Cum am ales primul nostru birou pentru școală (și scaun, veioză, rafturi, cutii, somon cu sos) (P)

Pentru noi, mersul la IKEA este o activitate distractivo-educativă de familie pe care o organizăm de cel puțin două ori pe lună. Ne facem din vreme planul cu ce urmează să cumpărăm (în funcție de ce mai e nevoie prin casă: castroane colorate pentru supă, perii pentru toaletă, suport de hârtie igienică, fund din lemn pentru tăiat pâine, scaune noi pentru terasă, că cele vechi s-au rupt, creioane grase de colorat, material la metru pentru față de masă etc) și ne promitem unii altora că ne ținem de plan. Niciodată nu ne ținem de plan.

Alteori ne ducem fără listă de cumpărături, doar să vedem ce s-a mai inventat, ce idei bune de amenajat balconul au mai răsărit, ce plușuri haioase s-au lansat (pe care NU le cumpărăm), să mâncăm somon cu piure și medalioane cu broccoli și cartofi, apoi ne oprim puțin la filmul din zona de copii, după care visăm cu ochii deschiși la cum ar putea arăta casa noastră dacă n-ar fi apartament.

Copiii sunt foarte civilizați, nu fac ca maimuțele pe-acolo, nu dărâmă și nu se cațără. Încearcă însă să mă convingă să le cumpăr ba un tigru mare, ba o suricată mică, ba un tunel identic cu cel pe care-l au deja acasă, ba paturi etajate în care amândoi vor să doarmă singuri în patul de sus. Mă țin tare pe poziții, răpund că NU, toate acestea nu se află pe planul nostru de vizită de IKEA, dar dacă își doresc mult mult ceva, pot trece lucrul cu pricina pe lista de Crăciun.

Ne place lumea din magazin, ne plac lucrurile, muzica, ne place că e curat și bine organizat totul, copiii nu se rătăcesc nici când se depărtează de mine, mereu găsim un angajat care să ne ghideze dacă avem nevoie de informații, copiii pot testa multe jucării (bucătăriile de lemn, corturile, balansoarele, tunelurile dintre camere), mâncarea e gustoasă și nu durează mult până ne putem așeza s-o mâncăm.

Ei, zilele trecute am mers în IKEA cu un plan amplu. Sofia începe școala peste trei săptămâni, iar în camera ei existau la momentul acela: un pat de domnișoară în care dorm poneii, o canapea extensibilă în care doarme Sofia, o masă mare pe care stau depozitate milioane de lucruri necunoscute, două scaune și două dulapuri.

Ați ghicit! Aveam mare nevoie de un birou, un scaun și un sistem de organizare pentru viitoarea școlăriță. Nici n-am luat în calcul altă variantă decât IKEA, mai ales că Sofia știa birourile și scaunele lor și multe îi plăceau, iar prețurile sunt foarte bune.

Ce s-a întâmplat în cele cinci ore pe care le-am petrecut la vânătoare de birou în IKEA am sintetizat în clipul de două minute de mai jos. Grab popcorn!

Am avut de ales între aceste nouă modele. Unul care crește odată cu copilul, altul lat, unul lung, unul mai romantic, altul practic, unul cu multe uși și rafturi, altul simplu.

 

Apoi a trebuit să alegem și scaun.

Și sistem de organizare, ceva rafturi sau dulap.

Copiii au fost recompensați pentru răbdarea lor cu câte-un pluș de de 7 cm. Ah, și o masă caldă! 😀

Cu greu am ales cele de mai jos, totalul cu tot cu cutii și alte brizbrizuri, a fost de 730 de lei.

Biroul Micke a fost 299 de lei. Este micuț, îi va fi bun Sofiei în primii ani de școală fără să aglomereze prea mult camera ei. Are două sertare și trei rafturi mascate de o ușă. Are și gaură pentru firele electrice.

Scaunul Orfjall a fost 170 de lei, nu se plimbă decât dacă stai pe el, are înălțimea reglabilă.

Veioza Ypperlig ne-a plăcut mult, are o bază foarte stabilă, brațul veiozei poate fi învârtit de colo colo. A costat 179,9 lei.

Am mai luat un set de cutii de ținut creioanele, foarfecele, radierele și ascuțitoare și niște cutii pentru pus foile albe. Pentru jucării am ales varianta asta, pe care o avem deja implementată în casă în diverse forme.

Am mai luat, desigur, și alte chestiuni de care ne-am adus brusc aminte în timp ce ne îndreptam spre casă. Am plătit cu cardul IKEA Family, care ne aduce reduceri semnificative, de exemplu la acest raft alb am econosmisit 30%, adică 99 de lei (de fapt, am economisit dublu, pentru că am luat două, câte una pentru fiecare cameră de copil).

Am ajuns acasă rupți și ne-am culcat. A doua zi, pe după-amiază, după ce ne-am adunat toți din parc și de la birou, ne-am apucat de montat. Ne-au ajutat și copiii, normal, ceea ce ne-a triplat, practic, timpul de montaj.

Ne-a prins noaptea învârtind și șurubârind, dându-ne cu ciocanul peste degete și scăpându-ne sertare peste picioare.

Dar la final, când copiii deja dormitau pe lângă noi, aveam gata asta:

Vestea proastă e că de când are biroul cel nou, Sofia se trezește înainte de 6 dimineața, ca să lucreze la birou. Vestea bună e că are atât de mult de lucru încât eu pot dormi liniștită până după 8.

Altă veste, bună și proastă deopotrivă, e că SOFIA ÎNCEPE ȘCOALA.

Adică, hellloooooo, ce s-a întâmplat cu ultimii șase ani și jumătate din viața mea? Unde-au dispărut?

Well, măcar avem birou, scaun, cutii pentru organizare și mult entuziasm. Sofia abia așteaptă să meargă la școală, eu abia aștept s-o văd înflorind acolo. Vă ținem la curent. 🙂

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4175

31 comentarii

  1. Ioana, pune sub birou un scaunel pentru picioare, pana cand mai creste ea si ajunge cu talpile pe podea. Nu mai stiu de unde am auzit, dar cel putin Sima se simte mai confortabil si mai stabil asa.

    Bafta si putere, nene! Sa vezi emotii pe voi :))

    • Tot de la Ikea – inaltatorul acela mai mic pentru chiuveta/toaleta. Se si asorteaza, fiindca e tot alb cu verde. ?

    • Ioana, asta voiam sa spun si eu. Ideea e ca trebuie sa stam cu talpile lipite de sol / support, fara ca scaunul sa ne curme coapsele. Fundul cat mai inspre spatar.
      Cauta pe net despre pozitia corecta.
      (Zic ca am primit si instructaj la munca apropo de chestia asta si tot nu imi iese. 🙁 Iar nenea care ne livreaza niste scaune ergonomice care costa cat doi rinichi mi-a dat un perdaf intr-o zi. Cica scaunele de aia sunt reglabile ca sa le ajustam in timpul zilei in functie de cat de obositi suntem si de zonele in care simtim presiune.)
      Daca petrece mult timp la birou, puteti incerca si o minge mare de fitness pe care sa o foloseasca cate 10 minute pe ora.
      Daca stii vreun kinetoterapeut bun, intreaba. Poate iese si un articol educativ pe blog. 😉

  2. Subscriu. La munca am un mic palet, furat de la colegii din depozit, ca sa nu mi se stranguleze venele picioarelor 8 ore pe zi, este foarte comod sa muncesc asa. Am inteles ca ajuta si daca ai varice.

  3. Pentru noi, provocarea la momentul respectiv a fost sa gasim un birou cu sertare si ceva spatiu de de depozitare. Mi se pare ca cei de la Ikea si-au diversificat binisor oferta, acum 6 ani aveau fie variante sofisticate (extrem de scumpe), fie variante simple (doar masa, nimic altceva). Iar asta e un lucru foarte bun, good for them. Pt depozitarea articolelor consumabile pe care le folosesc copiii in mod curent, foarte practice mi se pare cutiile compartimentate in genul celei de mai jos (dar cu capac)

    https://www.ikea.com/ro/ro/catalog/products/00280208/

    De mentionat ca multe librarii au inceput deja sa fie pregatite cu oferta de rechizite pt scoala. Noi preferam sa le luam si pe acestea din timp, sa evitam aglomeratia din septembrie. Din exprienta noastra, sunt cateva aspecte de care e bine sa se tina cont:

    – ghiozdanul – greutate, forma, protectie spate (in functie de varsta)
    – la caiete este importanta calitatea hartiei folosite (de preferat min 60 mg/mp grosime) – si aici am observat o schimbare in bine in ultimii ani, multe branduri romanesti au acum in oferta produse de genul asta
    – la penar conteaza modul in care e compartimentat (in functie de ce aveti nevoie sa puneti in el, atentie ca multe au elasticele stramte si, daca le fortezi putin, cedeaza imediat). La clasele mici, varianta etui (sau macar combinata) este mai potrivita
    – coperti de diverse dimensiun se gasesc greu – in Bucuresti am gasit (transparente, fara niciun desen) doar la librarillie din lantul CLB, iar pt cartile de engleza Oxford/ Cambridge care sunt mai late se potrivesc doar coperti importate sau facute acasa din folie speciala.

  4. birou mcke are si andreea de 3 ani. E super ok si incapator. Singurul lucru care ma enerveaza la el este ca rafturile nu au spate si mereu cad caiete si foi dupa birou. Am si cautat disperati niste carti o data..Presupun ca se poate pune ceva carton in spate …
    Bafta Sofiei:)

  5. Nu poot sa cred, am zis ca e poza de la mine de acasaaa!! Fix așa am cumpărat și noi!! Sa avem o clasa zero… nu știu cum, sa fie bine ca sa nu fie rău!

  6. Ati ales cea mai buna varianta! Ikea ramane magazinul cu cel mai bun raport calitate pret, din cate cunosc eu! Simplu, practic si calitativ!
    Spor in toate! Citind aceasta postare,mi-am amintit cum erau si eu la varsta de 6/7 ani! cand primeam ceva nou nu ma lasam de ele pana nu le dadeam gata! daca primeam 2carti de colorat stateam noaptea pana la 12 sa le colorez! daca primeam acuarele si foi de desen stateam ore in sir si faceam picturi pe care le lipeam a doua zi pe pereti! frumoasa perioada. Ieri sortam hainele din primul an de viata al baiatului meu, astazi are 2 ani si 9 luni! apoi am dar de pozele de la cresa…nu imi vine sa cred ce repede trece timpul! ma consolez cu gandul ca sunt insarcinata si cat de curand o sa ma delectez cu picioruse si falcute!
    Numai bine!

  7. Noi l-am ales pe cel de colt pentru ca aveam un colt langa geam care il astepta:). Arata foarte bine si e spatios si la un pret excelent. Pe scurt Ikea ne place tare

  8. Adevarul e ca te citesc dinainte sa existe Sofia si ea acum merge la scoala. Unde a zburat timpul asta?Fix la asta ma gandeam. Felicitari voua, sa fiti sanatosi!

  9. Si eu te citesc din 2010 si nu-mi vine a crede ca bebelusul cu miros de migdale se pregateste de scoala….. si uite asa se scurg anii….

  10. Ce tare e articolul asta, eu chiar ma gandeam zilele trecute la ce-mi lipseste mie din Bucuresti: IKEA imi lipseste cu hoinaritul ala cu orele si ideile cu care veneam de acolo plus chiftelutele alea delicioase pe care nici nu stiu daca le mai au. Sper sa vina si in Brasov ca nu-i totuna sa comanzi online cu sa mergi in magazin 🙂
    Felicitari micutei tale, acus creste si a mea 🙂

  11. Te-am descoperit in 2015 in timp ce cautam disperata pe internet daca a supravietuit vreo mamica cu bebe perioadei de reflux gastroesofagian la bebelusi ?
    La voi perioada aceea trecuse si mie mi-au dat sperante, tin minte, articolele tale….si tot atunci, dar parca era ieri, plangeam si radeam citind “O sa te tin in brate cat vrei tu si inca o secunda”, iar acum nu-mi vine sa cred cum au zburat anii si ca Sofia incepe scoala. Sa va distrati la fel si in noul capitol al vietii voastre! ?

  12. Știu exact ce simte Sofia acum. Eu eram in clasa a șasea cand parintii mi-au luat primul birou (pana atunci imi scriam temele la masa din bucatarie) si am fost in al noualea cer de as fi stat si noaptea pe scaun 🙂

  13. Si eu eram fana ikea pt design, preturi, etc. Pacat ca materia prima e din padurile noastre, exploatate ilegal sau cel putin iresponsabil si nesustenabil. ? cautati pe net ancheta realizata in colaborare cu jurnalistii francezi.

  14. bravo ca ati luat.
    Noi am lasat copila la masa mare pana la sf de clasa a 2a, nu m-a dus mintea sa ii iau birou/masa potrivita. Apoi a venit tot ikea si la noi, cam aceleasi chestii.

  15. O investititie necesara. Inceputul scolii e ma greu pt parinte decat pt copil. In clasa pregatitoare inca se joaca, nu au teme pt acasa…asa ca nu fiti prea stresata. Nu se dau nici calificative din cate stiu eu.

  16. Buna Ioana,

    As vrea sa iti spun ca a mai aparut un film exact ca al tau, facut de Critina Otel cu titlul ” Povestea primului birou” si facut tot la Ikea.. asta asa ca sa stii cat esti de copiata :).

    • Cristina e parte din campanie, ceea ce inseamna ca Ikea a invitat-o si pe Cristina sa isi faca cumparaturile la ei si apoi sa povesteasca despre experienta lor in magazin. Multumesc de gand!

  17. Faptul ca eu, a doua zi dupa ce am citit articolul tau, m-am dus la Ikea si am cumparat birou & stuff trebuie sa fie imbucurator pentru cei care vand produsele. Inseamna ca si-au atins scopul…

  18. Trebuie sa ajungem si noi la ikea in toamna, as vrea totusi sa treaca nebunia de inceputul anului scolar. Nu stiu cum fac cei de la Ikea dar mereu gasesti ce ai nevoie. Si da, ne place la nebunie restaurantul acela :)))

  19. Suntem în aceeași situație și noi acum. Sunt curioasa dacă încă recomanzi alegerile făcute după cei 2 ani sau e ceva ce ai îmbunătăți? Mulțumesc pt un eventual răspuns! Te urmăresc cu drag și pun mare preț pe recomandările tale?

    • Salut, Sofia foloseste biroul, totul functioneza, scaunul e ca nou, lumina de la veioza e foarte buna, da, cred ca am facut o alegere buna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *