta amenintat.
      poate fi chiar si exagerat de nevricos acel om, iarasi nu are nici o importanta, pentru ca in oras prioritatea o au oamenii, nu cainii.
      deci un minim de bun simt ar trebui sa-mi spuna mie in calitate de stapan de caine ca nu e ok sa-i deranjez pe altii cu cainele, chiar daca as considera ca se tem neintemeiat de caine.

      poate ca se tem neintemeiat, dar important aici e ca se tem, nu daca e intemeiat sau nu.
      asa e civilizat si de bun simt: sa nu-l incomodezi pe altul, din orice motiv, iar cine stabileste daca e incomodat sau nu e chiar celalalt, nu eu.

      ca noi vorbim aici de caini dar uitam ca mai exista si alte animale.
      am mai scris asta: cum ar fi sa ma plimb eu prin parc cu tarantula mea, sa le-o bag oamenilor sub nas si sa le explic doct ca nu au de ce sa se teama si ca fobia de paianjeni e neintemeiata.
      culmea, tarantulele chiar nu fac nimic.

    • Ai dreptate dar adevarul e ca si eu mi-am pus intrebari la faza cu:” cainele este agresiv”. Ar trebui sa inteleg ca, daca era vorba de un caine mic si pufos, era ok sa fie fara lesa si sa alerge printre copii? Nu! Cainii , toti, de la mic la mare, de la pufos la musculos, trebuie plimbati in lesa, ca asa e legea, iar cei periculosi, listati in lege, trebuie sa poarte botnita. Asa ca problema trebuia pusa mult mai simplu: un caine se plimba liber impreuna cu stapanul, si stapanul incalca legea. Asa se evitau discutii de genul: Da ce a facut de fapt cainele?
      Problema e ca legea degeaba e, daca aplicarea ei e ca si inexistenta, poate de aia proprietarii de caini nu stiu ca:
      – trebuie sa plimbe cainii in lesa
      – trebuie sa puna botnita daca e cazul
      – trebuie sa stranga dupa caini
      – trebuie sa microcipeze cainii
      – trebuie sa castreze/sterilizeze cainii care nu au pedigree
      – nu au voie sa abandoneze/arunce la gunoi/maltrateze/omoare cainii
      In schimb, in Romania, sunt nesimtiti care plimba cainii ca pe ulita, ii lasa sa isi faca nevoile in mijlocul drumului si acolo le lasa, sa calce altii in ele, nu au carnet de sanatate la caini, nu au microcip, in cazul in care cainele se pierde isi cumpara altul, ca doar e ca un accesoriu, gen ultimul gadget, nu isi castreaza cainii si le dau drumul la catele ca sa inmulteasca numarul de caini fara stapan de pe strazi, iar daca au ei catele pun puii in punga si ii arunca din masini.
      Aceste specimene de trogloditi (atentie: sunt sub acoperire, pot fi prietenii ,colegii, vecinii, chiar neamurile tale) ii pun in lumina proasta pe toti proprietarii de caini responsabili care se trezesc pusi la gramada cu ei. As vrea sa stiu si eu ce putem face impotriva lor, ca ne mananca ficatii.

    • Moni, ma bucur ca exista persoane ca tine care respecta ceea ce ai scris mai sus. Dar cred ca doar 5 maxim 10% din proprietarii de caini actioneaza corect…Din ce vad eu in parcuri, celor care au caini chiar nu le pasa cand acestia deranjeaza, ce sa mai spun sa ii tina in lesa si sa adune dupa ei. Spun asta dupa mai multe situatii, una dintre ele fiind: copilul meu de 1 an jumate se juca in groapa de nisip. A venit un catel si a facut pipi acolo, pana sa ajung eu la el (a fost o chestie de maxim 1 minut) si proprietarul nu a schitat nici macar o scuza. Probabil lui i se parea normal ca copiii mici sa se joace in pipi de caine! Si exemple pot sa mai fie…

    • Ioana, ai perfecta dreptate!
      Eu am vazut in parc, dotat bineinteles cu tarc, persoane cu caini care isi fac nevoile sub nasul gardienilor, gardieni care sunt prea ocupati sa fumeze sau sa sparga seminte. Ca sa nu mai pomenesc de cate ori am stat sa sterg rotile carutului de diverse „prajituri” lasate de catei pe te miri unde

    • Daca o persoana nu se simte in siguranta in preajma unui caine uneori mai poate fi si vina acelei persoane. Nu trebuie sa fie intotdeauna a cainelui. Pe astia cu fobie ii inteleg. Culmea ca tot zici de tarantule eu am fobie de paienjeni deci inteleg acest lucru si nu as spune niciodata ca o fobie e neintemeiata. Desi prin definitie toate fobiile sunt cam nejustificate fiind ‘frici irationale’ dar cumva ele sunt intemeiate in capul persoanei suferinde de fobie. Mi se pare normal asta.
      ‘Ma doare in cot, sincer sa fiu, de ce face cainele ce face’ mi se pare jignitor deja. As putea sa spun si eu ca ma doare in cot de multe chestii. In general cam cand o bagi pe asta cu cotul defapt te doare undeva dar nu vrei sa recunosti. Totusi, hai sa nu incepem cu ne doare in cot.
      Cred ca primul lucru atunci cand ne deranjeaza ceva este sa incercam sa intelegem acel mecanism pentru a putea decide in mod rational daca trebuie sa ne aparam sau nu si cum sa ne aparam. Suntem, asa cum se sustine in epoca asta, fiinte superioare nu? Ne deosebim de oamenii pesterii si de animale prin gandire. Ratiune ii zic eu. Deci hai sa gandim rational mai intai, sa intelegem comportamentele umane si animale si poate cine stie..poate chiar ajungem sa ne dam seama ca ceea ce ne deranjeaza nu este un pericol real. Sigur aici nu vorbim de fobii. Dar in cazul de fata e clar ca nu avem de-a face cu o fobie, ci cu o situatie putin exagerata sau poate cu un pericol real, insa nu avem destule detalii deocamdata.

    • mi se pare ca nu am reusit sa fac inteleasa ideea principala pe care am vrut sa o transmit, asa ca incerc sa reformulez:

      este obligatia posesorilor de caini sa nu ii deranjeze pe ceilalti in nici un fel, chiar daca considera neintemeiat felul in care ceilalti se considera deranjati.

      e o idee simpla, care are aplicatie in multe alte situatii:
      – s-a taiat un pic copilul la mana – il pansezi si-l consolezi, nu te apuci sa-i zici „ba ce fatalau esti, n-ar trebui sa plangi din atata lucru”
      – s-a suparat nevasta ca ai spus o mica mizerie – ii ceri scuze, nu te apuci sa-i spui „dar mie poti sa-mi spui acelasi lucru cat vrei, eu nu ma supar, deci nu ar trebui sa te superi nici tu”
      – vecinul a dat manelele la maxim – suni la politie, nu te apuci „sa incercam sa intelegem acel mecanism pentru a putea decide in mod rational daca trebuie sa ne aparam sau nu si cum sa ne aparam”

      ca nu e oblogatia ta sa intelegi nimic (asta inseamna acel „ma doare in cot”).
      este obligatia lui sa nu te deranjeze.
      si dupa aia, daca ai posibilitate si interes, poti si sa incerci sa intelegi – daca vrei, dar nu esti obligat, asta e diferenta.

      mie uneori mi se pare ca unii iubitori de caine sunt asa, intr-o lume a lor.

      deci vine la mine un caine si ma latra de-mi sparge urechea si-mi ridica pulsul la 150.
      nu-mi place si nu mai vreau sa traiesc asa ceva.

      si-apoi vine un iubitor de caini si-mi spune „A, dar trebuie sa incerci sa intelegi de ce a latrat cainele,ca el a avut un motiv, si dupa ce vei intelege, nu te vei mai teme”.

      ala e momentul in care zic „auzi prietene, pe mine nu ma intereseaza de ce a latrat cainele si nu sunt obligat sa stiu asta. Ce stiu insa e ca tu esti obligat sa nu ma sperii cu cainele”.

      ar trebui sa fie destul de simplu de inteles, dar se pare ca nu – de asta zic ca iubitorii de caini si cu mine traim in lumi usor diferite.

    • Robo, lasa-ma sa iti spun un singur lucru care ar putea sa-ti deschida putin ochii.
      Un caine este ca un copil. Poate o sa sune aberant, aiurea, jignitor chiar..
      Insa asa este. Sunt foarte multe lucruri pe care un copil si un caine le au in comun. De exemplu amandoi trebuie educati (sa zicem dresat in cazul unui caine) sa nu apuce/bage in gura prostii de pe jos. Sau amandoi trebuie invatati cu hrana sanatoasa. Daca ii dai unui copil numai mc o sa vrea numai mc. Daca ii dai unui caine cate o felie de pizza, o feliuta de sunca, o bucatica de branza etc se invata asa si cere. Amandoi fac galagie. Amandoi deranjeaza uneori. Asa ca trebuie educati.
      Problema este ca educarea asta nu se petrece intr-o saptamana. Cativa anisori din viata lui de om mic un copil o sa tot impinga limitele. O sa deranjeze sau chiar enerveze din cand in cand. Intr-o zi o sa se opreasca. Nu la 4 totusi.
      Asa si cainele deranjeaza cativa anisori cat e mic. Dpa aceea majoritatea se potolesc singuri. Sa nu crezi ca in timpul asta noi stam cu mainile in buzunar.
      Stapanii de caini chiar incearca sa-si educe cainii. Ca nu reusesc este partea a doua. Pana la urma nici tu nu ai reusit sa-ti faci copilul sa nu mai spuna ‘nu’ la 3 ani nu ?
      Desi nu pare, stapanii de caini muncesc aproximativ la fel de mult cu educarea. Cred ca acest lucru trebuie luat in considerare cand un catel iti sparge timpanele.
      Asa cum eu stau in tramvai, in mall, in carrefour si suport urletele si alergaturile copiiilor (uneori sincer ma grabesc si trebuie sa incetinesc sau sa ma opresc pentru ca un copilas sau mai multi alearga printre picioarele mele) cred ca si parintii de copii pot suporta obrazniciile cateilor. Asta nu inseamna ca nu ii educam sub nicio forma. Din pacate, la fel ca voi, nu am gasit inca o solutie care sa functioneze 100%. Toata lumea are energie la varste mici.

    • Felicia, problema in exemplul meu cu latratul nu era zgomotul, era faptul ca ma sperii si nu e ok sa ma sperii de animale in oras.
      Nu e doar un deranj auditiv.

      Asta e si pricipala diferenta intre situatia cu cainii si cea cu copiii, chit ca exista multe asemanari: cainii sperie lumea si musca.

      De asta nu pot avea aceeasi toleranta pentru nazbatiile cainilor fata de ale copiilor. Copiii nu prea sunt periculosi pentru ceilalti.

      Eu deci inteleg ca pentru proprietari cainii sunt ca niste copii. Doar ca asta nu justifica in nici un fel sa-i deranjeze si terorizeze pe altii.
      De fapt, nici cand copiii deranjeaza pe altii nu e ok si suntem cu totii de acord ca un parinte care isi lasa copiii sa deranjeze lumea este necivilizat.

      Exact acelasi lucru e valabil si pentru proprietarii de caini, doar ca la caini toleranta este si mai mica, deoarece cainii pot fi periculosi.

      Realmente nu mai e nimic de discutat pe tema asta, am epuizat subiectul. Adica ok, am inteles ca trebuie sa scoateti cainii sa defecheze pe spatiul public, dar totusi sa argumentezi si sa tot argumentezi intr-o situatie cand cineva e terorizat de un caine e mai mult decat pot intelege eu.
      Adica omului ii e teama sa se afle pe strada si noi stam sa discutam.
      Numai in Romania se poate intalni o asemenea situatie in care legea si regulile de convietuire in societate sunt subiect de dezbatere.

    • Felicia, nu ai copii, nu? Tu ai sta cu ei DOAR la locul de joaca cand ati iesi in parc? CULMEA, nu prea cred…

    • Da, se pare ca multe mame considera ca animalele nu au voie in parc. In opinia mea, ca stapan de caine, cred ca doamna are o frica exagerata. Cainele doar a alergat spre ea… Si in plus eu nu am pus niciodata o mama sa isi opreasca copilul din a imi mangaia cainele, asa ca acest articol este un mod al doamnei de a il balacari pe vecin in public.

    • „cainele doar a alergat spre ea” este o afirmatie post factum, adica pe care putem sa o facem dupa ce interactiunea omului cu cainele a luat sfarsit.

      in momentul cand cainele alearga spre tine, nu ai de unde sa stii daca „doar va alerga spre tine” sau „va alerga spre tine si apoi te va musca de picior”, asa ca frica nu e exagerata, ci perfect normala si indreptatita.

      in calitate de stapan de caine, ar trebui fie sa stii asta (daca nu o stii), fie sa iti pese de asta (daca o stii).

  10. De ce trebuie sa se ajunga in situatia asta, (si multe altele) sa se întâmple ceva rau pt ca in tara asta lucrurile sa fie normale? De ce lumea trebuie sa facă petiții, marsuri si sa lupte pt dreptul lor? De ce nu poate fiecare om sa fie politicos, precaut si sa trăiască in pace? Chiar nimeni nu invata din greselile si accidentele altora? Poate daca toți ar afla cum e sa ai copil, (sa vadă si bărbații cum e sentimentul când ai in pantece un bebe)… poate atunci ar intelege mai multe din toate punctele de vedere. Si se mira apoi lumea ca merge omul sa isi facă viata in alta tara mai civilizată si cu zeci de ani mai avansați decat noi…

  11. Cred ca ar trebui sa il filmati pe proprietar si pe caine pt a avea o proba concludenta. Si depuse plangeri peste plangeri la politie pana se vor lua masuri.

  12. ce as face eu: as publica regulament pe hartii si lipi. Cainii se scot in spatii separate de copii, copiii sunt imprevizibili si nu stii de unde sparie pe bietul caine.

    In rest, cand vad caini fara lesa, eu am idei cu chematul hingherilor.

    • Esti buna de o hinghereala la grup ?Cati ani ai ?Daca ai pana in 30 Inca esti buna de hinghereala .

  13. Am avut câine talie mare cu multi ani înainte de a avea copii si care in joaca, cred, mai „sarea” la cate un trecător pasnic. Care se cam panica, iar eu veneam cu „doar se joaca”. Replica domnului „asediat”: „si el stie?” (ca se joaca). Acum, cu 2 copii dupa mine, realizez ce spaima trage un copil mititel când vine un câine urias pt el sărind si dand din coada, in cel mai fericit caz. Nu interpretează :”oao, ce catel mare si jucaus”! De asta copila mare nu suporta câinii, iar cel mic e aproape. Bonus pentru spaimele lor sunt câinii blocului intretinuti de niste doamne fără scop in viata plus 2 câini de lupta lasati ocazionali fără lesa si botnita pe terenul viran de la scoală din apropiere. Nu au atacat, dar nu e normal si legal sa ii lasi fără botnita. Sectia de politie e la 5 minute distanta, dar cine se mai oboseste…

    • niste doamne fără scop in viata -> cata lipsa de consideratie din aceasta exprimare.
      Cainii fara stapan sunt (fara voia lor) problema tuturor. De aceea unii oameni incearca sa faca ceva pentru a imbunatatii situatia atat pentru caini cat si pentru comunitate: scriu pe facebook si pe forumuri sa caute adoptie, platesc pentru castrare/sterilizare, cauta activ oameni care sa ia acesi caini de pe strada, doneaza bani la asociatii care se ocupa cu asta, isi iau din timpul liber pentru acele asociatii, alearga la maratoane sa stranga bani, incearca sa educe pe ceilalti cu privire la consecintele abandonului si a necastrarii animalelor, sau, ca acele doamne fara scop in viata, ajuta cu mancare si apa. Pentru ca fiecare face ce poate. Mai putin o categorie de oameni care par orbi la acest efort sustinut, dar nu se sfiesc sa arate cu degetul.

    • Cainii fara stapan nu sunt responsabilitatea mea. Nu am abandonat catei. Nu este responsabilitatea mea sa castrez caini. Mi-am platit taxele pentru ca administratiile locale sa poata rezolva problema lor. Vreau sa pot merge pe strada fara sa calc in …, vreau sa pot iesi fara sa imi fie frica de faptul ca nu am „decodat” corect gandurile cainelui. Si sincer m-am saturat de atatia caini. In strainatate, pe unde am fost, nu am vazut atatia caini, nici pe strazi, nici in parcuri. Pentru ca acolo chiar costa foarte mult sa intretii un caine, trebuie sa ii asiguri multe, trebuie sa platesti taxe, sa investesti. Si iar nu inteleg cum pot oamenii sa traiasca in 70 m2 cu un caine, mai ales de talie mare. In fine, bottom line: eu nu sunt responsabila pentru cainii comunitari.

  14. Ahh da.. Interesant subiectul. Am asistat la nenumarate scene de genu, eu fiind posesoare de caine si copil. Copilul nu merge, are 2 luni..am una bucata carucior mare , greoi, nu am dadaca deci se intelege ca trebuie scosi ambii afara.. Mbooon. Si cum ma plimb asa cu al meu pretios bulldog francez , batran si lenes ca vai de el..total neagresiv ( ii sunt total indifenrenti oamenii, copiii , daca cineva il mangaie bine daca nu , nu) mai comit nebunia de ai da drumul din lesa, sa mai pise si el doua trei tufe dupa placul sau( carucior mare, greu , etc) Na si atunci incepe nebunia.. N-as vrea sa generalizez pt ca mamele isterice sunt o exceptie slava domnului.. Majoritatea zambesc insa apare acea momzilla .. Copilul tot zambind ea smuncind copilu..si reusind astfel sa-l scape de primejdie.. Eventual nelipsitul ton agresiv care ma apostrofeaza si privirea impietrita de frica. N-am vrut sa zic nimic cu comment-ul asta .. E mare gradina domnului.. Si nu mai incapem de mame perfecte,fara zahar pana la n ani fara tv , fara caini, fara etc. Mi-e dor de bunica de la tara si de vremurile cand copiii se cresteau relaxati pupand in bot toate orataniile

    • Dar de unde ar putea sa stie mamele care nu iti cunosc cainele ca acesta nu e agresiv? Normal ca se uita terorizate, cand vad ditamai vitelul langa copilul de un an care face primii pasi… printre altele
      e, cand il lasi din lesa sa faca pipi,
      incalci legea, nu numai bunul simt!

    • Catalina, orice rasa ar fi cainele, nu e normal sa-l lasi sa se plimbe fara lesa.
      Legea e lege pentru toata lumea, nu e ca si cum pentru tine nu se aplica pt ca e cainele tau calm si de talie mica. Si eu am caine (shih tzu, talie mica), dar nu-l las fara lesa.
      Ce crezi ca un copil sau un om cu frica de caini nu se pot speria de un shi-tzu sau de un bulldog francez? Ne mai gandim si la altii, nu doar la noi, ca facem parte dintr-o societate in care traim cu totii.

    • Eu am un pitbull de 1 an si 2 luni, foarte dresata, socializata de la 3 luni cu toate orataniile, inclusiv copii :). In momentul in care un copil vine la ea ori lasa capul in jos sa fie mangaiata ori se tavaleste pe jos, in functie de inaltimea copilului, nu de alta dar sa ajunga prichindelul sa o smotoceasca mai bine.
      Precizez ca este un caine destul de mare (45-50 cm inaltime si peste 30kg) si da inspira teama insa atunci cand iesim la plimbare in locuri publice o tin intotdeauna in lesa (fara botnita).
      Cum voi va manifestati ingrijorarea pentru voi/copii dati-mi si mie voie sa imi manifest ingrijorarea pentru educatia furnizata de parinti pentru ca aproape zilnic aud una din amenintarile urmatoare:
      – daca nu esti cuminte te mananca/musca catelul (scuzati cacofonia)
      – nu traversa pe acolo ca te mananca/musca catelul
      – daca nu o asculti pe bunica/mami te mananca/musca catelul
      – lasa aia/nu pune mana pe „x” gunoi/gard/etc ca te mananca/musca catelul
      – nu mai tipa ca te mananca/musca catelul
      Sa nu mai spun de mamicile alea panicoase ce isi smucesc/iau pe sus copiii si schimba directia instant cand ne vad de la 200m…

      Parerea mea este ca frica si aversiunea copiilor fata de animale este insuflata de parinti si mai tarziu acestea vor sta la baza unor evenimente neplacute cu niste animale ce nu sunt foarte socializate sau care pur si simplu sunt la momentul nepotrivit in locul nepotrivit.

      Nu, nu am copii dar sunt convinsa ca fiecare stapan de caine (cu capul pe umeri cat de cat) stie ce are in casa si de ce este in stare patrupedul si daca intradevar acesta ar fi agresiv i-ar pune botnita sau ar lua niste masuri de precautie. Bottom line, toti ne dorim sa convietuim intr-un mediu pasnic si safe.

    • Si totusi, in Romania vad un caine cu botnita o data pe an, deci conform teoriei tale toti cainii din Romania sunt blanzi si prietenosi.
      O vizita la urgente la Spitalul Alexandrescu intr-o zi oarecare s-ar putea sa-ti schimbe aceasta parere – zilnic exista cazuri de copii si oameni muscati de cainii acestia prietenosi. Stiu, poate a zis copilul ceva, poate a injurat.

      In Romania aproape nimeni nu pune botnita cainelui preventiv, sunt sigur ca acei caini care au totusi botnita deja au o istorie in care au muscat pe cineva.

      Romania, se stie, are cei mai prietenosi caini si cei mai responsabili stapani din lume – efectiv nu e nevoie de botnita. Suntem foarte destepti, noi romanii si implicit avem caini destepti.

    • Esti setat pe modul „atac” mai ceva ca si cainii astia agresivi :).
      Nu am zis nimic de inteligenta nimanui, nici a stapanilor de caini, nici a cainilor, nici a parintilor sau a romanilor in general si daca tot esti asa pornit pe mentalitatea din Romania te invit sa citesti despre rasele astea periculoase si in afara tarii.

      Chiar weekendul asta stateam cu cainele la semafor, ea in pozitia sezi, asteptam sa se faca verde si a venit o mamica cu un carucior cu bebe si mi-a impins cainele cu caruciorul ca sa poata sa treaca in fata noastra sa fie prima la semafor, direct pe zebra la culoarea rosie. Daca o masina ii lovea caruciorul era vina soferului?
      Hai sa ne uitam fiecare in ograda noastra si sa incepem sa citim, sa ne informam si deschidem larg ochii pentru ca este foarte usor sa aratam cu degetul :).

    • Am caine si am avut caini si chiar din rasa agresiva adica pitbull. Sunt si mama. Copilul meu nu a pus mana pe cainele de la mine din curte, care e dezlegat si nu e agresiv deloc, decat dupa ce a implinit 3 ani si nu fara sa fiu eu/sotul acolo.
      Sunt de acord cu unele afirmatii ale Dianei ca parintii isi invata copii sa fie speriati de caini, nu e alternativa buna insa trebuie invatati ca pot fi agresivi si sa nu atinga si sa se fereasca de ei daca nu suntem acolo.
      Pe de alta parte stiu foarte bine ca animalele pe care le-am crescut nu sunt agresive insa stiu foarte clar ca asta sunt ANIMALE si nu pot fii 100% sigura de reactia lor. Poate cainele respectiv vede la un moment dat o amenintare in copilul respectiv si nu e necesar sa il muste ci sa sara pe el sau sa il inpinga, fiind destul de mari pot fi consecinte grave. Cunosc familie de prieteni care aveau un cocker spaniel care traia cu ei in casa si intr-o zi a sarit la copil si l-a muscat.
      Ca sa raspund si la articol, reclamatia trebuie facuta la politia locala in scris, apoi recomandarea mea este sa cereti raspuns in scris cu actiunile luate de politie si sa le spuneti ca pe rand va veti adresa in continuare la organele superioare in caz ca ei nu iau masuri. In plus sa va luati martori cu dvs in parc si sa va notati de fiecare data cand ati atras atentia proprietarului sa-si lege animalul si raspunsul sau.

    • Crescatori de animale, asta ar trebui sa fim, nu niste anxiosi lipsiti de suflet. Sa crestem serpi si iguane, porci mistreti, vietnamezi si gaste. Sa avem toti pisici, caini, tone de furnici si stupi cu albine. Sa aducem in balcoane potarnichii, pauni si vrabii, iar in baie pesti si serpi de apa. Sa renuntam la deratizare. Sa iubim viermii si soparlele. Sa importam elani, sconcsi si iaci, sa afle tot mapamondul ca suntem iubitori de animale si ca ne crestem in acest mod copiii.

    • Mihaela, o să te miri, dar copiii crescuți cu câini alaturi devin mai responsabili, mai atenți în jur, știu deja numele medicamentelor și cremelor pentru câini (la 9 ani e mare lucru), merg și ei la vet și discută cu medicul, știu cam ce e de făcut în perioada caldă, ex. „alarma de căpușă” (că de scos, nu scot, dar au un țignaaaal!).
      Spune-mi cum se descurcă, in contra-partida, copilul tău (dacă-l ai…)? Ce câștigă el din a nu avea caine/ vecini cu câine/ pisică/ cal/ maimuță? Ce informații/ expuneri suplimentare față de școală are la mediul înconjurător? Vede gâște (de toate felurile la tv și nu mai face diferența între ele)? Urăște animalele? Care-i beneficiul? Cu ce e mai bun el pentru noi ceilalți?

    • Sunt absolut de acord cu tine. Nu am caine, am doi copii mici si foarte pasionati de caini, cu care socializeaza tot timpul. Cu acordul stapanului ii saluta, le vorbesc si cateodata ii mangaie, dar doar daca sunt incurajati in acest sens. Asa cum noi ne cunoastem copiii si stapanii isi cunosc cainii si stiu unde este limita.

  15. Am avut aceeaşi problema. S-a rezolvat sunând la Politia Locala de sector (sector 4 – în cazul nostru). Este de competența lor să rezolve asemenea plângeri. Au fost foarte prompți şi au trimis în 10 minute un echipaj. A fost suficient un avertisment şi bunul-simț al proprietarului s-a activat. Succes ! PS: nu ştiu dacă tot Poliția Locală ar trebui contactată în cazul în care observăm un copil agresat de bonă în parc – de ex. O educație în acest sens ar fi necesara. Poate în colaborare cu autoritățile.

  16. Pentru Moni..cand ajungi sa nu mai poti intra in masina proprie ca unul dintre câinii blocului a hotărât ca ii tine bine umbra si isi scoate coltii si te mârâie si sar in ajutor ceilalti trei câini, si când altul sare si ii atinge glezna copilului mic de 2 ani, care venea dragostos cu cuci-cuci, sau când vezi copila alba la față ca „tequila” i-a arătat colții in scara blocului (nu-i asa ca acolo e locul câinilor comunitari, in scara blocului?), nu mai poti avea compasiune si jntelegere. Sau sa îmi educ copiii eu,ca asta a fost replica unei doamne cu pitbull scos numai fără botnita sau lesa, vecina cu mine la domiciliul precedent. Era palpitant sa cobor cu liftul de la 9. Dupa et 6 ma relaxam. Si nu, nu mi-e frica de câini (am avut câine talie mare) si nu am indus in nici un fel copiilor frica de câini. Sănătate tuturor!

  17. Unele comentarii sunt din seria „poate a facut copilul ceva, poate a injurat”, indreptand discutia in directii irelevante.
    Lucrurile sunt cat se poate de clare: la momentul actual al evolutiei societatii, adoptandu-se conceptia conform careia se acorda prioritate oamenilor in raport cu cainii, legea prevede anumite conditii in care cainii pot fi plimbati. Nu se interzice total accesul in spatiile publice, dar sunt prevazute masuri de siguranta, in ideea ca mai bine tinem in lesa 9 caini cuminti decat sa scape unul cu probleme si sa produca o tragedie.
    Ei, vad ca atitudinea unora este de genul „eu nu respect regula, pentru ca imi cunosc mai bine cainele si, pe de alta parte, ceilalti oameni din parc ar trebui sa isi petreaca timpul fiind atenti la caini si evaluand gradul de pericol al acestora, ca sa stie cum sa isi adapteze comportamentul”. Exista si alte atitudini de genul asta, cum ar fi „eu nu pun anvelope de iarna, pentru ca anvelopele mele de vara sunt foarte bune” sau „eu nu amenajez numarul de iesiri prevazut de lege pentru clubul meu, pentru ca nu se poate intampla nimic rau”.
    Asta dovedeste o incapacitate de a intelege regulile dupa care functioneaza o societate. Ideea este ca poti milita cat vrei pentru schimbarea legii, de exemplu in sensul restrangerii accesului oamenilor si al extinderii accesului cainilor, dar, in acelasi timp, pana la o eventuala schimbare, regula in vigoare trebuie respectata.
    Asadar, discutiile despre dintii de lapte sau definitivi ai cainelui si despre alte elemente asemanatoare sunt complet in afara problemei.
    Pe de alta parte, intr-adevar, serviciul 112 este destinat doar anumitor situatii, doar ca oamenii nu prea le stiu si, in acelasi timp, nu cunosc numerele de telefon de la sectiile de politie cu atributii pentru alte situatii. Probabil, ar fi util un alt numar unic, un fel de dispecerat general catre sectia potrivita.

  18. Chiar nu inteleg de ce atatea extrapolari pe subiectul asta si se pierde exact esentialul. Nu conteaza atat de mult daca esti iubitor de caini sau nu , ce este important in mesajul trimis printesei? Un proprietar de caini care evident nu îi pasa de animalul lui:sa-l dreseze,sa-l plimbe in lesa,sa-i puna botnita. E altceva sa ai curte proprie si mai mare responsabilitatea sa tii un caine in apartament. Oricine ar fi speriat sa vada un pitbul venind in fuga spre el si nu vad de ce ar trebui sa tolereze asa ceva,propritarul ar trebui sa tina cont de ce se intampla si mai ales inseamna ca nu a inteles ce presupune sa detina o astfel de rasa de caine. Ce este ingrijorator iarasi: fapul ca participa la lupte , zice doamna , deci ar putea reprezenta un pericol pe termen lung daca stapanul continua sa fie asa nepasator. Toti avem drepturi si obligatii in societate! Sotul meu e fost atacat de un pitbul la universitate, in Petrosani,chiar in incinta,in curte,a trait clipe de cosmar,s-a luptat efectiv cu cainele,in jur erau studenti speriati care priveau si bineinteles ca nu au intervenit,s-a urcat pe masina,dar cainele musca din picioarele lui,nu avea cum sa fuga,incercati sa va inchipuiti doar,noroc ca a venit stapanul si cand a strigat cainele l-a lasat in pace,era pe burta atunci si cainele incerca sa-l apuce de ceafa… Apoi cusaturi,carje si cosmaruri. Sotul meu era prieten cu stapanul,cainelui îi dadea de mancare,il mangaia,dar in acea dimineata cand a bagat capul pe usa barului si a inchis usa,cainele a iesit dupa el. Avea ordin de paza nu stiu,cainele participa la lupte. Sotul nu a intreprins nimic impotriva stapanului. La un an de zile a atacat din nou o angajata in bar si apoi sotia administatorului universitatii, s-a agatat de piciorul ei,a inclestat dintii si cineva a spart hidrantul din cate am inteles si a luat toporul sau un obiect contondent si au injunghiat gatul cainelui,nu au reusit din prima pt ca avea gatul foarte incordat. Cainele a murit. Angajata desfigurata,bratul rupt,fața la fel ,era clar familiarizata cu cainele si din cate am inteles cand au dus-o la baie cainele s-a luat dupa si asa a ajuns pe hol unde a intalnit-o pe cealalta victima. Proprietarul cainelui a suportat in sfarsit consecintele nepasarii fata de siguranta celor din jur si mai ales ca nu a invatat nimic din experienta cu sotul meu. Asta acum mai bine de 16 ani. Asa ca nu inteleg de ce este atat de greu de priceput ca trebuie lesa si botnita si nelasati liberi sa alerge spre oameni. Sotul meu nu are fobie de caini iubeste animalele,avem 3 caini in curte , rasa mica.

  19. Nu inteleg care e problema daca nu-mi plac cainii! Deloc, sa nu-i vad in ochi. Nu le-am facut niciodata nimic dar ii evit teribil. Daca vad unu, fie cat de mic schimb traiectoria, traversez, intru undeva, orice numai sa-l evit. In parcul unde merg cu copiii mici, cismigiu, e o singura alee unde e pus la intrare semn cu interzis cu caini. Semn mare si vizibil! Credeam ca acolo ma pot relaxa. Ti-ai gasit ca tot nu-l respecta nimeni ca doar traim in tara lui papura voda.

    • Când eram prin liceu un câine din cartier, talie mare, cu lesă, se „lua” de mine ori de câte ori mă simţea prin apropiere. Mi-e frică de câini şi nu văd de ce ar trebui să mă simt vinovată pentru asta.

    • Si nu stiu de ce nesimtirea nu mai e nesimtire atunci cand e vorba de caini si stapanii lor. Sa luam un exemplu: daca cineva parcheaza pe linia de tramvai suntem toti de acord ca e un nesimtit, nu? Chiar daca pe unii nu ii deranjeaza direct aceasta problema ca nu circula cu tramvaiul. Dar daca un caine e plimbat liber si deranjeaza pe astia mai fricosi, aoleu e vina lor ca sunt fricosi. E exact acelasi lucru: nerespectarea unei reguli, care produce disconfort altuia. Ca sa nu mai zic ca in exemplul cu tramvaiul poti doar sa intarzii undeva, in cel cu pitbulul poti lejer sa si mori.

  20. Oricat de pasnici ar fi in familie, cainii au un comportament imprevizibil.
    Atat de imprevizibil incat cainele vecinului meu a sarit prin poarta abia intredeschisa de proprietar direct pe mine, trecatorul de pe strada. Tavalita bine, muscata de mana si zgariata din cap pana-n picioare, in mijlocul strazii . Nu va inchipuiti cat s-a chinuit vecinul sa dezlipeasca bestia de mine ! 🙂
    Prin urmare, desi mare iubitoare de caini (si posesoare de 2, din care un ciobanesc mioritic), mi-am revizuit complet comportamentul fata de orice potaie. si acum ma trec fiorii ai mai reci la gandul ca puteam fi cu kinderul din dotare pe strada cand a deschis vecinul poarta.
    Prin urmare, poa’ sa jure orice detinator de caine ca al lui e cel mai cuminte flocos din lume, la vederea unui caine fara lesa si fara botnita ocolesc cat pot de mult zona.
    p.s. vecinul inca se se jura ca potaia avea doar chef de joaca !:)

  21. mda…in alte tari cand esti atacat de animalul cuiva, stapanul animalului respectiv plateste daune fizice si morale de nu ii mai trebuie caine in viata lui . Daca e mai grava fapta, gen zile intregi de spitalizare etc, omu’ nostru se alege si cu dosar penal si cu credit la banca ca sa poata sa ii plateasca victimei daunele. Se ajunge tot la afirmatia: pedepsele sunt prea usoare in Romania, legat de orice. Ia sa stii ca platesti 200 euro daca te reclama careva ( cu dovezi gen filmat de ex) ca nu ai strans caca dupa cainele din parc…parca incepi sa te gandesti data viitoare sa il strangi totusi…hai ca merge si a doua abatere…400 euro…si tot asa, daca altfel nu merge, macar de frica tot se va respecta legea, daca ea va exista. Nu stiu daca este permis in Romania, dar daca da, i-as recomanda doamnei in cauza sa isi cumpere si sa poarte la ea spray paralizant sau , si mai bine, spray cu piper. Cand se apropie cainele ( care doar se joaca bineinteles, ca un copil inocent) sa ii dea cu el in ochi. Nu ii va conveni proprietarului si macar din cauza asta, poate o va evita in viitor.

  22. Imi pare rau de situatia ta – am patit-o si eu. Iti recomand sincer sa-ti cumperi un sprei cu piper si sa-l spreiezi pe nas de fiecare data cand se apropie de tine sau de carut sau cand e in apropierea ta. E foarte greu de luptat cu oamenii ce au caini si nu vor sa intelega ca pot fi periculosi sau ca alte persoane nu vor sa fie linse sau atinse de caine.

    • Atentie cu spray-urile astea sa nu dati cu spray pe voi sau pe copil. Depinde cum bate vantul.
      Mie mi se par f periculoase aceste spray-uri, nu e de joaca cu ele.

  23. Nuna

    Nu am caine, am 3 copiii. imi plac cainii, e adevarat, cei pufosi :). Asta e.
    Am observat tendinta celor care au caini si celor care au renuntat la carne (fara nicio legatura) sa fie extrem de agresivi si aroganti (nu vreau sa jignesc pe nimeni) in momentul in care altcineva nu este de acord sau are alta parere vis-a-vis de cele 2 subiecte mentionate.
    Noi avem un parculet in spatele blocului unde toamna si iarna toti cei care au caini ii lasa sa isi faca nevoile in parc, in conditiile in care vremea nu iti permite sa iti lasi copii sa zburde. Va puteti inchipui ce mizerie se strange. Sa te fereasca sa indraznesti sa spui ceva posesorului de caine. Incepe o adevarata furtuna de tipete (mai ales femeile) si injurii greu de inghitit, mai ales daca esti insotit de copii. Si taci. Si speri ca furia care te cuprinde sa treaca, dar nu trece, se amplifica.
    Apoi, vin si cei care se drogheaza si lasa seringile aruncate care incotro. Si speri ca vor veni cei de la primarie sa curate: mizeria dupa catei si seringile dupa oameni.
    Pana propriul copil gaseste o seringa si se joaca cu ea, Si intri intr-un program de analize pe parcursul a cateva luni, cu speranta in suflet ca nu s-a intepat si ca totul va fi ok.
    Si mai speri ca zapada sau ploaia sa spele mizeria si….
    Ma astept sa fiu pusa la zid, dar daca am respecta reguli simple nu cred ca ar mai exista asemenea discutii. Este doar parerea mea personala. Nu trebuie sa va suparati.

  24. oricat de mic sau mare e un caine, eu cred ca ar trebui sa poarte cel putin lesa si stapanul sa il tina pe langa el in locurile publice.
    am vazut in parc o doamna cu un pudel care avea un fel de botnita si am intrebat`o in gluma daca asa rau e cainele. a zis ca botnita e pentru binele cainelui, sunt oameni care lasa mizerii de mancare pentru cainii comunitari, cainele ei poate manca si apoi face diaree in draci.
    imi pare rau pentru problema cititoarei si ca are asa vecin nesimtit.
    sugerez sa sune si sa faca o plangere in scris la politia locala, la 112 suni in alte situatii.
    sau la cum merge treaba la noi, sa afle daca vreo ruda sau prieten de`al ei stie pe cineva la politie, asa se rezolva mai repede treaba.

  25. Ai caine, esti in spatiu publuc, il tii in lesa si eventual botnita. Daca cainele cuiva imi musca copilul in parc, nu stiu daca o sa pot sa ma abtin, sa nu-i crap capul de primul copac (cainelui nu stapanului).

  26. Da..proprietarul de caine se va alege cu un patruped cu capul crapat …tu te alegi cu un copil muscat de caine, plimbat prin spitale, plans, traumatizat..nu prea mi se pare egala situatia ce sa zic.

  27. Sunt iubitoare de caini dar in aceeasi masura ma feresc de ei cand ii vad pe strada liberi, consider ca ar trebui tinuti in lesa.
    Darrr exista o solutie, de moment ce-i drept… aparatul cu ultrasunete pt cainii agresivi (macar pana ajungeti la sectia de politie sa faceti reclamatie). Din cate am vazut reactioneza la aceste sunete, indepartandu-i.. mai putin cei batrani care nu mai stau asa bine cu auzul.

  28. Noi stăm lângă Popești, sector 4.

    Soțul meu s-a dus la secția de poliție, de 2 ori. A doua oară a văzut și un echipaj plecând. De atunci, nu a mai văzut câinele.

    Și era vorba de nerespectarea legii. Un câine de talie mare, lăsat liber pe stradă. Probabil stăpânul stă la una dintre curți. Nu mușcase pe nimeni, dar nu e normal să vezi un „vițel” echipat de natură cu „arme albe”, umblând fără supraveghere. Prevenție nu constatarea decesului!

  29. Discutia s-a polarizat aiurea, ca si cum ar fi vorba de oameni care iubesc animalele versus oameni care le urasc, posesori si intelegatori de catei versus mame isterice . E vorba strict, punctual, de un caz de nerespectare a legii. Cainii potential agresivi trebuie tinuti macar in lesa si, in general, trebuie respectata dorinta chiar daca pare absurda a unor parinti de a-si sti copilul departe de caini care par periculosi. Nu putem impune iubirea fata de animale cu forta. Eu am si copil mic, si pisica si caine (neagresiv dar latracios) pe care il iubim iar micuta insista sa il luam cat mai des in parc. Asta nu inseamna ca il las sa navaleasca si sa latre (poate vesel, dar la 22 kile se poate interpreta) la orice micut. E vorba si de bunul simt al stapanului dealtfel, avem in parc o piticanie neagra care nu doar maraie si latra constant, ci si musca, abia i-am desprins dintii de pe piciorul meu (daca ii sarea fiica mi pe fata?); stapana il tine liber si se mandreste ca „e rau”. Bun simt + legea sunt valabile si pentru stransul excrementelor. M-am jucat cu fiica-mea si cu cainele prin iarba si ne-am umplut toti de tone de rahati de caine. Eu iubesc, respect, vreau sa salvez etc, toate necuvantatoarele, dar asta nu are legatura cu nesimirea stapanilor. Anyway, in situatii de risc si incalcare a legii, apelezi la gardieni, iar daca nu reactioneaza, la politia locala; [cred ca nu 112, totusi… ]

    • La o actiune de adunare de semnaturi pentru petitia Fara penali era prezent si un grup de jandarmi si politisti locali. Am intrebat special unde te poti adresa daca te intalnesti cu o persoana ce se plimba cu pitbull fara botnita si politistii locali nu au zis nimic. Unul din jandarmi a zis ca cel mai bine sa sun la 112 si de acolo redirectioneaza echipajul care e cel mai aproape. Am intrebat fiindca in urma cu cateva zile i-am spus unei doamne ca trebuie sa puna botnita la cainele ei (pitbull) si ea foarte revoltata imi zice ca nu a muscat pe nimeni si care e problema mea. Astazi, cam la o luna dupa prima intalnire cu acea doamna, ma intalnesc cu ea si desigur ca nu era nicio botnita la caine. Ii spun ca a treia oara sun direct la 112. La fel ca prima data, care e problema mea cu cainele ei si asa mai departe. De data asta am si filmat ca sa am dovada si tot ea se da la mine ca ma da in judecata fiindca o filmez fara permisiunea ei si ca o fac proasta. Intrebarea e, daca te lauzi ca cunosti legea referitoare la pitbull dar nu o respecti se cheama ca esti desteapta?
      De curiozitate am verificat si pe site la jandarmerie sunt stipulate situatiile de urgenta pentru care poti suna la 112 si surpriza, caine periculos fara botnita in loc public nu apare.
      Cu politia locala sunt lamurit fiindca cu alta ocazie am sunat la Politia locala din Olanesti ca sa reclam faptul ca un pitbull e plimbat fara lesa si botnita pe strada si nu a raspuns nimeni iar dupa 5 minute cand ma pregateam sa plec dau peste politistul local….Il intreb daca cainii pitbull trebuie plimbati pe strada cu botnita si imi zica ca da, ii spun ca e unul la cateva minute si ne zice ca acu am treaba….Care era treaba? Sa dea amenzi pentru parcare neregulamentara.
      Deci concret, in tara asta minunata, cui trebuie sa te adresezi?

  30. nasol ca a depus plangere respectiva, acum daca din pacate pateste ceva cainele cand parcheaza sotul masina, o sa fie prima luata la intrebari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *