S-a încheiat și cea de a patra vacanță a noastră în Thassos, a doua de vara asta, ambele cu copiii (7 și 9 ani), a doua și cu mama mea și mama soțului (pentru că am vrut să le oferim câteva zile de relaxare și liniște cu nepoții lor, pe care-i văd de câteva ori pe an câteva zile. Au avut, și mama și soacra mea, ani grei, cu multă suferință, efort mare, pauze puține spre deloc, așa că am aranjat tot ce s-a putut astfel încât ele să se bucure de o vacanță cu cât mai puține griji aici).
În 2005, era mult mai goală insula. Prețurile mult mai mici, liniște. Pe Paradise Beach puteai fi doar tu ore la rând dimineața, nu era nici urmă de șezlong acolo… Ce mult mi-a plăcut, deși tot bugetul a fost de 250 de euro pentru o săptămână, au fost de ajuns!
În 2011 deja mult popor, gălăgie, muzică tare, gunoi pe unele plaje… Ospitalitatea grecilor însă mi s-a părut la fel. Și frumusețile insulei, plajele, apusurile, mirosul de oregano, cicadele, pinii, da, merită drumul lung cu mașina până acolo!
Revenind la anul în curs, pentru că pentru România, Grecia e țară pe lista roșie (acum, 10 august), la întoarcere copiii au avut nevoie de test PCR negativ, ca să nu stea în carantină. Noi, ceilalți, suntem toți vaccinați.
Pentru recoltare, a venit la noi la cazare o doamnă de la Thassos Medical Care (Limenaria), am primit rezultatul pe email în 24 de ore.
Thassos are puține cazuri confirmate, dacă știi pe unde să mergi poți evita aglomerația, la interior în magazine se poartă mască, cei care lucrează cu turiștii sunt toți vaccinați și testați săptămânal (cu teste oferite de stat, care sunt monitorizate printr-un site special), mi-a explicat o doamnă care deține un bar pe plajă, angajații mai multor taverne mi-au spus același lucru. Ne-am simțit în siguranță, deși a fost lume pe insulă (cam dublu în august față de început de iulie).
Și în iunie, când am plecat prima oară, și acum, în august, am ales să pornim din București în jur de ora 8, ca să fim odihniți pentru drum. Pentru noi, varianta cu condus noaptea ca să ajungem dimineața nu merge, pentru că am ajunge la destinație distruși de somn, cu copii fresh și gata de distracție, iar pentru noi acesta e scenariu cu potențial mare de dezastru.
În iunie, am plecat duminică dimineața la 8 din fața blocului, am stat 10 minute în vamă la Ruse, 20 la Makaza, la 7 seara eram pe plajă în Potos. Am făcut 3 pauze de câte 15 minute pentru mers la toaletă și dezmorțit. Deci 11 ore.
În august, am plecat marți la 9 dimineața, la Ruse am trecut rapid, la Makaza am avut ghinion și banda noastră a fost blocată de o familie care nu avea actele necesare și a ținut în loc toată banda, am stat 90 de minute pe loc. La 8.30 seara eram la cazare. Deci aproape 12 ore.
La întoarcere am făcut aproape 12 ore de ambele dăți, tura asta am stat mai mult la Giurgiu pentru că se verificau atent actele legate de covid.
Pentru a vedea ce acte sunt necesare pentru intrarea în Grecia, accesați travel.gov.gr.
Aici vedeți live cât de încărcat e traficul în vămile de acces în România, care sunt deschise, care nu.
Pentru tips and tricks despre Thassos, foarte util ne-a fost Forum Thassos, dar și Forum Grecia, sunt grupuri de facebook. Lumea cere și primește sugestii, ajutor, oamenii recuperează obiecte uitate de alții înaintea lor și le aduc acasă, se oferă informații proaspete despre ce plaje sunt închise și de ce.
Copiii au rezistat bine la drum, am împărțit mental drumul în bucăți:
- Vama de la Ruse
- Veliko Târnovo
- Khardzali
- Vama de la Makaza
- Ferryboatul de la Keramoti
- Potos, final destination
Am avut la noi o pungă de rece, în care am pus 2 sticle de apă congelată, sandvișuri pentru fiecare în pungi de hârtie etichetate (ne facem de acasă fiecare cât știm că mâncăm, cu ce ne dorește fiecare), caserole cu pepene tăiat felii și scobitori drept furculițe, banane, afine, sticle de lapte bătut. Separat, am mai avut o geantă cu ronțăieli sărate (grisine, sărățele, chipsuri de orez, chipsuri de fructe fără zahăr), apă rece. După 10 ore de drum, apa congelată era numai bună de băut, am savurat-o pe ferry. Am mai luat înghețată pentru ei de la o benzinărie și o cola pentru mine, mai aveam de condus 6 ore și muream de somn.
Copiii au primit doar pentru acest drum căști și telefoane vechi de-ale noastre, să asculte muzică (nelimitat) și să se uite la filmele salvate de acasă pe telefoane (au primit o oră de fiecare pe care și-o gestionează cum doresc, de obicei aleg să o împartă în trei felii de 20 de minute, când e plictiseala mai mare). Ne mai jucăm jocuri gen fazan sau Țomanap, mai povestim, a trecut destul de repede timpul în ambele călătorii. Nu au plâns, nu s-au enervat, culmea, nu au întrebat de 100 de ori când ajungem, pentru că vedeau și ei pe Waze cât mai e până la următorul punct pe traseu. Au crescut copiii, acum 2-3 ani era jale și pe un drum de 3 ore, d-apăi 12…
Menționez și că tot drumul copiii au stat doar în scaunele lor auto, cu centurile bine fixate, ca la orice drum pe care-l facem. Am văzut atât de mulți copii pe scaunele din față sau sărind pe bancheta din spate, la viteză mare, pe autostradă, serpentine, dormind neasigurați în brațele altor membri de familie, vă rog eu mult, aveți grijă de copiii voștri, se întâmplă frecvent accidente, numai săptămâna trecută au murit 8 copii (sau 10?) în accidente, niciunul nu era în centuri.
Apropo de traseu, am mers pe mâna lui Waze, care ne-a dus bine, prin zone puțin aglomerate, drumuri decente (Ruse, Veliko, Haskovo, Makaza).
Odată ajunși în Thassos, totul a fost super!
Mie îmi place mult aici, oamenii sunt foarte ospitalieri, mâncarea e delicioasă și are prețuri decente (după 4 ani de mers în Skiathos și Zakynthos, ajungi să apreciezi o masă de 35 de euro, de la care te ridici sătul, în celelalte insule ne costa dublu)!
Sunt o mulțime de plaje pentru toate gusturile, de la sălbatice la super mega amenajate, nisip fin, pietre albe, stânci pentru snorkeling, sporturi nautice, locuri pentru alergat, orășele pitorești de vizitat, porturi sau în munte, există multe taverne cu seri grecești sau muzică live, peste tot primești pepene din partea casei la final, sau vin, sau desert.
Noi preferăm locurile mai liniștite, plajele mai goale, fără muzică, tavernele mai micuțe, străzile mai pustii, dar în funcție de orele pe care le-am ales, ne-am descurcat bine și în locuri mai aglomerate.
Ce vă recomandăm, dacă nu ați fost niciodată în Thassos:
- Orașul Theologos, cu o cină la Iatrou sau Stelios (miel, ies, musaca), cascada, magazinul de sandale din piele, piața cu ulei de măsline, gemuri și pomezi ale doamnei Sofia
- Limenaria, de unde puteți închiria bărci de 4-5 persoane cu care să vă plimbați 3-6 ore (nu e nevoie de permis)
- Taverna Poseidon, din Potos
- Orașul din munte Kazaviti, e superb
- Restaurantul San Antonio Beach, tot Potos
- Plaja Paradise Beach, mai ales dimineața (zona din dreapta, în stânga e Mamaia reloaded)
- Skala Marion (orașul și plaja)
- Apusul la Atspas Beach sau Platanas
- Plimbare prin Limenas (capitala insulei, locul unde acostează ferryboat-ul)
- Sărituri la Giola, piscina naturală (acum e murdară apa, după ce mai plouă un pic merge)
Știu că sunt foarte apreciate de mulți plajele de la Aliki (atenție, taverna Ammos, cum intrați pe plajă pe stânga, e mega țeapă, vă oferă șezlonguri gratis, doar să consumați la ei, apoi vă umflă grav nota de plată, vorbim despre pește la 200 de euro bucata, ocoliți, vă rog!), Porto Vathy, Marble Beach, dar pentru noi sunt mult, mult prea aglomerate, evităm oricum dintotdeauna înghesuiala, cu atât mai mult acum, cu nenorocirea asta de pandemie afurisită.
De mâncare, nu ratați (sunt bune cam peste tot):
- tzatziki cu pită (nu pâine, pită musai)
- dovlecei pane cu tzatziki
- saganaki de creveți (sos de roșii cu legume, feta și creveți)
- caracatiță la grătar
- salata grecească
- ardeiul capia copt, la grătar umplut cu feta
- sosul de vită la cuptor, cu sos de roșii, cepe coapte, servit cu orez
- musacaua
- dacă mergeți în munte, iedul și mielul
- souflaki de pui/porc, dacă vă plac frigăruile
- feta în crustă de susan sau foietaj, servită cu miere
- iaurtul cu miere și nuci de la desert
- măslinele de orice fel
- peștele proaspăt la grătar sau plită, de orice fel
Nu mă întrebați de cazare, că nu vă zic. Nu vă supărați, dar cred că preferințele și stilul fiecăruia sunt extrem de importante în acest domeniu, noi suntem obișnuiți să călătorim mai low cost și fără pretenții, dorim doar curat și verdeață, nu vreau să recomand un loc și apoi să mă blesteme lumea că le-am stricat concediul cu recomandarea mea, că a apărut o șopârlă geko pe terasă (am pățit). Plus că am mai pățit și să recomand un loc și apoi să nu mai găsesc liber acolo în următorii doi ani. Așa că nu zic nimic. Doar că Potos a fost super fain pentru noi tura asta! Plaja curată, taverne multe și bune foarte aproape, supermarket, liniște noaptea, acces rapid la alte plaje.
Ca idee, am plătit 90 de euro/noapte, rezervat din mai, camera cu patru locuri de dormit, baie și chicinetă, într-o grădină cu căsuțe chiar pe malul mării. Mesele am zis, cam 40 de euro în medie pentru noi 4, 65 de euro în medie cu mamele noastre cu tot (cină/prânz), micul dejun îl pregăteam noi în cameră.
Am mai plătit ferry 34 de euro/mașină/2 adulți și 2 copii, 2 euro taxă autostradă Grecia, 2 euro taxă pod Bulgaria, buvigneta încă vreo 10 euro, benzina nu a depăsit cu mult un plin (consum mediu de 6.5 l/100 km, avem o Skoda Octavia din 2016).
Atât deocamdată, sper să putem reveni curând, tare mult ne-a plăcut!
Vacanțe plăcute, prieteni!
Vă las cu multe poze. 🙂
Ce fain a fost! Ma bucur pentru vacanta voastra! Imi amintesc cand te-am zarit in urma cu cativa ani pe plaja din Krapets, la fel de libera si salbatica. Sunteti frumosi! Sa va ramana mult timp in suflet aceste vacante!
Am fost si eu prima data anul acesta in Thassos si mi s-a parut o insula frumoasa, mi-a depasit asteptarile (apreciez insulele verzi, cu cel putin un varf de munte de urcat). Nu o sa inteleg insa niciodata acest obicei de a merge de mai multe ori in acelasi loc (in afara Romaniei, aici e inevitabil, caci nu poti ajunge in fiecare weekend in alt colt al tarii), sunt 195 de state, mii de insule si zeci de mii de orase, mai am mult de vizitat pana sa le termin pe toate si sa o iau de la capat. :))
tot timpul cand te duci intr-un loc nou este nevoie de un pic de efort pt detaliile logistice (cazare transport etc) si iti asumi si unele riscuri ref la destinatia in sine, la cazare etc, pt ca nu stii cum e
de foarte multe ori dorinta de a descoperi un loc nou compenseaza aceste riscuri, dar uneori vrei sa mergi la sigur, vrei doar sa stai si sa te bucuri, fara posibilitatea de a exista surprize neplacute
acesta a fost si cazul nostru, mai ales ca decizia a fost luata din foarte scurt, mai precis in timp ce eram in prima vacanta am zis ca mamele ar fi foarte fericite sa le aducem si pe ele, asa ca cel mai simplu a fost sa venim tot aici – stiam la ce sa ne asteptam, cazarea a fost rezolvata in 5 minute etc
in legatura cu Grecia, se mai poate argumenta si ca toate insulele sunt aproximativ la fel de frumoase, deci daca esti multumit intr-un loc si vrei doar sa te bucuri de mare, mi se pare perfect acceptabil sa mergi in acelasi loc de mai multe ori – de aceea presupun ca sunt oameni care merg si 10 ani in acelasi loc, mai ales daca au si copii mici
Da, si noi ne-am decis cu 3 zile inainte sa mergem in Thassos (din fericire, am gasit multe optiuni de cazare, la preturi bune, avantajul de a calatori in pandemie), pentru ca a picat alta vacanta pe care o aveam planuita. Eu adoooor procesul de pregatire a unei excursii, imi place sa planuiesc pana la ultimele detalii, de aceea nu am avut surprize neplacute pana acum (sunt genul acela de calator care pleaca cu harti si liste de acasa, cand ajung la destinatie stiu deja totul despre acel loc, deci mi-ar lipsi aceasta etapa de pregatire). Inteleg argumentele celor care se duc de mai multe ori in acelasi loc, dar eu una n-as putea, so many places, so little time!
Pai, aveti copii mici? Daca da, va admir pt curajul de a incerca mereu ceva nou, daca nu, sa stiti ca este un factor care schimba total atele problemei. :)) Eu cu 4 puradei mici
(chiar foarte mici…) prefer sa merg undeva f accesibil si cat de cat cunoscut.
Am o curiozitate, ați plecat cu 2 mașini? Ca altfel nu vad cum ați încăput toți 6 în skoda…
Ne gândim și noi sa plecam cu bunicile dar nu știm cum sa facem cu transportul..
Da, a doua oara da, normal. Eu am condus masina cu copiii si mama a stat in dreapta sa ma ajute cu mancare, apa etc pt copii, sotul a mers cu mama lui in cea de a doua masina (imprumutata de la un prieten).
Giani, același lucru m-am întrebat și eu. Prima oară, citind articolul am crezut ca soțul a rămas acasă, am tras concluzia asta greșita după fraza cu “mi-am luat cola de la benzinărie ca mi se închideau ochii de somn și mai aveam 6 ore de condus”, deci nu avea cine sa o înlocuiască la volan. După care, atunci când l-am văzut și pe el in poze mi-a dat cu virgula:))). M-am prins repede ca sigur au fost cu doua mașini dar asta înseamnă ca fiecare dintre ei a condus 12 ore sau mai mult. Mi se pare wow pt un drum făcut dintr-o singura bucata adică fără a înnopta intr-o localitate intermediara.
@Evelina
Sa stii ca si eu imi faceam griji cu drumul, dar s-a dovedit a fi mai usor decat ma asteptam, de asta ne-am incumetat si a doua oara. In acele 11-12 ore sunt incluse si pauzele, si timpul de la granite, si cel de pe ferryboat, deci nu conduci continuu 12 ore.
Oricum, in Bulgaria este o placere sa conduci pt ca se conduce MULT mai civilizat decat la noi iar drumurile sunt cel putin ok.
Probabil datorita camerelor sau nu stiu care e motivul, ce stiu e ca peste 95% din masini respecta limitele de viteza si linia continua, nu se baga nimeni, nu forteaza nimeni, nu sta nimeni in fundul tau (in afara de romani evident).
Cat am fost in Thassos ne-am intalnit cu un cuplu de romani care a venit din Viena fara oprire, ceva ce mie mi se pare mult mai greu decat din Bucuresti.
Frumos frumos frumos. Am ezitat intre Thasos si o alta insula unde sa ajungem cu avionul anul acesta. Copiii nostri sunt inca mici, asa ca am ales avionul de data asta. Insa articolul tau m-a convins ca peste 2-3 ani asa Thasos va fi o optiune perfecta ? multumim mult, Ioana!
In septembrie e minunat de liber la Marble Beach. Anul trecut chiar am prins ultima zi in care era deschisa plaja.
Cum era apa in iunie? Pe cat iunie ati fost? Vrem la anu in iunie cu copii mici si ne e teama sa nu fie apa rece
Am ajuns pe 27 iunie si am plecat pe 8 iulie.
Caldaaa!
Noua ne-au recomandat localnicii sa venim in august-septembrie ca sa fie si apa calda, si vremea buna (adica nu foarte fiebinte).
Merciii. Era mai putin aglomerat pe 27 iunie fata de august?
Daaa, mult mai putin aglomerat!
Foarte frumoase sunt pozele! Multumim pentru recomandari!
Hai, sa-ti dea Dzeu sanatate si sa ma ajute si pe mine sa ajung cu copiii, sotul si mama la anul.
Facand abstractie de pandemie (care e o tampenie, dar asta e deja alta discutie) , va admir enorm ca ati aratat asa dragoste mamelor si le-ati oferit o vacanta de vis!!! Si noi ne-am indragostit de Thassos, Golden Beach e preferata noastra.
Și noi tot de 2 ori in Thassos anul asta: o data la început de Iunie și a doua oară va fi la final de August (sa speram ca nu intervine nimic). Aștept sa mai crească puiul și sa încercam locuri noi dar momentan pentru noi asta a fost o locație foarte potrivită. Abia aștept tura 2 ?
Buna
Sunteți tineri și mi-a plăcut descrierea dv
Eu merg in Grecia din 1980 fiind străin dar acum sunt cetățean roman
Asta o dovada ca tineretul roman este foarte civilizat și am văzut și alții care sunt la fel
Va felicit perntru sinceritate și curaj
Așa sa fiți și sa Rămâneți tot timpul calmi și educați
Romanul este educat și tine de familie lucru care a dispărut din peisajul occidental
Va mulțumesc
Serjon
București