Femei care și-au schimbat viața (ep. 1): Patricia Danciu, de la job în corporație la învățătoare într-o comunitate vulnerabilă

Patricia Danciu lucra în corporație de mulți ani, avea experiență în domeniul financiar, în domeniul asigurărilor și în achiziții. Lucruri complicate.

Am remarcat cum oamenii din jurul meu aruncau vina în stânga și în dreapta pentru faptul că această țară nu funcționează. Mi-am dat seama că și eu sunt unul dintre acești oameni, care au păreri, dar nu fac nimic, am înțeles că dacă vrem schimbare ar fi bine să ne apucăm de treabă și să participăm cum putem la obținerea ei. Și, când nu știi de unde să începi, începi de la educație. Nu va avea poate impact imediat, dar va schimba cu siguranță ceva mai târziu în multe arii și domenii. Așa am descoperit Teach for Romania, care se potrivea de minune cu valorile și aptitudinile mele, dar mai ales cu bucuria mea de a lucra cu copiii.

Ca orice om care își schimbă total traiectoria în carieră, Patricia a avut așteptări mărețe. Visa că va putea schimba lumea de azi pe mâine și că va vedea rezultatele la fel de repede, dar nu a fost asa.

Realitatea din mediile vulnerabile te cam scutură și te face să privești cu alți ochi meseria de profesor sau învățător. Îți oferă o nouă perspectivă asupra educației. Până nu ajungi să o practici nu o vei înțelege niciodată pe deplin. Îi admir pe toți cei care fac o diferență și care dau tot ce au mai bun pentru creșterea elevilor, rezistând vitejește. Este o foarte mare responsabilitate. Lucrul cu copiii este solicitant în general, cu atât mai mult când acei copii provin din medii vulnerabile.

Progresul aici se face mai lent, fiind nevoie de mai multă răbdare, înțelegere și empatie. Rezultatele apar și ele până la urmă, dar doar dacă le oferi elevilor un mediu sigur, în care ei să se simtă protejați și apreciați. De multe ori simți că ai muncit în zadar, dar exact când te aștepți mai puțin primești o surpriză și observi schimbările în bine. Aceasta e partea cea mai frumoasă a meseriei de dascăl.

Am întrebat-o pe Patricia care e cel mai plăcut lucru în noua ei meserie. Mi-a spus: Zâmbetele și îmbrățișările copiilor, glumele și inocența lor simpatică, iubirea necondiționată și rezultatele pe care le obținem împreună cu privire la valori și informații noi învățate.

Cel mai trist și greu lucru? Momentul în care ești pus în fața unei situații fără răspuns, sau în imposibilitatea de a face ceva. Blocajul acesta creează frustrare și neputință.

Patricia predă unor copiii isteți, dornici de învățare, pe alocuri conflictuali și de multe ori plictisiți fără voie din cauza elementului nelipsit din viața lor – telefonul. Cei cu care lucrez sunt elevi care au părinți plecați în străinătate, unii dintre ei provin din medii sărace, alții prezintă tulburări vizibile de comportament, dar am reușit pe cât posibil să realizez o legătură strânsă cu fiecare în parte și lucrăm împreună la gestionarea emoțiilor și a comportamentului chiar dacă drumul acesta este lung și anevoios.

Patricia nu știe încă sigur dacă va rămâne la catedră, deși au trecut mulți ani de la schimbarea ei de carieră. Își dorește să lucreze în educație, dar din altă perspectivă, acum că înțelege mai bine multe lucruri despre sistem.

Am întrebat-o pe Patricia cum simte că a schimbat-o această experiență. În primul rând, m-a adus cu picioarele pe pământ și m-a făcut mai responsabilă. O astfel de experiență te schimbă în multe feluri, de cele mai multe ori nici nu observi din prima, dar simți mai târziu. Am mai multă încredere în mine acum și împreună cu învățăturile primite de la copii, mă simt mult mai puternică și mai dornică să fac lucruri. Am observat că am devenit mult mai empatică și nu mă mai grăbesc să trag concluzii pripite fără să cercetez mai îndeaproape problema. Am renunțat la vechea meteahnă de a judeca.

Celor care se gândesc să-și schimbe meseria și să devină dascăli în cadrul programului Teach, Patricia le spune să se înarmeze cu multă răbdare, curaj, o motivație puternică și puțină nebunie, pentru că va fi multă adrenalină în joc. Pentru cei aventuroși va fi jobul ideal. Este greu, dar merită încercat. Nu ai cum să pleci cu mâna goală după această experiență.

La sfârșitul zilei, Patricia  simte că a luat decizia bună, Dacă ar fi să o iau de la capăt, tot către Teach for Romania m-aș îndrepta, pentru mine a fost cea mai bună alegere.

Despre Teach for Romania

Teach for Romania crede că fiecare copil trebuie să aibă acces la educație, indiferent de locul de unde vine, tipul de școală la care merge și condiția materială a familiei în care s-a născut. De 6 ani recrutează, mentorează și susține financiar profesori speciali, care aleg să predea zi de zi în cele mai dificile comunități din România, acolo unde un sfert din copii abandonează înainte să termine clasa a VIII-a. Profesori care vor să fie schimbarea pe care o așteptăm în educație.
Profesorii sprijiniți de Teach ajung la 10.000 de copii din 17 județe. 10.000 de copii aflați în comunitățile cu cele mai mari provocări din România. 10.000 de copiii care au șansa unui viitor mai bun. Dacă vrei să îi suții și tu să aducă în învățământ mai mulți oameni ca Patricia și să ajungă la mai mulți copii, poți să contribui donând aici sau cu 2 EUR/lună printr-un SMS la numarul 8844. Și dacă simți că Teach este provocarea de care aveai chiar tu nevoie, poți să aplici la următoarea rundă de selecție care începe în curând.
Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4195

9 comentarii

  1. Patricia ar trebui sa spuna si cum traieste din salariul de cadru didactic si mai aleas daca si ce studii in stiintele educatiei are. Ca altfel, nu prea ai cum sa profesezi in invatamant.
    Sa spuna si daca a sustinut definitivatul si eventual titularizarea.
    Sa spuna daca face naveta, cat timp sau km/zi si daca i se deconteaza acesti bani.
    Sa spuna din provocarile zilnice – copii nespalati/care put, copii nemancati, copii batuti acasa, copii cu parinti alcoolici, copii cu parinti plecati in strainatate si abandonati in grija rudelor etc.

    • Aoleu, dar ce te priveste pe tine cum traieste ea?

      Vrei sa aplici? Perfect, fa asta, ti se va spune cu siguranta salariul de la inceput, si decizi tu pentru tine ce e mai bine.

      Fara idei de cum traieste cutare din salariul de cadru didactic….

      Iar asta cu studiile e si mai rau. Nu stiu daca are studii, dar are dorinta sa invete, deschidere si motivatie, si e muuuult mai important asta decat o titularizare de doi bani sau un definitivat, unde sunt niste subiecte care n-au nicio, dar nicio legatura cu educatia copiilor.

      Normal ca sunt provocari zilnice, dar nu esti obligat nici macar sa contribui la proiect, daramite sa te duci sa participi si tu. Ai putea in schimb sa nu critici…

    • O simpla cautare pe google si gasim situl organizatiei, plus niste informatii initiale: https://teachforromania.org/devino-profesor/de-ce/

      Deci trebuie diploma de facultate sau sa fi terminat Pedagogicul. Se pot face, la o adica, cursuri de pedagogie, ca erau si pe vremea mea, adica acum 20 de ani. Cuget ca sunt si mai multe oportunitati acum.

      Cei interesati pot sa discute direct cu organizatia in cauza, observ ca se fac si examinari si se trece printr-un intreg proces de pregatire.

      Imi pare o initiativa excelenta si impactul asupra micutilor este, cu siguranta, peste asteptari 🙂

    • Probabil ca nu e vorba de bani, Dan, cand faci o asemenea alegere…as crede ca atarna alte criterii in balanta. Poate ca Patricia (pornind de la backgroundul sau) dispune de resorturile necesare din alta parte si nu depinde de salariul de dascal (intr-adevar f modest). Sau poate ca esti dispus uneori sa renunti la confortul tau pt a te pune in sprijinul celorlati.
      Cred ca e o oportunitate si o provocare nu usoara pt oamenii care au dorinta, resursele si energia aceea latenta care mocneste in asteptarea unui sens- iar acesti copii au nevoie de atata sprijin!
      Jos palaria pt Patricia!

    • Inca un exemplu pentru una din marile noastre probleme: cum face unul ceva misto, se gaseste unul sa-i dea in cap cu proceduri vechi si prafuite si intrebari care sugereaza ca totul e poleiala. Nu cred ca-si imagineaza nimeni ca in acest rol e totul lapte si miere…

  2. Din pacate pentru 2700lei nu vor fi multi care sa doreasca înscrierea si e pacat penrtu ca ideea e buna si cred ca foarte utila copiilor. Probabil pentru educatori invatatori si profesori abia iesiti de pe bancile scolii este de ajutor bonusul de 900lei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *