30 de feluri în care covid nu e doar o răceală

Îmi vine să râd când mă gândesc de câte ori am citit sau auzit în ultimii trei ani că citez: Covidul e doar o răceală.

Nu e nimic de râs în faptul că au murit atâția oameni de răceala asta, iar socrul meu a fost printre primii, din păcate. Tragedii multe, vieți curmate, atâta suferință pentru cei rămași…

Îmi vine să râd de mine, că am făcut Covid după 3 ani în care am avut grijă și m-a lovit atât de tare încât mi se pare că m-a răpit pe mine din mine și mă tem că n-o să mă mai recuperez în vecii vecilor.

Nu am idee dacă sunt coerentă, mă străduiesc atât de tare să înșiruiesc cuvintele că mă doare fruntea de la cât mă încrunt. Stau și cu limba în colțul gurii, ca fie-mea când colorează.

A început în vacanța de schi, sigur l-am luat înainte să plecăm de acasă, nu am idee de unde, nu am mers la vreo petrecere sau adunare, dar am fost la școală, am mers în supermarket, am dus copiii la înot și la parkour, cine știe, peste tot e lume care tușește, strănută, nu se mai poartă măști etc.

A început cu trei nopți de insomnie teribilă, de care scăpasem de ani buni.

Am luat tot ce aveam la mine, am un mic kit cu soluții pentru insomnie la care apelez extrem de rar, când chiar nu reușesc să dorm multe zile la rând din diverse motive (călătorii, spații de dormit care nu îmi priesc, stres mare etc). Nu am reușit să dorm cu niciun fel de artificiu.

S-au adăugat frigul extrem de pe ghețarul pe care am schiat, oboseala după trei zile de schi și în ziua a patra, m-au lovit durerile.

Nu m-am putut da jos din pat, mă ardeau toți mușchii, oasele dureau ca măselele cariate, simțeam junghiuri puternice în genunchi și umeri, sânii îmi zvâcneau, ochii mi se mișcau în cap precum cartofii în găleată, iar capul îmi bubuia ca o boxă la Untold.

Copiii și bărbatul s-au dus la schi, eu am zăcut toată ziua.

Și încă o zi.

Apoi încă una.

Am adormit plângând într-una dintre seri, mă ardea atât de tare carnea pe mine că nu puteam sta în nicio poziție.

În picioare amețeam.

Am luat nurofen și paracetamol până nu a mai tolerat stomacul și n-am mai luat nimic.

Greață, nu am putut mânca.

Apoi am pornit spre casă, 1.000 de kilometri pe scaunul din dreapta, noroc că mai trecuseră durerile, dar a început amețeala. Starea de confuzie.

Oboseala la fiecare doi pași.

Nu reușeam nici să mă mai răstesc la copii fără să trebuiască să mă sprijin de perete.

Dorm fără vise, dar mă aud gemând în somn.

Sunt confuză, ca într-o melasă cleioasă și fără gust sau miros.

Încerc să scriu câte ceva, dar uit înainte să ajung cu degetele pe tastatură.

Mă simt de parcă-s beată mereu.

Uit lucruri simple. Nu pot ajunge din sufragrie în dormitor fără să fac două pauze, una pe scări, alta pe hol.

Nu am poftă de mâncare. Înghit vitaminele mecanic.

Nu-mi aduc aminte ce am făcut ieri.

Mi s-au rupt și exfoliat toate unghiile (niciodată nu am avut unghii casante).

Nu am energie.

Sunt extrem de irascibilă și tristă, îmi vine să plâng la fiecare pas.
Nu mă regăsesc, nu mă recunosc și mă sperie cât de imprevizibil e totul.

Sunt în ziua a… șaptea cred, de când au început simptomele mai serioase.

Știu că mai durează, mi-a zis multă lume că e de cursă lungă.

Parcă înainte de covidul ăsta reușisem să învăț cât de cât olandeza? Nu-mi mai aduc aminte aproape nimic…

Noroc cu pisica, ea mă iubește necontenit.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4196

49 comentarii

    • multa sanatate. si eu am avut de 2 ori..odata pe sarcina, baietelul de 3 ani a luat de la mine, sotul doar prima data a luat. el a tras mai mult…eu doar 3 zile..dar naspa…nu e o raceala…dureri de oase, ameteli, febra..pe sot l a tinut 9 zile statea naspa, o sapt a zacut la pat…

    • Însănătoșire grabnică, o sa treci peste, ești puternică. Noi cei care te citim suntem alături de tine.

  1. Din păcate, COVID nu e doar o „răceală”.
    Am avut covid de 2 ori (o data inainte de a apărea vaccinul si a doua oara, după vaccin (2 doze).
    Si a fost rău, tare rău. Prima data am ajuns la spital si eu si sotul meu, lăsându-ne fetita de 6 ani acasa, cu bunica (80+ ani).
    A doua oară a fost si mai rău, nu am fost in stare sa ma ridic din pat 2-3 zile, iar perioada de recuperare a fost mai lunga.
    Bunica (mama sotului) a fost la pat o luna de zile (cu pampers, chemat asistenta acasa timp de 10 zile sa-i puna perfuzii, chemat ambulanta de 2 ori, etc.)
    Mama mea, din păcate, a murit de COVID, la spital (la inceput de 2021, inainte de a apărea vaccinul), in fix 3 zile de la testul pozitiv.

    Pe noi, Covid ne-a marcat profund si am suferit enorm (pierderea mamei).

    Sanatate multa Ioana.
    Sa-ti fie bine tie si familiei tale.

  2. da, sunt experiențe și experiențe. eu am avut o formă ușoară, am avut în schimb răceli /gripe (poate) cu simptome de coșmar similare cu cele descrise de tine, cu nopți nedormite și dureri și tuse de mă durea pieptul care nu trecea nici după o lună. soțul în schimba zăcut în pat vreo săptămână, cu dureri atroce de spate și frisoane și trei tricouri schimbate pe noapte.
    însă privind în urmă, deși am respectat tot ce a trebuit, am făcut două doze de vaccin, etc, simt că nu a fost ok sa fie blocat tot universul pentru covid.am avut și gripă acum 4-5 ani, am fost internată cu copilul,când am scris pe grupul de școală am constatat că peste jumătate dintre colegii ei avuseseră, și unii erau internați în același spital cu noi.si totuși nu ni s-a cerut să stăm în casă cu lunile, să ieșim cu adeverința. au fost vremuri absurde, pe care nu le justifică nimic

    • Eu am făcut scandal din prima zi legat de restricții, am ajuns si sa votez cu AUR din cauza lor, prin covid am trecut fără nicio problemă, vaccinul, in schimb, m-a pus pe butuci vreo 2 zile, așa rău precum atunci nu mi-a mai fost niciodată, dar mda, a meritat ca să îi ferească de frici pe fricoși! Acum cică ești anti vaccinist dacă zici ca previne transmiterea, haioase vremuri, nu? Să avem încredere si la următoarea!

    • De asemenea, in urma razboiului se poate privi in urma obiectiv si se pot trage concluzii, de ex. ca multe decizii au fost foarte foarte gresite. Alta data avem posibilitatea sa o dam in bara mai putin. Nu vad care este problema. Dupa ce se termina razboiul, trebuie sa ne dam la fund si sa nu ne mai exprimam parerile?
      O alta Mihaela s-a bagat pe fir fara sa mentioneze ca este o alta, ca sa nu para ca ma contrazic cu mine insami :)))

    • @ Lia: AUR, serios? Este trist cand oamenii ajung sa nu mai vada the big picture. Cum sa votezi cu niste extremisti doar pentru ca (se prefac ca) au in program un lucru cu care esti de acord?

    • @Mihaela, Well, disperare. La asta m-a adus disperarea. A fost prima dată in viață când am crezut că o să înnebunesc. Sper să fie și ultima. Problemele psihice pe care le-au adus măsurile nu le mai contabilizează nimeni, bine că nu avem muci.

    • bine că nu avem muci :)))
      asa este, fiica mea are o prietena care in pandemie a dezvoltat niste ticuri nervoase groaznice, isi smulgea parul din cap etc.
      Imi amintesc cand am reusit sa plecam din Bucuresti pe ascuns, practic, la tara la rude, tot drumul l-am suspectat pe varul care conducea ca ne va da pe mana politiei, ma simteam in inscenarea de la tamadau. si cum am stat in primele zile afara, in curte, simtindu-ma de parca am evadat din inchisoare. Pare din alte vremuri, cu dictatura, si totusi a fost din viata asta, din viata mea

    • Mihaela 2, cea cu bun-simt si capul scos din propriul fund, iti ofer un sfat necerut, dar din suflet, nu are rost, iti pierzi vremea, lipsa de logica, informatie si adecvare la realitate sunt halucinante in cazul celor cu care incerci sa discuti. Nu iti mai bate capul.

      Multa sanatate, Ioana!

    • @Cristiana
      ce comentariu vulgar, în care nu spui nimic! îți dau și eu un sfat din suflet, dacă nu ai nimic de spus și vrei doar să te bagi în seamă, mai bine abține-te!

    • Mihaela, vulgar nu e sa scrii cuvantul FUND, acum esti sensibila si educata :))), vulgar e sa ai lipsa de bun-simt de care dai tu dovada in mod constant si mai ales acum. Au murit aproape 7 milioane de oameni in mod direct, autoarea spune ca ii e foarte rau, mentioneaza IAR ca a pierdut pe cineva drag, e o alta persoana care spune ca si-a pierdut mama, alta persoana povesteste despre sotul ei care a suferit in spital, dar nu, tu si cu Lia continuati cu aberatiile voastre de epidemiologi de Internet si va victimizati ca nu ati putut sa mergeti in excursie. Urmeaza-ti sfatul si abtine-te, tu, pentru ca pe cuvant, deja sunteti insuportabile cu ignoranta asta si lipsa de umanitate pana la urma. Sunteti ca si cainele lui Pavlov, pe bune, vedeti covid, scuipati prostii.
      Sa faci o bascalie ridicola de asemenea situatie si sa reduci totul la niste muci arata efectiv ignoranta in primul rand, e vulgar, bai Mihaela, sa razi de o tragedie. Va citesc prostiile astea de la bun inceput, de aia nu imi mai bat capul, stiu ca nu are rost, dar imi repugna astfel de atitudini. Cand nu ai vazut sute de oameni morti zilnic sub ochii tai, e usor sa faci pe desteapta pe Internet si sa zici ca nu s-au justificat masurile. Hai, ca deja ti-am oferit prea mult timp si chiar nu meriti, te asigur ca nu vreau sa ma bag in seama cu cineva ca tine si in nici un caz nu am nevoie de sfaturi de la cineva care e atat de putred in suflet. Ii raspunsecem celeilalte Mihaela, iar daca asta e o lume in care putem sa reducem covid la muci si sa radem ca gainile, e o lume in care am si eu voie sa scriu cuvantul fund.

  3. O evaluare medicala ai făcut? Mai ales fiind o forma sa zicem moderată, se impun niște analize specifice, o radiografie, ma rog tot ce e in protocolul de evaluare. Covidul lasă sechele si urme nasoale dar majoritatea pot fi prevenite , ameliorate, depinde despre ce e vorba. In final se iese bine din tot, doar ca uneori durează mult și e nevoie și de ajutor de specialitate. Pe noi ne-a lovit când eram cumva recenți cu vaccinarea ( adultii cu doza trei și copiii cu cele doua doze), a fost ușor ( cel mai ușor pt cei cu vaccinarea cea mai recenta și mergând inapoi spre cei la care trecuseră deja 6 luni) și de atunci zic ca nu am mai făcut. Bine, am făcut separat, nu toți din casa odată, dar la interval de o luna. De atunci am zis ca vom face ca la vaccinul gripal, anual câte o doza fiindcă nu merita riscul.
    Multă sănătate!

  4. Multa sanatate, covidul e raceala care te innebuneste. L-am avut inainte de vaccin si probabil de vreo 2 ori dupa cele 3 doze. Ceata din creier va trece, usor, usor, transpiratiile au tinut luni de zile, vor trece si ele. Pe noi, in panica generala din noiembrie 2020, ne-a ajutat prietena mea, medic in Germania, sa ne pastram calmul. Au fost cateva ‘directive’: aerisesti cat poti de mult, nu stai intinsa pe spate, te ridici si faci pasi cat de des poti, bifezi/notezi pe o hartie cand ai mancat (banane, oua fierte-atat s-a putut gati, plus magnevie) si ai luat medicamentele (pentru ca uiti), bei apa. O imbratisare mare si o recuperare rapida!

  5. O daaa! Daca mai aud pe unu cu „o simpla raceala…”. Bifat doua ture, amandoua nasol, cum zici tu aici. Din fericire doar Omicron care e doar urata dar nu omoara (statistic vorbind). Sunt convinsa ca la Delta as fi ajuns in spital sau poate mai rau.
    Ce am invatat e ca virusu asta (ca si altele) te face praf daca te prinde cu bateriile scazute. Daca esti obosit, nedormit, stresat faci cele mai urate forme. Eu dupa primu nu am fost om doua luni (si-s tanara si in forma si sanatoasa tun).
    La al doilea am fost pregatita. Stiam ca o sa-l iau pentru ca deja ceilalti din familie aveau si nu ne-am izolat. Asa ca am intrat in concediu si am dormit 10 ore pe noapte din momentul expunerii pana la primele simptome. Zero stres, vitamina C, zinc. L-am facut, mi-a fost foarte rau, am refuzat sa iau orice medicament si am stat cu febra mare 2 zile dar a treia zi mi-a trecut si dupa o saptamana eram fresh.
    Dar e clar, nu ne mai putem feri de el, e o varianta mai blanda, nu murim, asta e! Nu mai putem sta incuiati in case si izola copii. Costurile sociale si economice sunt prea mari. Delta a fost alta poveste. Acum trebuie sa ne ferim singuri si sa avem grija de corpul nostru sa poata lupta. Si da vei fi vesnic inconjurata de inconstienti care isi trimit copii la scoala pozitivi, de colegi care vor stranuta pe tine la birou si cretini cu febra 40 in autobuz. Astia-s peste tot indiferent de tara sau cultura, crede-ma!
    Sanatate si rabdare ca trece!

    • L-am avut, l-am simtit pana in maduva oaselor. Pentru mine nu a avut nici o asemanare cu nici o alta raceala sau gripa. Eram in Anglia, acolo nu te internau daca erai tanar sau inca puteai respira. Am ajuns la spital pe brate, purtata de sot si un prieten. Nu m-au internat, pt ca inca respiram. Tuseam putin, febra vreo 4 zile. Dar eram jumate moarta jumate vie. Nu puteam sa merg nici pana la baie, trebuia sa ma duca cineva, altfel picam din picioare. Am crezut pe bune ca ma voi duce. Plangeam de rau. De mancat ma forta sotul, imi dadea el cu lingurita. Nu puteam vb, ma intrebau diverse si pur si simplu nu reuseam sa vorbesc. Nu a fost deloc o raceala. Asta am crezut si eu un timp, pana mi-a demonstrat ca nu e asa. Nu l-am mai facut, si sper sa nu il mai fac vreodata. Eu am facut prima varianta, in primul an cand inca nici nu aparuse vaccinul. Si sunt tanara si sanatoasa. Deci da, nu a fost o simpla raceala. Acum poate e … dar nu mai vreau sa aflu. Sanatate multa!

    • ma indoiesc f tare ca de la vaccin si mai ales dupa o luna de la vaccin…dar hai sa dam cu vaccinarea de pamant iar.

  6. Doamne, fix forma asta am facut o si eu. Cu depresie cu tot. In doua luni mi-am revenit la starea initiala! Sanatate multa!

  7. Multa sanatate si recuperare completa iti doresc! Nu vreau sa te sperii dar pentru ca esti atenta la sanatatea ta si a familiei, te rog eu frumos sa mergi sa faci o radiografie la plamani. Noi am avut Omicron in valul ian/feb 2022 dupa 3 doze de vaccin. La mine a mai fost cum a mai fost dar sotul a ajuns sa stea in spital o saptamana pe antivirale puternice – cele specifice desi: nu fumeaza, nu bea, nu are greutate extra, face sport, e de varsta medie – pentru ca dupa vreo 5 zile de dureri crunte de gat de nu mai putea nici sa inghita apa, la spital la analize a reiesit ca avea deja plamanii afectati in proportie de 45% si pneumonie. Si-a revenit foarte frumos, rapid si eficient cu medicatia potrivita.

    Repet, nu vreau sa te sperii, nu e nevoie sa imi publici mesajul, doar du-te la o radiografie. Pneumonia nu doare dar se poate manifesta prin transpiratii puternice. Mult curaj!

  8. O parte din simptome le are și fiica mea (14 ani) începând de duminică. Test Covid negativ ieri. De azi, si eu.

  9. @Lia, daca erau doar niste muci nu mai murea nimeni, nu-i asa? Ca nu se prea moare de la viroze banale cu muci tuse si ceva stat in pat cu putina febra, nu? Daca tu ai avut varianta relativ usoara sau foarte usoara, nu inseamna ca asa au toti oamenii de pe planeta asta. Sotul meu a stat in spital cu pneumonie (detectata doar la radiografie facuta pentru ca s-a dus la spital pentru ca de la durerea de gat nu mai putea sa bea nici apa si se gandea ca il vor pune macar pe perfuzii) si cu afectare pulmonara 45% (nu bea, nu fumeaza, nu are greutate peste limita, face sport, varsta medie). Si totusi pneumonie. Asa ca sa ne mai gandim si la cei din jur, doar zic.

    • Nu am zis nici ca la toți au fost doar muci (doar la majoritatea) si nici că nu a murit nimeni. Suntem muritori, murim dintr-o mulțime de cauze, cu toții murim, si totuși doar pentru asta ne-am hotărât să oprim lumea că poate devenim veșnici dacă trăim ca șobolanii închiși in casă. Părerea mea e doar că s-a depășit orice echilibru, s-au speriat oamenii și au acționat din panică, ajungând astfel să facă mai mult rău decât bine. Sărăcia s-a accentuat, abandonul școlar la fel, consumul de substanțe si bolile psihice nu mai zic! Eu nu cred ca a meritat.

    • Lia, deși probabil nu ar trebui sa intru in discuție fiindcă țin minte cât de urat poți vorbi, dar asta e, azi imi asum: reacția a fost una normala in cadrul unei pandemii. Când spun normal ma refer la medical normal, epidemiologic normal, ca la carte normal. Exista protocoale pentru astfel de situații, de ele s-a aflat și conspiraționiștii au început serialul “ se pregăteau sa ne îmbolnăvească/virus făcut in laborator/Bill Gates etc”. Exista și filme sau seriale in care sunt prezentate cumva aceste protocoale ( Pandemic e unul dintre ele, apărut mult înaintea pandemiei covid). Evident, pentru cei ce au luat-o pe o anumită panta, toate acestea nu înseamnă decât delirul “ a fost intenționat, au dat ei cu virus din avioane ca apoi sa ne oblige sa ne vaccinam”. Doar ca la nivel mondial exista protocoale pentru orice dezastru, de la cele probabile la cele aproape imposibile, fără a exista vreo conspirație in spatele lor. O pandemie este un dezastru. In cazul covid, din punctul meu de vedere ( deci e doar o părere), a fost chiar multă bâlbâiala, probabil si blocajul de comunicare cu China a fost de vina. Dar măsurile au fost corecte, pentru un virus nou, despre care nu se stia mai nimic, ce urmari, ce sechele poate lăsa. Cum era sa para o răceala iar peste câteva zile /săptămâni toti “ușor răciții”sa cada ca muștele ? Cine ar fi fost vinovat ca nu s-a luat nicio măsura deși virusul este absolut nou? Pana la urma, ceva tragic a fost la copii, deși se spunea ca trec ușor prin boala, după aproape un an am aflat de sdr multiinflamator care a omorât copii, pe lângă faptul ca pe toti ii trimite in ATI. Iar asta si la copii cu covid aproape asimptomatic. Mai sunt alte complicații pe care le fac copiii, sunt complicații si ale adulților, acum se stiu ma multe, se pot face mai multe. Da, privind retrospectiv a fost greu, am pierdut mult in carantina, eu personal am fost afectată enorm si in anumite situații ireversibil, nu pot da timpul inapoi sa recuperez tot. Uneori imi vine sa urlu de durere si neputința, a fost greu si nedrept si pt noi ca medici in general, profesional si social, dar eu am pierderi inclusiv in plan personal. Doar ca încerc sa nu găsesc vinovați si sa imi păstrez calmul si luciditatea. Exista mari șanse sa mai trecem printr-o asemenea pandemie in timpul vieții noastre, eu sper ca vom fi mai pregătit, ca generația noastră va fi cea înțeleapta care va liniști tinerii , spunându-le sa respecte măsurile si sa aibă putina răbdare ca va trece, se vor limpezi lucrurile, nu vom sta o vesnicie izolați si nici măști nu vom purta tot restul vieții, dar sincer cred ca nu se va intampla așa.

    • Virginia, in timp ce si eu cred ca oricine face boala asta ceva mai serios trebuie sa-si faca radiografie la plamani, sa si-i trateze din timp daca este cazul, sa fim constienti de gravitatea bolii atunci cand are o forma mai urata, totusi nu pot sa nu fiu furioasa cand aud ca-i justificat ca s-a oprit lumea in loc pentru ea, pentru ca au murit din cei dragi ai nostri sau au fost foarte grav bolnavi. N-am putut sa nu vad cum dintre cei dragi ai mei au intrat in spital pe picioare, obligati sa se interneze, si au iesit niste epave, iar un verisor nu a mai iesit. Si-a facut bagajelul, pijamaluta, a mers pefect pe picioarele lui la salvare, a mers la spital sa-si protejeze sotia si cumva era cam obligatoriu daca te anuntai ca ai Covid. S-a dus intr-o dupaamiaza tarzie, a mai sunat panicat sa spuna ca l-au legat de un pat, dupa care nimeni nu a mai venit la el. A mai reusit sa o sune pe sotie sa-i spuna ca el este bine, dar ii este foarte sete si nu este absolut nimeni, nimeni sa-i dea un pic de apa si este imobilizat la un aparat in ICU si o ruga sa intervina la cunostinte ca macar dimineata sa vina un doctor, cineva, oricine la el. Dimineata era mort. Da, din cauza covidului, pentru ca el i-a speriat pe toti, de la doctori la bietii pacienti care nu si-au primit dializele, tratamentele, altii pur si simplu, ca verisorul meu, speriat si singur, a murit. Acum ne mor tinerii, unii sinucisi. Tot de la covid. Bunica traieste, femeie de peste 90 ani, pentru ca atunci cand a facut Covid doctorii au spus sa nu mai ocupe un loc cu ea in spital ca va murii repede, era destul de la inceput, oamenii speriati, nestiutori, au crezut ca asa va fi. Numai ca doctora familiei, o doctora adevarata, si-a facut datoria si i-a tratat simptomele plus un accident cerebral pe care l-a facut de la covid sau nu. Nu i-a fost usor, ca boala nu-i usoara pentru toti, dar traieste si acum, este bine, va implini 95 ani. In spital ar fi murit, SIGUR, si as mai fi plans un mort de la covid. Si in familia mea am suferit, si in familia mea s-a murit, dar sunt furioasa ca nu ne-am trezit , linistit, tratat mai repede, am mers ca oile sa ne cada drobul de sare in cap! Rar se mai moare in jurul nostru, extrem de rar de la covid, se trateaza, doctorii nu mai sunt speriati sa te vada, toti ne facem bine. Vaccinati sau nevaccinati, suntem in aceiasi oala in momentul asta si desi este greu, este bine. Ioanei ii este greu acum, se va uita in urma ca ce rau a fost, dar va fi bine! Si putea sa fie mai bine pentru toti, mult mai demult daca nu acceptam panica( cea prelungita, nu ma refer la cea de la inceput), oprirea vietii, ci ne imbolnaveam si ne tratam. Nu minimalizez ciudatenia bolii, rautatea ei in cazul multora, dar si mai multi au fost cei care dupa ce s-au imbolnavit usor, trebuiau sa se ridice si sa mearga mai departe sa-si vada de viata, si-n felul asta se putea indrepta atentia/empatia/tratamentul cu adevarat catre cei afectati de boala, sa fie tratati corespunzator. Ca se putea! Sunt furioasa pentru prietenul care a murit de covid (o forma usoara) pentru ca nu i s-a mai facut dializa, pentru ca s-a oprit lumea in loc, pentu ca au fost cadre medicale care au vrut sa-l trateze de ce avea cu adevarat nevoie dar n-au fost lasate sa se mai apropie de el. Pentru ca s-a oprit lumea in loc, au murit oameni!
      Sper ca Ioana sa nu ajunga sa mai citeasca pe aici de trecut si rau,ei ii doresc doar bucurie, liniste, muuuulte pace, somn, sa se poata inviora si insanatosi, asa cum am fi trebuit incurajati toti sa facem atunci cand am fost bolnavi. Dar ii rog pe cei care cred ca durerea lor este mai mare ca a ta pentru ca vezi altfel lucrurile, sau ca ei sunt obiectivi si corecti „pentru ca au murit oameni” si tu nu vezi asta, sa se gandeasca ca suferintele au fost de mai multe feluri, toate reale, toate de luat in seama.

  10. Sanatate multa, Printesa! Este greu sa fii bolnav! Raceala-i raceala, viroza-i viroza! Dar este adevarat, multi au avut un Covid mai usor decat o raceala (poate cei mai multi as putea spune) si d’aia afirmatia ca nu-i mai rau decat o raceala (nu ca este o raceala, n-are cum!) ramane valabil pentru ei. Poate si pentru tine daca nu erai la ski, la efort si lupta corpului cu frigul, daca aveai un sistem iminitar bun, ramanea ca o simpla raceala (dar repet, raceala nu are cum sa fie!). Nu a fost sa fie, esti dintre cei care au facut forma cu tot felul de simptome care mai de care mai rele si mai ciudate! Din nou, sanatate!

  11. Toti cei vaccinati resimt raceala mai abitir din cauza imunitatii scazute cauzata de vaccinarea cu arnm si spike.
    O spun somitati a lumii medicale,nu arafati si rafilieni,gheorghiti si multi altii pasibili de puscarie pe motiv de crime impotriva umanitatii.
    Sa stii ca exista posibilitatea unei forme de detox,de eliminare a acelor mizerii din corp.
    Merita sa incerci..

    • Mai Alexa, serios :))) pe cuvantul meu, macar biologia de a saptea si a opta daca o citeai cat de cat, adica nu e nevoie de mult mai mult ca sa poti sa discerni totusi anumite concepte de baza.
      Sunteti ca niste zombie, vedeti covid, scrieti aberatii pe banda rulanta. The Last of Us, varianta Cospirationius 😀

    • ??? Da…chiar asa…anatomie: ioc. Stai jos nota 4. Da, doar ca nu..matusa mea aproape a murit pentru ca a convins-o fiica sa nu se vaccineze asa ca a ramas cu tubul de oxigen langa pat 9 luni dupa externare. Dar da, toti murim, unii mai devreme, altii mai tarziu. Nu intru in polemica cu conspirationistii, fiecare face in viata ce si cat poate. Eu doar i-am dat un sfat Ioanei sa faca o verificare si la plamani daca va vrea si va putea pentru ca pneumonia nu doare. Ba chiar sotul iesea cu 98-99% pe pulsoximetrul acela asa ca nici macar n-am banuit ce urma sa fie.

    • Alexa, ar fi interesant sa dezvolti putin la metodele alea de detox, nu de alta, dar sunt oameni calificati si recunoscuti de lumea medicala care nu stiu chestiile astea – le-ar folosi, poate, sa invete ceva nou de la pasionatii ca tine de biologia SF, adusa noua de internet si oamenii lui luminati. Daca le stii si ni le dai si noua, cine stie, poate te propunem la premiul Nobel pentru medicina – ar fi pacat sa nu, macar o nominalizare, ceva, tot iti iese. Intre timp, merita sa incerci sa te abtii de la comentarii.

  12. Sănătate!
    Am avut si eu de 2 ori, prima data a fost mai rau, am avut arsuri în piept câteva săptămâni, m-am îmbolnăvit constant după covid, imunitatea îmi era la pământ.
    Sper să-ți treacă repede.

  13. Multa sanatate! La fiecare se manifesta atat de diferit virusul asta! Sper din suflet sa treci cat mai repede peste si ai tai sa faca o forma usoara sau sa nu ia deloc de la tine!
    Ganduri bune si multa sanatate!

  14. Cand am descoperit blogul tau a insemnat foarte mult pentru mine. Am gasit alinare in felul tau de a scrie, atat de sincer, de uman, m-ai ajutat sa inteleg ca vulnerabilitatea e ceva firesc mai ales cand sufletul trece prin periode greu de dus…era in 2020 cand in bajbaiala pandemiei am pierdut-o pe mama in cateva zile, brusc, abrupt, neasteptat… Nu sunt in masura sa-ti dau vreun sfat medical, pot doar sa-ti spun ca te consider un om deosebit si-mi doresc sa fii bine cat mai curand. Pentru 8 Martie ganduri frumoase tuturor !

  15. Multă sănătate. Dacă cumva crezi că te-ar ajuta produsele Fares, dacă cumva pot ajunge la tine, măcar ca întăritoare, pot spune ce am luat eu zilele acestea (am intoleranta la Ibuprofen și alte medicamente).

  16. Ce fain e cand profita unii si altii de faptul ca fata asta este varza de bolnava si-si raspandesc ideile crete, pe situl unui om care a pierdut persoane dragi din cauza porcariei asteia de boala, care este vaccinata si care a prins COVID-ul nasol de tot si e la pamant, incat sa nu poata face pe politistul aici.

    mi se pare culmea nesimtirii sa te plangi ca, ai fost incuiat in casa din cauza unei raceli, cand milioane de oameni au murit. Da, toti trebuie sa murim odata, dar ce-ar fi sa mai traim un pic? Ca majoritatea avem copii inca mici si parca niste treaba pe planeta asta.

    Nu e vina nimanui ca sunt copii care au ramas in urma, decat a parintilor si profesorilor. In timp ca unii nu s-au descurcat, altii s-au ocupat cum trebuie de copii (ca tot eram inchisi in casa) si au castigat luni intregi de scoala, daca nu macar 1-2 ani inainte. Este clar ca au fost probleme, ca sunt oameni care sufera psihic, dar aia a fost cea mai buna solutie la momentul in cauza. Sa vii, dupa 3 ani, sa te … pe tine ca vezi doamne, ai stat inchis, mi se pare o mare pierdere de timp.

    OK, toti am trecut prin perioada aia idioata, recesiune este peste tot, hai sa vedem cum iesim din astea, ca macar nu am murit de „raceala” asta. Daca sunteti inca in viata, pe langa copiii vostri, sunteti deja mai norocosi decat multe milioane de oameni care nu au mai apucat sa se vaiete pe internet de vaccinuri si restrictii.

    Ioana, sa te recuperezi usor, iti doresc. E pacat ca trebuie sa treci prin porcaria asta, sper sa treaca repede si sa iti revii complet. Te imbratisam 🙂

  17. Sănătate și la mulți ani! Nu știu daca sunt 30, 20, 10 sau niciun motiv pentru care covidul nu e doar o raceala, noi l-am făcut in familie la începutul anului trecut (cu aproximativ aceleași simptome-mai puțin copiii care n-au avut nimic), apoi la sfârșitul lui 2022 am făcut gripa A (cu toate simptomele descrise de tine mai sus) și am stat urgente 5 ore, după care ne-au trimis acasă și ne-au zis ca e doar o gripa ? și încă parca nu mi-am revenit din depresie, dar ma rog, mai sunt și alți factori. Cert e ca nu contează ca e gripa/ Covid/ viroza- ideea e sa nu ne panicam, sa facem tot ce putem sa ne ținem mintea întreaga, sa ne odihnim si sa nu reproșam altora nenorocirea noastră….

    • Sănătate multă, Ioana. Si pe mine m-a lovit COVID tot acum, după atâția ani de avut grija și 4 doze de vaccin. Și nu e o raceala, chiar dacă simptomele mele sunt poate mai ușoare comparativ cu ce au experimentat alții, inclusiv ce povestești tu. Cred ca trebuie rabdare și optimism ca va fi bine. Eu asta îmi zic în fiecare zi.

  18. Buna, sper sa – ti treaca repede. Multa sanatate iti doresc. Stiu cat e de groaznic si prin ce treci. In urma cu 10 ani am facut o gripa groaznica, atunci era sa mor,abia am scapat. Frica mi-a fost de covid, am respectat reguli de igiena, masca, izolare si a fost ok. Timp de 3 ani nu am luat covid. Dar acum chiar de revelion, cred ca am luat si gripa si covid, era ca si gripa dar cu multe siptome in plus. M-am testat pentru covid dar nu a iesit pozitiv, totusi cred ca am. Voi face analiza de sange si radiografie. La noi a inceput chiar in noaptea de revelion fiica mea, durere de gat, epuizare prima zi,a doua zi durere de oase, de muschi insuportabile, a aparut febra 38,3,lipsa de apetit,nas infundat si care curge,fara putere, apoi diaree si slabiciune. Cu greu ia trecut dupa 3 saptamani. Eu am luat pe 3 ianuarie, usoara durere de gat, durere de cap 7 zile, tensiune 190/95/100,ameteala,lipsa totala de apetit, dureri insuportabile in tot corpul, oase, muschi, epuizare totala abia mergeam la baie. A inceput sa curga nasul, a cincea zi am crezut ca mor. Am intrat in panica, numai aveam secretii, nas infundat, incearcam sa suflu dar nici o secretie, pe gura nu puteam sa respir ma sufocam, eram uscata de mi se lipea gatul. Degeaba beam lichide, apa, gripovit, acc, inhalatii, am incercat si picaturi dar nimic nu a desfundat nasul, aveam si pipa salina, ulei de eucalipt, absolut nimic nu imi era de folos. Febra aveam 2 zile 38.3 si nu ma deranja.De disperare mi am facut frectie cu camfor pe piept solutia era rece, corpul ardea de la febra dar nu puteam respira nici pe nas nici pe gura. Eram uscata toata, degeaba ma hidratam.In ziua a 7 – tea au inceput iar secretii vascoase ca lipiciul nu iesea nici afara, nici inontru, era groaznic, chinuitor care a durat mai 7 zile. Dupa am facut o forma moderata de pneunomie si am luat 8 zile antibiotic ca nu am avut de ales,dar inca nu s vindecata, ma doare in piept cand trag aer, obosesc la fiecare al 3 pas, imi bate inima ca locomotiva si numai am aer. A facut si sotul prin 10 ianuarie mi-a fost frica ca are BPOC dar cumva a trecut peste cam in zece zile.
    Asa ca inteleg pe fiecare, fie ca-i covida, gripa sau viroza cand e severa e la fel de periculoasa. Uni au forme usoare, alti severe, dar sunt care nu supravietuiesc din pacate, era sa fiu unul dintre ei. Era sa uit am facut toti 3 si diaree iar eu 2 zile o forma severa de urticarie, acum am ramas cu tusa cronica, epuizare iar restul vad la analize si radiografie. In perioada cat am fost bolnavi ne-am izolat, iar acum umblam cu masca si manusi, sa ferim pe altii si pe noi de o alta tulpina. Uni ne jignesc altii se uita ciidat la noi dar sincer nu conteaza, prin ce chin am trecut prefer sa previn. Nu doresc la nimeni asa ceva. Sanatate la toata lumea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *