Ce cred eu că ar trebui să se întâmple după 15 mai?

Nimic foarte diferit de ce se întâmplă acum.

Nu am atins vârful epidemiei, virusul e încă aici, sistemul nostru sanitar e tot ăla, chiar dacă între timp s-au mai construit niște corturi de triere, câteva spitale de campanie și s-au făcut ceva stocuri de echipamente de protecție.

Cred că școlile ar trebui să rămână închise până la toamnă, cu excepția anilor de final de ciclu, care pot merge pentru examene, pe rând, câte 10 odată. În niciun caz nu aș redeschide grădinițele și clasele din anii mici.

Ce cred eu c-ar trebui să se întâmple după 15 mai?

Angajații care pot lucra de acasă, să rămână acasă.

Cei care trebuie să revină la serviciu vor folosi măști pe drum și la serviciu și vor primi posibilitatea de a se distanța de colegi și clienți.

Vom ieși în continuare pentru strictul necesar, doar că fără declarație în buzunar.

Vom purta mască în public.

Nu vom da iama la mare și la munte.

Nu ne vom urca în avioane.

Nu ne vom vizita părinții dacă avem de ales.

Îmi e dor de mama și de bunica de mi se strânge carnea pe mine, dar dacă pe 15 mai o să dau buzna peste ele, le pun în pericol pe amândouă, ar putea muri. Am pierdut deja un om din familie din cauza acestui virus, pentru noi el este teribil de real, nu mai riscăm nimic.

Nu ne invităm prietenii pe la noi, nu mergem în vizite.
Nu ne plătim avansuri la vacanțe.
Anul acesta probabil nu vom vedea nicio țară străină, posibil nici marea sau muntele.
Nu vom ieși la joacă în parc din 15 mai.
Nu vom merge la terase.
Vom respecta toate regulile pe care le respectăm și acum, pe 27 aprilie, pentru că din punct de vedere al pandemiei, nimic esențial nu se va schimba pe 15 mai.

Se va relaxa starea de urgență, e nevoie ca economia să înceapă să se refacă, dar cred că noi, cetățenii, părinții, copiii, bunicii, trebuie să păstrăm regulile de siguranță ca și până acum.

Ieșirile vor rămâne doar pentru strictul necesar, pentru mișcare și pentru aer. Nu pentru socializare și petreceri.

Păstrăm distanța socială.

Purtăm mască.

Continuăm să ne spălăm pe mâini des și bine.

Evităm pe cât posibil spitalele.

Oferim sprijin pentru cei din linia întâi.

E clar că vom trăi cu virusul încă ceva vreme, că nu putem opri lumea în loc, dar cred că fiecare dintre noi trebuie să facă tot ce trebuie pentru a se proteja încă o vreme, pe sine și pe cei din jur. Oameni se vor infecta, este inevitabil, e important însă să păstrăm numărul cazurilor grave, deci, procentual, al tuturor îmbolnăvirilor, cât mai mic, pentru a avea un număr cât mai mic de morți.

Dacă doriți detalii despre strategia Suediei, țara care a decis să nu închidă nici restaurante, nici școli, cu prețul unui număr mare de cazuri și de morți îndeosebi în rândul seniorilor, găsiți aici un articol bun scris de un medic timișorean. În plus, nu are niciun sens să comparăm situația țărilor nordice, în care distanțarea socială e practicată de toată lumea oricum, cu țările latine, aici ne înghesuim cu orice prilej cu mare plăcere, stăm unii peste alții chiar și când e loc destul.

Multe țări au început să relaxeze deja măsurile. În Danemarca și Olanda s-au deschis deja școlile, cu măsuri stricte de distanțare și igienă, urmează Germania, din 4 mai, doar clasele care au examene, Belgia va deschide școlile pe pe 11 mai, cu maximum 10 copii în clasă în același timp (sursa), pe 18 mai se redeschid școlile și în Austria, iar cafenele și restaurantele din Belgia se vor redeschide abia din iunie. Urmărim și noi ce efecte va avea asupra numărului de cazuri și de decese relaxarea măsurilor de distanțare.

În Italia probabil nu se vor mai deschide școlile până la toamnă. Companiile aeriene au anunțat deja că reiau zborurile, nu mi-e clar cum, câtă vreme majoritatea țărilor au încă granițele închise.

La noi în școli nu poate fi vorba, la scară largă, nici de măsuri de igienă, nici de distanțare socială, iar să aștepți de la copii să poarte corect masca pe toată perioada cât stau la școală este complet nerealist.

Înțeleg că sunt șanse să reînceapă din 1 iunie până în iulie clasele a VIIIa și a XIIa, pentru recapitulare și examene. Probabil că restul abia din toamnă, când sincer, nu știu ce va fi…

Și dacă se vor deschide școlile, eu pe ai mei nu-i duc mai devreme de septembrie.

Asta ar fi despre ce-mi doresc eu să se întâmple după 15 mai.

A avut rost tot ce-am făcut până acum? Da, chiar dacă se testează puțin la noi, totuși spitalele nu au fost asaltate. Au murit oameni, dar mult mai puțini decât în țările în care măsurile de distanțare au fost luate târziu (vezi UK) și/sau nu au fost respectate de cetățeni (vezi Italia). La noi măsurile s-au luat repede, și chiar dacă nu le-a respectat toată lumea, ele au făcut totuși diferența! Este evident!

Vedeți aici care a fost costul în vieți omenești în cazul Marii Britanii al faptului că măsurile la ei au fost luate târziu.

Ce o să se întâmple de fapt va fi că românii vor da buzna în trenuri și pe autostrăzi, se vor înghesui pe plaje, în păduri și la terase, să sărbătorească liberarea. Înțeleg de ce. Dar cred că prețul pe care-l vom plăti va fi prea mare.

Cred că nu e musai să fim boiler sau avion, apropo de acest articol, scris de un specialist pe care-l stimez mult, dar cred că de data asta simplifică prea mult lucrurile, cu un cost mare. Cred că putem fi nici una, nici alta, ci oameni care înțeleg pericolul, nu sunt panicați, ci precauți, nu zburdă inconștienți pe câmpii doar pentru că ei vor sa fie liberi. Libertatea înseamnă inclusiv spațiul și puterea și echilibrul de a lua decizii informate pentru tine și ceilalți.

Eu sper că un număr cât mai mare dintre cei care au de ales vor alege să se protejeze în continuare.

Photo by Amelie & Niklas Ohlrogge on Unsplash

Și dacă nu v-am convins eu să nu rupeți ușa pe 15 mai, poate o face the coolest man ever, Samuel L Jackson.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4195

87 comentarii

  1. Chiar dacă nu ne înghesuim la mare si la munte, tot ne întoarcem la muncă, nu toți lucrăm pe calculator sa putem munci de acasă, asa ca începe iar naveta cu tramvaiul si metroul (succes la păstrat distanța la orele de vârf), iar vizitele la bunici (nu de plăcere, dar trebuie sa stea cineva cu copiii, cât adulții muncesc) si asa ma departe. Ma gândesc ca mai bine nu făceam nimic, acum o sa avem si o criză economică dezastruoasă, pe lângă cea sanitară.

    • Asa este, unii dintre noi nu au de ales, desigur ca nu despre ei vorbeam, ca daca nu ai de ales, faci ce ai de facut (desi si aici sunt nuante, sunt lucruri pe care le poti face pentru a minimiza riscul), ci de ceilalti, care vor face lucruri care ii vor pune in pericol pe ei si pe ai lor, desi le-ar putea evita.
      Multa sanatate!

      Crede-ma, daca ti-ar fi murit cineva de acest virus nenoorocit, nu ai fi gandit ca mai bine nu faceam nimic, pentru ca ai fi inteles ca intr-adevar se moare si ca asa au murit mult, mult mai putini, statul nostru in casa a salvat mii de vieti.

  2. Cu alte cuvinte sa se prelungeasc starea de urgenta dar in mod voluntar….. este naiv sa credem ca se poate intampla asa ceva.
    Firmele abia asteapta sa-si cheme angajatii la munca (foarte multe deja si-au anuntat angajatii ca incepand cu 15 vor fi rechemati), cei care presteaza servicii au nevoie sa li se deschida afacerile, multi se tem de faliment, cei care lucreaza in servicii si nu au castigat niciun ban in ultimele 2 luni abia asteapta sa poata munci sa revina la o viata normala din punct de vedere financiar.
    Enorm de multi parinti au facut niste eforturi mari pentru a se putea imparti intre lucrat de acasa si crestarea copiilor, spatii extrem de mici, familii cu 2-3 copii in 2 camere care abia asteapta sa vina 15 mai sa se termine cosmarul pentru ei.
    Deci eu cred ca odata cu 15, viata va reveni la normal pentru majoritatea oamenilor (in limita recomandarilor impuse de stat) cu exceptia faptului se va vor purta masti in spatiile publice o anume perioada de timp.
    Primii care vor sparge barierele starii de urgenta in 15 sunt categoria de peste 65 ani, care din ce vad in cartierul in care locuiesc, au fost extrem de nemultumiti de masuri, le-au incalcat cat de mult au reusit si abia asteapta sa poata fi liberi sa iasa, sa se limbe si sa se bucure cum doresc de putinii anii care le-au ramas, si care chiar si pana acum s-au adunat cate 3-4-5, pe bancute, in parculetele de langa bloc, la discutii, fara retineri, fara distantare sociala si fara teama de politie.
    De cand a venit caldura, s-a purtat, de asemenea, adunarea barbatilor la bere, in parcari ferite, fara zgomot sa atraga atentia, seara, la discutii prietenesti si uitat la tablete impreuna, pana seara la ora 22, cand incepea politia sa patruleze.
    De cand a venit caldura, parculetele de copii sunt pline, copii zburda pe biciclete, trotinete, cu parintii langa, stand cu ORELE, insa daca sunt luati la intrebari de politie au declaratia scrisa ca au iesit pt exercitiu fizic, 30 min. Doar nu va imaginati ca a stat cineva sa vada cate minute au stat….
    Deci cam asta a fost si a insemnat respectarea starii de urgenta de catre bucuresteni si alte orase mari. La sate este si mai rau, langa Deva se sta la gratare, se invita vecinii unii la altii, in comunele de langa Bucuresti identic, in weekend se asculta manele la maxim, curtile sunt pline de oameni la gratar: copii, tineri, batrani. Nu va pot povesti ce a fost in we-ul de Paste, era ca si cum acest virus nici nu exista.
    Si exista si o alta categorie de oameni, care deja si-au planificat vacanta la mare si la munte pentru aceasta vara, sunt pregatiti, asteapta doar sa vina 1 iunie…. Am din acestia si in familie si printre colegi, as putea spune chiar majoritatea. Extrapoland imi dau seama ca sunt multi care inca isi permit financiar si vor pleca, cu tot cu mastile dupa ei probabil.

    • Eu stau intr-o comuna de langa Bucuresti. Avem 3 parcuri, de fapt, locuri de joaca mai degraba. Langa unul dintre ele, cel mai mare, si locuiesc. Fiecare are pe gard un banner cu mesajul ca pe perioada starii de urgenta locul e inchis. Altfel, desi imprejmuite cu gardulet, portile sunt deschise. Ne-am plimbar uneori pe strazile pustii si va spun ca, timp de mai bine de o luna, nu am vazut niciun copil sau adult in interiorul acestor spatii.
      Traiesc in alta Romanie? Cat de rara sa fie situatia aceasta?

    • Eu sunt mutata la țară de 2 săptămâni. Aici nu a fost chiar asa.
      Da, ne vizitam, unii, care se vizitau și înainte și pe toată perioada pandemiei, gen, sora bunicii și alți batrani, pt ca toți se ajuta între ei, iar acum i-am putut ajuta și eu. Însă am ținut distanta fata de cei care nu locuiesc permanent aici și fata de cei care fac nevasta (fff putini, vreo 5 oameni în tot satul, ca la restul li s-au închis locurile de munca și sunt în șomaj tehnic). Se lucrează pământul ca și înainte, pt ca oamenii ăștia din asta trăiesc.
      La o singura casa am auzit chef de Paște, unde s-a strâns familia apropiata (3 frați, mama și copiii celor 3 frați).
      Și noi facem grătare, însă doar eu și fetita și bunica :)) dat tot grătar e. Muzica și la noi merge, dar aia nu înseamnă că e vreo adunare de oameni la noi.
      La magazin am fost de 3 ori de când sunt aici. Într-adevăr întotdeauna am văzut aceleași 4 persoane în bar și pe terasa, însă respectau distanțarea (ma mor, 3 din cei 4 sunt oameni de la țară, fără vreo educație).
      E cu totul altul riscul aici unde sunt eu (e sat destul de izolat, șansele de contaminare aici sunt cu muuult mai mici decât dacă rămâneam în oraș și mergeam la magazin 1 data pe săptămână). Aici avem o curte, o gradina, și multe dealuri pe care putem merge fără sa dam de vreun om pe drum. Nu prea sunt oricum copii, asa ca oricum nici sa vrem nu ne putem întâlni cu copii. Este doar o fetita, care într-adevăr a venit la noi, dar nici ea și ai ei nu au ieșit din martie.
      În orice caz, la țară lumea nu se poate opri în loc, cata vreme oamenii ăștia trăiesc din ceea ce produc. Și când zic oamenii ăștia, ma refer la peste 90% din oamenii care trăiesc în sat.

    • dl Miclea pare sa ignore faptul ca daca nu se luau masuri de carantina, rata de mortalitate a Covid 19 nu mai era cea pe care o vedem azi, deci sa compari acum aceasta rata cu cea din accidente auto sau alte boli este complet idiot – imi pare rau dar altfel nu pot sa o spun.

    • Acest argument: „comparăm cu alte rate de mortalitate (de cancer, de accidente auto, de gripă sezonieră, de tulburări cardiace, de accidente cerebrovasculare), semnificația datelor se schimbă.”, pe care il vad rostogolit de oameni pe care ii consider extrem de inteligenti, continua sa ma uimeasca. Nu inteleg de ce ai compara mere cu pere cu atata pasiune si sa si folosesti asta ca argument valid.

      Repet, rata de mortalitate pentru sars cov 2 este estimata acum cand mare parte din locuitorii acestei planete sunt intr-o forma de distantare sociala, carantina, izolare si exista masuri clare pentru a incetini cumva infectarile. Rata de mortalitate, morbiditate si consecintele unei ignorari a problemei nu le putem sti exact, dar le putem banui si estima.

      Comparatia cu gripa este inutila, tocmai pentru ca gripa are un caracter sezonier, are vaccin, are tratament semi-tintit. Si, oricum, comunitatea medicala vorbeste despre pericolul gripei de ani intregi, in vreme ce oamenii inca au impresia ca gripa e doar o raceala. Gripa omoara o gramada de oameni, nu a fost vreodata ceva minuscul sau neimportant, dar acum dintr-o data serveste in astfel de comparatii si si-au amintit oamenii si de ea. Tin sa reamintesc ca se preconiza si continua sa se preconizeze o noua pandemie de gripa. Este, practic, iminenta.

      Cu accidentele auto chiar nu stiu de ce s-ar apuca cineva sa compare. Nu sunt infectioase, ultima oara cand am verificat si oricum exista un set de masuri pentru limitarea lor, de ani intregi, nu?. Si, oricum, nu e ca si cum, repet, le minimizeaza cineva importanta.
      De cancer oamenii nu mor in 8 zile, decat intr-o minoritate de situatii grave. Iar e inutila comparatia.
      La fel si cu bolile cardiace si cerebrovasculare. Plus ca, insist, bolile astea nu au cauza infectioasa, in general, deci este absolut logic sa fie alte masuri. Si in timp ce ne uitam la aceste cifre si zicem, vai, pentru cancer nu fac suficient specialistii (Si sunt de acord, poate nu fac), Romania e pe locul 1 in Europa la incidenta cancerului de col uterin dar a refuzat in masa vaccinarea care efectiv salveaza vieti, printr-o combinatie de prostie la nivel de minister si la nivel de public. Eu numesc asta ipocrizie, dublu standard, privilegiu…

      Epidemiile si pandemiile nu se definesc doar prin rata mortalitatii. Nu doar numarul acela negru este cel care serveste in evaluari, mai sunt si impactul asupra sistemului sanitar, oamenii care mor de infarct ca nu au unde merge, femeile care nu mai au acces la servicii ginecologice etc. Sunt de acord, panica nu ajuta, dar nici privitul printr-o lentila stralucitoare de la adapostul propriei case, acum ca masurile cat de cat functioneaza nu mi se pare o idee ok. Mie mi se pare o ipocrizie sa faci aceste comparatii.

      Si da, e plina lumea de ipocriti. Exista epidemii de Ebola despre care nu i-a pasat nimanui pentru ca nu au afectat tarile „civilizate”. Exista multi oameni care mor de foame, de diaree, de deshidratare. Exista oameni care nu dau nici doi bani pe semenii lor sau pe planeta. Dar sa ii folosesti acum pe ei ca argument pentru a minimiza importanta altei boli asa de complexe, ca la concurs, mi se pare eronat.

      Multi dintre noi inca nu am inteles cat suntem de privilegiati. Masurile epidemiologice au acest blestem: daca functioneaza, lumea spune ca au fost inutile. Dar e ok si asa, cata vreme atatia oameni au fost salvati. De asta acum unii fac comparatii nepotrivite, au impresia ca nu e chiar asa mare chestie covidul asta, refuza vaccinari pentru boli grave doar pentru ca „they did their research” etc.

      Eu, una, am sperat ca aceasta pandemie o sa ne invete ceva, ca populatie. Nu cred ca e cazul.

  3. Eu zic ca, dincolo de panica produsa de virus, ar trebui sa ne gandim si ce fel de viata vrem in continuare, pentru noi, dar si pentru copii. In conditiile in care acest virus nu dispare, nici pe 15 mai, nici pe 15 septembrie, si e clar ca vor mai fi inca multe luni de acum incolo imbolnaviri si decese, cum vrem sa traim urmatorii 1-2 ani, pana la vaccin? Putem sta 1 an inchisi in casa? putem obliga copiii sa se joace singuri, sa nu isi vada prietenii, sa nu se alerge prin parc, sa nu mearga la mare, la munte? E ok sa ii speriem spunandu-le ca iesitul afara=moarte? (pt ca stiu oameni care asta fac). Cat de mult poti renunta la lucrurile care fac viata frumoasa pentru ca ne e frica? Inteleg ca e un pericol pentru toti, dar mai ales pentru batrani, si pe ei incercam sa ii protejam cat putem, dar lunile astea in care nu prea traim cu adevarat asa cum vrem, nu se mai intorc, nici penru noi, nici pentru copii. A evaluat cineva cum vor arata acesti copii pentru un an? Mental? Cati din ei vor avea probleme de socializare, frici, atacuri de panica, ticuri si alte probleme? Atunci cand spunem ”stam in casa cat e nevoie” s-a gnadit cineva serios ce inseamna asta? Sa nu iti vezi prietenii, rudele, marea, muntele, sa nu te bucuri de vara, de toamna, de iarna, 1-2 ani? In final, toti murim mai devreme sau mai tarziu. Sunt oameni care nu primesc tratamente de cancer acum si care vor muri mai devreme din cauza asta…La ei nu se gandeste nimeni. Sunt copii care mor de rujeola, de ei nu se mai aude nimic. Sunt oameni care se gandesc la sinucidere pentru ca nu mai au job si nici nu vor avea o vreme…Voua va plac imaginile din China cu elevi izolati in banci, cu masti pe fata? Asta vrem pe copii? Viata asta le-o pregatim din toamna? ….

    • Corina, de murit sunt multe feluri de a muri..Poti muri si pe drumul pana la paine. Vor fi oameni care vor trai cu frica si inchisi in cercul lor, simtindu-se safe, si oameni care vor fi dispusi sa isi asume mici riscuri, pentru a trai, ei si copiii lor.

    • „Inteleg ca e un pericol pentru toti, dar mai ales pentru batrani, si pe ei incercam sa ii protejam cat putem, dar lunile astea in care nu prea traim cu adevarat asa cum vrem, nu se mai intorc, nici penru noi, nici pentru copii.” – Intreb si eu ceva, daca acest virus ar fi fost un pericol mai mare pentru copii decat pare a fi, la fel ai fi gandit? Ca asta e soarta si vor muri oricum, toti murim de ceva? Daca ti-ar fi murit cineva din familie, foarte apropiat, tot asa ai fi gandit?

      Altfel, se aude si de copii cu rujeola. Diferenta e ca nu aude cine trebuie, avand in vedere ca pentru rujeola e un vaccin pe care multi inconstienti, doctori de Internet, il refuza.

      Sunt foarte de acord ca exista o gramada de victime colaterale, bolnavii cu depresii, anxietati, fobii, bolnavii cu cancere, oamenii care nu sunt bolnavi si pot muri de foame. Dar nu inteleg dublul standard aici. Adica, e just sa se moara de covid, ca asa e viata (Apropo, si bolnavii de cancer sunt la mare risc), pentru ca ne influenteaza prea mult privilegiile si confortul nostru?

      Eu cred ca de pe margine lacul nu pare foarte adanc, dar daca vezi pe cineva inecandu-se sau, Doamne fereste, se ineaca cineva foarte apropiat, devine mai clar pericolul. Tu esti preocupata de picnicul de langa lac si e firesc, si eu sunt, ma intreb cand o sa o mai vad pe mama, cand o sa mai pot ajunge pe acasa, cu ce o sa platesc chiria, ce se intampla cu abonamentul meu la yoga etc. Dar lacul e adanc si daca ploua mult o sa se extinda si mai tare si o sa ne distruga si semi-picnicul nostru. E un moment dificil in care trebuie sa actionam impreuna, dar instinctiv devenim mai egoisti ca oricand, multi dintre noi…

      Eu nu am inteligenta necesara sa stiu cum se poate gestiona situatia actuala, am si un puternic bias pentru ca meseria mea implica viata umana si salvarea ei. Inteleg ca e foarte dificil pentru toti, dar chiar nu stiu care ar fi o solutie „corecta”. Pana una alta insa, ca sa ai o viata fericita trebuie sa fii viu.

    • Nu, nu e un pericol „mai ales pt batrani”. E clar ca nu cititi comunicatele de presa ale MS. Au fost si cazuri de persoane tinere (30 de ani) fara alte comorbiditati. Asa ca atitudinea asta de „sunt tanar, sanatos” nu se aplica. Cum ti-e norocul… Si sa fim seriosi, sunt copii care nu au vazut marea si muntele in viata lor. Voi/noi astia din bula ne-am obisnuit cu un anumit stil de viata si acum facem o tragedie din asta. Hai ca nu crapam daca nu ne ducem un an la mare.

    • Te-ai gandit si cum vor arata acesti copii mental daca ne apucam sa umblam in toate partile si le mor parinti si bunici? Incapacitatea de a sta o perioada limitata in casa mi se pare o problema serioasa. Unii oamenii se plac atat de putin incat nu pot suporta sa stea o perioada cu ei insisi sau doar in familie.

  4. Toata lumea presupune ca poti lucra acasa cu copiii. Pentru mine este cea mai ingrozitoare si stresanta perioada. Imi este imposibil sa adun mai mult de 2-3 ore lucrate zilnic, in conditiile in care am post full time. Noi platim in continuare gradinita particulara, in sensul ca , daca se deschide imediat il vom trimite pe cel mic la gradi. Cu cea mare, de scoala , putem lucra de acasa fara probleme dar cel mic de omoara incet….

    • Eu nu stiu câtă vreme vor mai păstra angajatorii pe acei angajați care nu pot lucra decat 2-3 ore din programul cu normă întreagă. E greu pentru toți, cred ca ar trebui redeschis cât mai repede, cu toate riscurile. Si de foame se moare, iar statisticile arată ca grupele mai mici de vârstă sunt cele mai vulnerabile.

    • Exact, Si noi parintii cu copii mici care lucram de acasa dar de fapt, sa fim seriosi, nu se poate numi lucrat, noi ce facem? Ramanem fara joburi, cum procedam? E simplu sa zicem sa ii tinem acasa si gata, pentru cine are posibilitatea asta. Noi nu avem ajutoare si de muncit trebuie sa muncim iar eu personal singurul lucru pe care am reusit sa il fac a fost sa ma prezint la calluri, productivitate zero.

    • 99,9% din victimele sub 40 de ani aveau comorbiditati. pe comunicate oficiale. Ca era diabet, ca era obezitate sau altceva.
      Nu am zis ca e ok sa moara batranii. Cititi mai bine. Am zis ca toata lumea moare la un mment dat si tineri si batrani si nu poti trai cu frica sa nu ti se intample ceva. Daca pt dvs asta e o viata ok, atunci nu aveti nicio problema. Dar sunt oameni care vor mai mult decat sa stea in casa speriati. S-ar putea ca vaccinul sa apara intr-un an sau nu. S-ar putea ca virusul sa dea imunitate sau nu. Sunt multe intrebari fara raspuns. Solutia de a inchide tot, de a renunta la tot pentru 1-2-3-4 ani e imposibila. Exista riscuri pe care ti le asumi sau nu. Exista mereu un risc . Oamenii care spun stati acasa, inchideti tot, nu vin si cu solutii realiste. Vin doar cu panica proprie
      Cifrele legate de numarul total de cazuri pot fi doar partial adevarate, desi a inceput sa se testeze desstul de mult. Dar un indicator care e mai obiectiv este numarul de pacienti de la ATI si ala e constant de vreo luna. Asa ca eu zic ca stam destul de bine
      Intrebarile mele erau acelasi si daca virusul afecta copii. Cum vreti sa traiti?

    • Elena, cifrele acelea sunt in condițiile stării de urgentă, a unei carantine destul de stricte. Vor creste exponențial odată măsurile relaxate. Lucrez in sistem sanitar, cunosc ( indirect) câte ceva despre ambii medici decedați, aveau comorbidități cam cum au toți cei peste 60 de ani. Diabetul este extrem de frecvent și considerat absolut de trăit cu el, dacă respecți niște reguli și tratamentul, anumite probleme cardiace vin automat cu înaintarea in vârsta. Erau medici ce aveau grija de ei, de condiția lor, de acele comorbidități cu care ar fi trăit încă douăzeci de ani fără probleme. Și nu e vorba doar de asta, e vorba de faptul ca vor exploda cazurile, numărul lor, iar acolo nu vom avea nicio soluție, nicio carantina nu va mai ajuta. Vezi Italia care lupta de mai bine de doua luni și abia-abia ceva speranțe dar încă au multe cazuri zilnic, multe decese, in condițiile în care oamenii nu au voie nici in fata blocului de atâta timp.

  5. Pe mine mai mult decât virusul, ma îngrozesc consecințele economice. Știu, e ironic ca suntem în asa mare dezastru doar pentru ca oamenii au încetat sa meargă unde nu era absolut necesar si sa cumpere chestii de validare socială. Dar totuși se întâmplă! Eu pot trăi fără coafor sa zicem, pe termen nelimitat, dar ce o sa mănânce angajații din domeniu? La fel si cu vacanțele, in copilărie am fost doar intr-una, pe la 7 ani, acum brusc e una pe an sau prăpăd! Putem si fără, bineînțeles, dar ce vor face angajații din domeniu? Ma sperie toate astea, ma aștept la un val de infracțiuni, mai curând decât la unul de virus. Ce ar fi dispus oricine sa facă daca copiii săi ar suferi de foame? Am citit recent Fructele Mâniei, poate de asta am gândurile astea

    • În 2008 a fost ditamai criza economică şi momentul a fost depăşit făr«ă să avem de-a face cu un val de infracţiuni notabil.
      Diferenţa este că atunci a suferit mai mult industria (care acum e mai protejată), acum e afectat HoReCa-ul.

    • Mai au de suferit și cetățenii „respectabili” (pe care nu-i putem numi pentru că am fi politically incorrect) care n-au mai avut din ce trăi prin tările prin care mișunau și s-au întors aici, dar ca să vezi surpriză, nici aici nu au din ce trăi. Și ghici unde se vor pune pe comis infracțiuni împinși de foame – pe spart case, mașini, furturi de buzunare, poate chiar infracțiuni cu agresivitate (gen n-o să mai pândească să pleci de acasă, n-o să mai umble după ponturi („ăla are bani în casă”), ci o să intre direct și o să-ți dea în cap chiar și pentru banii din poșetă și-un telefon mobil.
      De asta mi-e teamă, pe lângă teama de boală ca atare.

    • Nu se compara criza care va fi acum cu cea din 2008. Aia a fost o bulă imobiliară (de astea tot sunt la 10-20 de ani, economia e ciclica), iar cea de acum e o criza de cerere. Adica chiar si cei care au bani, nu ii vor mai da! Unii de frica (fie de virus, fie de pierderea serviciului), altii ca nu mai au pe ce. Mie nu mi-a scăzut salariul, am continuat sa lucrez in perioada asta. Totuși am cheltuit mult mai puțin, pentru prima dată am pus deoparte, fără sa-mi propun. La restaurant mergeam des înainte, acum deloc, la mall la fel, la mare probabil as fi plecat in weekend si as fi cheltuit juma de salariu si tot asa. Chiar si dacă s-ar deschide tot pe 15 mai, câți ati merge la mall? Sau la club, sau la coafor? Pe toti ii aud ca vor la padure, pe câmp, etc, iar asta nu va dispărea curând si nici nu va reporni economia. In afară de mâncare nu prea se mai cumpăra nimic, iar asta nu se va schimba mult si bine.

  6. Mi se pare foarte bun articolul si bine documentat (cred ca multi nu se uita si la linkuri, din păcate). Modelul Suedia nu este inteles deloc de oameni, unii compara rezultatele fara sa inteleaga cum trebuie comparat exact si cu cine.

    O sa se buluceasca toti e clar, vom vedea consecintele in 3 sapt-1luna. Singurele vacante de vara asta la care ma gandesc sunt de tipul inchiriere de vila intreaga si grup f restrans. Daca nu se va putea nici asta, voi renunta.

    Nu stiu daca va trebui sa ma intorc efectiv la birou, voi vedea ce decid sefii. Voi merge pe jos pana acolo ca sa nu merg cu taxiul ca deobicei. In rest probabil o sa ies mai mult pe afara (nu in aglomeratii) nu am nici cea mai mica intentie sa merg la tuns, la mall, la cinema, la restaurant, la magazine sau in spatii inchise.

    Nu stiu ce va inseamna asta pt sanatatea mea psihica (multi vad ca vb despre asta pe fb), dar va rog sa va imaginati ce inseamna pt sanatatea psihica sa stai internat in spital intr-un salon mic si mizer 1 luna pana nu mai esti pozitiv.. Asta daca esti asimptomatic! Sunt atatia care deja sufera chestia asta! E oribil!

  7. Eu sjnt de acord cu aproape tor ce ai scris. Este munca de echipa dupa 15 mai ca sa tinem curba jos. Insa, daca uite eu vreau sa ma duc dupa 15 mai la munte/deal/tara undeva pe coclauri, unde nu e lume, gratare, unde unde sa evadez cateva ore din oras, ce este rau in asta? Nu e tot distantare sociala?

    • Cred ca accentul ar trebui sa se puna in continuare pe social distancing, adica sa evitam locurile si activitatile care presupun contact uman. Si eu imi propun sa ma duc cat de des posibil la munte/mare, asa cum faceam si inainte de pandemie. Dar, pentru mine, mers la munte inseamna trasee, campat la cort, interactiune 0 (nu exagerez, am iesit de nenumarate ori, fara sa ma intalnesc cu NIMENI de la inceputul pana la finalul traseului, chiar de cand plecam de acasa, daca ma duceam cu masina). Problema e ca, pentru majoritatea, mers la munte/padure inseamna coborat din masina la Sinaia, incins gratarul la pensiune sau la gramada pe o pajiste, sau mers la restaurant/terasa, fac practic aceleasi lucruri pe care le faceau in oras, doar ca au muntele undeva in spate. Pentru aceia da, iesirile/vacantele presupun un risc.
      Asa ca iesirile ar trebui sa fie tratate ca oricare alta activitate in aceasta perioada: o pot face in siguranta, fara sa ma expun si fara sa intru in contact cu nimeni (ca d-aia ii zice SOCIAL distancing)? Sunt gata sa imi schimb planurile, daca vad ca traseul/pajistea nu-mi permit sa pastrez distanta ceruta? Inteleg ca trebuie sa iau in considerare si riscul de accidente (care presupun contact cu spitalul, importanta sursa de infectie acum in Romania) si sa-mi adaptez iesirile la asta?

  8. Din pacate, nu suntem o natie care sa respecte distanțarea sociala, cum nu sunt nici grecii, italienii, sau spaniolii. Fara necesitatea declaratiei si riscul amenzilor, va fi haos. Multi nu respecta nimic nici acum, d-apai dupa 15 mai. Dumnezeu cu mila 🙁

    • Grecii au avut putine cazuri si au reusit sa tina totul sub control. Cum oare au reusit?

    • Elena:
      The key to Greece’s success, analysts say, was the government’s early steps to contain the virus ahead of most of Europe. In late February, before a single death from the disease had been recorded, carnivals were canceled. Schools and universities nationwide were closed on March 10, when there were just 89 confirmed cases in the country. Cafes, restaurants and tourist spots were closed three days later.

      The Greek government moved quickly not despite its crippled public healthcare system, but because of it, experts say. “I don’t think it was a very difficult decision, because of knowledge that the health system wouldn’t be able to cope,” says Dr. Stella Ladi, a former public policy adviser to the Greek government and currently an assistant professor in public management at Panteion University in Athens and Queen Mary, University of London.

      E interesant articolul acesta: https://time.com/5824836/greece-coronavirus/

    • Și dacă nu respectam restricțiile, cum se face ca stam așa de bine cu cifrele…spitalele nu sunt pline, mortalitatea pe mil de locuitor e sub Germania

    • @Milena
      cifrele nu sunt reale, asa se face ca stam bine cu ele.
      probabil e ceva mai bine decat in alte tari, dar in nici un caz nu e pe cat de bine zic cifrele oficiale.

    • @Milena cifrele nu sunt nicaieri asa cum le anunta ei, dar nu neaparat pentru ca mint, ci mai degraba pentru ca nu testeaza suficient (pentru Covid si pentru anticorpi). Pe masura ce testeaza tot mai mult pentru a verifica prezenta anticorpilor, se dovedeste ca numarul real al infectarilor este mult mai mare decat cifrele oficiale, de cateva zeci de ori mai mare (vezi California si alte state din Europa care au inceput sa testeze).
      De asemenea, au fost grupuri inchise (gen Theodore Roosevelt, unde 777 de marinari s-au imbolnavit si 50% dintre acestia au fost asimptomatici, sau inchisorile din Arkansas, Carolina de Nord, Ohio, Virginia, unde 96% din cei 3277 de prizonieri care s-au imbolnavit nu au prezentat simptome) unde rata asimptomaticilor a fost foarte mare si care pot servi drept exemple pentru ceea ce se intampla in lume, la scara mai mare.
      Nu zic nici ca e bine, nici ca e rau, pentru ca inca nu se stie cum sta treaba cu imunitatea dobandita (cat timp are efect, daca te apara de o noua infectie etc), sunt doar cateva exemple din multe care vor veni (daca vor fi transparenti) ca numarul real al infectatilor este mult mai mare decat cel oficial.

    • @Milena, dar se respectă restricțiile. Probabil nu așa de drastic, dar orașul meu arată mereu ca o zi de weekend de august. Foarte puțini oameni pe străzi, foarte puține mașini, nici urmă de copii. Oamenii stau la distanță la cozi și cei care nu stau, sunt „educați” de cei din jur să învețe să stea cum trebuie (eram la o coadă și o doamnă a vrut să se pună în spatele persoanei din fața mea pentru că, fiind atâta loc liber, nu s-a uitat în jur să vadă că mai sunt și alții la coadă și a avertizat-o fiica ei (tot adult) să nu se bage în față că oamenii stau cu distanță între ei).
      Dacă e să se schimbe ceva, eu vreau ca oamenii să învețe conceptul de spațiu personal, să nu se apropie atâta unii de alții, la cozi mai ales. Și niște reguli de bază de igienă.

      Dacă nu am fi avut restricțiile astea, așa cum sunt, am fi stat mult mai rău, mai ales după sărbători și îmbulzelile aferente din biserici și din case.

  9. Si daca nu se va descoperi niciodata vaccin contra acestui virus? (la fel cum nu s-a descoperit nici pentru HIV desi se studiaza problema de 30 de ani incoace). Țelul pe care ni-l vom dori în viață va fi sa nu ne imbolnavim de covid?
    Nu sunt pesimista dar nu întrevad nicio schimbare pana in septembrie cand se presupune ca se vor redeschide scolile,

    • Ioana, e posibil sa nu gasim niciodata un vaccin sau sa-l gasim in 2 ani. Poate insa gasim un tratament eficient, asa cum exista pentru HIV. Sau macar sa ne imbolnavim pe rand, sa avem unde ne interna si unde ne trata. Diferenta fata de HIV este calea de transmitere mult mai simpla si rapida.
      Si pentru o firma cu 10 de angajati foarte tineri si fara boli asociate, iti imaginezi ce inseamna sa fie toti bolnavi odata? Se duc naibii toate contractele in 2 luni cat tre sa stea acasa/in spital!

  10. Si daca in toamna iarna 2020-2021 va fi un alt val, ce vom face? vom mai sta in casa inca un an sau pana va aparea vaccinul?

    • Eu cred că la iarnă vor fi din nou restricţii.

      In anii 50, înainte de apariţia vaccinului împotriva poliomielitei, copiii stăteau veri întregi izolaţi ca să nju se întâmple vreo nenorocire. Aşa mi s-a povestit.

    • Cam așa era. Ai mei spun ca in zona lor doar le fierbea ff bine apa și aveau complet interzis la scăldat, plus igiena riguroasa. Dar înțeleg ca era o zona puțin atinsa de boala. Totuși, viața de acum e ceea ce au trăit generațiile trecute, toată viața lor. De asta ma înfurii numai când aud de antivaccinisti, iar antivaccinistii care acum se lamentează sunt apogeul prostiei: pai asta e viața fără vaccin, mai ieși o zi afara, mai stai o luna in casa, speli, fierbi, te frământi, numeri morți…din astea, mereu și mereu.

  11. In Be scolile se deschid pe 18. Conf sursei puse in articol , a week after 11 mai

    Under new rules, all shops will be allowed to open their doors again from 11 May, with schools reopening the following week – albeit with a cap on pupil numbers in each class

  12. Eu traiam in bula mea si gandeam exact la fel ca tine, printeso. Citind comentariile de aici m-am trezit la realitate. Abia acum am inteles ca multa lume a fost afectata financiar si isi va relua viata no matter what. Mi se pare ca vine un val de influenta si in mass media potrivit caruia trebuie sa ne invingem teama de coronavirus. Cumva lucrurile se leaga.

    • Imunitate frate si-apoi libertateeee. Nu va panicati, faceti-va analize, reglati-le acolo unde nu sunt ok, soare, miscare, optimism. Cine are o imunitate in parametri optimi face o forma usoara. Multi tineri au o boala asimptomatica si habar nu au, de asta se spune ca afecteaza orice varsta. Cine bea cola si mananca junk nu are cum sa fie sanatos, daca mai adaugam panica, lipsa sportului si a vit D, adio sanatate. Lucrez in dom medical si militez ptr un stil de viata echilibrat care sa asigure o buna imunitate. Nu exista furtuna de citokine la cei cu sist imunitar in forma. A western diet supraactiveaza sist imunitar-scrie in revista Cell. Stay calm and healthy!

    • Irina, degeaba te folosesti de apelul la autoritate cu lucratul in sistemul medical daca scrii asemenea fapte incorecte.
      „Nu exista furtuna de citokine la cei cu sist imunitar in forma” este eronat si incomplet. Reducerea „sistemului imunitar” la ceva mic si simplu este, din nou, incorect, ca altfel nu am invata cursuri intregi la facultate doar despre asta.
      Apoi, nu doar prin furtuna de citokine mor oamenii, mai ales in Ro. Fiziopatologia este inca un subiect intens de studiu, dar ref la furtuna, ipoteza e ca afecteaza mai ales oamenii tineri si super sanatosi anterior, nu? Trigger ul fiind insusi virusul.
      Si eu militez penru un stil de viata echilibrat, dar nu militez pentru pseudostiinta care sustine ca ne putem noi controla imunitatea in detaliu. Si nici nu militez pentru a exprima ca fapte dovedite niste supozitii. E evident ca a manca pe cat de sanatos posibil, a face miscare cat de cat, a dormi suficient, a bea apa cata trebuie, a evita excesele etc. ajuta organismul sa fie mai sanatos. Dar asta nu ofera garantii.
      Si, in final, suntem in pandemie de atata amar de vreme si noi tot o dam inainte cu lasa ca eu nu patesc nimic, eu fac o forma asimptomatica, fara sa pricepem idei de baza despre de ce am ajuns intr-o pandemie to begin with si ca noi cu forma noastra asimptomatica si sistemul nostru imun reglat brici cu lacrimi de unicorn putem sa infectam alti oameni si tot asa.

  13. Cred ca tine de fiecare cum se va proteja după 15 Mai. Din păcate chiar dacă ne dam toată silința sunt oameni în jurul nostru care nu conștientizează gravitatea situației și nu își se protejează. Asa ne vor pune și pe noi în pericol.

  14. Si eu traiam in bula mea si gandeam exact ca tine. Desi prieteni apropiati si-au pierdut deja joburile si chiar casele. Desi ambii parinti lucreaza in sistemul de sanatate. In ultimele saptamani am facut zeci de planuri cu totii despre cum putem sa ne asiguram ca toti avem un acoperis deasupra capului si ceva de mancare. Ne-am mutat unii cu ceilalti, am calculat cat inseamna economiile in luni de subzistenta si atat. Nu m-am gandit o secunda ca ar trebui sa ne reluam viata dinainte doar ca sa traim mai confortabil si relaxati financiar. Din pacate cred ca totul se reduce la dilema confort si bunastare vs. vietilele altora. Si asa aflam cine suntem de fapt.

  15. Pana la urma asta chiar se întâmpla: școlile rămân închise, deși stam mult mai bine decât belgienii care vor relua cursurile. Acum încerc sa compar cifrele și încerc sa nu fiu subiectiva (deși și sunt); dacă totuși sa zicem ca in urma acestor măsuri creste numărul de sinucideri in rândul tinerilor și nu numai, creste violenta domestică, creste anxietatea/depresia, copiii care nu au acces la net/laptop se îndobitocesc (și sunt muuuulti mai ales in mediul rural), sincer, încep sa gândesc ca o spartană și chiar începe sa nu-mi mai fie teama de niciun virus….

  16. Am stat foarte mult in casa, dar ieri am iesit la plimbare cu masina de placere, am iesit din oras sa vedem primavara. Este la fel de frumoasa ca in fiecare an. Apoi am luat decizia sa intram intr-un magazin despre care nu stiam ca-i deschis, la margine de oras. Personalul magazinului tinea cont ca in magazin sa fie doar un anumit numar de persoane, la intrare si printre randuri erau cutii cu dezinfectati. Atmosfera din magazin? Lejera, vesela, ca intotdeauna. Doamna de la incaltaminte m-a intrebat daca-mi caut ceva anume, i-am recunoscut ca-s mai mult la privit si-am sa cumpar doar daca vad ceva special. Asa am inceput o conversatie, si a recunoscut ca si ea, si colegii ei, sunt bucurosi ca nu li s-a inchis magazinul, ca viata a mers inainte, ca au fost atenti la curatenie dar faptul ca au iesit din casa i-a ajutat foarte mult in perioada asta sa duca o viata atenta dar aproape normala- cel putin psihic. Cand eram in masina m-a sunat o prietena. Era pe terasa la ea acasa, statea la soare „sa omoare virusul in cazul ca-l are” asta in situatia ca nu a iesit din casa de peste 3 saptamani nici ea nici sotul ei nici macar la cumparaturi. As fi inteles sa spuna ca sta la soare pentru sanatate, vitamina D, sa aiba un corp cat mai sanatos, dar ea deja se trata, si se trata de ceva ce logic nu avea cum sa aiba. Ma intreba daca sunt masini, oameni pe strada. Mirata ca da, am vazut masini si oameni.
    Dintre cele doua categorii, de departe imi aleg sa traiesc din categoria primilor. Virusul este real si este rau. Am sa aleg sa fiu atenta, curata, sa ma protejez pe mine si pe cei din jur, cu un mic risc de a ma inbolnavi. Si-i rog pe cei din jurul meu sa nu ma urasca pentru ca nu aleg sa traiesc in frica.

    • Poate, doar poate, oamenii nu traiesc in frica, ci in empatie fata de cei pe care ii pot infecta si omori? Poate inteleg ca riscul nu e asa mic cum pare cand te uiti de la distanta si cei din prima categorie pot sa fie asa zen pentru ca exista si cei din categoria a doua? Si le fac, fizic, loc? 🙂
      Mie personal nu imi e frica de moartea cauzata de covid, desi e un mod destul de trist de a muri. Nu am prea multe de pierdut, sincera sa fiu. Dar nici nu pun binele meu personal deasupra binelui tuturor. Daca toti „aleg” sa fie atenti si sa isi traiasca viata fara sa accepte ca ea s-a schimbat, nu vor putea fi toti atenti de fapt, ca e imposibil, cel putin in orasele mari.
      Eu ma simt ca o placa stricata, acum pare ca sunt iar intr-o minoritate considerata „fricoasa”, ca inainte sa loveasca valul pandemiei, cand se facea misto de oamenii care ziceau ca o sa fie cam nasol. Acum e cool sa zici ca nu traiesti in frica, dar de fapt tot intr-o frica traiesc si cei care zic asta. Doar ca lor nu le e frica de un virus, le e frica de singuratate cu ei insisi, de plictiseala, de a pierde controlul sau viata pe care o cunosteaau sau de alte lucruri. Dar tot frica e, sa nu ne pacalim.
      Mai multa empatie si grija la ceilalti….sunt socata cat de mult lipseste, chiar si acum. In tara unde traiesc au murit peste 20000 oameni din cauza acestui virus. Familiile lor, de pilda, pot considera un rasfat nevoia mea de a iesi sa ma plimb pe plaja…Si nu i-as judeca prea dur.

  17. Renuntarea la masurile restrictive trebuie facuta treptat si asa se va face. Uitati-va ca in Italia si alte tari grav afectate se face acelasi lucru. Daca pana in 15 mai nu se schimba mare lucru, cum zice Printesa, asta e valabil si pentru iunie, iulie, august, poate septembrie, luna in care poate iar izbucneste epidemia, nu deschidem scolile si o lungim asa la nesfarsit. Nu mai putem trai asa, e absurd, e un simulacru de viata. Nu zic sa nu luam masuri de precautie cand iesim, dar avem nevoie de ceva ce seamana macar cu normalitatea!!! O inteleg pe Ioana, familia ei este direct afectata, are alta perspectiva si sincer o admir ca mai rezista, ca propriii ei copii mai rezista asa. Sunt de acord cu comentariul Elvirei, mai ales cu ultima fraza. Nici eu nu vreau sa mai traiesc cu frica, nici sa mi se spuna intruna ca ii pot imbolnavi si omori pe altii daca ies sa iau o gura de aer. Atata timp cat populam Pamantul asta, suntem purtatori de tot felul de virusuri si trebuie sa invatam sa traim cu asta.

    • Faptul că nu îţi place să ţi se spună că îi poţi ,îmbolnăvi pe alţii, dintre care unii s-ar putea să moară, nu înseamnă că nu este adevărat.

  18. Ma deranjeaza f tare faptul ca se spune prin comentarii aici si pe fb ca mor doar aia cu comorbiditati deci aia e, ghinion. Zau, cred ca o foarte mare parte a populatiei are asa ceva! Si cred ca multi habar nu au ce boli au, ca nu prea isi face lumea analize la noi in tara decat cand se simte foarte rau.
    Exista foarte multe boli cu care se traieste foarte ok cu tratament! Si eu am o boala autoimuna asta inseamna pentru multi ca e ok ca eu sa mor la 35 de ani?! Ca oricum as fi murit candva?
    Diabet au multi oameni, inclusiv de varsta mea si copii. Si la aia e ok sa moara ca sa poata restul sa isi continue viata neschimbata?
    Dar parintii nostri e ok sa moara sau bunicii? Chiar daca au bolile lor cronice asta nu inseamna ca ar fi murit acum! Poate mureau in 5-10-20 de ani!
    Sunt sigura ca multi care au scris tot felul de comentarii insensibile nu se gandesc ca si in familia si cercul lor de prieteni sunt oameni care poate nu vor supravietui in caz ca se infecteaza.
    Ma gandeam dintre colegii mei de birou, din 24 oameni avem 9 care au si alte boli cronice, unul dintre ei are diabet. O alta colega are cancer la san. Si suntem un colectiv tanar, intre 27-45 de ani. Ca sa intelegem mai bine proportia de oameni potential afectati grav!

    • Cred ca tu citesti doar cum iti place, nu ce scrie. Nu a zis nimeni ca e ok sa moara oameni. Relax si citeste cuvant cu cuvant. Cineva a zis ca mor multi tineri sanatosi. Altcineva a zis ca nu e chiar asa. Poti sa citesti un text si sa intelegi ce zice?

    • Eu te inteleg, Kat si sunt de acord cu tine. Problema e ca noi, oamenii, suntem facuti sa vedem mai mare pericolul apropiat si al nostru, nu cel indepartat si potential al altora. De asta oamenii sunt mai panicati ca isi pierd din calitatea vietii decat viata insasi.
      Iti doresc sanatate si putere, stiu ca e dificil acum daca ai factori de risc, si eu am. Sper sa fie totul bine!

    • Bine-nteles ca nu e ok sa moara mimeni (desi nu s-a descoperit vaccinul impotriva mortii si nici pastila eternitatii), dar totusi in lume mor zilnic 550 femei la nastere, 14500 de cancer, 2400 in accidente rutiere, 13500 copii sub 5 ani! Copiii ce au, de ce mor? E ok sa moara? Nu am raspunsul la aceste intrebari…deci oamenii mor si vor muri in continuare cu comorbiditati si fara, cu virus si fara, tineri sau batrani…

  19. Sunt de acord cu tot ce scrie in articol. Încă ma simt blocată intr/un film, încă sper ca cineva ne va trezi din acest vis, ca totul e un experiment. Nu e. Nici nu stiu dacă faptul ca lucram in sistemul sanitar e avantaj sau dezavantaj, uneori simt ca tocmai asta ma tine conectata la realitate. Încă pot sta acasa ( doar eu, copiii își văd tatăl când și cum se poate, am trecut prin clipe grele), încă pot lucra cumva și de acasa, nu stiu cât voi putea și cât imi voi permite.
    Ce vreau însă acum sa spun nu e despre mine sau despre noi. E despre copii, adolescenți, tineri. Despre generația asta noua care a primit așa ceva. Tot citesc chestii motivaționale despre cum perioada asta ne va face mai buni, mai reziliență, mai inventivi, despre oportunități etc. Mi se pare o prostie. Vreau da vorbim de acum ( fiind blog de parenting) despre eroii pe care i-am născut și care acum fac sacrificii enorme ( zic eu). Cum va fi generația asta? Cum ii va afecta, concret? Ce putem face? Cât de rău le putem face? Avem generațiile din ani terminali care acum au tot viitorul sub semnul întrebării, care își văd munca aruncată pe geam, unele criterii de admitere vor fi schimbate ( nu doar la noi, am înțeles ca și in alte tari se renunța la examene pentru care se pregătesc elevii îndelung). Generațiile acestea nu vor avea curs festiv, banchet, nu vor avea aplauze la sfârșit de ciclu, vor avea doar frica, măști pe gura și nas, stres și bulversare. Copiii care vor trece din grădinița direct la școala, cum ii afectează asta? Sigur ca “așa cum face unul vor face toți” dar ei vor sari niște etape, vor pierde niște pași esențiali in dezvoltarea cognitivă. Unii au intrat in carantina copii și vor ieși adolescenți, fetițele vor ieși aproape-femei, cu sâni și tot echipamentul ( am un exemplu in casa), băieții cu mustață, vor trece prin asta fără prieteni, cu părinți stresati și anxioși. Cum cresc și se dezvolta fără socializarea atât de importanta? Fara secrete soptite, biletele trimise, fără toate ale lor? Fără cursuri de înot, de dans, de tenis? Fără excursii? Fără echipe? E vorba de măcar un an, eu sunt sigura ca in Septembrie va fi la fel sau mai rău, va veni valul 2 și tot așa. Ce facem cu școlile private la care am plătit și acum e posibil sa nu ne mai putem întoarce acolo? Poate nici nu vor mai exista, poate nu se vor mai potrivi copiilor noștri…poate nu vom mai avea cu ce. In fine…ce facem cu viitorul nostru?

  20. Eu una nu sunt deacord…Cat sa mai stăm în casa…Pana intram în depresive, nu mai spun de copiii mai ales cei care stau la bloc…Ei au nevoie de joaca,de plimbare de multe …Cat credeți ca mai rezista sa stea închiși în case…alții au intrat în depresii grave pana acolo de si-au omorât copilul și altele,din astea vreți? Eu sunt deacord sa fim atenți la igiena ,sa nu exageram cu aglomerația dar nu se mai poate sa stăm închiși în case…Eu una nu mi-am văzut părinții de 2 luni de zile…Avem bunici …plus ca trebuie oamenii sa meargă la munca,din ce își întrețin copiii,ce sa le dea de mâncare dacă nu au bani ..Nu va gândiți la ăsta. ..Unde vreti sa se ajungla. ..sa ne dam în cap ptr o bucata de pâine sau sa se moara de foame…Am stat destul în case…

  21. Regret sa vad ca ai devenit formatorul de opinie al celor care nu sunt capabili sa gandeasca singuri, cu inteligenta submediocra, care isi insusesc parerile tale despre diverse subiecte. Cum ar fi inchiderea scolilor. Sigur ca e mai simplu sa inchida tot sub pretextul limitarii raspandirii virusului. Era un efort prea mare de gandire sa tina scoala deschisa macar pentru categoria „essential workers” sau pt gradinite,clasele primare si gimnaziu. Vara, in iulie si iulie, se puteau face ore in aer liber, s-ar fi gasit macar un parinte la fiecare clasa sa doneze cateva sticle de spirt si de domestos. Si ziua de munca are 8 ore, sigur ca puteau veni in doua schimburi elevii, insa invatatoarele sunt „invatate” cu 4 ore de munca pe zi…
    Asa ca nu mai scolarizam pe nimeni. Scoala online este un fel de „Mircea, fa-te ca lucrezi…” si oricum nu e pentru toata lumea, doar pt cei cu un anumit nivel de trai.
    Si cred ca multi parinti care au inteles ca educatia nu se opreste la scoala, au inteles deja ca e datoria lor sa faca, practic, homeschooling acum. Multi poate nici nu i-ar mai fi trimis la scoala, daca puteau lucra de acasa in continuare, cum e si cazul tau.
    Dar restul….care reprezinta majoritatea, omului simplu, i se ia dreptul la educatie.
    Virusul va exista si in septembrie, plus virozele de sezon, si ma indoiesc ca se vor deschide scolile atunci. Oricum dupa 15 mai se vor intalni multi copii in diverse circumstante, era oportun ca locul acesta sa fie scoala.

    • Ioana, tu nu intelegi o chestie esențială: sa țină școlile deschise, dar cu cine? Precizez, a nu stiu câta oară, ca in UK multe scoli s-au închis fortat, fără vreo lege, fiindcă cadrele didactice refuzau sa vina la școala. O parte deja se îmbolnăvirea, câteva au decedat. A rămas ceva deschis pt copii de cadre medicale dar e mult spus școala sau grădinița. Avem profesori in vârsta, profesori cu probleme de sănătate, educatoare și învățătoare tinere și însărcinate. La gradinita și creșă nu poți sta distantat de copii, ei au nevoie de ajutor la aproape orice activitate, îți tușesc și strănută direct in ochi. Nu au dorit sa se expună și sa își expună familiile. In afara de acest aspect, cadrele didactice au spus clar ca formarea lor nu este de jandarm și nu își pot asuma pastrarea distanțarii între elevi. Copiii merg la toaleta, majoritatea școlilor au o toaleta pe etaj, cum ai grija de ce se intampla acolo? Cum ii ții in clase, cum faci ora de sport sau muzica ( cu masca?), cum gestionezi clasele cu 40 de elevi? Cum ii bagi efectiv in școala, cum faci sa urce și sa coboare scări păstrând 1 m între ei?
      Acum, pentru părinții disperați fa nu au cu cine sa își lase copiii ar merita sa se găsească soluții dar nu care sa țină de ministerul educației. Exista animatori de copii care au rămas fără munca,exista spații de joaca, afterschooluri care la fel, au rămas inchise, se poate organiza ceva acolo, transparent și legal. Cu persoane tinere, ce își doresc sa fie in preajma copiilor și își asuma aplicarea regulilor.

  22. Noua o tabara de familie ne cere bani programata in iulie ne cere sa platim urmatoarea transa ca si cum nimic nu s-ar intampla… mi as dori foarte mult sa mergem, dar nu stiu daca va fi posibila organizarea lor… si sa pierdem atatia bani, nici nu stim ce sa facem

    • Cu siguranța astfel de evenimente nu pot avea loc, cereți banii inapoi. Ar fi bine însă sa faceți public și cine sunt cei care doresc sa avem noi focare, sa fie evitați, e clar ca nu dau doi bani pe sănătate și siguranța.

  23. Deea, vad ca faci parte din publicul tinta, cel pe care il mentionam la inceputul mesajului meu, daca intelegi ce vreau sa spun…
    In loc sa gasesti solutii, gasesti argumente impotriva, caracteristic romanesc. Profesorii din grupele de risc ar fi normal sa fie scutiti, restul cu masca si manusi. Copiii care stau in aceeasi gospodarie cu bunicii sa ramana acasa. Oricum cei mai multi vor iesi afara la joaca cu alti copii.
    Am avut doua luni de amanare a imbolnavirilor, nu de salavat vieti cum scria cineva.
    Inca ceva, cine a gestionat cel mai bine pandemia? Coreea de sud, Singapore, Japonia, Taiwan… care au cele mai performante sisteme educationale. Nu e intamplator.
    La noi oricum nu e o prioritate educatia, dar acum s-a adancit mai rau tara asta in prostie.

    • Nu e treaba mea sa găsesc soluții, noi suntem medici și asta ne ocupa tot timpul. Sincer nu văd ce soluții ar fi, nicăieri in Europa nu funcționează treaba cu deschiderea școlilor și grădinițelor. Ca stat, in gestionarea acestei probleme, ne supunem unor norme de relaxare internaționale, nu avem oricum voie sa facem cum ne taie capul. Nu stiu dacă se va putea ca anumite cadre didactice ( și personal auxiliar) sa poată rămâne acasa, cine ii va înlocui? Sunt clase cu învățătoare peste 50 de ani, vor angaja temporar altele? In ce condiții? Cum preiau clasa și materia și tot haosul? Orice varianta trebuie propusă mai departe, analizată și vom primi, ca țara, răspuns dacă e ok sau nu. Deocamdată sint încercări timide de deschidere in unele tari, nu se pot alinia toate școlile și grădinițele cerințelor, părinții fac petiții peste petiții sa se renunțe la deschidere și la transformarea copiilor in cobai și victime. Impactul psihologic asupra lor totuși ar fi enorm, înțeleg ca in unele tari copiii au venit plângând acasa și au cerut sa nu mai meargă, fiindcă nu după acea școala ( sau grădinița) tânjeau. Purtat obligatoriu masca, nu au voie sa se joace între ei, sa se atingă, militărie și reguli extrem de stricte, le e mai ușor acasa cu familia. Pe lângă asta, tocmai a apărut o alarma din partea pediatrilor din UK despre un sindrom foarte agresiv la copii diagnosticați cu covid. Nu se știe exact ce are la baza, dacă sunt suprainfectii, dar mulți copii de altfel sănătoși au aglomerat Secțiile ATI de Pediatrie, cu simptome specifice socului toxic și insuficientei multiple de organe, majoritatea fiind pozitivi pt Sars cov2. Se studiază problema. Lucrurile sunt mult prea noi și oricine își asuma riscul va duce o cruce după el.

    • „Am avut doua luni de amanare a imbolnavirilor, nu de salavat vieti” – Greşit
      În astea 2 luni s-au descoperit lucruri noi despre virus, s-au pus la punct scheme de tratament, s-a avansat cu vaccinul, În astea 2 luni s-a menţinut gradul de ocupare al spitalelor şi al secţiilor ATI la un nivel suportabil. Eu zic că toate astea înseamnă că s-au salvat vieţi. Cu cât trece mai mult timp fără să ne îmbolnăvim şi fără să punem presiune pe sistemul medical cu atât creşte probabilitatea de supravieţuire.

    • Nu am salvat vieți? In primul rând, după debusolarea inițială, externarea a tot ce nu e urgentă și închiderea tuturor ambulatoriilor, s-a revenit și au avut șanse și persoanele cu alte boli. Cum ar fi fost ca toate spitalele sa fie covid? Sa nu existe maternități covid și necovid? Apoi, deși orice deces e tragic, la noi au decedat, in doua, luni, doi medici și patru alte cadre medicale. In Italia au decedat tot in doua luni 100 medici, asistenți, infirmieri chiar nu mai stiu. Presupun ca nu erau toți 70 plus și plini de alte boli ( de fapt știm ca nu erau), in condiții normale ar fi fost salvați. Eu zic ca asta spune multe.

  24. Deea, discursul tau e alarmist si panicard. Asociezi responsabilitatea deschiderii scolii cu cea a purtarii unei cruci? … doar la Antena 3 m-as astepta sa aud asa ceva.
    Decizia e a autoritatilor in urma consultarii partilor implicate. Fiecare tara are autonomia de a actiona, nu exista decizii la nivel comunitar privind educatia. Poate din pct tau de vedere nu functioneaza, aici e vorba de perceptia ta. In multe tari urmeaza sa se deschida pe 4, 11,18 mai. Cum esti tu in masura sa ii critici pe cei care decid asta, stii tu pe ce se bazeaza?
    De ce mentionezi profesorii intre 50-65 ani? Grupele de risc sunt de 65 de ani in sus si cei cu boli cronice.
    Pt un medic ai argumente slabe.
    In Uk e presiune mare sa se deschida economia si scoala, interesant ca a aparut exact acum acest avertisment.
    Ai uitat sa mentionezi ca e asociat cu o boala generica rara, Kawasaki.
    In fine, nu vad cum se vor deschide scolile in toamna, pericolul va fi acelasi.
    Repet, vara e mult mai simplu sa testezi diverse feluri de a tine cursurile, pt asta exista cei care il consiliaza pe ministru. Care sunt incapabili sa gandeasca, asa ca inchid tot.
    Democratia inseamna anumite drepturi si libertati. Iar daca tu doresti sa renunti la unele benevol, din anumite convingeri, perfect. Daca ai mijloace financiare sa traiesti fara sa muncesti si poti sa iesi din casa pt stricta necesitate, bravo tie. Daca ai resurse sa iti educi singura copilul, bravo tie. Restul nu au! Si sunt exponential mai multi decat tine. Restul lumii trebuie mearga inainte.
    Inteleg ca scopul e sa ramana cat mai multi oameni in viata, dar cu ce cost? Al sanatatii mintale, al educatiei, al foamei.
    Seara trecuta, la CNN, mi-a ramas in minte un nigerian amarat care fugea dupa camionul din care erau aruncati saci cu orez, din rezervele de stat. Omul a zis… sigur o sa mor de foame inainte sa mor de coronavirus.
    In ce ma priveste pe mine, discutia se opreste aici, nu ma intereseaza sa am ultimul cuvant, vreau doar sa aveti un moment de reflectie la o parere care nu face parte din bula voastra.

    • Ioana, ești medic? Zău ca nu înțeleg aproape nimic din ce ai spus. Școlile in respectivele tari au anunțat ca se vor deschide atunci, populația e însă sceptica și mulți părinți au declarat ca nu își vor trimite copiii la grădinița sau școala. Vom vedea ce se intampla. Riscurile nu sunt doar pentru cei 65 plus, de la 40 poate fi cam nasol, de la 50 deja poți considera ca ai risc sa faci o forma severa. HTA, una dintre comorbiditățile ce pot determina evoluție nefavorabila, este prezenta la multe persoane peste 40, jumătate dintre colegii mei de 40-45 au tratament pentru asta. Unul dintre medicii decedați de la noi avea 62, îl știam, avea aceste celebre “alte boli” dar putea trai f bine așa câțiva ani. In UK au murit profesori înainte sa închidă școala, presupun ca nu aveau 90 de ani. Asta e realitatea. Cât despre acei copii, eu am înțeles ca aveau anumite asocieri, tocmai a dat și Spania comunicat și rămâne de văzut ce a fost acolo, dacă e doar o corelație temporala cu pandemia. Totuși Kawasaki rămâne un sindrom rar iar aceste cazuri au izbucnit recent.

  25. Am salvat vieti stand in casa. Am castigat un pic de timp sa invatam despre virusul asta cat de cat incat sa stim cum sa ne ferim noi si pe ceilalti, mai avem multe de descoperit si pus in practica. Risc este si va mai fi, vor mai muri oameni de covid. Trist. Mai puternici si mai intelepti, dupa ce a trecut socul de noutate, este timpul sa ne uitam in jur si sa actionam conform cu realitatea. Copii care mor din cauza ambiantului din familia lor, fetite violate de tatii si rudele lor de unde nu mai au nici-o scapare pentru ca nu pot iesi din casa(vor fi traume pentru toata viata lor), tensiuni, divorturi, sinucideri, ucideri. Apoi toti ceilalti bolnavi care se intampla sa moara din lipsa de tratamente (specific din cauza acestui virus, nu ma refer la mersul normal al vietii), boli agravate, medici someri. Familii distruse economic. O decizie balansata cu riscurile cele mai mici trebuie luata in curand.
    Cei care au sufierit in mod direct, care au pierdut pe cineva drag sau au fost cu sufletul la gura sa nu piarda pe cineva din cauza acestui virus, sunt foarte de inteles sa fie reticenti la alte nevoi, crize si traume ale altor familii sau societati, si trebuie luat si asta in calcul. Dar trebuiesc luate toate nevoiele si problemele in calcul. Risc si suferinta exista in toate situatiile.
    Pentru cine asteapta un vaccin salvator, foarte bine, ajuta si fizic si psihic sa speram, dar sa nu-i uitati va rog pe cei care isi tin in brate sau isi vad copilul adolescent inapot sa se incadreze in societate pentru ca-i autist de la un vaccin, alt vaccin, ce-i drept. Dar si acolo a fost un risc, iar ei au fost dintre ghinionisti.
    Cumva viata merge inainte, iar noi trebuie sa alegem pentru noi insine cum vrem sa o traim si ce alegeri facem. Mi-as dori sa avem aceasta posibilitate.

    • Nu exista legatura intre vaccin si autism. E demonstrat si para, extra, supra demonstrat. Daca nu am mai rostogoli asemenea informatii false, nici acum, nici vreodata, cred ca am avea cu totii de castigat.

      Si nu inteleg de ce separi problemele unele de altele. Adica nu e un 0 sau 1, ceva binar. Nu e ca si cum doar pentru ca unii oameni recunosc problema acestei pandemii la justa ei importanta nu mai admit si ca exista fete violate de tatii si bunicii lor sau nu le pasa de ele (mie imi pasa si mi-a pasat mereu si ce sa vezi, nu multi considera asta o prioritate, cautam voluntari pentru asociatia noastra de 2 ani si nu se inghesuie multimile de oameni. Macar daca s-ar inghesui acum, bine ar fi). Nu e ca si cum doar pentru ca exista coronavirus exista medici someri.

      Nu e ca si cum daca am sacrifica multimea de oameni care ar muri sigur daca nu am respecta anumite reguli nu ar mai exista saracie. Multi dintre noi suntem foarte, foarte ipocriti. Si egoisti. Cum crezi ca ar fi aratat lucrurile daca pandemia ar fi fost lasata sa isi faca de cap? Crezi ca ar fi disparut problemele pe care le mentionezi si pe care nu le neg sub nici o forma? Aici e cheia, ca ai privilegiul de a nu sti cum ar fi fost daca. Ai vazut situatia din Ecuador, de exemplu? Sau cazul doctoritei care s-a sinucis, pentru ca a fost efectiv prea afectata de ce a vazut in ultima vreme?

      Daca eu ti-as zice ca vreau sa intru cu masina intr-un grup de batrani pentru ca viata merge inainte si eu vreau sa aleg pentru mine insami si asa imi traiesc eu viata, ti s-ar mai parea asa fain?

      Cert este ca situatia este complexa, e greu sa compari dramele intre ele, de asta e si asa dificil de gestionat. Dar nu inteleg de ce se formeaza si acum tabere, mini-razboaie, atacuri de egoism deghizate in empatie etc. Sau inteleg, dar nu vreau sa accept ca nu s-a invatat deloc in acest timp. Repet, e relativ usor sa facem pe desteptii acum ca suntem vii si avem inca posibilitatea sa scriem comentarii pe bloguri si sa vedem altfel prioritatile. Dar suntem in aceasta postura pentru ca suficient de multi oameni au facut niste sacrificii imense, traind cum nu le-a placut o buna perioada de vreme….

  26. CRISTINA, sunt convinsa ca ai inteles franturi din ce am scris, poate sunt de vina eu ca nu am fost explicita. Problemele insiruite si de tine au fost dintotdeauna, dar nu m-am referit la cele dintotdeauna. Ci cele agravate, intamplate numai si numai din cauza acestei pandemii. Ai trecut peste afirmatia mea ca s-au salvat vieti pentru ca am stat acasa si ai continuat prin a scrie idei ce nu erau ale mele ci inchipuite de tine ca le-as fi gandit eu.

    Vaccinurile (absolut toate) au si un risc. Si da, vaccinurile au avut un rol extraordinar in eradicarea unor boli, au fost si sunt si pot sa fie extraordinar de bune. Si da, din pacate, uneori sunt repercursiuni despre care nu avem de unde sa stim. (vezi cazul paraliziilor la o generatie de copii din India care pana la urma a trebuit sa fie recunoscut ca-i provenita de la vaccinul de poliomielita si a fost interzis respectivul vaccin, iar acum se lupta sa se faca cunoscut oficial motivul unei epidemii de copii autisti in America. Probabil o polemica intre noi doua aici pe internet nu-si are rostul pana nu va deveni recunoscut motivul. Se misca incet pentru ca monstrii farmaceologi au o putere imensa.)

    • Insist: este demonstrat ca NU exista o legatura intre vaccinuri si autism. Este jignitor, ignorant. periculos, trist sa sustineti altceva.

      Nu e o polemica intre noi doua, este stiinta versus pseudostiinta. Iar numele meu este Cristiana, daca tot il scrieti cu litera mare ati fi putut face efortul sa il scrieti corect.

      Nu stiu cine dintre noi doua nu intelege ce scriu alte persoane, dar nu imi mai pierd timpul, e oricum inutil.

      Vreau doar sa subliniez inca o data pentru oricine citeste aici ca nu exista o legatura intre vreun vaccin si autism. Din contra.

      Sanatate!

    • Poliomileita e o boala care poate da paralizie, vaccinul oral se stia ca are efecte adverse, in cazul rare destul de serioase. Acesta este motivul pentru care s-a trecut la injectabil, dar in țările in care boala este încă prezenta și riscurile unei epidemii sunt mari, tot cel oral este preferat. In rest nu exista niciun vaccin care sa “dea” autism. Asta e de acum sigur. Și la fel, nu stiu de ce populația generală are impresia ca se face vreun ban din vaccinuri,din producerea lor. Adică, stiu ca antivaccinistii rostogolesc chestia asta ( ei vânzând uleiuri și poțiuni magice de sute de lei, fără nicio baza sau studiu in spate) dar oamenii chiar nu pot gândi deloc-deloc? Problema la vaccinuri este ca nu rentează sa le faci. Costurile studiilor, costurile de producție, tot procesul este enorm de scump și de riscant – posibil sa nu îți iasă, majoritatea se soldează cu esec. Vaccinul ROR ( ăla de ar da autism) îl cumperi din farmacie cu 50 lei, statul pt programul național plătește mult mai puțin. Se fac doua vaccinări și pentru rujeola ești imunizat pe viața. La rubeola și oreion trebuie revaccinare dar nu mai repede de 15 ani. Deci, unde e profitul? Dacă punem in balanța cu cât de profitabile ar fi bolile in sine? Vaccinul antigripal e 40-60 lei in farmacii, Tamiflu e de zece ori mai scump dacă e sa faci tratament ca la carte. De ce ar vrea acest BigPharma sa te știe vaccinat? Tocmai, ca medicii care nu recomanda vaccinarea ( și care fac de Rușine profesia) au de multe ori alte chestii de vândut ( de obicei naturiste, homeopate, chestii care nu au trecut prin niciun studiu serios și despre care habar nu ai ce conțin de fapt). Faptul ca vaccinurile nu sunt rentabile este principalul motiv pentru care nu avem acum vaccin anti SARS CoV 2. Când coronavirusurile au început sa facă probleme serioase speciei umane, problema unui vaccin s-a ridicat. Știm bine teoria conspirației cu Bill Gates etc. Dar s-a concluzionat ca nu e rentabila, epidemiile anterioare, deși serioase, cumva s-au limitat, au fost controlate. Dacă aveam acum un vaccin anticoronanavirus ( orice coronavirus) eram cu ceva pași înainte. Acum, stam și suferim …

    • Imi cer scuze ca am scris gresit numele Cristiana, si ca mi-am permis sa-l scriu cu majuscule, ba chiar ca te-am numit in mod special.
      Probabil cele care mi-ati raspuns luand in discutie doar o parte din afirmatia mea despre vaccinuri sunteti cadre medicale si va respect opinia. Dar va rog sa nu va spuneti foarte tare parerile pana nu studiati foarte mult in domeniu, sa cititi documentare multe si din mai multe surse. Mai mult de atat, nu mai desconsiderati colegii de breasla care au studiat, sigur, mai mult decat voi, si au ajuns la concluzii realiste.
      Personal, am autoritatea sa scriu ce scriu, pentru ca face parte din meseria mea, pentru ca am studiat mult mai mult decat voi, pentru ca am pus painea pe masa cu studiile mele in domeniu.
      Doctorii nu sunt farmaceologi si nici biologi. Sunteti de laudat atunci cand va luati din timpul vostru deja foarte aglomerat si incercati sa pricepeti ceva mai mult decat va spunem noi in ce privesc medicamentele prescrise. Aveti o cunostere mai buna decat a omului de rand, dar v-as ruga sa nu va mai dati specialisti in ceva ce nu sunteti.
      Pentru cine are ochi de citit si creieri de folosit: vaccinurile sunt foarte bune si stim cu totii pentru ce si cand. Vaccinurile nu sunt perfecte, si toate vaccinurile, fara exceptie, au si un risc. (tocmai d’aia, moral, as dori ca vaccinurile sa nu fie niciodata obligatorii). Este o iluizie sa credeti ca din vaccinuri nu se fac bani! Cine investeste in ele, spera sa scoata mult mai multi bani decat au investit, niciun investitor nu-i Maica Tereza)

  27. Cred ca pana acum masurile luate de Romania pentru tinerea sub control a pandemiei au fost bune.
    Nu am nici o problema sa respect masurile de distantare sociala. Nu am nici o problema cu statul in casa. Nu ma afecteaza ca nu ma duc in concediu vara asta. Mi se prearupe de festival anulate etc. Asta e situatia, ne adaptam.
    Doua cunostinte ale mele, persoane de 40 de ani, au fost spitalizate cu Coronavirus si dupa ce am auzit experienta lor si chinurile prin care au trecut chiar nu am chef sa-mi testez sistemul imunitar si rezistenta plamanilor.

    • Nici eu n-am chef sa testez fragilitatea sistemului economic sau in cât timp o sa mor de foame sau o sa-mi intre in casă alții care mor de foame! De ce luăm măsuri doar pentru fricile iraționale ale unor, iar pentru ale altora nu?

  28. Blogul acesta functioneaza asa:
    Autoarea scrie un mesaj despre alegerea ei de a se IZOLA SOCIAL, atentie, nu DISTANTA SOCIAL.
    Apoi indeamna pe toata lumea sa ia exemplul ei.
    Apar 2-3 nebune carora in sfarsit le-a validat cineva frica, Deea, Cristiana si actioneaza ca si postaci la datorie.
    Serios, cred ca ar fi bine sa cautati ajutor specializat si sa nu mai judecati totul prin prisma fricii voastre irationale.
    Se pare ca se discuta deschiderea unui nr de gradinite si afterschool, mai exista cineva cu creier in statul asta…ca voua va lipseste cu desavarsire.

    • Ioana, m-am gandit daca sa te ignor, pana la urma nu meriti prea multa atentie, dar nu prea am chef azi, vorba lui Chirila. Se pare ca frica mea irationala ca o sa fim cuceriti de prosti nesimtiti a fost declansata :), asa ca o sa o zic, psihanaliza inclusa, sunt amabila – blogul asta functioneaza asa: tu poti sa scrii orice aberatie vrei. De ce crezi ca nu e suficient pentru tine?

      Functioneaza si asa: Ioana (tu) scrie: Decizia e a autoritatilor in urma consultarii partilor implicate. Cum esti tu in masura sa ii critici pe cei care decid asta, stii tu pe ce se bazeaza?

      In timp ce tot Ioana considera ca autoritatile care au luat o decizie diferita de cea dorita de ea sunt niste incapabile, pentru ca, de ce nu? Ioana stie cel mai bine.

      Ioana (tu) spune despre Kaw ca e o boala genetica. A citit ea in Formula As, sectiunea medicina pentru toti.

      Ioana (tu) spune ca am avut luni de amanarea a imbolnavirilor, nu de salvat vieti. Asta a inteles ea, din confortul de a nu fi murit de aceasta boala sau a fi avut nevoie sa mearga la un spital colapsat de oameni cu covid. Nu poate intelege Ioana ca amanatul imbolnavirilor salveaza vieti prin insasi faptul ca exista.

      Ioana nu citeste ce i se raspunde sau citeste si nu pricepe si decide ca sunt interlocutorii prea prosti pentru ea.

      Ioana scrie: democratia inseamna anumite drepturi si libertati. Dar este suparata ca trebuie sa respecte drepturile altora.

      Ioana spune din start ca x si y sunt prosti, dar cand ii raspunde cineva cu argumente care nu ii convin isi aminteste ca s-a uitat o vreme la dosarele x si spune sa nu mai judecam totul din prisma fricii noastre irationale.

      Pot continua, ideea era sa iti arat ca, din nou, ai aberat. Libera. Pentru ca poti. Care e problema, atunci?

      Imi pare rau ca suferi atat de mult, ca iti e greu in aceasta perioada sau mereu si recurgi la jigniri relativ ridicole. Stiu si eu cum e. Imi pare si ca vorbesti de frica altora, dar nu o admiti pe a ta, ca ramai fara cresa sau eu stiu care e, ca sincer chiar nu ma intereseaza. In apararea mea, eu si lipsa mea de creier suntem in alt stat, asa ca ai scapat de mine, stai calma 🙂

      Te asigur, desi nu e treaba ta deloc, ca frica mea a fost validata de toti oamenii care au murit in fata mea din cauza acestui virus, de boala in sine si de moartea la distanta a unei rude pe care nu o sa o mai vad vreodata, evident, si nu este deloc irationala, ba e foarte rationala. Frica mea nu e pentru mine, ci pentru noi toti, pentru mama, pentru pacienti, am scris si mai sus. Habar nu ai cine sunt, ce am trait, ce fac si ce traiesc acum, daca pot sa ma izolez eu personal, poate sunt bolnava etc., in schimb ai impresia ca poti proiecta asupra mea veninul tau. Nu il doresc, poti sa te speli cu el pe cap 😀

      De altfel tot ce scrie in acest articol e just din punct de vedere stiintific, adica nu e ceva mega nemaiauzit, e ceva ce se si recomanda in multe tari. Daca a murit cineva apropiat mie din cauza acestei boli trebuie neaparat sa fiu happy si vesela si sa ma gandesc la clasele tale de yoga, cresa fancy si viata ta care, vai, nu mai e perfecta? Sau cum? Incerc sa fiu empatica, cum pot si eu cu creierul care imi lipseste cu desavarsire, cred ca e clar din tot ce am scris. Tu incerci?

      Cred de fapt ca tie iti e frica sa admiti importanta acestei pandemii si te concentrezi pe ce iti da tie senzatia de control. Frica ta poate ca e ca nu vrei sa ti se schimbe viata dinainte. Asta ca sa nu cred ca esti o egoista nepoliticoasa. Poate ca si tu ai nevoie de ajutor specializat, de care, apropo, nu e vreo rusine sa ai nevoie, cum incercai tu sa transmiti.

      Enihu, am fost invinsa de prostia agresiva. Citesc acest blog cu mare drag de mii de ani, dar la comentarii voi renunta, e clar ca nu e locul meu aici si mi s-a transmis in multe feluri asta 🙂 Deh, capacitate intelectuala mica, se aglomereaza literele 😀 Repet, chiar e tragic pentru mine sa observ ca nici macar acum oamenii nu au invatat mare lucru…dar asta e, eu sunt naiva. Dar foarte deznadajduita de micimea si rautatea umana, desi le-am vazut de multe ori de aproape.

      Ioana cea atotstiutoare, iti doresc, sincer, sanatate si sa fie bine pentru tine, sa se deschida ce vrei tu sa se deschida, sa nu murim de foame, sa fie totul bine si sa nu fii asa suparata. Si daca, totusi, te pot ajuta eu, asa nebuna si proasta cum sunt, cu ceva, poti sa imi zici. E mai simplu decat sa jignesti, incearca.

      Cu aceasta ultima nuvela, zic, in sfarsit: Over and out.

    • Frumos limbaj, dna Cristiana, v-ati dat arama pe fata!

      Cine indeamna la izolare sociala? Nu vad nicaieri indemnul, poate chiar sunteti dvs postac? Tot ce-i posibil.

    • Scuze :(( acum vad ca am scris ”dna Cristiana” in loc de “dna Ioana” – cea care catalogheaza direct persoane ca fiind “nebune”…

      * “ Frumos limbaj, dna Ioana, v-ati dat arama pe fata”

  29. Cred ca frica ta e patologica si ar trebui sa o adresezi cuiva, iar locul acela nu e aici. Sincer iti faci mai mult rau contrazicandu-te sistematic cu multe persoane si fiind catalogata „nebuna” de multe ori.
    Am impresia ca nu simti nicio presiune financiara, nu te preocupa nici educatia, nu traiesti in acelasi context social ca restul lumii…
    Faptul ca alegi sa te izolezi pe termen lung este o falsa impresie ca poti controla ce ti se intampla.
    Iti doresc sanatate si sa treci cu bine peste aceasta perioada!

  30. Cine ar putea sa ne explice care sunt posibilele directii in care ar putea-o lua acest virus? De genul, daca vor fi sau nu mutatii, ce consecinte ar fi, ce durata de viata ar putea avea un astfel de coronavirus daca sunt mutatii sau nu, etc.
    Intrebare pentru cei din mediul medical, desigur, daca au timp. Multumesc. Multa sanatate tuturor.

  31. Cred ca am distantarea sociala ne-a ajutat in primul rand ca oameni sa descoperim alte placeri vietii si in al doilea rand cu numarul de infectati. Sa speram ca o sa fie bine dupa 15 mai. #staysafe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *