Mami, mă doare capul! (despre durerile de cap la copiii mai mari)

De la 16 ani sufăr de migrene, iar unele dintre ele au fost paralizante. Mi s-a întâmplat de câteva ori să leșin din cauza durerii cumplite de cap și a amețelilor care o însoțeau. Am încercat de toate, am investigat tot ce se putea. Am mers la toți medicii, am făcut cure de calciu și magneziu, am luat pumni întregi de analgezice, am schimbat multe feluri de anticoncepționale și tratamente. La 28 de ani, migrenele deveniseră atât de grele încât nu puteam nici să mă dau jos din pat. Cu dureri de ochi, sensibilitate la lumină, greață, sfârșeală, zile întregi zăceam în pat rugându-mă să nu-mi pierd serviciul.

Nu am aflat niciodată cauza. Ai migrene, asta e, trebuie să înveți să le gestionezi astfel încât să nu-ți afecteze viața. Asta auzeam după fiecare set de investigații hormonale, după RMN, după examene neurologice, oftalmologice, control clinic și vizite la urgențe.

După prima sarcină, migrenele au dispărut ca prin minune și asta mă face să mă gândesc că totuși au avut (și) o cauză hormonală. Acum, când copiii sunt mai măricei, mi se mai întâmplă să am câte o durere de cap după o noapte nedormită sau după o zi în care nu apuc să mănânc suficient, dar reușesc să le țin sub control cu analgezice.

Mereu m-am gândit cu groază că e posibil ca și copiii să sufere de migrene teribile, fără cauză și tratament, mai ales că la fiecare consult la medic, eram întrebată dacă părinții mei au istoric de episoade migrenoase. Știam de mult că există o componentă genetică importantă în migrena cronică.

Așa că vă imaginați groaza mea când, acum doi ani și ceva, Sofia a început să se plângă de dureri de cap. A început cu trei pe zi. Peste o lună, avea peste 60 de episoade de durere de cap pe zi. O trimiteam la grădiniță cu un post it și un creion și o rugam să noteze pe el de fiecare dată când o doare capul. Venea cu foița plină pe ambele părți de bețe scurte.

Am alergat pe la toate controalele, pediatru, oftalmolog, ORL, neurolog, analize complete, doar RMN nu făcusem. Deja vedeam numai tumori și chisturi pe creier. Cu câteva săptămâni înainte de RMN-ul cerebral, am mers și la un psiholog pediatru. Ce să vezi, problema era una emoțională, nu fizică. De a doua zi nu a mai durut-o capul deloc în felul acela. Am scris despre asta aici și pregătesc un articol împreună cu un psiholog apropo de cauzele emoționale ale durerilor de cap.

Acum o mai doare capul doar când urmează să facă febră (se întâmplă deja foarte rar să se mai îmbolnăvească, de două, trei ori pe an), când nu doarme suficient (asta se întâmplă și mai rar) și când e deshidratată în urma vreunui episod digestiv.

Am citit mult despre acest subiect, pentru că în continuare plutește deasupra noastră migrena, ca sabia lui Damocles. Se pare că pe măsură ce copiii cresc, episoadele de durere de cap pe care le experimentează sunt tot mai dese, iar asta e ceva normal.

Am invitat-o pe Irina Costache, medic pediatru (la ea merg cu copiii de mulți ani) și blogger la Mămica Pediatru, să ne ajute să înțelegem mai bine acest fenomen al durerilor de cap la copiii mai mari de 6-7 ani. Pentru că de foarte multe ori ne gândim că durerea de cap e doar un pretext când copilul nu vrea să meargă la școală sau nu are chef să-și facă temele și de foarte multe ori nu-i credem, când de fapt ei chiar suferă de durere de cap, și este teribil să te doară capul și e și mai teribil să nu fii crezut de părinții tăi că te doare cu adevărat (am trecut și eu prin toate astea).

Studiile arată că aproape 75%  dintre copii de până în 15 ani au suferit măcar o dată de o durere semnificativă de cap (sursa: NCBI). O treime dintre copiii până în 15 ani experimentează dureri de cap frecvent. Se pare că ele sunt mai frecvente la băieți în perioadă pre-pubertate și mai frecvente la fete după instalarea pubertății. Sigur e și un factor hormonal implicat în toată povestea asta cu durerile de cap fără cauză identificată!

Majoritatea durerilor de cap nu sunt serioase și pot fi tratate ușor, dar unele pot fi semn că ceva grav se întâmplă cu copilul, iar acestea trebuie abordate rapid și cu mare atenție. Pentru a putea înțelege ce dureri de cap sunt normale și care ar putea fi semn de altceva, am pus la un loc acest articol lung, dar util, sper eu, pentru cât mai mulți părinți de copii mijlocii și mari.

– Cum simți durerea? am întrebat-o pe Sofia. Atunci când te durea des, cum era?
– Ca o tornadă cu țepi. Mă amețea și mă durea. Voiam s-o scot din cap ca pe un ghem de ațe, dar nu aveam cum.

Există multe tipuri de migrene. Cele mai frecvente sunt cele ca o tensiune, ca o presiune mai mare sau mai mică, acestea sunt cele mai frecvente în rândul copiilor. Ele sunt provocate de obicei de stres sau oboseală, de o poziție incorentă la birou sau în bancă sau de probleme oftalmologice.

În orice caz, niciodată, dar niciodată să nu dați aspirină copiilor sub 15 ani, poate provoca sindromul Reye, care poate duce inclusiv la deces (aici aveți prospectul acestui medicament).

Dacă cel mic se plânge de dureri de cap, nu vă grăbiți să-l acuzați că se preface. Așezați-vă lângă el. Întrebați-l cât de des se întâmplă și cum e durerea. Unde apare, ce pare să o declanșeze, dacă e fulgerătoare sau de durată, și cât de intensă e. Țineți împreună cu copilul un jurnal al durerii de cap, poate fi ceva în joacă, de exemplu, Durerea de cap poate fi un personaj confuz de poveste care tot vine în vizită în capul copilului, iar vizitele lui trebuie notate, pentru că după ce ajunge la un anumit număr sau frecvență de vizite, e timpul să plătească bilet. Pe noi ne-a ajutat mult caietul cu notițe despre durerile de cap ale Sofiei, toți medicii la care am mers l-au considerat util.

Am întrebat-o pe dr. Irina Costache cât de des vin la cabinetul ei copii cu dureri de cap. Cefaleea reprezintă un motiv destul de frecvent de prezentare la camera de gardă de pediatrie, mai ales în cazul copiilor școlari și adolescenților. De multe ori, durerea de cap însoțește infecțiile acute, virozele, alteori este unicul simptom care aduce copilul la camera de gardă.

Am discutat cu Irina și despre cât de intense pot fi aceste dureri de cap la copii, pentru că îmi aduc aminte perfect de multe zile în care am plâns întinsă pe jos, convinsă că o să mor de durere. N-aș vrea ca și copiii mei să treacă prin așa ceva. Intensitatea este mai greu de apreciat în rândul copiilor, noi îi rugăm fie să dea o notă durerii, fie să o aprecieze pe diverse scale colorate. Există situații în care cefaleea este atât de intensă încât întrerupe activitatea zilnică a copilului, chiar dacă aceasta este una plăcută și dorită în mod normal. Dacă părintele a luat decizia de a veni la medic, înseamnă că cel mic a semnalat o durere semnificativă.

Model de scară colorată pe care copilul poate aproxima intensitatea durerii de cap

Nu m-am putut abține să nu întreb care este experiența Irinei Costache, mamă de doi băieți și medic pediatru cu mută experiență în spital și în cabinet, câte dintre aceste dureri de cap ale copiilor crede ea că sunt reale și câte închipuite, somatizări sau imaginație? Te poți gândi că un copil minte pentru a obține ceva ce își dorește foarte mult (de exemplu, să lipsească de la școală sau să primească atenția părinților), dar până dovedești acest lucru, ca medic, ai datoria de a crede pacientul.

Eu aș zice că și ca părinte ai aceeași datorie. Irina mi-a mai explicat: Din experiența personală, durerile „închipuite” de cap nu sunt atât de frecvente pe cât am crede. De obicei, copiii se opun consultului medical dacă nu există o problemă reală. Când însă cefaleea este foarte intensă, chiar cei mici doresc să fie examinați de medic cât mai repede. Lucrurile sunt ceva mai nuanțate în cazul adolescenților, dar o discuție cu pacientul, o anamneză corectă și dibaci realizată orientează rapid diagnosticul.

Aș zice deci să credeți copilul și să investigați cauza durerilor de cap, până la proba contrarie.

Bun, dar care sunt motivele pentru care apar aceste dureri de cap la copii? Sunt ele normale până la un punct? De ce apar ele după 6-7 ani?

Dr. Irina Costache spune așa: Durerile de cap fie au un substrat lezional, și aici menționez cefaleea din afecțiunile oftalmologice, din sinuzite, din bolile febrile, din hipertensiunea arterilă, din tumorile cerebrale, fie nu au o leziune subiacentă. Acestea sunt ceva mai frecvente și sunt reprezentate de migrenă, cefaleea de tensiune sau cea psihogenă, „închipuită”. 

Pe mine mă ia durerea de cap în zilele în care stau ore în șir cu ochii în laptop. Poate durerea de cap a copiilor fi semnul unui program prea încărcat, al oboselii, al unui timp îndelung petrecut în fața ecranelor?

Dr. Irina Costache: Da, cu certitudine expunerea copiilor  timp îndelungat în fața ecranului poate conduce la cefalee. Este o durere de tensiune, cauzată de o contractură a mușchilor gâtului și regiunii occipitale. Dacă observăm că durerea de cap apare după expunerea la ecran, e bine să existe o limită în folosirea acestora. Nu pot spune să nu fie utilizate, dar spun să fie folosite rațional. Telefoanele mobile par a fi o sursă imensă de pierdere de timp, mai ales în cazul adolescenților, care îl folosesc din păcate și înainte de culcare, aspect care poate conduce în timp la insomnii sau la alte tulburări de somn. Somnul este un factor extrem de important pentru menținerea unui echilibru al organismului, iar tendința copiilor este mai mereu de a scurta timpul de odihnă. Respectarea unui program, cu orele de somn corespunzătoare fiecărei vârste, ajută la evitarea oboselii cronice și a cefaleei de tensiune însoțitoare. Evitarea substanțelor psihostimulante cum sunt cafeaua, ciocolata (mai ales seara) sau, mai grav, a drogurilor, alcoolului sau fumatulului, este de dorit.

În cazul în care copilul vostru se plânge de dureri de cap și nu e răcit, ar fi bine să mergeți cu el la medic. Iată ce se va întâmpla în cabinet (ca să-l puteți pregăti din vreme, să știe la ce să se aștepte): De multe ori, simpla discuție cu pacientul sau părinții acestuia orientează diagnosticul, de aceea sunt foarte importante datele pe care le oferiți medicului. Examenul clinic obișnuit poate identifica o boală acută, febrilă sau nu, care poate explica cefaleea. Dacă aceste motive nu există, se solicită consult ORL și neurologic pentru a căuta alte cauze organice ale durerii. Neurologul poate considera necesară efectuarea unei electroencefalograme (este vizualizată activitatea electrică a creierului) sau o imagistică cerebrală (RMN sau CT cerebral). Analizele de sânge, ecografiile, radiografiile pe care părinții le solicită în cazul unui copil cu cefalee nu ajută mai deloc în susținerea unui diagnostic (cu excepția anemiei, care trebuie sa fie severă pentru a conduce la o durere de cap importantă). – Dr. Irina Costache.

Ok, și din ce punct trebuie să ne gândim la motive mai grave ale durerilor de cap? Ce alte simptome asociate durerilor de cap pot semnala o problemă mai gravă? Cefaleea foarte intensă, însoțită de vărsături în jet care calmează pe moment durerea (care în mod normal vine fără greață), fenomene care se repetă în absența unei boli acute și care îl trezesc pe cel mic din somn reprezintă o urgență. Aceste simptome sunt tipice hipertensiunii intracraniene care poate avea cauze multiple, iar cea tumorală sau malformativă vasculară sunt în acest caz cele mai frecvente. Dacă durerea de cap a apărut după un traumatism cranian (copilul a căzut lovindu-se la cap, fie din pat, de pe mobilă, de pe bicicletă și nu purta cască etc), acesta este un alt motiv de prezentare în urgență la camera de gardă, la  neurochirurgie pediatrică.

Normal că am pus și întrebarea care-mi stătea pe suflet de atâta vreme. Ce influență are faptul că unul dintre părinți/bunici suferă sau a suferit de migrene?

Aproape întotdeauna se notează istoric familial în cazul unui copil sau adolescent care suferă de migrenă, deci predispoziția genetică există. Nu este obligatoriu însă dacă părinții suferă de migrene și copilul să dezvolte afecțiunea. Independent de migrenă, cei mai mici au tendința de a copia comportamentul adulților și există uneori situații în care copilul spune că îl doare capul ca pe bunica, uneori chiar fără a ști ce înseamnă de fapt durerea de cap.

E o întreagă nebunie acum cu uleiurile esențiale, care sunt folosite în loc de tratament pentru multe afecțiuni. Și noi avem nebulizator și difuzor acasă, când simt că mă ia câte o durere de cap, repede îmi bag nasul în sticluța cu ulei esențial de mentă și parcă ajută cât de cât. Am întrebat-o pe Irina ce părere are despre tratamentele alternative (uleiurile esențiale, masajul, acupunctura), asupra durerilor de cap la copii. Mi-a răspuns așa: Deocamdată, medicina bazată pe dovezi nu recomandă niciuna dintre procedurile de mai sus. Ghidurile internționale nu le ignora, dimpotrivă, le menționează alături de noțiunea de neavizate, neaprobate pentru tratamentul durerilor de cap ale copiilor.

Am înțeles. Și cum tratăm durerile de cap care nu au o altă cauză majoră?

Dr. Irina Costache spune: Există dovezi (sursa: Uptodate.com) că ibuprofenul este superior paracetamolului din punct de vedere al controlului durerii în cazul cefaleei. Dar nu luați după ureche, mergeți la medic, care vă va ajuta cu calculul dozei în funcție de greutatea copilului. Tratamentul medicamentos trebuie susținut însă și de o hidratare corespunzătoare, o alimentație corectă, un somn odihnitor, o activitate fizică plăcută și de evitarea factorilor stresanți (prea mult timp în fața ecranului, conflicte în familie etc).

În cazul în care Sofi face acum febră, la indicația pediatrului apelăm deja la capsule moi masticabile cu ibuprofen (după ce ani la rând am folosit doar sirop, dar deja la greutatea Sofiei, cantitatea de sirop de care avea nevoie devenise prea mare). Acestea sunt recomandate copiilor peste 7 ani. Întrebați medicul despre ele și mai ales despre doza recomandată: dacă dați prea puțin, nu va avea efect și nu veți ști dacă asta e pentru că a fost doza prea mică sau dacă durerea de cap are o altă cauză, mai gravă. Sunt ușor de luat, copilul nu trebuie să înghită pastile normale (am încercat de câteva ori și a fost un coșmar pentru Sofia, pur și simplu nu a reușit să o dea pe gât, oricâte variante am încercat), ci doar să mestece ceva plăcut, sunt ca niște ursuleți gumați. 🙂 Sunt foarte bune nu doar pentru febră și pentru durerile de cap, dar și pentru durerile de dinți, puteți înlocui practic siropul cu ibuprofen pe care îl foloseați când copilul era mic.

Nu ignorați durerile de cap ale copiilor, sunt șanse mari ca ele să fie reale! Discutați cu copilul despre ele, dați-i atenție, timp și afecțiune. Mergeți la medic dacă sunt frecvente și intense. Informați-vă bine despre asta. Și nu ignorați aspectul emoțional, pe care-l voi detalia în alt articol.

Mulțumesc, Irina Costache, medic pediatru, pentru timp și răbdare.

Sper să vă fie de folos.

Sursa foto: durere de cap la copii mai mari via Shutterstock.com

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4235

15 comentarii

  1. Este foarte util articolul, cu o singura remarca: de ce sa fie nerecomandat ceva atat de inofensiv precum mirositul de uleiuri esentiale, in cazul in care da semne sa functioneze? Adica, daca iti trece durere de cap doar folosind cateva picaturi de uleiuri esentiale, de ce sa apelezi la ibuprofen?
    Sigur, in cazuri complicate e nevoie sa se investigheze si sa se ia masuri corespunzatoare, dar vreau sa spun ca, de cele mai multe ori, lucrurile cele mai simple functioneaza cel mai bine. Mai ales autosugestia, cand e vorba de dureri.
    Pe de alta parte inteleg ca pe subiecte medicale asta este abordarea „politically correct”, inteleg ratiunea din spatele recomandarilor oficiale.

  2. Interesant articolul.
    In ideea terapiilor alternative as recomanda si Bowen. Poti lua tratament medicamentos recomandat de specialist si sa urmezi tratament Bowen, nu se exclud reciproc. Miscarile si presiunea care se aplica muschilor elibereaza tensiunea si faciliteaza circulatia sangelui si implicit a energiei. Tratamentul e foarte eficient pentru copiii, ei nefiind inca programati pentru „impotrivire la alternative”. Se face saptamanal si efectul e si de relaxare a corpului, deci veti avea un somn dulce si linistit. Incercati macar dvs pentru relaxare!
    Eu am tratat sinuzita recurenta, dureri stomacale fara cauze fiziologice, iar la sinuzite timpul de recuperare a fost mult mai scurt.

  3. Uite o idee. Eu am pățit la un moment dat sa am niște migrene foarte urate, cam o luna asa îmi venea sa ucid pe cineva care vorbea mai tare, etc.
    Am fost la doctor și mi a aplicat o analiza simpla pt vitamina D. A aflat ca aveam o super mega deficienta de vit D și mi-a explicat doctorița asta ca și asta poate fi una din cauzele migrenelor(cica deficiența de D afectează crunt un receptor în creier care e responsabil cu balansul și din cauza asta apar migrenele pt ca creierul primește semnale contradictorii). După 2 săptămâni de doza serioasa cu D, mi-a trecut.
    Nu zic ca o fi asta dar poate merita sa verifici…

    • Subscriu!!! Dupa aproximativ doi ani de dureri de cap, cu ameteli cumplite (mai ales seara) si dupa multiple investigatii (inclusiv RMN), am depistat, intr-un final, o imensa carenta de vit. D. Dupa o luna de tratament intensiv cu vit. D in doze foarte mari, au disparut cu desavarsire toate durerile mele de cap. Am fost inclusiv la psihiatru, disperata ca nu gaseam cauza acestor dureri. Acum iau zilnic vit D pt ca nu ma vede soarele decat in weekend, iar dureri de cap, din senin, nu mai am. Deci, merita facuta si analiza asta…

    • Subscriu. Eu fac si fizioterapie ca am gatul intepenit in mod frecvent dar de cand am inceput sa iau vitamina D in cure, nu am mai avut migrene crunte de mai bine de un an 🙂

    • Eu nu am avut migrene, ci o stare de amețeală continuă si amorteli in mâini, picioare, sangerari bucale si vanatai. M-am investigat neurologic, endocrinologic, oftalmologic, hematologic etc. Intr-un final singurul lucru gasit in neregula a fost carența severă de vit. D. Dupa 2-3 saptamani de cură intensivă, au cedat toate simptomele. De atunci fac bai de soare zilnic, minim 30 min. si suplimentare cu pastile. Este o isterie in ultimii ani cu protecția solară, sigur că nu e bine să ne expunem atunci când concentratia de UV e f. mare, dar sincer prefer câteva riduri decât problemele de sănătate pe care le-am avut.

  4. Din pacate da, se mostenesc migrenele, la mine in familie le-au mostenit femeile pe decursul a trei generatii, si chiar si pe linie masculina s-a mai intamplat, din cand in cand. La femei in general au o componenta hormonala, mama si matusa mea au scapat amandoua odata cu menopauza, si eu fac regulat, ca ceasul, cu o zi inainte de menstruatie o migrena din aia groaznica. Eu sunt norocoasa ca nu o patesc decat la ciclu si poate inca o data pe luna, in preajma ovulatiei sau de la nesomn, dar sunt perosane care au de 2-3 ori pe saptamana.
    La mine a debutat migrena foarte-foarte devreme in copilarie, eram la gradinita, e una dintre amintirile cele mai pregnante pe care le am din copilaria mica, prima criza de migrena si durerea si greata aia coplesitoare. Din fericire, pana la adolescenta au fost foarte rare episoadele.
    La nepoatele mele, a debutat in adolescenta, si la mama lor, sora mea, chiar mai tarziu, dupa 20 de ani. Dar ambele nepoate, in copilarie, au avut episoade ciudate pt care nu au primit un diagnostic clar. Nu atat durere de cap, cat episoade cu dureri abdominale si greata foarte intensa. Un medic a sugerat inca de atunci ca s-ar putea sa fie un simptom de migrena, zicea ca multi copii care ajung sa sufere de migrena au chestia asta greata si vomitat inexplicabile in copilarie.
    Eu tin sub control cu triptan chiar in timpul crizei, daca e cazul, si cu propranolol 80 g pe zi, care e preventiv. Il iau doar de cateva luni, dar chiar ajuta, fac in continuare migrene dar sunt mult mai suportabile, ca o durere de cap foarte intensa, dar oricum mai lejer decat o full-blown criza de migrena. Multa lume sufera de chestia asta si nu e diagnosticata corect, in general oamenii confunda crizele de migrena cu una biliara din cauza ca implica greata si vomitat. Dar sunt cateva semne, cum af fi localizarea pe o parte a durerii, in spatele ochiului, sensibilitate la mirosuri si lumina, senzatie de disconfort intens in zona cefei si a muschilor spatelui, care de obicei numai la migrena se intampla. Daca veti simptome din astea, mergeti la un neurolog, exista tratamente care functioneaza.
    Si, pentru parinti, daca un copil, in special fata, are simptome greu de legat de o afectiune anume si care tot apar, periodic, (greata, vomitat, dureri de burta, de cap, care vin si trec dupa cateva ore, o zi, fara alte consecinte) ar trebui clar luata migrena in calcul.

  5. Si pe mine ma durea f tare capul. Ma durea si ochii, urechiile si imi era f rau. Am fost la multi medici si din pacate nu au reusit sa depisteze cauza. Pana la urma am fost la un kinoterapeut si dupa 10 sedinte de masaj special la coloana si gat mi-au trecut dureriile definitiv.

  6. Buna ziua. Și eu am pățit cu fetița cea mare sa o doară capul. Am mers la neurologie, de acolo la ORL, la oftalmologie, la pediatru. Totul în regula, Dna doctor neurolog ne-a dat și tomograf, să eliminăm orice chestie, și asta bun. Ultima variantă spusă de Dna doctor a fost psiholog k este posibil sa fie din cauza k este mai emotiva. Pe ea o durea capul înaintea orei de matematica, este pe cls 1. Ii era frica, k poate nu știe și să nu o certe domnul învățător. Acum de vreo 2 luni nu mi-a mai spus k o doare. Nu am ajuns cu ea la psiholog, am incercat sa vorbim noi cu ea acasă și să îi explic că nu este nicio tragedie daca greșește un exercițiu sau daca ia b-fb. Într-o zi am certat-o și am pedepsit-o, nu a mers la tenis, pentru că a luat b-fb. Nu o mai cert pentru note și nu mai fac comparații între ea și alți copii, în schimb o cert când nu știe să îmi rezolve ceva la matematica sau romana. Așa suntem noi părinții, avem tendința să cerem perfecțiune la copii.

    • Stai putin. Cum adica sa iti rezolve? Face matematica pentru tine, sau cum?
      Mamico, sa stii ca matematica trece, cosmarul cu tine, certand-o ca “nu stie sa iti rezolve probleme la matematica”, ramane. Incearca sa o determini, cu blandete, ca matematica e distractiva. E firesc sa fie copilul stresat la test, cand tu ai invatat-o sa asocieze matematica cu cearta si pedepsele. Vezi ca sunt zeci de aplicatii de telefon care le dau celor mici sansa sa rezolve probleme de matematica in joc, fara sa-si dea seama ca ei de fapt fac matematica. Enumar aici: Splash Math, Mathletics, https://www.oxfordowl.co.uk/for-home/school-year/assessment-at-primary-school si muuuulte altele, trebuie doar sa cauti.
      Nu va mai torturati copiii pe altarul matematicii, invatarea e placere. Cum naiba sa ii placa scoala unui copil terorizat acasa de parinti pentru note?!?

  7. De cand eram mica am dureri de cap. M-am prins (acum cand sunt mare) ca sunt fie:
    – dureri premenstruale – la primul semn al durerii iau nurofen/saridon si imi trec. Daca incep iar, mai iau o pastila.
    – dureri cauzate de pozitia incorecta in somn. Perna prea inalta, in general cand suntem in deplasare. Cred sincer ca o sa incep sa mi car perna cu mine. La durerile astea ce e nasol e ca dormind nu mi dau seama ca ma doare capul decat prea tarziu. Iau pastila si mai trece jumatate de ora – o ora pana si face efectul, momente in care imi vine sa plang de durere. Am gasit solutia prosopului ud si rece pe care l tin pe cap/ceafa pana imi trece cat de cat, macar asta merge

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *