Mami, despre ce cântă doamna asta?

Petrecem în mașină cam o oră pe zi, dus și întors de la grădiniță școală, timp în care ascultăm radio. Uneori am noroc și dau eu pe ce-mi place (adică Rock FM sau Seven), alteori îmi cer ei singuri să le pun Elephantes Bizzares, The Mono Jacks sau Queen, daaaar de multe ori ne blocăm pe Zu sau pe Virgin Radio, unde e muzica asta mai dansantă și modernă, care le place lor. Problema Avantajul e că ei nu pricep încă engleza asta vorbită rapid în cântece, așa că e ok să ascultăm orice, practic.

Tot mai des în ultima vreme însă mă întreabă, când unul, când altul:
– Mami, ce zice doamna?
– Păăăi, uite, doamna e supărată pe soțul ei, care bea cam multă bere și vine târziu acasă și îi vorbește urât, iar ea îi spune că de-acum încolo are niște reguli noi (v-ați prins, Dua Lipa cu New Rules).
– Și Shakira asta ce zice?
– Pfoai, e greu, deci fiți atenți, ea zice că s-a îndrăgostit, l-a văzut pe domnul acela cum stătea el singur, ia uite ce ochi frumoși are, ce bărbie, și apoi ea a dansat cu el și s-a îndrăgostit, a băut niște mohito, apoi l-a visat toată noaptea…
– Și s-au căsătorit, mami?
– Asta nu mai zice, posibil să se fi căsătorit (de fapt, eu știu că Shakira tocmai a divorțat).
– Și domnul ăsta, sau doamnă, că nu știu ce e, ce zice?
– Este un domn, îl cheamă Ed Sheeran. El zice că a văzut o doamnă în club…
– Pe Shakira?
– Ăăă, nu cred, altă doamnă. Așa, și a văzut-o, zice că vrea dragostea ei și ca îi place de ea, îi place cum arată și… o invită la dans, practic (Shape of you, știți sigur).
– Asta mi-a plăcut, mami. E frumos să dansezi!
– Și doamna asta adormită ce zice?
(Julia Michaels, Issues)
– Zice că nu se simte prea bine și…
– Ce, are muci? Vomă?
– Nuuuu, adică e cam tristă, ea și soțul ei au o relație mai complicată și…
– Mami, dar chiar toți cântăcioșii ăștia au relații complicate?
– Păăăăi… Cam da.
– Smiley mereu se ceartă cu prietena lui, o lasă afară la ușă, Andra plânge la radio, face Sofia un rezumat perfect al muzicii moderne de la radio.
– Ai dreptate, iubito! Muzica se naște în general din tristețe, dezamăgiri, acolo vine inspirația, cu lacrimile.
– Ba nu, uite, eu cânt când sunt fericită.
– Ei, probabil și ei făceau la fel când aveau cinci ani, ca tine. Când o să mai crești, se mai schimbă treaba. Ia să căutăm noi niște Pink.
– Pink ce zice?
– Pink zice că toți suntem copii și avem nevoie de iubire și că e important să avem încredere unii în alții și să ne vindecăm împreună.
– Ei, așa da, mami. Și tu zici la fel! Foarte frumos zice Pink!

De acord. Pink zice frumos. O iubesc pe Pink.

Sursa foto: copii ascultând muzică via Shutterstock.com

 

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4204

8 comentarii

  1. Da’ tu esti chiar atenta la versuri :)) Dacă n-ai fi scris despre ce melodii e vorba, nu mi-as fi dat seama niciodata, deși stiu melodiile respective și știu și engleză :)) Aud linia melodică, aud și înțeleg cuvintele, dar nu stau să le pun cap la cap, așa că dacă mă pui să spun despre ce vorba nu știu (știu detalii de astea doar la artiștii care chiar îmi plac și pe ei nu-i prea aud la radio). Dar au dreptate copiii tăi – de obicei e de rău în melodii.

  2. :)) :)) Le poti pune opera si atunci sigur nu vei mai intelege nici macar tu despre ce este vorba. :)) Saaaau de la Opera comica pentru copii, sunt mai amuzante CD-urile. Saaau povesti.

  3. Si noi petrecem mult timp in masina si acolo avem tot felul de discutii. De fapt, mare parte din procesul educativ al fiica-mii s-a petrecut cu mine la volan si cu ea in spate, pe scaunel 😀
    Referitor strict la muzica, eu am coborat mult nivelul preferintelor mele de cand am copil. Adica de unde inainte eram pretentioasa si destul de snoaba (am facut scoala de muzica, printre altele), acum prefer melodiile care ne plac amandurora si care ne fac sa ne simtim, pur si simplu bine. Iar aceste melodii sunt mai ales romanesti, tocmai pentru pe acestea le intelege si fiica-mea. Asa se face ca acum ascult des National FM sau Kiss FM (pe langa, desigur, marea mea iubire Rock FM, totusi), ca sa putem canta impreuna melodiile de acolo.
    Am avut totusi norocul ca fiica-mii sa nu ii placa melodiile pentru copii, pentru ca trebuie sa recunosc ca acelea ar fi fost prea mult pentru mine. E drept ca uneori am avut si situatii jenante datorate faptului ca asculta doar melodii „pentru oameni mari”, ca atunci cand canta in gura mare pe strada „Vara asta toata lumea poarta caciulita” (Bere Gratis), sau ca atunci cand i-a cantat noii invatatoare, la prima ora de muzica, ceva cu urme de ruj pe perna, parca :-))) Dar e OK, si noi discutam mult si ii explic tot ce trebuie stiut. Nu cred ca am gresit cu asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *