Tot înainte, animație pentru copii despre familie, despărțire, generozitate și magie (p)

Ieri am mers cu copiii la film. Nu ne înnebunim cu mersul în locuri aglomerate (nici de obicei, cu atât mai puțin zilele astea), așa că am ales o oră la care nu era cine știe ce lume, am luat bilete la versiunea 2D pe ultimul rând și-am pornit în aventură. Auzisem de acest film, Tot înainte (Onward), copiii știau că e cu magie, suntem în plină perioadă Harry Potter, în care orice are legătură cu vrăji, baghete, soluții magice, e la mare căutare.

Am văzut trailerul înainte, ca de obicei, să știm la ce să ne așteptăm și să ne asigurăm că nu e nimic care să-i sperie, copiii au decis că vor musai să-l vadă, mie-mi plac animațiile bune (Remember Frozen 2? L-am văzut de curând a opta oară), aveam așteptări destul de mari, citisem și multe review-uri înainte, lumea părea entuziasmată, un film de văzut primăvara asta.

Nu vreau să vă dau spoilers, sper să mergeți să-l vedeți cu copiii, e potrivit pentru cei peste cinci ani, ca să se bucure deplin de mesajul lui de generozitate, sacrificiu, curaj și iubire.

Când i-am întrebat despre ce a fost filmul, Ivan mi-a spus că a fost despre magie, despre soluții și despre cum nu trebuie să renunți chiar dacă mai sunt doar câteva secunde înainte să ți se termine timpul, iar Sofia mi-a zis că a fost despre un drum cu multe aventuri, dar mai ales despre familie și sacrificiu. Și că ea nu ar fi avut puterea să facă ce a făcut fratele mai mic pentru fratele mai mare (poate și pentru că ea E fratele mai mare și cumva simte că i se cuvin mai multe).

Pe scurt, doi frați de 16 și (aproximativ) 19 ani, unul mai tocilar așa și altul foarte nesăbuit, primesc de la mama lor (o tipă super cool și relaxată) un sceptru și o vrajă lăsate lor de tatăl care murise cu mult timp înainte, imediat după nașterea fratelui mic (care nu și-l mai aduce aminte deloc). Se pare că tatăl lor, contabil în timpul vieții, avusese și ceva talente de vrăjitor și inventase pentru ei o vrajă care să-l aducă înapoi la viață pentru 24 de ore.

Din păcate, vraja nu iese cum trebuie și cei doi frați, Ian și Barley, aduc la viață doar picioarele tatălui. Apoi cei doi pleacă într-o călătorie incredibilă pentru a face rost de o piatră magică ce le va permite să refacă vraja și să aducă la viață și cealaltă jumătate a tatălui lor.

Deși e o poveste despre dor și dorința de a te regăsi cu cei pierduți, nu e nicio clipă o poveste tristă și nici înfricoșătoare, nu apar cadavre, zombies, schelete, nimic de genul acesta.

Personajele nu sunt oameni, ci elfi, niște creaturi simpatice cu urechi mari și păr albastru, dar care se joacă pe play station, au smartphone și poartă haine ca noi, doar că au avut strămoși vrăjitori și trăiesc printre centauri, spiriduși și unicorni vagabonzi.

La final, când a început genericul, eu plângeam discret în timp ce Sofia dansa, iar Ivan aplauda finalul amuzant.

Nici nu știu ce m-a atins. Poate faptul că și eu l-am pierdut pe tata și aș da multe să-l mai am alături o zi. Poate pentru că și eu aș renunța la singurele două minute cu el pentru cineva care-l iubește la fel de mult ca mine.

Filmul are de toate. Are mult umor și pentru copii, și pentru adulți.

Nu are replici sau scene nepotrivite, nimic sexual sau de prost gust.

Are mult suspans, la un moment dat o strângeam atât de tare pe Sofi de mână că mi-a atras atenția că o doare.

Acțiunea are sens, nu e previzibilă și nu e nici prea lungă, nici prea scurtă.

Finalul e foarte bun, neașteptat și frumos. Am bocit, ce să mai!

Cel mai pregnant a rămas cu mine faptul că uneori ne pierdem atât de mult în dorul față de cei dispăruți dintre noi că uităm să-i vedem pe cei care rămân aici să ne aline dorul, cei care trăiesc și suferă și se luptă alături de noi, care ne țin de mână și ne șterg lacrimile. Merită și ei timpul și curajul nostru! Și că trebuie, trebuie să avem încredere în noi înșine, avem resurse nebănuite!

Acesta este trailerul:

Ne-a plăcut mult, plănuim să-l revedem! Și vă recomandăm și vouă, rulează în variantele 3D și 2D în mai toate cinematografele mari în următoarele săptămâni!

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4183

4 comentarii

  1. Ieri l am văzut alaturi de fetița mea, in varianta 3D dublat.E o animație care presară un strop de magie in sufletul privitorilor…Va recomand sa l vedeți!

  2. F frumos, eu zic totusi sa evitam locurile publice in perioada asta, daca nu e musai sa iesim. Fix pentru filme exista Netflix…

    • Total de accord! Nici noi ca adulti nu mai iesim la film, desi aveam seara noastra de film o data la cateva sapt ca o gura de aer pt noi doi. exista alternative, sa le folosim 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *