Bagajele: Imediat le pun la loc, nu pot sta cu ele post-vacanță în mijlocul casei

Nu mai știu la cine am citit zilele astea că dacă îți desfaci bagajele în ziua în care ajungi acasă din vacanță, ai IQ mic, ești psihopat sau urât, în orice caz, era ceva de rău.

Acuma, mie nu-mi plac glumele legate de sănătatea mintală a omului, nici măcar cele teoretice, așa că o să lucrez cu afirmația că dacă te apuci de pus la loc imediat ce ajungi acasă, ești ciudat. Așa mi se pare mai bine. Deși, na, mi e pare greșită. 🙂

Eu pun bagajele la loc la jumătate de oră după ce ajung acasă. Tot pun la loc. Absolut fiecare lucrușor.

Se întâmplă așa:

În lift spre casă, călărită de copii și bagaje, transpirată, nedormită, cu o roată de carry-on pe degetul mic de la picior, mă gândesc: Intru în hol, le trântesc pe toate de le ia mama naibii, mă arunc pe canapea și două ore nu mișc în front.

Apoi calc pe ele și mă duc să fac o baie lungă.
Ignor copiii, care cer de mâncare.

Comand ceva, citesc și mă culc.

Văd eu de mâine ce și cum. Azi e încă vacanță. Mă relaxez, că oricum m-am întors epuizată.

Finalul ideal pentru o vacanță frumoasă.

Doar că ceva se întâmplă în capul meu în cele cinci minute cât zac pe canapea.

Mă gândesc la biata de mine mâine, deprimată că e gata vacanța, și cu tone de bagaje în mijlocul casei.

Nu mai bine îmi fac o favoare și strâng de azi, ca mâine, când mă trezesc și am de făcut mâncare, curat, muncă de început și de dus la bun sfârșit, copiii de manageruit, să îmi fie mai ușor?

Hai că desfac doar valiza mare.

Pun la spălat, duc în dormitoare obiectele tuturor.

N-a fost așa de rău. Desfac și valiza mijlocie. Cărțile, încărcătoarele, încălțările.

Sofia se ocupă singură de bagajul ei.
Mai am doar rucsacul de drum. Ceva fructe storcite, jocuri, cărți, apă.

Într-o oră e gata.

Mă așez iar pe canapea.

Eh, da, acum pot să încep să mă odihnesc după vacanță. Mai am doar o oră până la culcare, dar e o oră bună. Cu nimic de făcut pe listă.

Habar n-am dacă asta mă face urâtă. Nu văd ce legătură ar avea cu IQ-ul. Ciudată? Mno, poate.

O fi vârsta? Deși, dacă stau să mă gândesc, nici în facultate nu puteam sta cu valiza neatinsă cu zilele, mă deranja vizual, era acolo ceva neterminat care îmi sugea energia.

Ia să facem un sondaj ad-hoc. Sunteți ciudați, strângeți rapid?

Strângi bagajele imediat sau le lași?

View Results

Loading ... Loading ...
Photo by Vlada Karpovich: https://www.pexels.com/photo/a-woman-packing-her-suitcase-7365311/

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4247

29 comentarii

  1. si eu le strang. si din aceleasi considerente. cand s-o inventa bagajul inteligent, care se dezasambleaza singur, le-oi lasa. pana atunci, le desfac repede, mai ales ca de obicei ma intorc sambata si pot baga la spalat. duminica ma feresc sa spal daca nu e grav. daca asta ma face ciudata, so be it. couldn’t care less. mie imi place sa fiu ciudata. 😀

    • Sondajului i-ar trebui si o optiune de mijloc. De exemplu, sunt dati cand despachetez de indata ce am ajuns, dar sunt si dati cand ma ocup a doua zi de ele. Nu am reusit sa identific ce difera intre cele doua stari ca obosita ajung de fiecare data ?

  2. Tocmai ieri m- am ocupat de aceasta activitate care a luat câteva ore după două drumuri lungi cu mașina ( bagaje multe deci) și o lună de absență. Prefer înainte dar eu sunt cam stresata de ordine oricum..

    • La noi in familie unul desface imediat ce a ajuns acasă, nici nu se pune pe canapea. Iar al doilea insistă, hai că desfacem mâine bagajele, avem de toate, nu ne trebuie nimic din ele! Le desfac eu mâine toate numai stai un pic aici cu mine să ne odihnim! :)))

  3. Eu le-aș lăsa (nu știu dacă pt multe zile sau puține pt că niciodată nu am apucat să le las), de n-ar fi soțul meu care cum intră în casă incepe deja să desfacă valiza lui și lucrurile comune și să le orienteze. Atunci, vreau nu vreau incep și eu. Dar apoi îmi pare bine. Și cum zicea cineva aici, de nu e duminică sau sărbătoare religioasă ( sunt ciudata?) pun și la spălat.

    • si noi calatorim mult si plecam si in fiecare weekend ubdeva, duc si laptop si haine de ploaie si haine groase si subtiri si 3-4 perchi de incaltaminte penteu fiecare × 4 si mancare multa si carti si jocuri dar niciodata nu las pe maine despachetatul, daca e duminica, sarbatoare sau foarte tarziu programez masina pe ziua urmatoare altfel ii si dau drumul imediat. apoi fac dus si inchei asa calatoria si e foarte bine!

  4. Eu obisnuiam sa le las. O zi, doua, cand aveam chef de ele. Ma impiedicam de ele pe hol si mai scoteam cate o chestie, doua.
    De vreun an, nu stiu ce a intrat in mine, dar la fel ca tine, in drum spre casa ma gandesc ce o sa zac eu pe canapea si n-o sa fac nimic. Dupa care ajungem in casa, ne spalam pe maini si m-apuca instant nebunia si le pun pe toate la loc. :)) varsta, as zice. ? si nevoia de ordine. Din cauza varstei. ?

  5. :-)) Eu nu pot sa bifez nici una din variante!! depinde din ce vacanta vin( de 3 zile sau de o luna) si daca in 5 zile plec iarasi in alta vacanta 🙂 Plus daca ajung la 11-12 noaptea acasa, dupa un zbor cu escale, in total 36 ore…doar dusul si patul il vad.
    De spalat, spal imediat dupa ce ajung acasa, asta e singurul lucru sigur sau programez masina de spalat ptr a doua zi dimineata.
    Nu ma consider nici ciudata, nici delasatoare, doar ma adaptez rapid la situatii 🙂

    • mai vroiam sa zic ceva… inainte de plecare las casa curata si ordonata.. e o adevarata placere sa ma intorc… e un pic de efort dar merita! daca asta ma face ciudata asta e sunt ciudata dar ma simt bine cu obiceiurile mele!

  6. Nici, nici, scot ce e urgent, gen mancare ramasa, apa, slapi, hainele de pus la spalat…, a doua zi jucariile, hainele, a treia zi, cand s-au uscat si hainele spalate, sterg gentile, le pun la aerisit si le bag in dulap.

  7. Cam da, mie mi se pare ciudat să nu pui la spălat duminica sau in zile de sărbătoare. N-are nicio logică, doar apeși câteva butoane, m-aș mira să stea Sf. Petru cu catastiful să-l noteze pe x pt asta. Am avut discuția asta cu mama de câteva ori, e greu, csf ncsf

    • Daaa… ce, pisici, are vreun sfânt cu rufele mele! Ba chiar era o scenă, cum că Isus i-a certat rău pe-ăia Leneși, de stăteau de Sabat dar vindeau chestii la templu, nu?

      Eu bănuiesc că e de la vremea când se spăla la râu, și tot de-acolo se lua apa. Gen să nu spele careva în amonte, și noi gătim festin de sărbătoare cu… cum ar veni, ptr igiena satului. 🙂

    • Incerc sa ofer un raspuns (pentru cei care sunt ortodocsi) pentru ca a nu spala in zi de sarbatoare nu este o supestitie, ci are un sens si un rost.
      In zi de sarbatoare (duminica si sarbatorile mari) nu se fac treburi mai mari pentru a respecta acea zi si pentru a simti legatura sufleteasca cu sfantul zilei. Activitatile principale din zilele de sarbatoare ar fi: sa mergem la biserica (in masura in care serviciul ne permite), sa ascultam vreo lectura duhovniceasca, sa ne rugam, sa citim despre viata sfantului sau despre sarbatoarea respectiva, sa discutam cu copiii nostri, sa facem fapte bune si sa-i ajutam pe altii (cu precadere in astfel de zile), mai pe scurt sa renuntam sa ne punem propria persoana pe primul loc si sa ne gandim mai mult la Dumnezeu.
      De aceea nu spalam haine, nu gatim pentru toata saptamana, nu punem conserve pentru iarna etc. In zi de sarbatoare sa facem pentru noi ceea ce este strict necesar, iar restul treburilor sa le lasam pentru a doua zi pentru ca altfel nu avem timp sa ne concentram la importanta zilei. Bineinteles ca nu ne lasam copiii flamanzi sau nespalati – acestea intra la strictul necesar.
      E adevarat ca pentru a pune masina in functiune se apasa doar pe buton, dar inainte de asta trebuie sa fie sortate hainele, apoi, dupa ce s-au spalat, sa fie puse la uscat (eventual si stranse cele care erau pe sarma din tura trecuta). Daca sunt uscate la uscator, trebuie sa fie scoase si impaturite, ca sa nu ramana sifonate. Deci se anexeaza si alte treburi mici, nu ramane doar apasarea butonului.
      Ca sa facem un fel de paralela:
      Daca de ziua ta de nastere cei din casa ar incepe sa spele geamurile, sa intinda rufe, sa stearga pe jos etc. fara sa se gandeasca nicio clipa la tine, fara sa te bage in seama, preocupati doar de treburile lor, ai mai simti ca te iubesc?
      Nu Dumnezeu are nevoie ca noi sa respectam aceste zile, ci noi avem nevoie de asta, ca sa putem avea o relatie vie cu Dumnezeu, sa avem „o stare de prezenta continua”, sa ne traim credinta.

    • Exact! Nu exista masina de spalat pe vremea cand s-a pus regula ca Duminica e pentru odihna si e pacat daca faci curat sau speli. Deci nu are nicio treaba spalatul duminica cu pacatul. Ca in secolul 21 e fara de efort chiar si datul cu aspiratorul. Deci cei care nu stiu de ce nu spala duminica, e o chestie culturala a unei tari religioase. Si e super okay sa spele sau sa nu spele. Important e sa stim exact de ce facem sau de ce nu facem lucruri, ca poate ne e mai usor daca iesim din sfera necunoscutului :).
      Revenind la intrebare, in 80% din cazuri despachetez in ziua in care ma intorc, pentru ca imi place sa fie ordine in casa. Nu sunt urata, nu am IQul mic si nici psihotata nu sunt. Daca e prea tarziu sau sunt prea obosita, despachetez a doua zi. Doar ca nu am copii sau sot, si poate o viata mai plina m-ar face fie sa despachetez in 100% din cazuri, sau in 30% cum as ajunge acasa ^^.

  8. Mie îmi place să le las pe a doua zi sau mai mult. Însă partenerul meu e ca tine și vrea să bage repede la spălat așa că m-am dat după el și scot și eu repede cel puțin ce e de spălat. Dar el nici măcar 10-15 min nu își ia….eu am nevoie de o mica pauză până să mă apuc.

  9. Ahaha,
    Asta da sondaj. Eu am votat pentru le las dar am urmatorul evil trick.
    Cand plec de undeva rufele sunt sortate in si . Cand vin arunc punga de spalat la spalat. Dar pe alea nepurtate le consider o capsula deja gandita pentru ce voi purta in urmatoarele zile. Sau daca plec iar la drum ( calatoream mult cu munca inainte de pandemie) , asta e , am deja bagajul semi facut. Cu incarcatoare am seturi separate de travel, care traiesc in troller practic, asa ca nu ma chinui prea rau. Imi scot mereu kindle ul ca nu pot fara el 🙂
    O data din graba am plecat in state cu o punga de sosete din bansko . Aia e, mai patesti , le am spalat acolo ??

  10. De obicei deschidem imediat, ca in general avem si ceva „cado” si nu se poate sa nu il oferim. Rucsacul cu laptopul, banii si alea-alea se deschide imediat, pun in priza, le bibilesc. Hainele sunt in general curate, deci in dresser. Daca nu, la spalat imediat. Spal in orice zi, ca nu spal eu, ci masina. Apoi le bag in uscator. Pusul corect la loc (toate bulendrele), poate uneori sa mai dureze, ca nu sunt neaparat stresata cu astea. Trollerele le-am pus in pod dupa 2 saptamani, ca la caldurile nasoale ce au fost, nu am simtit nevoia sa urc acolo 😀

  11. Tot timpul desfac și pun la loc tot, hainele maxim a doua zi din coșul de haine în masina de spălat ( depinde de ora la care ajungem acasa).
    Plus ca după concediu avem un obicei și în câteva zile plecam într-un scurt city-break.

  12. Tocmai am venit din vacanta si pentru ca am ajuns la ora 12 noaptea, chiar am desfacut a doua zi bagajele. Dis de dimineatza, calare pe ele. Ca periuta de dinti nu era, sosete, chiloti nu erau curati. Eram o necesitate sa le desfac, altfel nu puteam functiona. Tot dulapul copilului era in bagaje. De abia am gasit ceva haine curate.

  13. Hei! Misto subiect. Si eu sunt acea „ciudata” care desface tot cand ajungem, pun la spalat imediat etc. Faza funny, am fost plecati la parintii sotului vreo 10 zile, m-au facut cu capul, cand m-am intors acasa aveam asa o energie ca sunt acasa incat am desfacut bagaje, am pus tot la spalat si am facut si curatenie generala in casa. Sotul era epuizat, se uita la mine din pat si nu-i venea sa creada :))

  14. De obicei le lăsăm în mijlocul sufrageriei? și nu doar până a 2-a zi, ci până începeau să strige după mine. Scoteam totuși sacii cu rufe murdare (yep, știu altă ciudățenie, că nu am mai auzit pe nimeni să bage toate hainele purtate în saci) De la o vreme am observat că îmi place mai mult dacă le desfac atunci când am ajuns. Anul ăsta de exemplu am ajuns la ora 3 acasă și până am desfăcut, până m-am spălat se făcuse ora 5 dimineața.

  15. Și eu strâng imediat ce ajungem acasă … Dar probabil a venit odată cu vârsta … Pe la 20 de ani nu stăteau chiar așa lucrurile… Țin minte că într-o vară au stat hainele in valiza 2 săptămâni … Mai luam ce avem nevoie de acolo (•‿•)(•‿•)(•‿•)

  16. Mereu le despachetez imediat si tine de motive logice, zic eu. Trebuie oricum sa scot periuta de dinti, cartea, incarcatorul si alte lucruri de care am nevoie imediat. Asa ca de ce sa nu scot si restul? Iar daca am scos hainele si le-am bagat in masina, ce ma costa sa o si pornesc? Si tot asa.
    Poate celor care au dubluri din toate le e mai comod sa lase bagajul deoparte, dar n-am de gand sa cumpar xxx articole de care nu am nevoie on a daily basis doar ca sa nu desfac bagajul cand ma intorc. ?‍♀️
    Trollerul in schimb ramane in mijlocul casei cateva zile pentru ca se aseaza pisicile in el. ?

  17. Le las doar daca ajungem acasa la 2 sau 3 noaptea. In rest, le scot in ziua in care ajungem acasa. Pun rufele la spalat, sterg bagajele, le pun la locul lor si avem pe unde calca prin casa.
    As prefera sincer doar sa fac bagajele, nu si sa le desfac :)) Dar ambele pica in sarcina mea. Intr-un an, sotul meu a avut doar sa isi pune pantalonii de pijama in bagaj. A doua zi, in Spania, am mers la magazin pt ca era frig si nu avea cu ce sa doarma.
    Copilul isi face/desface singur bagajul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *