A ieșit de la tipar CAIETUL 2, roman ilustrat pentru copiii care cresc (7-12 ani)

Succesul primului volum din Caietul m-a lăsat cu gura căscată (detalii despre el am pus aici). Nu doar viteza cu care s-au dus primul tiraj, apoi și al doilea, și al treilea, ci mai ales reacțiile. Fetele care au citit Caietul și-au făcut și ele caiete cu întrebări. Unele mi-au trimis scrisori sau clipuri. Au împrumutat cartea colegelor, care au dat-o mai departe prietenelor. Mi-au scris mame plânse ce mult le-ar fi plăcut să aibă așa o carte când erau ele fetițe. Știu, de asta am scris-o, întâi pentru fetița din mine, apoi pentru fetița mea, dar și pentru toate fetițele din România, indiferent de vârstă. Știu ce mare nevoie avem să auzim că suntem bune, că vom avea o viață frumoasă, că e normal să te simți diferit uneori, că nu trebuie să încalci regulile doar pentru că prietenii tăi o fac, că menstruația e un lucru natural, frumos și sănătos, nu o rușine și nu un capăt de țară. Mura, personajul principal din Caietul, notează toate aceste dileme delicate în jurnalul ei, iar cineva misterios începe să îi răspundă. Viața ei se schimbă, onestitatea și iubirea din răspunsuri o ajută să aibă mai multă încredere în ea și nerăbdare pentru viitor. Atât de multe fete s-au identificat cu Mura! Mulți băieți au reușit să înțeleagă mai bine fetele, dar și pe sine!

Un alt lucru care s-a întâmplat după apariția Caietului a fost că am început să primesc întrebări de la fete și băieți. Unii mă întrebau lucruri în întâlnirile pe Zoom cu clasele lor, alții îmi trimiteau mesaje pe Facebook prin părinții lor. Și toți întrebau când apare volumul 2. Iar pentru mine, Caietul era deja complet. Dar lista de întrebări a copiilor creștea. Și se repetau aceleași teme: iubirea părinților, teama de moarte, gândurile rele, diferențele între fete și băieți, de ce ne uită oamenii, încrederea în sine și în alții.

Aș fi vrut să mai pot scrie o continuare, dar nu știam cum.

Apoi, într-o noapte, am visat volumul 2. Se făcea că mai mulți copii, dar și adulți și chiar și o pisică trimit scrisori Dătătorului de răspunsuri, iar el le răspunde pe îndelete, simpatic și amuzant, ca de obicei, tuturor. Dar nu o face oricum, ci din generozitatea Murei.

A doua zi înainte de ora 8 m-am pus pe scris. Mura s-a ridicat din patul ei și a început aventura. Am grupat toate întrebările copiilor pe teme și am făcut capitole pentru fiecare. Am făcut și un capitol despre decizii grele, în care trebuie să alegi între tine și alții, despre limitele personale și cât de bine e să ai curaj uneori, deseori, să mai ții și cu tine. Am scris și despre colegii care râd de tine, și despre graba oamenilor de a uita că ai fost bun cu ei, am scris și despre prietenia între fete și băieți, despre iertare și împăcare, despre relația cu părinții, a căror iubire este și va fi acolo pentru totdeauna.

Povestea e așa: Mura se decide să ducă la școală Caietul ei cu întrebări și răspunsuri scrise de mână de Dătătorul misterios de răspunsuri, pentru că fetele pe care ea le place nu o cred și vrea să le arate paginile desenate și pline cu litere caligrafiate de mâna necunoscută. Ce se întâmplă este că un coleg al Murei, un băiețel la fel de introvert și isteț ca ea, primește Caietul împrumut, apoi strecoară în el o întrebare proprie: toți avem oare un Dătător de răspunsuri?

Asta e o întrebare importantă, pentru că eu simt că toți copiii ar vrea în viața lor o astfel de mână misterioasă care să le știe pe toate și să le pună atât de frumos și amuzant pe hârtie pentru ei. De fapt, la naiba, și eu aș vrea! Răspunsul e că da, toți avem, doar că nu știm mereu să-l recunoaștem și de foarte multe ori, în loc să-l folosim așa cum trebuie pe acest Dătător de răspunsuri, îl irosim cu treburi casnice, să ne facă omletă și să ne împăturească hainele. 🙂

Mura duce Caietul și scrisoarea acasă, primește răspuns, pe care i-l duce colegului ei, apoi el trimite altă scrisoare, află și fetele, care trimit și ele, apoi trimit și părinții lor și doamna învățătoare, ba chiar și un frate mai mic și o pisicuță. Mura duce și aduce răspunsuri până când simte că nu mai vrea și nu mai poate continua acest joc. Dar ce greu e să spui stop când toți roiesc în jurul tău și ești popular, după ce atâția ani ai fost invizibil… Ce se întâmplă mai departe aflați din carte.

Cred că le va plăcea copiilor, indiferent că au citit sau nu primul volum. Poate fi citită și de băieți.

Volumul 2 are ilustrații realizate de Miruna Pancu, la fel ca primul. Sunt foarte frumoase, moderne, misterioase, vii, îmi plac mult!

Sunt foarte bucuroasă de cum a ieșit. E un pic mai mare ca primul volum, am avut mai multe răspunsuri de inclus.

Aștept cu mare nerăbdare să ajungă la voi și să primesc impresiile copiilor despre acest volum născut din voința copiilor.

Caietul 2 poate fi comandat deja de AICI, a sosit de la tipar și e în depozitul editurii. Am gândit împreună o campanie bună, ca să ajungă cartea la toți copiii care au nevoie de ea: transport gratuit indiferent dacă veți comanda o carte sau zece, și o reducere de 20%. Cu alte cuvinte, Caietul 2 poate sosi la ușa voastră mâine sau poimâine pentru 36 de lei, transport inclus.

Oferta e valabilă până pe 2o mai!

Cartea va sosi săptămâna viitoare și în librării.

Romanul e potrivit pentru copii peste 7 ani.

Vă las cu imagini din carte și cu un clip în care o puteți vedea pe toată.

Sunt foarte, foarte recunoscătoare pentru tot!


Mulțumesc Mirunei Pancu (desen), Adelina Butnaru (design), editurii Univers și tuturor copiilor care citesc cu drag cărțile mele!

Mai sunt și alte noutăți la Univers, cărți drăguțe, le vedeți aici. Toate comenzile care includ Caietul 2 au transport gratuit!

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4200

8 comentarii

  1. Am așteptat cu mare nerăbdare aceasta carte, la fel cum asteptam fiecare carte noua cu Ema și Eric.
    Multumim

  2. Ioana, nu ai idee ce bine ne faci cu cartile tale. Asa mult ajutor, alinare am gasit in ele. Si nu doar in ele,si in cartile recomandate de tine. Iti multumesc

  3. Felicitari, Ioana !???
    Multumim mult pentru toate cartile si sfaturile tale! Intr-adevar, tu faci lumea mai buna!?

  4. Exista cumva si varianta online sau audiobook. Noi suntem in afara tarii si nu avem cum sa comandam cartea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *