Ce mai citeste soțul meu pe internet (ep. 6)

Articol scris de soțul patroanei în cadrul rubricii săptămânale creată special pentru a arăta femeilor și bărbaților ce mai citește un bărbat pe internet.

Săptămâna asta a fost bună, am vândut pe olx niște lucruri pe care nu le mai foloseam și am luat un aspirator robot.

1. Ideea că există diferențe biologice între creierul masculin și cel feminin este un mit. (sursa 1) (sursa 2)

Știți despre ce e vorba: stereotipul spune că creierul feminin este optimizat din fabricație pentru empatie și intuiție, în timp ce cel masculin este optimizat pentru rațiune și acțiune sau ceva de genul ăsta. Există și ideea că în timpurile preistorice bărbații plecau la vânătoare și deci și-au dezvoltat abilități care să-i ajute la asta, în timp ce femeile rămâneau în peșteră să crească copii și să bârfească, evident. Draguță ipoteza, dar ea ignoră faptul că omul preistoric a evoluat și a ajuns așa cum îl știm în timp ce ducea o viață nomadă de vânător-culegător, pentru simplul motiv că nu descoperise încă agricultura și deci era nevoit să se deplaseze în căutarea hranei. Asta e ceea ce s-a petrecut în 188 de mii de ani din cei 200 de mii de când a aparut homo sapiens, că agricultura şi traiul sedentar au vreo 12 mii de ani.

Așa că faza cu femeile în peșteră și bărbații la vânătoare nu prea ține, atât femeile cât și bărbații erau tot timpul pe drum și făceau de toate – apropo, ca trivia, oamenii pre-istorici nomazi erau nevoiți să își poarte copiii mici pentru că nu aveau altă soluție să-i care după ei, deci asta cu purtatul nu e o fiță, e ceva esențial.

Încă din secolul 19 a apărut ideea că bărbații și femeile ar avea creiere diferite pentru că cică lipseau vreo 150 de grame la cântar la creierul feminin. Sigur, faptul că bărbații în general sunt ceva mai mari decât femeile și deci au toate organele ceva mai mari nu a fost relevant.

Realitatea este că neuro-științele moderne nu au descoperit nici o dovadă decisivă că ar exista o diferență structurală între creierul masculin și cel feminin. Pur și simplu diferențele care există fie sunt de grad, nu de structură, fie sunt explicate de variabilitatea normală între indivizi, nu între sexe.

Desigur, faptul că nu exista diferențe biologice între creiere nu înseamnă că bărbații și femeile nu se comportă diferit și nu sunt diferiți, ci înseamna doar că diferențele de comportament, de interese etc au cauze culturale, nu biologice, adică țin de mentalități, de felul în care ne tratăm diferit copiii în funcție de sexul lor încă de la cele mai mici vârste și așa mai departe.

Pe scurt, după cum se zice în articol, „a gendered world will produce a gendered brain„.

2. Explicația pentru care Paștele se sărbătorește la date diferite în ani diferiți (sursa)

Sincer, eu tot nu am înțeles. Adică ok, are legătură cu echinocțiul de primavară, care are dată fixă, și cu luna plină, care are dată schimbătoare, dar de ce are legătură cu ele?
E și ceva legat de diferența dintre calendarele iulian și gregorian, în regulă, dar asta tot nu explică de ce sunt date diferite de la un an la altul în cadrul aceluiași calendar. Craciunul cum poate fi tot timpul pe 25? Mister.

3. Cinci motive verificate științific pentru care femeile se machiază (sursa)

În articol sunt citate studii care cică au demonstrat că rujul roșu, fondul de ten (așa se traduce „foundation”?), machiajul ochilor, un pic de roșu în obraz și un machiaj care în general face fața să arate „sănătoasă” sporesc atractivitatea femeilor pentru bărbați, pentru că îmbunătațesc sau evidențiază trăsături care sunt asociate în subconștient cu fertilitatea.

Acum, știu că e gheață subțire aici, probabil multe femei vor spune că ele nu se machiază pentru bărbați, ci pentru ele însele. Sau că în general, când o femeie se înfrumusețează cumva, nu o face pentru alții, ci pentru ea. Lucru pe care îl înțeleg și îl accept, nu zice nimeni că dacă te-ai machiat este pentru că vrei să ieși la agățat, dar mi se pare că putem merge mai departe și să ne întrebăm care este mai precis mecanismul prin care te simți mai bine dacă arăți mai bine?

Mi se pare că nu putem ignora faptul că orice imbunătățire pe care o aducem aspectului nostru exterior este și pentru ca ceilalți oameni să ne găsească placuți, atractivi (nu neapărat sexual) sau măcar pentru a nu le atrage atenția într-un mod negativ. Asta e valabil nu numai pentru femei, ci și pentru bărbați, de exemplu eu nu sunt convins că n-aș umbla cu hainele rupte dacă aș trăi singur în pădure sau ceva. De spălat probabil că le-aș spăla, că e chestie de sănătate, dar nu cred că aș înceta să mai port o haină doar pentru că nu mai arată bine, aș aplica exclusiv criterii funcționale, nu estetice.

Deci eu cred că atunci când spunem „vreau să arăt (mai) bine pentru mine, nu pentru alții”, de fapt spunem „vreau să arăt (mai) bine pentru ca ceilalți să mă aprecieze într-un fel sau altul, ceea ce mă va face să mă simt bine”.

Asta cred eu, și sunt curios să aflu ce credeți voi, așa că vă rog să votați în sondajul de mai jos și să comentați dacă doriți – eu vă urez un Paște liniștit și fericit!

[interaction id=”5cbd7b2ebb6fb02a10178ecb”]

Sursa foto: set de machiaj via shutterstock.com

PS Dacă ați ratat episodul de săptămâna trecută, îl găsiți aici.
Rezultatele sondajului de săptămâna trecută referitor la votul obligatoriu sunt în proporție de 90% pentru, au votat 400 de oameni (mulțumesc!).

Robo
Robo

Beautiful. Dirty. Rich.

Articole: 77

15 comentarii

    • Vreau sa corectez comentariul. Cand am spus ca sunt diferente mari intre sexe in SUA voiam sa spun ca acestea sunt tratate foarte diferentiat. In Scandinavia, unde eu locuiesc acum, se aspira catre o egalitate de sanse cat mai deplina. De aceea mai mare libertate si suport ca aici e greu de gasit. Si cu toate acestea majoritatea femeilor si fetitelor si a barbatilor si baietilor sunt caracteristice traditiei. Mai mult decat in Sua unde societatea este foarte fragmentata si libertatea chiar daca exista juridic in practica lasa de dorit. Eu va spun despre fetita mea. Eu i-am dat haine de tot felul, de f mica. Si de culori baietesti si feminine. I s-a spus de la scoala si eu i-am spus acelasi lucru, ca poate sa aleaga ce culori vrea si se poate imprieteni cu cine vrea. Si totusi fetita mea a crescut si cand a inceput sa isi aleaga singura hainele acestea sunt roz, pasteluri de tot felul, glitter, paiete. Eu am facut si greseala ca i-am spus ca poate fi ce vrea ea sa fie, baiat sau fata. Bine ca e ea sanatoasa ca mi-a spus ca stie dar ea este fetita si vrea sa fie fetita. Aceeasi atitudine se remarca in majoritatea cazurilor in Suedia.Exista diferente intre psihologia masculina si cea feminina. Robo, imi.pare rau ca nu ti-ai luat din timp sa asculti vreo conferinta sau interviu cu Jordan Peterson. Atunci ai putea sa asculti despre adevarata diferenta dintre sexe. Din pacate miscarea LGBT acapareaza in general discutia in cercurile liberale. Dar da-i si celeilate parti o sansa. Nu bigotilor ci unui om de stiinta.

    • Pai, n-a zis nimeni ca nu exista diferente intre psihologia masculina si cea feminina. Articolul era despre ideea ca nu exista diferente biologice, adica din fabricatie, intre creiere.
      Iar cei care zic asta sunt tot oameni de stiinta, care cu asta se ocupa, cu studierea creierelor. Petersen e psiholog la baza si problema cu el e ca de fapt nu zice nimic clar, doar face aluzii. Si mie nici nu mi se pare ca discutia asta are vreo legatura cu LGBT, sincer.

    • Propaganda LGBT este tocmai asta. Minciuna ca masculinitatea sau femininitatea sunt datorate doar culturii si nu sunt innascute. LGBT si altii de stanga vor de fapt sa distruga traditiile. Femeile sa fie ca barbatii si invers. Feminismul lor e unul postmodern in care se doreste promovarea doar acestui model. Pentru feministele noului veac o femeie care are copii si sta acasa cu ei este o rusine. Daca il urmaresti pe Peterson indestul poti vedea ca feminismul si propaganda LGBT au ajuns sa creeze probleme reale. Daca citesti printre comentariile la acest post ai un citat stiintific. Ce ai citit tu pe web e doar un bors propagandistic. Daca chiar esti interesat de stiinta zic eu sa aprofundezi acest subiect pentru ca e mai important decat iti dai seama.

  1. Brain-imaging studies indicate that these differences extend well beyond the strictly reproductive domain, Cahill says. Adjusted for total brain size (men’s are bigger), a woman’s hippo­campus, critical to learning and memorization, is larger than a man’s and works differently. Conversely, a man’s amygdala, associated with the experiencing of emotions and the recollection of such experiences, is bigger than a woman’s. It, too, works differently, as Cahill’s research has demonstrated.
    https://stanmed.stanford.edu/2017spring/how-mens-and-womens-brains-are-different.html

  2. Sarbatori fericite! Cezar Petrescu parca spunea ca femeile nu se aranjeaza pentru barbati, ci pentru ca este un razboi tacit intre ele. :p

  3. Robo, diferentele dintre barbati si femei nu se datoreaza doar culturii. In nici un caz. Aceasta este evident in cercetarile asupra celor mai uniformizate societati moderne cum ar fi tarile scandinave. Cu cat oamenii au mai mare libertate de a alege cu atat mai mult difera alegerile lor. De exemplu in sanatate lucreaza din 20 de persoane, 19 sunt femei. Sau in conatructii invers. In SUA sunt diferente mari intre sexe si totusi acolo femeile aleg in mai mare grad profesii traditional masculine si invers. Exista diferente psihologice intre sexe care sunt foarte bine documentate. Asta daca iti place stiinta. Daca iti place propaganda lgbt, da, nu sunt deloc diferente, decat din cauze culturale. Nu e adevarat ca cei mai multi sinucigasi sunt barbati, sau ca femeile sunt in general mai amabile, dar si mai sensibile la emotii negative. Nu e adevarat ca barbatii sunt mai agresivi. Ce stiu oamenii de stiinta? Cand lumea vrea prea multe stiinta trebuie sa se retraga.

    • Roborock 2 / S5 /S50 (firma mama e Xiaomi), toata lumea zice ca e cam cel mai bun si e decent la pret fata de altele din zona lui de dotari. Eu il am doar de marti deci nu pot sa spun mare lucru, dar intr-adevar la prima vedere pare senzatie, e f inteligent la navigare si aspira bine, are si mop etc

      Cauta pe youtube, sunt f multe review-uri despre el. Si pe emag are peste 100 de reviews, f bune toate.

      De meritat eu zic ca merita, pt ca stii cum e, secretul ordinei si curateniei e sa mentii, nu sa faci, cel putin asa zice Marie Kondo 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *