Lămpița și băiatul-sirenă de Annet Schaap (recomandare de carte pentru copii de 8-12 ani)

Am primit Lămpița și băiatul-sirenă cadou de la bunii noștri prieteni, cu care mereu facem schimb de idei de lecturi și de cărți pentru copii și adulți, dar am mai primit-o cadou și direct de la traducătoare, Irina Vasilachi (care a făcut o treabă foarte bună). Le mulțumim, ne-a plăcut mult, cred că e cartea noastră preferată de anul acesta!

V-o recomandăm și vouă, poate fi citită de voi alături de copii mai mari de 6 ani, aș zice, iar dacă vreți ca ei s-o citească singuri, de la 9 ani în sus merge, aș zice. Romanul are doar câteva pagini ilustrate.

Cartea este scrisă de Annet Schaap, o autoare-ilustratoare olandeză foarte cunoscută și multiplu premiată în ultimii trei ani pentru proza ei pentru copii.

Romanul spune povestea Emiliei, căreia toată lumea îi spune Lămpița, pentru că, deși încă o copiliță, ea aprinde în fiecare seară și stinge în fiecare dimineață lumina din far. Tatăl ei, pentru care ea face munca asta, și-a pierdut un picior și nu reușește să urce scările abrupte din far. Într-o seară furtunoasă, Lămpița nu aprinde lumina din far (pentru că uitase să cumpere chibrituri), iar o navă se sfarâmă de stânci aproape de port. Tatăl ei ia asupra lui vina, este încuiat de Poliție în far, iar ea e dusă ca servitoare în casa de pe deal a Amiralului, unde va munci zilnic șapte ani, pentru a plăti pagubele pentru nava eșuată. Se spune că în casa de pe deal locuiește un monstru… Dar oare chiar monstru să fie?

Lămpița vorbește adesea cu mama ei, care a murit cu câteva luni înainte, lăsându-l pe tatăl ei, fost pirat, pradă depresiei și dependenței de alcool. Povestea se complică, apar multe personaje interesante, atât de bine construite. Deși începutul e trist, aventura e grozavă!

Ne-au plăcut mult replicile, misterul, încăpățânarea și curajul Lămpiței.

Poate, când mai luați cărți pentru copii, o puneți în coș și pe aceasta (AICI o găsiți pe Libris, dar e în toate librăriile online, pe Libris e o reducere de 20% la tot cu ocazia Zilei Naționale, codul e LIB20ROMANIA). Nu cred c-o să vă dezamăgească. E tare frumos scrisă! Aștept și alte romane ale autoarei traduse în română.

Alte recomandări de cărți pentru copii și adulți găsiți aici.

PS: La mulți ani, Andrei, Andreea, să aveți lumină și pace în viețile voastre!

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4195

2 comentarii

  1. Ioana, multumim pt recomandarile de carti. Este pentru mine printre cele mai iubite rubrici si deseori revin la articole vechi ca sa caut inspiratie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *