E copilul tău în siguranță pe Internet? (concurs)

Vă rog să citiți mai jos  concluziile studiului realizat de IRES (Institutul Român pentru Evaluare și Strategie) în ceea ce privește activitatea copiilor noștri pe internet. Apoi o să vă povestesc despre o carte ilustrată pentru copii care le explică într-un fel simpatic despre importanța navigării sigure pe internet, vă invit la un concurs susținut de Kaspersky Lab și vă povestesc despre un sistem de control parental pentru laptop, tablete și telefoane mobile la care puteți apela pentru ca cei mici să aibă o experiență sigură pe internet de fiecare dată (există o variantă gratuită și una premium, care costă mai puțin de 6 lei pe lună). Dar, înainte de orice, citiți cum stăm și ce fac copiii noștri pe internet:

  • De patru ori mai mulți copii intră pe internet de pe telefon față de acum cinci ani

  • Majoritatea folosesc internetul pentru joc și distracție (doar un mic procent îl folosesc pentru informare sau activități creative)

  • 45% dintre copii percep internetul ca fiind un mediu sigur

  • Pentru 4 din 10 copii internetul are valențe pozitive, considerând că le este mai ușor „să fie ei înșiși” atunci când sunt online decât în interacțiunile față în față cu oamenii

  • 3 din 10 copii raportează o experiență neplăcută online în ultimele 12 luni (există o creștere constantă a experiențelor negative pe internet ale copiilor, de la 21% în 2010 la 33% în 2018)

  • Cea mai mare creștere a experiențelor negative online este raportată în grupa de vârstă 9-10 ani, ceea ce înseamnă o expunere din ce în ce mai timpurie la riscurile online

  • O treime dintre copii au fost expuși în anul precedent la o formă sau alta de discurs incitator la ură

  • 24% dintre copii au primit mesaje cu caracater sexual pe internet, băieții în mai mare măsură decât fetele

  • Dintre ei,  20% declară că au fost fericiți să primească astfel de mesaje

  • 42% dintre cei intervievați au intrat în contact pe internet cu persoane pe care nu le cunoscuseră anterior față în față, acest lucru fiind mai frecvent în cazul băieților și al copiilor mai mari

  • 60% dintre cei care au intrat în contact pe internet cu o persoană pe care nu o cunoscuseră anterior față în față raportează că s-au întâlnit în persoană cu cineva pe care nu îl cunoscuseră anterior decât pe internet

  • Jumătate dintre copii au văzut în ultimul an imagini cu violență extremă

  • 30% dintre copii au întâlnit pe internet în ultimul an discuții despre experiența altor utilizatori privind consumul de droguri, discuții despre anorexie și despre suicid

Întregul studiu „Acces, utilizări, riscuri și oportunități ale internetului pentru copiii din România.
Rezultate ale proiectului EU Kids Online 2018” îl găsiți aici (studiu realizat de Platforma DigiLiv-REI – Vieți digitale. Cercetare, Educare, Intervenție, fondată de echipa EU Kids Online România).

După cum vedeți, nu stăm foarte bine. Copiii noștri intră online foarte devreme, într-un mediu care nu este folosit așa cum sperăm noi (Îi dau telefon ca să se informeze și să fie creativ. Yeah right. Îl va folosi ca să se joace și va fi greu să-l oprești, va socializa, nu mereu cu cine trebuie, va afla tot ce-ți dorești să nu afle) și se va supune unor riscuri despre care nu au habar (jumătate dintre ei cred că Internetul e sigur).

Ce putem face?

  1. Putem amâna momentul în care le permitem să intre online. Găsiți aici un articol care o să vă ajute să găsiți momentul potrivit să le luați smartphone.
  2. Când considerăm inevitabil să le oferim acces la internet de pe laptop sau de pe propriul lor telefon mobil, instalăm o aplicație de control parental.
  3. Le explicăm în detaliu ce pericole sunt pe internet și cum se pot păzi de ele.
  4. Ne străduim să păstrăm o legătură bazată pe încredere cu copilul și sperăm că va veni la noi să ne spună dacă și când i se întâmplă ceva nefiresc sau neplăcut pe internet.

O cale de a transmite copiilor mesaje importante, fără a îi încărca inutil cu panica noastră, sunt cărțile create special pentru ei. Kaspersky Lab lansează pe 18 mai de la ora 16.00 în Sun Plaza cartea Kasper, Sky și ursul cel verde. Cartea este scrisă de o autoare olandeză foarte cunoscută, Marlies Slegers, și este potrivită copiilor cu vârste între 9 și 11 ani. Am pus mai jos câteva imagini, puteți descărca toată cartea de aici.

Kasper și Sky sunt colegi și prieteni buni. Kasper primește un cadou de la bunicul lui: un urs verde, pe nume Kuma, care se dovedește cu adevărat special: poate să vorbească, iar atunci când Kasper este pe cale să facă un lucru periculos – de exemplu să își dea parola de la un joc online unui alt coleg – ursul se înroșește și îl împiedică.

La lansarea de pe 18 mai, copiii vor putea să îl întâlnească pe ursul Midori Kuma. 🙂

Ca să vă încurajez să oferiți această carte copilului vostru, dar și să apelați mereu la sisteme de control parental, împreună cu Kaspersky Lab vă invit la concursul “OPrietenieCuSiguranță”! Puteți câștiga unul dintre cele opt premii pentru extra siguranță pe internet:

  • 3 premii formate din câte două licențe de control parental Kaspersky Safe Kids, cartea Kasper, Sky și ursul cel verde și o mascotă cu ursul (pentru cel care comentează, plus un prieten, căruia le poate face cadou)
  • 10 premii a câte 2 licențe de control parental Kaspersky Safe Kids (pentru cel care comentează, plus un prieten, căruia le poate face cadou)

Concursul începe acum și se termină pe 17 mai la ora 23.59. Pe 20 mai voi extrage cei cinci câștigători și îi voi anunța aici în comentarii și în articol. Ca să participați la extragere, vă invit să lăsați un comentariu la acest articol despre cum gestionați problema folosirii Internetului în siguranță de către copii, cu ce situații v-ați lovit și cum le-ați rezolvat.

Revenind la soluțiile de control parental, Kaspersky Safe Kids are o variantă gratuită care mi se pare foarte bună, și una contra cost, care oferă câteva beneficii foarte importante, pentru 69,9 lei pe an. Trebuie să vă faceți un cont My Kaspersky (e gratuit), apoi instalați o aplicație pe deviceul copilului (care vă ajută să monitorizați și să limitați site-uri și timp de conectare), alta pe device-ul părintelui (care vă ajută să vedeți rapoarte și să personalizați setări).

Varianta gratuită vă oferă:

  • Filtru de conțint online (nu permite accesarea de către copil a unor site-uri web cu conţinut inadecvat)
  • Controlul timpului de utilizare a anumitor aplicații sau a device-ului cu totul, restricții de vârstă sau categorii.
Varianta Premium (69,9 lei pe an) aduce în plus față de cele de mai sus următoarele:
  • Monitorizează și raportează acivitatea copilului pe Facebook
  • Monitorizează apelurile şi mesajele text de pe toate dispozitivele Android ale copilului
  • Trimite alerte în timp real dacă copilul încearcă să acceseze site-uri şi aplicaţii cu conţinut neadecvat
  • O funcţie de urmărire GPS pentru vedea unde se află copilul pe o hartă online în timp real
  • Definirea unei zone sigure în care copilul trebuie să rămână şi te avertizează instantaneu dacă acesta o părăsește
  • Anunţă când bateria device-ului copilului este aproape consumată, pentru a-l avertiza că trebuie să-şi reîncarce dispozitivul
Funcţionalitatea completă este disponibilă pentru PC-uri, computere Mac, telefoane şi tablete Android. Pentru Iphone & iPad, puteţi aplica numai limitări în funcţie de vârstă.

Puteți testa sistemul, folosind varianta de trial a programului, o găsiți aici.

Așadar, soluții accesibile există, sistemul Kaspersky Safe Kids varianta premium costă mai puțin de 6 lei pe lună! Cel mai important lucru rămâne relația dintre noi și ei, care, dacă e una bazată pe încredere și respect, nu va fi zdruncinată nici de internet, nici de tehnologie.

Nu uitați de lansarea cărții Kasper, Sky și ursul cel verde, pe 18 mai de la 16.00 la Sun Plaza și de concursul nostru cu premii în cărți, mascote și licențe Kaspersky Safe Kids pentru voi și un prieten. Start comentarii! Pentru un internet cât mai sigur și plăcut pentru noi și copiii noștri!

Sursa foto: copii pe internet via Shutterstock.com

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4174

28 comentarii

  1. Totusi aplicatiile astea de control total parental ma sperie sincer. Sa i citesti mesajele, gps.. Copilul mai mare trebuie sa aiba si un grad de independenta cumva, in lipsa unor motive clare pentru care este necesar atat control (nu stiu, risc consum de droguri, absente de la scoala, etc) nu pot fi de acord cu instalarea unui asemenea program.
    Inteleg ca unui copil mic nu ii dam telefon deloc, dar in adolescenta sa il urmarim ca pe infractori pare gresit.

    • Scuze, nu doresc sa particip la concurs, succes participantilor, doar voiam sa spun o parere 🙂

    • Nu ii puteai citi continutul mesajelor. Vedeai doar numerele apelate sau de la care a fost copilul apelat sau primea sms. Intre timp au scos aceasta posibilitate de a monitosiza apelurile si smsurile….

    • Ma bucur sa aud asta. Panicile unui parinte nu trebuie incurajate in sensul de a nu oferi intimitate deloc adolescentului. Nici urmarirea constanta prin gps nu e ceva normal, e ca o bratara electronica de supraveghere. Cred ca sunt destui care ar vrea sa folosesca programul asta si in cuplu cu partenerul de viata :))
      Oricum un copil destept va gasi mereu metode de fentare a acestor masuri (cea mai simpla varianta e sa aiba alte conturi facebook facute de pe telefonul unui coleg la scoala, sa vada ce siteuri vrea de pe un pc public/acasa la un prieten) si va invata sa ascunda parintilor cat mai multe informatii. Eu cel putin asa am facut, am invatat ca mintind/spunand cat mai putine lucruri parintii erau mai linistiti si eu puteam face mai multe. Si am concluzionat ca atunci cand aveam nevoie de ajutor sa ma bazez pe prieteni care nu ma judeca/cearta/pedepsesc

  2. Pfff… deja îmi vâjâie mintea când citesc despre telefon și copil. Nu de alta, dar de aproape 1 an am început să îi ofer băiatului, ce acum are 9 ani, gradual telefonul. Și parcă de fiecare dată vrea tot mai mult. Să petreacă tot mai mult timp pe telefon.

    Recent a cerut și Wi-fi. Căci tot mai multe jocuri atrăgătoare pentru el se joacă online.

    O soluție a fost să-i impun limita de folosire a telefonului doar în weekend. Apoi să caut să îi ofer opțiuni de activități care să concureze cu timpul petrecut pe telefon.

    Nu-i de ajuns că vine perioada pre-adolescentină,acum mai vine și telefonul :((((

    Iar soluțiile nu sunt universal valabile. Deși apilcatia MyKaspersky sigur o voi cauta sa vad daca o pot folosi. Multumesc pentru informatii 🙂

    • Noi încercăm sa limitam foarte mult accesul la telefon/tableta. Cel mic de 1 an și 4 luni nu are acces la niciun ecran și cel mare de 6 ani are voie 30 min o data la 2 zile la tabletă, atunci preferabil pe jocuri, dacă sta pe YouTube doar in prezenta noastră, ocazional mai primește telefonul nostru. Momentan nu am avut evenimente neplăcute, dar mi se pare f utila o astfel de aplicație.

  3. La noi se aplica:
    – timp limitat pe telefon (ai mei copii sunt marisori 11 ani si 15 – si au si treburi de facut prin casa-dus gunoiul, spalat vase, pus masa etc-si acestea trebuie facute inainte de a accesa telefonul)
    -multa comunicare: vorbim mult cu ei despre internet, despre adevaratul folos al lui dar si despre timpul pretios pe care un telefon ti-l fura. Pentru ca mi se pare ca aceste gadgeturi asta fac: fura din timpul tau!

  4. Noi, adica sotul mai precis, avem un programel instalat in sistemul de wi fi al casei care monitorizeaza toate terminalele. Sotul primeste avertizari cand se logheaza un terminal si exact care ii este activitatea pe internet, poate bloca oricand o pagina si chiar sistemul cu totul. Fiul nostru, care acum are 13 ani folosea internetul pentru informare insa de ceva vreme (de vreo doi ani) a aflat de la colegi de retele gen roblox si a inceput sa intre in contact cu persoane straine. Sotul l-a surprins dand informatii despre unde locuieste desi i-am spus de multe ori ca este foarte periculos sa faca asa ceva. Primind alerta sotul a intrerupt imediat legatura, e drept in toata casa si am incercat cu calm amandoi sa-i explicam copilului unde a gresit. Insa copilul se poate loga oricand la un coleg si atunci nu mai avem niciun control. Trebuie sa ne bazam doar pe educatia pe care i-am dat-o si pe informatiile pe care mai nou le considera desuete, deh e adolescent. Sper ca pana ii trece furia adolescentina sa nu se intample ceva grav, pana la urma trebuie sa-l lasam sa treaca si prin propriile experiente.

  5. La fel ma gandeam si eu. Mi se pare sinistru cand aud de rapoarte de genul ce a spus copilul in conversatia cu X. Un copil trebuie in primul rand educat . Controlul nu il invata nimic folositor in viata . Poate doar ca mami si tati sunt comunisti :)) Asta e fix ca articolul ala pe care l-am citit acum cateva zile. Cineva (in America cred ) a raportat o mama fiindca isi lasa copilul de 8 ani sa plimbe cainele. Singura. Fetita de 8 ani. Probabil cei care sustin controlul parental pe internet vor zice ca mama aia merita investigata. E aceeasi chestie nu? Aceleasi pericole ca in online. Straini, droguri, informatii pe care nu vor sa le afle + sanse mai mari sa fie rapit sau lovit de masina. Sau sa-i fure careva cainele. Multi in comentarii au spus ca da nu este normal sa lasi asa. Dar….in primul rand depinde de copil, zona, circumstante, educatia copilului. Eu zic ca a educa e mai presus de a interzice/monitoriza. Si cam ce chestii vrem ca ei sa nu afle? E mai periculos sa afle de la altul la scoala. Odata ce afla o chestie interesanta de la altul atunci chiar o sa inceapa sa caute informatii la alte persoane. Copilul nu e prost si realizeaza ca acasa informatia aia nu e oferita. Revenind la povestea cu fetita mai vreau sa spun ca noi toti suntem in pericol. Chiar si la 25 de ani. Trafic de organe, furt, viol… nu trebuie musai sa ai 8 ani sau 10 sau 13. La 25 te mai tine mama incuiata in casa? Sau iti monitorizeaza tableta? Nu. Deci se presupune ca ai o educatie care te va proteja. Poti sa dai o educatie si sa restrictionezi / controlezi in acelasi timp insa educatia facuta prin teorie nu e de ajuns. Controlul parental trebuie sa existe ca plan B. Educatia sa fie pe primul loc. Si increderea. Si spus toate informatiile alea pe care nu vrem sa le afle ca ei sa nu fie pofticiosi. Cat despre control mi se pare putin prea controlat rapoartele etc. Se poate controla si fara gradul asta de spionaj. Vorbim despre respect fata de copil . Copilul e un adult mai mic. E umilitor sa-l lovesti nu ? Daca te pui in locul lui nu ti-ar placea sa te traga cineva de obraji nu? Ei bine e umilitor sa fie controlat in felul ala atat de obsedat. Daca tu ca adult te pui in locul lui ti-ar placea ca sotul sa verifice cu cine si ce vorbesti? Sau pe ce websiteuri ai intrat? Te-ai simtii nerespectat si violat intr-un fel. Intimitatea pe net este tot intimitate . In mod normal sotul si sotia au incredere unul in celalalt. O fi copilul mai infantil dar daca si nevasta este? Uneori copiii se descurca pe net mai bine ca mamele. Oare copilul ar fi respectat daca tu ca adult te-ai simtii nerespectat?
    Inca o data controlul parental nu e rau. Dar e prea exagerat iar pentru majoritatea inseamna lipsa de educatie care sa ajute pe termen lung. Unde mai pui ca invata sa se lase controlat si asta poate fi extrem de rau ca adult .

  6. Baiatul meu tocmai ce a implinit 14 ani. Eu nu stiu cum mai sta treaba in Ro, avand in vedere ca n-am mai fost in tara de mult timp. Dar in UK cel putin controalele parentale vin la pachet cu routerul si reteaua Wi-Fi respectiva. De exemplu, noi folosim Virgin Media care au o platforma numita WebSafe si unde te poti loga si beneficiezi de diferite „filtre” de baza si protectie impotriva virusilor. Aceste „filtre” de baza blocheaza automat chestiile mai serioase, cum ar fi siteurile care promoveaza consumul de droguri, suicidul, activitatile de natura criminala sau fraudulenta, siteurile care faciliteaza schimbarea sau ascunderea adresei IP, care incita la ura sau pur si simplu la violenta si/sau abuz impotriva copiilor. Pe langa acestea, mai exista si alte filtre aditionale care pot fi usor adaptate situatiei in care te gasesti tu personal. De exemplu eu am ales sa blochez si siteurile unde se vand arme, tutun si alcool, pentru ca al meu copil e inca minor si nu are nevoie de astfel de servicii, si cele de online dating pentru ca, in opinia mea, e la o varsta mult prea vulnerabila sa faca fata unor tentatii de asa natura care ar putea veni din partea unor oameni cu intentii nu asa de bune care se ascund de obicei pe astfel de retele. Atentie insa, toate astea nu se fac intr-un mod intruziv sau care sa ii incalce intimitatea proprie si personala. Nimeni nu urmareste activitatea in totalitate, dar in cazul in care incearca sa acceseze oricare dintre cele de mai sus noi primim o alerta care ne anunta ce, unde, cand si cum. In schimb, pentru el siteul nu apare decat ca find inaccesibil, cu un mesaj tipic de eroare gen „Siteul X nu a putu fi gasit” sau „Siteului Y i-a luat prea mult sa se incarce” etc, ceea ce eu consider ca e foarte discret si diplomat, pentru ca nu vine nimeni sa il sperie cu „Ai fost blocat!” „Sa vezi cand afla mami si tati”. Mai apoi noi abordam subiectul intr-o discutie constructiva ulterioara, iar el intelege ce a facut gresit sau cum aproape s-a expus unor anumitor pericole pe care el insusi nici nu le banuia. Nu zic ca e absolut perfecta solutia noastra, iti dai seama ca uneori nu vrea neaparat sa vorbeasca chiar atunci despre asta, dar e constient ca in acel caz noi ii dam timpul si spatiul necesar ca sa proceseze si de unul singur, in ritmul lui. As spune 80% din cazuri vine chiar el dupa aceea sa vorbim, din proprie initiativa. Dar asta doar pentru ca stie ca nu ii incalca nimeni intimitatea si spatiul personal si, atata timp cat nu incalca anumite reguli, nici nu trebuie sa isi faca griji in legatura cu asta.

  7. Acces limitat si la o varsta cat mai mare la telefoane inteligente si discutii interminabile despre pericolele internetului.

    • Discutii interminabile despre pericolele internetului sunt traduse in limba adolescentina „astia ma urasc, vor sa-mi distruga viata, lasa ca le arat eu lor” si asa sunt plecati mereu la un prieten „sa facem teme”, de obicei mai toata ziua singur acasa, fara observatori, si face ce vrea fara sa-l mai poti controla…

  8. Ilinca are 4 anisori si are deja la activ o perioada in care statea nedezlipita de telefon. Totul a inceput de la cele 2 saptamani pe care le-am petrecut in spital: nu aveam voie vizite, nici sa iesim din salon – carantina totala, asa ca am apelat si la el. Dar ne-am dat seama la timp ca e total gresit – avem jocuri instalate, nu naviga pe internet, dar faptul ca statea cu ochii in el mai mult decat ar fi trebuit, nu ne-a placut deloc. Asa ca, n-am mai permis acest lucru si ea a acceptat rapid. Neasteptat de rapid. Cand il mai prinde, o supraveghem.

  9. Copilul meu cel mare, in curand clasa a 4 a, are colegi care la scoala stau in pauza doar pe telefoanele mobile smart cu acces la internet de pe cartela telefonica. Momentan inca se uita in pauze si el cu ceilalti „doar” la videoclipuri cu diverse persoane care joaca anumite jocuri la moda sau care prezinta diverse produse si servicii.
    In curand insa sunt sigura ca vor descoperi si pornografia pe internet, e suficient ca un telefon de acesta tip smart sa fie virusat si…minunile pot aparea fara sa faca copiii ceva. Ma ingrozeste acel moment.
    Al meu are educatie sexuala facuta dar doar in limita a ce a intrebat si el si ce se gaseste in carti, despre pornografie nu i-am vorbit. I-am spus ca pe internet se pot gasi atat informatii foarte bune (invata sa dactilografieze/ scriere in orb cu toate degetele de la ambele maini cu un program online, face teste de gramatica la engleza cu un alt site) dar si foarte rele, complet diferite de realitate.
    Evident ca deja apar frecvent din partea lui cerinte de a-i achizitiona si lui un telefon smart. Momentan doar ca sa se joace Minecraft sau altele asemenea dar…mi se pare foarte mic pentru asa ceva.

  10. „Definirea unei zone sigure în care copilul trebuie să rămână şi te avertizează instantaneu dacă acesta o părăsește”

    Wow. Just wow…

    Nu mai bine ii puneti bratara din aia la picior, cum au americanii pentru cei eliberati conditionat? Just saying…

  11. La noi deocamdata e vorba de un joculet plus Youtube unde am setat modul restrictionat.
    Timp limitat, 40 de min pe zi, si eu pe langa, ii place sa imi arate cum joaca, deocamdata.
    Foarte util articolul, multumim!

  12. Limitele si comunicare. Acestea sunt cuvintele cheie atunci cand vine vorba de petrecerea timpului online. Sigur ca interzicand accesul copilului la internet este o mare greseala, insa a-l supraveghea e esential. Si ma refer in special la copiii pana in 11-12 ani. Un control trebuie sa existe si pentru cei care au varste mai mari. Ca parinte trebuie sa stii ce face copilul tau pe net, iar daca observi derapaje sa le discuti. Comunicarea se construieste insa de la varste foarte mici. Daca tu pana la 11-12 ani nu ai petrecut timp cu copilul, nu ati invatat sa va ascultati unul pe celalalt, atunci e extrem de dificil sa il faci sa ti se destainuie sau sa discutati liber pe un subiect anume.

  13. Ii dau voie sa asculte muzica de copii de pe youtube. Nu se aventureaza sa intre in alta parte. Cel putin nu inca ?

  14. Are 8 ani si joaca un joc cu ponei pe un telefon pe care nu il mai folosim. Dar pe unde merge la cursuri toti au telefonane, numai despre asta vorbesc si stau in pause numai cu ochii in telefon. Si se mandresc cu asta… 🙁

  15. Băiatul meu are 5 ani. Nu are telefon mobil, are acces limitat la ecrane cam 5 minute pe zi, iar la TV pentru ca nu avem abonament, se uita o ora pe săptămână la muzica sau desene.

  16. Multumim pentru carte! Baietelul meu are abia 5, nu foloseste internetul in nicio forma a lui, dar am descarcat pdf-ul pentru viitor. O voi lista si probabil ca o vom citi mai repede de 9 ani, ca pe o lectura despre ce se poate intampla.

  17. Interesant articolul si mai ales aplicația. Fetitele mele sunt inca la o varsta frageda, avem youtube kids, special instalat pt ele, pe varsta lor…incercam sa punem impreuna limite si mai ales, sa cautam solutii pentru a desfasura activitati fizice, in loc de telefon, tableta. Cred ca este interesanta aplicatia, insa mi -as dorii f mult o relatie bazata pe incredere , respect si comunicare cu fetitele mele de acum si pana la finalul vietii mele, fara sa stau cu ochii pe diferite aplicatii.. Sunt bine venite, de la caz la caz si sper sa fie foliste cu masura , cu respect pt copiii.

    • Timp limitat 30 min/zi.
      Instalat program pentru copii, toate programele sunt setate la varsta de 7 ani.
      Chiar si asa apar reclame nepotrivite varstei 🙁

  18. Momentan, piticul meu este prea mic pentru a accesa singur internetul dar e bine de stiut ca exista metode de control, pentru o navigare cat mai sigura, atunci cand va fi cazul.

  19. Copiii mei sunt inca mici 6 , respectiv 3 ani , dar eu cred ca discutiile cat mai dese despre ” efectele nocive”, sa le zicem asa, ale internetului asupra lor sunt binevenite. Eu si acum ii explic celei mari despre internet si ca, accesul la el trebuie doar limitat.
    Vom vedea cum va fi când vor crește, ca la teorie sunt buna :-))

  20. Copiii mei (9 si 5 ani) nu au telefoane sau tablete. Timpul petrecut pe dispozitivele noastre este limitat si controlat. Din pacate, ce se intampla la scoala pe dispozitivele colegilor nu pot controla 🙁

  21. Singura aplicație (cu ghilimelele de rigoare) care ne ajuta, sa scăpam copii noștri de controlul tehnologiei, este natura, 30 min (minim) pe zi în natura ne ajuta sa gândim mai limpede.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *