De ce te temi cel mai mult? Și cum te aperi de asta? (P)

Eu cel mai mult mă tem de boală. Nu de muci și de febre, astea nu mă mai sperie de mult, am stat cu puiul cel mic în brațe cu temperatură 42 și am știut că va fi bine, am trecut prin episoade de șoc alergic, spitalizare, sufocare, os de pește, răni și cusături, și cu copiii, dar și cu mine însămi. Nu de asta mi-e teamă. Mi-e teamă de bolile acelea grave, de accidente, de operații, de situații în care nu ai nici control, nici informație, nici un fel de putere. Trebuie doar să ai încredere în niște străini și să te rogi să supraviețuiești întreg. Te întinzi pe un pat alb, închizi ochii și speri să te mai trezești vreodată știind cine ești și pe cine iubești.

Cred că asta e cel mai înspăimântător lucru la accident și la boală, pe lângă durere (care trece, cu tratamentul corect aplicat rapid) și teama de moarte (cu care suntem obișnuiți să trăim): lipsa de control și de informație. Nu știm ce ni se întâmplă și ce ne așteaptă și nici n-o să știm, pentru că nu prea ne explică nimeni și pentru că și atunci când ne explică, ne e greu să înțelegem. În extrem de puține cazuri în interacțiunile mele cu spitalele de orice fel, de stat sau private, de urgență sau specializate, am primit înțelegere, explicații, respect și răbdare. Pe de o parte, înțeleg, oamenii aceia au alt rol, trebuie să salveze vieți, nu să țină de mână. Pe de altă parte, am întâlnit medici excepționali, care au fost întâi de toate oameni și apoi specialiști. Deci știu sigur că se poate. Doar nu suficient de des, nu pentru toată lumea. N-a trecut așa mult timp de la scandalul cu spitalul de pediatrie din Sibiu, unde copiii erau internați fără mame și legați de paturi. Cum să accepți așa ceva? Și dacă nu accepți, care e alternativa? Și totul e cu atât mai înfricoșător cu cât tot mai mulți oameni din jurul nostru se îmbolnăvesc grav.

Mă simt ca la ruleta rusească. Un bebeluș de cinci luni are cancer. Un coleg dintr-o agenție face infarct și cade mort în timpul unei ședințe cu un client. Simona Catrina are cancer. Soțul unei prietene are leucemie. De ce noi nu și ei da? Vine și rândul nostru oare? Ce poți face să te pui la adăpost? Poți face ceva?

Eu cred că sunt lucruri pe care le poți face, nu știu în ce măsură aceste lucruri contează mult sau puțin, la final.

Poți afla lucruri despre familia ta, boli grave, cu risc de transmitere genetică, să știi pentru ce să te testezi. Poți evita lucrurile care te otrăvesc, cum ar fi sentimentele negative, țigările, alcoolul, medicamentele în exces. Poți merge la controale regulate acolo unde știi că organismul tău poate da greș. Te poți informa din surse sigure despre lucrurile de care ți-e cel mai frică. Poți merge la psiholog pentru a trata această frică de boală, dacă simți că ea te paralizează. Poți evita tot ce nu-ți priește, poți face mișcare, poți mânca mai sănătos. Poți citi, râde, profita de tot ce te bucură. Poți lupta pentru o condiție materială mai bună pentru tine și copiii tăi, pentru tratament medical de calitate, pentru asigurări de viață și de sănătate care să-ți asigure o rezolvare eficientă și demnă în caz că ajungi la spital.

Asigurarea de sănătate e un mod de a-ți asigura tratament de calitate în situațiile în care ultima ta grijă ar trebui să fie găsirea unui medic bun și om, care să fie alături de tine și de familia ta sau identificarea unui spital unde te poți interna alături de copilul tău. Peste tot ar trebui să găsim medici oameni și peste tot copilul trebuie tratat în brațele mamei, dar pentru că asta nu se poate în România, este de datoria noastră să ne construim această plasă de siguranță, dacă ne-o permitem.

Pentru o familie formată din doi adulți și un copil de 7 ani, de exemplu, asigurarea de sănătate de la NN pentru accident, îmbolnăvire și prevenție este în jur de 300 de lei pe lună. Pentru acești bani, primești acces la un fond anual de 100.000 de lei în cazul în care oricare dintre membrii familiei are nevoie de spitalizare și/sau operație în unul din cele 15 spitale private din rețeaua NN. Spitalizarea, intervențiile chirurgicale, toate tratamentele și consumabilele sunt acoperite, în limita acestei sume, de asigurarea de sănătate. Un alt exemplu: pentru pachetul cu acoperire minimă a serviciilor medicale aferente spitalizării și intervențiilor chirurgicale după accident, o persoana în vârsta de 35 de ani va plăti o primă de 56 de lei pe lună.

Am pus mai jos câteva detalii despre această asigurare, pe care noi ne-o vom face cum revenim din vacanță, deși avem abonament deja la o clinică privată (uneori medicul pe care îl dorim nu are colaborare cu acea clinică, nu mai sunt locuri în spital sau avem urgențe care nu pot fi rezolvate în rețeaua de clinici cu pricina).

Partea cea mai bună este că această asigurare nu te limitează la un anumit spital sau clinică. Poți alege orice spital din cele cu care NN Asigurări de Viață are contract, lista o găsești aici (include cele mai mari spitale private din țară), sau poți merge la orice alt spital privat din afara rețelei, urmând ca 80% dintre cheltuieli să vă fie decontate de NN în timp scurt. (Vorbim despre 80% din suma de pe factură, în limita a 12.000 de lei per episod de spitalizare). Iar dacă mergi la un spital de stat (unde, oficial costurile, sunt 0), asigurarea îți plătește 450 de lei/ zi pentru spitalizare. Practic, ce oferă de neprețuit această asigurare este liniștea că puteți alege ce este mai bun pentru voi și copiii voștri din punct de vedere medical, fără să vă gândiți la costuri.

Un alt aspect este faptul că, în calitate de asigurat NN, orice problemă medicală ați avea, puteți suna la orice oră la numărul special 021 9464, unde vă va răspunde un specialist care vă va ajuta nu doar cu sfaturi competente, dar și cu îndrumarea către un spital unde puteți merge, veți afla ce este acoperit de asigurare, veți găsi împreună soluții optime pentru rezolvarea situației în care vă aflați. Apoi, când veți ajunge la spital, acolo vă veți întâlni cu un reprezentant NN care se va asigura că primiți tot ce aveți nevoie, din punct de vedere medical și uman.

Asigurarea de Sănătate NN include și o componentă opțională de prevenție care asigură o serie de analize anuale, până la 12 consultații generale sau de specialitate și reduceri între 20% si 70% pentru consultațiile sau investigațiile care depășesc beneficiile acoperite, în funcție de tipul pachetului ales.

Ea acoperă și spitalizarea părintelui în cazul în care copilul asigurat trebuie internat.

Știu deja din datele statistice că noi, românii, nu investim în astfel de asigurări, dar mai știu și că in ultimii ani, lumea începe să deschidă ochii și să considere această investiție o prioritate. Dacă doamne ferește se întîmplă să ai nevoie de o intervenție minoră, la stat te temi să te duci, la privat te costă între 500 și 800 de euro (dacă e minoră, dacă e majoră, well, vorbim deja despre mia de euro, dacă nu cumva despre multe mii de euro).

Multe detalii despre această asigurare găsiți aici.

Până vă decideți asupra importanței acestei asigurări, vă încurajez să mergeți la medic pentru control și analize generale măcar o dată pe an, la specialist pentru afecțiunile pentru care aveți predispoziții, toate tipurile de cancer și toate afecțiunile sunt tratate mai eficace dacă sunt descoperite cât mai devreme.

Sănătatea e cel mai de preț lucru. Știu, o spune toată lumea. Pentru că e adevărat. Trebuie să și începem să o tratăm ca atare, să investim timp și bani în ea, pentru binele nostru, pentru mai mult timp frumos alături de copiii noștri.

shutterstock_373596892

Sursa foto: familie sănătoasă via Shutterstock.com

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4174

26 comentarii

  1. Cel mai mult ma tem de degradarea stării de sănătate a celor dragi mie. De curând am visat-o pe bunica-mea intr-o stare deplorabila, m-am trezit extrem de prost si mereu cand îmi amintesc ma ia groaza. E o mila amestecată cu părere de rău, cu frica pt ca bolile cronice progresează intr-o singura direcție, plus senzația ca moartea le sufla in ceafa. Lor, celor dragi mie. De asta mi-e cel mai teama. In anumite situații, e aiurea sa fii medic. Știi exact ce înseamnă un diagnostic si la ce sa te aștepți, care e speranța de viața si ce calitate a vieții are omul respectiv. Ca „laic” poți sa speri mai cu succes..

  2. De Noua Medicina Germanica ai auzit? E cea mai bun forma de asigurare de sanatate. Si nu costa nimic. Trebuie doar studiata si inteleasa.

    • Sper ca glumesti… Si noi ne vom ocupa de asigurarea asta, multumesc pentru informatii, Ioana

    • NMG nu este altceva decat o pseudostiinta foarte foarte periculoasa. Nu are nici un fundament real. Incepi incet si iti spui ca doar ca rau poate sa faca. Sunt doar niste afirmatii…doar toti psihologii ne spun sa vorbim cu noi, sa avem incredere in noi. Ei bine da….dar in momentul in care renunti la tratamentul prescris sau nu te mai duci deloc la medic devine f periculos. Nu va mai lasati mintiti de toti sarlatanii doar pt ca sistemul medical romanesc e la pamant. NMG poate ucide!!!

    • am auzit dupa ce vazui …legatura intre bolile in familie si starile conflictuale. Intuitiv vazui, am crezut ca sunt eu paranoica. Apoi am inceput sa mai citesc, si am abandonat repede: am ramas la starile intuitive, corpul stie sa zica: stop.
      De 5 ani nu am mai racit in casa, nu am mai luat de la farmacie nimic.
      De ani de zile m=am apropiat de familii calme, senine. Pana cand unii imi spun ca nu au avut nicio boala, nimic cumparat de la farmacie de peste 10 ani !!, altii de 20 ani ( dar ei isi cumpara suplimente ca sunt vegetarieni si au nevoie). Mai toti au principii de genul ca prefera sa cheltuie banii pe concedii si mancare de calitate decat medici, si ca frica e cel mai mare dusman al meu

  3. Din pacate in caz de cancer asigurarea este inutila; poate trebuia articolul relationat cu alte tipuri de boli unde asigurarea te poate ajuta.

  4. Flori. Ăștia nu mai știu cum să îți ia banii.Suntem prea dependenți de bănci, bunicii noștri nu erau și s-au descurcat. Da, știu, trăim alte vremuri, plătim asigurări, nu-i bai și eu plătesc, dar să fim serioși, băncile din asta trăiesc, din banii noștri.

    Și să răspund și la întrebarea din titlu, să încheiem cu zâmbete, mă tem de brânza cu mucegai și vb. foarte serios. Nu mă pot atinge de ea, nici nu pot mânca așa ceva. Și nu e scârbă, e frică.

  5. Moartea nu e cel mai rău lucru care se poate întâmpla unui om. Suferinţa aia mare e în agonie, în dureri crunte, în neputinţe de alte feluri.
    Cât despre ce zicea cineva mai sus, să fim serioşi, cancerul nu mai este chiar aşa o boală omorâtoare în zilele noastre. Situaţia nu e albă ori neagră. Depinde de multe lucruri: unde, de când, în ce stadiu etc. Şi cum ziceam, calitatea vieţii rămase e cheia succesului.
    Iar următorul mare cancer al omenirii vor fi infecţiile scăpate de sub control.
    Just my two cents.

    • de ceva ani traiesc printre oameni ce nu au boli cu anii, am incercat sa inteleg ce au ei in viata si cum se descurca:
      – sport ( miscare zilnic, mers pe jos, etc)
      – viata simpla, alimentatie simpla
      – liniste in casa, in suflet etc.

      Restul trece.

      Cu bacteriile eu am declarat prietenie: am in jur o gramada de bacterii, convetuim; traiesc intr-o supa de bacterii si mai am alta supa de bacterii prin mine.

  6. Iti faci asigurare ca sa nu trebuiasca sa platesti tu si sa ti se deconteze apoi… Si nici macar tot. Iar daca ai probleme grave, tot la un spital de stat ajungi.

  7. ca o remarca, in romania de ceva ani se pot deduce din impozit asigurarile de sanatate private. Ideea e minunata, cereti-o de la angajator ( contabila ce va calculeaza impozitele se ocupa de asta). Doar ca pragul sumei asigurate nu acopera decat operatii, daca e cazul de un cancer /leucemie … ajung numai pt o parte din interventii.

  8. Cea mai mare frica a mea a fost saracia. Poate ca am fost singurul venit in familie ani… apoi am inteles ca frica e cel mai mare dusman al meu, imi paralizeaza gandirea. Am decis ca actiunea e cea mai buna solutie.
    Traiesc simplu, sunt atenta la finante, am fond de urgenta si economii, investitii pe termen lung si vanez independenta financiara.
    Cand s-o intamplat un incident in familie si sustin acum un azil privat pt batrani, nu m-a daramat financiar, ci il duc ca orice alta cheltuiala.

    Recomand la toti angajatii sa isi faca o pensie privata, in pragul deductibil de 400 euro pe an. Sunt niste bani care peste ani vor prinde f. bine.

  9. Heh. Am vrut sa Imi fac si eu asigurare de sanatate NN, pentru mine, sot si copil. Dar noi avem niste probleme de sanatate (nu mari, Doamne ajuta, dar nici de ignorat) si, guess what? Nu am fost primiti in sistem. Pentru ca, dupa cum a explicat duduia care mi-a vandut asigurarea, „produsul acesta nu este pentru oricine”. Mai pe scurt, primim numai oameni sanatosi, fara riscuri, fara batai de cap.
    Niste manipulatori obraznici. Nu le voi da niciun ban in viata mea.

  10. Buna Printesa, ai scris acest articol in 2016, ai facut aceasta asigurare? v-ati folosit de ea? este in regula? imi poti da un feedback? doresc si eu pt familia mea si cer pareri. Multumesc

  11. Nu cred ca si-a facut asigurare nici Printesa, pentru ca NU este convenabil. Astfel de asigurari sunt pentru oameni sanatosi si dispusi sa ingrase conturile asiguratorilor, care nu te asigura decat la suprafata si numai sa faca ei profit.

    Daca iti pui lunar deoparte 300 – 500 lei intr-un cont bancar, in 2 – 3 ani poti strange 10 – 15.000 lei pe care ii poti folosi oricand ai nevoie, fara nici o aprobare, in doar cateva minute.

    Daca duci o viata echilibrata, fara excese si putin sport … nu vei avea nevoie de acesti bani poate mai multi ani.

    Ca sa nu mai vorbim ca atunci cand ai nevoie de un control pe anumite specializari uzuale nu gasesti locuri libere decat dupa 3 – 5 saptamani la clinicile private sau peste cateva luni la spitalele de Stat; in schimb daca esti dispus sa platesti …. gasesti loc liber in 2 zile, la orice clinica sau spital.

    Pe deasupra clinicile private accepta si bilete de trimitere de la doctorul de familie, astfel platesti doar o diferenta de bani.

    caz concret: aveam abonament anual platit in valoare de 2.100 lei la MEDLIFE, am sunat pentru analiza RMN si m-au programat dupa 35 zile, dar daca plateam cash … puteam sa-l fac in 3 zile; deci nu aveau locuri disponibile decat pentru cei cu bani multi … 🙁

    Si DA, cum zicea cineva de mai sus, cand ai o problema mai grava tot la spitalele de Stat mari te duci … acolo sunt medicii buni care au multi ani de practica si experiente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *