Am 40, am mult, am tot

Aseară am rugat-o pe mama să-mi povestească despre venirea mea pe lume. Nu știu de ce, dar până acum n-am avut niciun fel de curiozitate legată de asta. De parcă n-am vrut să știu. De parcă nu eram pregătită să știu.

Aseară însă mi s-a făcut poftă să aflu tot. Unde stătea când a avut primele contracții. Cine a dus-o la spital. Cât de rău am durut-o. Dacă a durat mult. Dacă m-a văzut. Plângeam mult? Cum suna plânsul meu? Cum dormeam? Cine stătea cu mine cât ea mergea la cursuri? Ce haine aveam? Ce spuneam? Ce mâncam? Ce făceam împreună?

Am stat pe terasă în frig, înfofolite, zgribulite, la un pahar de vin, povestind lucruri de acum patru decenii.

Și ce frumos a fost…

Am vrut să scriu ce-am aflat, dar apoi m-am gândit că vreau să țin pentru mine toate poveștile noastre. Să rămână ale mele deocamdată.

Fac 40 de ani azi. 40. La 40 de ani, mama avea o fată de 17 ani. La 40 de ani, eu am o fată de aproape 8 și un băiat de 5 jumate.

Cât de diferite suntem! Și totuși, cât de mult semănăm!

Am vorbit mult despre asta cu mama. De parcă tot ce nu ne-am spus în patru decenii a stat acolo în noi să se amestece, să se transforme, să decanteze, iar ce a ieșit până la urmă din una spre alta să fie doar ce contează.

Am 40 de ani.

Am sufletul plin de amintiri cu bunicii mei care nu mai sunt, cu tata. Sunt toți cu mine în fiecare zi. Le aud vocile, le simt mirosul în nări.

O am pe bunica încă aici, nu chiar aici, dar la un drum cu mașina distanță.

O am pe mama.

Îl am pe om. Am fetița mea, am băiețelul meu.

O am pe pisicuța asta maro care e în viața mea din vremuri în care încă nu eram eu.

Am prieteni buni, noi și vechi.

Am cărțile scrise și pe cele care încă așteaptă.

Am locul acesta în care scriu de 13 ani.

Locul acesta în care mă regăsesc cu voi.

Am zecile de evenimente în care am cunoscut mii de oameni.

Am zecile de mii de mesaje dintre mine și voi.

Am răbdare, am timp.

Am recunoștință pentru tot ce am primit în ultimii ani.

Am amintiri frumoase, am amintiri care dor și care mă fac să prețuiesc tot ce am câștigat suferind.

Am respect pentru tot ce e viu și e bun.

Am o responsabilitate mare și asta nu mă sperie, dimpotrivă, mă dă jos din pat dimineața.

Am riduri pe care le privesc în fiecare zi și le primesc ca parte din mine.

Am credință și încredere.

Am mult, am mult mai mult decât am cerut și decât mi-am dorit.

Nu-mi doresc decât sănătate pentru toți.

În rest, simt că am tot.

Photo by Edu Lauton on Unsplash

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4195

41 comentarii

  1. La mulți ani fericiti! Multumesc pentru acesti aproximativ10 ani in care am crescut impreuna.
    Sa primesti cel putin la fel de mult cat oferi iti doresc.

    • La multi ani ,femeie minunata! Continua sa ne scrii, ca noi sa ne regasim in fiecare cuvant , iar si iar!
      Sanatate tie si tututor apropiati iti dorim! ♥️

  2. La mulți ani în care să simți cel puțin la fel de profund tot ce te înconjoara! La mulți ani, om minunat! Mulțumesc pentru tot ce faci.

  3. La mulți ani om minunat, care, voit sau nu, ne înveți și pe noi să ne acceptăm cu bune și cu rele! Să îti mearga bine!

    • La multi ani minunați colorați binecuvântați, in care sa fii sănătoasă , să îți îndeplinești dorințele, visele și toate bunătățile vieții să se așeze pe un platou magic curcubeu?

  4. La multi ani, Fiinta! Sa ti fie bine! Mie mi e cu tine, citindu te, invatat, avand certitudinea ca se aseaza cumva lucrurile si descopar postari ale tale cand eu am mai mare nevoie. Multumesc ca te daruiesti.

  5. Cat as fi vrut sa pot face si eu asta…In ianuarie am implinit si eu 40 de ani numai ca peste fix 18 zile se implineste 1 an de cand mama mea a murit intr-un mod tragic, trist, dureros si crunt! Sunt atatea pe care nu mai are cine sa mi le povesteasca, atatea lucruri pe care nu le stiu despre primii mei ani de viata, despre copilaria ei si multe, multe! Fii fericită pentru momentul de care ai povestit si bucura-te de tot! Viata e scurtă si, cu oricâte dureri trecem prin ea, sa multumim pentru tot ce ne-a fost dat! La multi ani, român frumos! La mulți ani, România!?❤

  6. La mulți ani sănătoși ❤️ca frumoasă ești și interior și exterior și pe toate părțile ❤️mersi de acest blog… când simt ca o iau razna? vin aici și ma încarc de bine și încredere ☺️ îmi aduc aminte cât de norocoasă sunt pe acest pământ!!
    La mulți ani! Be happy ?

    • La Multi Ani, draga Printesa! Iti dorim ca fiecare an de acum inainte sa fie ca acum, la 40!

  7. La multi ani, Ioana! Multi, sanatosi, in care tu sa devii un om din ce in ce mai bun si mai frumos! Multumim pentru tot ce faci pentru noi! Te imbratisez!

  8. La multi ani! Sa fie cu sanatate asa cum iti doresti! In mod sigur or sa fie cu bucurie si impliniri! Este extraordinar sa citesti despre un om care poate vorbi despre ceea ce are mai mult decat despre ceea ce isi doreste! Si cred ca mai poti sa pui ceva pe lista – ai admiratia,aprecierea si recunostinta miilor de oameni care te urmaresc!

  9. Esti minunata si abia astept sa ne vedem la Timișoara! De sase ani sunt si eu pe aici si tin minte primul meu articol citit de Printesa Urbana, de Ioana. Mulțumesc!

  10. La multi ani! Sa fii sănătoasă si fericita, si sa ne fii gazda pe acest blog, inca multi ani de acum încolo. La multi ani, draga Ioana! Iti multumesc pentru ca am inteles de la tine ca inca mai exista bunatate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *