Ajutor, am găsit o căpușă pe copil!

Înainte de orice, nu te panica, mușcătura de căpușă nu e o nenorocire. Căpușe sunt foarte multe, tot mai multe pe spațiile verzi, inclusiv în orașe, iar noi nu reușim mereu să ne protejăm de ele, oricât am încerca.

După ce am citit mult pe acest subiect, am discutat cu medici pediatri și am trecut noi înșine prin momentul interacțiunii cu căpușele, am scris mai jos tot ce cred eu că trebuie să știți despre subiect: cum îți protejezi familia de căpușe, unde se găsesc ele, cum arată o căpușă atașată și una neatașată, cum verifici pielea de căpușe, ce ai de făcut dacă totuși vreuna se atașează de pielea copilului sau a ta, ce se întâmplă după ce căpușa e îndepărtată.

Unde sunt căpușe?

Teoretic, ele stau pe firele înalte de iarbă în zone populate de animale. Practic, cam oriunde e spațiu verde există și șanse de căpușe. Dacă mergeți în drumeții la munte sau prin pădure, în parc, pe spațiul verde dintre blocuri, în curtea bunicilor, există șanse să luați cu voi o căpușă sau mai multe.

Cum arată căpușa?

Săptămâna trecută am fost la deal, pe niște plaiuri domoale și incredibil de frumoase. Când am ajuns acasă, după două zile de verde, ne-am pus pe căutat căpușe. Copiii, care fuseseră dați cu puf din cap până-n picioare, nu aveau nici una. Eu aveam una care încă nu se atașase, prinsă de genunchi, acolo unde aveam jeanșii crăpați.

E atât de mică încât încă mă mir că am văzut-o.

Iat-o aici pe un șervețel. Cât un punct făcut cu creionul.

Iată și un zoom in, să vedeți că nu vă mint. Așa arată o căpușă flămândă. Mică și slabă. Nu a mai apucat să se înfrupte, căci am trimis-o direct în toaletă.

Ivan nu a fost la fel de norocos ca mine. De el s-a prins o flămândă din asta. S-a atașat abia a treia zi după ce ne întorsesem dintr-o vizită la pădure, pentru că i-am dat aceiași pantaloni, în care se ascunsese căpușa. În seara de după aventura la verdeață era curat băiețelul, două zile mai târziu la prânz hop, am văzut-o, în spatele genunchiului. Era băgată cu cap cu tot în feciorul meu și se umflase binișor, stătuse acolo vreo 16 ore, estimez eu. Ne-am dus imediat la urgențe, dar despre asta ceva mai târziu.

Iată și poza cu căpușa atașată.

Medicul chirurg care i-a scos căpușa lui Ivan ne-a spus că majoritatea copiilor care vin la el au căpușe pe scalp, așa că asigurați-vă că verificați și capul copiilor, dar și pe al vostru.

Cum ne protejăm de căpușe?

Nu ieșim din casă! Decât în costum de cosmonaut! ? Am glumit.

Neapărat folosim un spray repelent eficient contra căpușelor. Sunt și multe variante în farmacii și în magazinele online, sunt și variante naturale, pe bază de uleiuri esențiale. Eu, după experiența căpușei prinsă pe Ivan, am preferat ceva mai puternic, tot pe bază de uleiuri esențiale, dar formulat de niște oameni care se pricep mai bine ca mine. Am citit mult despre substanțele repelente, am găsit aici un articol bine documentat pe subiect, acum folosim un spray de la Pediakid, Bouclier se numește, descrierea lui e asta. Pare eficient, am făcut multe escapade pe dealuri și munți plini de iarbă înaltă, ne-am dat cu sprayul ăsta din cap până-n picioare și nu am mai luat căpușe. Am mai văzut și la DM câteva variante de sprayuri anti-căpușe și țânțari.

Foarte importante sunt hainele cu mâneci și craci lungi, pantaloni băgați în ciorapi, papuci fără găurele. Să nu fie deloc piele la vedere (vedeți experiența mea, cu căpușa prinsă de acel centimetru de piele de la genunchi care a fost expus prin tăietura jeanșilor). Sigur, nimic din cele de mai sus nu ne va apăra 100% de căpușe, ele se pot strecura pe mînecă sau pe la guler. Dacă sunt flămînde, nu le vom sta noi în care cu mânecile noastre lungi. Dar sprayurile repelente sunt destul de eficiente dacă le aplicați peste tot, pe haine și papuci.

Citiți instrucțiunile de pe spray și reaplicați substanța de câte ori este nevoie pe parcursul zilei.

Încercați să nu lăsați copiii să se tăvălească prin iarbă, căpușele prinse de scalp sunt greu de depistat în stadii incipiente ale atașării, pentru că nu le vezi și cu cât căpușa stă atașată mai mult (și crește, deci poate fi văzută mai ușor, plus că pe copil începe să-l deranjeze), cu atât crește riscul transmiterii de boli de la căpușă la victima ei, dacă insecta e purtătoare de virusuri.

Cum ajungeți acasă, puneți la spălat toate hainele cu care ați fost în iarbă, pe absolut toate.

Apoi spălați copiii și pe voi cu apă caldă și săpun, și pe cap, neapărat și capul, așa veți îndepărta căpușele neatașate încă. După baie, analizați bine pielea, cu lanterna. Să vedeți ce amuzant e să-l cauți pe soț de căpușe printre smocuri de păr și scame de la tricourile lui de microfibră, îți sare inima la toate ghemotoacele mici și negre!

De ce e rău să te muște căpușa?

Căpușele de la noi din țară pot transmite virusul encefalitei de căpușă, virusul febrei hemoragice de Crimeea-Congo, virusul febrei butonoase sau Borrelia burgdorferi (celebra boală Lyme).

Ce e important de știut e că nu toate tipurile de căpușă sunt purtătoare de boli, un medic chirurg vă poate ajuta, dacă vede căpușa, să identificați dacă e cazul să vă faceți sau nu griji. În plus, nu toate căpușele din soiul cu pricina sunt purtătoare! Cel mai important factor în contaminare este, dacă acea căpușă e purtătoare, timpul în care stă atașată. Sub 36 de ore de atașare, riscul e spre zero.

Ca simptome ale unei eventuale contaminări, în 80% din cazuri primul semn este o erupție cutanată, urmată după alte 2-3 săptămâni de alte erupții, plus febră, dureri musculare, inflamarea articulațiilor sau frisoane.

Dar dacă cel mic nu a avut astfel de simptome nu înseamnă că nu a contractat vreun virus de la căpușă. Mai jos aveți un capitol despre analizele pe care le puteți face pentru a ȘTI SIGUR.

 

Găsim o căpușă atașată. Ce facem?

Bun, ce e de făcut în caz că ai observat pe pielea celui mic sau pe a ta o căpușă atașată (cu capul înfipt în piele)? Sunt mai multe curente, unele relaxate, altele panicate. Mulți părinți au la ei pensetă specială și scot singuri căpușa, fără stres.

Noi suntem genul mai fragil pe acest subiect, așa că poziția noastră e asta: nu tragi de căpușă, nu încerci s-o smulgi de acolo. Sau mă rog, poți încerca, dacă ai o pensetă specială, și căpușa nu e tare bine înfiptă. Orice agresiune asupra căpușei o va determina să se apere: va scuipa în sângele copilului conținutul stomacului ei, adică fix ce nu ne dorim să facă, în caz că doamna căpușă e purtătoare de virusuri. În cazul lui Ivan, a ieșit foarte greu, cu mai multe ace care au perforat pielea.

Dacă e atașată, luați copilul pe sus și mergeți la cel mai apropiat spital de stat, la camera de primiri urgențe. Ei au acolo pensete speciale cu care pot apuca foarte bine capul căpușei și știu exact cum să tragă astfel încît să nu riște contaminarea, mai ales că dacă nu e scoasă bine, pot rămîne în piele bucăți din capul căpușei care se pot infecta în timp. În funcție de cum arată căpușa și rana, și mai ales de timpul cât a stat atașată, medicii vă vor indica sau nu analize și tratament antibiotic.

Tratament cu antibiotic?

Anitibioticul se folosește doar pentru a trata boala Lyme, dacă ea se confirmă. El nu are efect asupra virusurilor care ar putea fi transmise de căpușă.

Există multe variante de protocol pentru tratamentul post-mușcătură. În multe țări europene, se recomandă pacienților să-și scoată singuri căpușele acasă și dacă nu observă înroșirea zonei și nu au simptome, nici nu trebuie să se prezinte la medic.

În alte țări se recomandă tratament cu antibiotic cel puțin 15 zile, în timp ce în altele, medicii prescriu o doză unică de antibiotic. Asta se recomandă și la spitalele din Pitești și Cluj.

Aici aveți un articol foarte bun scris de dr. Mihai Craiu despre de ce NU E BINE SĂ DĂM ANTIBIOTIC PENTRU ORICE MUȘCĂTURĂ DE CĂPUȘĂ.

Pe scurt, nu se recomandă antibiotic în cazul tuturor mușcăturilor de insectă, ci doar dacă sunt întrunite toate cele cinci criterii de mai jos:

a. Mușcătura este produsa de o căpușă identificata ca fiind nimfa sau adult de Ixodes scapularis.
b. Căpușa este atașată de cel puțin 36 ore – Când nu se știe exact, estimarea timpului de atașare poate fi făcută si prin evaluarea gradului de umflare cu sânge al corpului căpușei.
c. Profilaxia poate fin începută in primele 72 ore de la îndepărtarea căpușei.
d. Proporția de căpușe infectate cu spirochete din clasa Borellia este egala sau mai mare de 20% in zona de unde provine căpușă respectiva.
e. Profilaxia cu Doxiciclina nu este contraindicata la pacientul respectiv – copii cu vârsta sub 8 ani, gravidele sau femeile care alăptează.
Revenind la copiii mici din Romania, profilaxia cu Doxiciclina este contraindicata in majoritatea cazurilor de mușcătura de căpușă.

În plus, riscul contaminării există doar dacă, căpușa s-a hrănit mai mult de 48 de ore cu sângele nostru. 🙂 Citez din dr. Craiu: „În studiile experimentale efectuate pe rozătoare s-a dovedit că, în cazul căpușelor infectate cu Borellia burgdorferi, atașate un timp de pana la 24ore, nu se transmit spirochetele la animalul de studiu. Dac[ atașarea de prelungește la 48 ore circa 10% din animale vor fi infectate si vor face boala. În cazul unor atașări mai lungi, proporția de infecție creste la 70%, pentru o durată de cel puțin 72 ore.”

Mergeți la camera de gardă a spitalului de pediatrie, iar dacă nu există unul în orașul vostru, la camera de gardă a spitalului de urgență. În București mergeți fie la Grigore Alexandrescu, fie la Marie Curie (Budimex), fie la Medicover sau la Ponderas. Noi am mers la Ponderas, am scăpat în șapte minute. La spitalele de stat e posibil să stați și câteva ore la coadă, știu că e aglomerație mare, sunt mulți pacienți cu căpușe în perioada asta.

Dacă sunteți într-o zonă izolată, sus pe munte, de exemplu, sau la țară, la zeci de km de un spital, nu vă panicați și nu trageți de căpușă. Vă faceți bagajul și porniți spre spital, căpușa poate fi îndepărtată cu bine în primele 24 de ore, riscul de contactare a bolilor trasmise de căpușă fiind foarte mic în acest interval. Nu dați copilului preventiv antibiotic sau anti-inflamatoare. Abia după ce ajungeți la spital, în funcție de felul în care arată căpușa și mușcătura, de timpul care a curs de când s-a atașat, medicii vă vor spune de ce este nevoie mai departe.

Dr. Mihai Craiu scrie pe Facebook așa: „Pentru copiii cu vârsta peste 8 ani și pentru adulți se poate folosi doxyciclina în doză de 4 mg/kgc până la o doză totală de 200 mg.

La recomandarea pediatrului nostru, i-am dat lui Ivan antibiotic șapte zile. Habar n-am dacă am făcut bine sau nu. Am decis să nu facem analizele de borellia, pentru că am scos căpușa la mai puțin de 24 de ore de la atașare și nu a avut nici un simptom local sau general.

 

Analize?

Atenție, anticorpii pentru borelioză apar în sânge abia după 4 săptămâni de la mușcătură!

Pentru liniștea voastră, puteți face teste complete la laboratoarele private (știu că au la Regina Maria un pachet de analize pentru depistarea boreliozei, aici. Costă 640 de lei, am văzut și la Synevo mai multe variante, aici). Aceste teste de sânge vă vor spune sigur dacă e cazul de tratament antibiotic sau nu.

 

Aveți animal de casă?

Dacă aveți animal de casă, obligatoriu să-i faceți deparazitare externă o dată la 3 luni. Chiar dacă nu iese din casă, puteți aduce voi căpușe pe haine, iar ele se vor atașasa de animal, care nu știe să zică dacă ceva îl ronțăie . Dacă aveți un animal care iese des, deparazitați-l lunar în sezonul cald.

 

Și gata. 🙂 Hai că nu-i chiar așa de grav, zic eu. Deși în primele clipe când am văzut nemernica înfiptă în bulănașul flăcăului meu, m-am cam supărat, recunosc. 🙂

Dacă aveți din timp informațiile corecte, cred ca lucrurile se pot rezolva cu bine pentru toată lumea. E greu să stai să cauți atunci, pe loc, când se întâmplă, tot ce ai de făcut, emoțiile te iau pe sus și e greu să fii rațional. Cel mai bine e să te informezi din timp, să reții esențialul, ca atunci când se întâmplă să știi exact care sunt pașii și că nu e motiv de panică majoră.

Iar esențialul este: spray repelent bun, haine lungi, verificare temeinică, spălat hainele de afară, în caz că se prinde vreo căpușă, urgent la chirurgie și urmat indicațiile medicului. Cu cât e scoasă mai repede, cu atât șansele de contaminare sunt mai mici!

Distracție plăcută afară!

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4248

70 comentarii

  1. In ce sens se recomandă la Cluj doza unica de antibiotic? Noi am scos 2 căpușe la urgență și nu a recomandat nimeni nimic. Pe de altă parte, noi în vârf de munte avem cu noi set special pensete de scos căpușe, luat de la farmacie, un medic l-a învățat pe soțul meu procedura și toate ies fără probleme, întregi. Ne-am documentat și noi foarte mult pentru că nu stam deloc în casă și ne-am făcut o procedură care să ne țină în siguranță.

    • Asa zic mamele pe grupul meu si asa mi-a zis si medicul Peditel (tot din Cluj), ca unii medici de la Cluj recomanda doza unica, in timp ce la Bucuresti majoritatea recomanda tratament de 5-7 zile (asta am confirmat si cu pediatrul nostru si cu chirurgul care a scos capusa).

      In plus, e posibil sa nu va fi recomandat antibiotic pentru ca au evaluat ei atunci ca nu e necesar. NU se recomanda asa pe banda rulanta, depinde de cum arata capusa, de care soi e, cat a stat atasata, cum arata zona de unde a supt etc, am scris in articol, nu reiau.

    • Da, articolul este bun in general si foarte util, dar eu nu mi-as asuma partea cu antibioticele. Nu au evaluat nicio capusa, nici specie nici nimic, nu sunt specialisti in asa ceva. Au intrebat doar de cand am luat-o si au spus ca daca e sub 24 de ore e in general fara pericol. Ne-au dat o foaie cu protocolul, ne-au spus sa urmarim dupa 7-10 zile sa nu se inroseasca zona si ne-au recomandat pensetele pentru capuse pentru ca ne-au spus ca nu reprezinta o urgenta medicala. Medici draguti si implicati, nu erau blzazati sau ceva. Si in plus, ei s-au chinuit mult mai mult sa o scoata, nu erau neaparat mai priceputi, adica sansele sa isi fi varsat continutul stomacului fix atunci au fost mult mai mari decat in alte situatii in care am asistat eu la scos de capuse cu penseta speciala (muuulte situatii).

    • Buna,
      Am avut caz de capusa ce abia se atasa in 2013 Cluj – am dus la UMASV la analiza capusa. Recoamandau antibiotic 3 zile dar, in acel moment fetita era deja sub tratament antibiotic pentru o alta problema. Pentru capusa am avut recomandat doar supraveghere. Au analizat capusa si m-au sunat apoi sa-mi spuna ca este purtatoare de Lyme. Neaparand semnele specifice, ne-am oprit aici cu investigatiile.

      Tot in Cluj dupa 3 ani am mers sa se scoata o alta capusa abia atasata, la Spitalul de boli contagioase. Au scos-o si nu au recomandat antibiotic, doar supraveghere.

      Cred ca conitiile de recomandare antibiotic difera exact cum scrie Printesa in articol functie de timpul cat a stat atasata, tipul capusei…

      Multumim pentru articol – foarte util!

    • da, pai dupa ce se umfla bine cu sange se dez-ataseaza.
      si probabil o vei strivi accidental si vei vedea o pata de sange undeva.
      ceea ce e varianta fericita, ca daca se dez-ataseaza si se duce in treaba ei, nu vei sti niciodata ca te-a parazitat o capusa.

    • da, cred ca ori e din cauza ca sunt f nedormit ori incep sa fac alzheimer 🙂
      acum cateva zile nu gaseam in minte cuvantul „dezintegra” asa ca am scris in loc „dezagrega”, dar macar ala exista in dictionar, spre deosebire de „dez-atasa” 🙂

    • Bun… Exemplu real… Stau „pe munte” și am un rățoi ca Pet care este foarte bine dresat etc… Azi am observat o capusa atașată de căpșorul lui aproape de ochi… Îl sui în mașină și i-l duc 80km pana la veterinar?
      Sfaturile astea „bune” sunt pe tot netu’ dar o soluție ca lumea nu prezintă nimeni.

    • Sotul meu a avut o capusa infipta in picior, nu apucase sa se hraneasca dar era infipta bine, am scos-o cu un bat de chibrit, am bagat capusorul ala colorat cu fosfor in gura, ca sa se umezeasca, nu aveam apa la indemana si am rotit in jurul capusei cam 1 minut, a iesit singura 🙂

    • Căpușele se desprind singure, le poți vedea după ce s-au desprins, eu am pățit așa cu câinele ( deparazitat ma zi dar bestiile au devenit rezistente la multe produse antiparazitare). Cunosc persoane ce nu stiu sa fi avut vreodată căpușe și totuși au făcut boala Lyme, cu toate semnele bolii. Mie mi se pare foarte greu sa cauți copiii zilnic in cap, mai ales fetițele cu par lung și negru. Le urăsc pe aceste insecte, am prieteni cărora le-au murit câinii din cauza lor, noi am tratat doi câini personali de babesioza, la oameni fac de asemeni ravagii.

    • Subscriu. Fetita mea a inceput tratamentul pt Borelioza de 6 zile ( erau semne clinice si a fost confirmat la analiza. Capua nu i-am gasit niciodata. Dar se pare ca s-a ascuns bine candva. Deci e o loterie…

    • După ce s-a hrănit bine și cade(nu am văzut unde) se suie din nou sau moare?

  2. Nu se arunca căpușele la toaleta! Ele pot supraviețui in conducte pana la o luna. Aici, in Germania, se recomanda sa fie arse. Pusa in șervețel si arsa imediat!
    Aici nu se recomanda antibioticul preventiv, dar trebuie urmărit copilul timp de doua săptămâni sa nu ii apăra vreo pata roșie pe corp acolo unde a fost mușcat de căpușa. In cazul asta fuga la doctor.

    • Pai, am storcit-o bine inainte, nu am runcat-o vie. Nu m-am gandit ca ar fi o problema, data viitoare o ard pe rug!

    • eu nu vad nici o problema daca poate supravietui in conducte pana la o luna…

      de fapt nu are rost nici sa omori capusa pe care ai gasit-o, ori cu ea ori fara ea tot aia e.
      o omori ca te simti tu mai bine, dar asta nu face absolut nici o diferenta pentru nr de capuse sau riscul de a te intepa una.

  3. Ai avut noroc cu ponderas. Noi am mers intr-o sambata seara. Nu au chirurg de garda. Ne-au trimis la stat.

  4. Noi traim intr-o zona rosie (exista o harta cu zonele de pericol maxim in tara in care stam) si copii petrec mult timp in padure cu cresa si gradinita. Din 60 copii la scoala si 30 la cresa in 4 ani am auzit de singur caz. Copii sunt echipati corespunzator, dati cu spray (de la farmacie cu chimicale nu chestii home made). Pediatrii recomanda un vaccin impotriva virusului transmis de capuse. Se face la 4 ani in 2 ture la 3 luni distanta. Nu e obligatoriu dar noi am avut incredere in dr si l-am facut. Educatoarea ne-a invatat sa spalam hainele cu care a fost copilul in padure la 90 C si sa le bagam la uscator nu uscate la aer. Capusele pot rezista pe haine la un ciclu de spalat mai bland gen 40 C.

    • Foarte important: cand intram in casa ne ducem direct in baie si bagam hainele in masina de spalat. Nu ne plimbam prin camere sau in nici un caz nu purtam aceleasi haine de doua ori nespalate chiar daca par curate. Sprayul se da peste tot, pe piele, par, haine, incaltaminte si ruscaci, sapca, etc…Verificati eticheta pentru ca unele trebuie re-aplicate des. Am vazut cu re-aplicare la 2, 4 si 8 ore.
      Tot din categoria profilcatice: in padure stam pe carare, nu ne bagam aiurea in tufisuri (capusele de padure sunt considerate cele mai periculoase). Pe langa ferme incercam sa nu ne tavalim in iarba in care stau animalele. Noi am negociat cu bunicii ca vara sa tunda iarba scurt pe toata mosia, nu doar in fata casei ca sa se poata juca copilul linistit.
      Animalutele astea nu supravietuiesc la altitudine mai mare de 1000 m deci sus la munte e un pic mai safe.

  5. Eu am auzit si varianta testarii capusei. Se ia frumusel capusa, se duce la analize la un laborator veterinar si se fac analizele corespunzatoaare starii de sanatate a capusei. In urma analizelor se stabileste daca e cazul ca persoana muscata sa urmeze un tratament adecvat…mi se pare o varianta faina.

  6. Boreliile (bacterii) se afla in stomacul capusei si sunt regurgitate in sangele victimei in momentul in care capusa incepe sa se hraneasca (sau este stimulata in incercarea de a fi indepartata), proces ce poate dura pana la 12-24h de la atasare, motiv pentru care riscul de transmisie al bolii este mai scazut in aceasta fereastra de timp. Virusul meningoencefalitei (FSME), insa, se afla in saliva capusei si este transmis in momentul atasarii, motiv pentru care se indica indepartarea imediata a capusei, in special in tarile cu risc crescut de FSME. Vestea buna este ca Romania nu este considerata a fi tara cu risc crescut, cu exceptia zonei de nord-vest a tarii. Impotriva FSME nu exista tratament, exista doar profilaxia prin vaccinare. Antibioza profilactica impotriva boreliozei este o mare supriza pentru mine, dar asta este decizia medicului curant. In mod clasic, borelioza se trateaza doar cand apar simptomele bolii, cel mai frecvent fiind eritemul care apare la locul atasarii si care creste in dimensiuni in timp (eritema migrans). Atentie insa, nu toti pacientii dezvolta boala clasica cu eritema migrans, in special la copii, boala poate debuta cu o atroza (cel mai frecvent la genunchi). Testarea capusei se face prin biologie moleculara (PCR) si este inefectiva pentru ca sporeste nesiguranta pacientului fara a aduce informatii relevante in plus, chiar daca rezultatul este pozitiv, nu inseamna ca pacientul este infectat.

  7. Nadia a luat una la inceputul primaverii. Cu haine lungi si cizme de cauciuc. Am descoperit-o peste vreo 4 ore, cand sa ii fac baie. Era in antebrat, infipta bine.

    Am dus fata la urgente, ca stiam ca nu e recomandat sa le scot eu. Desi de pe caine am scos vreo 50 de bucati numa’ anul asta, ca le-a prins de parca are magnet. Dar el este un handralau fost maidanez, a avut capuse cred si in burta maica-sii. Iar eu sunt deja specialista la smulsul lor 😀

    Fata insa a mers la medic. Fara bete de chibrit si descantece, medicul stie mai bine.

    A luat 3 zile azitromicina, dar sunt unii care spun ca, daca nu s-a inrosit locul, puteam sa o las in pace

  8. Hei! Sunt foarte curioasa cum au scos capusa? Pt ca eu sunt asistent medical si am invatat la scoala ca trebuie inainte de orice sa aplici un tampon cu alcool pe ea si sa-l ti acolo iau ea v-a ameti si va iesi singura insa am observat ca nimeni nu practica asa la urgente… o scot toti pur si simplu cu pensele , ceea ce cred ca e la fel cum ai zis tu : ca v-a incerca sa se apere ai isi varsa stomacul prin corpul noatru pretios!
    Sunt tare nelamurita in privinta asta ?
    Plus ca la noi la spital s-a dus o cunostinta cu copilul si i-au zis ca dc au mers la urgenta pt o capusa ?!?? … nu stiu cum nu ma nimeresc pe mine oamneii astia ?

    • Eu stiam ca tocmai nu trebuie sa pui alcool pentru ca atunci vomita (e ca si cum ai imbata-o si ce face pana si omul la betie? Vomita)

    • Nuu….stiti cum faceti? puneti sare, ea crede ca-i zahar, mananca sarea, ii se face sete, puneti visinata, bea, se imbata, vrea sa iasa si ii dati un par in moalele capului…simplu si rapid. Sunteti teroare, jur! :)))))))))))

    • Noi stam la curte iar acum in luna iulie am gasit le copilas 3 capuse intr-un interval de 2 saptamani .Am dus capusa la Synlab unde m-a costat 300 lei si rezultatul a fost negativ de fiecare data .Stiu ca erau capuse atasate de putin timp dar nu am putut sa stau linistita .Sanatate

    • Buna.

      Si fetita noastra a „capatat” o capusa, am mers la spital, in UPU, si acolo, au dat-o cu alcool, iar cu ajutorul unui foarfece, au invartit si au scos capusa. Sincer, acum nu stiu cat de corecta a fost aceasta procedura :(. Antibiotic nu a fost recomandat, fiindca a stat atasata in jur de 5 ore.

  9. O completare importanta  în legătură cu spitalele.  Am văzut ca a mai scris cineva ceva asemănător. Nu toate au chirurg de gardă si doar un chirurg pediatru scoate capusa. La Medicover am fost noi, duminica seara. Nu aveau chirurg pediatru, nu au în mod normal, e de noroc. Chirurgul poate fi chemat și așa am procedat noi. Am plătit însă o suma uriașă pentru deplasarea chirurgului la spital, special pentru noi, si am asteptat 30 de minute in plus, pana a ajuns. Altfel, capusa a fost extrasă foarte rapid.Cel mai simplu si eficient e ca cei care trec prin asta sa sune înainte și sa întrebe. Economisesc timp și bani.
    În ceea ce privește Grigore Alexandrescu, în comentariile de la postarea Dr.Craiu am citit ca unii sunt trimiși apoi la Matei Balș pentru rețetă antibiotic. În cazul nostru, la Medicover, chirurgul ne-a prescris și antibioticul.

  10. Dragelor,
    Noi locuim in Austria intr-o zona cu padure si multe capuse.
    Toti suntem vaccinati ( vaccinul protejeaza impotriva Meningo-encefalitei, nu si impotriva boreoleosei).
    Fetele mele au frecvent capuse pe care le scot eu cu o penseta normala…. nu m-as fi gandit ca am nevoie de chirurg pt asta.
    De asemenea, NU se recomanda automat antibiotic ci doar in cazul in care locul in care a fost capusa se inroseste, se mareste si la mijloc se formeaza un cerc alb (semn de boreolioza)….atunci fuga la doctor.
    Eu zic ca nu e cazul sa va panicati si mai ales sa luati antibiotic aiurea.
    Vaccinul se cheama: FSME Immun/Baxter/Pfizer sau Encepur de la Novartis/GSK.

    • Corect, la fel in Elveția. Se face vaccin începând cu vârsta de 5 ani, care oferă imunitate împotriva virusului. Antibioticele se dau doar in cazul unei înroșiri specifice ulterioare a zonei, pe internet sunt foarte explicite pozele. Nu e nevoie de chirurg și diploma sa scoti o căpușa, exista pentru o siguranța mai mare pensete speciale la farmacie, care scot in siguranța căpușa prin mișcări de rotație. Nu se aplica peste căpușa niciun lichid, doar se dezinfecteaza ulterior zona, după ce căpușa e scoasă. Se recomanda a se păstra căpușa intr-un zip-lock pt o testare ulterioară, mai ales dacă persoana muscata nu e vaccinată. Însă antibiotic preventiv pare a fi specialitatea sistemului românesc…

  11. Se pare ca …
    Laborator Lyme Diagnostic – 6 Martie ·
    „Buna ziua…cu parere de rau, dupa 6 ani de activitate in care am fost lideri de piata in domeniul borreliozei, am decis sa ne suspendam activitatea. Va multumim pentru intelegere!” 🙁

    Multa sanatate si grija!

  12. Anul trecut, la Poiana Brasov, am gasit una infipta in partea de jos abdomenului baietelului meu ( at 1 an si 3 luni) ..din panica, frica, suparare, am incercat sa o scot cu un ac medicinal si alcool sanitar…bineinteles ca nu.am scos-o toata, asa ca ne-am facut bagajul si am plecat spre spitalul din Brasov. Dupa ce am stat aprox 3 ore la triaj, o asistenta era mai incepatoare decat mine si l-a chinuit aprox 20 de min cu un ac si alcool sanitar:(…. Du
    pa cateva incercari esuate, ca deja ii daduse sangele bine de cat il intepase, copilul urla, mai venisera 2 asistente, una il tinea de maini si una de picioare…a venit dna doctor si in 10 secunde a scos-o. I-a prescris 5 zile antibiotic.
    Noi stam f mult afara si imi e tare frica de ele dar parca nici nu l-as tine numai pe trotuar.
    Multumesc pt articol. Imi amintesc ca atunci pe holul spitalului citeam tot un articol de-al tau despre capuse.

  13. dupa o zi in natura am gasit si eu o capusa pe copil, zona coastelor/aproape de subbrat. capusa nu bause sange si am putut`o desprinde intreaga, foarte usor, cu mana.
    cand am fost copil am avut o capusa dupa ureche, tin minte ca m`am plans mamei ca ma durea capul si zona respectiva; m`a examinat si a gasit`o. bause sange si era pe jumatate bagata in piele, a scos`o rapid cu spirt si un ac. nu am avut alte complicatii.

  14. altfel, e vreun biolog sa ne explice ce s-a intamplat cu capusele? De ce au devenit atat de agresive cu omul??
    Am crescut la tara, in chiloti, cu sute de animale in curte (ca la stana) – tin minte ca tundeam oi si gaseam 10-20 de capuse minim, si nu tin minte sa ne fi atacat vreodata.

    • Nu doar capusele sunt agresive cu omul ci si albinele de ex…O tanti de 60 ani, stupara, povestea cum in tineretea ei mergea la stors mierea de salcam in costum de baie! nici o albina nu sarea pe ea…era prima ei plaja… Toate chimicalele cu care stropim pamantul, plantele, copacii…au legatura cu asta!

    • Inteleg.
      La rude la tara peste padure au shpreiat cu ceva din avion, contra vulpilor cu turbare (unii ziceau ca vaccin, dar ma indoiesc). Anul urmator au remarcat un atac agresiv al capuselor si o marire a numarului lor, pt prima data in viata auzita asta… nu stiu daca e o legatura dar cu sigurantza ca insectele au comportament neuro- deviat.

    • eu cred despre capuse ca nu pot fi agresive, ele vor doar sa manance (de albine da, e stiut ca pot deveni agresive in anumite conditii, ca au de aparat stupul si o pot face mai mult sau mai putin agresiv)
      capusele doar traiesc, ceea in cazul lor inseamna hranire cu sange de animal.
      pare ca pur si simplu sunt mai multe capuse si au aparut in zone in care inainte nu erau, de unde si cresterea intalnirilor cu oamenii

      dar nu ataca, ele doar stau pe iarba si asteapta sa treaca pe-acolo pranzul 🙂

    • Bine spus Robo, el nu ataca, asa traiesc sugand sange; au un bun sistem de supravietuire, traiesc si cand nu au ce manca si raman mici, cand au ce suge se ghiftuiesc bine, ca si crocodilii.
      Eu scot capusele cu batul de chibrit (umezit cu saliva, ca este la indemana), nu trag de ele, ca ies singure in 30 sec, dupa care o ard, tor cu un chibrit. Sa merg la medic la urgente, sa stau la coada cine stie cat, cu copilul speriat si asa, iar la urma sa traga doctorul de capusa, trece timp pretios si abordarea nu este mai sigura, din contra mai stresanta + nu cred ca se califica pt o urgenta

    • Nu e adevarat asa ceva….. parintii mei au albine de zeci de ani, mostenite de la bunici (mostenite si ei de dinainte). Cand se scoate miere mereu inteapa. Cand tata se ducea si doar se uita nu il intepa nici una. De 2 abi tata a murit si au mostenit hobby-ul fratii mei (4) si acceasi poveste. Eu de mica tin minte ca ma intepau albinele de ma innebuneau

  15. Pățania noastră – căpușă mică înfiptă de cel puțin 24 ore în picior – fetița de 3 ani.
    Am mers de urgență la Medlife, unde a venit un chirurg, a aplicat un spray și puțin spirt, apoi cu un ac de siringă a zgârmat individa până a căzut.A curățat bine locul și ne-a prescris fucidin. Am stat fix 8 minute. Apoi ne-a zis să ne ducem la Matei Balș. Am mers la Matei Balș, unde ne-a prescris 3 zile de antibiotic (s-au uitat fugitiv peste mușcătură). Si cam atât. (300 lei am dat.la.Medlife, la Regina Maria costă 600 lei).

    • Nu inteleg – ce anume costa 300, respectiv 600 lei? sa scoata dr capusa costa 600 de lei? Sper ca am inteles gresit 🙂

  16. Banuiesc ca numarul important de cazuri are legatura cu dereglarile climatice? Ca alta cauza nu vad, eu care in 30 de Ani de umblat pe campuri, dealuri, munti si parcuri, nu stiam cum arata o capusa. Pina anul trecut cand am scos si eu doua cu penseta.

  17. Iar preturile mentionate mai sus, atat de excesive, imi dau de gandit despre cum se exploateaza in Ro frica de capuse…
    Sunt de acord cu nevoia de a fi vigilent, dar nu cu tarifele practicate.

  18. Pentru cei care au experimentat direct, am o intrebare. In primele ore, maxim 24 de ore, se simte un disconfort in zona in care s-a atasat o capusa? Adica simti mancarime sau ceva? sau pur si simplu trebuie sa o vezi ca sa o poti detecta (chiar si atasata)?

    • De 1 mai am fost la pădure și s-a prins o nenorocită în scalpul fetiței mele. Am descoperit-o după 3 zile…Am simțit-o când am spălat-o pe cap, era mai mică și am crezut că e pișcătură de țânțar pentru că era toată mușcată de țânțari. Dar ea nu a simțit nimic în afară de o mică umflătură. Abia a doua zi am realizat că nu e de la țânțar și am ajuns direct la urgențe. Era imensă deja. I s-a pus alcool la Grigore A apoi au scos-o cu un ac nu cu pensetă.
      Și de mine se prinsese una dar după 24 de ore tot nu se atașase și a căzut singură. Atunci a fost momentul revelației mele. Urâtă experiență.

  19. La spitalul de copii din Oradea, la urgente, au pus o crema pe ea si a iesit. Si eu stiam ca nu se pune nimic pe ele si le-am spus, dar au zis ca aceasta e procedura.

  20. Eu nu inteleg la ce buna atata informare daca se actioneaza din frica, nu dupa stiinta. Daca a stat mai putin de 24h e criteriu eliminatoriu de antibiotic dupa protocolul postat de doctorul Craiu, care a fost si citat in articol. De fiul meu s-a prins o capusa in camping in Germania. M-am panicat imens, desi eram super informata si cu protocolul citit. Am mers direct la spital, medicul a scos cu penseta capusa si ne-a zis ca nu e necesar antibioticul. Trebuie sa urmarim zona, ca daca a luat borelioza se face o umflatura in forma de ochi de bou si atunci trebuie sa mergem urgent la medic pt diagnostic si antibiotic. Am confirmat cu dr Craiu si aia a fost. A trecut 1 an de atunci, totul in regula.

  21. Deși articolul e vechi, poate e util și un comentariu din experiența noastră. Am comentat la articol când a apărut și la câteva zile am pățit-o și noi, pentru prima data, cu copilul cel mic (logic, altfel nu se poate, ăștia micii le trag pe toate). Am oroare de aceste căpușe de foarte mult timp, de când am tras cu câinele ( care era copilul meu la vremea aia), din fericire totul a fost bine. Pana anul acesta nu am găsit niciuna pe membrii umani ai familiei, de cativa ani stam la curte și primul an am deparazitat si curtea dar apoi m-am relaxat cumva. Copilul mare ( mic la vremea aia) se tăvălea toată ziua prin iarba, la fel și vecinii, nu am auzit de căpușe. La ieșirile in natura eram prevăzătoare, așa cum scrie in articol. Nu am găsit niciodată nimic. Vara asta mezina a avut una după ureche, dar fix intr-o zona unde trebuie sa cauți ca sa găsești. Am găsit-o după doua zile in care nu ieșise din casa decât 5 minute pe zi, între reprize de ploaie torentiala. Evident ca nu am căutat căpușe acele zile, șanse maxime sunt sa fi fost adusă in casa. Așadar, când e sa fie…este, căpușele se iau și din casa, din autobuz, de pe bluza educatoarei sau bonei. Era tot o nimfa, mică, practic imposibil de văzut dacă nu o căutam. Zic ca imposibil de văzut pe scalp de fetita bruneta și cu par des ( cum e cea mare). Chiar cu lupa, lanterna…nimfelor rămân mici chiar umflate. Eu am scos-o acasa cu penseta specială, deși am medicina terminată nu am treaba cu chirurgia și totuși mi-a ieșit din prima. Recomand penseta acasa, nu are sens sa expui copilul altor boli din urgentă. Nu mai zic ca la noi la spital se scoate cu alcool/ac și toate metodele nerecomandate, orice numai penseta nu. Uneori se strivește bine/bine și se scoate bucăți. Da, de medicul de garda. Se recomanda antibiotic profilactic dar nimeni nu reușește sa spună de ce, mai mult in funcție de medicul de garda poți primi 3 sau 5 sau 7 sau chiar direct 14 zile profilaxie. Nu am găsit niciun studiu despre profilaxia la copii, totul e doar despre cea cu doxiciclina la adulti. Nu am dat antibiotic, are dreptate cine zice ca poți lua zeci intr-o vara și atunci nu ai cum sa iei antibiotic toată vara. Atitudinea relaxata din străinătate e probabil din cauza ca nu prea ai ce sa faci decât pe “văzute și făcute”. Dacă faci boala o tratezi, exista studii conform cărora majoritatea celor diagnosticați cu Lyme, de exemplu, nu își amintesc sa fi avut vreo căpușa. Recent am căzut Bebeluș cu eritem specific, asta ca la carte. Mama era stupefiata fiindcă e sigura ca bebe nu a avut căpușa dar medicii sunt siguri ca e eritemul migrator. Noi am luat-o din casa, fără sa mergem la pădure, fără animale de companie nedeparazitate in curte. După experiența am deparazitat curtea și vecinii ai făcut la fel dar sincer, nu stiu dacă folosește. Poate ar trebui sa le privim ca parte din viața noastră, sincer nu stiu care este abordarea corecta pentru a nu ne baricada in casa.

    • Deea, nu recomanda penseta pt ca nu toata lumea e la fel de indemnatica si poate rupe capusa. La spital poate ca le scot asa sau cu acul, dar oamenii aia au experienta.

      Exista instrumente speciale pt scos capuse, costa 20-30 de lei pentru cine se simte in stare.

    • Eu am cumpărat penseta sa fie in casa, o luam la ieșiri la iarba verde, la munte, e nelipsita in trusa de urgente. Era sigilată când am folosit-o prima data, nici măcar “o proba” nu i-am făcut. Nu am deloc mâna de chirurg, motiv pentru care am ales o specialitate cât mai departe de ceea ce tine de precizia chirurgilor ( evident nu a fost principalul motiv). Căpușa era intr-o zona cum nu se poate mai proasta, acces dificil, copil panicat si necooperant, sincer eu nici măcar nu eram sigura ca e asta fiindcă era efectiv un punct care nu se lua ( am spălat-o inițial fiindcă eram sigura ca e altceva, ea făcând dermatita urâțică după urechi). Am citit Instrucțiunile si am scos-o in fix 1 secunda, a început sa mișune imediat pe șervețel, deci zic ca am scos tot ce era de scos. Ceea ce vreau sa subliniez este faptul ca dacă eu am putut oricine poate, cred ca și un copil mai mare de zece ani. Nu degeaba in alte tari se recomanda scoaterea la domiciliu sau la școala/grădinița, depinde unde e descoperită. Am văzut ca și clinica de infecțioase din Cluj are recomandări europene. Sincer eu m-am simțit puțin vinovata ca nu m-am dus la “specialist” dar mi-a trecut repede când am auzit ca specialistul toarnă alcool medicinal pe ea și așteaptă sa iasă singura, dacă nu o “storceste” bine cu tamponul de vata si o scoate cu forța, eventual mai taie și puțin pe viu ca sa scoată orice urma.

    • Chirurgul care a scos capusa de pe Ivan nu a facut cum spui tu, nu a turnat alcool peste ea, nu a storcit nimic.
      Dar da, a scos-o cu forta, folosind o penseta si un ac steril (nu a iesit doar cu penseta). Cum altfel s-o scoata, cu permisiunea ei? 🙂
      Acuma, daca el, care e specialist si face asta, scoate capuse toata ziua, nu a reusit sa o scoata singur, care erau sansele sa reusesc eu, la prima mea extractie de capusa? Si daca ea se rupea inauntru, in ce fel reuseam eu sa scot capul capusei de sub piele si cu ce?

      Eu cred ca ai avut noroc ca a iesit usor si intreaga si nu cred ca e in regula sa recomanzi sa faca si altii la fel. Daca lor nu le iese bine si se intampla o infectie acolo? Vrei sa-ti asumi aceasta responsabilitate?

    • Deea, despre ce fel de penseta vorbesti?
      ca pentru mine, „penseta” inseamna una din aia obisnuita, cu care poti sa prinzi diferite lucruri.

      mi se pare din ce zici ca vorbesti despre o „penseta” speciala pentru capuse, care de fapt nu arata deloc ca o penseta, adica nu are 2 clesti mobili, dar se numeste tot „penseta” in lipsa unui cuvant mai bun.

      exemplu

      daca vorbesti de aia speciala, ok, cine se simte indemanatic poate sa o foloseasca.

      daca insa vorbesti de o penseta obisnuita, cred ca e o greseala sa folosesti asa ceva pentru scos capuse.
      nu toate capusele sunt atasate la fel de puternic, deci poti sa ai noroc si sa iasa (caz in care probabil ar iesi si daca dai cu unghia peste ea) sau poti sa nu ai noroc si sa o rupi daca e atasata mai serios, mai ales cand nu ai nici un fel de experienta.

    • Penseta specială penti scos căpușe, au fost și in Lidl, au și pe eMAG, se găsesc in petshopuri și farmacii veterinare. Nu este acel cârlig, e penseta tip pix, apeși butonul pentru a o desface, prinzi căpușa aproape de piele, dai drumul butonului și penseta face treaba, o prinde exact cât trebuie pentru a fi extrasa in siguranța. Eu nu recomand sa fie scoasă acasa, acestea sunt recomandările internaționale și mai noi ale spitalului de boli infecțioase din Cluj. Eu locuiesc in centru universitar și la spitalul de copii habar nu au sa scoată căpușele. Dacă ești la munte și cea mai apropiată camera de garda nu are nici măcar chirurg? In 90% dintre spitalele orășenești garda pe chirurgie este asigurata de medic din orice specialitate chirurgicală, deci căpușa poate fi scoasă de ginecolog. Bonus, in funcție de cum realizează triajul și timpii de așteptare, copilul poate lua boli mult mai grave decât o mică infecție cutanată la locul de prindere al căpușei. Avem epidemii de tot felul, e jale și dezastru, stiu ce zic. Evident ca exista nuanțe la poveste. De exemplu eu stiu un caz ( de la cineva ce era in sala de așteptare) in care un copil a venit de 3 ori intr-o zi pentru căpușe prinse in diferite locuri. Alți copii iau zilnic lighioane din astea, nu ne putem muta in UPU, trebuie sa existe o alta metoda și piate străinii nu-s așa incuiati.

    • https://goo.gl/images/jK1DAj
      Nu stiu dacă am copiat cum trebuie, ideea e ca așa arată instrumentul, exista diferite modele dar principiul de baza e același. Repet, eu sint pentru mers la medic ( ar fi culmea sa nu fiu) dar extragerea unei căpușe nu stiu dacă este procedura medicala. Eu nu am învățat in facultate așa ceva, nu am văzut așa ceva, de căpușe am aflat abia după terminarea facultății ( am trecut fugar prin capitole despre boli transmise dar atât). Ținând cont și de faptul ca bucuria se poate intampla și unui bebe mic pentru care ar fi riscanta expunerea din spital sau se poate intampla la sute de km de un spital sau de zeci de ori pe sezon…zic și eu…

  22. Protocolul în caz de mușcătura de insecte ar trebui să fie la fel pentru toată țara.
    Iar noul protocol, care e din 2016 deja, spune că nu se da antibiotic preventiv si se recomanda urmărirea zonei în care a fost invitat căpușa și simptomatologia (până si o răceală bruscă și ciudată e semn de alarma).
    La noi în oraș, la urgente te au metode oribile de scos căpușele, care din păcate le face fix să vomite co ți util stomacului direct în sângele pacientului. Din acest motiv eu una, prefer să le cot acasă, daca e cazul, pentru ca le stiu scoate. Clar, pentru cine nu le știe scoate, recomand urgențele. Apoi, nu se pune pe căpușa spirt, uleiuri sau alte substanțe pt că acest lucru le poate face să își vomite co ținutul stomacal în sângele tău (fix greșeală asta o fac medicii de la noi de la urgente). Partea bună e că există chiar și în orice pet shop dispozitive speciale pentru scos căpușe, care e foarte ușor de folosit si șansele să o scoți fără cap sunt minime. Nu oricine le știe scoate cu pe seta clasică și nu oricine știe cum exact se scot.

  23. Buna, Sunt proprietara unui caine cu par lung, locuim intr-o regiune cu multa verdeata. Cainele nostru a avut multe capuse si din experienta proprie o scoatem cu o croseta speciala. ( intrebati de croseta extras capusa pe Dl Google ).
    Este foarte usor de utilizat, capusa va iesii cu tot cu cap, se foloseste o miscare de rotire. Este important sa o scoti cat mai repede, de aceea recomand ca sa aveti astfel de obiect in farmacia personala sau in rucsac. Pentru anectoda a fost brevetat de catre un veterinar din Franta care isi fabricase singur aceasta methoda in cabinetul personal. Eu am cumparat-o de la farmacie iar farmacista mi-a explicat ca putem folosii si pentru oameni. Atata timp cat este scoasa in primele 24 de ore nu trebuie sa va faceti griji.

    Tratamentul pentru caini nu o impedicat pe dna Capusa sa se infiga in pielea acestuia doar ca odata ce va suge sangele „infectat” ea va murii sau se va desprinde singura.

    Din pacate avem din ce in ce mai multe capuse caci pradatorii rozatoarelor sunt vanati de catre oameni. Am gasit capuse si pe trandafirii din gradina, este greu sa te feresti. Despre vaccin, aici in Franta nu am auzit…

    Mihaela

  24. Sunt puțin confuza. Atât in articolul pus de tine cât și cei postat de Dr. Mihai Craiu pe SVC se zice ca produsele pe baza de uleiuri esențiale nu sunt prea eficiente pentru a fi folosite ca repelent pentru țânțari sau căpușe, de asemenea știam ca atunci când dai astfel de produse pe baza de uleiuri esențiale pe piele este contraindicata expunerea la soare … așa scrie și pe el oricum, deci mă gândesc ca nu ar fi chiar cea mai buna varianta dacă te plimbi mult și ziua.

  25. Ar trebui sa se înceapă deparazitarea împotriva acestor insecte. Mie unu mi-a dat de gândit puțin ca în cei 38 de ani, eu fiind omul muntelui nu am fost muscat niciodată de vreo capusa și nici nu auzisem vreun caz pana acum. Iar vara asta toți membri familiei mele, 5 la numar, inclusiv eu și fica mea de 3 ani am fost mușcați de căpușe…prima a fost sora mea, care deja a fost depistata cu boala Lyme…, apoi am. Început sa studiez despre căpușe..si le scoatem singur… Ca doctorii mau dezamăgit ultima oara când ia scot ficei mele… Aveau o penseta mai degrabă patent nu penseta…. Vai de ei. Eu am una de la lidl este super bună.
    Ceea ce vroiam sa spun ar trebui sa facem un apel național despre problema asta cu căpușele…. Este pentru prima oara în 30 de ani în care am auzit asa de multe cazuri..

  26. Locuiesc în Germania.
    Din păcate aici nu este considerată o urgență. Dacă totuși insiști, ți se explică politicos că sunt alte cazuri care necesită atenție. Am încercat și la o farmacie de serviciu( fiind duminică și cabinetele medicale închise). Doamna farmacistă foarte nedumerită de îngrijorarea mea( Doamne numai pentru acest lucru!) mi-a vândut PENSETA și cam atât. Am extras singură cu mari emoții căpușa atașată de spatele soțului meu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *