Dinozaurii vin! (p)

Un T-Rex în mărime naturală, un Ankylosaur și un dinozaur zburător s-au instalat comod în mallul AFI Ploiești. Dinozaurii mari se mișcă natural și fac zgomotele pe care le-ar face dac-ar mai fi vii azi, iar copiii care au norocul să-i vadă rămân înmărmuriți.

Nu-i poveste, am văzut cu ochii mei acum câteva zile când am mers la Ploiești special pentru asta. Și pe mine mă fascinează dinozaurii, nu le cunosc toate clasele si ordinele, categoriile și specificitățile, dar îmi place să mă uit la filme cu ei, să-mi imaginez cum ar fi lumea noastră azi dacă ei n-ar fi dispărut cu toții, să mă prefac că acest carnivor uriaș din fața mea nu e un exponat în mall, ci un animal viu la doi metri de mine, gata să mă mănânce. Prețuiești mai mult viața și confortul lumii moderne după un astfel de episod, pe cuvânt că da!

Iată filmul vizitei mele printre dinzaurii din mall! Click play, să-i vedeți și să-i auziți!

Cei doi dinozauri mari care se mișcă și fac zgomote sunt impresionanți! Dac-au fost pentru mine, ditamai omul de aproape 40 de ani, pentru copii sigur sunt de o sută de ori mai wow! Am și văzut zeci de copii care-l observau pe T-REX de la distanță, apoi dădeau să fugă, se opreau, se apropiau cu tati de mână, apoi rămâneau așa cu gura căscată în sus, cu ochii mari și picioarele gata de fugă. Foarte simpatic!

Expoziția gratuită Kids Dino Dig poate fi vizitată în AFI Ploiești până pe 12 august de luni până vineri în fiecare zi și este gândită pentru copii cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani. În afară de cele două replici automatizate de dinozauri, copiii pot face turul ghidat de o oră prin lumea dinozaurilor, care cuprinde:
– vizionarea unui documentar BBC animat despre dinozauri (foarte bun!)
– vizitarea expoziției de replici ale unor fosile de dinozauri, un ghid le va explica la fiecare pas copiilor ce fosile văd
– compararea unui picioruș propriu cu urma în mărime naturală a unei labe de dinozaur
– lucrul într-un sit al paletontologilor, unde cei mici vor primi echipament special (vestă, ochelari și instrumente de săpat și descoperit) pentru a găsi și dezgropa în siguranță fosile de dinozaur vechi de 70 de milioane de ani. În timp ce sapă după fosile, „profesorii de paleontologie” le vor pune tot felul de întrebări despre dinozauri, pentru a-i ajuta să înțeleagă mai bine toate informațiile pe care le-au primit pe parcursul turului.

La finalul expoziției, micii participanți primesc diplome personalizate.

Tururile ghidate au loc în fiecare zi de la ora 12.00 la ora 20.00, în weekend de la 11.00 la 20.00, și încep la oră fixă, în grupuri începând de la 1 persoană până la maximum 20 de copii. Pentru a participa la tur, e nevoie să-i înscrieți pe ce mici la masa Kids Dino Dig de la etajul 1.

Din expoziție mai fac parte un cuib cu ouă de dinozaur, un schelet de Allosaurus (replică) ce are 9 metri lungime și un dinozaur zburător, atârnat de tavan. Cei doi dinozauri mari încep să se miște după ora 12.00 și dansează până seara, cu mici pauze de odihnă. Toată expoziția este gratuită. Nu uitați, până pe 12 august doar!

Nu lăsați copiii nesupravegheați nici o clipă, nici cât sunt în turul ghidat. Profesorii de paleontologie le vor da explicații și le vor pune întrebări ca să se asigure că elevii au înțeles, însă nu pot supraveghea 20 de copii în mișcare. Asigurați-vă că cei mici nu se cațără pe gardurile de protecție și nu încearcă să se urce pe dinozaurii în mișcare, e periculos! Îi pot urmări de la o distanță de siguranță, pot face poze cu ei, îi pot analiza și vă pot pune întrebări despre ei. 🙂

Pentru cei din Ploiești, expoziția această intră la capitolul obligatorii, mă gândesc că și grădinițele și școlile care nu au intrat în vacanță încă pot să organizeze o vizită, cred că s-ar bucura micuții! Și pentru familiile cu copii din București poate fi o idee bună pentru o excursie de o zi la Ploiești, puteți rămâne în mall la un film sau vă puteți plimba prin oraș după aceea.

Detalii despre expoziție puteți găsi și pe pagina de facebook a Afi Ploiești, aici. Îi așteptăm și la București! 🙂

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4165

12 comentarii

 1. Chiar ne gândeam să facem o excursie de o zi cu trenul la Ploiești. Baietelul ne bate la cap de ceva timp ca vrea să meargă undeva cu trenul, iar Ploiestul e aproape. Mai avem și niște prieteni pe acolo, iar acum și expoziția..Cred că e semn! :)))

 2. Ce faină este expoziția! Fiul meu este mare fan dinozauri, ar fi foarte încântat să îi vadă. Mă bate gândul să ne urcăm în mașină și să îi facem o surpriză. Și, până la urmă Ploieștiul nici nu-i departe de Brașov.

 3. Wow, cred ca Bogdan ar putea sta ore intregi la expozitia asta! 🙂
  Chiar merita o excursie de o zi pentru cei care stau in Bucuresti!

 4. Vaaaai! Ce rau imi pare ca n-am stiut! Ieri am trecut cu masina pe langa centura Ploiestiului in drum spre casa. Ai mei copii sunt fascinati de dinozauri.
  Trebuie sa ne mai facem un drum pana se termina… 🙂

 5. Foarte fain proiectul! În Țara Hațegului în parcul natural au un program fain după care s-au inspirat organizatorii. Păcat că nu e și în w/e sau la București că nu ajungem în timpul săptămânii la Ploiești

  • Dar au fost în iarna în Sun Plaza în București! !! Au stat ceva timp… al meu băiețel de 6 ani nu a vrut sa se apropie de ei, scoteau niște sunete care pe el chiar îl deranjau…

 6. Din păcate, astăzi, ghizii erau extrem de plictisiți și nu si-au bătut capul cu cei 3 pitici, la ora 17. Copiii au primit vestă, pensula și ochelari, iar apoi au fost poftiți sa sape, fără alte detalii. Fiu-miu, după 2-3 minute, m-a întrebat de ce sapa. I-am spus sa o întrebe pe domnișoara ghid, care a renunțat la butonatul telefonului preț de câteva secunde și i-a răspuns scurt sa caute oase. După 20 de minute de săpat, copiii au vizionat secvențe dintr-un film. Sonorul era foarte tare, ca sa acopere vacarmul din mall. Zau, ca am sărit de pe scaun, impreuna cu domnișoara ghid, la răgetele dinozaurilor, iar copilul meu își ținea mâinile la urechi. După 20 de minute au primit diplomele și gata, asta a fost tot.
  Expoziția de fosile i-a placut copilului, chiar dacă ghidul nici măcar n-a pomenit de ea.
  Inițiativa este bună, păcat ca se aplica românește.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *