Aplicația care poate salva vieți: Bright Sky ro (creată în sprijinul victimelor violenței domestice)

Acum două zile am scris despre zecile de mii de femei din România care nu au o șansă reală la o viață bună. Despre sărăcie, abuz, alcoolism, lipsa de educație, de opțiuni, de salvare. Ana are mere, Ana n-are viață.

În 2019, polițiștii români au emis 7.986 de ordine de protecție provizorii, dintre acestea 2.958 fiind transformate în ordine de protecție (sursa aici). Numărul episoadelor de violență domestică a crescut semnificativ în perioada pandemiei actuale.

Acum câteva minute, Fundația Vodafone România a lansat aplicația Bright Sky Ro, un instrument digital gratuit care vine în sprijinul victimelor violenței domestice, oferind asistență și informații utile persoanelor aflate într-o relație abuzivă sau celor care vor să ajute în astfel de cazuri.

Bright Sky Ro este disponibilă în AppStore și Google Play store în limbile română, engleză și maghiară.

Ce mi se pare important este că aplicația are opțiunea de a fi ascunsă, mascată sub forma unei alte aplicații inofensive, astfel încât dacă agresorul pune mâna pe telefon, să nu știe că ea are această aplicație în telefon și o folosește.

Bright Sky include și un jurnal, se pot introduce acolo poze, informații, înregistrări, pentru ca victimele să poată aduna probe pe care le pot folosi pentru protecție, în tribunal etc. Informațiile nu se stochează în telefon, ci sunt trimise către o adresă de email securizată aleasă de victimă (pentru a o proteja pe victimă în caz că abuzatorul îi verifică telefonul).

În aplicație ai informații despre lege și drepturile tale, despre ce tipurile de abuz, variante de reacție. Există categoria cu cine te poate ajuta și sfaturi despre cum se poate desprinde victima, plan de siguranță, contacte.

Foarte important mi se pare testul care te ajută să știi dacă ești victima unui abuz sau nu.

Există și o categorie de mituri, scuze ale abuzatorilor, din care victimele înțeleg că nicio formă de abuz nu e acceptabilă.

Aplicația include și linkuri către liniile naționale de sprijin și intervenție.

Toate aceste categorii sunt gândite pentru victime și pentru cei care cunosc victime ale abuzului.

Există în aplicație un buton de apel rapid la 112.

Aplicația a fost lansată în 2018 în Marea Britanie, au urmat Irlanda și Cehia, România e a patra țară.

Aplicația a fost dezvoltată de Fundația Vodafone România împreună cu Poliția Română, Asociația Necuvinte și Asociația Code for Romania, astfel încât aplicația să fie în concordanță cu realitatea și legislația autohtonă.

 

Dă vestea mai departe! Și dacă ești în această situație, și dacă cunoști persoane în relații abuzive, aplicația vă poate fi de folos!

Aici este aplicația pentru iPhone: https://apps.apple.com/us/app/bright-sky-ro/id1499881995

Aici pentru Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.vodafone.brightsky.ro&hl=ro

 

#FundațiaVodafoneRomania   #ViataBateFilmul   #BrightSky   #NOViolence    #StaySafe   #MereuÎmpreună

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4195

8 comentarii

  1. Draga Ioana si draga Liviu,

    Va scriu aici pentru ca in mod evident nu se mai pot publica comentarii la articolul scris de Liviu in legatura cu moartea tatalui lui.

    In primul rand, imi pare rau pentru pierderea voastra. Apoi, as vrea sa va spun ca, desi inteleg de ce Ioana a ales sa stearga in cele din urma cele scrise, nu cred ca era NEVOIE sa faca asta.

    Liviu si-a pierdut tatal (mai ales) din cauza prostiei, prostie care e incontestabila si blamabila (nu e vorba de erori inocente, ci despre prostie colosala si relegata), asa ca are de ce sa fie indignat. Si are dreptate punctual, nu au fost generalizari nepotrivite in cuvintele lui. Nu cred ca nimeni ar fi putut, de buna credinta, sa o ia personal (in afara de cei direct nominalizati, dar nah, ei erau vizati).

    Multi fac greseli de logica (cum ai exemplificat f bine intr-o serie de articole, Liviu) si au ales sa amestece lucrurile. Ai spus niste adevaruri grele si greu de due: nevertheless, adevaruri. Ioana, ai ales initial sa publici, pentru a fi alaturi de sotul tau: nu ca ai avea nevoie de aprobarea nimanui, dar e exact ce se presupune ca facem intr-o relatie.

    Repet, inteleg de ce ai sters postarea, dar as vrea sa stiti ca nu toata lumea crede ca era ceva gresit la ea, cu atat mai putin la voi.

    Va doresc putere, rabdare si liniste si va trimiti o imbratisare.

    O foarte indignata (si empatica) Alexandra

  2. Foarte utila, multumesc! O sa am grja sa spun tuturor de ea.

    Sper ca, chilotaresele de servici, de pe instagram, sa faca un pustiu de bine si sa imprastie informatia mai departe, ca doar nu le-o lua cu greata ca fac si ele ceva pe gratis.

  3. Mi-ai fost de multe ori mama și m-ai îmbrățișat prin cuvintele tale, prin dragostea ta, prin capacitatea de intelegere a sufletului uman, m-am simțit acceptată deși m-am purtat ca un monstru, mi-ai dat putere și inspiratie să aleg alte tipuri de comportament, mi-ai fost terapeut căci vorbele tale sapă adânc,răscolesc, tulbură și vindecă.
    Acum e rândul meu. Nu mă cunoști.Si poate e mai bine așa.Dar sunt aici. Sunt langa tine. Iti simt durerea, neputința, furia, indignarea.Te îmbrățișez cu toată lumina pe care o am in mine, te iubesc și atât.Pentru că exiști.Pentru că meriți.
    Simt că uneori nu mai poti.Iti simt lumina in continuare la locul ei, chiar daca bate vântul peste ea, chiar daca uneori e eclipsă și beznă și frica acaparează tot. In tine e un univers întreg. Te țin de mână cat vrei tu și încă o secundă.Nu ești singură, niciodată.Hai să căutăm împreună lumina. Dar să știi că dacă acum nu o găsești și ești prea obosita sa o cauți, asta nu înseamnă că a dispărut.Ci doar că nu îți mai e perceptibilă.De aici de la mine se vede încă foarte bine.
    Odihneste-te un pic.
    Invita toate sentimentele din tine la dans, provoaca-le, joacă-te cu ele, fă pe detectivul și vezi ce vor de la tine. Nu mai vor nici ele în izolare, nu-i așa? Vor să iasă afară, își cer drepturile, nu au ele frică de nici un virus, sunt claustrofobe și știu că vor mai mult decât să se îngrămădească toate într-un suflet de om. Dă-le voie. Să fie. Să se manifeste. Să iasă. Ce o să rămână, aceea e esenta ta. Iar esența ta a clădit lumi, a legat punți între generații, a construit castele de amintiri și a apropiat suflete.
    Ușor nu ți-a fost niciodată.Ai luptat mereu cum ai știut mai bine, ai trăit situații din care nu știai daca o sa ieși cu sufletul viu. Si totuși. Ai trăit, ai depășit durerea, ai născut copii, cărți, piese de teatru, ai ajutat oameni.Te-ai oferit pe tine. Ne-ai primit pe toți la tine in univers, nu ai luat personal frustrările, răutățile, nedreptățile noastre,ai fost recunoscătoare pentru tot ce ai primit înapoi și asta ți-a dat combustibil să faci și mai mult și mai bun și mai frumos.
    Imbratiseaza-te, accepta-te, iubeste-te, sprijina-te, vorbeste-ti exact cum o faci cu copiii tai: nelimitat și necondițonat.

    • Salutari! Scriu si eu aici, ca pe fb nu mi-e foarte comod, pare impersonal. Inteleg de ce ati publicat articolul si sa nu regretati o secunda, este minunat si dovedim loialitate chiar si cand gresim pentru a ne sustine jumatatea. Nu are importanta ca unii se simt ofensati, dar poate ca unii vor crede altceva si vor impacta imaginea construita cu atata sarguinta in multi ani. Mie imi sunteti casa si refugiu si ragaz de zece ani, de pe vremea cand dl Liviu scria despre cum copiii nu vin cu manuale de instructiuni 🙂 Stiu ca nu conteaza in marea de oameni si comentarii, dar primiti un gand bun si de la mine si fiti siguri ca respectul meu il veti avea mereu, mai ales atunci cand spuneti lucrurilor pe nume. Personal consider ca nu e nimic rau in asta, dar marea majoritate se poate simti ofensata, cam asta e nivelul in tara noastra draga. Fiti buni cu voi, nu ati gresit cu nimic, lasati sa curga toata treaba asta nasoala, intr-o luna lumea va uita.

  4. scriu si eu tot aici, ca in alta parte nu am. imi pare tare tare rau pentru ca ai simtit sa stergi postarea. imi pare rau ca cei care au luat-o personal, au luat-o personal din cauza preblemelor lor personale. imi pare rau ca nu te-ai mai simtit atat de sigura pe tine, si te-ai indoit de decizia ta de a posta. imi pare rau ca (probabil) ai uitat ce ai invatat la terapie: nimeni nu e indreptatit sa te judece si sa iti ciritice alegerile, atata vreme cat nu ii vizeaza (postarea lui liviu nu viza pe nimeni personal!). imi pare rau pentru situatia tensionata care (presupun) ca a fost sau este intre voi doi.

    sunt destule lucruri la care nu eram pe aceeasi pagina, dar mereu ti-am apreciat naturaletea si autenticitatea. si sper din tot sufletul sa reusesti sa treci peste momentul asta cat mai repede. sa reusesti sa (re)vezi ca nu ai nevoie de validarea oamenilor. aminteste-ti ce ai sus de multe ori: daca nu aveai calitate pe blog, nu rezista atatia ani! si nu ai cum sa mutumesti pe toti. Nici pe mine nu m-ai mutumit cu atitudinea voastra fata de raspunsul global fata de lockdown :))) , dar pana la urma asta si e frumusetea vietii: sa fim diferiti sa ne mai si contrazici cateodata :D.

    pentru Liviu (daca-mi permiti sa-ti spun asa), imi pare tare rau pentru pierderea suferita. sper din tot sufletul ca o sa treceti cu totii (in special mama ta) peste socul asta. si desi presupun ca nu ai nevoie de confirmarea mea, sa stii ca de partea asta a textului, nu s-a simtit ca ai fi jignit pe nimeni (si eu sunt jumatate suceveana).

    va transmit ganduri bune, linistite si pline de speranta. as vrea sa pot face mai mult, da’ nu prea pot. urasc nedreptatea si rautatea pura. si cum am mai zis mai demult, vreau sa ingros randurile celor care va felicita pentru ce faceti. si cum randurile astea sunt mai putin vocale (sau „scriitoare”) decat cele care vor doar sa critice sau sa acuze, am simtit nevoia sa scriu.

    thins shall pass also!
    imbratisari!

    • multumim frumos.
      cuvintele voastre bune conteaza, au contat tot timpul dar acum cu atat mai mult.
      multumim

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *