Am găsit o căpuşă pe copil şi una pe mama lui, ediția 2020, și o gamă de produse anti-căpușe (p)

Pentru că e un articol lung, vă fac un sumar:
 • La început am povestit experiența noastră de vacanță cu căpușele
 • Apoi am scris părerea noastră despre soluțiile anti-țânțari și căpușe Para Kito
 • Am sintetizat opinia voastră despre produse (din peste 200 de comentarii de la persoane care le folosesc deja de două luni)
Așadar, în iulie am fost o săptămână la munte, într-o pensiune mică, dar cu curte mare. Zilnic am urcat pe dealuri și munți, am explorat poienițe și pârâiașe, copiii au fost în extaz, au cules flori, au mâncat fragi culeși cu mâinile lor, s-au urcat pe stânci și în copaci, au mângâiat pui de pisică, au făcut poze cu vaci, capre și cai.
Am traversat și zone cu iarbă înaltă, că deh, n-o să ne oprească asta din a ne bucura de vacanță. Am purtat mereu pantaloni lungi, șosete înalte, încălțări de drumeție, pălărie pe cap, apă în rucsac, gustări sănătoase, totul ca la carte, suntem călători cu experiență doară.
Am dat copiii cu spray anti căpușe, i-am dat pe mâini și picioare, ne-am dat și pe noi pe la glezne, în unele zile da, în altele ba.
Ei, într-una dintre seri mă pregăteam să le citesc copiilor, îmi dau jos ciorapii și văd pe laba piciorului o scamă neagră mai mare, cam cât o musculiță, așa. Dau cu degetul să o îndepărtez și scama, bine înfiptă în mine, începe să dea din picioarele ei multe.
Opaaa!
Căpușăăăă! am strigat și imediat s-a adunat familia cu instrumente, căci nu e prima oară când ne confruntăm cu afurisitele de căpușe.
S-au făcut imediat două echipe: una să verifice bine copiii, alta să mă salveze pe mine de hrăpăreața căpușă.
Un spray care trebuia să o înghețe pe căpușă doar a amețit-o. Diverse pensete speciale pentru căpușă au fost aplicate pentru a o extrage cu totul, să nu cumva să rămână vreo bucată de nas de căpușă în piciorul meu, asta nu ar fi fost bine. O vreme s-a ținut tare urâta, trăgea omul de ea cu penseta și ea se ridica cu tot cu piciorul meu. În fine, la a șasea, șaptea încercare, a ieșit.
Am pus-o în recipientul special de colectat căpușe care a venit cu sprayul de congelare.
Între timp, a ajuns la mine vestea că și Sofia avea una. Pe ceafă, sus în păr!
Era mică miiică de tot, am făcut extra zoom cu telefonul să vedem că e căpușă.
I-am scos-o ușor, probabil abia se atașase.
A fugit căpușa de sprayul nostru Para Kito și s-a dus în sus unde a găsit o zonă nedată cu soluție, dacă aș fi dat eu cum trebuie peste tot, probabil că ar fi scăpat și Sofia. Ivan nu a avut, nici tatăl lui. Amândoi au avut protecție.
Uite așa am învățat că trebuie să ne dăm tot timpul (eu nu mă dădusem deloc în ziua aceea, iar căpușa mi s-a prins de haine, apoi s-a strecurat pe sub jeanși, pe sub șosetă, în papuc, și m-a apucat de venă), și peste tot, mai ales când mergem în zone cu iarbă înaltă.
Asta a fost a doua noastră experiență cu căpușele, despre prima am scris aici.
Când aduci într-o țară străină un produs străin, e greu să-l faci cunoscut mai ales unui public atent și bine informat, cum sunt părinții. Produsul e, teoretic, bun, căci pe-afară e premiat și lăudat și are vânzări bune, dar are un preț peste medie și oamenii au nevoie să știe dacă într-adevăr produsul e bun. Dar dacă e nou, de unde știm că e bun? Este natural, are tehnologii testate în laborator, nu are efecte nedorite, e blând și cu pielea bebelușilor. Dar e eficace?
Am hotărât împreună cu importatorul să dăm mai multe produse spre testare. Am făcut mai multe concursuri la rând, lumea a aflat despre ele, au fost câteva sute de comenzi în ultimele săptămâni, produsul a ajuns în farmacii, în Bebe Tei, pe eMAG, apoi am invitat oamenii să ne scrie onest cum li se par produsele (AICI sunt toate).
Feedbackul nostru este următorul:
Avem sprayul verde, pe cel roșu și pe cel alb, rezistent la apă. Ne-am dat cu toate în zile diferite. Avem și brățările anti țânțari.
Pentru căpușe par eficiente toate sprayurile, nu am luat căpușe în zonele acoperite de spray.
Cel alb are un miros foarte discret.
Spray-ul roșu are un miros mai puternic, dar plăcut, nu e chimic. Pe noi nu ne deranjează. E și cel mai eficace dintre toate.
Nu sunt lipicioase.
E bine să te ștergi pe mâini după ce le folosești, să nu îți bagi soluție în ochi sau în gură.
Vom cumpăra și roll-on-ul roșu, să îl folosim pe ceafă și după urechi, e mai greu pe acolo cu sprayul.
Pentru țânțari, cel mai eficient este cel roșu, în mod cert. Cu el nu ne-a mai pișcat nimic. Cel verde este eficient, dar trebuie aplicat mai des. Și cel alb este foarte bun!
Brățările sunt eficiente doar în proximitate, adică dacă o ții la o mână, nu e clar că nu te vor pișca de cealaltă.
Ne place mult și roll-onul albastru mic post mușcătură, care e potrivit după 3 ani. Calmează mâncărimea și usturimea, la locul faptei rămâne un punct mic în loc de ditamai blânda. Nu funcționează la toate bubele, presupun că depinde de cine de pișcă, dar la majoritatea are efect bun în câteva minute.
Acesta este feedbackul altor părinți care au testat în ultima lună aceste produse
Pro:
 • sprayurile și rollonul sunt eficace, număr mult mai mic, spre zero de mușcături
 • miros plăcut
 • nu sunt lipicioase, uleioase
 • ușor de aplicat
 • sunt naturale, nu stârnesc reacții alergice pe piele
 • nu pătează hainele
 • mici, ușor de luat la pachet
 • e sigur de folosit de la 6 luni în sus și pentru femei însărcinate (gama verde)
 • protecția ține câteva ore

Contra:

 • miros puternic la cel roșu (au zis puține persoane, dar am zis să-l trec totuși)
 • prețul
 • brătările au rază mică de protecție
Aici puteți citi toate cele peste 200 de comentarii la postarea în care am rugat pe cei care le folosesc deja să ne spună ce părere au. Lumea a povestit cinstit cum li s-au părut aceste produse. Mai jos am ales câteva să vi le arăt, dar dacă aveți timp, treceți prin toate. 
Marutza Sindilă: Am achiziționat sprayul Para’Kito Strong 75ml verde și suntem foarte mulțumiți. Am fost la iarbă verde, la mare. Având în vedere că bebe Theodora exersează primii pași, a fost foarte bun și s-a potrivit nevoilor noastre, plus că este ușor de strecurat în gentuță. Recomand!😊
Angy Angi: Folosim cu încredere spray-ul și roll-on la plimbările în natura, în parc pentru a ne feri de căpușe și țânțari. Mi se par eficiente, miros frumos, puțin cam puternic totuși, iar cel mic este încântat de mini roll-on-ul pe care îl folosim pentru gât și zona urechilor.
Andra Niculescu: Am cumpărat spray Para Kito pentru fetița mea în urma unui articol scris de tine și chiar sunt foarte mulțumită. Suntem deja la al doilea. Stăm la curte și nu ieșim afară fără să o dau cu acest spray. Este foarte bun, chiar își face efectul.
Oana Carstea: Avem spray roșu, roll-on roșu, brățara pentru copii și roll-on post mușcături. Băiețelul meu e magnet pentru țânțari și a fost „cobaiul” perfect. Pe mâini și picioare l-am dat cu spray-ul, pe față (frunte, tâmple) cu roll-on-ul. A avut și brățara la mână, dar din păcate s-a întâlnit cu țânțarii din pădurea Băneasa și aia se pare că sunt cam imuni la soluții anti-țânțari. Roll-on-ul post mușcături e genial, instant calmează mâncărimea și blândele se vindeca super repede. Asta a fost prima încercare. De atunci am folosit și noi adulții spray-ul și e foarte ok, nu am avut mușcături. Per ansamblu e ok, doar ca la băiețel cred că trebuie strat triplu.
Diana Gv: Sunt foarte ok pentru cei mici. Nu au fost ,,atacați”. Pe mine, adult, m-au nenorocit. Am folosit doar spray.
Cristina Agrina Caprita: Am comandat acum o lună spray-ul cel roșu. Stăm la sat, lângă Timișoara și avem niște mutanți de țânțari. De la prima utilizare mi-am dat seamă că e un produs bun, vedeam țânțarii că vor să se așeze pe mână, se apropiau și apoi zburau mai departe. Deja suntem la comanda nr. 2 (tot varianta roșie). Aș menționa faptul că trebuie aplicat mai des decât susține producătorul, pe cutie scrie undeva la 8h pt țânțari, dar noi dădeam cam la 4-6h. Îți mulțumesc că l-ai recomandat. Brățările nu mă încântă pentru că au perioadă scurtă, le văd utile doar dacă am merge în concediu. 

Anca Cracana: Noi am comandat două brățări și spray-ul verde. Brățările nu au funcționat decât pentru zona unde era brățara (glezna) +-10 cm-(de exemplu, a pișcat-o pe fetiță pe celălalt picior, la glezna și pe piciorul cu brățara, puțin mai sus de genunchi). Spray-ul a fost cât de cât eficient, dar doar pentru anumite tipuri de țânțari. Am fost într-o zonă în care am aplicat spray-ul foarte responsabil, chiar și pe haine, însă nu ne-a protejat mai deloc. Am ales să le dau copiilor brățările în speranța că măcar de căpușe îi vor feri, iar spray-ul îl folosesc că prima soluție, și dacă văd vreo ciupitură, apelez la Autan 

Andreea Teodorescu: Am folosit doar brățara, dar din păcate pentru mine nu funcționează. Am folosit-o în curte, la țara, unde e plin de țânțari care probabil sunt imuni cam la orice repelent. Mai insist, pentru că miroase foarte bine . 
Andreea Popa: Dintre toate cele testate până acum este cel mai bun! Într-adevăr, este și puțin cam scump. Prima data l-am cumpărat cu reducerea oferită de către ține și l-am cumpărat cu mare încredere atunci când am văzut că nu se absoarbe în piele, spre deosebire de altele- deci ingredientele lui nu ajung în sânge. Pe mine acest fapt mă bucură cel mai mult. Chiar protejează, însă nu mă încânta mirosul mult prea bărbătesc și după părerea mea destul de puternic. Având în vedere totuși eficientă să, pot trece peste acest aspect, mai ales că îl folosesc pentru băiețelul meu. Avem variantă verde, care merge pt bebei de la 6 luni și femei însărcinate și l-am recomandat cu drag de fiecare data în grupurile pentru mămici.
Mai menționez și că l-am folosit la mare, peste protecția solară și totul a fost ok! De asemenea, bebe ( 1 an) are o ușoară dermatită pe mânuțe, însă nu a influențat cu nimic folosirea spray-ului în cazul lui. Ba chiar s-a diminuat după ce am fost la mare în concediu ( bănuiesc că a contribuit soarele) . 

Alina Ghizdeanu: Noi am testat sprayul portocaliu, după o mușcătura de căpușă rezolvată rapid în iunie. Am folosit și atunci un alt spray, dar se pare că a prins o breșă. Căpușe nu am mai luat. Avem 2 flacoane, unul la bunica, unul acasă și le folosim regulat. Și cu experiență, și cu noul spray, sunt mai liniștită la iarbă verde și ne bucurăm mai mult de sezon. Un sfat pe care ar fi fost bine să îl am la prima utilizare ar fi să curăț bine palmele după aplicare, pentru că mirosul și gustul se transfera ușor pe alimente.

Sorina Nicoleta: Am cumpărat de curând spray-ul Para Kito verde, aflând despre această firmă de repelente din primul tău articol. Prețul de la acel moment era cam piperat, sincer, acum l-am găsit cu câțiva zeci de lei mai ieftin. Îl folosim de aproximativ o săptămână într-o zonă în care sunt ff mulți țânțari, iar copilul nu s-a ales cu nicio mușcătură atunci când l-am aplicat. Îl apreciez că fiind eficient și cred că și timpii indicați sunt reali, întrucât dacă am pulverizat spray dimineață și l-am folosit o singură dată pe zi, așa cum producătorul recomandă pentru categoria de vârstă a copilului meu, la vizită de seară din parc ne-am ales cu muscături. Despre căpușe nu pot comenta, n-am avut întâlnire cu niciuna, aș deduce că tot datorită lui Para Kito. Un alt lucru care îmi place, deși banal, este felul în care pulverizează. 

Maria-Cristina Baciu: Am comandat spray-ul în urma recomandării tale din articol și suntem foarte mulțumiți până acum. Ori de câte ori ieșim în natură, în spații cu iarbă, apa, ne „parfumăm” serios și căpușele au stat departe de noi și de bebe, la fel și țânțarii. Are un miros plăcut, nu e uleios, se absoarbe repede, nu pătează. Piticii sunt încântați chiar și de forma lui.

Roxana Rată: Am testat sprayul verde. Miroase extrem de plăcut și a avut o eficientă maximă! Vlad are o reacție alergică la înțepăturile de țânțari însă cu Parakito nu a mai avut această problemă. Recomand din inimă!

Anca-Nicoleta Antoche: Până acum am folosit doar sprayul verde și roll-on-ul din aceeași gamă. Mărturisesc că le-am comandat în urma recomandării din articolul tău. Am avut câteva zile în care piticul s-a ales cu câteva pișcături de țânțari, deci în cazul nostru nu funcționează 100%. Îl folosim în schimb în continuare, pentru că am încercat foarte multe produse de acest tip pe bază de uleiuri în ultimii 2 ani și acesta deocamdată pare să țină cei mai mulți țânțari la distanță. Cu căpușele nu am avut niciun fel de problemă, dar nici nu prea am vizitat zone în care să fie foarte expus.

Alexandra Mihai: Mulțumesc, mulțumesc, mulțumesc! Am testat multe produse pentru țânțari și căpușe, dar niciunul încât să mă convingă să mă opresc la el. Insă Para kito e minunat! Am testat atât spray-ul, cât și roll-on-ul! Ce să zic, sunt minunate! De ce? Pentru că piciul meu ba era iritat de la unele, ba îl pișcau țânțarii. Deci chiar mulțumesc de recomandare, recunosc că eram sceptică! Aaa, și un plus mare este că nu e uleios!
Pentru noi e perfect!  

Oana Ghiculescu: Spray-urile sunt foarte bune, atât cele pentru adulți cât și cele pentru copiii. Văzusem postarea inițială cu recomandările făcute de tine și m-am decis să le încerc. Mi-au plăcut încă de la început pentru că nu sunt uleioase, să păteze hainele, le folosim de o lună jumătate aproximativ și suntem super mulțumiți. Acum putem pleca liniștiți afară fără teama țânțarilor Mulțumesc pentru recomandare.

Oanna Maciuc: Eu am achiziționat Para Kito-extra protecție, cel roșu. În afară de mirosul care pe mine nu prea mă încântă, dar cea mică îl adoră și asta contează, produsul își face minunat treabă. Mai ales că ne petrecem 90% din vacanță la munte. Sticla este f practică. Prețul mi s-a părut cam mare… dar merită și îl recomand!

Pasc Codruța: Am luat Para Kito verde de câteva zile mai mult pentru mine și fetită (1,7 ani). Pe ea nici înainte nu o mușcau des țânțarii dar acum nici atât. În schimb pe mine mă mușcau zilnic 2-3, acum nu mai am probleme. Pentru noi e folositor.

Sandu Ruxandra: Și noi aveam probleme mari cu țânțarii, căpușele. Flosim Para kito de mai bine de o luna și suntem foarte încântați. Are un miros plăcut și este tare bun pentru toți membrii familiei 

Iryna Radu: Am comandat și eu Pata Kito roșu și pe cel verde. Eu și A. suntem „delicatese” pentru țânțari (pe soț nu se pune nici unul). Eram pur și simplu ciuruite amândouă când mergeam la țară. Am zis hai să încerc pe baza recomandărilor tale. Ne-am dat amândouă cu Para Kito strong și am intrat direct în pădure doar cu pantaloni scurți și tricou. Îi simțeam cum îmi bâzâie la ureche dar surpriză :am ieșit întregi din pădure (eu am avut doar o mușcătură). Deci chiar e wow pentru noi…. Îl recomand cu încredere!
Ami Amy: Noi avem sprayul roșu. Ambii copii au fost pișcați de țânțari în mod repetat, deși erau dați cu el. La căpușe nu știu încă, dar mi-e teamă că e ineficient. Chiar eram încrezătoare în gamă asta. Le-am dat copiilor atât pe piele cât și pe haine. 
Andreea Andrei: Recunosc eu l-am testat pe gemenii mei după ce am citit articolul tău! Am mers la o ședință foto în Delta Văcărești și i-am dat cu spray-ul rosu(+3 ani)! M-am amuzat teribil, roiau țânțarii în jurul lor și păreau așa de furioși că nu-mi pot pișca gemenii! Am terminat deja un tub, urmează al doilea 🙂
Roxana Chiagã: La o zi după ce am plasat comanda, am fost la pădure. Am trecut printr-o poiană cu iarbă foarte înaltă, iar soțul și fetița s-au ales cu câte o căpușă… Le-am scos și au luat tratamentul recomandat de medic, iar eu m-am gândit că ar fi fost bine dacă aveam Para-Kito încă din acea zi. Sincer, îl achiziționasem doar pentru țânțari , căpușele nefăcându-ne probleme până în acea zi. Revenind la produs: nicio ciupitură unde este aplicat. Nu aplici peste tot, țânțarii ciupesc fix zona neacoperită. Mirosul ok, dar prea mentolat. Rămâne pe mâini după spălare senzația de mentol și nu poți atinge ochii fără să simți senzația de rece/mentolat. Preț decent pe Bebe Tei, dar am primit recomandări de produse eficiente la prețuri de mai bine de 3 ori mai mici. Voi testa și compara. În concluzie, pro: protejează bine, miros ok, deși M. spune că are miros de flori urâte. Îl acceptă, totuși ,fără eforturi din partea noastră.:)) Eu aș zice doar că este un miros foarte puternic, nu neplăcut. Contra: protejează strict zonele acoperite,mirosul nu este suficient, trebuie aplicat produs pe toată suprafața pielii expuse; pe față aplic cum scrie pe tub, fără probleme cu ciupiturile. Prea mentolat. Preț măricel. Am luat varianta verde.
Așteptăm în continuare părerea voastră despre ele.

12 Comments

 1. Anastasia

  Te rog, daca ai putea sa scrii ingredientele.pe cel rosu eu am gasit vreo 3 ingrediente, denumite „conpozitie”. Oare doar atat contine? Adica eticheta e „onesta”?
  Multumesc.

  • Anastasia

   Compozitie. Scuze

 2. Alexandra

  Buna, se pot aplica si in zona fetei? Am cumparat spray-ul alb, nu l-am aplicat insa pe fata si fix acolo s-a gasit sa il muste.

  Multumesc,
  A.

 3. Raluca

  Buna. Daca vei avea putin timp sa ne dai detalii despre acel spray de inghetare de care ai mentionat, pentru extragerea capuselor. Macar o denumire ca sa studiez pe net? Produsele de preventie le-am comandat deja pentru testare 🙂

 4. IQ

  in descrierea de la Roll on scrie „Parfum usor minunat”…hehe, nice copywriting 🙂

 5. vio

  Scuze ca ma bag peste reclama, dar aceste produse sunt extrem de scumpe.
  Eficienta acestora este discutabila, substanta activa este „un derivat botanic al uleiului esential de citronella java”, pe cand gold standard in protectia impotriva insectelor sunt produsele pe baza de DEET si Icaridin. Se prefera Icaridin intrucat DEET ataca plasticul. Adica DEET nu trebuie sa ajunga pe ochelari de soare, bratari, ceasuri, bijuterii etc.
  Garantat, Autan-ul clasic, in flacon galben, care contine Icaridin 20% si costa 15-20 lei, aplicat corect, are eficienta mai buna decat orice alt repelent pe baza de uleiuri de plante.
  Ce-i drept, Autan-ul nu are sticla din material bio si nici parfum usor minunat.

  Bratarile sunt inutile. Protectia oferita este strict locala. Adica nu te mai musca tantarii de zona cu bratara. Nu ofera protectie pentru restul corpului, nu are cum, logic.

  • Am fost in weekend in parcul Circului si am vazut lotusii pentru prima data, nici nu stiam ca avem lotusi (sunt foarte misto).
   Si cum stateam eu asa si ma uitam incantat la ei, zic „bai dar ce frumos miros lotusii astia”.
   La care sora-mea, care era la vreo 1.5-2 metri de mine, zice „nu lotusii miros, cred ca miroase bratara mea de la parakito”.
   Ceea ce s-a dovedit a fi corect.

   Deci sunt convins ca protectia oferita de bratari nu este strict locala.

  • Printesa Urbana

   Of, noua Autanul ne-a topit bratara de la ceas si jucariile copiilor. 🙁 Ma gandesc ca nu face prea bine pe piele pe termen lung, aplicat des.

   Despre bratari nu comentez, ca nu le-am folosit suficient, dar sprayurile sunt eficace, cel putin pe noi nu ne-au piscat cu ele, vad ca multa lume zice la fel. Asta desigur nu anuleaza experientele neplacute ale celor care nu sunt multumiti de ele.

 6. vio

  Autan e o gama de produse, nu unul singur, cu mai multe tipuri de substanta activa impotriva insectelor.
  Cel care a topit plasticul este cel care contine DEET (n,n-diethyl-meta-toluamide), cred ca Autan spray alb.
  Cele cu Icaridin sunt considerate sigure, sunt cele in flacon galben, cu pulverizator.
  Aici sunt 3 variante: unul care contine icaridin 10% (eficienta mai scazuta) si doua care contin icaridin 20% – Protection Plus este cel standard, Autan Tropical este mai scump, desi ele contin aceeasi substanta activa, in aceeasi concentratie.
  Mai este si unul „natural”, Autan botanical, cu uleiuri de eucalipt, dar cu eficienta scazuta (trebuie sa reaplici cam din ora in ora).

  • Printesa Urbana

   Acum m-am uitat, ce avem noi este un Autan galben protection plus, e cel care ne-a topit lucrurile, nu aer Deet. 🙁

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *