Cum gestionăm anxietatea provocată de incertitudine și ce cred eu că se va întâmpla?

ACEST ARTICOL ESTE SCRIS DE SOȚUL PATROANEI.

Când a anunțat Johannis sâmbătă că de luni va fi stare de urgență, nici nu am clipit. Nu numai că mă așteptam să o declare, ba chiar speram să o facă cât mai repede. Apropo, este absolut iresponsabil din partea lui să anunțe instaurarea stării de urgență fără să anunțe și ce înseamnă asta în mod concret și explicit, adică ce măsuri se vor lua și ce drepturi se suspendă (dacă se suspendă). Acest președinte este varză, nu că asta ar fi important acum.

Dar revenind la momentul anunțului lui Johannis. Am fost atât de relaxat, încât am făcut prima mea greșeală: nu mi-am dat seama că va urma un nou val de golit magazinele. Eu fusesem sâmbătă la Mega să iau mâncare cel puțin pentru săptămâna următoare și era absolut decent: marfă destulă, oameni puțini și ordonați (cu măști/ mănuși, care, deși nu sunt teribil de utile, totuși arată că lumea ia lucrurile în serios). Însă am avut de cumpărat multe așa că nu am avut loc pentru toate în coș, și cum parcasem mașina departe, mi-a fost lene să mai fac un drum, deci mi-am zis că mai vin și duminică. Duminică însă la ora 9 și jumătate magazinul arăta complet diferit: nu pot să zic că erau omor de lume, dar erau foarte multe rafturi complet goale. Asta înseamnă că multă lume a fost surprinsă de anunț.

Creierul uman nu gestionează bine incertitudinea: nu ne place să nu știm ce va urma sau de ce se întâmplă lucruri. De aceea, în stare de incertitudine oamenii pot fi copleșiți de frică, ceea ce duce la reacții extreme și iraționale (ex. cumpără aiurea tone de hârtie igienică) sau intră în stare de negare („e un fel de gripă un pic mai rea”) sau încep să creadă teorii ale conspirației pentru că le oferă o explicație.

Zilele astea incertitudinea este maximă: nimeni nu știe ce se va întâmpla mai departe, cât va dura și cum se vor termina lucrurile. Ce este cert e doar faptul că totul este incert.

Eu vă propun următoarea strategie de gestionare a incertitudinii: faceți scenarii în capul vostru.

Puneți-vă întrebarea „ce se poate întâmpla cel mai rău și cum mă pot pregăti pentru asta”?

Discutați cu partenerul despre aceste scenarii.

Poate părea paradoxal, dar strategia asta duce la scăderea incertitudinii și implicit a fricii, pentru că te face să te simți mai în control în sensul că reduci numărul lucrurilor care te pot lua complet pe nepregătite. Plus că îți permite să identifici posibile soluții, adică să ai un plan. Simplul fapt că ai un plan (bun/ prost nu contează) te face să te simți mai în control. Firmele/ băncile de exemplu fac tot timpul scenarii din astea, sunt parte din activitatea obișnuită.

În plus, dacă scenariile alea rele chiar se întâmplă, în acel moment vei simți că ești mai pregătit, că te așteptai, nu te lovește nimic în moalele capului, poate chiar ai și un plan concret de acțiune. Dacă se întâmplă scenarii mai puțin rele, atunci cu atât mai bine, vei zice că nu e chiar așa de rău cum credeai.

Sigur, nu trebuie exagerat și nu trebuie rumegat în continuu la cele mai negre scenarii. Axați-vă pe partea de soluții, aia ajută. Dacă nu sunt soluții, aia e, treceți mai departe. Ce nu poate fi schimbat trebuie acceptat.

Mie strategia asta îmi vine mănușă, pentru că eu o practic și în mod normal :-). De exemplu când ajung într-un loc nou cu copii, întotdeauna scanez mai întâi după pericole potențiale gen gropi descoperite, cabluri electrice expuse șamd.

Nu faceți ca mine, că poate fi obositor pentru cei din jur, dar zilele astea e un moment excelent să aveți o asemenea abordare.

Eu mi-am cumpărat stocurile de medicamente încă de marți, când farmaciile erau goale, pentru că de vreo 2 săptămâni îmi tot fac scenarii în cap. Am fost și destul de stresat vreo 2 zile săptămâna trecută când mi-am dat seama că în legătură cu anumite scenarii nu pot să fac nimic, dar mi-a trecut și de atunci dorm bine noaptea.

Zilele astea eu mă gândesc la următoarele scenarii (atenție, nu zic că se vor întâmpla, zic doar că le am în analiză :-):
– valul 2 de infecții, care va apărea atunci când măsurile de izolare/ carantină se vor relaxa
– înteruperi temporare/ permanente de utilități (apă, gaz, curent, gunoi și, de ce nu, internet, de unde ne luăm toți 90% din informație)
– întreruperi ale serviciilor de plăți
– creștere a infracționalității pe termen scurt
– defectarea frigiderului 🙂
– toate cele de mai sus, concomitent :-))
– prăbușire completă a ordinii sociale (nu uitați că civilizația este doar o pojghiță care dispare rapid când omul este sau consideră că este în pericol de moarte, vedeți cum a fost la uraganul Katrina de ex.)
– ce se întâmplă dacă vine fix acum cutremurul cel mare, care ni s-a tot promis
– cum să mă poziționez pentru criza economică care va persista după ce trece epidemia
– cum se va schimba modul nostru de viață după epidemie și dacă vor fi oportunități de noi business-uri
– care sunt șansele să derapăm în dictatură, noi sau alte țări
– care sunt lucrurile la care nu m-am gândit („lebedele negre” pentru mine) – nimic nu poate fi exclus zilele astea.

Acum, cum cred eu că vor evolua lucrurile – scenariul de bază 🙂

1. Cred că sunt șanse să nu fie atât de rău ca la italieni, pentru că mi se pare că ne-am mișcat un pic mai repede – suntem norocoși că am văzut ce e la ei, adică

Posibil să mă înșel, dar din ce văd eu, cu excepția unor proști și a unora care încă sunt în negare, lumea a cam înțeles despre ce e vorba și își ia măsuri – de exemplu ieri la brutărie și la farmacie coada era afară, nu înăuntru.

Cum numărul de cazuri reale este probabil de un ordin de mărime mai mare decât cazurile de care știm, e bine că Johannis a declarat starea de urgență acum, pentru simplul efect psihologic că se sperie lumea – prefer să avem oameni mai speriați decât e cazul decât oameni care o ard cu prostii de genul „e mai mare probabilitatea să mori în accident de mașină”.

De asemenea, farmacista din zona mea mi-a servit o lecție usturătoare de responsabilitate și gândire critică: am întrebat-o dacă știe ceva legat de ideea că nu s-ar da ibuprofen la coronaviroză, iar ea mi-a dat scurt peste bot cu: „aveți informația dintr-o sursă oficială?”

Mi s-au înroșit urechile de rușine că poate propag fake news la farmacie, că nu îmi trecuse prin cap să o întreb pe nevastă unde a citit asta, dar m-am și bucurat că nu sunt eu cel mai deștept din cartierul meu zilele astea. Am aflat după aia că a citit la un medic francez, deși între timp am văzut că sunt medici care zic că nu e adevărat, așa că zic și eu ca farmacista: informați-vă doar din surse oficiale.

Văd că încă mai sunt totuși bloggeri care se întreabă de ce ne izolăm și ce speram să realizăm cu măsurile astea de carantină. Îi lămuresc eu, deși e pe toate gardurile internetului: ne izolăm pentru a încetini răspândirea virusului, în speranța că în felul acesta vom evita colapsul sistemului sanitar (# flatten the curve, gen).

2. Cred că e o treabă care va dura, deci trebuie să ne pregătim psihic pentru cel puțin 3-6 luni de izolare, poate chiar și un an.

Presupun că în aceste momente majoritatea oamenilor sunt în priză și așteaptă să se întâmple ceva, să înceapă ceva, să fie lucrurile complet altfel de luni de când începe starea de urgentă șamd. Problema este că nu va fi așa, lucrurile vor evolua gradual, aproape pe nesimțite, nu brusc.

Chiar și dacă va veni apocalipsa, tot pe tăcute va veni, nu cu surle și trâmbițe. Deci calibrați-vă așteptările în sensul că starea asta de tensiune și de incertitudine se va menține pe termen mai lung – luni de zile.

Nu vă mai întrebați dacă va fi lockdown, luați-o ca și cvasi-certă, și comportați-vă de pe acum ca și cum ar fi lockdown.

Știu că poate fi greu să stai în casă, dar gândiți-vă că statul în izolare acasă e cea mai bună situație în care puteți fi în timpul acestei epidemii: sunteți la voi acasă, în cel mai confortabil mediu, împreună cu cei apropiați, și cea mai mare problemă deocamdată e că e posibil să vă plictisiți și nu știți ce o să fie. Dar asta e de 1000 de ori mai bine decât să fiți bolnavi, chiar și dacă veți fi unul din cazurile care trec cu bine peste boală.

De aceea, eu vă propun să nu vă expuneți decât dacă este absolut necesar, adică dacă aveți de mers la muncă sau la medic sau la aprovizionare. Întotdeauna înainte să ieșiți din casă întrebați-vă dacă este necesar și dacă nu e, nu ieșiți.

3. Nu cred că vor lipsi medicamentele / mâncarea și nu cred vor fi întreruperi semnificative în ce privește utilitățile.

Asta nu înseamnă că e imposibil să se întâmple, doar mi se pare improbabil. Pentru ca să nu mai avem mâncare, ar trebui să avem infectare concomitentă de ordinul sutelor de mii sau milioanelor, și nu cred că vom ajunge acolo – PENTRU CĂ STĂM ÎN CASĂ, nu că nu e posibil. Sigur, asta nu înseamnă că vom găsi absolut tot ce dorim, înseamnă doar că nu vom ajunge la rații de făină. Deocamdată trebuie să ne facem stocuri pentru a rări drumurile la magazine cât de mult se poate, nu pentru că va lipsi mâncarea/ apa etc.

Apropo, nu știu dacă e momentul acum, dar poate vă puteți lua un filtru de apă, vezi aici.

4. Cred că o mare parte dintre noi, posibil majoritatea, vom face această boală.
Important este să nu o facem toți în același timp și să protejăm cât putem categoriile vulnerabile.

5. Cred că va fi un al doilea val după ce se vor relaxa măsurile de izolare.
Deci trebuie avut grija să nu ne relaxăm prea mult și noi odată cu ele – vezi punctul 2. La gripa spaniolă, valul al doilea a fost mai rău în ce privește numărul de morți. (sursa)

6. Cred că în câteva luni vom avea măcar un medicament care să amelioreze măcar ceva legat de această boală și cred că până la urma vom avea un vaccin.
Toată comunitatea științifică din lume este în acest moment călare pe acest virusache și deci cred că nu are cum să nu fie învins. Noi trebuie doar să stăm cuminți până atunci – nu poate fi chiar așa de greu.

Un gând de final: nu uitați să fiți recunoscători celor care fac parte din personalul medical și tuturor celorlalți oameni care sunt în prima linie acum – inclusiv persoanei de la casierie de la supermarket, că ea se expune la greu acum și dacă ea se îmbolnăvește, nu mai are cine să vă vândă marfa. Nu uitați să le fiți recunoscători și după ce va trece epidemia, vreau sa zic.

Și de asemenea, nu uitați să dezinfectați și sticla cu dezinfectant :-))).
Fac haz de necaz – dezinfectez și eu bineînțeles, dar mă gândeam așa că am intrat la Mega Image și am pus mâna pe ușă, pe coș etc și apoi pe fiecare produs pe care l-am cumpărat, și apoi iar pe coș și pe butoanele de la lift etc iar colac peste pupăză a mai pus mâna pe produse și casierul la final, deci na.

Photo by cheng feng on Unsplash

Robo
Robo

Beautiful. Dirty. Rich.

Articole: 77

56 comentarii

  1. Un business pe anulat/reprogramat vacante ar merge, eu ma chinui de vreo săptămână si n-am reușit nimic. Si avocații de divorțuri se vor îmbogăți in cele ce urmează :))

  2. Cred ca punctul 4 este esenta la toata povestea asta. Pot face oare o trimitere la ceea ce se-ntampla in Regatul Unit si Suedia, fara sa fiu linsata mediatic? Banuiesc ca acele autoritati s-or fi consultat cu niste specialisti, zic si eu…Mai indraznesc sa zic, asumandu-mi oprobiul public, ca se va intampla punctul 5 si ca vom ajunge in acelasi punct, fara sa ne mai permite sa oprim Pamantul sa se roteasca.

    • Ar fi bine sa ne gandim ca traim in Romania 🙂 Care este diferenta intre sistemul de sanatate din UK / Suedia si Romania. Italia este coplesita, cum ar fi la noi daca am avea procetual la fel de multe cazuri? Nici macar UK sau Suedia nu sunt in pozitia Italiei sau a Chinei sa vedem cat de eficienta este presupunerea lor.
      La nivel personal as zice sa te gandesti la o persoana draga vulnerabila si sa zici: Oh well, era batrana / bolnava, s-a intamplat sa moara, dar este bine totusi ca restul oamenilor pe care ii cunosc traiesc. Poti face asta cu constiinta curata? Ca poate prin alta metoda nu se ajungea aici? Ca poate daca se imbolnavea 3 luni mai tarziu exista un tratament eficient sau vaccin?

    • Majoritatea specialistilor din UK sunt impotriva masurilor luate de Boris, totusi. Sunt scrisori de la 300 medici, epidemiologii striga la el pe unde apuca etc.
      E fascinant cum fiecare ia in considerare doar ce i se potriveste ca mod de gandire (sunt si ceva articole aici). Adica doar cei din UK si Suedia s-au consultat cu specialisti, restul, care urmeaza principii basic de epidemiologie si recomandarile WHO sunt in pom.
      Ideea e sa ajungi gradual la infectarea tuturor, nu toti deodata. Nu pricep si pace de ce e asa de greu de inteles pentru toti. Cred ca e din cauza lui „mie nu mi se poate intampla” si pentru ca inca nu ati fost afectati direct.

  3. Ce parere ai despre modelul Boris Johnson de gestionare a situatiei COVID-19, respectiv o potentiala imunizare in masa a societatii?

    • mi se pare un mare gamble.
      din cate inteleg, imunitatea de turma e doar o ipoteza in acest moment iar unii epidemiologi zic ca e o nebunie sa te bazezi pe asta.

      eu zic ca e mai bine izolare deocamdata… de altfel strategia GB poate fi aplicata de catre alte state si mai tarziu – de ex. pt valul 2 sau in caz ca nu apare tratament in cateva luni.
      dar sigur, costa mai mult dpdv economic.

      mi-e teama ca GB a prioritizat minimizarea costului economic.

    • CRISTIANA, sunt una din persoanele care nu vad dracul asa de negru. desigur ca situatia e grava dar izolare fortata pentru o gripa??? O gripa care ucide desigur. stiti ca OMS a precizat ca anual mor 60.000 de persoane din cauza gripei sezoniere. Pentru ea nu sta de regula nimeni inchis cu lunile. Inteleg si rostul izolarii(de fapt inteleg ce credeti voi!) dar pana se imbolnavesc 20 de milioane de locuitori trec ani.. Adica ok..stau milioane de oameni inchisi apoi ce…ies cateva mii afara si se expun?? se imbolnavesc si apoi ies alte mii care se sacrifica?? Doar ca sa nu cada sistemul medical care e la pamant oricum! Problema cati bolnavi suporta sistemul medical:)) Intrebare: cati bolnavi suporta de regula un spital cu boala asta fara sa nu fie depasit???Si tot asa pana cand sunt imunizati.
      Ok.apare vaccinul -iesim toti afara.
      Am stat inchisi doar un an de zile.
      Yupii! Traim!
      Insa cu ce pret? Cati mor deoarece nu mai au cu ce sa traiasca?
      credeti ca economia isi revine asa simplu?
      Nu ma tem de virus atat ci de efectele economice.
      Am 2 copii mici sub 3 ani! Daca pe primul copil l-am cocolosit, nu a vazut mall-ul pana la un an si peste, am evitat tot ce l-ar fi putut imbolnavi cu al doilea am inteles ca pana la urma imunitatea corpului ti-o faci si luptand
      Si app..stiti ca la fiecare 40 de secunde moare un copil din cauza pneumoniei? Sursa Unicef. Cati dintre parinti previne boala asta cu un amarat de vaccin?
      Asta e alta discutie insa.
      Ca si aceea cu ipohondria…

    • Nu, Lucia, noi din sistemul medical nu știm nimic din ceea ce spui tu acolo, ce bine ca ne-ai luminat! Noroc cu oamenii care le stiu pe toate.

    • LUCIA, eu cred ca am aratat suficienta rabdare si am explicat suficiente lucruri, le gasesti aici. By the way, ai vazut pe cineva murind de gripa? Serios, ai vazut? Sau zici gripa la orice guturai care iti trece cu o frectie de ciubotica papadiei imbibata in ulei esential de unicorn? Ca tot citesc ca e doar o gripa. E doar o gripa pentru ca nu ti-a afectat INCA un membru al familiei. Si e doar o gripa pentru ca ai impresia ca nu o sa te afecteze vreodata.
      Cu oameni care inca se amuza, care inca mai zic ca e „doar o gripa”, care aduc vorba de ipohondrie in plina pandemie si se cred epidemiologi peste noapte chiar e inutil. Putin bun-simt sa stii ca ajuta in orice situatie. Cauta-l, te rog.
      Foarte urat din partea mea ar fi sa zic ceea ce cred cu adevarat, asa ca doar o sa insinuez, in mod general, ca se pare ca anumiti oameni cu mult prea putine sinapse active sau cu prea multe traume nerezolvate au nevoie sa vada cu ochii lor ce inseamna boala asta si consecintele ei. Pana atunci, de la taste, suntem multi atotstiutori si nu ne dam seama ca suntem analfabeti functionali sau cum mai e acum la moda sa spui ca faci pe desteptul dar nu pricepi ce citesti.
      Ah, si ironic e ca mi-ai raspuns la un articol al unuia dintre cei mai cunoscuti si capabili epidemiologi din LUME. Vine epidemiologul si spune ca e nasol, explica de ce si ce trebuie facut, dar noi toti trebuie sa o credem pe Lucia, care a studiat medicina pe google intr-o seara si nu vede dracul atat de negru. Super!
      Oameni buni, hai sa gandim un pic. Nu ii pasa nimanui ce crezi tu, Lucia, serios, in valoare absoluta ce crezi tu si ce cred eu si ce credem fiecare personal nu conteaza. Conteaza ce e demonstrat ca poate salva vieti si mentine viata noastra macar la 1% din ce era inainte – cei care vom trai acestei pandemii. Incetati cu aberatiile si scenaritele. Bun-simt. Bun-simt. Bun-simt. Nu mai fiti ridicoli, va rog. E trist. Sunt multe boli, sunt multe probleme, dar daca nu se rezolva asta o sa moara 1000 de copii la fiecare secunda, de pneumonie, cum bine ai cautat, pentru ca nu va mai avea cine sa aiba grija de ei. Nu e momentul sa facem pe desteptii si sa fim nesimtiti. Serios, chiar nu e.
      Ma simt ca omul ala care a fost omorat in primul episod din game of thrones si pana la urma clar a avut dreptate :))

    • Suntem puțini cei care ne facem scenarii din astea în cap, cel puțin în cercul meu de apropiați. Și eu am avut aceleași gânduri ca ale tale (în special cea legată de ‘dacă se ajunge la infracțiuni, cum îmi pot proteja copiii, în special?! Vorbim de Londra totuși, unde se fură mașini din fața casei și unde îți intră hoții în casă, fără ca Poliția sa găsească vinovații, în majoritatea cazurilor)….plus una. Și anume că trăiesc în Londra, nu avem savings, ce facem dacă soțul rămâne fără muncă?! Cine plătește chiria,
      rata la mașină, utilitățile? Solutia este să venim înapoi în România (presupunând că vor fi granițele deschise pentru asta), vezi cazurile multe de români din Italia.
      Și apropo de Londra, supermarketurile sunt pline în fiecare zi, nimeni nu poartă măști, ultima oară am fost vinerea trecută la 10 dimineața, era plin de bătrâni, încă se organizează petreceri pentru copii în locații publice, autobuzele sunt pline dimineața, când ies copiii de la școală și seara, fără sa vezi pe cineva cu mască. E aproape totul la fel ca înainte.
      Suntem speriați mulți aici din cauza lipsei de măsuri pentru protecția noastră, a tuturor. Aici este încă business as usual, deși numărul celor care se îmbolnăvește crește în fiecare zi.
      Una peste alta, felicitări pentru modul precaut de a gândi, rezonez mult cu asta. Sper ca doar scenariile cu cele mai puține consecințe față de noi toți sa se adeverească.

    • As vrea sa-i raspund Mariei, referitor la chiria in Londra. Si eu locuiesc in Londra si, din cate stiu, chiriasii sunt protejati destul de bine. Dureaza cam 1 an sa evacuezi pe cineva care nu mai plateste chiria. Minimul posibil e 6 luni. Iar asta se intampla in conditii economice normale. Sunt sigura ca termenele vor fi mult mai lungi in cazul unei crize. De altfel este foarte greu si sa evacuezi squatters, persoane care se muta in case nelocuite abuziv, fara contract, fara chirie. La fel vis-a-vis de plata utilitatilor. Nu cred ca intr-o situatie de criza se va ajunge la evacuari. E bine sa iti cunosti drepturile si sa nu iti fie rusine sa le ceri. Sper ca asta sa te linisteasca un pic.

  4. Worst case scenario: moartea. Si aici sunt incertitudinile de genul: cand si cum se face inmormantarea, daca stai cu mortul in casa (vezi Italia) sau ti-l iau si-l testeaza si daca e covid nu te mai lasa sa-l inmormantezi crestineste (imi cer scuze ca vorbesc de astfel de lucruri aici), cu familie, preot, slujba etc? Firmele de pompe funebre sunt pregatite sau ne descurcam ca pe vremuri, cu rudele? Dar daca e carantina, ajungem in cazul Italia, nu? Adica stam cu mortul in casa…

    Cat despre chestiunea economica, ma bucur ca familia ta are atatea resurse cat sa stea linistita pentru scenariul tau de 3-6 luni. Realitatea e ca multi oameni, multe familii, unde nu o sa mai vina salariul chiar si o luna, nu o sa mai aiba de unde plati chiria sau mancarea aceea despre care zici ca se va gasi, dar la ce bun? Statul probabil ca nici bani de pensii nu va avea in scurt timp, deci dupa umila mea parere vor muri mult mai multi oameni de foame si de mizerie si din cauza ca ajung pe strazi, decat de covid. Sau in fine, vor muri si de covid, ca n-o s-o stie nimeni pe batrana aia care abia poate respira si care va face pneumonie de la covid, ca a trebuit sa se tarasca afara din casa ca sa-si ia paine, medicamente, si sa mearga la doctor, ca avea programare, in speranta ca-i va da un tratament sa poata respira. Nu, batranii astia nu sunt si nu vor fi parte din statistici. Nimeni nu va stii de ei. Si revin la punctul 1: oare cum vor fi inmormantati?

    • Mie mi se pare inutil sa te gandesti la ce zici tu. Sigur, e groaznic nu zic nu, dar e in afara sferei mele de preocupare. Pentru ca nu am cum sa schimb nimic, deci imi fac doar rau gandindu-ma la lucrurile alea.

      Ceea ce nu poate fi schimbat trebuie acceptat si trecut mai departe rapid. Ideea e sa reduci anxietatea, nu sa o cresti 🙂

    • Permite-mi sa te contrazic, worst case scenario nu e nicidecum moartea. Ci o hipoxie/anoxie cerebrala gravă cu tot ce vine la pachet cu ea. Sa nu te poți mișca, sa nu poți vorbi, mânca etc. Zic din păcate in cunoștința de cauza, tratez de ani de zile pacienți cu diverse etiologii de brain injury, printre care și cele cauzate de lipsa de oxigen.. sa ne ferească Dumnezeu pe toți.

  5. Excelent articol. Nici eu nu cred că se vor opri utilitățile. Nu mi-am făcut stocuri de apă, că noi bem oricum de la robinet.

    Izolare de 3-6 luni e foarte lungă, nu cred că e posibilă financiar, chiar nu cred că prea mulți români au economii cât să trăiască din asta.

    În rest, salutări întregii familii regale!

    • Wuhan implineste in curand 2 luni de lockdown.
      Sigur ca habar nu am cat va dura, eu ma pregatesc psihic pentru luni de zile, asta zic.

      Cred ca se vor gasi solutii pt cine ramane fara bani, va interveni statul, nici un guvern nu va lasa oamenii sa moara de foame doar pt ca nu mai au bani. In cazul in care nu va mai exista un guvern, poate, dar asta deja e apocalipsa si atunci banii oricum nu vor mai ajuta pe nimeni – se va face troc cu hartie igienica eventual :-))

  6. Stati asa, izolare, dar…mergem la serviciu.

    Mergem si la supermarket. La farmacie.

    Cred ca se poate reorienta si industria turismului sau restaurantelor.

    Poti comanda acasa de la atatea localuri.

    Poti iesi la terase in aer liber, cu distanta intre mese. Cinematograf in aer liber, fiecare in masina lui.

    Poti pleca la pensiune cu masina. Micul dejun in camera, pranzul la pachet. Padurile sunt goale, poti face drumetii.

    Poti face abonament la pillates sa faci de acasa, ca sa nu gafai cu 10 oameni in spate.

    Sunt metode, nu inseamna ca 6 luni stam ziditi. Inseamna ca avem muuult mai multa grija ca de obicei. Plus igiena, logic.

    • Lucrez în infrastructură critică (utilităţi) şi cine nu e neapărată nevoie să se ducă la serviciu (cei din linia 1) stă acasă. Cam toate firmel din jurul meu au făcut acelaşi lucru, dacă nu din convingere din teama că vor fi găsiţi responsabili de îmbolnăvirea angajaţilor. Aşa că nu, nu mergem la serviciu decât cei din locurile de muncă unde nu se poate fără ei,

  7. Eu locuiesc in Franta si ministrul sănătății a anunțat duminica seara ca nu trebuie luate antiinflamatoare de nici un fel căci agravează infecția .
    Deci e adevărat

  8. La noi la munca este business as usual. Cei care au cerut liber din diverse motive (copii, calatorii recente in tari infectate, dar care nu necesita autoizolare) au primit, dar cu lupte.

    • cineva acolo in conducere nu intelege ca firma nu exista fara oameni, poate ii puteti explica.

      orice firma care nu este axata pe survival in momentul asta ci o arde in continuare business as usual risca foarte mult.

      acum vorbesc strict din perspectiva business, las la o parte ca oamenii trebuie protejati pentru ca asta e lucrul moral de facut

    • Robo am ajuns sa ma autoizolez in casa (nu ma mai vad cu nimeni, locuiesc singura momentan in apartament) pentru ca ma astept oricand sa ma imbolnavesc eu sau un coleg si nu vreau sa dau nimanui din familie. Asta doar pentru ca nu se permite work from home desi lucram pe calculator!!!
      Nu stiu cum va supravietui relatia mea daca eu tre sa stau autoizolata singura la infinit pentru ca sunt obligata sa merg la munca desi nu trebuie. Am colegi care ieri s-au intors din delegatii in strainatate si azi sunt la birou (nu au avut nici ei de ales!) deci nu cred ca sunt prea paranoica asteptand imbolnavirea curand..

  9. Așa, fix așa, sunt și eu, iar lumea mereu imi spune ca fac scenarii și atrag răul, ca gândirea pozitivă etc etc. Ghici cine rămâne cu gândire pozitivă și gura căscată când răul ăla vine? Nu cred ca atragem ce gândim, mi se pare o chestie ce tine de lipsa de educație, e o pseudologica primitiva și magica, cumva. Sigur, nu ajuta sa ruminezi aiurea scenarii catasrofale, dar eu pun răul in fata și găsesc o ieșire și de acolo. Măcar pe hârtie. Nu ma gândesc la răul improbabil, adică nu plec de acasa gândindu-ma ca ne va lovi un asteroid, dar ma gândesc ca poate vine o ploaie torentiala, deși e senin. In fine, stiu despre ce e vorba. Acum câteva săptămâni, când a fost primul articol despre coronavirus, ma mira puțin toată relaxarea unora, toate planurile de călătorie, toate conferințele și piesele de teatru…mi se părea imposibil ca lumea sa nu vadă ce va urma. Lucrez in sănătate dar nu cred ca numai din cauza asta mi se părea logic ca planuri nu se mai fac ( cam de pe 1 martie ar fi trebuit anulat clar orice plan presupune calatorie, aglomerație de persoane etc) pur și simplu. In rest, vom trai și vom vedea.

    • eu mi-am propus, in general in viata, sa nu fiu niciodata in situatia sa spun „cine s-ar fi gandit ca se poate intampla asta?”
      eu ar fi trebuit sa ma gandesc 🙂
      cand o vad de exemplu pe una din bunici ca vine cu tigaia incinsa de pe aragaz la masa plina de copii in loc sa duca farfuriile la aragaz, ma apuca pandaliile. :-))

      plus ca pe mine nu ma streseaza deloc sa fac asta, din contra, pe mine ma linisteste, ca asa e cu anxiosii 🙂
      dar trebuie pastrate niste limite, altfel poate deveni obositor pentru ceilalti dupa cum ziceam.

    • Sunt anxioasa și automat sufăr de overplanning, e obositor și pentru mine, dar pentru ceilalți. Totuși, atât timp cât nu se depășește o limita, chiar cred ca e atitudinea sănătoasă. Cei ce nu suferă de asta, sub masca de relaxare, ascund de fapt o anxietate mult mai mare dar pe care nu reușesc sa o gestioneze, așa ca o ignora. De obicei sunt persoane cărora in viața lucrurile le-au scăpat de sub control, persoane cărora lucruri rele “li s-au întâmplat” și mecanism lor de adaptare e asta: gândește pozitiv, nu te gândi deloc, totul va fi bine…dacă nu, sigur cineva acolo Sus are un plan, etc. Ma uit acum chiar și la mesajele de încurajare pt Italia, “totul va fi bine” și curcubee, dar pentru aproape 3000 de oameni și familiile lor nimic nu a fost bine. Adevarul e, ca in situația asta, nu exista bine, oricum nu mai mult decât rău. Situația este rea, incertitudinea ne omoara, asta e realitatea. Rămâne sa tragem niște concluzii, sa micșorăm cât putem daunele acum, nu mai târziu. Sa ne gândim ca pandemiile deja sunt mult mai frecvente, ca in câțiva ani probabil va veni următoarea și poate asta de acum va părea mic copil. Sa vedem dacă putem face ceva in acest sens, sa ne păzim, individual dar și ca populație. Am invadat prea mult natura, spațiul ce aparținea exclusiv sălbăticiei, acum vin timpurile in care plătim prețul. Nu e suficient ca scăpăm de asta, totul nu va fi bine dacă nu tragem niște concluzii și nu acționăm corect. Și vaccinați copiiIcu tot ce se poate, faceți ca adulti rapeluri, nu voi obosi niciodată sa spun asta, nu avem nevoie de Poliomielita și altele, pe lângă ce avem deja.

  10. Sincer – cea mai mare frica a mea este sa nu murim si eu si sotul sau sa ajunge in spital concomitent… si copilul sa ramana abandonat.
    Aici trebuie sa punem planul – pt ca nu trebuie ignorata faza asta.

    Proviziile sunt facute de aprox o luna (dinainte sa rada unii prosti de oamenii care cumparau faina). Am luat faina dar si branza /carne la conserva, legume congelate si la conserva, medicamente si ceva dulciuri samd.

    Si la noi nivelul de anxiozitate e mare si deja ne gandim sa cumparam un purificator de apa (in caz ca opresc astia apa)… si sa luam apa din lac parc. Sau ne gandim sa cumparam un generator pt curent.

    • Pentru copii noi avem o intelegere cu nasii, sa ne crestem unii altora copiii in caz de doamne fereste.

      Asta a fost conditia ca sa ne nasim, altfel nu m-ar fi interesat institutia nasiei.

  11. Multumim pentru impartasirea scenariilor. Si eu imi fac multe….
    Un sfat: noi urcam si coboram pe scari, evitam liftul.

    Sa ne auzim sanatosi!

  12. Acest presedinte a fost mereu varza si guvernul tot varza este! Atunci cand politicul este prioritar fata de binele tarii si al poporului,vai de noi toti cei care suntem condusi de niste inconstienti.
    Din fericire am vazut ca acest virus nu face diferentieri politice si financiare,poate ne scapa el de clasa asta politica egoista! Ca la cat de „inteligenti” sunt poate se extermina singuri!

  13. Știi care e durerea? Oamenii cât de cât echilibrați și integrați social își vor găsi căi de supraviețuire, inclusiv dpdv al sănătății mentale. Problema e la persoanele cu fond depresiv sau anxios, pentru care epidemia (pandemia) curentă poate veni ca „sfârșitul lumii”. Trist e că situația, în ce îi privește, e „self sustaining”: nu vor primi suportul de care au nevoie, cu consecințe uneori fatale. Mă refer la tratament pe linie psihiatrică, nu la telefoane de la rude și prieteni.

    • Ba sunt multe Cabinete de psihiatrie/psihologie care oferă suport online și telefonic, terapiile și consilierile funcționează in continuare online, din fericire acesta este un serviciu ce se poate oferi la standarde înalte și fără a fi persoanele in aceeași încăpere. Pe parcurs vor exista și mai multe organizații și numere de telefon pentru persoane ce găsesc dificila gestionarea situației actuale.

    • Serious, mi se pare imoral si jignitor pentru oamenii care au murit si vor muri sa scrii asa ceva. Pentru medicii si asistentele care lupta cu situatia asta. Cretinovirus? Come on, putin bun-simt. Uneori, daca nu ai ce sa zici, mai bine taci. Mie nu imi vine a crede ca inca mai exista oameni care citesc asa ceva si cred in asemenea aberatii.
      Una e sa ai pareri, alta e sa fii nesimtit. Serios. Asta nu e libertate de exprimare, este o nesimtire monumentala.

    • 98.000 oameni morti din cauza gripei sezoniere in 2 luni si jumatate?? Asa o fi?? Asta chiar nu as crede-o..

    • Din pacate sunt atat de multi care cred ce scrie in articolul ala.

      Totul e o facatura, nu se stie a cui, nu se stie de ce, clar e din afara.

      Eu am vazut comentarii ca doctorii si asistentele din italia si spania sunt platiti de media sa dea declaratiile astea, n-au nici pe naiba, nu muncesc mai mult, 2-3 pacienti in plus, se prefac pt bani si atentie. Si nu un singur comentariu, zeci.

      Nimeni nu isi pune problema daca chiar poti sa pacalesti asa pe toata lumea.

      Toata lumea repeta cu multumire ca se moare din cauza gripei normale, de parca e o veste buna. Da, se moare, au murit peste 90000 de oameni.

      Dar. Se moare anual din cauza gripei asa, nu e o noutate. Spitalele sunt pregatite pt cifra asta.

      Dar peste toti astia, bagi acum alte mii zeci de mii de bolnavi. Unde ii bagi???

      Plus, gripa normala se ia mai greu, si are mortalitate mai mica. Si la gripa esti protejat si de vaccin. Ca nu ai facut tu si uite esti bine, dar altii au facut si te-au protejat si pe tine.

      Toti care zic asta seamana cu pacientul din bucuresti, care nu doar a mintit, nu doar a infectat un spital intreg, dar si injura doctorii cand il trateaza si isi scoate masca si tuseste spre ei, tipand ca sunt obligati sa il faca bine.

      Ce sa mai zici…

  14. Intradevar nu se da IBUPROFEN sau alte aniinflamatoare nesteroidiene in coronaviroza (aspirina..) ci PARACETAMOL pt a scadea febra. De unde am informatia?Ministrul sanatatii din franta si toti specialistii francezi asta spun pe toate canalele de stiri franceze, pe langa faptul ca este si logic. Febra este o manifestare a raspunsului inflamator de aparare la o infectie (in cazul de fata coronavirus), iar antiinflamatoarele opresc acest lucru, adica blochezi apararea proprie contra virusului.

    • in articol este relatat un episod care s-a intamplat la cateva minute dupa ce aparuse stirea, sambata sau duminica nu mai tin minte.
      in momentul ala nu era deloc clar – acum se pare ca e mai clar.

      de logic nu stiu daca e logic, inteleg ca problema cu corona virusul este tocmai ca determina o reactie inflamatorie exagerata a organismului (de aia copiii nu fac asa grav), or, logic vorbind, un medicament care sa mai scada reactia inflamatorie pare o idee buna -> asta e logica de om care n-are pregatire medicala, deci e buna de aruncat la cos, dar zic asa

    • Nu este confirmata aceasta contraindicatie, francezii sunt recunoscuti pentru ca sunt foarte prudenti, dar nu exista date suficiente. Nu e de prima alegere ibuprof in covid, DAR daca luati ibuprofen pentru o alta boala nu e bine sa il opriti fara a va consulta medicul.
      Ref la logica – principala problema cu complicatiile covid se datoreaza unei furtuni de citokine, anume o inflamatie excesiva. Pentru mine era logic initial sa se dea anti inflam, de altfel o vreme s-a si dat corticoterapie, acum e un pic haos intre tari, in functie de experienta.
      Pe scurt: nu lasati tratamentele obisnuite fara sa va consultati medicul si nu luati medicamente aiurea daca aveti suspiciunea ca ati fost infectati cu covid.
      Sanatate!

  15. Hans Kluge, directorul regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii “Măsurile draconice nu vor permite probabil să oprească, ci mai degrabă să încetinească” propagarea virusului. a subliniat deasemenea că “este fără sens ca oamenii să se plimbe pe stradă cu măşti” Nu il credem nici pe el? ce reprezentant al OMS sau alte organizatii ff importante de sanatate din lume a spus sa ne inchidem in casa? Distantarea sociala nu inseamna inchis in casa ci doar evitarea aglomeratiei.
    Teama si panica ne fac sa actionam extremist insa e o solutie in acest moment?
    Majoritatea romanilor isi continua viata, nu mai sunt pline mall-urile, nu mai sunt evenimente, aglomeratie etc. insa merg zilnic la lucru, se intalnesc si au contact cu zeci de oameni. De ex sotul lucreaza intr-o firma cu 1500 de persoane, merge zi de zi la lucru, are o functie care nu ii prea permite sa lipseasca, Boala poate fi asimptomatica, e contagioasa inainte de a sti macar ca ai avea virusul. Intr-o astfel de firma daca un singur om e bolnav si merge 3-4 zile la lucru cati se pot imbolnavi? Si aceia transmit acasa si etc..etc
    Ne mintim singuri crezand ca se poate stopa virusul.
    cei care stau acasa bravo lor ca pot si isi permit! ferice de cei 1%. Printre ei si eu ca sunt in concediu medical. Insa restul risca zi de zi. E urat sa o spun dar natura a demonstrat in decurs de milioane de ani ca se face o triere, microbii, virusii ne invadeaza si asa e normal. Sunt virusi, boli, etc care nici acum nu au vaccin sau tratament si tot nu intelegeti ca uneori nu prea avem ce face. Fiecare are dreptul sa aleaga deocamdata. Sa stea inchisi si sa spere ca trece valul, apar anticorpi, vaccin etc sau sa isi continue viata, cu masuri de precautie si speranta ca are noroc sau un sistem imunitar puternic.
    Nu suntem dumnezei niciunu, nici macar viata noastra sau moartea noastra nu o putem controla, doar incercam insa ne loveste cand nu ne asteptam ceva!

    Ccristina, nu lucrez in sistemul sanitar, nu am vazut pe nimeni murind de gripa, nici de pneumonie, nici de cancer, etc. E normal sa ai un alt punct de vedere daca lucrezi in sistemul medical. Neputinta cred ca doare cel mai tare. Stresul post-traumatic e normal sa existe cand vezi murind oameni in fata ta si nu ii poti ajuta. Si te inteleg ca ai vrea sa salvezi cati mai multi oameni. uneori nu se poate insa…natura e peste tehnologie uneori.

    • pai cred ca asta am zis si eu in articol, ca ne izolam ca sa incetinim raspandirea virusului.
      am facut si bold. :-))

    • Nope, tot nu ai gasit bunul-simt si nici nu reusesti sa intelegi ce citesti, nici macar in acest articol. Eu nu am timp pentru asa ceva. Sanatate!

  16. Cristiana tot spui ca nu ai timp dar tot pe acest blog esti.
    Robo, am citit ce ai scris bolduit, am inteles ce credeti tu si altii ca sperati sa se intample prin autoizolarea voastra.
    Cand ai timp insa te rog sa ma lamuresti ca nu am inteles ceva:
    -cati oameni estimezi (din populatia tarii) ca se autoizoleaza)? parca 9 mil. de locuitori muncesc. Cati din cei 9 milioane crezi ca isi permit luxul de a sta acasa? Procentual cati din locuitorii tarii au risc de a contacta virusul? Cu cat speri ca veti incetini raspandirea virului? Raportam tot la procente desigur…
    -daca 50% din oameni stau acasa si sa spunem ca infectia vor fi la nivelul Italiei crezi ca sistemul nostru sanitar nu tot in colaps va fi? noi suntem departe de Italia din punct de vedere al dotarilor, parca citisem ceva de genul ca un spital din nu mai stiu ce oras mare din tara are 10 paturi de ATI.
    -esti de acord ca virusul nu va fi stopat. Ok, daca la toamna-iarna reapare iarasi ne autoizolam din nou cateva luni la nivel mondial? Poate va fi un vaccin, poate un tratament, poate nu. In acest caz, ce facem? Ca sigur ti-ai facut scenariu si pentru asta.
    -autoizolarea asta fara sa fiti contaminati este pentru a stopa raspandirea virusului sau pentru a nu va imbolnavi voi? Adica sunteti asa optimisti incat sa credeti ca puteti schimba ceva la nivel national sau mondial?
    -stiti cate decese au fost la persoane sub 40 de ani fara antecedente medicale? Eu sunt egoista(se vede doar) si recunosc ca din categoria asta de varsta sunt eu si familia mea.
    Ca sa fie clar, si eu stau acasa. Am 2 copii mici si n-am incotro. Insa nu inteleg cum s-ar putea o izolare la nivel mondial fara repercusiuni economice foarte grave? Pana la urma degeaba se autoizoleaza 10% din populatia globului ca virusul nu va incetini decat cu 10%!
    -ce spune scenariul tau in cazul in care nu apare vaccin, tratament, imbolnavirile continua cateva luni? stai acasa un an? doi…trei? Daca virusul apare anual ce faci? Pana la urma e un virus gripal, diferit, necunoscut dar foarte probabil nu va fi eradicat in totalitate niciodata

    • ai zis lucruri cu care sunt de acord, dar nu inteleg care este pozitia ta in legatura cu ce ar trebui facut.
      e clar ca izolarea nu e o solutie aplicabila pt toata lumea, e clar ca nu e 100% eficienta, e clar ca nu e sustenabila pe termen foarte lung, dar este ceea ce se poate face ACUM si eu doar ii indemn pe cei care pot sa stea izolati, sa stea.

      e ca la vot – un vot nu conteaza individual, dar toate voturile la un loc conteaza si toate voturile la un loc sunt facute din voturi individuale.

    • Nu am timp pentru aberatii, lipsa de bun-simt si inadecvare la situatie. Sunt in carantina si stau pe ce blog am eu chef sa stau, culmea e ca pe langa toate crezi ca esti in masura sa judeci si pe ce blog stau. Sanatate.

  17. Doamne, Cristiana, agresiva mai esti!
    Comentariile tale, ale „specialistului”, mi-au transmis cele mai multe emotii negative, esti prea negativista si dictatoare, nu poti inchide gura oamenilor care au alta opinie decat a ta! Iar doctorii nu sunt zei pe pamant, ca ai vazut si tu ce fac zeii, in plus e plina istoria umanitatii de esecurile lor, de erori…

    Vezi tu, poate sunt oameni care mai cred si in alta rezolvare, imunizarea naturala, luarea lucrurilor lejer si asa cum sunt, tratamente naturiste, medicina trditionala chineza, tu iti bati joc de toate aceste modalitati prin care lumea s-a tratat si s-a vindecat de-a lungul timpului, daca nu e vaccinul dumnezeiesc creat de pharma, nu mai e viata pe pamant, nu?

    Indiferent de meseria ta, nu poti avea intotdeauna dreptate, omenirea a supravietuit si fara chimicalele de azi! Esti agresiva, descurajatoare, tiranica si negativista! Si lipsita de respect fata de opiniile altora. Nu sunteti dumnezei pe pamant, Cristiana, nici tu, nici alti medici! Aveti o meserie pe care trebuie sa o faceti, atat. O meserie deturnata de la juramantul lui Hippocrate din moment ce majoritatea medicilor au devenit doar dealeri de medicamente pentru industria farmaceutica. Si va mai minunati apoi ca oamenii au inceput sa caute si alte surse de sanatate, alte abordari decat ale medicinei alopate!

    Lasa-i pe oameni sa se exprime asa cum cred ei de cuviinta, ca nu esti tu reperul pe pamant!

    • Multumesc pentru feedback! 🙂 Mi s-a spus asta des, mai ales in anumite comunitati. E ok pentru mine sa fiu etichetata asa.

      Nu meriti o explicatie foarte amanuntita din partea mea, nu are rost, cand incepi cu jigniri, naturiste si imunitatea naturala si conspiratia pharma rabdarea mea s-a dus de mult, inainte imi mai bateam capul. Stiu, asta o sa iti demonstreze ca sunt tiranica si agresiva si asa mai departe, e ok.

      By the way, nu cred ca opresc pe cineva de la isi exprima parerea. „Parerile” insa nu sunt stiinta si aberatiile nu sunt altceva decat pareri personale, sa ne intelegem. Eu doar incerc sa va deschid ochii unde e posibil, dar vad ca sunt foarte bine inchisi. Nu am respect fata de parerologi, sorry not sorry. Nici parerologii nu au respect si sunt adesea ridicoli. Eu nu detin adevarul absolut, nici nu am insinuat vreodata ca l-as detine. Dar ma bazez pe stiinta si fapte, nu pe aberatii. Tocmai, ca eu inteleg cat de putine stiu.

      Ai mereu optiunea de a nu imi citi comentariile, mai ales ca nu le pricepi, nimeni nu e obligat la nimic. Stiu ca pe oamenii ca tine si ca Lucia de mai sus care crede ca stie mai bine decat sute de epidemiologi si poate sa dea lectii despre asta pentru ca a accesat site-ul unicef nu o sa va conving vreodata de ceva. Comentariile mele sunt pur si simplu informative pentru cine vrea sa le citeasca si cine poate sa le inteleaga. Si sunt destui care le apreciaza, asa tiranice cum sunt ele.

      Sanatate!

  18. Robo, dintre cei care au decedat cat la suta sunt cei sub 50 de ani fara probleme mediacale?
    Ar trebui poate sa ma informez si eu pe acest subiect dar chiar daca stau acasa, eu chiar nu am timp sa citesc atat..am 2 copii de un an, respectiv 3 ani si timpul meu liber e foarte limitat…nu am cum sa citesc tot ce scriu n epidemiologi, pareri avizate, etc. ma axez pe organizatiile mondiale de sanatate.
    Ceva imi spune insa ca procentul e unul foarte mic pe care daca il raportam la populatia Chinei de ex, nu mai e asa semnificativ fata de gripa sezoniera de ex.
    Asadar poate cei cu grad maxim de risc, batranii si cu antecedente medicale ar trebui sa fie izolati total. Astfel chiar daca imbolnavririle vor fi numeroase, spitalele nu vor fi superaglomerate de cei cu complicatii majore. Din cate stiu 90% dintre oameni au simptome usoare din cauza coronavirusului. Adica se pot trata acasa dupa indicatii medicale. astfel ar fi evitat cat de cat supraglomerarea spitalelor…oricum sistemul nostru medical e la pamant si vor fi decese..asta e realitatea.
    problema e cu cei care ar fi in izolarea, aici mi se pare ca ar fi cel mai dificil sa il faci pe un batranel de 70 de ani sa inteleaga ca el chiar risca iesind in parc sau mergand la biserica (app stau la 5 m de un parculet, ghiciti cine ocupa bancile? va spun eu: batranii de 60 ani in sus…iar parcul de vis-a-vis de copii e aproape gol…) Unii poate nu au nici un ajutor sa le aduca mancare ca sa nu fie nevoiti sa iasa si aici trebuie sa intervina statul.
    De acord cu sistarea evenimentelor cu multi oameni, a scolilor, gradinitelor ca sa fim seriosi copii nu mor ca nu o sa stie tabla inmultirii la un an. idealic s-ar putea face lectii si prin teleconferinte, sigur majoritatea au acces la pc-uri sau telefoane… problema e ce fac parintii care nu au c cine sa isi lase copii. Asta e, unul dintre parinti se sacrifica, fac pe schimburi la lucru, usor nu o sa fie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *