Caietul, roman ilustrat pentru fetițele care cresc (8-12 ani)

Nu sunt la prima carte scrisă de mine care iese din tipar, am mai trecut prin asta de vreo 27 de ori deja. Daaaar de data asta e altfel. Caietul, roman mic pentru fetele care cresc mari.

Cartea aceasta e altfel. Îmi e greu să vorbesc despre ea, pentru că am pus în ea atât de multă emoție, atât de multă iubire pentru fetița mea că mi se pare cumva indiscret să o mai arăt și altcuiva în afară de ea. În același timp, cred că multe fete de 8, 9 ani trec prin ce trece Sofia și cred că această carte le poate fi de ajutor lor și părinților lor în a găsi un teren comun pe care să poarte conversațiile delicate.

Fetița mea crește. Corpul ei se schimbă, se rotunjește, pielea ei devine mai strălucitoare, părul la fel. I se schimbă jocurile, interesele, o văd trecând de la o stare la alta cu o viteză care o nedumerește. E bucuroasă că e tot mai mare, în același timp e speriată, nesigură uneori, tristă alteori. Vrea să se desprindă cât mai mult, dar asta o înfricoșează și o face să se simtă vinovată. Încă inventează jocuri naive și doarme cu plușuri, dar o văd cum se privește în oglindă. Cum o cuprind gânduri care o fac să se simtă ciudat.

Vreau să știe mereu că o iubim, că e un om bun, că are multe resurse în ea, că tot ce i se întâmplă e normal. Vreau să îi dau putere să nu uite valorile noastre. Vreau să aibă mereu încredere în noi. Vreau să își cunoască și să își asculte instinctul, vreau să aibă curaj să mă întrebe orice, vreau să îi dau mai departe puterea feminității mele, aceea simplă, ancestrală, pe care eu am primit-o de la mama și de la bunica mea și ele de la bunicile lor.

Și ce altă cale mai bună am de a face asta decât o carte? În serile din martie, aprilie, mai, stând lângă ea să adoarmă (deși doarme singură de când era bebeluș, când a început nebunia cu virusul m-a rugat să stau cu ea să adoarmă), simțind cum îmi mângâie părul și cât de mult o iubesc, am început să-i scriu. Am inventat o fetiță care seamănă cu ea și cu multe dintre fetițele de vârstă apropiată, care încă vorbește cu plușurile ei și care gândește mult, ca și ele. Mura, căci așa o cheamă, își scrie în caietul ei cu desene niște întrebări pe care le simte prea complicate pentru a le adresa mamei sau tatălui. Sunt prea intime. Cineva începe să-i scrie acolo răspunsuri calde, blânde, care o asigură că totul e și va fi bine, care îi oferă sfaturi amuzante și desene caraghioase, care netezesc drumul spre dialog cu părinții și îi spun adevăruri despre ceilalți oameni, despre emoții, despre corp, prieteni, reguli, compromisuri și despre viitor.

 

Nu știm cine îi răspunde în scris, avem un prieten de corespondență misterios, dar Murei îi plac răspunsurile Dătătorului de răspunsuri, așa cum îl numește ea. I-au plăcut și Sofiei. I-am citit cartea în manuscris și a stat lipită de mine, la fel și Ivan. Au ascultat câteva seri, până am terminat romanul, și la final au mai avut și ei întrebări. Și am vorbit mult despre maturizare, despre schimbări, despre ce rămâne și ce dispare.

Am ales împreună cu editura să facem romanul ilustrat. Fetițele acestea minunate încă mai desenează și caută indici în desene, așa că Miruna Pancu a făcut magie și a ilustrat și naiv, ca o fetiță de 3 ani, și mai complicat, ca o fetiță de 8 ani. și ca un adult care oferă răspunsuri pline de iubire și compasiune. A rezultat un amestec de poveste cu caiet de joacă al unei copile, arată foarte prietenos, poate fi citit de fetițe singure sau de copii și părinți împreună.

Aș da această carte și băieților, dar și taților. Cred că toți trebuie să înțeleagă prin ce trec fetele la vârsta aceasta, să vorbească la rândul lor cu familia despre propriile îngrijorări.
Aș da această carte învățătoarelor și dirigintelor, poate le oferă indicii despre cum să abordeze cu copiii din clasele lor acest subiect sensibil al devenirii.

Imediat ce am terminat de scris, i-am trimis textul Dianei Stănculeanu, care îmi este alături la cărțile pentru copii care au impact mare psihologic. I-a plăcut, mi-a scris că ar fi fost bucuroasă să aibă așa o carte la vârsta preadolescenței, iar asta m-a umplut de speranță și recunoștință.

Am trimis capitolul despre schimbările corporale și menstruație Elenei Ucenic, care este medic primar obstetrică ginecologie și care face de mult educație intimă în școli și ateliere în Sibiu. M-a ajutat să corectez niște lucruri pe care și la 40 de ani le știam greșit despre menstruație, vă imaginați în ce beznă suntem?

Așa a ajuns romanul ilustrat la forma aceasta.

Sunt bucuroasă de cartea aceasta, poate chiar mai mult decât de celelalte, deși le iubesc pe toate. Aici miza este mai mare, așa simt acum. Îmi doresc mult ca această carte să le facă pe fetițele noastre să zâmbească dimineața, să primească cu bucurie tot ce urmează să li se întâmple pe drumul acesta al transformării în femei, să știe că mereu se pot baza pe noi, că viața poate fi o minune, că au multă putere și multă inimă și că e așa un noroc să fim în asta toți împreună!

Cartea se poate comanda deja de aici, este redusă 30%, costă 31,5 lei, iar transportul e gratuit. Are 90 de pagini, copertă cartonată. Eu cred că o să vă placă! Aștept cu emoție părerile voastre.

Miercuri seara de la ora 22.00 voi găzdui pe pagina de FB Printesa Urbana un live pe tema pubertății și a schimbărilor emoționale, voi fi alături de Cristina Andone, o scriitoare pe care o admir mult, și Diana Stănculeanu, psiholog și psihoterapeut, pe care o admir și căreia îi sunt foarte recunoscătoare pentru colaborarea noastră care ține de mulți, mulți ani. Vom primi cu drag și întrebările voastre, ca de fiecare dată. Asta în loc de lansările magice pe care le făceam odată…

Iată și un clip cu ea:

Vă las cu mai multe imagini din carte, începând cu cuprinsul.

Cunosc și simt nevoia unei cărți asemănătoare și pentru băieți, eu însă scriu doar despre ce am trăit sau trăiesc. Când va ajunge și Ivan în această etapă (într-un an, doi), probabil voi scrie una și pentru el. Până atunci, și băieții pot citi această carte, 90% din ea li se aplică și lor (nevoia de e fi singur, la fel și diferit în același timp, atracția pentru anturaj, frica de a crește, vina, îndoielile legate de alții și de sine, nevoia de a avea strategii împotriva bullying-ului etc), și cred că e bine să înțeleagă și ei schimbările fizice prin care trec și fetele, ce este menstruația și de ce nu e nimic rușinos sau de râs acolo.

Dacă mai aveți chef și de alte cărți, vă reamintesc de colecția Educație cu blândețe, sunt 12 titluri foarte bune publicate, vor mai ieși trei în următoarele săptămâni.

Alec Blenche are două cărți noi, Jup volumul 8 și Orașul verde și povestea culorilor, o poveste frumoasă despre curajul de a fi diferit.

Alte două povești noi frumoase sunt Noroc cu Bob, o carte despre un băiețel care își face multe griji și cum scapă de ele. Am citit-o integral pentru voi.

Băiețelul de pe bancă e tare frumoasă, despre un băiețel mai retras, care se împrietenea mai greu. O vedeți aici:

Noutățile sunt toate aici, toate reduse, transport gratuit.

Nu uitați nici de Nunicornul, cea mai amuzantă carte despre un unicorn adorabil care spune numai NU, Ce fac când sunt furios, Cea mai bună prințesă.

Dacă doriți să luați ceva de citit și pentru sufletul vostru, vă recomand, pe lângă romanele mele, care sunt aici, reduse și ele, cele două cărți ale lui Virginie Grimaldi, aici, sunt foarte simpatice.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4247

41 comentarii

    • Am așteptat aceasta carte cu mari emoții.
      Mulțumim, Ioana ca ne dăruiești din sufletul tău și nouă.Ca ne înveți, ne îndrumi spre o lume mai buna, cu mai multa iubire și cu mai mult respect.
      Bunul Dumnezeu sa te binecuvânteze!
      Ești în sufletul meu și sper ca odata când ajungi din nou la Sibiu, sa te îmbrățișez tare, tare.

    • Nu, insa cartea va ajunge in cateva zile in librarii, iar Libris.ro, Carturesti, Elefant, Librarie.net livreaza toate in strainatate, pot comanda Caietul de la ei!

    • Bună Ioana,

      As vrea sa comand cartea/cărți, dar nu sunt în România. Exista vreo posibilitate sa o primesc în Canada?

    • Draga Ioana,

      fetita mea intreaba cand apare urmatorul volum. Citind ca Mura are 8-9 caiete, se astepta ca si volumele sa fie tot atatea. A fost dezamagita. Asa ca, te rog, spune mi ca e in plan urmatoarul (ele) volum(e).
      Cu nerabdare,
      S.

    • Bianca, deocamdata nu am un plan pentru volumul 3 si, din pacate, nici timp sa il scriu. 🙁 Poate anul viitor, dupa ce termin cursurile de limba si copiii avanseaza la scoala normala, mi-ar placea mult sa continui seria.

      Imbratisari voua!

  1. Am comandat! Mi se pare geniala ideea ta si abia astept sa i-o citesc fiului meu in varsta de 8 ani si jumatate si nepoatei mele care are 8 ani si 2 luni!
    Te imbratisez virtual si te urmaresc!
    Succes in tot ceea ce faci! Esti o minune de om!

  2. Ca întotdeauna, added to basket pentru colectia personala si noted pentru idei de cumparat copiilor pentru care caut cadouri (din familie, de-ai prietenilor, etc). ! Sunt minunate desenele (si) din aceasta carte. Felicitari pentru tot ce faci pentru copiii care-o sa se regaseasca in aceste pagini. 🙂

    Imi pare asa rau ca nu se tine Gaudeamus anul asta, mi-ar fi placut sa ne reintalnim!

    • Mâine fetița mea împlinește 11 ani, Am citit cartea înainte de a o pune în punguța cu cadouri pe care o va primi dimineața, când noi, împreună cu fratele ei, o vom trezi cantandu-i „Multi ani trăiască”. Mi-a plăcut neașteptat de mult (pentru că nu cunoșteam numele autoarei) felul în care este scrisa și ilustrata, întrebările atât de potrivite la care raspunde. Sunt lucruri despre care noi vorbim in familie și va fi o surpriză plăcută sa le regăsească și intr-o carte, le va da greutate.
      Felicitări și mulțumesc!

  3. I-a plăcut mult! E prima carte citită pe nerăsuflate, în rest, îi ia câteva zile. E ceea ce avea nevoie fix acum (la 9 ani), ca stil și informație, deși mai are cărți despre schimbările vârstei. Mulțumim!

    • Multumesc foarte mult! Nici nu stii cat de mult ma bucur!

      Pot sa preiau opinia ta (si a ei) pe site-ul editurii? Anonim, desigur!

  4. Da, sigur! Aseară i-a scris și uneia dintre învățătoare, să îi spună ce a citit, azi a vorbit despre carte la 1coală, iar mâine duce și cartea să o prezinte colegilor. 🙂

  5. Offf, și am uitat să spun ceva foarte important: după primul capitol citit m-a tot întrebat când apare volumul următor! Apoi, după ce i-am tot repetat că nu există încă un alt volum, mi-a zis ca neapărat să îți spun să îl scrii pe al doilea. Că ea înțelege că poate să mai dureze, dar poate aștepta! 🙂

  6. Felicitari. Bine ar fi fost sa fi avut si noi cand eram adolescente. Mama nu avea timp de mine si nici curaj sa deschida niste subiecte sensibile. Am invatat ce am putut din grupul de prietene…

  7. Buna, te felicit pentru noua carte. Cred ca este utila si binevenite. Am insa o nelămurire, având în vedere cum e fiica mea, la primul răspuns misterios primit de la dătătorul de răspunsuri s-ar fi întrebat direct cine e? Cine ii scrie? Este foarte ancorata in realitate și nu țin explicațiile cum ca cineva misterios ii scrie ei răspunsuri. Nu ar crede niciodata asa ceva. Are aproape 6 ani dar la 8-9 ani cred cu atât mai puțin ca ar tine o astfel de explicație. Sau în subconștient știe ca e cineva din familie și accepta tacit, deși mi-o imaginez pe fiica mea reticenta sa mai pună întrebări sau sa se deschidă fata de cineva care nu știe cine este, sau nu ar mai intreba deloc si s-ar inchide in ea. Am văzut ca pana la finalul cărții nu dai o explicație pentru cel misterios care răspunde. Asta e primul lucru care sr incerca sa îl afle fiica mea: cine ii scrie? Si de ce Mura nu se întreabă/ nu cauta sa afle cine ii răspunde? As dori sa știu răspunsurile tale. Multumesc!

    • Mura cauta, se intreaba, exploreaza, emite ipoteze pe parcursul cartii, la un moment dat intra in joc pentru ca are o banuiala nerostita (dar pe care copiii o inteleg, pentru ca sunt super smart), iar pana la final devine destul de evident cine ii scrie. Nu e nimic magic la mijloc.

  8. Tocmai ce-am comandat si eu cartea si abia astept sa o primesc. Fetita mea are 6 anisori jumatate dar deja pune unele intrebari, simt si sper ca aceasta carte sa ne ajute pe amandoua in acest nou drum. Iti multumesc din suflet.

  9. Super carte, o vom comanda intrnun viitor apropiat, cand finanțele se vor stabiliza. Felicitari pentru ceea ce faci. Eu la scris am renunțat, dar am continuat cu hand made.

  10. Buna
    Ne plac foarte mult cărțile scrise de tine in special cele cu Ema ( fetițele mele au 4 și 6 ani ).Întrebarea mea e : te-ai gândit sa scri cărțile și in engleză ? Noi locuim in Anglia și chiar dacă fetele mele vorbesc românește și înțeleg totuși parca le e mai ușor sa înțeleagă dacă le citesc cărțile in engleză și chiar de foarte multe ori le traduc unele cuvinte/ propoziții in engleză … abea așteptăm sa mai cumpărăm cărți, chiar vrem Caietul dar vroiam sa știu dacă o sa apăra in curând varianta in engleză
    Mulțumesc foarte mult

    • Buna, da, vom urca pe Amazon cateva titluri cu Ema si Eric si Caietul in engleza.

  11. Buna Ioana, i-am citit fetiței mele “caietul 1” dar îl vreau și in lb engleză sa-l poată citi singura. Știu ca exista și in limba engleză acum, unde îl pot găsi?
    Mulțumesc pt ceea ce faci.

  12. Buna Ioana! Fetita mea, Eli, este un fan infocat al cartilor tale si te roaga mult mult sa scrii si volumul 3! Ti-a facut si un fimulet in care iti adreseaza aceasta rugaminte, o sa incerc sa ti-l trimit:) De asemenea, si-a facut caiet ca al Murei si corespondeaza cu Datatorul de raspunsuri, care ii raspunde maxim a doua zi;) Ai cam stricat piata cu termenul asta de raspuns dar DdR se descurca cumva:))) Te imbratisam cu drag!

    • Ma bucur tare mult!
      Inca nu am planuri pentru volumul 3, dar vedem ce zice muza… 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *