De ce n-o să se schimbe ceva curând? Pentru că nu știm să reacționăm

Două cazuri relevante, mai jos.

Acum o săptămână, o femeie a murit într-un spital privat de nașteri (ISIS, din Constanța), pentru că a avut o anomalie placentară nediagnosticată care a dus la o situație de urgență medicală pe care spitalul privat nu a putut s-o gestioneze. Femeia a murit.

Zece zile mai târziu, a murit tot acolo un bebeluș nou-născut (sursa). Dacă dați un search pe google cu nou născut mor și ISIS veți găsi mai multe cazuri similare. Au murit mai mulți nou-născuți acolo în ultimii ani în 2016 a murit un bebeluș cu același medic cu care a murit Teodora, femeia cu ruptură uterină). S-au deschis anchete, procese, spitalul își vede în continuare de treaba, la fel și medicii.

Același spital privat se laudă pe FB în postări pompoase cum au ei gardă de anestezie, de neonatologie, de chirurgie, de toate au. Doar că de fapt, NU AU gardă pe nimic.

Pentru că toată lumea care lucrează acolo sau a născut acolo (vorbim despre sute, dacă nu mii de persoane în ultimii ani) știu că nu e adevărat. Când decizi că vrei să naști la ISIS, semnezi un contract în care scrie clar că NU au gardă de anestezie, NU au gardă pe neonatologie, NU au gardă pe chirurgie. Acești specialiști vitali în cazul unei urgențe sunt sunați la ei acasă sau la cumpărături sau pe unde-or fi, se îmbracă și iau un taxi până la spital. Ce face femeia cu ruptură uterină în cele 40 de minute minimum necesare să ajunga anestezistul, să o adoarmă ca să îi poate scoate uterul și să o salveze? Exact. Moare. MOARE.

ISIS are un litru de sânge pentru transfuzie. Uterul e tranzitat de 1 litru de sânge pe minut. În caz de ruptură uterină, în cinci minute ai rămas fără sânge. La ce te ajută litrul lor de sânge în condițiile în care nu e acolo nici un specialist să te anestezieze pentru o histerectomie, să zicem?

Ce credeți că se întâmplă acum la ISIS? O mulțime de femei se înghesuie să nască natural, multe deja cu o cezariană la activ. Deși o femeie ca ele a murit acum o săptămână acolo, pentru că această clinică nu poate susține urgențe medicale. Cu toate astea, femeile vor în continuare să nască acolo. Pentru că trăim într-o țară în care este atât de greu să ai o naștere fără abuz și umilințe în spitalele de stat, unde există echipamente și gărzi și sânge și experiență, încât accepți să naști într-un loc nepregătit să-ți salveze viața, sperând să ai noroc. Pentru că abuzurile sunt norma și nu avem putere să le amendăm și să strigăm despre ele până când ele să dispaă cu totul.

Cu toate că multe femei știu foarte bine că ce pretinde acest spital este reclamă mincinoasă, nimeni nu îi sancționează public. Ei zic că au de toate, lumea dă like, daaa, am născut și eu la ei acum trei ani, a fost super, las să mai nască și altele. Unele vor muri, dar nu voi muri eu, așa că da, să mergem mai departe.

În loc să facem tot posibilul să nu mai moară nimeni, să spunem lucrurile pe nume, să le cerem public să fie responsabili, să taxăm fiecare abuz, să facem petiții, să cerem proceduri medicale stricte (majoritatea țărilor au, noi stăm foarte prost la capitol), și pedepse grave dacă nu se respectă, să nu mai tolerăm minciuna (OK, perfect, înțeleg că nu-ți permiți să ai gărzi, dar măcar nu mai spune public că ai), noi ne vedem de viața noastră, dacă ești prost și crezi în reclame, meriți să mori. Exact pe asta mizează și ei. Și le merge.

Nu vă mai gândiți că nu se poate schimba nimic, că nu putem face nimic. Vă reamintesc de cazul spitalului de pediatrie Sibiu, unde până acum doi ani, copiii (inclusiv bebelușii) erau internati fără părinți și erau înțepați, legați de paturi, lăsați să urle ore în șir, de-i luau părinții legume după șapte zile. Nici acolo nu reacționa nimeni public, erau postări furbunde pe grupuri, dar plângeri la spital și reclamații, zero. M-au rugat atunci câteva mame să scriu, am adunat multe povești, am cercetat legea, am scris imediat, imediat a aflat si presa, s-a scris mult și vehement, s-au dus televiziunile peste ei, mai multe mame au depus plangeri scrise, s-a schimbat managementul, protocoalele, s-a implicat un ONG care a ghidat procesul, acum e mult mai bine (deși încă se mai întamplă episoade izolate, totuși, progresul e urias). Pentru mine, acesta e un exemplu foarte clar de ce se poate face când oamenii încetează să mai fie complici tăcuți.

Daca nimeni nu face nimic sau dacă doar cinci sau zece din zeci de mii fac ceva, nu se va schimba niciodată nimic, vor pleca din țară tot mai multe familii și nu va fi mai bine pentru nimeni aici.

Un caz mai puțin dramatic, dar la fel de frustrant este al unei doamne care este de meseria țepară. Eu o știu de pe internet de muulți ani, nu știu cum o cheamă cu adevărat, profilul ei actual de facebook este Ella Maria Mitran (probabil între timp și l-a schimbat iar). A fost și Elena Mitran, și Maria Mitran. Intră în tot felul de grupuri, studiază bine membrii, apoi începe fie să cerșească bani, fie să vândă chestii pe care nu le are, fie să ceară avans pentru lucruri sau servicii pe care nu le livrează. Face asta de ani de zile. A țepuit sute de persoane.

Ce i se întâmplă? Nimic. Dă țepe în continuare. S-a dus cineva la poliție? A făcut cineva o campanie de demascare pe facebook, pe google? Se comentează pe grupuri, a fugit cu banii, da, păi și cu ai mei, ce nasoală. Perfect. Femeia trăiește foarte bine din banii altora de aproape un deceniu.

Pentru că nu ne deranjăm să FACEM ceva. Ei, m-a furat. Dar nu era o sumă mare. Și oricum nu am ce-i face… Exact pe asta mizează și ea. Și-i merge.

Și câți nu-s ca ea… Pedofili pe care nu-i reclamă nimeni, că na, e rușine să recunoști că ți-a pipăit unul copilul, spitale care mint ca să adune clienți, dintre care unii mai mor, că na, una zici pe facebook și alta ți-s medicii de la fața locului, medici care schingiuiesc și omoară pe care nu-i reclamă nimeni, de frică sau naiba știe de ce, toți încalcă câte-o lege, câte-un protocol, câte-un bun simț, le merge tuturor că na, așa-i treaba, lasă că doar n-o să mă apuc eu să schimb lumea acuma… să-i reclame alții, pe mine nu m-a deranjat chiar atât de tare. Iar lor le merge, și noi murim.

Sursa foto: escroci via Shutterstock.com

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4267

33 comentarii

  1. A spus o vorba mare dna. doctor DEA, intr-o postare recenta: „sunt o picatura intr-un ocean, dar e picatura mea”

    Daca acesta ar fi nivelul minim de constiinta la inca 10 milioane de cetateni, atunci da, tara asta ar avea sanse.

    Iar alta doamna, cred ca tot medic, povestea cum colegii ei mergeau la proteste anti-sistem / anticoruptie in weekend, si apoi, luni li se lipeau plicurile cele dolofane de degete.

    Suntem indulgenti si toleranti cu propriile noastre slabiciuni, ne complacem pervers in merge-si-asa, in eterna forma-fara-de-fond cu victimele colaterale de rigoare.

    Alte natii au avut oameni mareti: Ioana d’Arc, Mustafa Kemal Ataturk, Gandhi, Thomas Jefferson, Mihail Gorbaciov ce au schimbat profund sau au salvat acea tara de la dezastru. Aici traim intr-o frumoasa voiosie a neputintei si a lipsei totale de asumare. Probabil tot cei din Vest ne vor dresa dupa chipul si interesele lor, se pare ca asta de paste.

  2. „In loc sa facem tot posibilul”… Ce ar putea sa faca femeile insarcinate din Constanta, din Husi, din Bistrita? Cu salariul mediu pe economie sau poate putin mai mare, dar care se duce pe enspe mii de analize, pe asigurarea minimului necesar pentru venirea bebelusului, pentru cursuri de puericultura. Ecografia morfologica este in jur de 400 de lei la privat, nu stiu daca este gratuita la stat, dar si daca ar fi stim in ce conditii se face acolo (programare probabil peste patru luni, cand deja ai nascut, stat la cozi etc.). Deci sa faca ce? Sa mearga la stat? Acolo nu se moare, nu sunt infectii? Sa nu dea like, asa s-ar rezolva problema? Sa iasa in strada, sa mearga la Bruxelles, sincer, practic ce ar putea face? Stiu ca daca nu se face nimic, nu se rezolva nimic, dar sincer ce ar putea face? Sa nu semneze contracul, una, doua, zece? Fiind in luna a saptea, a opta, cand ai acolo medicul ginecolog, sa zici ca nu accepti conditiile? Iar cele care au nascut fara probleme ar trebui sa taca? Daca mii de femei au nascut fara probleme, nu ar trebui sa scoata capul afara, doar pentru ca acum sunt sanatoase alaturi de copilul lor?

    • Femeile cu acces la internet de oriunde din tara asta pot SCRIE ce li s-a intamplat, pot povesti cu nume si prenume prin ce au trecut.
      Femeile de oriunde din tara asta pot depune plangeri si reclamatii cand sunt tratate inuman. Familiile lor la fel, trebuie sa le sustina.

      Dar mai ales cele educate, cu posibilitati si venituri, ele au voce mai puternica, ele trebuie sa porneasca revolutia asta. Presa trebuie sa vuiasca, trebuie sa existe plangeri si presiune si anchete, sa fie clar ca asa nu mai merge.

      Uite-te la cazul de la Sibiu, unde copiii erau internati fara parinti si erau abuzati acolo in fel si chip. Am scris imediat, cu marturii si citate din lege, apoi a aflat si presa, s-a scris, s-au dus televiziunile peste ei, mai multe mame au depus plangeri scrise, s-a schimbat managementul, protocoalele, s-a implicat un ONG care a ghidat procesul, acum e mult mai bine (desi inca se mai intampla episoade izolate, totusi, progresul e urias). Pentru mine, acesta e un exemplu foarte clar de ce se poate face cand oamenii inceteaza sa mai fie complici tacuti.

      Daca nimeni nu face nimic sau daca doar cinci sau zece din zeci de mii fac ceva, nu se va schimba niciodata nimic, vor pleca din tara tot mai multe familii si nu va fi mai bine pentru nimeni aici.

    • Referitor la reclamații și plângeri cred că sunt foarte multi oameni care nu știu unde anume pot face o plângere pentru ceva ce s-a întâmplat într-o instituție publică sau nu. Ar fi de mare ajutor un centralizator unde sa găsim foarte ușor un număr de telefon sau o adresa de e-mail unde ne-am putea povesti pățania. Exemplu: Telefonul pacientului -0800.800.242-pentru probleme avute in spital sau cu un anumit medic ( și lista sa continue). Poate ne poți ajuta. Mulțumesc

  3. Doamna asta, Ella Maria Mitran e blonda , cu parul scurt ?
    Anul trecut imi căutam bona si m-a abordat o doamna cu numele asta, a si venit pana acasă sa discutam .Nu mi-a inspirat încredere si nu am mai chemat/o.
    Zicea ca s-a mutat de curând in Cluj si fetița de 3 ani a lăsat-o cu bunicii in alt oraș ( Sibiu daca nu ma înșel)

    • nu stiu cum arata, nu am vazut-o niciodata in carne si oase, iar pe pozele de pe FB nu m-as baza, sigur nu sunt ale ei.

    • Nu știu dacă o sa vadă cineva asta dar mai bn mai trz decât niciodata. Mare grija cu Maria Mitran
      Nu o angajați nicăieri pentru ca fura fără nici o jena

  4. Asta e cam la fel cu conflictul dintre invatamantul de stat/ privat. Mizerie gasim oriunde, ca doar suntem romani si la asta ne pricepem cel mai bine.

  5. Nu e doar vorba că nu reacționăm, ci și că lumea e prea spălată pe creier cu prea mult „naturism” – gen totul e perfect în natură și nu poate merge nimic rău la naștere, că doar „bigfarma vrea să ne otrăvească & stuff”. Isis pentru asta e renumită, pentru naturism, nașteri în apă (la care există multe riscuri, dar nu sunt povestite), e raiul antivacciniștilor, etc. Ia să vedeți cum dădea faliment fără toți acești clienți. Pentru că există alternativa Euromaterna Constanța. [nu le fac reclamă, eu sunt din București, nu am nicio treabă cu niciuna]

  6. Eu am amanat mult timp o a doua sarcina, fiindca pur si simplu nu stiam unde o sa nasc. Analizand piata de maternitati din Romania, cam nicaieri nu e ok din toate punctele de vedere, daca era sa astept pana cand gaseam o maternitate sa ma simt si in siguranta si sa-mi respecte si niste drepturi, zic eu de bun simt, nu mai faceam nici un copil. O vreme m-am gandit sa nasc la Isis, dar daca cercetezi nitel netul vezi ca au avut cazuri grave de malpraxis si in trecut, asa ca m-am lasat pagubasa. Pana la urma am nascut la stat, la Filantropia. Norocul meu este ca fiind la a 2-a nastere (naturala) totul a decurs mai usor, dar realitatea din maternitatile de stat nu se lasa mult asteptata. Puncte slabe: 1. venita la spital cu dilatatie 8-9, mi s-a facut perfuzie cu oxitocina, 2. dupa nastere l-am vazut 2 minute si apoi dupa 6 ore, desi dupa 2 ore eram in picioare si le tot intrebam pe asistente cand pot sa mi-l aduca mai repede, 3. prima lui masa a fost de lapte praf, desi eu aveam lapte, 4. dupa nastere o mica spaga sa ma duca intr-un salon bun, nu vii tu cu ideea, ti se cam cere. Puncte bune: 1. medicul a venit de acasa in 15 min la 2 noaptea, 2. nu m-a taiat preventiv, 3. m-a cusut frumos unde m-am rupt putin, nu se vede absolut deloc, nici nu stiu unde…:-), 4. m-a controlat, m-a ingrijit si mi-a dat sfaturi bune.
    Am iesit din spital si nu vroia sa accepte nimic, pana la urma, am insistat si a acceptat un cadou.

    • As putea să te intreb de ce ai insistat? De ce simți nevoia să dai șpagă? Adică ne plângem de șpăgi dar insistăm noi sa le dam… Plus că ar trebui să ne punem și în locul medicului. Nu vorbesc despre japitele bătrâne care nu mișcă un deget fără plicul ăla nenorocit, dar dintre cei tineri, rezidenți încă, pot să pun pariu că se simt aiurea când oamenii le baga lucruri în buzunar! Sunt sigura că se simt înjosiți, pentru că sunt oameni, eu așa m.as simți în condițiile astea!

    • Am insistat inseamna ca i-am oferit o data si a refuzat. Ideea e ca acest lucru s-a petrecut dupa nastere, nu inainte, prin urmare actul medical nu fost conditionat de nimic. Daca pacientul vrea sa-i multumeasca si dpdv material unui medic este strict alegerea lui. Puteam la fel de bine sa nu fac nimic, nu m-a facut sa ma simt datoare cu ceva, asta e diferenta. Asta cu umilinta, nu stiu ce sa zic, nu am de unde sa stiu ce simte un om pe care abia il cunosc si cred ca acest lucru se poate intelege de catre persoana respectiva, poate simti multe trairi atat pozitive cat si negative referitoare la acest gest, nu am cum sa anticipez.

  7. N am citit articolul.
    Dar constat ca tu ai forta emotionala si dorinta sa te implici in genul asta de subiecte, asa ca da i inainte. E un canal bun.
    Nu sunt de acord cu sloganurile astea foarte la moda „toti suntem vinovati”. Nu, nu suntem toti vinovati. Personal, n am nicio treaba cu Isis Constanta. Si faptul ca nu cunosc toate spitalele din Ro nu ma face vinovata prin cetatenie. Sau toate abuzurile din lume, prin lipsa de lectura sau de TV.
    Da, exista vinovati: cei care sufera un abuz si tac, cei care il vad si tac, cei care ii autorizeaza si ii controleaza si tac, si mai ales cei care infaptuiesc abuzul.
    Nu toti trebuie sa purtam toate luptele. Si eu lupt in alte zone de care voi sunteti straini. Dar nu va arat cu degetul.
    Cred ca e mai eficient sa apelam la concret, nu la abstract cand ne implicam intr o batalie.
    Succes.

  8. Acum 10 zile, in ziua cu tragicul accident, eu eram pentru prima data la ISIS. Aveam programare pentru morfologia de trimestru 2 si batusem un drum de 200 de km pentru aceasta investigatie.
    Sotul meu este plecat la mii de km distanta, munceste mult pentru a avea un trai decent in Romania, si am fost dispusi sa dam 2000 euro (stiu, inghit in sec cand scriu suma asta) pentru a avea parte de normalitate in aducerea pe lume a pruncului nostru.
    Doctorita s-a purtat urat cu mine, am inghitit in sec pentru ca profesional vorbind mi-a parut priceputa. Am zis ca fac un compromis, trec peste latura ei umana, intersul meu era sa stiu ca bebe este bine. Imi luase doua saptamani sa fiu programata si daca ma ridicam si plecam, pierdeam morfologia.
    Am zis sa dau totusi a2a sansa spitalul si m-am dus la receptie unde abia am scos 2 informatii de la receptionera. Am plecat de acolo cu un NU clar in minte pentru ISIS.
    Apoi am aflat despre tragicul „accident de la un spital privat din Constanta”.
    Iar eu ii povesteam foarte incantata sotului meu cum dupa morfologie cineva din cadrul spitalului imi va face un tur al cladirii si imi va explica pas cu pas cum se va desfasura nasterea… cand am sunat pentru programare, chiar am intrebat daca e nevoie sa ma programez si pentru o discutie referitoare la nasterea la ei.

  9. pentru ca unora le vine mai usor sa se ofenseze pe internet decat sa depuna o plangere la autoritatile competente si le vine mai natural sa caute despre teoria conspiratiei, horoscop si cum sa ne tratam cu tinctura de patrunjel si ganduri pozitive decat sa caute informatii relevante.
    tot din pacate lumea uita repede si greselile se repeta…
    referitor la clinicile particulare, cum naiba poate sa functioneze un spital fara anestezist prezent la fatza locului? ce s`a intamplat la ISIS e o tragedie si spitalul ala ar trebui inchis. orice nastere poate prezenta anumite riscuri si nu e normal sa nu fii pregatit pentru asta.
    eu personal am mai mare incredere in spitalele de stat, am nascut intr`un spital de stat, doctorul care mi`a urmarit sarcina mi`a spus clar ca nici un spital privat din zona nu e dotat pentru situatia mea, l`am ascultat si bine mi`a fost. poate nu te simti ca la un hotel de 4* dar cred ca oricine poate sa stea o saptamana in conditii mai putin…estetice pentru binele bebelusului. am o parere proasta despre maternitatile private, parere care mi se tot confirma din pacate.

  10. Acum doi ani, vrajita de psihoza nasterii naturale si terifiata de povestile din maternitatile de stat, planuiam sa nasc acasa. Eram fericita ca gasisem un ginecolog dispus sa asiste nasteri in afara spitalului, si aveam o incredere tampita si oarba ca totul va merge struna. Ei bine, n-a mers. Am ajuns la spital (privat), unde dupa inca niste ore de travaliu cu probleme, am nascut. Copilul a avut hipoxie la nastere, am imbatranit cativa ani in primele lui luni de viata. Din fericire totul e ok. Doar ca sufletul meu nu va mai fi niciodata, gandindu-ma cu cata inconstienta am pus viata mea si a fiului meu in pericol. There’s lies, there’s big lies, and there’s statistics. Si statistica spune ca o o femeie sanatoasa, cu o sarcina monitorizata, poate naste acasa fara probleme. Asta pana am fost eu cea din afara statisticii.

  11. Din pacate, ISIS nu e singurul spital privat cu asemenea “defecte”. As include si spitalul privat Medlife care atunci cand situatia devine nasoala (pt ca nu se urmareste corect sarcina de catre medic) pt o pacienta gravida in ultimul trimestru, abandoneaza instant cazul. Descurca-te, fata! Am cautat medici care sa ma preia, dar nici unul nu vroia sa-si asume riscul, dc nasc prea devreme, dc pierd prea mult sange… Am gasit salvarea la Spitalul Filantropia. Credeti-ma, siguranta, tratamentul si intelegerea de care am avut parte acolo, m-au pus pe picioare si am nascut la termensi fara complicatii. Meritul deosebit il are Dl Profesor Peltecu, un OM exceptional care a riscat pt mine.

    • Cory, tu esti printre cele norocoase. Iti spun sa te consideri norocoasa ca Medlife ti-a spus din timp, inainte de nastere, ca nu se simt in stare sa isi asume o nastere cu complicatii.
      Sotia unui coleg de serviciu nu a fost la fel de norocoasa….Datorita unei proaste monitorizari din timpul sarcinii, la cateva minute dupa nastere aceasta a intrat in stop cardio respirator si a decedat….S-a deschis dosar penal de malpraxis….dupa 6 luni crezi ca s-a intamplat ceva? A fost caz mediatizat puternic la televizor, fb etc

  12. Sunt pe un grup al orașului meu pe care se posteaza tot felul de lucruri legate de oraș sau care se întâmplă aici printre care multe pățanii ale oamenilor prin spitale. Într-o zi postează o doamnă despre cât de urât s-au purtat niște asistente și/sau medici cu mama ei cât timp a fost internată. O mulțime de comentarii îi dădeau dreptate, mulți trecuseră prin situații asemanătoare. Mă trezesc să o intreb dacă, în afară de a-și plânge amarul pe facebook, a făcut și o plângere scrisă la Colegiul Medicilor/Ordinul Asistentelor, după caz. Mi-a răspuns: „Păi aveam eu chef de umblat pe acolo când trebuia să stau cu mama, să o duc de la un medic la altul?” Zic: „Ok, înțeleg, e normal, dar acum că ce s-a terminat cu alergătura, de ce nu faci?” Îmi răspunde: „A, nu, ce mai contează acum? Bine că s-a terminat și că n-a fost mai rău.”

    De asta nu evoluăm, de asta nu se schimbă nimic. Facem gură să ne auzim vorbind, da’ nu am lua atitudine mai ales după ce ne-am văzut cu sacii în căruță. Bine că n-a murit nimeni. Iar dacă moare cineva, atunci chiar nu mai avem pentru ce să reclamăm că tot nu-l aduce reclamația înapoi pe decedat.

    Fix aceeași atitudine am văzut-o referitoare la cazuri mai puțin grave, produse neconforme în magazine (ce să mai reclam acum? bine că mi-a returnat banii. etc.).

    Dar lucrurile se schimbă dacă le reclami. Eu am reclamat o unitate de alimentație care încălca niște reguli elementare de igienă din categoria celor 7 ani de acasă și am văzut că s-au luat măsuri chiar peste ceea ce am reclamat eu.

    Se schimbă. Numai să ieșim din comoditate și să facem odată ceva.

  13. Ar trebui trimisă presa peste ei, ar trebui să bage gărzi, eu nu pot să înțeleg, văzând tot acest istoric, de nu fac ei asta? Lipsa banilor? Ce naiba le lipsește să își facă bine treaba?

  14. Cu adevărat șocant! Se moare cu zile… și câteodată se spune și se crede ca “așa i-a fost dat”… Trist ce se întâmplă în zilele noastre, revoltător. Involuăm!

  15. Nu stiu cum este in alte orașe, dar condițiile din maternitățile se stat nu sunt oribile. Am născut la stat de doua ori. Aveam vreo trei variante de privat, nu se punea problema nici de bani nici de “intrare”. Eu am avut doua cerințe esențiale: cea mai importantă, secția de neonatologie sa fie ceea ce trebuie. Copilul sa fie bine, fiindcă toți știm ca, indiferent de câte ecografii și analize faci in sarcina, exista o șansa ca lucrurile sa nu fie in regula cu copilul. A doua condiție, sa fiu eu bine, medical vorbind, fiindcă, tot cu controale și analize, oricând exista riscul ăla mic sa fie ceva in neregula cu mama. Din păcate, prea putine mame se gândesc la copil, la varianta nefericita, iar uneori aceasta omisiune ( data de un optimism de altfel inofensiv) strica. Sigur, mi/a fost frica de infecțiile intraspitaliceasti, aparent ceva mai frecvente la stat. Restul sunt detalii. Încă mai cred asta, as mai naște de zece ori la stat, cu toate condițiile așa-și-așa, cu tot laptele praf sau lipsa lui, cu toate vorbele și privirile personalului medical. Am in familie persoane fără educație medicala care au străbătut sute de km și au dat o căruță de bani pt chestii punctuale și atât de nerelevante: naștere sub apa, nvdc, rezerva mama-copil. Pur și simplu nu se gândeau ca ceva medical ar merge prost, iar asta pentru ca prea mult se insista pe naturalului și firescul nașterii, pe faptul ca tot ce e natural e bun. O fi bun pentru ecosistem, dar pentru individ sigur nu. Nașterea presupune riscuri, femeile ce merg sa nască uneori nu se întorc acasa, alteori copii au de suferit…cu toată medicina modernă și se întâmpla oricum, dar dacă ignoram medicina și mergem pe “natural”. Sincer, la fiecare naștere am plecat cu gândul ca e posibil sa nu ma mai intorc, sau sa nu ma mai întorc întreaga. De copil era prea greu sa gândesc așa. Poate și aici ar trebui făcut ceva. La cazurile apropiate mie am încercat sa dau sfaturile ce mi se păreau cele mai bune: secție de neonatologie buna, ati, linie de garda atât pe Gineco cât și pe ati și neonatologie. Acestea erau primele lucruri importante. E incredibil cum unele femei mergeau doar pentru ca “ e un fel de spital baby-friendly, nu dau formula deloc, pur și simplu trebuie sa alăptezi”. Acesta era singurul criteriu. Stiu persoane ce au căutat un loc in care cordonul ombilical sa fie tăiat cât mai târziu. Atât. Deși pare incredibil, in epoca antivaccinistilor și teoriilor conspirației, exista femei ce se duc sa nască doar unde stiu sigur ca pot refuza vaccinările din maternitate și injecția cu vitaminaK. Atât. Pur și simplu aceste clinici exista fiindcă e cerere. Nu numai fiindcă la stat e horror, ci fiindcă la stat se respecta reguli și protocoale, interpretate ca fiind “horror” de către o anumită categorie. Cineva spunea mai sus ca Isis e paradisul antivaccinistilor și a celor ce vor sa meargă puțin contra curentului. Educarea corecta a populației e cheia, dublata de condiții mai bune in spitale adevărate. As pune pariu ca, deși nereguli sunt cât casa la aceasta maternitate, foarte multe femei au fost extrem de mulțumite și vor începe o anticampanie la campania aceasta. De curiozitate am căutat pe net recenzii despre Isis și am găsit zeci de povesti despre nașterea magica. Șandramaua trebuie închisă, dar e atât de greu la noi…in schimb dacă ar rămâne fără clienți nu ar avea de ales. Privatul nu supravietuieste fără clientela.

    • As face o precizare: când am spus ca “ șandramaua trebuie închisă” a fost doar un punct de vedere personal. Nu stiu criteriile se acreditare ale unei maternități, teoretic le pot afla dar nu e o prioritate acum. Dacă acest spital are criteriile legale de funcționare atunci nu prea se pot lua măsuri. Sa nu uitam ca multe spitale orășenești au și maternitate, fără sa aibă linie de garda pe ginecologie, ati sau neonatologie. Cazurile deosebite sunt trimise mai departe. Pana la urma, in procesul de malpraxis trebuie sa dovedești ca ai făcut tot ceea ce se putea cu resursele avute la îndemâna. Având in vedere ca in afara poți sa naști inclusiv acasa, unde clar nu ai linie de garda pe nimic, e posibil ca și la noi sa nu fie astfel de condiții pentru acreditarea unei secții in care poți sa naști. Când nu ai posibilități, te resemnezi. Când însă te poți informa și poți alege, e mare păcat sa iei decizia nepotrivita. Lucrez de ani de zile in domeniul medical și nu as alege privat din zeci de motive.

  16. Am un prieten neonatolog si unul anestezist….pana sa ii cunosc pe ei, strigam in stanga si in dreapta ca voi naste la privat. Gata…voi naste la stat.
    Ei lucreaza si la privat si la stat. Sa nu va spun de lipsurile care sunt la privat: incubatoare (nu cate ar trebui), anumite injectii pt anestezie la cezariana, unii medici prefera sa fie de garda acasa (ma refer la cei care nu sunt cu contract de munca la privat ci pe PFA), bine ca macar exista si garda la neonato si anestezie, orice urgenta ajunge la maternitatea de stat, multi ginecologi buni au renuntat la privat si au ramas la stat si la cabinetul privat.
    O buna prietena a nascut la privat, medicul ei era doar la privat in 2 clinici, s-a chinuit in travaliu, nimeni nu s-a atins de ea (alti ginecologi) pt ca medicul ei era la programul lui la cealalta clinica privata si nu a venit la ea pana nu si-a terminat programul dincolo. Pe urma i-a facut cezariana de urgenta.
    Ar fi multe de povestit.

  17. Asta cu țepele reclamate la poliție, bănuiesc că n-ai trăit-o, că n-o includeai…

    A reclamat soțul meu, a fost și la o înfățișare la tribunal … mă rog. Rezultat ZERO.

    Omul ăla a furat, iar LEGIUITORII și PĂSTRĂTORII ei l-au făcut scăpat. Au considerat că, dacă omul îți ia banii dar nu îți livrează, nu-i nimic. Nu rețin exprimarea, dar e ceva de genul “nu e de interes public”. N-a pățit NIMIC.

    Dl ăsta a furat de 600 lei de la noi. A mai fost un reclamant. Nu știu suma furată în cazul dumnealui. Sunt sigur mulți alții care au pățit asta, dar nu au reclamat.

    Faza cu “nu contează”, s-a întâmplat încă de la poliție. Soțul ITist, achziție online, soțul le dă info de localizare, se oferă să ajute etc. “Lasă dom’le, că avem noi metodele noastre”. Procurorul a considerat că prejudiciul e prea mic ptr continuarea dosarului, “chiar vrem să continue?” Soțul a mers, a spus că da, dar rezoluția a fost … că nu e cazul să-și bată capul.

    • Firma unde lucrez a avut la un moment dat niste probleme si nu a platit niste furnizori. Au fost dati in judecata, au pierdut si au dat banii.
      E adevarat ca existau contracte, etc.

  18. Am nascut la Filantropia prima oara, fix in perioada cand mamicile erau redirectionate la alte spitale pentru ca arsese maternitatea aceea la care era sef Dr. Bogdan Marinescu. Am plecat dupa doar 36 ore de la nastere – eram ok si eu si copilul dar totusi – pentru ca „daca nu pleci iti mai bag un copil in patut cu al tau caci nu mai avem locuri”. Cu lapte praf la bord – am alaptat ulterior foarte putin din aceasta cauza – si cu o infectie de piele descoperita ulterior. In doar 36 ore.

    O prietena a nascut prematur o pereche de gemene la Regina Maria, la 27 saptamani. Au stat in incubatoare vreo luna la ei si apoi au fost mutati la stat, au avut multe complicatii care puteau duce la decesul lor dar sunt bine acum, exceptie o minora problema la un ochisor la una din fetite. Deci de fapt se poate si la privat, a costat-o ce-i drept niste zeci de mii de euro dar transferul la stat s-a facut DUPA ce copiii aveau toate situatiile necompatibile cu viata rezolvate. Bucuresti.

    Eu am nascut a doua oara la Medicover Bucuresti tot gemeni, la 35 saptamani deci totul ok, fara incubator, am plecat acasa dupa ce au inceput sa ia in greutate caci normal, au fost micuti. Am plecat alaptand – pentru ca ei chiar te invata CUM si nu le dai lapte praf, la Regina Maria au nascut alte prietene si era acum cativa ani bagat pe cap mamelor ca nu pot alapta, ca mai bine praf etc – vaginal ca asa am vrut. Medicul meu a venit de acasa caci nu era acolo dar exista garda, 2 medici si asistente, 2 anestezisti, neonatologie etc. Tot ce trebuie. A fost bine, financiar mult mai ok decat ar fi fost la Regina Maria. Aveau si 2 incubatoare, le-am vazut personal iar intr-o seara chiar aveau un bebelus intr-unul din ele.

    Deci nu toti de la privat – nasteri – sunt varza.

    • Ai nascut gemeni vaginal? Nu prea am intalnit, auzit astfel de cazuri, si la maternitate privata..

  19. In vara anului trecut v-am trimis un email despre cazul unei femei care a murit la 30 de ani dupa ce a nascut intr-o clinica privata din Bucuresti. Cazul a fost si mediatizat. V-am scris atunci pentru a va sugera ca ar fi oportun un articol, in colaborare cu un specialist, pe tema analizelor necesare pe perioada sarcinii, cu trimitere la potentiale pericole pe care femeile insarcinate le-ar putea evita daca ar sti ce analize sa ceara.

    Nu am primit niciun raspuns. Nu am gasit niciun articol. De ce acum despre aceasta clinica si nu si despre cea din Bucuresti?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *