Ce iese când scriitorul ilustrează? (concurs și ebook gratis cu povești)

LE: Cei cinci câștigători sunt:  Elena Vatavu, Lacramioara, Simona, Elena Pascu și Rașcanu Oana Raluca

Felicităăăări!

Vă rog să vă verificați emailul, să vă trimitem premiul.

După multe zile de chin, pot spune cu mâna pe inimă că mă bucur din suflet că pot scrie și nu sunt nevoită să-mi câștig existența desenând. Bine, la halul în care desenez, probabil m-aș usca de foame. Să vă arăt. Și, pentru cei dintre voi care reușesc să treacă de desenele mele, vă așteaptă mai jos un link de la care puteți descărca un ebook gratuit cu trei povești ilustrate și un concurs cu accesorii pentru desen de la BIC.

Asta mi-a ieșit după o săptămână de analizat textul poveștii, gândit schițe, ales momente cheie, desenat cu creionul de zeci de ori, șters cu radiera, de la capăt.

Dragă Andreea Iatagan, îmi cer scuze pentru aceste desene. Textul tău merita ilustrații mai frumoase. De dragul experimentului însă, am vrut să vedem ce se întâmplă când un scriitor desenează. Sunt absolut sigură că un ilustrator ar reuși o treabă mult mai bună scriind decât am izbândit eu desenând.

Îmi pare rău, pur și simplu nu sunt în stare să desenez. Îmi place să colorez. Pot sta pe burtă o oră întreagă umplând contuturi făcute de alții. Din păcate, nu prea apuc să fac asta cu excepția clipelor unu la unu petrecute cu Sofia în care alege ea să colorăm cot la cot.

Dar să fac eu forme, să inventez decoruri, nu, pur și simplu nu sunt capabilă.

M-am străduit mult cu Fufu, broasca țestoasă multicoloră. Aproape am învățat povestea pe de rost. Am căutat pe Youtube tutoriale despre cum să desenezi o țestoasă. Am repetat seara până târziu. Am avut parte de ustensile bune pentru desen, creioanele, cariocile și acuarelele BIC sunt foarte prietenoase.

Și cu tot acest efort, vedeți și voi ce-a ieșit din mâinile mele.

Sofia a făcut o treabă mult mai bună, deși i-am citit povestea o singură dată.

Tot răul spre bine însă, căci acum apreciez și mai mult talentul și munca ilustratorilor în general. Aplauze, colegi creativi, și respect!

Povestea broscuței Fufu, scrisă de Andreea Iatagan și ilustrată stângaci de mine, a fost inclusă într-un ebook sponsorizat de BIC, pe care-l puteți descărca de aici. Alături de povestea noastră veți mai găsi în acest ebook două alte povești, scrise tot de Andreea Iatagan și ilustrate de Gabriela Maalouf și de Dan Cruceru, Tati cool. Toate sunt povești frumoase despre identitate și prietenie, or să le placă celor mici. Amuzant e că graficianul cărții a ales să includă în ebook un desen al Sofiei, care probabil a fost mult mai bun ca al meu. 🙂 Ceea ce nici nu mă miră, sincer!

Eu mulțumesc BIC pentru provocare, recunosc că a fost mult mai greu decât mă așteptam. Ne-am bucurat însă de ustensilele de colorat.

Am întins totul pe masă și, cu schițele în cap, ne-am apucat de desenat.

 

La final, după multe ore de lucru printre culori, masa de ilustrație era plină de veselie și haos, așa:

Preferatele mele rămân creioanele grase, care au culori intense și sunt ușor de ținut între degete.


Multe bile albe merg către guașele la borcănel, care sunt cremoase și foarte spornice pentru suprafețe mari.

Cariocile sunt ideale pentru detalii. Nu se usucă nici dacă le lași trei luni fără capac. Și se spală de pe mâini și haine. 🙂

Ivan a apreciat acuarelele, iar Sofia rămâne fan carioci, mai ales cele care șterg ce-au desenat surorile lor, ca să poți face stele pe cer, de exemplu.

Creioanele colorate BIC Evolution stripes au culori foarte aprinse, le vor plăcea mult copiilor!

Creioanele cerate sunt foarte faine pentru umbre și detalii.

Vestea bună e că ne-am distrat. Ore în șir nu s-a certat nimeni cu nimeni. E drept că a trebuit să spălăm apoi masa și scaunele, dar e un preț mic de plătit pentru jumătate de zi de liniște.

Plus că am descoperit că mă descurc mult mai bine cu plastilina. 🙂 (tot BIC și ea, moale și nelipicioasă).

Iar acum, concursul! Am pentru voi cinci seturi Back to school formate din câte șapte produse BIC:

  • un set de 12 bucăți creioane colorare Evolution Stripes, cu mină rezistentă la șocuri
  • un set de 12 markere de colorat BIC Kid Couleur, care nu se usucă dacă le uiți fără capac și care se spală ușor de pe piele
  • un set de 12 guașe BIC (care pot fi diluate cu apă)
  • un set BIC Evolution Fluo format din două creioane grafit + 1 radiera + 1 ascuțitoare
  • un stilou roller Easy Clic cu rezervă
  • un creion corector pentru cerneala BIC Pic
  • un lipici BIC Glue Stick 36 g

Vă invit să-mi spuneți în comentarii care poveste a plăcut mai mult copiilor voștri din cele trei din ebook (de ilustrații nu zic nimic) și de ce. Scurt de tot. Luni seara extrag cei cinci câștigători și-i anunț aici în comentarii. Baftăăăă!

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4198

128 comentarii

  1. Baiatului meu i-a placut Broscuta Fufu, cu ilustratii cu tot. Numai ce ne-am trezit si m-a prins citind articolul si a vrut sa stie despre ce e vorba 🙂
    Vezi ca im articol ai scris din greseala Futu la un moment dat.

    • 🙂 cred ca exista o explicatie psihanalitica pentru asta. am corectat. ma bucur ca v-a placut Fufu, NU cred ca i-au placut cuiva ilustratiile mele, dar multumesc. 🙂

  2. Toata sunt frumoase, scurte, atragatoare. Cel mai mult mi-a placut cea cu Fufu 😀 seamana foarte mult cu o poveste recent citita cu Unde a disparut Marte, la fel, planeta Marte se simtea data la o parte, diferita etc

    Foarte faine si culorile grase, cred ca incercam si noi 😀

  3. Pfff…grea decizie. Toate povestile mi-au placut. Le-am citit pe nerasuflate ? Asa ca povestea noatra preferata sunt de fapt toate cele 3 povesti. Si desenele colorate ne-au placut!

  4. Alexandrei ii plac mult broscuțele, are chiar un poncho de plajă cu broscuța si cât a ascultat povestea a stat cu el. Fufu e preferata noastră dar și cea cu oușorul i-a placut. Iar la partea cu ilustrațiile tale, te subestimezi. E super reușită cea cu broscuțele si colacul ăla alb cu roșu de super efect. Nu mai zic de broscuța din plastilină…m-a pus să-i fac și ei o tentativă de broască :)))

  5. Eu:” ce poveste ti-a placut cel mai mult?”
    El: “ Aia cu broscuta.”
    Eu: “ Ce ti-a placut la broscuta?”
    El:” Pentru ca asa mi-a placut mie!”

  6. Toate trei sunt minunate, dar cel mai mult i-a placut baietelului meu „Fetiţa căreia nu îi plăceau culorile”. El adora culorile si adora sa deseneze. Cum am terminat de lecturat povestea s-a si dus glont la cutia cu creioane colorate si caietul de desenat.
    Va urmaresc si citesc cu drag tot ceea ce scrieti.
    Multumim!

  7. „Fetița căreia nu îi plăceau culorile” l-a fermecat pe Vlăduț, chiar s-a pus pe desenat, o fantomă veselă cică, care speră el că va prinde viață?; eu sper că nu?P.S. faine desenele?

  8. Pe mine m-a atins Fetita careia nu ii placeau culorile. Probabil din cauza ca Mihu nu doreste sa coloreze (a se citi : crede ca nu se pricepe la colorat si atunci refuza sa o faca). El coloreaza/deseneaza doar cu un creion rosu pentru ca ii place foarte mult rosul. Diseara o sa ii citez povestea asta la somn si poate reusim sa trecem peste asta. Multumesc

  9. Eva se declara incantata tot de Broscuta Fufu! Nici nu ma asteptam la altceva, pentru ca ea iubeste broastele! :)) Dintre toate vietuitoarele pamantului, ei ii plac broastele, pentru ca, citez: „Sut miti, aiunescoase si dlagute!” (Sunt mici, alunecoase si dragute!). :))

  10. Fetiței mele i-a plăcut povestea “Fetița căreia nu ii plăceau culorile” pentru ca spune ca se aseamănă cu ea, nici ei nu ii place sa deseneze.

  11. Draga Ioana, iti multumesc pentru cuvintele frumoase si ma bucur tare mult ca am putut lucra impreuna – chiar daca separat 🙂 – la acest proiect.
    Nici eu nu ma pricep la ilustratii, DELOC, asa ca am lasat-o pe Sofia mea sa ilustreze coperta acestui e-book. Ea m-a scos din incurcatura.
    Ma bucur ca ti-au placut povestile mele. Venite de la tine, aprecierile sunt un mare compliment. Multumesc 🙂

  12. Mi-a plăcut cel mai mult „Oul fermecat“ al Andreei Iatagan, dintr-un motiv foarte subiectiv (pentru că am avut cel puțin cinci prieteni imaginari până pe la 12 ani și m-am identificat cu copiii din poveste) și din altele cât se poate de obiective: povestea fantomițelor e bine scrisă, cu umor și un soi de afecțiune față de personaje, limbajul e clar și fără înflorituri inutile, secvențele narative s-ar preta unor ilustrații foarte originale. Probabil că textele pentru e-book au avut o limită de număr de semne, fiindcă mi se pare că povestea s-a terminat cam abrupt. Autoarea ar putea rescrie sfârșitul, maxim 2000 de semne cu o întâmplare neașteptată ca final, și ar ieși ceva superfain.

  13. Povestea preferata a fetitei mele este „Oul fermecat” pentru ca peste cateva zile incepe scoala si nu cunoaste pe nimeni. E nerabdatoare sa isi faca prieteni si sa discute cu ei despre scoala sau pasiunile comune.

  14. „Fetita careia nu ii placeau culorile” este favorita
    La 4ani Ioana ii place sa foloseasca culoarea albastra la orice desen ,fie ca este morcov ,fie ca este o buburuza

  15. Sunt foarte drăguțe poveștile. Cel mai mult ne-a plăcut povestea cu broscuța pt că suntem fani broscuțe, in general. Sunt drăguțe și ilustratiile.

  16. Povestile-s faine atat pentru adulti, cat si pentru copii, dar noi ne declaram fani FuFu.
    Ne-am intristat odata cu ea,” saraca broscuta fara culoare” si ne-am inveselit in final cand prietenia a facut-o sa devina colorata.
    Ne bucuram ca FuFu are companie, chiar si asa eu si fetita mea suntem prietenele ei.
    * noi ca parinti ar fi ideal sa construim in copiii nostri sentimentul empatiei, prieteniei, oricum ei ne imita comportamentul si ne citesc sentimentele fara a le verbaliza.
    Fara prieteni suntem incolori, goi pe dinauntru.

  17. Fetita mea (8 ani) a preferat povestea „Fetiţa căreia nu îi plăceau culorile”. Dupa ce a citit povestea a zis ca e si ea ca Ria, refuza sa incerce anumite lucruri dar in final se convinge ca mama a avut dreptate.

  18. Lui Eduard i-a plăcut “Fetiţa căreia nu îi plăceau culorile“, căci nici lui nu-i place sa coloreze. A zis ca niște creioane magice poate l-ar convinge și pe el ???

  19. Frumoase povesti, dar povestea broscutei Fufu i-am citit-o deja de mai multe ori, o declar castigatoare cu tot cu ilustratii ???

  20. E foarte frumoasă ilustrația Sofiei ( e de pus în ramă, pe bune!) și figurinele tale din plastilină.
    Îmi iau și eu plastiline de-astea translucide, arată super 🙂

    • nuu, alea translucide sunt niste pietre decorative, doar brocutele sunt din plastilina.

  21. Povestioara noastră preferata a fost : “Oul fermecat” .Luni începem școala suntem in clasa pregătitoare și avem emoții mari.

  22. Piticii mele i-a placut „Fetița căreia nu îi plăceau culorile”. Nu putea crede ca exista copii carora sa nu le placa culorile

  23. Povestea micutei Ria, ne a placut cel mai mult probabil ca i place mult sa deseneze …dar mie imi plac mult broscutele tale de plastilina.

  24. Broscuța fufu a fost p placul nostru??
    Ilustrația perfecta?
    Felicitări!!!
    Toate au ieșit foarte faine
    Felicitări vouă!!

  25. Foarte frumoase povestioarele, cel mai mult ne-a plăcut poveste cu broscutele..Nu au iesit rău nici ilustrațiile ! Felicitări pentru munca depusă!

  26. Baietelul meu spune:”Aia cu broascaaaaa!” si mie la fel, Fufu! Fff dragut numele! Eu si sotul meu, inainte de baietel, am avut o broasca testoasa!!! se numea Kikutzel!:)

  27. „Fetita careia nu ii placeau culorile” i-a placut cel mai mult fetitei mele deoarece ea adora toate lucrurile colorate si povestea i-a confirmat ca frumusetea se naste din culoare !

  28. Mie mi-a plăcut cel mai mult „Fetița căreia nu îi plăceau culorile”, fiindcă Ria seamănă la încăpățânare și curiozitate cu fetele mele, iar lor le place mult să deseneze și să picteze cu toate culorile curcubeului.

  29. Alexandrei (2 ani si 6 luni) i-a placut “Fetita careia nu ii placeau culorile” deoarece in timp ce citeam am colorat si noi cu creioanele colorate, in aceeasi ordine ca in poveste. Recunoaste culorile de acum si e incantata ca poate desena si ea.

  30. Fufu este o poveste foarte drăguță. I-a plăcut pentru ca si copilului ii place sa coloreze, pe unde vrei si mai ales pe unde nu vrei.

  31. Bun…uite e un concurs aici trebuie să scriu care v-a placut:
    „aia cu boasca!”
    „ba aia cu oul!”
    Sigur ca da, pe principiul ce va iau paste sau pizza? „eu veau paste!” , ” eu vreau pizza!”… Niciodată nu vor la fel! ?
    Ioana nu te mai necăji din cauza pictatului, sunt sigura ca daca si-ar pune un profesor mintea cu tine(e-ar găsi unul până la urma) ai învăța să pictezi, pe de altă parte talentul tau e unul nativ…nu cred ca te ar fi putut învăța cineva sa scrii. E ca si cum ai vrea sa cânți fără să ai voce, nu prea se poate!
    ?

  32. Succes a avut „Fufu, testoasa incolora“. Inca este cam mic sa dea explicatii prea multe dar pentru ca broasca oac-oac si are o casuta in spate. 🙂

  33. Iti spun ce mi-a placut mie, inca nu am apucat sa le citesc celor mici. Povestea culorilor, fain cum prinde totul viata si cum fiecare are rolul lui. p.s.:Te-ai cam chinuit sa faci atatea broscute! Ti-au iesit bine!

  34. Celor 3 exploratori din casa noastră le-a plăcut povestea “Fetița căreia nu ii plăceau culorile” . De ce ? “ pt ca sunt tare jucăușe creioanele care prind viața si a descoperit si fetița culorile pana la urma “

  35. Minunate povesti! Cel mai mult i-a placut fetitei mele povestea Fetita careia nu ii placeau culorile, ei ii plac mult culorile si are multa imaginatie.

  36. Cel mai mult i-a placut Oul fermecat, pentru ca acum este intr-o perioada in care ii plac fantomele. Ne prefacem ca lui ii este frica de o fantoma din camera iar ei trebuie sa vin sa o imblanzesc ?

  37. Fetițelor mele ( și mie?) le-a plăcut povestioara cu broscuța Fufu.? Cea mare , pentru că se aseamănă cu micuța broscuța in gestionarea emoțiilor și trăirilor, cred…este la fel, timida, neîncrezătoare… după poveste ne-am apucat de desenat broscuțe țestoase….?

  38. Fufa, broscuța incolora! Pentru ca prietena ei desena cu coada în nisip și pentru ca „ne învață să nu renuntam”- citat de la fiul meu, David, care merge la scoala în clasa pregătitoare ? ❤

  39. Povestea broscuței Fufu – pentru ca este despre speranta, perseverenta, incredere si prietenie. Si pentru ca fiului meu ii plac mult animalele.

  40. Toate ne au placut, dar broscuta un pic mai mult. Si desenele tale sint f simpatice, sa stii. Eu una n as fi avut curaj sa mi fac publice „operele de arta”.

  41. Toate povestioarele sunt foarte frumoase, ilustrațiile la fel, sunt originale. Mie mi-au placut toate trei?Fiicei mele celei mari i-a placut povestea broscutei Fufu, iar celei mici ” Fetita careia nu-i plăceau culorile”

  42. “Fetița căreia nu ii plăceau culorile” e preferata fetiței mele. Cred că la început a intrigat-o titlul, dar apoi i-a plăcut pentru că îi place mult să deseneze și-i plac culorile.

  43. Buna Ioana!! minunate povești.. băiețelul meu mai mare a fost f încantat … si cel mic.. doar ca cel mare se poate exprima..cel mai mult i-a plăcut cea cu Fufu.. poate pentru ca ii placeau broscutele țestoase dinainte.. s-a pus să construiască cu piese lego pe Fufu si pe Lili și a început
    să povestească ..o să atașez pozele pe Facebook.. aici nu știu cum… mulțumim mult pentru ele! o zi frumoasă de septembrie! 🙂

  44. Ne-au placut mult povestile, dar cel mai mult, Anei i-a placut cea cu oul fermecat – pentru ca „e despre prietenie” -, iar pe locul doi, cea cu fetita – pentru ca „a invatat ceva nou”.

  45. E greu sa alegi din trei povesti minunate, dar fetita mea a preferat Oul fermecat. Pe la 5-6 ani a avut o prietena imaginara datorita careia a reusit ulterior sa isi faca prieteni. Toata lumea era impresionata de prietena ei (imaginara), a reusit chiar sa isi convinga si bunicii ca e o prietena reala ?.

  46. Baietelului meu i-a placut cel mai mult povestea cu fetita careia nu-i placeau culorile pentru ca lui ii place tare mult sa coloreze si sa picteze.

  47. Buna Ioana,
    Lui Vladi al meu i-a placut de broscuta Fufu si de prietena ei Lili. Probabil pentru ca el este foarte sociabil si s-a bucurat ca Fufu mai are inca o prietena pe langa crabi si pescarusi ??.
    Ilustratiile..cel putin in povestea cu broscuta Fufu, se potrivesc manusa, mi-au placut mult ?. Chiar faine. Ai avut si instrumentele potrivite, de la BIC. ?

  48. Noua ne-au plăcut toate trei foarte mult. Dar ca sa le putem departaja, FUFU e pe primul loc pentru ca așa simțim și noi ca prietenia îți da aripi, prinzi “culoare”, simti ca plutești! ☺️

  49. Broscuta Fufu e minunată, mi-a amintit de povestea The Rainbow fish, o găseşti pe youtube. Ilustrațiile sunt frumoase, ale tuturor.

  50. Broscuta Fufu! Ii plac mult cele doua filme de desene animate „Aventurile lui Sammy” si aceasta poveste l-a dus cu gandul la ele. Foarte incantat si de desenele tale si ale Sofiei, exact ce trebuie.

  51. Deci pe mine „Fufu” m-am facut sa plang, e preferata Sofiei, eu am citit cu nod in gat povestea ei, imi doresc mult ca fetitele mele sa aiba prieteni, sa fie colorate si fericite. Sofia( a ta!) deseneaza superb, insa nu pot sa nu remarc broastele din plastilina, sunt wow.
    P.S. Cand eram insarcinata cu Sofia, sora mea avea doua broscute testoase, alea mici si frumoase adorau sa escaladeze burtica mea, daca ma asezam in pat si le puneam si pe ele, se „napusteau” sa ajunga la burtica!Cand am completat in albumul bebelusului la sectiunea „Cine ma asteapta acasa?” am trecut 2 si 4, asa le chema pe broscute( Ella le primise la 24 de ani). In mare, avem ceva legatura cu brosutele testoase :))) :*

  52. Mie mi-au placut toate 3, dar copiii au ales-o pe Fufu 🙂 concluzia lor: „mai bine un prieten adevarat decat prea multi sau niciunul” :)))

  53. Cele 3 povestioarele sunt minunate, mulțumim pentru recomandari ! Celor 2 copii ai mei însă le-a plăcut maxim broscuța Fufu.

  54. Foarte dragute povestile! Baietului meu mai mare i-a placut cea cu Oul fermecat deoarece si el a avut un prieten imaginar la gradi si s-a regasit foarte tare in aceasta poveste.

  55. Broscuta Fufu îi place baiatului. Se identifica cu ea. Are mare nevoie de prieteni îi place mult in compania copiilor. Povestioarele sunt drăguțe și ne-au incantat. Mulțumim! Spor pe mai departe!

  56. Cel mai mult le-a placut fetelor mele prima poveste,ceacu broscuta Fufu, de desene ziceau ca sunt simple si dragute, asa r putea sa fie si ele ilustratoare in carti ?

  57. Elevul nostru a citit (mi-a citit) toate cele 3 povestioare captivante, savurand fiecare desen in parte…criticand usor ori laudand diferite aspecte (e un micut desenator si el 🙂 ). Cel mai mult i-a placut povestea broscutei Fufu…l-a impresionat ideea: magia prieteniei.

  58. Fetitei i-a placut Povestea broscutei Fufu, iar baietelului i-a placut Oul fermecat. Mie mi-au placut toate, dar mai ale Fetita careia nu ii placeau culorile, Frumoase povesti, „inimoase” ilustratii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *