Nimeni nu-i perfect, și asta înseamnă că ar trebui să fim toți buni, nu răi (film animat despre bullying și concurs)

Au stat neclintiți tot filmul. Ivan a sărit în brațele mele la o fază, iar la final au aplaudat. În drum spre casă, i-am întrebat cu ce au rămas din film, ce au înțeles din el.
– Sofi, care crezi că a fost ideea filmului?
– Că nimeni nu e perfect.
– Așa am înțeles și eu, iubito!
– Și că cei care se cred perfecți se poartă urât cu ceilalți! a completat Ivan.
– Dar ați observat și de ce fac asta?
– Pentru că nici ei nu sunt perfecți și cineva i-a făcut să plângă din cauza asta, așa că acum fac la fel altora, ca să se apere! a explicat Sofia, foarte serioasă.

Ce frumoasă definiție a durerii, agresivității și bullyingului mi-a dat ea!

– Dar, Sofi, când cineva se poartă urât cu tine, vrea să te facă să te simți greșită, îți zice că ești urâtă sau fricoasă sau pitică, tu ce faci?
– Păi, simplu. Nu-l bag în seamă.
– De ce?
– Pentru că ce spune nu e adevărat. Vrea doar să-mi facă rău, ca să se simtă el bine.

Vorbim de mulți ani despre asta, fac amândoi la școală multe activități despre furie, agresiune, compasiune și calmare, dar filmul acesta, Uglydolls, i-a ajutat să pună totul într-o formulă mai limpede.

Așa că vă recomand filmul acesta, consider că e potrivit pentru copii între 5 și 10 ani.

M-am bucurat să văd mulți adolescenți în sală, părinții lor au făcut bine să-i aducă la această animație și nu la alt film care ar fi fost poate cu mai multă adrenalină. Vreau să scriu despre el, pentru că sunt absolut convinsă că acest tip de mesaj are un efect semnificativ asupra copiilor și poate avea impact mai mare decât orice discuție acasă ori la școală (desigur că nici ele nu trebuie să lipsească).

Povestea filmului e simplă: în lumea păpușilor, avem orașul Perfecțiunii, unde sunt toate păpușile perfecte, și Uglyville, unde ajung păpușile imperfecte. Fără un ochi sau cu trei ochi, cu gura strâmbă, cu bucăți de material în plus sau în mijloc. Totul e colorat și frumos în Uglyville, păpușile urâte se iubesc, își apreciază particularitățile, sunt buni prieteni, se distrează împreună. Moxy, una dintre păpușile imperfecte evadează împreună cu prietenii ei și descoperă lumea păpușilor perfecte, din care află cât de imperfecte sunt ele, păpușile din Uglyville. Mai află și că ele, urâtele, nu vor ajunge niciodată la un copil care să le iubească, sunt machiate și transformare să devină frumoase. Apoi sunt alungate înapoi la ele în oraș.

În Uglyville ajunge vestea că acolo trăiesc doar păpușile urâte, și bucuria dispare. Toți sunt triști, deprimați, încep să devină răi unii cu alții. Până când aceeași Moxi reușește să convingă păpușile că e ok să fii imperfect, că de fapt, perfecțiunea nu există.

Finalul e frumos, cu iubire și vise împlinite. Mergeți la Uglydolls!

Iar dacă veți reuși să convingeți învățătorul să ducă toată clasa la cinema la acest film până pe 22 mai, puteți descărca de pe Cinemacity.ro broșura, copiii pot participa apoi la discuții și activități despre film și se pot înscrie la concursul #FiiPersonajulPozitiv, la care pot câștiga mascotele din film pentru toată clasa!

Această campanie este realizată de Vertical Entertainment și Cinema City cu sprijinul Salvați copiii România. Găsiți mai multe detalii despre bullying în școală aici, pe www.scolifarabullying.ro.

Am și eu un concurs aici, pe pagina de Facebook, puteți câștiga o mascotă cu unul dintre personajele din film și patru bilete la Uglydolls, avem trei astfel de premii, biletele sunt la Cinema City Sun Plaza, Bucuresti.

Dar și dacă nu câștigați, mergeți la acest film cu copiii și discutați despre temele din el. E important să nu creștem nici victime, nici agresori.

Sursa foto: bullying la școală via Shutterstock.com

 

 

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4198

22 comentarii

  1. Si totusi nu este prea devreme sa ii prezinti unu copil rautatile oamenilor.Nu e prea devreme sa i implementezi in minte unui copilas ,ca da un alt copil poate fi rau din invidie?De ce sa fie invatati de mici ce inseamna invidia,rautatea….

    • oh, nu cred ca vreun parinte spune copilului din senin lucruri despre rautate si agresiune. eu una i-am povestit Sofiei despre asta cand o musca un coleg la gradinita, iar ea nu intelegea ce se intampla si apoi cand singura intreba de ce unele fete la gradinita rad de ea degeaba, de ce spun minciuni, de ce copiii sunt agresivi in parc etc.

  2. Uglyville. Da, e greu sa porti discutii zilnice cu copilul tau despre răutăților altor copii. De ce e bine ca ea si nu ca ei, de ce sufera, de ce ei nu discuta cu parintii lor…si multe multe. Interesant film, cred ca merita vazut, dat mai ales explicat copiiilor, pt a intelege corect ce vrea sa transmita..

  3. Buna, astazi am vazut filmul impreuna cu fetele noastre de 6, respectiv 3 ani si 10 luni. Foarte fain, inteligent facut, muzica buna. Ne-am distrat de minune. Multumim de sugestie. ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *