Ce mai citește soțul meu pe internet (ep. 28) – recipiente pentru apă, prejudecăți și optimizarea vieții personale

1. Aveți recipient pentru apă? (sursa)

Un articol în care se încearcă să se explice cum au ajuns recipientele pentru apă (că nu pot să le zic sticle) să fie un soi de nou status-symbol în hamerica, și-n curând și la noi probabil, dacă nu sunt deja. La prima vedere, să ai un recipient portabil care nu numai că e special pentru apă dar mai și costă o grămadă de bani (ex. 40-50 de dolari) poate părea absurd, având în vedere multitudinea de lucruri din care poți să bei apă și care sunt deja în jurul tău.

La a doua vedere, mie mi se pare în continuare la fel de absurd, sincer să fiu. Adică, am ajuns la o vârstă anume fără să am recipient pentru apă pe care să-l car după mine și oricine m-a întâlnit vreodată poate spune orice despre mine, dar nu că nu sunt un bărbat hidratat :-). Uneori iarna chiar mă dau cu cremă de mâini. (Paranteză: ca să fie clar, mă dau cu cremă exclusiv din cauză că nu port niciodată mănuși, pentru că am rezistența la frig a unui urs polar pe amfetamine, dar nu și pielea unuia :-). Da, sunt un bărbat adevărat, vedeți și aici).

Revenind, în urma citirii articolului, sincer nu mi-e clar cum au ajuns sticlele astea fancy de apă să fie o chestie, poate aveți voi explicații. Înțeleg că la un moment dat acum 10 ani cineva a avut ideea de a lua acest produs pentru camping și de a-l poziționa ca un produs de lux, apoi multă lume a început să ofere cadou sticlele astea și uite așa au ajuns să fie peste tot și să devină un accesoriu, nu doar ceva din care să bei apă. Și mai e și chestia că dacă porți una din asta cu tine semnalizezi că te preocupă mediul și sănătatea, presupun, naiba știe. În orice caz, e clar că încep să-mi arăt vârsta și să rămân în urma vremurilor, chiar săptămâna trecută am băut apă de la o cișmea publică, atât de boșorog sunt.

Evident, în timp ce citeam articolul ăsta mi-am dat seama că și copiii meu au recipiente pentru apă și zău că nu înțeleg cum s-a întâmplat asta. Măcar ei le pierd tot timpul, poate la un moment dat vor renunța.

Am făcut sondaj la final și aștept și părerile voastre.

2. O tehnică simplă care schimbă în mod durabil percepția față de un anumit grup de oameni (sursa)

În cazul acesta e vorba despre musulmani și despre percepția că sunt toți vinovați într-un fel sau altul pentru terorism. Experimentul a fost următorul: în primul rând, participanții au citit trei descrieri ale unor acte de violență comise de europeni albi precum Anders Breivik, un extremist de dreapta care a ucis 77 de persoane în Norvegia în 2011. După fiecare exemplu, participanților li s-a cerut să marcheze pe o scală cât de responsabili credeau că sunt europenii ca grup de oameni pentru acele crime și cât de responsabili se simțeau ei înșiși pentru ele. După cum bănuiți, au zis că destul de puțin spre deloc.

În continuare, participanții au citit o descriere a atacurilor teroriste făcute de statul islamic în 2015 la Paris, însoțită de biografia unei femei musulmane pe nume Fatima Wahid, care deținea o brutărie în Paris în acel moment. După ce au citit, participanții au fost întrebați cât de responsabili erau Fatima și alții ca ea pentru actele de violență despre care tocmai citiseră. Scorurile date au fost de până la 4 ori mai mici decât cele ale grupului de control. Această diferență de percepție a rămas constantă chiar și la un an după acest experiment.

O posibilă explicație pentru această schimbare de percepție este că oamenilor nu le place să fie ipocriți și, o dată ce își dau seama că nu judecă grupul de oameni din care fac parte în același fel în care judecă alte grupuri, își ajustează definitiv percepțiile. Practic, experimentul ăsta mi se pare că e o altă confirmare a faptului că prejudecățile pe care le avem față de grupuri de oameni se cam duc pe apa sâmbetei atunci când ajungem să cunoaștem personal indivizi din acele grupuri de oameni și vedem, de multe ori, că realitatea nu are nici o legătură cu ce credeam noi despre ei.

3. Avem aplicații de dating, acum avem aplicații și pentru ce urmează după dating (sursa)

Mai precis, e vorba de aplicații care te ajută să menții o relație, de exemplu îți reamintesc să dai un mesaj drăgăstos o dată pe zi sau să întrebi seara cum a fost ziua partenerului. Sigur, la prima vedere pare o chestie dubioasă, adică unii zic că dacă chiar ai nevoie să îți spună o aplicație să fii drăguț, mai bine iei o aplicație care să te înlocuiască cu totul sau te desparți pur și simplu.

Adevărul însă este că unul din cele mai dificile lucruri într-o relație este tocmai să menții o relație vie cu partenerul pe termen lung (sau chiar o relație pur și simplu :-))). Așa că se pare că pe mulți îi ajută deja aplicațiile astea, de exemplu pe cei care au probleme în cuplu sau pe cei care pur și simplu nu știu cum arată o relație sănătoasă, pentru că nu au văzut acasă. E ca un fel de marriage counselor electronic. Și are sens, pentru că așa cum e greșit să crezi că e suficient să ai un copil ca să știi ce să faci cu el, e greșit și să crezi că e suficient să ai o relație ca să știi cum să o menții.

Un alt lucru interesant este că acest gen de aplicații fac parte dintr-o tendință mai largă, aceea că tot mai mulți oameni abordează viața personala ca pe un business și folosesc unelte de optimizare ca la un business, de la Google calendar la aplicații de to-do sau exceluri în care notează în fiecare zi mai mulți parametri de bunăstare (vedeți în articol). Adică, totul va fi optimizat și automatizat chiar și în viața personală, avem recipiente speciale pentru apă, avem aplicații de menținere a relației, ce mai urmează, o aplicație care să îți spună să te ștergi la fund?! Oh, wait.

Asta-i tot pe săptămâna asta, vă invit să votați în sondaj și vă urez un weekend hidratat și lipsit de prejudecăți.

PS Dacă ați ratat episodul anterior, îl găsiți aici.

Robo
Robo

Beautiful. Dirty. Rich.

Articole: 77

30 comentarii

  1. Recipient pentru apa au oamenii care merg la sala sau alearga, cred eu. Altfel nu vad de ce as avea asa ceva. Bine, eu nu as lua sticla pentru ca e cam multa munca sa car dupa mine o sticla goala, sa o tot spal, sa o umplu (de unde o umplu cand sunt in oras nu stiu) si sa pun in ea 2 felii de castravete ca sa para ca s pasionata de health.
    Oricum, e o chestie de generatie, la fel ca mania cu instagramu :)) we just don’t get it

    • Mi se pare absolut penibila discutia asta. Sa discutam despre sticlele cu apa ca si cum ar fi o fita? Da, inteleg ca e absurd sa dam nu stiu cat pe o sticla… Am ales si eu cu grija, sa nu fie de plastic, sa fie de sticla si sa aiba o chestie din aia de silicon sa o protejeze daca o scap. Nu numai cei care fac sport beau apa. Sau n-ar trebui sa fie asa. Daca petreci zilnic in masina macar o ora, cred ca prinde bine sa ai o sticla cu apa. Si bineinteles ca e mai bine sa ai una reutilizabila decat apa imbuteliata la sticle de plastic. Foarte multi oameni sunt deshidratati si nici nu-si dau seama de asta, insa duce la numeroase probleme de sanatate.

  2. Eu am primit de la companie o sticla fancy pentru apă și o folosesc doar la birou. Mă simt un pic mai bine că am redus consumul de sticle de plastic, dar singură nu cred că mi-aș fi cumpărat 🙂

  3. Eu am sticla de apa de la ikea și am votat da. Se cheamă ca am recipient pt apa?
    E f comoda : o umplu când plec de acasă și am ce bea pe drum. Nu mai intru in primul magazin sa îmi cumpăr o apa, sa ma caut de bani, sa primesc rest în monede, sa cumpar și twix, kinder si ce-mi mai place mie.
    O spăl la mașină, iar simplu.

  4. Eu am recipient pentru ca beau multă apă si vreau sa am apă cu mine peste tot pe unde merg. Cel mai bine dpdv financiar este sa am o sticla si sa o tot reumplu. E mișto ca in felul acesta poluez mai puțin decât dacă aș cumpăra mereu sticle de plastic, dar nu acesta a fost motivul principal

  5. Eu am sticla din asta 😀 A costat vreo 15 euro si am primit-o cadou. O folosesc zilnic. Merg cu trenul mult si o umplu cu apa sa am ce bea pe drum. Dar si la birou o tot reumplu si beau cat lucrez. O iau la sala cu mine. Cand merg cu bicicleta. Foarte rar spre deloc cumpar sticle de plastic cu apa. Ideea e ca ar fi facuta dintr-un material care ar trebui sa fie sanatos, gen daca o ai la tine pe seceta sa nu elibereze nu stiu ce substante in apa. O fi o chestie de hipstetereala. Aici in Olanda toata lumea are. Studentii cam toti as zice. Pe termen lung iti scoti banii pe ea ca una e sa dai 15-20 euro o data si sa o reumpli la baie, mai ales la aeroport dupa ce treci de security si apa costa cat sampania 🙂 decat cate 1 euro pe fiecare sticluta cand ti-e sete. Si fiind mai pretioasa, nu o uiti peste tot, ca na, ai dat bani pe ea.

  6. Eu am patru astfel de sticle de apa. Pe unele le-am primit, pe altele le-am cumparat (4 euro). Fac naveta pana la munca (35 de min cu trenul). Nu vreau sa cumpar apa imbuteliata si nu ii inteleg pe cei care cumpara in sticle de plastic. Asadar mie sticlele astea mi se par un lucru bun si as interzice total sticlele de plastic.

  7. Mai mergea o varianta in sondaj: Da, dar nu folosesc 🙂 Am in schimb o sticluta miiiiica de plastic, f usor de carat zilnic. Iar la birou avem pahare normale, se sticla.
    Merge si asa 🙂

  8. Am recipient pentru că altfel aș consuma apă din cel puțin 2 pet-uri de 0,5 /zi. Este chiar un efort să-l spăl la 2 zile temeinic pentru că apar bacterii, dar fac asta pentru că în țara noastră nici măcar nu se reciclează cum trebuie plasticul. Pe cel curent, îl am de 8 luni, am mai avut altele, sunt încă în casă. Copiii dacă nu ar avea – ar folosi paharele de plastic de la școala de stat, câte unul în fiecare pauză. Așadar lumea nu e învârte în jurul unei persoane – să fiu hidratat, să-mi arate pielea bine ci acestea + să fiu conștient de ce este în jurul meu și care este efectul alegerilor pe care le fac.

    • Pai mai exista si alte variante, eu de ex. am cana si la birou si acasa si beau apa de la robinet (filtrata).

      Din ce zici, recipientul asta e o solutie la o problema pe care eu cel putin nu o am.

      Unde mai pui ca ai putea folosi o sticla (de orice fel) in exact acelasi fel in care folosesti si recipientul asta.

      Eu nu zic nici ca e bine, nici rau, doar incerc sa inteleg de ce mie nu mi-a trecut prin cap sa-mi iau, mai ales ca eu sunt fan articole de camping 🙂

      Acuma ce-i drept am luat si eu un astfel de recipient pt bicicleta. Dupa ce l-am lasat niste luni cu apa statuta in el, mi-am dat seama ca am facut o greseala. 🙂

    • Mie asta mi se pare culmea ipocriziei! Sa justifici consumerismul care a adus planeta in halul asta tocmai prin ratiuni ecologice! Adica sa producem, sa cumparam si sa folosim un recipient (de cele mai multe ori din plastic!) ca sa reducem plasticul! Numai mie imi pare ironic? O sticla de apa, iaurt, cola, etc (din sticla) n-ar putea fi folosita si pentru transportul apei, daca tot suntem ecologisti? Reducerea consumului (de orice) e o idee ecologista. Restul sunt hipstereli! Inteleg utilizarea recipientelor astora din motive de fashion, dar cu ecologia chiar n-au nimic de-a face!

  9. Iti spun de ce e utila o astfel de sticla fata de una de plastic si de ce reduce consumul de plastice:
    * O folosesti cand esti pe drumuri: in calatorii (munte, mare, orase etc), sala, cand faci naveta. Eu am apa filtrata acasa si o re-umplu zilnic. Nu cumpar absolut deloc sticle de plastic
    * Poate fi spalata cu apa fierbinte si otet sau bicarbonat; o sticla de plastic nu o speli, o arunci, pentru ca se ingalbeneste si se uzeaza in timp (plus ca nu stii daca plasticul ala nu se descompune in apa in timp)
    * Mentine temperatura constanta(eu am termos): iarna la ski, vara la plaja, vara o poti lasa in masina fara sa se incinga etc; nu e recomandat sa bei apa dintr-o sticla de apa incinsa la soare

    Pentru mine e f utila o astfel de sticla, am una de cativa ani. Ma bucur ca a devenit moda si ca in felul asta se reduce consumul de plastice.

    • Lia, ti se pare culmea ipocriziei pt ca nu înțelegi rațiunea din spatele anumitor decizii, să îți zic concret. La grădinița copilului se duce recipientul de apă de acasă sau o sticlă mica de 0.25 care se arunca la sf zilei. Adică minim 20 sticle aruncate pe lună, vara cand e cald mai multe. Sunt minim 200 sticle pe an, ce zici, se justifică dpdv ecologic producerea unui recipient care se foloseste oricum mai mult de 1 an? Sa stii ca pt mine ar fi mult mai ușor să duc baxul cu sticle de plastic decat sa tot duc si aduc sticla acasă.
      Pt mine am sticla de inox, termos, o umplu cu apa filtrată. Pot s o las in soare fara grijă, nu se umple apa de chimicalele din plastic, nu mai cumpar sticle cu nemiluita vara cand dupa ce sta masina 30 min in parcare apa fierbe n sticla. Imi iau cafea excelentă in el de la mine de acasă:)), ceai facut cum imi place, e tot timpul cu mine cand merg cu mașina. A costat ceva pt ca i de calitate dar pt mine si a meritat banii, poate apare si ediție cu cristale sa mi iau si din ăla ?

    • Despre termos nu stiu ce sa zic ca nu folosesc, o fi util daca ai nevoie sa mentii ceva cald sau rece. Zic despre prostiile alea de sticle de plastic mai tare care ar putea fi inlocuite cu succes cu orice sticla ai pe acasa (de lapte, apa plata, etc). Mi se pare mai intelept sa refolosesti ceva ce ai deja decat sa cumperi ceva nou. Nu era o comparatie intre astea si sticlele de plastic de unica folosinta, fata de alea evident ca e mai bun plasticul pe care il refolosesti. Ziceam doar ca se poate si fara plastic si, mai ales, fara cumparat ceva nou cand se poate folosi ceva ce ai deja.

  10. Si eu mi-am cumparat o sticla de apa, din sticla chiar daca e un pic mai grea, fara swarovski din pacate insa promit ca ma interesez. In orice caz de cand am sticla in dotare nu mai cumpar sticle din plastic si beau si mai multa apa ca inainte ceea ce este in principiu benefic pentru organism.

    Eu sunt asa un pic mai setoasa din fire. Cand ma duc la culcare trebuie sa am H2Oul in IMEDIATA apropiere, altfel creierul meu incepe sa transmita niste semnale dubioase cum ca as fi in pericol de moarte iminenta si s-a dus cu somnul meu linistit. Cerebelul meu percepe, se pare, altfel cei 10m pana la bucatarie.

    Si imi place foarte tare sa beau din sticla. Mai are cineva problema asta? Cafeaua mai merge si din ceasca, insa apa din cana sau bere din pahar nu prea. Iar canile sunt mici de regula – 250 ml de apa nu imi ajung nici la o masea. Canile mai sunt si foarte malefice, au tendinta de a lesina pe biroul plin de hartoage sau de a se impiedica de tastaura. Tztztztz!

    • Au mai zis niste persoane ca de cand au acest recipient nu mai cumpara (apa la) sticle de plastic si sincer eu nu inteleg de ce.

      Adica nu inteleg de ce nu puteati bea apa de la robinet si inainte. E ceva ce imi scapa, please help.

    • Robo, e vorba nu de robinet ci de la filtru – robinet gasim peste tot, apa filtrata (sau bidoane mari, cum isi iau colegii mei), au doar acasa si la birou, dar nu pe drumuri.
      (noi refolosim cateva luni sticlele, mici, de plastic, si nici astea cumparate ci pt ca mai primim pe la evenimente/ocazii speciale).

  11. Eu am, ca imi place sa am sticle fancy pt apa, dar uit sa beau din ea. Asa ca o car cu mult succes dupa mine in fiecare zi.
    Uneori beau apa din ea seara, după ce am carat-o dupa mine pana la servici si inapoi, alteori doar o arunc si pun alta a doua zi si bineinteles ca uit sa o beau si pe aceea :s
    Nu uit insa sa beau cafea, din recipientul special pt cafea (termos)
    Nu stiu ce sa votez… :-))

    • De care sticla ai? 🙂 sunt curios sa vad si eu daca zici ca sunt fancy.

      Pe masura ce citesc pe aici parca mi-as lua si eu una 🙂

  12. Daca vorbim de sticla fancy va spun eu cum e aia, e genul care iti semnalizeaza printr-un flash luminos cand e timpul sa bei, e conectata la telefon sa poti contoriza cat ai baut si cel mai in voga gadget in Budapesta, dar nu pot sa dau banii pe asa ceva, semn ca imbatranesc, insa in jurul meu vad tot mai multe, deci suntem pe drumul nepotrivit…

  13. Eu nu inteleg de ce zice lumea ca bea mai putina apa la sticla pet daca are sticla de pastic refolosibila. Adica apa pe care o pune lumea in sticla de unde vine? Daca vine de la robinet de ce nu se poate bea intr-o cana? La birou avem bidon de apa mare refolosibil de la fantana si ne punem fiecare in cana/pahar. Cu ce ma ajuta sa o pun intr-o sticla refolosibila?
    Sau pe voi va apuca asa frecvent setea in drum spre ceva incat va cumparati zilnic apa la pet la 0.5 de la chiosc?
    Inteleg sticla refolosibila pentru cei care fac sport la sala sau alergand prin parc, dar in rest nu inteleg unde as folosi sticla asta. Oricum eu beau multa apa zilnic, cel putin 1.5 litri la birou, deci nu m as descurca cu o sticla de doar 0.5

    • Eu asta inteleg, umpli sticla de la robinet cand pleci de acasa si bei pe drum pana unde ai treaba, acolo o umpli iar de la robinet sau dozator, daca ai asa ceva la serviciu. Ce nu inteleg e de ce o sticla cumparata in acest scop, de cele mai multe ori din plastic, si nu o sticla de sticla, refolosita, in care a venit ceva lapte, iaurt, suc, etc. Eu am de multa vreme o sticla de aqua carpatica de sticla si am umplut-o si de la robinete din mall si de la cismele din parcuri, chiar si din baia din aeroport dupa ce am trecut de control. Inteleg astfel la ce e utila, dar nu mi-ar fi trecut prin cap ca oamenii ar da bani pe ceva, in timp ce arunca altceva ce ar putea fi folosit intr-un scop similar.

    • Lia, si eu fac acelasi lucru ca si tine. Nici eu nu inteleg rostul acelei sticle din plastic, imi pare fix o chestie consumerista. Si da, in rest folosesc cani si pahare (inclusiv pentru bere, ca tot zicea cineva mai sus :P). N-am murit inca :)))

  14. La 1 as adauga ca unii mai primesc sticlele astea. E drept, nu stiu pe nimeni sa fi dat asa multi, dar fiica mea a avut una primita cadou de ziua ei, un an a folosit-o la scoala pana i-a facut felul. Seful are una mare, de 1l, ce si-o umple acasa de la bidon mare si bea la sala de fitness (merge la 6 dim) apoi la firma de la alt bidon, dar nu si-a cumparat-o ci a primit-o promotionala.

  15. la 2. as adauga ca perceptia e data si de modul de comportament des intalnit in segmentul ala de populatie. Arabii sunt de felul lor temperamentali si din nimicuri pot porni cearta ( am vazut cateva conflicte in parc si pe strada, de la depasiri gresite pana la certuri intre copii si parintii dus la sarit la gatul altuia).

    La fel cum dupa cateva sute de romani prinsi la furat si cersit in Spania si articolele in presa legate de asta, au dus la perceptia ca romanii sunt hoti si cersetori.

  16. Copilul are 2 sticle pe care le reumplem cu apa zilnic iar la serviciu am 1 sticla de 700 ml din tritan pe care o reumplu. Nu sunt fancy, au costat aprox 10 lei bucata. De ce prefer varianta asta:
    1. pt ca nu mi se pare corect consumul inutil de plastic si aceste sticle au cam 2 ani de utilizare in prezent
    2. pt ca la birou prefer varianta de 700 ml pe care o reumplu mai rar decat as face cu o cana de 300 ml
    3. pt ca nu-mi place sa-mi cumpar apa mereu si prefer sa ma car cu ea dupa mine:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *