Ce mai citește soțul meu pe internet (ep. 31) – narcisiști, moral grandstanding și twitter

1. Narcisiștii sunt persoane nesuferite dar fericite (sursa)

Narcisiștii sunt persoane care își dau foarte multă importanță și nu prea au ceea ce numim „rușine” sau simț al ridicolului, dar psihologii spun că sunt, de asemenea, probabil mai fericiți decât majoritatea oamenilor, pentru că se pare că în general sunt mai puțin stresați sau depresivi.

Narcisistul este ferm convins că e mai bun decât alții și că merită lucruri, de aceea are o încredere în sine care-l ajută să aibă succes, de exemplu în viața profesională (sursa). Cred că cunoaștem fiecare dintre noi cel puțin o persoană din asta la muncă – genul ăla de om care nu mai termină de vorbit despre el însuși și despre fiecare răhățel pe care l-a făcut el. Ei bine, astea sunt persoanele care au succes, fiți ca ei.

2. Despre ”moral grandstanding” (sursa)

Din păcate nu cunosc traducerea în română dar este vorba despre ”utilizarea și abuzul discuțiilor cu subiecte morale pentru a obține statut sau auto-promovare”. Este atunci când folosești conversații despre subiecte importante, controversate și sensibile mai degrabă pentru a arăta tu bine decât pentru a promova binele public.

Cu toții am făcut-o la un moment dat – să ne arătăm intransigenți într-o chestiune morală ca să câștigăm puncte în fața altora.

Partea interesantă e că există un soi de supralicitare, adică afirmațiile astea de natură morală sau moralizatoare tind să fie într-o întrecere una cu alta, ceea ce duce la adoptarea de poziții din ce în ce mai intransigente și chiar implauzibile și mai duce la efectul că tot mai multă lume ajunge să nu mai ia în serios conversațiile despre morală/ politică etc. Se pare că asta explică în mare măsură faptul că spațiul public, de la social media la politică, a ajuns să fie atât de polarizat și toxic.

Parenting-ul cred că e un exemplu bun aici: întotdeauna există cineva care face lucrurile și mai bine decât tine, perfect chiar (supralicitarea) și există mulți oameni care consideră că toate discuțiile astea despre parenting sunt prostii (nu le mai iau în serios tocmai pentru că opiniile ajung să fie extreme).

Am făcut și un sondaj la final, vă rog votați dacă aveți chef.

3. Twitter a decis să interzică publicitatea politică la ei (sursa)

Linkul este către feed-ul CEO-ului Twitter, Jack Dorsey. Argumentele pe care le-a adus mi s-au părut excelente. A zis, printre altele, că reach-ul pentru mesajele politice trebuie câștigat și nu plătit. Adică trebuie să decizi tu în calitate de utilizator de Twitter să urmărești un anume politician/ activist sau subiect politic, nu să ți se servească mesajele lor de către un algoritm hiper-optimizat, ceea ce mi se pare foarte corect.

Între timp, nea’ Zuck o ține pe a lui cu ”connecting people” și cu ”oamenii pot să-și dea seama și singuri ce e adevărat și ce nu”, de zici că trăiește pe altă lume.

Asta-i tot, dacă ați ratat episodul anterior, îl găsiți aici.

Robo
Robo

Beautiful. Dirty. Rich.

Articole: 77

7 comentarii

  1. Cred ca atunci când imi declar convingerile morale, o far mai degrabă ca sa arăt ca sunt ca cineva, ca sa arăt apartenența la un grup. Pe de altă parte, asta cu morala este pentru mine un subiect mai lung, pentru ce ai spus si tu mai sus, si anume ca oamenii merg in extreme. Sunt din ce in ce mai obosită când ascult conversații si idei duse la extrem.

    • Buna!
      Nu reusesc sa votez de pe telefon. Dupa intrebare imi apare singura optiune: „de obicei”
      Foarte bine descrisi narcisistii, i-am citit sotului si am râs impreuna. Pana de curand eu am fost o anti-narcisista din nastere, imi puneam sufletul pe tava si sufeream dupa aceea
      Intr-o zi am ajuns la limita si am hotarat sa eliberez toate credintele despre cum „ar trebui lucrurile sa fie” si sa ma aleg si pe mine uneori; surpriza: vocea intuitiei a crescut.
      Acum incerc sa fac un echilibru intre a da si a primi; o anume doza de narcisism o putem numi iubire de sine
      Aplaud initiativa lui Zuck pomenita la punctul 3
      Va felicit pe amandoi pentru cum scrieti, rezonez cu multe pareri, mi se par pur si simplu de bun simt. Imi place de asemenea sa vad cum „functionati” impreuna ?

    • Multumim!
      Nu stiu de ce nu se vede cum trebuie sondajul la tine 🙁 tot caut alt provider de sondaje dar pana acum nu am gasit ceva multumitor.

    • E rau si sincer am ajuns la concluzia ca nu se schimba, indiferent cat ii atragi atentia ca te ranesc comportamentele. Cei din jur evita sa ia o pozitie in preajma lui, pentru a nu il supara. Mai rau este ca te inveti ca asa este normalul, asta meriti si apoi este foarte greu sa rescrii totul in minte si suflet. De 1 an jumate m-am despartit, insa comportamentele continua si fata de copil 🙁

  2. Narcisistii de fapt sunt persoanele cu narcissistic personality disorder, care din pacate nu e ceva de urmat sau admirat. Persoanele cu npd sun intr-adevar pregatite de vorbeasca doar despre ele, sa iti ignore problemele si sa le schimbe in asa fel incat tot ei sa iasa in centrul atentiei. Sa ai un argument cu o asemenea persoana e de multe ori o batalie cu morile de vant. Tot ei vor povesti o intamplare in care ei sa iasa in evidenta, fie ca salvatori sau martiri si asteapta laude si admiratie la fiecare pas.
    Din pacate, sa cresti cu un parinte cu npd e foarte greu, tatal meu e text book ndp si desi incerc sa ne reparam relatia, de multe ori imi vine sa inchid usa, sa o incui si sa arunc cheia.
    Nu incercati sa fiti ca narcisistii, incercati mai degraba sa nu lasati opiniile lor sa va dicteze viata sau sa va faca nefericiti.
    Si daca te uiti in oglinda si iti dai seama ca esti narcissist, salvati-va relatiile cu persoanele dragi.

    • din cate stiu eu este o diferenta intre narcisim si NPD, ultima fiind o boala mintala.
      ma rog, nu sunt de specialitate, nu ma pricep, zic doar ce am mai citit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *