Opt filme care mi-au plăcut recent (plus șase recomandări pentru copii)

De câteva luni nu mai lucrez noaptea, ceea ce mă lasă cu aproximativ două ore de timp liber după ce se culcă copiii. Îl investesc în relaxare și distracție, adică filme și ceai, citit și creme pentru față și mâini (da, bine, și sex, dar despre asta nu se cade să scriu public, sunt o doamnă, plus că mă citesc și copiii – ai mei și ai altora). Despre cărți pregătesc un alt articol, azi e despre filme, căci mult am căutat până am gasit ceva să-mi placă, așa că odată ce le-am descoperit, vi le arăt și vouă. Tare bine-mi face la cap pauza asta de la propria-mi viață. Recomand.


Seriale

After Life (Netflix, trei sezoane): Primul episod nu mi-a plăcut deloc, mi s-a părut ultra deprimant, dar nu am renunțat, îmi place umorul răutăcios al lui Ricky Gervais, imediat m-am lipit de toate, dar toate personajele serialului, o grămadă de ratați de toate soiurile care sunt însă atât de umani și de buni unii cu alții. Soția personajului principal moare de cancer, iar el vrea să moară de durere, nu se sinucide totuși de dragul câinelui lor. Felul în care e descrisă depresia, dialogurile despre relații, umorul negru mi-au plăcut mult. Finalul sezonului trei l-am petrecut bocind, este atât de frumos și de plin de compasiune, m-a uns pe suflet.

Sursa: Netflix


Acum am început Derek, 3 sezoane, Netflix, regizat tot de Gervais, cu aceiași actori, acțiunea se petrece într-un azil.

The Fall (Crimele din Belfast)

Am mai scris despre el pe FB, l-am început într-o doară, pentru că-mi place mult Gillian Anderson (XFiles). Am dat peste un serial cu două sezoane (Netflix) mai vechi, cu Jamie Dornan în rolul unui serial killer. Serialul e foarte lent și intens, am apreciat mult stratul psihologic, detaliile, soundtrackul. Și băiatul, ce să zic, hot hot…

Prin ochii ei

Un thriller soft despre un psihiatru și relația cu iubita lui, purtătoare de taine grele, despre relația lui extraconjugală cu o mamă singură care se îndrăgostește de el, dar se împrietenește și cu soția lui. Un triunghi interesant, mi-a plăcut, are doar șase episoade (Netflix).

Zone blanche (tradus Zona neagră, Netflix)

Un serial polițist franțuzesc cu personaje un pic caricaturale, cu suspans și puțin umor, cu multe enigme de rezolvat și o pădure extrem de interesantă. Îmi plac mult polițistele nordice și franțuzești!

Familie Bonus

Un serial suedez (Netflix) despre familii combinate, parteneri divorțați cu copiii lor și ai partenerilor, combinații, certuri, probleme, rezolvări, foarte real și sweet și funny.

And just like that (serialul cu gagicile din Sex and the City, doar ca fără sex, în schimb cu operații la șold, personaje non-binary, am scris despre el aici mai mult). Nu e ce așteptam neapărat, dar atât de mult mi-a plăcut serialul original că mă uit de dragul lui Carrie chiar dacă e mai degrabă trist decât glamour.

Nu dați cu pietre, Emily in Paris nu m-a prins, am putut două episoade în patru reprize. Nu pot, pur și simplu nu e genul meu (fără ca asta să însemne ceva despre voi,d acă vouă vă place. Bridgerton a intrat uns anul trecut, cine mă mai înțelege, oooof).

Filme

Fiica pierdută

Ei, dacă sunteți fani Elena Ferrante (și nu mă refer aici doar la Tetralogia napoletană, ci mai ales la celelalte cărți ale ei, care, după părerea mea, sunt mai bune, mai tipice, mai speciale), ar trebui să vă placă acest film, făcut după cartea Fiica ascunsă, a autoarei italiene. Dacă nu sunteți fani, dacă nu sunteți mamă care a trecut prin depresie și anxietate, dați skip.
Filmul poate părea destul de sec și dur, cu scene inexplicabile, dacă nu ați citit cartea înainte sau nu aveți contextul personal care să rezoneze cu filmul.

Mi-a plăcut enorm, Olivia Colman e la fix în rolul principal, regia lui Maggie Gyllenhaal cred că aduce noi substraturi cărții Elenei Ferrante.

Stockholm East

Pentru că Mikael Persbrandt e un handralău super sexi (am pus ochiul pe el întâi în rolul lui Jakob, din Sex Education), am căutat și alte filme cu el și am dat peste acesta, suedez, pe Netflix, în care joacă rolul unui bărbat care accidentează mortal o fetiță și apoi, chinuit de remușcări, se apropie de mama ei, de care se îndrăgostește. E un film lent, cu multă atenție la detalii și emoții, plus că na, e cu Mikael.

Anna Odell, Mikael Persbrandt, Git Scheynius, Sanna Lundell via https://en.wikipedia.org/wiki/Mikael_Persbrandt

Pentru copii

Pentru copii, neapărat seria Hilda (noi am citit întâi cărțile, sunt comic books pe format mare, disponibile în engleză).

Hilda e o fetiță specială, care trăiește tot felul de aventuri cu mama ei și cu animăluțul ei de casă, un deerfox. Copiii au citit toate cărțile de 4-5, apoi au văzut și toate episoadele (sunt pe Netflix). Foarte faine!

Shaun the sheep (Netflix), pare pentru copii mici, dar e foarte funny și pentru cei mari, se prăpădesc ai mei de râs.

Green Eggs and Ham (Netflix) foarte funny și dulce.
La cinema am văzut înainte de Rev Encanto (care este suuuuperb), Ron o ia razna și Sing 2, ne-au plăcut toate (cel mai mult Encanto, revăzut de patru ori, are o coloana sonoră grozavă și un mesaj profund și fain).

Alte recomandări de filme am făcut aici. Și aici. Și aici, dacă vă place stilul spooky.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4224

11 comentarii

  1. Encanto ne-a plăcut și nouă extrem de tare. Am ascultat coloana sonoră pe repeat până nu am mai putut. I-am și spus fetiței că de la Frozen încoace nu am mai văzut un film așa de bun (eu sunt dintre ciudații care cred că Frozen 2 e mai bun decât 1).
    Aș adăuga pe lista pentru adulți serialul Maid, pentru persoanele care au trecut prin abuz emoțional, așa ca mine, e un film care te unge pe suflet. Margaret Qualley joacă foarte bine rolul.

  2. Pentru cei carora le plac si documentarele, recomand Stories of a Generation, The Movies That Made Us, Mind explained (Netflix). Toate trei merg urmarite si cu copiii (mai marisori). Plus cele despre evenimente din istorie (WW II, 9/11. dictatori etc) – la noi sunt cap de lista (ca e pasionat juniorul de aceste subiecte)

    Filme de urmarit impreuna cu copiii (tot asa, mai marisori): Middle School: The Worst Years of My Life, Evan Almighty (Netflix)

  3. La seriale pentru adulti, pe mine m-a incantat mult si Virgin River (3 sezoane). Chimie foarte buna intre actorii principali, umor si dialoguri valoroase.

    • Da, foarte dragut, desi cam tras de par… L-am vazut si eu cu placere, insa. 😀

  4. La seriale, daca sunteti pasionati de partea psihologie, puteti vedea Dor de duca (Toni Collete); Gypsi (chiar daca numele pare ciudat !), Freud

  5. Recomand din plin Back to Life – dramedy extraordinar scris / cu Daisy Haggard.
    Este atat de emotional, de intens, de funny…
    iar pe Netflix 100% Call My Agent – Dix Pour Cent in franceza – serial comedie fantastic despre lumea agentilor de actori, marketing, in fiecare episod aparand ca guest star, jucandu-se pe ea / el insasi, cate un actor cunoscut francez.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *