Femei cu meserii considerate „de bărbați”: Alina, oenolog

Seria de articole despre femei cu meserii cool, practicate mai adesea de bărbați, continuă cu Alina, care este oenolog (articolele anterioare din serie pot fi citite aici). Povestea Alinei e mai jos, în caz că vă place vinul și doriți să vă schimbați meseria. 🙂

Salut!

Mă numesc Alina Profir și sunt inginer în industria alimentară. Din anul 2012 lucrez în industria vinului, în producție. Din păcate, în România, nu există în Clasificarea ocupațiilor meseria pe care o practic, care este echivalentul celei de oenolog sau winemaker.

Am copilărit într-o zonă de deal, în podgoria Dealu Mare, printre viile fostului IAS Tohani. Când m-am înscris la facultate, visam să devin inginer tehnolog în industria berii, dar, în timp, gusturile s-au mai rafinat și am ajuns să iubesc vinul.

Momentul meu preferat în meseria mea este să degust, toamna, vinul în fermentare sau vinul tânăr. Să-i urmăresc evoluția e ca și cum aș urmări dezvoltarea unui copil.

Alina Profir, oenolog

În anul 2011, când eram studentă în anul II la master, am rămas văduvă. Deoarece aveam un băiețel de 4 ani, m-am văzut nevoită să îmi caut un loc de muncă. Am fost la câteva interviuri unde mi s-a vorbit în special despre sacrificarea timpului liber și a vieții personale în favoarea vieții profesionale. La un astfel de interviu am fost refuzată, în ciuda faptului că eram cel mai bine pregătită în domeniu, deoarece proprietarul afacerii a considerat că nu voi face față responsabilităților, având în vedere că sunt mamă singură pentru un copil mic. Acela a fost momentul când am decis să evit să răspund la întrebările despre viața personală la interviurile de angajare. Așa am reușit să mă angajez în industria cărnii și apoi în vânzări, însă aceste domenii nu mi s-au potrivit.

În 2012 mi-am început cariera în industria vinului, pe partea de gestiune a secție de condiționare a unei crame din Ploiești. După finalizarea doctoratului, m-am angajat la o cramă din Drăgășani. Acolo am colaborat cu persoană care m-a susținut și m-a încurajat să stăpânesc toate echipamente dintr-o cramă. Activitatea mea s-a diversificat și, pe lângă partea de gestiune, laborator sau enoturism, am lucrat și în producția vinului, cu diverse echipamente. Deoarece îmi era tot mai greu să găsesc un echilibru între viața personală și cea profesională, am decis să urmez calea antreprenorialului. Din 2018 am o firmă de consultanță în afaceri și colaborez cu cramele mici din podgoria Miniș, Arad.

Principalele prejudecăți de care m-am lovit în timp au fost: Nu te vei descurca singură cu un copil, nu ești suficient de puternică (fizic) pentru o anumită activitate, nu vei fi plătită la fel de bine ca un bărbat care are aceleași responsabilități ca tine.

Alina Profir

Pot spune că de fiecare dată când am simțit că această meserie este mult prea dificilă pentru mine, vinul mi-a mai oferit o șansă. Nu știu dacă eu mi-am ales meseria sau meseria m-a ales pe mine, însă este o meserie frumoasă.

În această meserie pot ajunge în special absolvenți ai Facultăților de Horticultură sau Industria Alimentară. Eu sunt absolventă a Facultății de Știința și Ingineria Alimentelor din cadrul Universității Dunărea de Jos, din Galați.

În general, colaborez cu doamnele pe partea financiar-contabilă iar pe producție am colegi (4-5). Incidente neplăcute am avut destul de rar, unde autoritatea mi-a fost subminată din cauza vârstei, nivelului de experiență sau genului. Am avut și am colegi care mă sprijină în tot ceea ce îmi propun, care mi-au arătat că pot realiza mai mult decât mi-am imaginat în trecut.

Principalele prejudecăți de care m-am lovit în timp au fost: Nu te vei descurca singură cu un copil, nu ești suficient de puternică (fizic) pentru o anumită activitate, nu vei fi plătită la fel de bine ca un bărbat care are aceleași responsabilități ca tine.

Tinerelor care se gândesc să practice meseria asta le-aș recomanda să pornească cu determinare, să fie perseverente și să nu își piardă feminitatea, acesta este un plus într-o lume a bărbaților.

Băiatul meu, care se apropie de vârsta de 14 ani, a fost deseori cu mine la lucru. Mi-a fost alături când realizam activități simple cum ar fi igienizarea cramei, etichetarea sau degustarea vinurilor. Îmi doresc ca el să practice meseria care îl face fericit și împlinit, să-și găsească scopul și drumul în viață.

Momentul meu preferat în meseria mea este să degust, toamna, vinul în fermentare sau vinul tânăr. Să-i urmăresc evoluția e ca și cum aș urmări dezvoltarea unui copil.

Cel mai greu este să mă fac ascultată. Pentru mine, pe primul loc este pus interesul produsului finit (vinul). În această meserie este nevoie de sacrificiu în ceea ce privește viața personală, în special în perioada campaniei când strugurii se prelucrează pentru a deveni vin.

Meseria aceasta m-a ajutat să devin mai puternică, să am mai multă încredere în mine și în realizările mele. Am învățat că unica limită este cea pe care mi-o setez eu, la nivel mental.

Sursa foto: Trevor Gerzen on Unsplash

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4194

3 comentarii

  1. Felicitarii pentru determinarea, forta si puterea de a lupta sa dobandesti si sa reusesti
    Respect !!!!
    Felicitarii!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *