Placa de echilibru din lemn Wobbel

Să tot fie doi ani, dacă nu mai mulți, de când am descoperit această placă de echilibru din lemn. În prima zi, ne-am jucat cu ea câteva ore. Îmi aduc aminte că Sofia avea vreo patru ani și Ivan aproape doi și singuri au întors placa pe toate părțile, s-au dat pe ea culcați și în picioare, au sărit peste ea, au făcut-o pod, scaun, scară, leagăn, casă de păpuși și garaj de mașini, au plimbat-o și au răsucit-o toată după-amiaza.

Prima oară când am dus placa Wobbel acasă și am văzut cum o folosesc copiii, mi-a fost foarte clar că acest obiect este fix opusul tabletelor, ecranelor și al jucăriilor cu baterii: placa asta invită copiii să-și folosească mintea, trupul și spiritul.

Apoi a venit soțul de la serviciu și m-a întrebat:
– Nevastă, oare mă ține minunea asta? Că m-aș da și eu oleacă…
– Fără grijă, e nevoie de mult peste 200 de kilograme să se rupă!

S-a legănat și el. A doua zi a fost rândul meu. Pe seară am avut musafiri și copiii oaspeți s-au înfipt direct în placa asta.
– Uaaau, ce e asta, n-am mai văzut, ce poți face cu ea?
– Păi, vedeți singuri, încercați, testați.

Nu s-au desprins de placă niște ore.

Vara asta ne-a trecut prin cap s-o luăm cu noi la iarbă verde. Pentru că de ce nu? A fost foarte fain, din nou balans și legănat, pod pentru furnici, depozit de crengi și de frunze uscate, tejghea de florărie, aeroport pentru ploșnițe.

Vedeți mai jos cum ne-am jucat cu ea de-a lungul timpului:

Altă parte bună e că atunci când nu te joci cu ea, o poți folosi drept măsuță sau treaptă lângă patul copiilor. E frumoasă și versatilă.

Se numește Wobbel și este, la origine, o jucărie Waldorf. Acum au apărut pe piața românească multe copii, noi o avem pe asta originală, care are câteva avantaje față de cele produse la noi. În primul rând, placa aceasta e făcută din 13 plăci de fag care sunt lipite cu foarte puțin adeziv la mijloc, apoi presate uniform cu o forță de peste 20 de tone, pentru a obține forma perfectă, care să permită balans și să reziste la o greutate de până la 200 de kilograme. Lacul folosit pe Wobbel este non toxic, iar producția plăcii are loc în Olanda într-o fabrică unde sunt angajate persoane cu diverse deficiențe, care nu au acces facil la joburi.

Curba lui Woobel este gândită astfel încât permite echilibru și balans și pentru un copil, și pentru un adult. Hannelore Blaauw, inventatoarea lui Wobbel, a testat placa vreme de trei ani până a ajuns la forma ideală. Ea spune:

„Prima oară când am dus placa Wobbel acasă și am văzut cum o folosesc copiii, mi-a fost foarte clar că acest obiect este fix opusul tabletelor, ecranelor și al jucăriilor cu baterii: placa asta invită copiii să-și folosească mintea, trupul și spiritul.”

Suprafața exterioară (la unul dintre modele) este acoperită cu fetru pentru protecție și o aderență mai bună.

Nu e grea, poate fi manevrată ușor de copii (cu supraveghere din partea adultului, să nu și-o scape peste degete).

După cum ați văzut la noi, placa Wobbel poate fi folosită afară sau în interior, eu n-aș lăsa-o în ploaie totuși. 🙂

Cred că e un obiect fain în casele cu mai mulți copii, un cadou potrivit pentru copii mai mari de doi ani (să aibă stabilitate bună pe picioare) până la 7-8 ani, ar fi de mare ajutor în grădinițe de orice fel, la locuri de joacă.

Placa Wobbel o găsiți aici , pe LittleBandit.ro, un magazin de familie deschis de două bune prietene. La ele mai găsiți și haine de lână pentru toate sezoanele, termosuri din inox, ca să mai scăpăm de parte din plasticul din viața noastră, piese magnetice Picasso, și o grămadă de alte minuni. Wobbel costă în jur de 600 de lei în funcție de model, culoare și accesorii. O să mai vedeți pe site și o variantă de Wobbel ca un disc, pe aceea nu am încercat-o, dar sigur e foarte interesantă și ea. 🙂

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4195

30 comentarii

    • oh come on… daca te gandesti ca e un obiect pe care il pot folosi toti membrii familei (e genial pentru exercitii care intaresc muschii picioarelor si feselor, e o miscare light, care nu traumatizeaza si care e eficienta, poate fi facuta de mama oricand, cat copilul doarme, de exemplu), care poate trece apoi la verisori, fini, nepoti, cand copiii cresc, nu mai pare o suma chiar asa de mare.

      sunt jucarii de zeci de ori mai scumpe care nu aduc atatea beneficii fizice.

      Dar da, nu e pentru toata lumea, e un produs care are publicul lui, ca toate produsele.

      Noua ne place si nu consider ca are un pret nejustificat si nici exagerat de mare.

      PS: Nu am idee ce e goop.

    • sigur, poti sa zici ca e doar un lemn curbat si sa nu-l cumperi. 🙂 nu e ca si cum e obligatoriu sau ceva.

    • err… de fapt nu e doar un lemn curbat, intamplator cochetez cu tamplaria la modul super amator, dar suficient cat sa stiu ca e foarte greu de facut asa ceva, ca sunt mai multe placi individuale lipite si presate, nu poti folosi orice lemn etc
      adica ce vreau sa spun e ca nu ma mira ca are un pret mare, pentru ca intra mult material si multa munca sa faci o placa din asta curbata, desi nu pare.

      sigur, daca pretul e sau nu prea mare pentru ce primesti, asta decide fiecare si e o alta discutie…

  1. Din cate vad, pe siteul littlebandit greutatea maxima admisa e de 100 kg. E un model anume care rezista pana la 200 kg?

    • toate tin pana la 200 de kg, greseala era la ei pe site, cred ca au corectat intre timp (cartea tehnica si toate descrierile oficiale zic la fel).

  2. salut, nu mai aveai o recomandare pentru o astfel de placa? Nu o mai gasesc, voiam sa le compar, ma intereseaza produsul

  3. Sa inteleg ca Ioana trebuie sa promoveze doar produse ieftine? Este o reclama, cine isi permite si e interesat cumpara, cine nu, nu.
    Haideti sa lasam frustrarile astea cu preturile si puterea de cumparare, nu-si au rostul pe un blog. Blogul nu se numeste „sa traim ieftin”.

    • Sigur ca nu, știu ca face reclama și la hainele ieftine de la tex de exemplu. Eu am disputat doar ideea ca prețul pentru acest obiect ar fi justificat prin faptul ca ar avea întrebuințări multiple și îl poți da apoi altor copii, eu nu plătesc în funcție de nr de membri ai familiei și de „posibilitati”, și un scaun îl poți folosi la exerciții de fitness dar nu sunt dispusa sa plătesc în plus pentru acest „feature”. Sunt de acord cu preț mai mare la un obiect original de designer dar placa asta nu mi se pare ca se încadrează.
      Dacă Robo spune ca se fabrica greu și materialele ar fi costisitoare atunci ok sa zicem.

  4. Nu si-au prins copiii degetele pe dedesubt? Sau sa alunece si sa le vina peste dinti cumva? Semnat: o mama paranoica ?

    • peste dinti nu. 🙂 dar na, copiii sunt foarte inventivi, daca ai mei n-au reusit nu inseamna ca altii nu vor reusi.
      la degete trebuie putina grija, dar se prind ei repede ce au de facut sa nu se accidenteze.

  5. Cris, dar marca Tex nu este o marca ieftina. daca e privat label Carrefour nu insemna ca e ieftin. Au bluze la 80 lei la fel ca la HM dau C&A. Ieftin este Pepco, TCM.

    • Au si produse la preturi foarte mici în Carrefour, mai ales daca prinzi reduceri (care sunt foarte dese), tricourile pentru copii sunt 10-15 lei, și produsele pentru adulți sunt multe sub 40 de lei, iar calitatea e superioara celor de la Pepco. Dacă vrei să cumperi foarte ieftin de la CRF, poți fără probleme.

    • Cumpar si TEX si Pepco pentru copii de ani de zile, Tex de cand erau bebelusi ai mei, Pepco de cand au intrat prin mall-uri acum cativa ani.

      Nu vreau sa te superi pe mine pentru ca te ador dar tricourile TEX sunt de o calitate net inferioara celor Pepco desi pretul este aproximativ acelasi, de multe ori mai mare chit ca doar cu 2-5 lei/ buc. Dupa doar cateva spalari la 40 grade tricourile Tex se deformeaza, se scamoseaza – chiar daca nu foarte mult, se simte doar prin pipaire ca densitatea bumbacului de la Tex este mai mica versus cea de la Pepco.

      Prin urmare desi imi plac pozele cu tine imbracata cu hainele lor nu mi-am luat niciodata.

      Pantalonii de trening sau de scoala/ gradinita tip „chino” sunt foarte buni la Tex, asemanatori cu H&M doar ca mai ieftini la reduceri, rochiile de fetite nu sunt grozave, colantii de fetite superiori calitativ celor Pepco.

    • nu te contrazic, tricouri de la Pepco nu avem foarte multe, am intrat de cateva ori sa cumpar, dar multe modele mi s-au parut foarte plasticoase, sintetice asa, si cu miros ciudat. Oi fi nimerit eu colectii aiurea.. Nu am cumparat prea des de la ei. noi suntem abonati la Tex, luam f mult de la ei de multi ani, eu am tricouri si camasi si jeansi pe care le.port de peste 3 ani si care arata inca grozav. cele de copii oricum nu merg mai mult de 2 sezoane, dar se tin foarte bine. chiar nu am nimic sa le reprosez.

    • Eu am luat pentru copii haine Tex, au rezistat 2 generatii, iar de la Pepco am constatat ca prea adesea se intampla sa se scamoseze sau sa se descoasa, chiar daca unele materiale sunt cat de cat ok.

  6. nu cred ca pretul in sine ii face pe toti sa spuna ca e scumpa. sunt sigura ca multi au cumparat tablete copiilor si au dat tot 600 de lei.

    doar cred ca fiecare isi imagineaza alt scenariu de cat de des o va folosi.

    daca e ceva ce ai incredere ca vei folosi zilnic macar cate 15 minute, iti faci exercitiile de dimineata pe ea, copilul citeste/mananca un mar in ea in fiecare dupa-amiaza, eu zic ca merita, ca va rezista la infinit.

    daca e ceva ce folosesti de 2 ori pe an, cand iesi la iarba verde, si in rest aduna praf, clar nu merita banii astia.

    fiecare stie raspunsul pentru el de cat de des va fi folosita.

  7. Cat de des este folosita aceasta placa de cand o aveti? Personal cred ca m as juca de 2 ori cu ea si apoi ar ajunge pe balcon.

  8. Daca o primesti cadou, e faina. Altfel, e o fita. Ca si scaunul ala turn de copii mici (imi scapa denumirea), se gasesc cumparatori pentru toate minunile. Bani sa fie, cum ar veni.

  9. Mi-a placut si mi-a ramas gandul la placa asta de mult… acum se apropie ziua fiului meu, 4 ani, si am decis sa o luam… voiam sa te intreb ce model aveti voi pentru ca pe site sunt 4-5 variante

  10. Buna Ioana,

    Imi poti spune, te rog, cum se comporta in timp acel strat de lana? Nu se scamoseaza/ dezlipeste? Cum se poate curata?
    Dar varianta fara lana o fi ok? Banuiesc ca aluneca mai rau pe parchet + galagie la vecini ..etc.
    Intentionez sa o cumpar si intorc problema pe toate partile…

    Mersi muuult! Astept cu mare interes raspunsul tau!

    • Ba da, se cam scamoseaza, nu se desprinde insa. Se poate curata cu aparatul de curatat scame. Cred ca e mai bine cu, e mai stabila si o poti folosi in mai multe feluri cu fetru, plus zgomot, da.

  11. Este extraordinara placa, am cumparat-o in sfarsit. Merita toti banii. Este aparat de fitness, piesa de mobilier, obiect de design interior si jucarie preferata. Multumesc pentru idee!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *