Ajutor, copilul meu a fost acceptat la universitate în Olanda, dar nu găsește cazare!

Primesc zilnic 3-4 mesaje private de la părinți disperați: copiii lor au prins loc la o universitate din Amsterdam, Utrecht, Enschede, Groningen, Haga, dar nu găsesc loc de cazare.

Din păcate, Regatul Țărilor de Jos se confruntă cu o uriașă problemă legată de spațiile de locuit. În ultimii ani au venit să trăiască aici în jur de trei milioane de oameni, la o populație totală de 17 milioane!

Se construiește încet, pentru că dezvoltatorii imobiliari obțin greu permisiune de a construi de la primării, spațiile în care trăiesc animale sălbatice sunt protejate, la fel și terenurile agricole, oamenii nu vor blocuri care să le strice priveliștea, sunt multe reguli de urbanism, toate astea fac ca o mulțime de oameni sosiți aici să nu aibă unde să stea.

Nu vorbesc doar despre studenți străini (care sunt acum peste 110.000, de 4 ori mai mulți ca în 2006), ci despre familii de expați și migranți ca noi, care vin aici în număr tot mai mare, familii cu 2-3-5 copii, bunici, unchi, toți acești oameni au nevoie de spațiu de locuit.

Știu multe familii care stau prin hoteluri de luni de zile, pentru că nu găsesc cazare. Sunt pline grupurile de expați de anunțuri de la oameni care caută chirie și nu găsesc sau nu sunt acceptați de proprietari din diverse motive (au animale de casă, sunt prea mulți pentru numărul de camere disponibile etc).

Vin tot mai mulți oameni aici, puțini pleacă.

Existe planuri și proiecte imobiliare punctuale care pot rezolva parțial această problemă uriașă, dar probabil va mai dura niște ani. Proiectul de la noi din oraș e amânat de doi ani pentru că a fost nevoie să obțină aprobări pentru a muta un traseu aerian de deasupra lui. Încă nu au început lucrările…

Până atunci, ce facem? Cum găsim loc de cazare pentru copilul nostru student în Olanda?

Am pus mai jos câteva sugestii, sper să vă fie de folos. Imediat ce am început să primesc întrebări, am săpat pe site-uri și grupuri locale, ca să înțeleg care sunt soluțiile și să le dau mai departe.

E bine ca studentul/studenta să fie aici.

Probabil ați văzut deja că puținele oferte se dau ca pâinea caldă. Adesea, potențialul chiriaș trebuie să fie aprobat de proprietari sau colegii de cameră, așa că e bine să poată merge la vizionări și interviuri de pe o zi pe alta, uneori chiar în aceeași zi.

Puteți închiria un AirBNB pentru o săptămână, pentru ca studentul să meargă la cât mai multe vizite.

Am zis să meargă, da? Pentru că…

Ideal este să lăsați studentul să se descurce!

Olandezii apreciază mult independența copiilor și sunt destul de agasați de părinții care merg cu copiii de mână peste tot (deși aceștia sunt majori), sună în locul lor etc.

Aveți încredere că dacă este student internațional, trebuie și poate să se descurce!
Are șanse mai mari dacă face demersurile în nume propriu!

Dar unde să caute?

Urmăriți anunțurile din orașele și satele din jurul orașului universitar

Aici majoritatea oamenilor fac naveta pentru cursuri sau job, sistemul de transport în comun funcționează bine, sunt mii de km de piste pentru biciclete, ajungi rapid de colo colo, 50 de km îi faci în 40 de minute cu trenul.

E foarte comun aici să stai într-un oraș și să muncești trei orașe mai la sud. Sau să locuiești la sat și să lucrezi în Amsterdam sau Haga, pentru că la sat sau într-un oraș mic, chiria și prețul caselor sunt la jumătate sau chiar mai puțin față de orașele mari, iar costul transportului în comun e relativ mic pentru rezidenți.

Oamenii își schimbă des jobul, casele, e un loc foarte divers, cu mobilitate mare și oameni relaxați.

Uitați-vă pe hartă (google maps) să vedeți ce orașe sau sate mai mari sunt în jurul orașului unde e facultatea și căutați chirie și în ele, am pus mai jos multe resurse.

Așadar, unde găsesc oferte de chirie?

Site-uri oficiale de închiriere

Nu sunt foarte multe, unele au și aplicații pe telefon, vă puneți filtre și notificări să urmăriți tot ce mișcă, pe zone. Important e să reacționați rapid.

Nu uitați că în poze totul pare cel puțin dublu! Dormitoarele aici sunt micuțe, la fel și băile și bucătăriile. Spațiul e optimizat la maximum! Te obișnuiești însă rapid să faci pipi cu cotul în chiuvetă. 🙂

Iată principalele site-uri cu oferte de chirie/vânzare.

www.pararius.nl

www.funda.nl

www.kamernet.nl/en

www.huurwoningen.nl

www.friendlyhousing.nl

Vă puteți instala în browser extensia google translate, care vă traduce automat toate paginile.

Companii care modifică spații

Există companii care convertesc spații de birouri sau industriale în spații de cazare pentru studenți, puteți găsi locuri de cazare la ei, una dintre aceste companii este Socius Woning.

Agenți imobiliari

Spre deosebire de agenții imobiliari de la noi, aici breasla e foarte bine reglementată, agenții (makelaars se numesc) reprezintă fie proprietarul, fie chiriașul și te ajută cu adevărat nu doar să găsești casă, ci și să negociezi, dacă e nevoie, să semnezi și să închei contractul, care să nu fie în defavoarea ta.

Nu este ieftin (câteva sute de euro, poate o mie, chiar peste în orașele mari), dar e posibil să reușească ceea ce voi, doar pe site-uri și grupuri, nu reușiți.

GRUPURILE LOCALE PENTRU STUDENȚI

Există mulți studenți care au în cameră un loc liber pe care îl subînchiriază, anunțurile apar și dispar super repede.

Căutați pe Facebook grupurile de studenți ale orașului respectiv, sau ale facultății.

Nu uitați punctul 1 și punctul 2. Studentul să fie aici și merge la interviu singur!

Agențiile Antisquatting

Există aici agenții care caută chiriași temporari pentru case vechi părăsite, unele în stare foarte bună, altele în stare mai proastă. Chiria e simbolică (sau chiar zero), trebuie însă plătit un fee către agenția care te plasează, plus toate cheltuielile de consum (curent, apă). Chiriașul (care trebuie să fie verificat și aprobat de agenție și proprietar) are grijă de casă și se asigură că nu se aciuează în ea persoane fără adăpost sau animale sălbatice, plătind o chirie foarte mică.

Poți locui într-un castel pentru un an, sau la o fermă din povești! Multe clădiri din circuit sunt muzee, școli, clădiri întregi de birouri. Am prieteni buni care au făcut asta, poate fi o super experiență pentru un student, important e să fie flexibil!

Dezavantajul e că poți fi invitat să-ți faci bagajele și să pleci cu preaviz scurt (2-4 săptămâni), când proprietarul dorește să se mute el în casă sau să vândă sau să înceapă renovarea.

Puteți citi mai multe despre asta aici.

Acestea sunt principalele agenții anti-squatting din Olanda:

Cam acestea sunt ideile mele pe acest subiect, sper să vă fie de folos! E bine să începeți căutarea din timp. Nu uitați că și dacă aveți cunoștințe pe aici, prin Olanda, dacă stau în chirie nu pot lua chiriași în plus, e stipulat în contract, iar amenzile sunt mari! Rudele și prietenii pot însă găzdui studentul câteva zile până găsiți ceva.

Răbdare și perseverență, veți găsi până la urmă, e un proces complicat și frustrant pe alocuri, dar e și asta parte din creștere și evoluție!

Mult succes!

Photo by Emma Dau on Unsplash
Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4195

4 comentarii

  1. Eu recomand si grupurile locale de expats, cum este Expats in Eindhoven. Mai apar (e drept, rar) anunturi de camere

  2. tara e nasoala. nu inteleg de ce s-ar sacrifica cineva atat ca sa obtina ce… sunt tari mult mai bune pentru studiat cu burse mult mai ok si fara atatea dureri de cap. personal am avut aversiune din prima secunda cand am coborat din avion la schiphol acum 12 ani. niciodata nu m-am putut obisnui cu oamenii locului si tara aia. ma bucur ca in ultimii 6 ani nu am mai fost nevoit sa merg pe acolo si sa stau cu saptamanile pe an pe la ei cu job-ul!

    • Cine te pune sa scrii pe acest blog??! Ai avut aici vreun job stabil vreodata, ai avut prieteni olandezi, partener olandez, te-ai integrat cat ai stat aici?? Ce tara nu e “nasoala”, ca sa te citez..unii scriu aici sa se afle in treaba si mai descurajeaza si pe altii…vezi-ti nene valjean de treaba ta si abtine-te de la a face comentarii de genul asta in necunostinta de cauza..eu locuiesc aici de 7 ani si tot nu imi permit sa zic ca e tara nasoala…e muuult mai bine decat in Romania, asta e clar! Si cu o diploma universitara de aici ti se deschid muuulte usi! E o tara foarte frumoasa si merita vizitata si locuita! Nu ti se da nimic pe gratis, nu astepti pomana de la nimeni, te descurci singur! Si daca nu, te intorci acasa cu coada intre picioare, ca domnul viteaz de mai sus…

  3. Pot sa mai caute și prin campinguri.
    Sunt la distanta mai mare de orașe dar cu o bicicleta electrica sau un scuter se rezolva problema.

    Și dacă se decid vreodată sa cumpere bicicleta electrica, sa cumpere noua cu garanție și asigurare.

    Toate sfaturile sunt din experiența proprie

    Succes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *