Epilatul, pensatul, manichiura și masajul pot să aștepte!

Cum s-au anunțat restricțiile pentru stoparea răspândirii Covid-19, au și apărut pe Facebook, pe OLX, pe whatsapp persoane care își oferă serviciile la domiciliu. Deh, românul e degrabă de lege ocolitor, vede oportunitatea în orice, inclusiv în pandemia internațională. Și, desigur, au și găsit clienți, pentru că natura umană așa e, dependentă de confort și dornică de a nega realitatea când ea nu-i place.

Vă rog, nu chemați la domiciliu frizeri, cosmeticiene, maseuri, profesori pentru copii sau oameni la curățenie. Știu că e greu să ne adaptăm acestei noi realități, dar vă rog să aveți răbdare câteva săptămâni. Nu o să se întâmple nimic grav dacă nu vă faceți unghiile și nu vă epilați o vreme.

Dacă doriți să vă susțineți financiar oamenii care fac asta pentru voi, le puteți achita servicii în avans sau le puteți dona bani lunar, ca să vă asigurați că se descurcă în această perioadă, dacă lucrau la negru și nu beneficiază acum de șomajul tehnic susținut de stat.

Gândiți-vă la ce risc vă supuneți când primiți în casă o persoană care intră în atât de multe case zilele astea!

Nu doar că este ilegal, având în vedere că ordonanțele militare din ultimele zile au anunțat închiderea acestor activități tocmai pentru a reduce șansele de contaminare, dar este și periculos.

Multe dintre persoanele contaminate nu au simptome!

Degeaba stați în casă de atâtea zile, degeaba nu ieșiți în parc cu copilul dacă deschideți ușa unui străin ca să primiți un masaj.

Gândiți-vă că veți sta nas în nas nu doar cu cosmeticiana, ci cu toți cei cu care s-a întâlnit ea, cei cu care a venit ea în autobuz sau metrou și cu cei cu care s-au întâlnit ei și tot așa. Vor intra în casa ta câteva zeci, dacă nu sute de persoane.

Pentru ce?

Nu merită.

Vă înțeleg dorința de normalitate, nevoia de a te simți bine cu tine, dar aș vrea să reamintesc că tot ce trăim este temporar, doar pentru câteva săptămâni, și este necesar pentru a salva viețile celor care se vor îmbolnăvi grav și care pot muri.

Mi se pare un preț mic de plătit, comparativ cu efortul pe care-l fac medicii,tot personalul medical, șoferii de tir, casierii, persoanele care țin utilitățile în funcțiune, oamenii care ne iau gunoiul, cei care se pun în pericol zi de zi, oră de oră, ca să fim bine toți, să fim în siguranță.

Noi trebuie doar să stăm în casă (dacă serviciul ne permite), să ieșim doar când e nu avem de ales, să respectăm toate măsurile de igienă, să ajutăm acolo unde putem, de la distanță, cu donații, cu sprijin emoțional. Și să renunțăm momentan la aceste mici răsfățuri, promit că vor veni curând vremurile în care vom putea merge din nou la salon, la masaj, la cosmetică, fără să riscăm nimic pentru noi și pentru alții.

Dacă e musai, există variante ca să puteți rezolva singuri acasă chestiuni, puteți ruga soțul să vă facă masaj cu crema anticelulitică (mmm, hai că iese ceva simpatic de aici sigur), există de când lumea chituri de vopsit acasă (din nou, train your husband), epilatoare pentru uz casnic există de când lumea, la fel și aparatele de tuns pe care le puteți folosi unii pentru (și pe) alții.

Iar unghiile ni le putem picta și singure, e chiar liniștitor, seara, după ce adorm copiii…

Dacă aveți cunoștințe clare că o anumită persoană sau firmă prestează servicii ilegale la domiciliul clienților, încercați să le explicați că ce fac este ilegal și imoral. Dacă nu dau semne că ar înțelege, îi puteți reclama la 112, ajută să aveți dovezi, poze, filmări.

În aceeași direcție, Asociația Cosmetologilor din România anunță următoarele:

Prestarea oricărui serviciu de înfrumusețare, fără autorizație de funcționare, fără a se supune legislației Inspectoratului Teritorial de Muncă, Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Direcției de Sănătatea Publică, respectiv organelor de control competente, atrage după sine încadrarea la contravenții sau, după caz,  de infracțiuni ce conduc la constituirea de dosare penale pentru persoanele în cauză.

Așadar, este complet interzisă desfășurarea oricăror activități de înfrumusețare și îngrijire corporală  în propria locuință sau la locuința clienților cu nesocotirea dispozițiilor legale și a măsurilor impuse pe durata stării de urgență actuale.

Relevante în acest sens sunt prevederile art. 352 din Codul Penal  privind zădărnicirea combaterii bolilor, conform cărora :

”(1)Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2)Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este săvârşită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amenda.”

Astfel, Asociația Cosmetologilor din România trage un semnal de alarmă menționând că susceptibili de săvârșirea infracțiunilor contra sănătății publice pot fi și specialiștii în domeniul beauty, care, deși au suspendat activitatea profesională din saloane și punctele de lucru, continuă să ofere servicii cosmetice și de îngrijire corporală de la domiciliile proprii, existând riscul de a se expune pe ei, dar și pe clienții acestora la contractarea virusului.

Chiar şi în cazul săvârşirii faptei din culpă, este necesară intervenţia legii penale, pentru că, raportat la rezultat – răspândirea unei boli infectocontagioase –, fapta prezintă o gravitate care impune sancţionarea ei şi în cazul în care făptuitorul acţionează din culpă, a precizat Amalia Dinu, avocat Asociația Cosmetologilor din România.

În plus, Asociația Cosmetologilor din România amintește că desfășurarea activităților la negru atrage după sine și alte sancțiuni/pedepse, conform legii. Angajații din saloane legal intră în șomaj tehnic pentru cel puțin 90 de zile. Acest lucru înseamnă că ei vor primi 75% din salariul brut.

Photo by Billie on Unsplash

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4193

10 comentarii

  1. Tocmai ce am terminat opertiunea sprancene – le-am facut praf! ? Ma consolez cu ideea ca in urmatoarea luna o sa ma vada doar sotul si poate casiera de la magazinul de langa casa. Imi propusesem sa imi « aranjez » si unghiile, dar imi zic ca nu e momentul sa ajung la spital. Ma limitez la pila si unghiera. Pt par, a venit la fix car anti a, pt ca imi propusesem sa il las sa creasca, dar exista tentatia sa merg la salon.

  2. If it helps, eu mi-am făcut breton zilele astea. Am zis că ce perioada mai buna de testat decât acum, când dacă nu îmi place măcar nu mă vede nimeni?

    Problema e că îmi place cum a ieșit și că o să-mi mai fac. La coafor nu mi-as fi făcut niciodată, n-am avut asta in cap, mi-a venit doar așa o nebunie de moment de la atâta stat în casă :-)))

  3. Eu știu să-mi fac singură 90% din activitățile estetice și mi le fac chiar și în situații normale (epilat aproape peste tot, scurtat vârfuri și breton, vopsit rădăcini – merg la coafor doar pentru schimbări majore, unghii și ce-o mai fi). M-am învățat cu ele în toate perioadele în care am locuit prin străinătate și nu mi-am permis să merg la saloane, iar acum mă duc mai mult de răsfăț (de ex. ojă semi), nu că nu-s în stare să-mi fac una alta.
    Ce nu (prea) știu și prefer să-mi facă alții: pensat ca lumea (eu iau doar pe margini, nu mă bag să le dau formă), pedichiură profi (eu îmi fac doar basic) și epilat pe mâini (mă doare de mor să mă fac singură, dar dacă va fi musai o fac și pe asta).

    Toate activitățile estetice le fac indiferent de cine mp vede sau nu, că le fac pentru mine, ca să mă simt eu mai bine cu mine, nu pentru ochii altora.

    Chiar nu-i nicio dramă să trăiești fără saloane o vreme, drama e pentru persoanele care lucrau acolo și și-au pierdut veniturile.

    • Pentru pensat, poti sa iti dai forma cu un creion de sprancene si apoi sa pensezi in jurul ei.
      Eu mi-am facut microblading, acum vreo 2 ani, ca aveam sprancenele atat de ciuntite, ca ajunsesera doua bete. Intre timp, s-au regeneat si datorita microbladingului, am invatat sa le pensez dupa forma, smulg doar ce e in afara tatuajului :)))

  4. Eu citesc și pe fb, deși imi place mai mult ideea de blog, ni stiu de ce. Însă ma uit acolo la comentarii și am văzut ca unele persoane sunt de acord cu aceste servicii, ca atare nu realizeaza pericolul. Eu, in naivitatea mea, nici nu ma gândeam ca prostia imensa a romanului ( ma scuzați, e prostie) poate face asta. Râdeam de colegii și amicii bărbați care se tundeau regulat la frizer, ca acuma sunt la mâna soției, mai ma distram cu colegele, cu mama…dar Doamne ferește, adică eu nu stiu dacă mâine nu ma detașează sa lucrez intr-un spital din alt oraș ( idem pt soț), tremur la fiecare comunicat, la fiecare știre, la fiecare telefon al unui coleg, trăiesc decent numai cu Xanax, iar alții își aduc la domiciliu diverse persoane? Iar oamenii aia merg in diverse case, zeci de case? Nu se gândesc ca omoară oameni, ca lungesc epidemia la nesfârșit? Ma gândesc mereu la cei ce munceau ci ziua, la negru, sint conștientă ca viața lor e cumplita poate acum, ca poate nu au niciun venit, dar chiar nu pot apela la ajutor? Uite, propun sa donam unor cazuri disperate, cu condiția sa rămână in casa. Sa isi facă publica situația și sigur se găsește o rezolvare. Putem achita in avans niște servicii pe care le vom folosi când va fi, legal și moral, in regula sa facem asta. Mi-as dona tot salariul sa stiu ca coșmarul asta se termina curând. E nevoie de toți sa îl terminam sau de toți sa îl prelungim la nesfârșit. Aici orice om, oricât de neînsemnat s-ar fi crezut, oricât de rău îl trata lumea, oricâte suturi de la viața și-a luat, orice om poate face ceva măreț. Poate salva sau poate condamna la moarte. Nu exista cale de mijloc.

  5. Fix azi a fost zi de spa. Pentru amandoi.
    Chicoteam cu ideea de a-l tunde pe el, dar imi era frica sa nu il ciuntesc, asa ca a pus el mana pe masina de tuns si a inceput sa se faca, iar eu l-am facut la spate.
    Ce sa zic, a iesit chiar foarte bine! Bine, el nici nu are vreo tunsoare complicata, asa ca a fost simplu. A fost mai mult frica noastra, ca o sa gresim si din corectura in corectura, ajungeam la chelie :)))

    In rest, eu toate alea mi le fac acasa, ca imi place. In afara de tuns, desi, eu tund doar varfurile, asa ca o sa imi iau inima in dinti si ma tund singura… dar mai astept, inca arata ok parul.
    Imi place si mi-a placut sa ma rasfat cu ritualuri din astea, fara vreo ocazie anume si inainte.
    Asadar, azi m-am pensat, mi-am facut unghiile cu oja semipermanenta, m-am inmuiat in cada, m-am exfoliat, m-am defrisat, mi-am pus o masca pe ten si in par, m-am spalat la par, m-am coafat si m-am dat cu lotiune de corp si cu parfum.
    Apoi mi-am tras pijamalele pe mine :)))

    Ah si m-am ocupat si de pedichiura si punctele lui negre.

    Maine imi fac masajul anticelulitic, pe care am inceput sa-l respect, de cand stau in casa, desi… puteam sa o fac si inainte, ca ma uit la tv in timp ce ma masez. Am vrut azi, dar am preferat sa ma joc pe consola.

  6. Totuși, apropo de servicii: din păcate, anumite lucruri nu stiu ca me distanțam social. deci inevitabil vor pica netul/televiziunea, centralele termine vor face diverse figuri, se mai strica un robinet, înfunda o scurgere. Toate sunt, intr-o anumită măsura, urgente ce trebuie rezolvate și presupun de multe ori intrarea cuiva străin in casa. Știe cineva, măcar la firmele autorizate, au anumite reglementări in aceasta perioada? Îți trimit o echipa, dar echipa cum procedează? Au mănuși, măști, sunt conștienți de distanță minima de păstrat fata de persoanele din acea casa? Știți unde poti apela, pentru anumite defecțiuni, ca sa fie toată lumea in siguranța? Ma gândesc ca nici lor nu le este ușor sa umble prin case.

  7. Bine punctat! Chiar nu cred ca serviciile de genul asta ar trebui accesate in aceasta perioada. Asta nu inseamna ca nu ne mai epilam si nu ne mai curatam cu coloram unghiutele. O putem face foarte bine si acasa. Apropo de ce zicea Deea putin mai sus, eu am probleme cu cablul de vreo saptamana, in sensul ca tot pica semnalul pe durata scurta (cateva secunde). Nici de nebuna nu sun sa vina cineva acum, in perioada asta.

  8. Sa le luam pe rand….
    Am 3 fire de par pe picioare, si alew blonde, deci de cand ma stiu bag lama. O bag si acum la fel ca la 15 ani, cand fac dus si observ ca a crescut ceva.
    Sprancenele sunt micropigmentate, asa ca mai smulg ce e in exces.
    Mi-am desfiintat depozitul de genti (a se citi bicicleta) si pedalez la tv.
    O sa imi comand niste vopsea identica cu cea pe care mi-o punea tipa de la salon, mi-a explicat ce si cum.
    Si mi-am comandat si un kit de oja semi + lampa.
    Am acum mani/pedi impecabile.
    Singura chestie pe care nu o pot replica acasa este solarul, cred ca o sa ies cu capul pe geam la soare, sau o sa risc un autobronzant. Acum daca ma fac portocalie, oricum nu ma vede lumea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *